Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Μπους στην Ευρώπη
  • [02] Δεν θα αποχωρήσει η Χίλαρι
  • [03] Ισραήλ: Συμφωνία για τη χαλάρωση περιορισμών των Παλαιστινίων
  • [04] Ιράκ: Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Βαγδάτη
  • [05] Κίνα: Έφτασε η Φλόγα στο Πεκίνο
  • [06] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου
  • [07] Απελευθερώθηκαν οι πτήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ
  • [08] Λειψυδρία και αύξηση της θερμοκρασίας επιφυλάσσει το μέλλον
  • [09] Μέτρα για τη μείωση ρύπων ΕΕ και ΗΠΑ

  • [01] Περιοδεία Μπους στην Ευρώπη

    31-03-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους.

    Ο πρόεδρος Μπους αναχωρεί σήμερα για Ευρωπαϊκή περιοδεία στην διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει και στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και θα συζητήσει το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας με το Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας Μπούς θα είναι η Ουκρανία. Ο κ. Μπούς πιστεύει πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρχίσει την διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία, αλλά η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της. Μάλιστα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, έχει δηλώσει ότι ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο αυτών πρώην Σοβιετικών Δημοκρατικών θα απειλήσει την Ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    Επίσης αναμένεται ότι στην Νατοϊκή σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι θα συζητηθεί το θέμα της πρόσκλησης στην συμμαχία τριών ακόμη χωρών, της Αλβανίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πάντως η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στην πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων αν δεν έχει υπάρξει διακανονισμός ως προς την διαμάχη για το όνομα της γειτονικής της χώρας.

    Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ρουμανία θα συζητηθεί και το θέμα της διεύρυνσης του αριθμού συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επίσης ο πρόεδρος Μπούς έχει αποδεχτεί πρόσκληση του προέδρου Πούτιν για να επισκεφτεί το θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα για συνομιλίες αναφορικά με την εγκατάσταση αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος σε Πολωνία και Τσεχία.

    [02] Δεν θα αποχωρήσει η Χίλαρι

    31-03-2008

    Χίλαρι Κλίντον

    Η προεδρική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τον προεκλογικό αγώνα για το χρίσμα του κόμματός της. Σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στη εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους, δηλαδή έως τον Αύγουστο, που θα γίνει το Συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος.

    Μερικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων και υποστηρικτών του άλλου υποψήφιου του κόμματος, του Μπάρακ Ομπαμα, ζητούν από την κ. Κλίντον να αποχωρήσει από τον προεκλογικό αγώνα ώστε το κόμμα να ενώσει τις δυνάμεις του γύρω από τον κ. Ομπάμα, ο οποίος ήδη υπερτερεί σε ψήφους και εκλέκτορες.

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, απέρριψε τις ανησυχίες ότι η συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας της γερουσιαστή από τη Νέα Υόρκη θα αποδυναμώσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Και τόνισε ότι όλοι πρέπει να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να αφήσουν τον προεκλογικό αγώνα να εξελιχθεί.

    Ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε το δικαίωμα της κ. Κλίντον να παραμείνει στην προεκλογική εκστρατεία και δήλωσε ότι το κόμμα θα ενωθεί γύρω από τον τελικό υποψήφιο.

    [03] Ισραήλ: Συμφωνία για τη χαλάρωση περιορισμών των Παλαιστινίων

    31-03-2008

    Σαλάμ Φαγιάντ, Κοντολιζα Ράις, και Εχούντ Μπαράκ στην Ιερουσαλήμ.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολιζα Ράις, εξασφάλισε συμφωνία από μέρους του Ισραήλ για τη χαλάρωση μερικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα απομακρύνει 50 οδοφράγματα και έναν σταθμό ελέγχου που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων μεταξύ πόλεων της Δυτικής Όχθης.

    Το Ισραήλ επίσης συμφώνησε να επιτρέψει στην κυβέρνηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς την ανάπτυξη 700 αστυνομικών καθώς και τεθωρακισμένων οχημάτων στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Οι Παλαιστίνιοι υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφάλειας στη Τζενιν ενώ και το Ισραήλ θα διατηρεί την ευθύνη για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ και ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, κατέληξαν στην εν λόγω συμφωνία κατά τη συνάντηση τους με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

    [04] Ιράκ: Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Βαγδάτη

    31-03-2008

    Σαντρ Σίτυ στη Βαγδάτη.

    Οι Ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα τα ξημερώματα θα άρουν την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη που επιβλήθηκε πριν από τρεις περίπου μέρες. Η απόφαση ελήφθη όταν ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ διέταξε τους πολιτοφυλακές του να σταματήσουν να μάχονται τα Ιρακινά στρατεύματα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επεβλήθη την Πέμπτη σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του Στρατού Μαχντί του αλ Σαντρ και των Ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων.

