Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Άνθρωπος της Χρονιάς' ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [02] Νέος προϋπολογισμός για το 2008
  • [03] Μπους: 'Μεγάλο βήμα' το ενεργειακό νομοσχέδιο
  • [04] Το Ισραήλ απορρίπτει πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς
  • [05] Ασυμβίβαστες απόψεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου
  • [06] Σύμβουλοι της κυβέρνησης Μπους αναμεμειγμένοι στην καταστροφή βιντεοταινιών
  • [07] Εντείνεται η εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών
  • [08] Συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ για την παρακολούθηση Κούρδων επαναστατών
  • [09] Εξετάζονται ξανά κυρώσεις κατά του Ιράν

  • [01] 'Άνθρωπος της Χρονιάς' ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    20-12-2007

    Τo αμερικανικό περιοδικό Τάιμ ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον 'Άνθρωπο της Χρονιάς' για το 2007. Το περιοδικό αναφέρει ότι ο κ. Πούτιν τιμήθηκε για το εντυπωσιακό επίτευγμα του επιβολής της σταθερότητας σε μία χώρα που βρισκόταν στο χάος. Ο αρχισυντάκτης του Τάιμς χαρακτήρισε τον κ. Πούτιν το νέο 'τσάρο' της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα της χώρας του είναι πιο σημαντική για τον Ρώσο ηγέτη από ότι οι ελευθερίες του πολίτη, ή η ελευθέρια της έκφρασης. Επεσήμανε επίσης ότι η Ρωσία χρειάζεται την σταθερότητα και γι αυτό ο κ. Πούτιν έχει την υποστήριξη του λαού του.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέηνα Περίνο, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Ρωσίας μία αινιγματική φυσιογνωμία της σύγχρονης ιστορίας.

    [02] Νέος προϋπολογισμός για το 2008

    20-12-2007

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπρόσωπων ενέκρινε κρατικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2008 που περιλαμβάνει 70 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Με 272 ψήφους έναντι 142, οι βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό ο οποίος προηγουμένως είχε εγκριθεί και από τη Γερουσία.

    Ο ύψους 555 δισεκατομμυρίων δολαρίων προϋπολογισμός τώρα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπους με καθυστέρηση 2 μηνών από την αρχή του νέου οικονομικού έτους. Οι Δημοκρατικοί ήθελαν στα πλαίσια της επιπρόσθετης χρηματοδότησης των πολέμων να προστεθεί και αναφορά για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2008.

    Ο Πρόεδρος Μπους όμως απείλησε ότι θα ασκήσει βέτο σ' οποιοδήποτε νομοσχέδιο περιέχει τέτοιους όρους. Μερικοί δημοκρατικοί πιστεύουν ότι τα επιπρόσθετα κονδύλια για το Ιράκ δίνουν στον Αμερικανό Πρόεδρο πλήρη ελευθερία στο τρόπο διαχείρισης των πολέμων.

    Ο νέος προϋπολογισμός επίσης χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Αμερικανικού κρατικού μηχανισμού μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008.

    [03] Μπους: 'Μεγάλο βήμα' το ενεργειακό νομοσχέδιο

    20-12-2007

    O πρόεδρος Μπους υπογράφει το νομοσχέδιο για την ενέργεια.

    Ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε την Τετάρτη νομοσχέδιο για την ενέργεια το οποίο επιβάλλει αυστηρότερες προδιαγραφές για την κατανάλωση καυσίμων από αυτοκίνητα και φορτηγά για πρώτη φορά τα τελευταία 32 χρόνια.

    Ο κ. Μπους δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί 'ένα μεγάλο βήμα' για τη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από εισαγόμενο πετρέλαιο, την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο απαιτεί από τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν μοντέλα που θα καταναλώνουν ένα λίτρο βενζίνης ανά τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα, μέχρι το έτος 2020.

    Επίσης η νέα νομοθεσία απαιτεί μεγάλη αύξηση της χρήσης βιολογικών καυσίμων, όπως η εθανόλη. Το ενεργειακό νομοσχέδιο θέτει νέες προδιαγραφές και για τις οικιακές συσκευές, όπως τα ψυγεία ενώ θα απομακρύνει σταδιακά από την κυκλοφορία τις συνήθεις λάμπες πυράκτωσης και θα τις αντικαταστήσει με λαμπτήρες φθορισμού.

    [04] Το Ισραήλ απορρίπτει πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

    20-12-2007

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν πρόταση της εξτρεμιστικής Οργάνωσης Χαμάς για την διενέργεια συνομιλιών με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, πρότεινε τη διενέργεια συνομιλιών για την επίτευξη εκεχειρίας μετά από Ισραηλινές αεροεπιδρομές από τις οποίες σκοτώθηκαν 13 Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι αν το Ισραήλ σταματήσει τις εφόδους και τις δολοφονίες εξτρεμιστών τότε οι Παλαιστίνιοι θα σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

    Ισραηλινός βουλευτής δήλωσε ότι η εκεχειρία την οποία προτείνει η Χαμάς αποτελεί παγίδα η οποία θα της δώσει την ευκαιρία να αποκτήσει περισσότερα όπλα και χρήματα. Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Σαούλ Μοφάζ δήλωσε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση θα εξέταζε την πιθανότητα συνομιλιών με τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητή.

    [05] Ασυμβίβαστες απόψεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου

    20-12-2007

    ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κόσοβο.

