Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση πτήσεων εντός ΗΠΑ
  • [02] Αλλάζουν ταχύτητα οι προεκλογικές καμπάνιες
  • [03] Ο γ. γ. των Η. Ε. ασκεί πιέσεις στη Βιρμανία
  • [04] 6 με 9 φέτος οι τυφώνες στον Ατλαντικό
  • [05] Συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ
  • [06] Χιλιάδες ορφανά στην Κίνα
  • [07] Πετρέους: Ενδεχόμενες περαιτέρω αποσύρσεις Αμερικανικών δυνάμεων από Ιράκ
  • [08] Αύξηση των τιμών και επισιτιστική κρίση

  • [01] Μείωση πτήσεων εντός ΗΠΑ

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    23-05-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη μείωση πτήσεων εντός ΗΠΑ - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη μείωση πτήσεων εντός ΗΠΑ

    - Watch (WM)

    Η Αμερικανική Ένωση Αερομεταφορέων προβλέπει μείωση των αεροπορικών ταξιδιών φέτος το καλοκαίρι εντός ΗΠΑ. Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων και η ύφεση της οικονομίας, έχουν προκαλέσει και αύξηση των τιμών των εισιτηρίων με αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των επιβατών στις πτήσεις των Αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών.

    Η Αμερικανική Ένωση Αερομεταφορέων επισημαίνει ότι κατά την φετινή καλοκαιρινή σαιζόν, τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ δεν θα ξεχειλίζουν από κόσμο. Χαρακτηριστική είναι και η σχετική δήλωση του προέδρου της Ένωσης, Τζέιμς Μέι: 'Το φετινό καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες'.

    Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Αερομεταφορέων Τζέιμς Μέι.

    Οι δυσκολίες αυτές μπορούν να συνοψιστούν κατά μεγάλο μέρος στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών των καυσίμων. Το κόστος των αεροπορικών εταιρειών για καύσιμα έχει αυξηθεί κατά 80% τον τελευταίο χρόνο, αναγκάζοντας τες να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων. Αλλά αν λάβει κανείς υπόψιν την ασθμαίνουσα οικονομία, τότε βλέπει ξεκάθαρα τα αίτια της μείωσης των αεροπορικών ταξιδιών. '2 εκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες θα ταξιδέψουν φέτος σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2007', επεσήμανε ο κ. Μέι.

    Πάντως λιγότεροι επιβάτες δεν σημαίνει και μεγαλύτερη άνεση, λένε οι ειδικοί, μιας και οι αεροπορικές εταιρείες θα μειώσουν και τον αριθμό πτήσεων, γεγονός που σημαίνει λιγότερες και πιο γεμάτες πτήσεις, στρες και καθυστερήσεις.

    'Στόχος μας είναι να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των νέων μέτρων στη Νέα Υόρκη και από τις καιρικές συνθήκες', εξηγεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Αερομεταφορέων.

    Καθυστερήσεις ρεκόρ πέρυσι προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα στα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο φέτος η Αμερικανική Ένωση Αερομεταφορέων ζητά άδεια να χρησιμοποιήσει και στρατιωτικούς αεροδιαδρόμους στις περιοχές με την μεγαλύτερη συμφόρηση στην ανατολική και δυτική ακτή των ΗΠΑ. Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο φέτος θα γευτούν έναβ¦. καυτό καλοκαίρι!

    [02] Αλλάζουν ταχύτητα οι προεκλογικές καμπάνιες

    23-05-2008

    Τζον Μακέιν

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, αρνήθηκε την υποστήριξη ευαγγελικού ιερέα ο οποίος έχει εκφράσει αντισημιτικά αισθήματα. Σε μια απ' τις ομιλίες του, ο ιερέας Τζον Χάγκι είχε δηλώσει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ επιβεβαίωσε βιβλική προφητεία σπρώχνοντας τους Εβραίους εκτός Ευρώπης στο Ισραήλ. Ο Τζον Μακέιν δεν έχασε χρόνο να κρατήσει ξεκάθαρες αποστάσεις απ' τον εν λόγω ιερωμένο χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του 'προσβλητικά'.

