Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 September 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι εκστρατείες Ομπάμα και Κλίντον
  • [02] Αναστέλλονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το μεσανατολικό
  • [03] Νίμιτζ: 'Είμαι ρεαλιστής, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω'.
  • [04] Ιστορική επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στη Βαγδάτη
  • [05] Νέος Πρόεδρος της Ρωσίας αναδείχθηκε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

  • [01] Εντείνονται οι εκστρατείες Ομπάμα και Κλίντον

    03-03-2008

    Χίλαρυ Κλίντον

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον εντείνουν τις προεκλογικές τους προσπάθειες στο Οχάιο, όπου οι προκριματικές εκλογές της Τρίτης ενδεχομένως να καθορίσουν ποιος απ' τους δύο θα πάρει το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Και οι δύο υποψήφιοι έδωσαν έμφαση στα κύρια θέματα της προεκλογικής τους εκστρατείας με την κ. Κλίντον να υπογραμμίζει την εμπειρία της σε θέματα εθνικής ασφάλειας και το προτεινόμενο σχέδιο της για μεταρρύθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τον κ. Ομπάμα να τονίζει το γεγονός ότι απ' την αρχή είχε αντιταχθεί στο πόλεμο στο Ιράκ. Εκτός απ' το Οχάιο, προκριματικές τη Τρίτη πραγματοποιούνται και στο Τέξας, το Ρόντ Άιλαντ και το Βερμόντ.

    Η κ. Κλίντον θα πρέπει να κερδίσει τις δύο μεγάλες απ' αυτές τις πολιτείες, δηλαδή το Τέξας και το Οχάιο, για να παραμείνει στον προεκλογικό αγώνα. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν αγώνα στήθος με στήθος μεταξύ των δύο υποψηφίων στο Τέξας, ενώ η κ. Κλίντον προηγείται ελαφρά στο Οχάιο.

    [02] Αναστέλλονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το μεσανατολικό

    03-03-2008

    Iσραηλινός στρατιώτης στοχεύει με δακρυγόνα Παλαιστίνιους οι οποίοι πετούν πέτρες στη Χεβρώνα.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι από Ισραηλινές αεροεπιδρομές νωρίς σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 εξτρεμιστές και τραυματίστηκαν πολλά άλλα άτομα, μετά από τις εναέριες και χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ την Κυριακή απ' τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου και μικρού παιδιού 21 μηνών. Επίσης από το τελευταίο γύρο Ισραηλινών αεροεπιδρομών, που άρχισαν αργά τη Κυριακή το βράδυ, καταστράφηκαν ή επέστησαν ζημιές εργαστήρια στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στόχος ήταν περιοχές όπου εξτρεμιστές κατασκευάζουν όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ισραήλ.

    Την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ανέστειλε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά εξτρεμιστών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που από τη περασμένη Τετάρτη έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 100 άτομα.

    Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε τη Κυριακή ότι οι Ισραηλινές επιθέσεις το μόνο που θα επιφέρουν είναι περισσότερη βία και ζήτησε απ' τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στο τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ζήτησε την Κυριακή να δοθεί τέλος στη βία και να επιστρέψουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης, Σλοβενία, καταδίκασε την Ισραηλινή επιχείρηση και δήλωσε ότι 'ήταν δυσανάλογη η χρήση' βίας κατά των Παλαιστίνιων, επίσης καταδίκασε την ρίψη ρουκετών από μέρους των Παλαιστινίων στο Ισραήλ και ζήτησε την άμεση παύση τέτοιων ενεργειών.

    [03] Νίμιτζ: 'Είμαι ρεαλιστής, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω'.