    Το γραφείο του αλ Σαντρ στην πόλη Νατζάφ στο νότιο Ιράκ, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι διέταξε κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η αιματοχυσία μεταξύ των Ιρακινών. Πάνω από 250 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη Πέμπτη στη Βαγδάτη, στη Βασόρα και σε άλλες Σιιτικές περιοχές.

    Πολεμικά αεροπλάνα των συμμαχικών δυνάμεων, ελικόπτερα και πεζικό υποστήριζαν επίσης τον Ιρακινό στρατό. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλικι, εξέφρασε ικανοποίηση με την ανακοίνωση αυτή του αλ Σαντρ και δήλωσε ότι αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

    [05] Κίνα: Έφτασε η Φλόγα στο Πεκίνο

    31-03-2008

    Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Πεκίνο σήμερα το πρωί από την Ελλάδα, όπου ακτιβιστές για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν, να διακόψουν την τελετή παράδοσης της την Κυριακή.

    Υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας στην Πλατεία Τιέναμεν του Πεκίνου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής τελετή καλωσορίσματος της Φλόγας στην Κίνα. Απ' το Πεκίνο θα αρχίσει και η λαμπαδηδρομία σε διάφορες χώρες του κόσμου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου.

    Διαδηλώσεις αναμένονται σε μεγάλες πόλεις τις οποίες θα επισκεφτεί η Φλόγα, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Σαν Φρανσίσκο. Επίσης έχει προγραμματιστεί τμήμα της λαμπαδηδρομίας μέσω Θιβέτ καθοδόν προς το Όρος Έβερεστ, αλλά ακτιβιστές απαιτούν ακύρωση της εν λόγω διαδρομής, έως ότου το Πεκίνο επιτρέψει σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να διερευνήσουν τις βιαιότητες μεταξύ Θιβετιανών ακτιβιστών και Κινεζικών αρχών.

    [06] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου

    31-03-2008

    Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Μοαλέμ.

    Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό της Συρίας χωρίς όμως να σημειωθεί πρόοδος στα θέματα που έχουν διχάσει τον Αραβικό κόσμο. Ο Λίβανος μποϋκοτάρισε τη σύνοδο κατηγορώντας τη Συρία ότι δημιουργεί εμπόδια στις προεδρικές εκλογές του. Η Δαμασκός απορρίπτει αυτή την κατηγορία.

    Σε ένδειξη αλληλεγγύης με το Λίβανο, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία έστειλαν μόνο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους στη σύνοδο. Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ, παραδέχτηκε τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη του Αραβικού συνδέσμου, αλλά τόνισε ότι οι αντιπροσωπείες επέδειξαν σεβασμό η μία στην άλλη και κατάφεραν να έχουν ειλικρινείς διαβουλεύσεις.

    Η τελική ανακοίνωση-διακήρυξη της συνόδου εξέφρασε υποστήριξη προς το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μουσα, και στις προσπάθειες του μεσολάβησης για το θέμα του Λιβάνου. Όμως στη διακήρυξη δεν υπήρξαν νέες προτάσεις για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στο Λίβανο. Ιρακινοί ηγέτες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την διακήρυξη γιατί δεν εξέφραζε ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ιρακινή κυβέρνηση και δεν καταδίκαζε την τρομοκρατία που επικρατεί στη χώρα.

    [07] Απελευθερώθηκαν οι πτήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    31-03-2008

    Κυριακή 30 Μάιου, ημέρα σταθμός για τις υπερατλαντικές αεροπορικές μεταφορές, καθώς τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία απελευθέρωσης των πτήσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η επονομαζόμενη και Συμφωνία των Ανοιχτών Ουρανών, υπογράφηκε στην Διατλαντική Διάσκεψη Κορυφής τον Απρίλιο του 2007 στην Ουάσιγκτον και επιτρέπει για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις χωρίς περιορισμούς από οποιαδήποτε πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ, αντικαθιστώντας 21 διμερείς συμφωνίες που υπήρχαν μεταξύ κρατών μελών της Ένωσης και της Αμερικής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με την συμφωνία αυτή αίρονται όλοι οι περιορισμοί στα δρομολόγια, στις τιμές και στον αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι έτσι θα τονωθεί ο ανταγωνισμός και θα μειωθούν οι τιμές των υπερατλαντικών πτήσεων που λόγω και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση.

    Η συνολική ετήσια κίνηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια επιβάτες αλλά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν με τον άνοιγμα της αεροπορικής αγοράς περίπου 80.000 νέες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημιουργία ενός υπερατλαντικού Ανοικτού Εναέριου Χώρου , ενιαία αγορά αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Ένωσης και των ΗΠΑ με ελεύθερη ροή επενδύσεων και με εναρμόνιση του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου σε τομείς όπως οι κανονισμοί ασφαλείας ανταγωνισμού και εκπομπών ρύπων.

