Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξερευνώντας το διάστημα
  • [02] Μέτρα ασφάλειας στη μεθόριο Γάζας-Αιγύπτου
  • [03] Γκέιτς: Οι ΗΠΑ έτοιμες να συμμετάσχουν σε κοινές επιχειρήσεις με τον Πακιστανικό στρατό
  • [04] Υποβάλλεται στην ολομέλεια του ΣΑ σχέδιο ψηφίσματος με νέες κυρώσεις για Ιράν
  • [05] ΗΠΑ: Εκτός προεκλογικού αγώνα άλλος ένας Δημοκρατικός υποψήφιος
  • [06] Ομιλία Καραμανλή στην Άγκυρα
  • [07] Ο Πωλ Γούλφοβιτς επικεφαλής συμβουλευτικής επιτροπής του Στέητ Ντηπάρτμεντ
  • [08] Παραιτήθηκε ο Ρομάνο Πρόντι
  • [09] Συμφωνία Λευκού Οίκου-Κογκρέσου

  • [01] Εξερευνώντας το διάστημα

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    25-01-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ «Εξερευνώντας το διάστημα» - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ «Εξερευνώντας το διάστημα»

    - Watch (WM)

    Το διάστημα απασχολεί τον περισσότερο κόσμο όταν ατενίζει αραιά και που τον έναστρο ουρανό. Για τον επιστήμονα και ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή αποτελεί μία καθημερινή, απτή, δελεαστική πραγματικότητα.

    Σε διάλεξη στη Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον, ο κορυφαίος αστροφυσικός μίλησε με πάθος και ενθουσιασμό για την πολύχρονη καριέρα του στην εξερεύνηση του διαστήματος.

    'Έχουμε εξερευνήσει 8 από τους πλανήτες' τόνισε ο k. Kριμιζής, 'και βέβαια έχουμε και ένα διαστημόπλοιο που πάει προς τον Πλούτωνα αλλά η μεγάλη μου φιλοδοξία ήταν να στείλουμε ένα διαστημόπλοιο στον ήλιο και να φτάσουμε πολύ κοντά και να εξερευνήσουμε την περιοχή του και τον τρόπο με τον οποίο παράγεται ενέργεια στο στέμμα του ήλιου. Ευτυχώς τώρα μόλις τελειώσαμε μία μελέτη η οποία δείχνει ότι αυτό είναι εφικτό και έχω πληροφορίες ότι η ΝΑΣΑ έχει αποφασίσει να το χρηματοδοτήσει το επόμενο οικονομικό έτος.'

    Ο Σταμάτης Κριμιζής συνεργάζεται με τη ΝΑΣΑ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Είναι επίτιμος καθηγητής του διαστημικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Τζων Χοπκινς στις ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει τιμηθεί με πανω από 30 βραβεία για την συμμετοχή του στις αποστολές Voyager, Ampte, Galileo, Ulysses, Cassini και Ace. Ένας αστεροειδής μάλιστα φέρει το όνομά του, 8323 Krimizis. Ένα άλλο πολύ σημαντικό προσόν που διαθέτει είναι ότι μπορεί να μιλά για επιστημονικά θέματα και ανακαλύψεις με τρόπο απλό που προσελκύει το κοινό.

    Ο κορυφαίος επιστήμονας αντιμετωπίζει όμως με σκεπτικισμό τις επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα γιατί πιστεύει ότι δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά επιστημονικούς σκοπούς και ότι το κόστος τους είναι απαγορευτικό. 'H αποστολή αστροναυτών στο διάστημα' επισημαίνει ο Ελληνας Ακαδημαϊκός 'υποκινείται από ευρύτερα πολιτικά αλλά και πολιτιστικά κίνητρα. O κόσμος θέλει να δει τον άνθρωπο να περπατά στο διάστημα. Αυτό δικαιολογεί τη χρηματοδότηση των διαστημικών προγραμμάτων'. Ο διακεκριμένος επιστήμονας πιστεύει ότι στο μέλλον θα γίνει επανδρωμένη πτήση για την εξερεύνηση του Άρη με τη συνεργασία πολλών χωρών, της Ευρώπης, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, και της Ρωσίας, επειδή το κόστος είναι υπέρογκο.

    Ο Σταμάτης Κριμιζής συμμετείχε, αλλά και ηγείτο επιστημονικών ομάδων σχεδιασμού οργάνων και εξοπλισμού ρομποτικών διαστημοπλοίων. Oι έρευνες του έδωσαν ώθηση σε επαναστατικές τεχνολογίες καθημερινής χρήσης. 'Επί παραδείγματι το γεγονός ότι επικοινωνούμε με το διαστημόπλοιο σε μία απόσταση 15 δισεκατομμυρίων χιλιόμετρων' εξηγεί ο επιφανής αστροφυσικός, ' οφείλεται σ' αυτή την τεχνολογία. Είναι η τεχνολογία της δεκαετίας του β70 η οποία κατόπιν εμφανίστηκε στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Σήμερα, αν δεν είχαμε προωθήσει τότε τα μικροτσίπ με ελάχιστη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τις συσκευές του διαστήματος, δεν θα είχαμε ούτε τα κινητά τηλέφωνα, ούτε τους υπολογιστές βιβλία, ούτε τα ιατρικά όργανα που υπάρχουν στα διαγνωστικά κέντρα του κόσμου'.

