Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο
  • [02] Συνεδρίαση Σ. Α. για το Κόσοβο
  • [03] Ο Ομπάμα αναζητά την υποστήριξη Έντουαρντς
  • [04] Ψηφίζει το Πακιστάν
  • [05] Ο πρόεδρος Μπους στην Τανζανία
  • [06] Στην Κένυα η Ράις
  • [07] Αποσύρονται 65 εκ. κιλά βοδινού στις ΗΠΑ
  • [08] Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Λωρίδα της Γάζας
  • [09] Βομβιστική επίθεση στην Κανταχάρ
  • [10] Και δεύτερος γύρος εκλογών στην Κύπρο

  • [01] Παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    18-02-2008

    Για τις 4 Απριλίου 2008 ορίστηκε τελικά να πραγματοποιηθεί η ετήσια εθνική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Πέμπτη Λεωφόρο. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ελληνικών σωματείων γνωστοποιεί επίσης πως ολόκληρη η εβδομάδα πρόκειται να αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός με εκδηλώσεις που αφορούν στην μεγάλη ελληνική επέτειο. 'Πρόκειται', αναφέρεται στην ανακοίνωση, 'για ένα γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία σε έλληνες και φιλέλληνες να παρακολουθήσουν την ελληνική παρέλαση αλλά και να γνωρίσουν την συμβολική της σημασία'.

    Οι διοργανωτές καλούν φέτος όλους όσους θέλουν να εργαστούν εθελοντικά για την ομαλότερη διεξαγωγή της παρέλασης. Αξίζει να σημειωθεί πως την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες έλληνες και μή, ενώ σε αυτήν της περασμένης χρονιάς, για πρώτη φορά υπήρχε ζωντανή μετάδοση καθόλη την διάρκειά της από το εθνικό αμερικανικό κανάλι FOX.

    [02] Συνεδρίαση Σ. Α. για το Κόσοβο

    18-02-2008

    Ολοκληρώθηκε αργά τη Κυριακή χωρίς την λήψη απόφασης, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, μια ενέργεια που το Βελιγράδι χαρακτήρισε παράνομη. Η Ρωσία συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να χαρακτηριστεί η διακήρυξη άκυρη.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας κοινό ανακοινωθέν της Βρετανίας, Γαλλίας, Κροατίας, Βελγίου, Ιταλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ αναφέρει ότι η πρόταση του ειδικού εκπροσώπου των Η.Ε. που προβλέπει ανεξαρτησία υπό επιτήρηση για το Κόσοβο αποτελεί την μόνη βιώσιμη λύση για την σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Από τη πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Η.Ε., Μπαν Κι Μούν, ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα στη περιοχή και επεσήμανε ότι τα Η.Ε. θα παραμείνουν στη περιοχή με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας θα ξανασυνεδριάσει για το θέμα σήμερα. Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα το Κόσοβο.

    [03] Ο Ομπάμα αναζητά την υποστήριξη Έντουαρντς

    18-02-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί τώρα να αποσπάσει την υποστήριξη του πρώην υποψηφίου αντιπάλου του Τζον Έντουαρντς, στον αγώνα που καταβάλει κατά της Χίλλαρυ Κλίντον. Ο κ. Ομπάμα πραγματοποίησε τη Κυριακή απροειδοποίητη επίσκεψη στο σπίτι του κ. Έντουαρντς στην Βόρεια Καρολίνα.

    Μέχρι στιγμής ο κ. Έντουαρντς, που αποσύρθηκε απ' την προεκλογική εκστρατεία στα τέλη Ιανουαρίου, δεν έχει δηλώσει αν θα υποστηρίξει τον κ. Ομπάμα ή την κ. Κλίντον.

    [04] Ψηφίζει το Πακιστάν

    18-02-2008

    Προετοιμασίες για εκλογές. Πακιστάνός κουβαλά κάλπες.

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στο Πακιστάν στα πλαίσια εκλογών που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά από 8 χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης υπό τον Περβέζ Μουσάραφ. Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν την σύνθεση της Πακιστανικής Βουλής και των επαρχιακών συνελεύσεων. Περίπου 400 χιλιάδες αστυνομικοί και 80 χιλιάδες στρατιώτες έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την ασφάλεια των εκλογών μετά από μήνες πολιτικά υποκινούμενης βίας και εκατοντάδων θανάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ η Επιτροπή Εκλογών του Πακιστάν θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα τη Τετάρτη.

    Την Κυριακή, ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Τζόσεφ Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να διακόψει την στρατιωτική βοήθεια προς το Πακιστάν αν οι σημερινές βουλευτικές εκλογές δεν είναι δίκαιες και αξιόπιστες. Ο κ. Μπάιντεν ο οποίος βρίσκεται στο Πακιστάν ως εκλογικός παρατηρητής μαζί και με άλλα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, ζήτησε από τις Πακιστανικές αρχές να διασφαλίσουν την ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή της ψηφοφορίας προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλη αστάθεια αν οι εκλογές νοθευτούν.

    [05] Ο πρόεδρος Μπους στην Τανζανία

    18-02-2008

    Ο πρόεδρος Μπους σε συνέντευξη τύπου στο Νταρ Ες Σαλάμ.

