Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος ο Μπους για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή
  • [02] Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ΗΠΑ με το Ιράκ
  • [03] Προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ-Πολωνίας
  • [04] Απελευθερώθηκε η Μπετανκούρ
  • [05] Δύσκολη περίοδος για την αμερικανική οικονομία
  • [06] Σειρά προκλήσεων αντιμετωπίζει το Κόσοβο
  • [07] Ο Σαρκοζύ ζητά επίλυση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ

  • [01] Αισιόδοξος ο Μπους για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    03-07-2008

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές επικράτησης ειρήνης στη Μέση Ανατολή μετά από συνομιλίες με ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

    Σύμφωνα την εκπρόσωπο ο κ Μπους σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις εξέτασε την ειρηνευτική διαδικασία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι συνομιλίες που είχε ήταν ενθαρρυντικές γιατί και ο κ Ολμέρτ και ο κ. Αμπάς εξακολουθούν να είναι προσηλωμένοι στην επίτευξη προόδου στην ειρηνευτική συμφωνία μέχρι τα τέλη αυτού του χρόνου.

    Εκπρόσωπος του κ Αμπάς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους επεσήμανε ότι είναι διατεθειμένος να μεσολαβήσει προσωπικά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αν του ζητηθεί κάτι τέτοιο.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολιζα Ράις πρόκειται να μεταβεί ξανά στη περιοχή αυτό το μήνα για διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές.

    [02] Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ΗΠΑ με το Ιράκ

    03-07-2008

    Χοσυάρ Ζεμπαρί

    O υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσυάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του και οι ΗΠΑ σχεδόν ολοκλήρωσαν συμφωνία σε θέματα ασφάλειας.

    Ο ιρακινός υπουργός επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον επέδειξε 'μεγάλη διαλλακτικότητα' στις διαπραγματεύσεις. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στο Ιούλιο, η οποία θα επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στην περιοχή μετά το Δεκέμβριο, που εκπνέει εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Ζεμπαρί είπε ότι οι ΗΠΑ δέχτηκαν τα αιτήματα των ιρακινών να άρουν το καθεστώς ασυλίας για ξένους συμβασιούχους στο Ιράκ. Οι διαπραγματευτές τώρα εξετάζουν αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν δικαίωμα να συλλαμβάνουν Ιρακινούς πολίτες και αν θα έχουν δικαίωμα περιπολίας στον ιρακινό εναέριο χώρο.

    [03] Προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ-Πολωνίας

    03-07-2008

    Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κατέληξαν σε μία προκαταρκτική συμφωνία με τη Πολωνία για τη δημιουργία βάσεων σε πολωνικό έδαφος στα πλαίσια της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας.

    Οι αξιωματούχοι, επεσήμαναν ότι αμερικανοί και πολωνοί διαπραγματευτές συμφώνησαν στο κείμενο της συμφωνίας και τώρα αυτή πρέπει αυτή να εγκριθεί από την Πολωνική κυβέρνηση.

    Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φρηντ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τη Ρωσία και τις χώρες του ΝΑΤΟ για να εξετάσουν μερικές από τις ανησυχίες της Πολωνίας για σημαντικά περιφερειακά θέματα.

    [04] Απελευθερώθηκε η Μπετανκούρ

    03-07-2008

    Ίνγκριντ Μπετανκούρ

    Οι αρχές της Κολομβίας απελευθέρωσαν τρεις αμερικανούς ομήρους και τη Γαλλο-Κολομβιανή πολιτικό Ίνγκριντ Μπετανκούρ από τους αριστερούς αντάρτες που τους κρατούσαν επί χρόνια σε μυστικά στρατόπεδα μέσα σε ζούγκλες.

    Ένδεκα μέλη των Κολομβιανών δυνάμεων ασφάλειας επίσης απελευθερώθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης στα ανατολικά διαμερίσματα της χώρας και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Μπογκοτά όπου την Μπετανκούρ υποδέχτηκε η μητέρα της και ο σύζυγός της.

    Η Μπετανκούρ ευχαρίστησε το θεό, τον στρατό της Κολομβίας και Πρόεδρο της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε για την απελευθέρωση των όμηρων και είπε ότι επρόκειτο για μία τέλεια επιχείρηση και για ένα θαύμα.

    Ο Υπουργός Άμυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος έκανε την ανακοίνωση αυτή σε δημοσιογραφική συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη. Οι αρχές λένε ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την Κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία ασφαλείας.

