Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η Σύνοδος των Οκτώ
  • [02] Περιοδεία Ράις στην Ευρώπη
  • [03] Συλλήψεις στην Τουρκία
  • [04] Διπλωματικές σχέσεις με τη Βαγδάτη συνάπτουν τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • [05] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [06] Επίθεση στο Κόκκινο Τζαμί
  • [07] Η ΑΧΕΠΑ επιστρέφει από την Αθήνα με λαμπρές εντυπώσεις

  • [01] Αρχίζει η Σύνοδος των Οκτώ

    07-07-2008

    O Πρόεδρος Μπους

    Ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ συνέρχονται σήμερα στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας για να συζητήσουν τις κλιματολογικές αλλαγές , τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές καυσίμων και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

    Στην ετήσια τριήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ συμμετέχουν ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και τις ΗΠΑ.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην επισιτιστική κρίση και θα ζητηθεί από περισσότερες χώρες να άρουν περιορισμούς στην εξαγωγή τροφίμων. Μια κίνηση που θα δώσει την ευκαιρία σε χώρες που έχουν ανάγκη να αποκτήσουν πρόσβαση στο πλεόνασμα τροφίμων των πλουσιότερων χωρών.

    Σε άλλες εξελίξεις, πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος Μπους θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεβ. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες να συζητήσουν εμπορικά θέματα και το πυραυλικό αμυντικό σύστημα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για την Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος Μπους επίσης επεσήμανε την Κυριακή ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να επιλυθεί αν η Κίνα και η Ινδία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεν συμφωνήσουν στον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων.

    Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ θα συναντηθούν επίσης σήμερα και με τους ομολόγους τους από χώρες της Αφρικής για να εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην αφρικανική ήπειρο.

    Αλλά και στην Ιταλία, την Κυριακή και ο Πάπας Βενέδικτος ζήτησε από όσους συμμετέχουν στη σύνοδο να θέσουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των φτωχών και των αδυνάμων στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τη φτώχεια σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    [02] Περιοδεία Ράις στην Ευρώπη

    07-07-2008

    Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναχωρεί σήμερα για τετραήμερη περιοδεία στην Ευρώπη κατά την οποία πρόκειται να υπογράψει συμφωνία, στην Πράγα, για την εγκατάσταση τμήματος του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος σε τσεχικό έδαφος.

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να τοποθετήσουν ραντάρ στην Τσεχία και αναχαιτιστικούς πυραύλους στη Πολωνία γεγονός που βρίσκει αντίθετη τη Ρωσία η οποία εκλαμβάνει την κίνηση αυτή σαν απειλή. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τη Μόσχα ότι το αμυντικό σύστημα στοχεύει στο να αποτρέψει πιθανή επίθεση από το Ιράν και ότι δεν στρέφεται κατά τη Ρωσίας.

    Η Πολωνία ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στην εγκατάσταση του συστήματος και οι ΗΠΑ εξετάζουν άλλες εναλλακτικές λύσεις

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Γεωργίας Τμπιλίσι καθώς επίσης και τη Σόφια της Βουλγαρίας. Στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας η Ράις θα τιμηθεί επειδή συνέτεινε στην απελευθέρωση 5 νοσοκόμων και ενός παλαιστίνιου γιατρού από τις Λιβυκές φυλακές.

    [03] Συλλήψεις στην Τουρκία

    07-07-2008

    Χορσίτ Τολόν

    Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αρχές συνέλαβαν δύο απόστρατους στρατηγούς σε σχέση με την καταγγελλόμενη απόπειρα ανατροπής της φιλο-Ισλαμικής κυβέρνησης.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια μετέδωσε ότι Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την σύλληψη των Σενέρ Ερουιγκούρ και Χορσίτ Τολόν με την κατηγορία ότι είχαν συγκροτήσει και ηγούνταν τρομοκρατικής οργάνωσης. Κατά την ίδια πηγή οι δύο συλληφθέντες κρατούνται τώρα σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης.

    Οι συνήγοροι των συλληφθέντων λένε ότι οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν δεν είναι σωστές και ότι σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την απόφαση.

    Οι δύο απόστρατοι στρατηγοί ήταν μεταξύ 21 συνολικά ατόμων που κρατήθηκαν για λίγο την Τρίτη στα πλαίσια αστυνομικής διερεύνησης εναντίον μελών του σκληροπυρηνικού κοσμικού δικτύου Εργκενεκόν.

    Οι αρχές καταγγέλλουν ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να διοργανώσουν παράνομες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορα μέρη της χώρας στις 7 Ιουλίου κι επίσης να επιδοθούν σε δολοφονίες και στην πρόκληση συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφάλειας.