    Η έννοια της ανακάλυψης εξακολουθεί να αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον Σταμάτη Κριμιζή και πιστεύει ότι η τεχνολογία επεκτείνει και διευρύνει τις δυνατότητες του ανθρώπου να παρατηρεί τη φύση και να καταγράφει τα φαινόμενα. 'Την δεκαετία του β50 ήμασταν τυφλοί όσο αφορά τις γνώσεις μας για το διάστημα. Όλα τα βιβλία θα ξαναγραφτούν. Η αίσθηση του τι και που βρισκόμαστε στο σύμπαν έχει αλλάξει δραστικά. Το ότι συμμετείχα στην ανακάλυψη αυτών των γνώσεων είναι συναρπαστικό. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό'.

    H επιφάνεια του Άρη

    Η διάλεξη του κ. Κριμιζή στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με το ερώτημα που του έθεσε το κοινό για το αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες. 'Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι υπάρχει ζωή σ' άλλους πλανήτες. Αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι το ηλιακό μας σύστημα είναι ένα από τα 200 εκ. ηλιακά συστήματα του Γαλαξία μας οι πιθανότητες είναι 99,99% ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής. Θα περάσουν όμως παρά πολλά χρόνια προτού τις ανακαλύψουμε εντοπίσουμε'.

    Η διάλεξη του κ. Κριμιζή διοργανώθηκε από την Σύμβουλο για Πολιτιστικά της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον, Ζωή Κοσμίδου. Η επόμενη εκδήλωση είναι αφιερωμενη στη Μαρία Κάλλας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και άλλων φορέων στην Ουάσιγκτον.

    [02] Μέτρα ασφάλειας στη μεθόριο Γάζας-Αιγύπτου

    25-01-2008

    Η Αίγυπτος ενέτεινε τα μέτρα ασφάλειας κατά μήκος της ανοιχτής πλέον μεθορίου της με την Λωρίδα της Γάζας, καθώς μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων πέρασε για δεύτερη κατά σειρά μέρα στην Αίγυπτο για την αγορά τροφίμων, καυσίμων και άλλων οικιακών ειδών μετά τον αποκλεισμό της Λωρίδα της Γάζας από τους Ισραηλινούς.

    Αιγύπτιοι συνοριακοί φρουροί περιπολούν τους δρόμους της περιοχής και δεν επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους να προχωρήσουν πέραν των αγορών κοντά στα σύνορα. Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να διακόψει πλήρως τις σχέσεις της με τη Γάζα τώρα που οι Παλαιστίνιοι παίρνουν προμήθειες από την Αίγυπτο, αλλά το Κάϊρο απέρριψε την ιδέα.

    Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη Αμερικανικές αντιρρήσεις παρεμπόδισαν την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφάλειας επί προτεινόμενου ανακοινωθέντος που ζητά απ' το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται στη διάθεση των Παλαιστινίων της Γάζας. Πάντως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και το Συμβούλιο Ασφάλειας θα ξανασυζητήσει το θέμα σήμερα.

    [03] Γκέιτς: Οι ΗΠΑ έτοιμες να συμμετάσχουν σε κοινές επιχειρήσεις με τον Πακιστανικό στρατό

    25-01-2008

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τον Πακιστανικό στρατό σε βάρος Ισλαμιστών εξτρεμιστών, αν η Ισλαμαμπάντ ζητήσει την βοήθεια της Ουάσιγκτον. Σε δηλώσεις του τη Πέμπτη στο Πεντάγωνο, ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ 'είναι έτοιμες, διαθέσιμες και ικανές να βοηθήσουν το Πακιστάν, να συνεργαστούν μαζί του, να του χορηγήσουν επιπρόσθετη στρατιωτική εκπαίδευση και να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αν τους ζητηθεί'. Πάντως ο κ. Γκέιτς σημείωσε ότι η Ισλαμαμπάντ δεν έχει, μέχρι στιγμής, ζητήσει τέτοια βοήθεια.

    Την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και του στρατού δήλωσαν ότι θα ήθελαν εντατικοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης του Πακιστανικού στρατού για να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα εξτρεμιστικά στοιχεία.

