Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 14 νεκροί από αεροεπιδρομή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
  • [02] Ο Περβέζ Μουσάραφ ορκίζεται μη στρατιωτικός πρόεδρος του Πακιστάν
  • [03] Αποτυπώματα από 10 δάκτυλα για άτομα που θα επισκέπτονται τις ΗΠΑ
  • [04] Νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [05] Έκληση τρόϊκας για το Κόσοβο κατά της βίας
  • [06] Ολόκληρο το αρχείο της Ναζιστικής Γερμανίας στη διάθεση του κόσμου
  • [07] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Μεσανατολικό

  • [01] 14 νεκροί από αεροεπιδρομή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

    29-11-2007

    Το Πεντάγωνο υπεραμύνεται της επιδρομής ΝΑΤΟϊκού μαχητικού αεροπλάνου στο ανατολικό Αφγανιστάν από την οποία, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, σκοτώθηκαν κατά λάθος 14 εργάτες.

    Ο υπεύθυνος τύπου του Πεντάγωνου, Τζεφ Μορέλ, δήλωσε οι υπο την ηγεσία του ΝΑΤΟ δυνάμεις ενέργησαν με βάση αξιόπιστες μυστικές πληροφορίες από διάφορες πηγές και διενήργησαν αεροεπιδρομή ακρίβειας στην επαρχία Νουριστάν όπου σκότωσαν αντάρτες των Ταλιμπάν.

    Ο κ Μορέλ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες ηγέτης ανταρτών και μαχητές ετοίμαζαν επιθέσεις κατά των Αφγανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Ο κυβερνήτης όμως της επαρχίας επεσήμανε ότι από την αεροεπιδρομή σκοτώθηκαν εργαζόμενοι σε οδική αρτηρία οι οποίοι εκείνη τη ώρα κοιμόντουσαν.

    [02] Ο Περβέζ Μουσάραφ ορκίζεται μη στρατιωτικός πρόεδρος του Πακιστάν

    29-11-2007

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, θα ορκιστεί σήμερα πρόεδρος της χώρας, για άλλη μια πενταετή θητεία, μετά την παραίτηση του από το αξίωμα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ολοκληρώνοντας έτσι 46 χρόνια στρατιωτικής θητείας.

    Μετά την ορκωμοσία ο κ. Μουσάραφ αναμένεται να εκφωνήσει τηλεοπτικό διάγγελμα, στη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, μπορεί να ανακοινώσει ημερομηνία για την άρση του καθεστώτος έκτατης ανάγκης που επέβαλε στις 3 Νοεμβρίου.

    Την Τετάρτη σε ειδική τελετή ο κ. Μουσάραφ παραιτήθηκε επίσημα από τη στρατιωτική του ιδιότητα και παρέδωσε την αρχηγία των Πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων στο Στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι.

    Φανερά συγκινημένος κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι ήταν περήφανος που διοικούσε τις ένοπλες δυνάμεις που απετέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή του επί σχεδόν μισό αιώνα.

    Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργοί του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο και Ναβάζ Σαρίφ εξέφρασαν ικανοποίηση για την αποχώρηση του κ. Μουσάραφ από την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

    [03] Αποτυπώματα από 10 δάκτυλα για άτομα που θα επισκέπτονται τις ΗΠΑ

    29-11-2007

    Αποτυπώματα και των 10 δακτύλων των χεριών όσων δεν είναι Αμερικανοί πολίτες και που θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να παίρνει το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατά την είσοδο των επισκεπτών στην Αμερική. Μέχρι τώρα λαμβάνονταν αποτυπώματα μόνο δύο δακτύλων.

    Το Υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας δηλώνει ότι το πρόγραμμα αρχίζει να εφαρμόζεται σήμερα Πέμπτη στο Διεθνές αεροδρόμιο Ντάλλες εδώ στην Ουάσιγκτον, ενώ θα εφαρμοστεί σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι τα τέλη του 2008. Το νέο πρόγραμμα θα βοηθήσει 'στον εντοπισμό επικίνδυνων ατόμων' δηλώνει το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

    [04] Νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν

    29-11-2007

    Σαήντ Τζαλίλι

    To Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι από 6 χώρες πρόκειται να συναντηθούν το Σάββατο για να εξετάσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και την πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικά Θέματα, Νίκολας Μπέρνς, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που θα γίνουν στην Πράγα.

