Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής τροφίμων
  • [02] Μολυσματική ουσία σε φάρμακο
  • [03] Μπούς: Δύσκολη περίοδος για την οικονομία
  • [04] Συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό South Stream
  • [05] Αντιπαράθεση Σλοβενίας-Λιθουανίας για την συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας
  • [06] Freedom House: Παγκόσμιος περιορισμός της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

  • [01] Διεθνής κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής τροφίμων

    30-04-2008

    Μπαν Κι Μουν

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι οργανώνει διεθνή κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων τιμών των τροφίμων που φέρουν πολύ κόσμο στο χείλος της πείνας, προκαλούν διαδηλώσεις και προβλήματα στις φτωχές χώρες.

    Ο κ. Μπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Βέρνη της Ελβετίας, αφού εξέτασε το θέμα με διεθνείς οργανισμούς. Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να διοχετευτούν τρόφιμα σε εκείνους που έχουν ανάγκη και η αρωγή των αγροτών, ενώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων θα χορηγηθούν 755 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο γενικός γραμματέας των Η.Ε. και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλλικ, ζήτησαν από τις χώρες-μέλη να μη επιδεινώσουν την κρίση περιορίζοντας τις εξαγωγές τροφίμων.

    Σε άλλες εξελίξεις μείωση σημείωσε την Τρίτη η τιμή ρυζιού μετά από πληροφορίες ότι χώρες-παραγωγοί όπως η Βραζιλία και η Ταϊλάνδη δεν θα περιορίσουν τις εξαγωγές τους. Σε επίπεδα ρεκόρ όμως έφτασε σήμερα η τιμή του καλαμποκιού μετά από έκθεση που αναφέρει ότι οι πρόσφατες βροχές επηρέασαν τις καλλιέργειες και μάλλον θα μειώσουν την παραγωγή.

    [02] Μολυσματική ουσία σε φάρμακο

    30-04-2008

    Ρόμπερτ Πάρκινσον

    Ο διοικητικός σύμβουλος της Αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Baxter International, Ρομπερτ Πάρκινσον, που κατασκευάζει το αιμολυτικό φάρμακο Επαρίνη, κατέθεσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι το φάρμακο, που θεωρείται υπεύθυνο για δεκάδες θανάτους, είχε μολυνθεί σκόπιμα με τρίτη χημική ουσία.

    Η ύπαρξη της ουσίας αυτής διαπιστώθηκε σε ορισμένα δείγματα του φαρμάκου, όπως κατέθεσε ο κ. Πάρκινσον και πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολη η διάγνωση της ύπαρξης ξένης ουσίας γιατί η χημική της σύσταση ήταν πολύ παρόμοια με αυτή της Επαρίνης. Το φάρμακο έχει αποσυρθεί απ' την αγορά, αλλά 81 άτομα έχασαν τη ζωή τους από αλλεργική αντίδραση στην εν λόγω ουσία.

    Από τη πλευρά τους αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ζήτησαν απ' το Κογκρέσο περισσότερα κονδύλια και προσωπικό για την εξέταση των εισαγόμενων φαρμάκων. Η Επαρίνη κατασκευάζεται από συστατικά που εισάγονται απ' την Κίνα.

    [03] Μπούς: Δύσκολη περίοδος για την οικονομία

    30-04-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε ότι η αμερικανική οικονομία διανύει μια άσχημη περίοδο λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και την καθίζηση της αγοράς ακινήτων.

    Πάντως κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ουάσιγκτον ο κ. Μπους παραπονέθηκε ότι οι Δημοκρατικοί μπλοκάρουν τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων της χώρας, τις κατασχέσεις κατοικιών και τα προβλήματα με τα φοιτητικά δάνεια.

    Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε το Κογκρέσο για το ότι δεν ενέκρινε το σχέδιο του για γεωτρήσεις σε προστατευόμενες περιοχές της Αλάσκας. Ο κ. Μπους ισχυρίζεται ότι αν το σχέδιο του υλοποιούνταν θα συνέβαλε σημαντικά στη αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου και θα μείωνε τη τιμή της βενζίνης.

    Από πλευράς Δημοκρατικών, ο Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους δεν καταλαβαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία οικογένεια και δεν ξέρει πώς να βελτιώσει την κατάσταση.

    Δύο εκθέσεις που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5 χρόνων ενώ πτώση έχουν σημειώσει και οι τιμές κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    [04] Συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό South Stream

    30-04-2008

    Ελλάδα και Ρωσία υπέγραψαν την Τρίτη στο Κρεμλίνο συμφωνία για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στο Eλληνικό έδαφος, έργο που αναμένεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο αγωγός South Stream θα μεταφέρει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας στη νότιο Ιταλία και σε άλλες χώρες της Δύσης. Επίσης το βόρειο τμήμα του αγωγού θα επεκτείνεται στη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα καταλήγει στη βόρεια Ιταλία.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και τον διάδοχό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, συγκεκριμένα στο αγωγό φυσικού αερίου South Stream και τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς β Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι 'Η ενεργειακή μας συνεργασία έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική. Και τα δύο αυτά έργα συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης και καθιστούν την Ελλάδα σημαντική δίοδο ενεργειακών πόρων'.

    Η Ρωσία υπέγραψε ανάλογη συμφωνία με την Ουγγαρία τον Φεβρουάριο, προκαλώντας ανησυχίες αναλυτών ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται απ' τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες.

    Οι ΗΠΑ και μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν σχέδιο για τον αγωγό Ναμπούκο που θα διασχίζει την Κασπία Θάλασσα και θα περνά μέσω Τουρκίας και Αυστρίας παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

    [05] Αντιπαράθεση Σλοβενίας-Λιθουανίας για την συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας

    30-04-2008

    Ντιμίτρι Ρούπελ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, επέκρινε την Λιθουανία για την παρεμπόδιση της έναρξης νέων συνομιλιών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας για την σύμπηξη Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρούπελ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης των συνομιλιών και σημείωσε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, με ή χωρίς την συγκατάθεση της Λιθουανίας, όπως είπε.

    Για να συμφωνήσει στις συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, η Λιθουανία ζητά απ' τη Μόσχα να αποκαταστήσει τη ροή πετρελαίου μέσω αγωγού προς το μόνο διυλιστήριο της. Η ροή πετρελαίου διακόπηκε το 2006, για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρει η Ρωσία.

    [06] Freedom House: Παγκόσμιος περιορισμός της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

    30-04-2008

    Έκθεση της οργάνωσης Freedom House, που εδρεύει στις ΗΠΑ, αναφέρει μείωση για έκτη συνεχή χρονιά, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Η επικεφαλής της Freedom House, Τζένιφερ Ουίντσορ, δήλωσε ότι οι περιπτώσεις υποβιβασμού της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης είναι διπλάσιες απ' τις περιπτώσεις προόδου.

    Η έκθεση όμως επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, που είναι και οι περιοχές με την λιγότερη ελευθερία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε μερικές περιοχές οφείλεται σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό δημοσιογράφων που είναι διατεθειμένοι να αντισταθούν σε κυβερνητικούς παρεμβατισμούς.

    Η Freedom House αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει το πιο καταπιεστικό περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης, και ακολουθούν η Ερυθραία, η Βιρμανία, η Κούβα, η Λιβύη και το Τουρκμενιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 1 May 2008 - 1:19:12 UTC