    [04] Υποβάλλεται στην ολομέλεια του ΣΑ σχέδιο ψηφίσματος με νέες κυρώσεις για Ιράν

    25-01-2008

    Το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συμφώνησαν να παρουσιάσουν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου, στοιχεία του τρίτου σχεδίου ψηφίσματος με κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Οι 6 συνεδρίασαν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος. Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι και οι 6 χώρες είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την διαδικασία συμμετοχική και ομόφωνη και επεσήμανε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις δεν στοχεύουν τον λαό του Ιράν.

    Από τη πλευρά του ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το νέο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ με κυρώσεις κατά του Ιράν θα 'τιμωρεί' την Τεχεράνη, παρά τα Ρωσικά σχόλια για το αντίθετο.

    Ο κ. Μπέρνς δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος περιλαμβάνει απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ορισμένων Ιρανών αξιωματούχων, περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ιρανών. Μάλιστα, κατά τον κ. Μπέρνς, το μέτρο ενισχύει ισχύουσες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, είχε δηλώσει ότι το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις.

    [05] ΗΠΑ: Εκτός προεκλογικού αγώνα άλλος ένας Δημοκρατικός υποψήφιος

    25-01-2008

    Άλλος ένας προεδρικός υποψήφιος αποσύρθηκε απ' τον προεκλογικό αγώνα. Πρόκειται για τον Δημοκρατικό βουλευτή, Ντένις Κουσίνιτς, ο οποίος ανακοίνωσε την απόσυρση του απ' την προεκλογική εκστρατεία. Πάντως σε συνέντευξη του σε εφημερίδα του Οχάιο, απ' όπου εκλέγεται, ο κ. Κουσίνιτς επεσήμανε ότι δεν σκοπεύει να ταχθεί υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο 61ος ετών κ. Κουσίνιτς, ένας απ' τους θερμότερους υποστηρικτές του άμεσου τερματισμού του πολέμου στο Ιράκ, δεν πήγε καθόλου καλά στις μέχρι τώρα προκριματικές αναμετρήσεις.

    Στο μεταξύ νέα πανεθνική δημοσκόπηση δείχνει την γερουσιαστή Χίλλαρυ Κλίντον και τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, να προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για το χρίσμα των κομμάτων τους.

    [06] Ομιλία Καραμανλή στην Άγκυρα

    25-01-2008

    Ο κ. Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρ. Ερντογάν

    Σε ομιλία του στην Άγκυρα τη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά ζήτησε απ' την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στα πλαίσια αυτής της πορείας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Καραμανλής πραγματοποιεί ιστορική επίσημη επίσκεψη στη Τουρκία, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

    [07] Ο Πωλ Γούλφοβιτς επικεφαλής συμβουλευτικής επιτροπής του Στέητ Ντηπάρτμεντ

    25-01-2008

    Ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην αναπληρωτής υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Πωλ Γούλφοβιτς, αναλαμβάνει επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας.

    Η εν λόγω επιτροπή συμβουλεύει το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και άλλα σχετικά θέματα.

    [08] Παραιτήθηκε ο Ρομάνο Πρόντι

    25-01-2008

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, υπέβαλε παραίτηση αφού έχασε ψήφο εμπιστοσύνης στην Γερουσία με 161 έναντι 156 ψήφους. Ο κ. Πρόντι υπέβαλε επιστολή παραίτησης του στον πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά θα παραμείνει στο αξίωμα σαν υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως ότου ο πρόεδρος της Ιταλίας αποφασίσει για το επόμενο βήμα. Ο πρόεδρος της Ιταλίας θα μπορούσε να προκηρύξει νέες εκλογές ή να ζητήσει από κάποιον άλλον να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Ο κεντρο-αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Πρόντι διατηρούσε πλειοψηφία μιας μόνο έδρας στη Γερουσία, την οποία έχασε την περασμένη εβδομάδα με την απόσυρση του υπουργού δικαιοσύνης, Κλεμέντε Μαστέλα.

    [09] Συμφωνία Λευκού Οίκου-Κογκρέσου

    25-01-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την ενίσχυση της φθίνουσας αμερικανικής οικονομίας δίνοντας πάνω από 116 εκατομμύρια δολάρια στη μεσαία τάξη και χαλαρώνοντας την φορολογία στις επιχειρήσεις με στόχο την προώθηση επενδύσεων. Ο κ. Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει σύντομα τα προτεινόμενα μέτρα.

    Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσυ Πελόσι, η οποία ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα, επαίνεσε ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών που συνεργάστηκαν αρμονικά για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

    Το πακέτο ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να στοιχίσει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Και προβλέπει να δοθούν μέχρι και 600 δολάρια σε εκατομμύρια εργαζόμενους υπό μορφή φορολογικών απαλλαγών. Το πρόγραμμα δεν ισχύει για τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 26 January 2008 - 2:19:20 UTC