    Επίσης στη συνάντηση θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, και της Γερμανίας.

    Παράλληλα, ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν για πυρηνικά θέματα, Σαήντ Τζαλίλι, αναμένεται να συναντηθεί τη Παρασκευή με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβίε Σολάνα, στο Λονδίνο.

    [05] Έκληση τρόϊκας για το Κόσοβο κατά της βίας

    29-11-2007

    Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και Μπόρις Τάντιτς μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών

    Διαμεσολαβητές απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ εξέφρασαν λύπη για την αποτυχία των τελευταίων συνομιλιών για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου να καταλήξουν σε κάποιο διακανονισμό και ζητούν απ' όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία.

    Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γούλφγκανγκ Ίσιγκερ, χαρακτήρισε τις τριήμερες συνομιλίες στην Αυστρία, τελευταία ευκαιρία των Σερβικών αρχών και των Αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Φράνκ Γουάϊσνερ, αναφέρθηκε σε συνεχιζόμενη ένταση στη περιοχή, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και θα αποφύγουν βιαιότητες.

    [06] Ολόκληρο το αρχείο της Ναζιστικής Γερμανίας στη διάθεση του κόσμου

    29-11-2007

    Άνοιξαν επίσημα για το ευρύτερο κοινό τα αρχεία της Ναζιστικής Γερμανίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για 30 εκατομμύρια φακέλους που αφορούν 17, 5 εκατομμύρια θύματα από ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η ενέργεια αυτή ήταν αποτέλεσμα απόφασης 11 χωρών οι οποίες επέβλεπαν τα αρχεία και οι οποίες υπέγραψαν συμφωνία για να επιτρέψουν την πρόσβαση του ευρύτερου κοινού σ' αυτά. Το αρχείο διαχειρίζονταν η Διεθνής Υπηρεσίας Αναζήτησης του Ερυθρού Σταυρού που συστάθηκε το 1955 με τη συνθήκη της Βόννης και στεγάζεται στην Γερμανική πόλη Μπαντ Άρολσεν.

    Στις 11 χώρες του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζήτησης περιλαμβάνεται και η Ελλάδα καθώς και το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

    [07] Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Μεσανατολικό

    29-11-2007

    O Πρόεδρος Μπους καλοσωρίζει στο Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Πρωθυπουγό Εχούντ Ολμέρτ.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να συμμετέχουν ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών η οποία επετεύχθη στα πλαίσια της διάσκεψης που έγινε στη Ανάπολη του Μαίρυλαντ.

    Ο κ. Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη μαζί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ. Οι συνομιλίες στο Λευκό Οίκο έγιναν μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης Διάσκεψης για το Μεσανατολικό, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν στη άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από 7 χρόνια αδράνειας, με την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη του 2008.

    Αργότερα η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε ότι ο απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών και πρώην ανώτερος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, Τζέιμς Τζόουνς, θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η κ. Ράις δήλωσε ότι ο στρατηγός Τζόουνς θα καταστρώσει και θα εφαρμόσει Αμερικανικό σχέδιο βοήθειας σε θέματα ασφάλειας για την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλι, επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή πρέπει να πετύχουν και ότι μία αποτυχία θα φανεί σαν δικαίωση των τρομοκρατών.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους καθόλη την διαδικασία για την δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξει τον κ. Αμπάς και τον κ. Ολμέρτ στη πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Σε άλλες εξελίξεις ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χαρακτήρισε τη διάσκεψη στις ΗΠΑ για το Μεσανατολικό 'αποτυχία' και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ 'είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει'. Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον κ. Αχμαντινετζάντ να δηλώνει κατά την διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη ότι η κατάρρευση του Ισραήλ είναι αναπόφευκτη γιατί η ηγεσία τη χώρας βασίζεται 'στην επιθετικότητα, την καταπίεση και το έγκλημα'.

    Ο πρόεδρος του Ιράν επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Μεσανατολικού είναι να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένης και της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 November 2007 - 2:19:16 UTC