    03-03-2008

    Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με κύριο θέμα την επίλυση της διαμάχης Αθηνών-Σκοπίων για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο κ. Σέφερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια με την Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ότι θα παρεμποδίσει ενδεχόμενη πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στην συμμαχία, αν προηγουμένως δεν έχει επιτευχθεί διακανονισμός στο θέμα του ονόματος. Ο κ. Σέφερ έχει δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί πως η επίλυση της διαμάχης για το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη, αλλά έχει επίσης επισημάνει ότι η συμμαχία θέλει την επίλυση του θέματος πριν την Νατοϊκή σύνοδο του άλλου μήνα.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας, οι οποίες δεν απέφεραν αποτέλεσμα, ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΦτΑ και συγκεκριμένα προς δημοσιογράφο υπεύθυνο για εκπομπές προς Σκόπια, μεταξύ άλλων είπε:

    ΦτΑ: Στις διαπραγματεύσεις εμφανίζονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών Προς τα πού κατευθύνονται τώρα οι διαπραγματεύσεις;

    Μάθιου Νίμιτς

    Μ. Νίμιτζ: Είχαμε πολύ έντονες συνομιλίες εδώ στη Νέα Υόρκη και ξεχωριστά αλλά και με τους δύο αντιπροσώπους, τον Πρέσβη Βασιλάκη και το Πρέσβη Ντιμιτρόφ. Συναντηθήκαμε σήμερα το πρωί (Σάββατο, 2 Μαρτίου) και οι τρεις μαζί και οι θέσεις της κάθε πλευράς εκφράστηκαν ξεκάθαρα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που και οι δύο πλευρές αντέδρασαν στην πρόταση που υπέβαλλα στις 19 Φεβρουαρίου. Τώρα θα πάνε και οι δύο πίσω στις κυβερνήσεις και τους υπουργούς τους για να τους ενημερώσουν. Οι θέσεις τους είναι διαφορετικές. Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουν μαζί μου, για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση.

    ΦτΑ: Βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας;

    Μ. Νίμιτζ: Μέχρι να επιλυθεί αυτό το θέμα, εκκρεμεί και έχει συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και στην περιοχή. Σαν διαπραγματευτής σέβομαι τις θέσεις και των δύο πλευρών, νομίζω ότι τις καταλαβαίνω και νομίζω ότι αν επιτευχθεί λύση θα ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες στην περιοχή. Το να έχει κανείς την Αθήνα και τα Σκόπια να συνεργάζονται, οι δύο χώρες, οι δύο λαοί, χωρίς διαφωνίες θα ήταν μεγάλο βήμα και θα άνοιγε την περιοχή στον Ευρο-Ατλαντικό κόσμο με πιο γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο. Η μη επίλυση του θέματος θα αφήσει μία πληγή στη ζωή της περιοχής που μπορεί να οδηγήσει σε μια φθίνουσα κατάσταση.

    Έτσι υπάρχουν πολλά θετικά για την επίτευξη λύσης και για τις δύο χώρες και για την περιοχή ολόκληρη, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά αρνητικά αν η κατάσταση διαιωνιστεί. Νομίζω ότι οι λαοί και από τις δύο χώρες πρέπει να πουν βθέλουμε να καταλήξουμε σε μία λύσηβ. Κατά τη γνώμη μου αν δεν υπάρξει συμβιβασμός δεν θα υπάρξει λύση και νομίζω ότι ο συμβιβασμός αποτελεί αξιότιμη πρακτική. Πρέπει να αποδοθεί πολιτική πίστωση σε όσους κάνουν συμβιβασμούς, αν όμως θέλουν η λύση να γίνει εκατό τοις εκατό με τις δικές τους παραμέτρους, αυτός δεν είναι τρόπος επίτευξης λύσης.

    ΦτΑ: Σ' αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων τι μπορεί να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη, που δεν το έχουν κάνει ήδη μέχρι τώρα;

    Μ. Νίμιτζ: Τα διεθνή προβλήματα είναι προβλήματα επειδή ακριβώς είναι δύσκολα και η διαδικασία επίλυσης τους μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Πολλές φορές ένα πρόβλημα που θεωρείτο άλυτο, επιλύεται γιατί είτε αλλάζουν οι συνθήκες, είτε αλλάζει η ηγεσία. Και στις δύο χώρες, στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε ισχυρούς ηγέτες, εξαιρετικά έξυπνα άτομα που ξέρουν τι διακυβεύεται. Ξέρουν τις πιθανότητες επιτυχίας και τους κινδύνους ενδεχόμενης αποτυχίας και παρόλες τις ξεκάθαρες θέσεις τους, ξέρουν επίσης ως επιτυχημένοι πολιτικοί ηγέτες που είναι, ότι η επιτυχία δεν είναι εύκολη και δεν επιτυγχάνεται 100%, χρειάζονται ορισμένες υποχωρήσεις προς τον γείτονα σου.

