Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Βόρειας Κορέας με Συρία για πυρηνική τεχνολογία
  • [02] Μπους: Προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης η σύσταση Παλαιστινιακού κράτους
  • [03] Διακοπή διανομής τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [04] Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στην τιμή του ρυζιού
  • [05] Μπορεί να κλιμακωθεί η βία στο Αφγανιστάν
  • [06] 10 εκατ. δολάρια σε 24 ώρες στην εκστρατεία Κλίντον
  • [07] Μαλίκι: Επιτυχής η εθνική συμφιλίωση

  • [01] Συνεργασία Βόρειας Κορέας με Συρία για πυρηνική τεχνολογία

    25-04-2008

    Δορυφορική φωτογραφία πυρηνικού αντιδραστήρα στη Συρία.

    Η Αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βόρεια Κορέα βοήθησε τη Συρία να κατασκευάσει μυστικό πυρηνικό αντιδραστήρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της CIA, Μάικλ Χέϊντεν, παρουσίασαν στο Κογκρέσο στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως λέει η Αμερικανική κυβέρνηση, συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Συρία σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας.

    Ο Λευκός Οίκος έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα στοιχεία που, όπως λέει, αποδεικνύουν ότι η Δαμασκός εργαζόταν για την ανάπτυξη πλουτωνίου για πυρηνικές εφαρμογές. Η Ουάσιγκτον δηλώνει επίσης ότι οι εν λόγω Συριακές εγκαταστάσεις είχαν ίδια ή παρόμοια τεχνολογία με αυτήν που χρησιμοποιούν οι Βορειοκορεάτες στους δικούς τους αντιδραστήρες.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέϊνα Περίνο, δήλωσε ότι η Συρία δεν ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την κατασκευή του αντιδραστήρα και πρόσθεσε ότι όταν ο αντιδραστήρας καταστράφηκε, από Ισραηλινό βομβαρδισμό, το Σεπτέμβριο, η Συρία κινήθηκε αμέσως για να απομακρύνει αποδεικτικά στοιχεία της ύπαρξης του.

    Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Συρίας στην Ουάσιγκτον, Ιμάντ Μουσταφά, χαρακτήρισε τις καταγγελίες 'γελοίες', σημειώνοντας ότι η Ισραηλινή αεροεπιδρομή κατέστρεψε άδειο στρατιωτικό κτήριο και επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι έχουν ιστορία 'χάλκευσης αποδεικτικών στοιχείων' περί πυρηνικών δραστηριοτήτων.

    [02] Μπους: Προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης η σύσταση Παλαιστινιακού κράτους

    25-04-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι η σύσταση Παλαιστινιακού κράτους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Αμερικανική κυβέρνησή. Ο κ. Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη μετά από συνάντηση με το Παλαιστίνιο Πρόεδρο όπου συζητήθηκαν τρόποι προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών τους ο κ. Μπους χαρακτήρισε τον Παλαιστίνιο ηγέτη άνθρωπο με όραμα ο οποίος προωθεί την ειρήνη και πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί ξανά μαζί του τον ερχόμενο μήνα στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν πως ο Πρόεδρος Μπους ζητά την επικράτηση μίας πραγματικής και μόνιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος όμως τόνισε ότι ο δρόμος προς μία ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι στρωμένος με λουλούδια, αλλά με εμπόδια.

    Κατά την διάρκεια συνομιλιών του με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις την Τετάρτη ο κ Αμπάς επεσήμανε ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία.

    [03] Διακοπή διανομής τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας

    25-04-2008

    Τα Ηνωμένα Έθνη διέκοψαν την διανομή τροφίμων σε Παλαιστίνους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας λόγω έλλειψης καυσίμων για τα φορτηγά που κάνουν τις διανομές. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοηθείας του Διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι περίπου 700 χιλιάδες πρόσφυγες δεν θα παραλάβουν πακέτα τροφίμων και ότι η Υπηρεσία χρησιμοποίησε τα εναπομείναντα καύσιμα τη Πέμπτη. Επίσης, έλλειψη καυσίμων αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι κλινικές.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μερικοί κάτοικοι της Γάζας διαμαρτύρονται για την έλλειψη καυσίμων μπλοκάροντας την διανομή όσων καυσίμων έχουν απομείνει. Αγρότες εμπόδισαν την πρόσβαση βυτιοφόρου που έφερνε καύσιμα στην Υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας των Η.Ε..