    Το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου συζητήθηκε ξανά από το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών χωρίς όπως να ξεπεραστεί το αδιέξοδο μεταξύ της Σερβίας και των Αλβανόφωνων. Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας των συνομιλιών Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν τις απόψεις των δύο πλευρών ασυμβίβαστες και πρόσθεσαν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης. Μετά από μήνες συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών με τη μεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο δεν επετεύχθη συμφωνία για το μέλλον του Κοσόβου. Η Σερβία προσφέρει αυτονομία στους Αλβανόφωνους του Κοσυφοπεδίου εκείνοι όμως επιμένουν σε πλήρη ανεξαρτησία.

    [06] Σύμβουλοι της κυβέρνησης Μπους αναμεμειγμένοι στην καταστροφή βιντεοταινιών

    20-12-2007

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι τουλάχιστον 4 νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Μπούς βρίσκονταν σε επαφή με την CIA για τις βιντεοσκοπημένες ανακρίσεις δύο υπόπτων τρομοκρατών της Αλ Κάιντα. Οι επαφές αυτές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2002 και του 2005, όταν τελικά καταστράφηκαν οι βιντεοταινίες.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς μεταξύ των αξιωματούχων που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση ήταν ο τότε νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αλμπέρτο Γκονζάλες, ο τότε σύμβουλος του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινυ, Ντέηβιντ Άντινγκτον, ο ανώτατος νομικός σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Τζον Μπέλλιντζερ και η πρώην νομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Χάρριετ Μάϊερς.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι η προεδρία δεν σχολιάζει το θέμα και δεν έχει χαρακτηρίσει το ρόλο ή τις διαβουλεύσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου επί του θέματος. Η κ. Περίνο χαρακτήρισε τις υπεκφυγές για προσπάθεια παραπληροφόρησης από μέρους του Λευκού Οίκου, 'κακοήθεις και ανησυχητικές' και ο Λευκός Οίκος ζήτησε να αποσυρθεί ο υπότιτλος του άρθρου των New York Times που ανέφερε ότι 'ο ρόλος του Λευκού Οίκου ήταν μεγαλύτερος απ' ότι παραδέχεται'. Ομοσπονδιακός δικαστής διερευνά το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπούς παραβίασε δικαστική εντολή με την καταστροφή των βιντεοταινιών.

    [07] Εντείνεται η εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών

    20-12-2007

    Ο Αμπντούλ Ραχίμ Ουαρντάκ μιλά στη ΦτΑ.

    Ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ραχίμ Ουαρντάκ, ανακοίνωσε την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης Αφγανών στρατιωτών για την αύξηση των ενόπλων δυνάμεων κατά 20% στις αρχές του 2008. Ο Αφγανός αξιωματούχος ανακοίνωσε το σχέδιο την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, ναύαρχο Ουίλιαμ Φάλλον.

    Σε συνέντευξή του στη ΦτΑ ο κ Ουαρντάκ δήλωσε ότι στόχος είναι η ύπαρξη μεγαλυτέρου αριθμού Αφγανών στρατιωτών μέχρι την άνοιξη που αρχίζουν επιθέσεις των Ταλιμπάν και την Αλ Καίντα. Ο κ Ουαρντάκ πρόσθεσε ότι το Αφγανιστάν επιδιώκει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από ξένες δυνάμεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι όμως λένε ότι θέλουν να προσεκτικοί και να μη δώσουν παραπάνω ευθύνες στο αφγανικό στρατό από αυτές στις οποίες μπορεί να αντεπεξέλθει.

    [08] Συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ για την παρακολούθηση Κούρδων επαναστατών

    20-12-2007

    Περιοχή στο βόρειο ιράκ μετά από τουρκική επιδρομή.

    O πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Ναμπί Σένσοϊ δήλωσε ότι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών οδήγησαν στις πρόσφατες τουρκικές αεροεπιδρομές στο βόρειο Ιράκ κατά κούρδων επαναστατών. Ο κ Σένσοϊ είπε ότι περίπου 50 πολεμικά αεροπλάνα συμμετείχαν σε 2 κύματα επιδρομών νωρίς την Κυριακή κατά στόχων του ΠεΚαΚά στο βόρειο Ιράκ και κατόπιν συνοδεύτηκαν από χερσαία επιδρομή τουρκικών στρατευμάτων. Ο κ Σένσοϊ πρόσθεσε ότι μάλλον θα συνεχιστούν και ανάλογες επιχειρήσεις στα πλαίσια των προσπαθειών της Τουρκίας να εξαλείψει το Κουρδικό εργατικό Κόμμα.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ αναφέρει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις γνώριζαν για τις επιδρομές της Τουρκίας μέσω κοινού συντονιστικού κέντρου στην Άγκυρα. Την Τρίτη ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μοιράζεται μυστικές πληροφορίες για τις κινήσεις των επαναστατών του ΠεΚαΚα με την Τουρκία και το Ιράκ.

    [09] Εξετάζονται ξανά κυρώσεις κατά του Ιράν

    20-12-2007

    Πυρηνική εγκατάσταση στο νότιο Ιράν.

    Διπλωμάτες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και η Γερμανία αναμένεται να συζητήσουν σήμερα την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Στέητ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι o υφυπουργός Εξωτερικών των για Πολιτικά Θέματα, Νίκολας Μπερνς, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και τη Γερμανία. Οι διπλωμάτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους του τρίτου ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων επειδή το Ιράν αγνόησε διορία για τον τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 21 December 2007 - 2:19:13 UTC