    Αυτή τη στιγμή ενδεχομένως η ηγεσία και των δύο χωρών να βρίσκεται σε σημείο που να της επιτρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα. Μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. 10 χρόνια είναι αρκετός καιρός, αλλά δεν είμαι απ' τους ανθρώπους που απελπίζονται. Είμαι ρεαλιστής, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω.

    ΦτΑ: Με ποιο τρόπο θα προσπαθήσετε να γεφυρώσετε τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Μ. Νίμιτζ: Έχουν υπάρξει συμβιβασμοί. Η προσωρινή συμφωνία αποτελούσε πολύ σημαντικό βήμα. Είχα και εγώ συμμετάσχει σ' αυτήν με την ιδιότητα του διαμεσολαβητή των ΗΠΑ για την προσωρινή συμφωνία του 1994-95. Νομίζω ότι είμαι ο μόνος που συνεχίζω να δραστηριοποιούμαι σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις από το 1994. Αλλά αυτή η συμφωνία τελείωσε και τώρα μιλάμε για μια νέα συμφωνία που θα πρέπει να προσεγγίζεται με νέο μάτι. Το να κοιτάζει κανείς πίσω δεν βοηθά σε τίποτα. Το να κοιτάζει κανείς μπροστά είναι το θέμα.

    [04] Ιστορική επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στη Βαγδάτη

    03-03-2008

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Οι Πρόεδροι του Ιράν και του Ιράκ διακήρυξαν την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών στα πλαίσια της ιστορικής επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη Βαγδάτη. Τον κ. Αχμαντινετζάντ υποδέχτηκε ο Ιρακινός Πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, με προεδρικές τιμές κατά την άφιξή του την Κυριακή στη Ιρακινή πρωτεύουσα. Ο κ. Ταλαμπανί δήλωσε ότι συζήτησε με το Ιρανό ομόλογό του θέματα συνεργασίας, οικονομίας, ασφάλειας και πετρελαίου. Ο κ. Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε τη συνάντηση του πολύ θετική και πρόσθεσε ότι ένα αναπτυγμένο, ισχυρό και ενωμένο Ιράκ θα επηρεάσει θετικά ολόκληρη την περιοχή.

    Ο πρόεδρος του Ιράν επίσης συναντήθηκε και με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μάλικι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Ο κ. Αλ Μάλικι δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ιρανού ηγέτη αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσουν και ηγέτες άλλων γειτονικών χωρών. Ο κ. Μαλίκι δήλωσε επίσης στο Ιρανό Πρόεδρο ότι το Ιράκ θα προσπαθήσει να εκδιώξει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το έδαφός του.

    [05] Νέος Πρόεδρος της Ρωσίας αναδείχθηκε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

    03-03-2008

    Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

    Ο επιλεγμένος απ' τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, κέρδισε εύκολα, όπως και αναμενόταν, τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για εκλογική νοθεία. Με καταμετρημένο το 80% των ψηφοδελτίων, ο κ. Μεντβέντεφ κερδίζει το 70% της ψήφου, με δεύτερο τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γενάδυ Ζουγκάνωφ, που παίρνει ένα 18% και τρίτο τον υπερεθνικιστή, Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσυ με 10%.

    Ο ίδιος ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε τη νίκη του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ συγχαίροντας τον ηλικίας 42 ετών αντικαταστάτη του εμφανιζόμενος μαζί του σε ειδική υπαίθρια εορταστική συγκέντρωση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Ο κ. Μεντβέντεφ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική Πούτιν στην ολότητα της.

    Αλλά αργότερα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το Ρωσικό σύνταγμα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες του προέδρου της Ρωσίας και επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος καθορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό σαν πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ, θα είναι σε κάποια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, ενώ τόνισε ότι οι σχέσεις με τέτοιες χώρες θα αποτελέσουν προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής.

    Στο μεταξύ, παρά τους ισχυρισμούς των κυρίων Ζουγκάνωφ και Ζιρινόφκσι για εκλογική νοθεία, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το Ρωσικό σύνταγμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 March 2008 - 2:18:24 UTC