    Την ίδια στιγμή ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε την Πέμπτη σε συναγωγή της Φλόριντα όπου είπε ότι, αν εκλεγεί, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των ΗΠΑ με το Ισραήλ.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ο κ. Ομπάμα που έχει επικριθεί για την προθυμία του να διαπραγματευτεί με το Ιράν, χαρακτήρισε την Τεχεράνη την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει 'άμεση διπλωματία', όπως τη χαρακτήρισε, για να εξουδετερώσει την απειλή αυτή.

    Στο μεταξύ, ο Τζον Μακέιν θα φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο ράντσο του στην Αριζόνα τον Ελληνο-Αμερικανό κυβερνήτη της Φλόριντα, Τσάρλι Κρίστ, τον Ινδικής καταγωγής κυβερνήτη της Λουιζιάνα, Μπόμπυ Τζιντάλ και τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και πρώην προεδρικό υποψήφιο, Μιτ Ρόμνυ.

    Πάντως ανώτεροι σύμβουλοι του κ. Μακέιν διαψεύδουν ότι οι συναντήσεις συνδέονται με την διαδικασία επιλογής υποψήφιου αντιπροέδρου, αλλά πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι και οι τρεις αυτοί φιλοξενούμενοι του κ. Μακέιν αποτελούν καλές επιλογές για το αξίωμα.

    [03] Ο γ. γ. των Η. Ε. ασκεί πιέσεις στη Βιρμανία

    23-05-2008

    Ο Μπαν Κι Μουν στη Βιρμανία.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, επισκέφτηκε τις περιοχές στο δέλτα του ποταμού Ιραγουάντι που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ναργκίς στην Βιρμανία και άσκησε πιέσεις στους ηγέτες της χώρας να δεχτούν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για τα δυόμισι εκατομμύρια άτομα που την έχουν ανάγκη.

    Ο κ. Μπαν επιθεώρησε τη περιοχή με ελικόπτερο αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Θέιν Σέιν, στο Ραγκούν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μπαν επεσήμανε ότι η σοβαρότητα της καταστροφής είναι πέρα από τις δυνατότητες αντιμετώπισης που διαθέτει η Βιρμανία και ότι η χώρα έχει ανάγκη από την αρωγή της διεθνούς κοινότητας.

    Ο στρατηγός Θέιν Σέιν δήλωσε ότι η περίοδος της απόδοσης ανθρωπιστική βοήθειας ολοκληρώθηκε και ότι τώρα είναι καιρός να αρχίσει η ανοικοδόμηση. Ο γ.γ. του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας, Σουρίν Πιτσουβάν, επέκρινε το σχόλιο αυτό του στρατηγού Σέιν, δηλώνοντας ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί το εύρος της καταστροφής.

    [04] 6 με 9 φέτος οι τυφώνες στον Ατλαντικό

    23-05-2008

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικών Φαινομένων προβλέπει 6 με 9 τυφώνες φέτος στην περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού. 2 με 5 απ' αυτούς τους τυφώνες προβλέπεται πως θα είναι ισχυροί, με ταχύτητα ανέμων τουλάχιστον 178 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία η περίοδος των τυφώνων, που αρχίζει την 1η Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα κυμανθεί φέτος σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Πάντως οι τελευταίες δύο σαιζόν τυφώνων στον Ατλαντικό αποδείχτηκαν ηπιότερες απ' ότι είχε προβλεφτεί. Επίσης άλλη έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμοσφαιρικών Φαινομένων αναφέρει ότι αυτόν τον αιώνα οι τυφώνες στον Ατλαντικό θα είναι λιγότεροι, αλλά ισχυρότεροι.

    [05] Συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ

    23-05-2008

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα συναντηθεί σήμερα στη Λευκωσία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στην εξέταση σχεδίων για την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού. Αυτές οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου.

    Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε ανησυχία την Πέμπτη για την αργή πρόοδο που σημειώνεται στις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας που εξετάζουν επιμέρους θέματα, όπως εγγυήσεις ασφάλειας και οικονομικά ζητήματα.

    [06] Χιλιάδες ορφανά στην Κίνα

    23-05-2008

    Η Κίνα επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων από τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας. Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι οι νεκροί υπερβαίνουν τους 51 χιλιάδες, ενώ σχεδόν 30 χιλιάδες αγνοούνται και περίπου 5 εκατομμύρια άτομα είναι άστεγα. Η Κίνα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα πάνω από 3 εκατομμύρια σκηνές.

    Δεκάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών που έχασαν ή αποχωρίσθηκαν από τους γονείς τους στο σεισμό και τα οποία τώρα μένουν σε στάδιο στη πόλη Μιανγιάνγκ, της επαρχίας Σιτσουάν. Η Κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει οικογένειες που ενδιαφέρονται για υιοθεσία.

    [07] Πετρέους: Ενδεχόμενες περαιτέρω αποσύρσεις Αμερικανικών δυνάμεων από Ιράκ

    23-05-2008

    Ο διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός, Ντέιβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι θα προτείνει περαιτέρω αποσύρσεις αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του το Σεπτέμβριο. Ο στρατηγός Πετρέους έκανε τις δηλώσεις αυτές στα πλαίσια ακροάσεων στη Γερουσία για το διορισμό του ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο αμερικανός στρατηγός δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό στρατευμάτων που θα μπορούσαν να αποσυρθούν αλλά είπε ότι θα κάνει ανάλογες εισηγήσεις μετά από περίοδο 45 ημερών που θα εξετάσει την κατάσταση. Πάντως τον Ιούλιο έχει ήδη προγραμματιστεί απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων.

    Στο Ιράκ στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι άφησε να εννοηθεί ότι ο ανώτερος Σιίτης κληρικός της χώρας δεν αντιτίθεται στην εξουδετέρωση ένοπλων οργανώσεων Σιιτών. Ο κ. Μαλίκι συναντήθηκε με το Ανώτερο Αγιοταλάχ Αλί αλ Σιστάνι στη πόλη Νατζάφ. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός είπε ότι ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών πάντα πίστευε ότι τα όπλα πρέπει να βρίσκονται μόνο στα χέρια της κυβέρνησης.

    [08] Αύξηση των τιμών και επισιτιστική κρίση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Στρασβούργο

    23-05-2008

    Μετανάστες στο Παρίσι.

    'Η αύξηση των τιμών έχει γυρίσει τουλάχιστον 7 χρόνια πίσω τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση της φτώχειας. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε 'δεινή ένδεια' και 850 εκατομμύρια υπολογίζονται αυτοί που πεινούν καθημερινά'.

    Αυτή είναι μία παράγραφος από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που εγκρίθηκε με ψήφους 485 υπέρ 52 κατά και 7 αποχές μετά από την εκτενή συζήτηση που έγινε πριν ένα μήνα για την αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως και πού πρότειναν έξη πολιτικές ομάδες.

    Με το ψήφισμα καλείται η διεθνής κοινότητα να σεβαστεί 'το δικαίωμα στην διατροφή' για κάθε άνθρωπο και εκφράζεται η ανησυχία των ευρωβουλευτών για την προτεραιότητα που δίνεται στην καλλιέργεια βιοκαυσίμων αντί για τα τρόφιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ψήφισμα είναι ότι οι αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές σίτου έφτασαν το 181% σε διάστημα 36 μηνών ως τον Φεβρουάριο του 2008.

    Ακόμη τονίζεται ότι δεν αιτιολογείται πλέον η επιδότηση της Ε.Ε. των καλλιεργειών με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμων και υποστηρίζεται η αειφόρος παραγωγή τροφίμων και η ανάλυση της διαφοράς τιμών ανάμεσα στις πρωτογενείς τιμές και τις τιμές στα καταστήματα.

    Η επισιτιστική κρίση απασχολεί εξ ίσου τον ΟΗΕ τον ΟΟΣΑ και το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει επίσης στο Στρασβούργο .Η ύπατη αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε παρέμβασή της, ανέφερε ότι ' οι υψηλές τιμές θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία και τα δικαιώματα αναρίθμητων ανθρώπων ενώ προειδοποίησε για φαινόμενο ντόμινο, από την κρίση.

    30 τέλος μέλη του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθέτησαν επίσης ψήφισμα που ζητά από όλες τις χώρες να θέσουν σε προτεραιότητα την ικανοποίηση των επισιτιστικών αναγκών των πολιτών τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 24 May 2008 - 1:19:00 UTC