    Ο πρόεδρος Μπους θα βρίσκεται για δεύτερη μέρα σήμερα στην Τανζανία, στα πλαίσια περιοδείας του σε 5 Αφρικανικές χώρες στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον αγώνα κατά ασθενειών και για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Την Κυριακή, ο κ. Μπους και ο Τανζανός ομόλογος του Ζακάγια Κικουέτε, υπέγραψαν συμφωνία χορήγησης περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Τανζανία. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που χορηγείται για την βοήθεια μιας αναπτυσσόμενης χώρας. Επίσης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Κικουέτε, ο κ. Μπους ζήτησε απ' το Αμερικανικό Κογκρέσο να ανανεώσει το διεθνές πρόγραμμα για την καταπολέμηση του AIDS. Ο πρόεδρος Μπους ζητά διπλασιασμό των κονδυλίων που διαθέτει το πρόγραμμα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι τώρα σε 30 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

    [06] Στην Κένυα η Ράις

    18-02-2008

    Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, φθάνει σήμερα στη Κένυα για να υποστηρίξει την διαδικασία πολιτικής συμφιλίωσης της χώρας μετά από εβδομάδες επεισοδίων βίας. Η κ Ράις θα συναντηθεί με το Πρόεδρο της Κένυα, Μουάι Κιμπάκι και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Κιμπάκι για νοθεία στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Κυριακή ότι δεν περιμένει πως η επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών θα επιφέρει το ζητούμενο τελικό αποτέλεσμα. Πάντως ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κ. Ράις θα επισημάνει στην κυβέρνηση της Κένυα ότι δεν έχει την άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ αν δεν καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό με την αντιπολίτευση.

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο ανώτερος διαπραγματευτής και πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, έχουν ζητήσει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά η κυβέρνηση της Κένυας απέρριψε την πρόταση αυτή της διεθνούς κοινότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας τόνισε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί συμφωνία που επιβάλλουν ξένες δυνάμεις.

    [07] Αποσύρονται 65 εκ. κιλά βοδινού στις ΗΠΑ

    18-02-2008

    Οι Αμερικανικές αρχές διέταξαν την απόσυρση απ' την αγορά 65 εκατομμυρίων κιλών κατεψυγμένου βοδινού κρέατος από εταιρεία της Καλιφόρνια που βρέθηκε να παραβιάζει τους κανονισμούς περί ασφαλείας τροφίμων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανάκληση τροφίμων στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Το Αμερικανικό Υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε τη Τετάρτη ότι ανακαλούνται όλα τα προϊόντα της εταιρείας Westland/Hallmark που παρήχθησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης διατάχθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου μετά από βίντεο που έδειχνε άρρωστα και ανάπηρα ζώα να οδηγούνται στο σφαγείο.

    [08] Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Λωρίδα της Γάζας

    18-02-2008

    Φωτογραφία αρχείου.

    Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλλαν στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, προκαλώντας μάχες με Παλαιστίνιους εξτρεμιστές από την οποία σκοτώθηκαν 3 ένοπλοι και ένας άμαχος. Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι στρατιώτες τους μπήκαν στη νότια Γάζα πριν από τα ξημερώματα για την αναχαίτιση εξτρεμιστών που έριχναν ρουκέτες και χειροβομβίδες στο Ισραήλ. Το Ισραήλ επίσης χρησιμοποίησε τανκς και αεροπλάνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός.

    Σε άλλες εξελίξεις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ στα πλαίσια επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Πάντως ο κ. Ολμέρτ δήλωσε την Κυριακή ότι συμφώνησε με τον κ Αμπάς να αναβάλουν τις συνομιλίες για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μέχρι τα τελικά σταδία των διαπραγματεύσεων.

    [09] Βομβιστική επίθεση στην Κανταχάρ

    18-02-2008

    Από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν τη Κυριακή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολιτοφυλάκων μαχητών που μάχονται τους Ταλεμπάν. Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ, Ασσαντουλά Χαλίντ, δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν απ' την επίθεση που συνέβη μέσα σε πλήθος ανδρών που παρακολουθούσαν αγώνες πάλης σκύλων. Ο κυβερνήτης επέρριψε ευθύνες στους Ταλεμπάν για την επίθεση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε στη ΦτΑ ότι η αστυνομία διερευνά το περιστατικό και ότι η ενέργεια αυτή αποδεικνύει πως οι δράστες μάχονται τον ίδιο τον Αφγανικό λαό. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν μάλλον ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας που σκοτώθηκε κατά την επίθεση.

    [10] Και δεύτερος γύρος εκλογών στην Κύπρο

    18-02-2008

    Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών καταλήγοντας στην τρίτη θέση κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών τη Κυριακή. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους ο κ. Παπαδόπουλος πήρε τελικά το 31,79% της ψήφου, ενώ ο κ. Κασουλίδης πήρε ποσοστό 33,5% και ο κ. Χριστόφιας 33,29%. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί την άλλη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 19 February 2008 - 2:18:26 UTC