    [04] Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στην τιμή του ρυζιού

    25-04-2008

    Νέα ύψη ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές του ρυζιού στις αγορές εμπορευμάτων του Σικάγο και της Ασίας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για έλλειψη του προϊόντος και για τις διεθνείς τιμές τροφίμων. Παράλληλα, η Βραζιλία διέκοψε όλες τις εξαγωγές ρυζιού, μετά από παρόμοιες αποφάσεις άλλων ρυζοπαραγωγών χωρών. Αρμόδιος Βραζιλιάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι στόχος είναι η διασφάλιση των αποθεμάτων της χώρας.

    Εδώ στις ΗΠΑ, δύο απ' τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερ-μάρκετ, η Σαμς Κλάμπ και η Κόστκο, ανακοίνωσαν περιορισμούς στο πόσα πακέτα ρύζι μπορεί να αγοράσουν οι πελάτες τους κάθε φορά. Η διεύθυνση των καταστημάτων δηλώνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη του προϊόντος στις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στόχος της απόφασης είναι να αποθαρρυνθεί μαζική αγορά του προϊόντος, που θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τιμές.

    [05] Μπορεί να κλιμακωθεί η βία στο Αφγανιστάν

    25-04-2008

    Ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο Υποστράτηγος Τζέφρυ Σλόσερ, δήλωσε ότι μπορεί να κλιμακωθεί η βία στο Αφγανιστάν φέτος, με πολλές επιθέσεις των Ταλιμπάν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Υποστράτηγος Σλόσερ δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ ότι οι Ταλιμπάν φοβούνται να επιτεθούν στις συμμαχικές δυνάμεις αλλά μπορεί να εντείνουν τις επιθέσεις τους σε ευκολότερους στόχους. Επεσήμανε επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός ανταρτών εξακολουθεί να περνά από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν με σκοπό τη διενέργεια επιθέσεων.

    Το 2007 ήταν το πλέον πολύνεκρο έτος στο Αφγανιστάν, από την εποχή της εκδίωξης των Ταλιμπάν από την εξουσία, το 2001. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 6 χιλιάδες άτομα.

    [06] 10 εκατ. δολάρια σε 24 ώρες στην εκστρατεία Κλίντον

    25-04-2008

    Η προεδρική υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι η προεκλογική της εκστρατεία συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια σε 24 ώρες μετά την νίκη της στις προκριματικές της Πενσυλβάνια. Η εκστρατεία Κλίντον δηλώνει ότι το ποσό αυτό προήλθε από 100 χιλιάδες ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων και 80 χιλιάδων που δεν είχαν ξαναπροσφέρει οικονομικά στην προεδρική υποψήφιο. Η κ. Κλίντον έχει παραδεχτεί ότι δεν διαθέτει τα ποσά του αντιπάλου της Μπαράκ Ομπάμα, η εκστρατεία του οποίου έχει 40 εκατομμύρια δολάρια.

    Στο μεταξύ, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, επέκρινε τον ηγέτη του κόμματος του, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις της κυβέρνησης Μπούς στο τυφώνα Κατρίνα, 'απαράδεκτες'. Σε επίσκεψη του στη Λουιζιάνα, ο κ. Μακέιν επέκρινε επίσης την κυβερνητική γραφειοκρατία.

    [07] Μαλίκι: Επιτυχής η εθνική συμφιλίωση

    25-04-2008

    Νούρι αλ Μαλίκι

    Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Ντες Μπράουν, δήλωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει τον σημερινό αριθμό στρατευμάτων στο Ιράκ μέχρι να βελτιωθεί η ασφάλεια στην περιοχή. Ο κ. Μπράουν δήλωσε την Πέμπτη στην Ιρακινή βουλή ότι Βρετανοί διοικητές ακόμα αξιολογούν την κατάσταση στη Βασόρα όπου βρίσκεται σταθμευμένος ο μεγαλύτερος αριθμός βρετανικών στρατευμάτων.

    Σε άλλες εξελίξεις, στη Βαγδάτη, εκπρόσωποι της Ιρακινής κυβέρνησης εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία της εθνικής συμφιλίωσης και της ασφάλειας. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, μετά από συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι η εθνική συμφιλίωση ήταν επιτυχής και ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην Ιρακινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι όλες οι περιοχές της Βασόρας βρίσκονται τώρα κάτω από κυβερνητικό έλεγχο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 26 April 2008 - 1:18:26 UTC