    [08] Λειψυδρία και αύξηση της θερμοκρασίας επιφυλάσσει το μέλλον

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    31-03-2008

    Αλλαγή του τρόπου ζωής τα επόμενα χρόνια εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα επιφέρει η κρίση από την ανεπάρκεια του νερού, σε συνδυασμό με τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας.

    Κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα: Το Νερό στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής , που οργανώνει ο ΣΚΑΪ και η "Καθημερινή" σε συνεργασία με το δίκτυο Μεσόγειος SOS και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, επισημάνθηκε ότι τουλάχιστον το 60% των υγροτόπων στην Μεσόγειο έχει χαθεί, ενώ μέχρι το 2025 αναμένεται να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα επάρκειας νερού.

    Παράλληλα, χρόνο με το χρόνο το σκηνικό του καιρού αλλάζει στην Ελλάδα, αφού μέσα στα επόμενα χρόνια οι βροχοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν έως και 30%, ενώ αντιθέτως οι ισχυρές καταιγίδες θα αυξηθούν.

    Εξάλλου, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του αιώνα θα αυξηθεί κατά 6 με 7 βαθμούς, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία να εκτοξεύεται στους 41 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 2070-2100, παρουσιάζοντας αύξηση 7 βαθμών συγκριτικά με το χρονικό διάστημα 1961-1990.

    O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών για λελογισμένη χρήση νερού και τόνισε ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε στην αγροτική παραγωγή και την τελευταία σταγόνα.

    'Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες', τόνισε ο πρόεδρος του δικτύου Μεσόγειος, Νίκος Χρυσόγελος, ενώ ο δήμαρχος Αράχωβας Γιώργος Λεόντιος, συνέδεσε τη λειψυδρία με τη συμπεριφορά μας, τονίζοντας ότι 'το νερό είναι ένα αγαθό το οποίο θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με σοφία'.

    [09] Μέτρα για τη μείωση ρύπων ΕΕ και ΗΠΑ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    31-03-2008

    Τζων Μακέην

    Την διαβεβαίωση του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για το Προεδρικό χρίσμα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Μακέην ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος θα υποστηρίξει την πολιτική για την μείωση των ρύπων πήρε σε προσωπική του συνάντηση ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σταύρος Δήμας. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι του δημοκρατικού κόμματος Χίλαρυ Κλίντον και Μπάρακ Ομπαμα έχουν επίσης δηλώσει ότι θα τεθούν υπέρ της μείωσης των ρύπων για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Σ. Δήμας

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Δήμας στην ομιλία του σε ημερίδα με θέμα 'Περιβάλλον και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης' που διοργάνωσε το Μορφωτικό :Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών τόσο με την ευκαιρία του έτους Περιβάλλοντος που έχει ανακηρύξει το 2008 ο ΟΗΕ, όσο και με την έκδοση ενός λευκώματος που εξέδωσε η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με τίτλο 'Περιβάλλον ΣΟΣ' όπου 33 έλληνες γελοιογράφοι με το δεικτικό τους χιούμορ επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν όλο τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος υπενθυμίζοντας τις ευθύνες ενός εκάστου, πολιτών, πολιτικών και πολιτειών για την κλιματική κρίση.

    Σε ερώτηση της; Φωνής της Αμερικής, αν πρόκειται να ληφθούν κάποια επί πλέον μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναμενόμενη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων μετά την απελευθέρωση των αεροπορικών υπερατλαντικών πτήσεων, που τουλάχιστον θα διπλασιαστούν ,ο κ. Δήμας είπε ότι ' μελετάται συμφωνία για την θέσπιση ρυθμίσεων τύπου 'χρηματιστηρίου ρύπων' σύμφωνα με τις οποίες οι αεροπορικές εταιρίες θα έχουν δυνατότητα εξαγοράς ρύπων'.

    Τόσο ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Σόμπολος όσο και οι άλλοι ομιλητές, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, καθηγητές πανεπιστημίων, διευθυντές περιβαλλοντικών οργανισμών, στάθηκαν στην σημαντικότητα της σωστής πληροφόρησης και ενεργούς ανάμιξης των πολιτών στην διάσωση πλέον του περιβάλλοντος και στις πολιτικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση με αυτό το στόχο.

    Χαρακτηριστική υπήρξε και η παρέμβαση της κ. Νίκης Γουλανδρή ιδρύτριας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαία διάσωση των δασών τονίζοντας ιδιαίτερα την γαλλική πρωτοβουλία η οποία με σύνθημα ' Ένα δέντρο για την Ελλάδα' προβλέπει ποδηλατοδρομία από την Γαλλία ως την Ολυμπία για την συλλογή χρημάτων για το ταμείο Δασών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 April 2008 - 2:18:23 UTC