Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [02] Ομαδικός τάφος στο Ιράκ
  • [03] Διάσκεψη για το Μεσανατολικό στις ΗΠΑ
  • [04] Μπούς: Ο Περβέζ Μουσάραφ σημαντικός συντελεστής της δημοκρατίας στο Πακιστάν
  • [05] Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με το Ιράν για την ασφάλεια στο Ιράκ
  • [06] Αγεφύρωτες οι διαφορές Σερβίας και Κοσόβου
  • [07] 3.400 άτομα αποφυλακίστηκαν στο Πακιστάν

  • [01] Το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    By Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    21-11-2007

    Όλι Ρέν

    Για μια ακόμη φορά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,ότι στο θέμα του Κυπριακού 'δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία μονομερής παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας'.

    Αυτό τόνισε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπαμπατσάν , ο οποίος εκπροσώπησε την χώρα του στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση με κοινοτική αντιπροσωπεία, που έγινε προκειμένου να εξετασθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς και η διαδικασία των αναμενόμενων πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα μετά και τις εκλογές, που έδωσαν μια ισχυρή τουρκική κυβέρνηση με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη.

    Όμως και από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρξε...' ίδια γεύση'.Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Όλι Ρέν υπογράμμισε για χιλιοστή φορά, την ανάγκη να εκπληρώσει η Τουρκία τiς υποχρεώσεις της όσον αφορά στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ακόμη την ανάγκη επανέναρξης 'σοβαρών διαπραγματεύσεων'για το Κυπριακό, με στόχο την εξεύρεση λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο τούρκος αξιωματούχος βέβαια δεν παρέλειψε να παρατηρήσει στον κοινοτικό επίτροπο ότι ' ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια βούληση στο πλαίσιο Ηνωμένων Εθνών και να αναφερθεί στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει ο τουρκοκύπριας ηγέτης Μεχμέτ Αλι Ταλάτ με προτάσεις που απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά'.

    Κανείς βέβαια δεν βρέθηκε να του αντιπαραθέσει, τις επίσης επίμονες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που ακόμη παραμένει στην θεωρία.

    Έτσι, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία πρόοδος μετά την συνάντηση, αλλά παρ όλη την επανάληψη των ίδίων θέσεων και των δύο πλευρών ο προεδρεύων του Συμβουλίου πορτογάλος υπουργός Eξωτερικών κ. Λουίς Αμάδο, έφτασε να εκφράσει την ελπίδα ότι εντός της πορτογαλικής Προεδρίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους ,σε ενάμιση μήνα, να ανοίξουν δύο ακόμη κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτά που αφορούν τους Καταναλωτές και την Δημόσια Υγεία.

    [02] Ομαδικός τάφος στο Ιράκ

    21-11-2007

    Φωτογραφία αρχείου

    Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη νοτιοανατολικά της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων και να τραυματιστούν 12 άλλοι. Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες το ελικόπτερο δεν δέχτηκε εχθρικά πυρά. Πρόκειται για την πρώτη πτώση Αμερικανικού ελικοπτέρου στο Ιράκ απ' τον Αύγουστο.

    Στο μεταξύ οι Ιρακινές αρχές βρήκαν ομαδικό τάφο στο νότιο Ιράκ που περιέχει τις σορούς τουλάχιστον 13 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια της ανταρσίας των Σιιτών κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991. Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι κατηγορεί τον Σουνίτη αντιπρόεδρο της χώρας, Ταρίκ Αλ Χασέμι, για καθυστερήσεις στην εφαρμογή νόμων που έχουν εγκριθεί απ' το κοινοβούλιο.

    [03] Διάσκεψη για το Μεσανατολικό στις ΗΠΑ

    21-11-2007

    Oλμέρτ και Αμπάς σε παλαιότερη συνάντηση

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει προσκαλέσει περίπου 50 χώρες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου στην Ανάπολη της πολιτείας Μαίρυλαντ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, επιβεβαίωσε ότι στην διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Επίσης προσκλήσεις εστάλησαν στα μέλη του λεγόμενου Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή, τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ και την Ομάδα των 8. Επίσης έχουν προσκληθεί χώρες που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Συρία.