    Η Μπετανκούρ απήχθηκε το 2002 κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της για την προεδρία της χώρας. Οι τρεις αμερικανοί, Κήθ Στάνσελ, Τόμας Χάου και Μάρκ Γκονσάλβες ήταν συμβασιούχοι που απήχθηκαν ένα χρόνο αργότερα όταν αεροπλάνο του οποίου επέβαιναν συντρίφθηκε σε Κολομβιανή ζούγκλα στα πλαίσια επιχείρησης εναντίον λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

    Ο γιος της Μπετανκούρ, την απελευθέρωση της οποίας η Γαλλία είχε καταστήσει υψηλή προτεραιότητα, είπε πως η είδηση του εντοπισμού και της διάσωσης της μητέρας του είναι τα ωραιότερα νέα που δέχτηκε ποτέ στη ζωή του.

    [05] Δύσκολη περίοδος για την αμερικανική οικονομία

    03-07-2008

    Χένρυ Πώλσον

    'Μία δύσκολη περίοδο' πρόκειται να διανύσει η αμερικανική οικονομία δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρυ Πώλσον λόγω των υψηλών τιμών καυσίμων, την αναταραχή που επικρατεί στις πιστωτικές αγορές και την πτωτική πορεία των τιμών ακίνητων.

    Σε ομιλία του την Τετάρτη, στο Λονδίν,ο ο κύριος Πώλσον δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα παρατείνουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη σημεία επιβράδυνσης της οικονομίας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βρετανία.

    Ο αμερικανός Υπουργός επανέλαβε το αίτημά του για αλλαγές σερυθμιστικές κυβερνητικές διατάξεις ώστε αν οικονομικοί θεσμοί αποτύχουν να μην επηρεάσουν την ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα.

    Τις προτάσεις αυτές για αλλαγές έκανε ο κ Πωλσον τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση της γηραιότερης τράπεζας επενδύσεων της Ουώλ Στρητ, της Μπέαρ Στερνς. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δάνεισε στη Μπέαρ Στερνς περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια και μεσολάβησε για την εξαγορά της από ένα άλλο τραπεζικό οργανισμό.

    [06] Σειρά προκλήσεων αντιμετωπίζει το Κόσοβο

    03-07-2008

    τάνιελ Φρηντ

    Το Στέητ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί ότι το Κόσοβο αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων καθώς το νεοσύστατο ανεξάρτητο κράτος αγωνίζεται να ξεπεράσει εθνικούς διχασμούς και οικονομικά προβλήματα.

    Ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φρηντ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Κόσοβο είναι αξιέπαινο για την πρόοδο που έχει σημειώσει στο χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο, οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία. Όμως ο κ Φρηντ επεσήμανε ότι Σέρβοι εξτρεμιστές τόσο στο Κόσοβο όσο και στην Σερβία, υποδαυλίζουν πολιτική αναταραχή στην περιοχή. Κατά τον ίδιο, η δυσμενής οικονομική κατάσταση στο Κόσοβο αποτελεί μια ακόμα μεγάλη πρόκληση.

    Ο κύριος Φρηντ εξέφρασε την άποψη ότι η άρνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κόσοβο έχει κλονίσει την σταθερότητά του και εντείνει τις διαφορές ανάμεσα στην Σερβία και την Ευρώπη.

    Ο αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χορηγήσουν 400 εκατομμύρια δολάρια για την αρωγή του Κοσσυφοπεδίου και ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει σε μελλοντική διάσκεψη δωρητών.

    [07] Ο Σαρκοζύ ζητά επίλυση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    03-07-2008

    Μάθιου Νίμιτς

    Φήμες ότι τις ερχόμενες ημέρες θα επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα και τα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς χαρακτηρίσθηκαν ανακριβείς από την γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σύντομα , αλλά στην Νέα Υόρκη όπου θα κληθούν να συναντηθούν οι διαπραγματευτές στην έδρα του ΟΗΕ.

    Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζύ μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την χώρα του, έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΦΥΡΟΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, όπου δηλώνει ότι η Γαλλία στηρίζει την προοπτική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και την ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πληροί τα κριτήρια, αλλά απομένει η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας με την Ελλάδα.

    'Μου φαίνεται αναγκαίο να κλείσει αυτό το θέμα β σημειώνει ο κ. Σαρκοζύ στην επιστολή του- προκειμένου να μην αποτελεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες των πολιτών σας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Καλώ εσάς όπως κάλεσα και την ελληνική ηγεσία κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα τον Ιούνιο, να διπλασιάσετε τις προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 4 July 2008 - 1:18:31 UTC