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, Ντέηβιντ Γουέλτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Αραβικές χώρες θα συμμετάσχουν, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν ρόλο στην σύσταση παλαιστινιακού κράτους και στην επίτευξη ειρήνης.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον κ. Ολμέρτ και τον κ. Αμπάς την προηγουμένη και την επομένη της ειρηνευτικής διάσκεψης. Την Τρίτη ο κ. Μπούς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας με θέμα τη διάσκεψη και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [04] Μπούς: Ο Περβέζ Μουσάραφ σημαντικός συντελεστής της δημοκρατίας στο Πακιστάν

    21-11-2007

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, έχει κάνει περισσότερα για την δημοκρατία στο Πακιστάν απ' οποιονδήποτε άλλο σύγχρονο ηγέτη, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την δίωξη της αντιπολίτευσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επέβαλε ο στρατηγός Μουσάραφ, αλλά επεσήμανε την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ηγέτη για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στη περιοχή.

    Επίσης επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν μια διπλωματική επίλυση της διαμάχης με το Ιράν, παρόλο που, όπως είπε, δεν πρέπει να διαγραφεί πλήρως το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Για το θέμα του Ιράκ ο κ. Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η απόφαση του να στείλει περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ φαίνεται πως απέδωσε και οδήγησε στην μείωση των βιαιοτήτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

    Αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2008, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η γερουσιαστής απ' τη Νέα Υόρκη και πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Χίλλαρυ Κλίντον, είναι πολύ πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πιέσεις του Λευκού Οίκου απ' οποιονδήποτε άλλο προεδρικό υποψήφιο. Αλλά επεσήμανε ότι τελικά ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα υπερισχύσει εκλογικά της κ. Κλίντον αν αυτή λάβει το χρίσμα του κόμματος της.

    [05] Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με το Ιράν για την ασφάλεια στο Ιράκ

    21-11-2007

    Σων Μακόρμακ

    Η Ουάσιγκτον συμφώνησε στη διενέργεια νέου γύρου συνομιλιών με το Ιράν με θέμα την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, επιβεβαίωσε τη Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον επικοινώνησε με την Τεχεράνη για την διενέργεια συνομιλιών.

    Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοττάκι, δήλωσε ότι η χώρα του συμφώνησε σε νέο γύρο συνομιλιών για το Ιράκ. Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν ήδη πραγματοποιήσει τρεις γύρους συνομιλιών για την κατάσταση στο Ιράκ. Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες Αμερικανικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι φαίνεται πως η Τεχεράνη έχει αρχίσει να περιορίζει την διασυνοριακή ροή όπλων και πυρομαχικών προς το Ιράκ.

    [06] Αγεφύρωτες οι διαφορές Σερβίας και Κοσόβου

    21-11-2007

    Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα

    Άλλος ένας γύρος συνομιλιών για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου ολοκληρώθηκε τη Τρίτη στις Βρυξέλλες, χωρίς καμία ένδειξη ότι η Σερβία και οι Αλβανόφωνοι είναι διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν απ' τις αρχικές τους θέσεις. Διαμεσολαβητές απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι ηγέτες του Κοσόβου επιμένουν στο θέμα της ανεξαρτησίας, ενώ το Βελιγράδι αναγνωρίζει το Κόσοβο μόνο σαν Σερβικό έδαφος.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, απέρριψε το σχέδιο του διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γούλφγκανγκ Ίσινγκερ, που χαρακτηρίζει το Κόσοβο ουδέτερο έδαφος. Ο κ. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε το σχέδιο 'τέχνασμα' που στην πραγματικότητα θα συγκαλύπτει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου. Επίσης η Σερβική πλευρά χαρακτήρισε την προθεσμία της 10ης Δεκεμβρίου 'τεχνητή'.

    [07] 3.400 άτομα αποφυλακίστηκαν στο Πακιστάν

    21-11-2007

    Aποφυλακίστηκε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζαρβέντ Χασμί.

    Στο Πακιστάν αποφυλακίστηκαν 3.400 άτομα που είχαν συλληφθεί στα πλαίσια του καθεστώτος έκτατης ανάγκης που επέβαλε ο Πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε την Τρίτη, ότι οι εναπομείναντες 2.000 κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σύντομα. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την αποφυλάκιση των κρατουμένων 'θετικό βήμα' και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα αρθεί σύντομα και το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

    Επίσης την Τρίτη η επιτροπή διενέργειας εκλογών του Πακιστάν ανακοίνωσε επίσημα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στις 8 Ιανουαρίου.

    Στο μεταξύ, ο στρατηγός Μουσάραφ βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία όπου είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντουλλάχ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στο Πακιστάν, την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τους και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 November 2007 - 2:18:50 UTC