    [04] Διπλωματικές σχέσεις με τη Βαγδάτη συνάπτουν τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

    07-07-2008

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέγραψαν τα χρέη του Ιράκ που ανέρχονται σε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια και διόρισαν πρέσβη στην περιοχή για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Βαγδάτη.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, Καλίφα Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν χαρακτήρισε την απόφαση αυτή μία προσπάθεια αρωγής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Ο ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρακινού Πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι στα Εμιράτα. O κ. αλ Μαλίκι ζήτησε από τις αραβικές χώρες συνεργασία για την αντιμετώπιση πολιτικών, οικονομικών και θεμάτων ασφάλειας στην περιοχή.

    Η Ουάσιγκτον εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση αυτή των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την αναγνώριση εμιράτων και ότι ένα ασφαλές και ευημερούν Ιράκ είναι προς όφελος όλων στην περιοχή.

    [05] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    07-07-2008

    Διακόσιοι πρόσθετοι εθνοφρουροί κλήθηκαν και συμμετέχουν στην προσπάθεια για την καταστολή των πυρκαγιών που μαίνονται στην Καλιφόρνια σε άπειρες περιοχές από τα βόρεια σύνορα της πολιτείας μέχρι και την νότιο μεγαλούπολη Σάντα Μπάρμπαρα.

    Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι πάνω από 2.000.000 στρέμματα γης έχουνε γίνει παρανάλωμα του πυρός και οι φωτιές απειλούν τώρα πάνω από 10 χιλιάδες σπίτια κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Μια από τις χειρότερες πυρκαγιές έχει ξεσπάσει στο δημοφιλές θέρετρο Μπιγκ Σερ που βρίσκεται σε μια πλούσια σε βλάστηση ορεινή περιοχή στα κεντρικά διαμερίσματα της πολιτείας. Ήδη έχουν καταστραφεί πάνω από είκοσι κτίρια εκεί και οι αρχές λένε ότι η πυρκαγιά έχει κατασταλεί μόνον κατά πέντε τοις εκατό.

    Άλλη μεγάλη φωτιά μαίνεται βόρεια του Λος Άντζελες σε μια δασώδη περιοχή στην οποία έχουν εγκαταλειφθεί μέχρι στιγμής πάνω από δύο χιλιάδες ιδιωτικές κατοικίες.

    [06] Επίθεση στο Κόκκινο Τζαμί

    07-07-2008

    Δυνάμεις ασφάλειας στο Πακιστάν λένε ότι επίθεση αυτοκτονίας που στόχευε αστυνομικούς είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άτομα και να τραυματιστούν 22 άλλα στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αστυνομικοί.

    Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώνονταν σε παραπλήσιο χώρο για να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της στρατιωτικής πολιορκίας και εισβολής στο Κόκκινο Τζαμί.

    Αρμόδιοι παράγοντες δήλωσαν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε σαν στόχο αστυνομικές δυνάμεις που αναπτύσσονταν στην περιοχή για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων κατά το συλλαλητήριο.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press του Πακιστάν μεταδίδει ότι ο Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ καταδίκασε την βομβιστική επίθεση και διέταξε την διερεύνησή της. Οι Πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν θέσει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα για την διαδήλωση και είχαν εγείρει οδοφράγματα που απέτρεπαν την είσοδο αυτοκινήτων στην περιοχή.

    [07] Η ΑΧΕΠΑ επιστρέφει από την Αθήνα με λαμπρές εντυπώσεις

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    07-07-2008

    Oι ομογενέις της ΑΧΕΠΑ στο Ζάππειο.

    Κατενθουσιασμένοι με την Ελλάδα και με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις από την υπέροχη φιλοξενία που τους χάρισε ο Ελληνικός λαός άρχισαν να επιστρέφουν στην Αμερική οι ομογενείς της ΑΧΕΠΑ από την Αθήνα, όπου είχανε πάει για να συμμετάσχουν στο 86ο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσής τους.

    Κατά γενική ομολογία, το πολυήμερο συνέδριο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που έδωσε την δυνατότητα στους ομογενείς της Αμερικής, ιδιαίτερα τις καινούργιες γενιές, να δούνε από κοντά το νέο πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, για το οποίο τόσα πολλά θαυμαστά είχανε ακούσει στην περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα

    Οι αρχές τους καλωσόρισαν με ανοιχτές αγκάλες, σαν την μάνα που με στοργή κι αγάπη αληθινή υποδέχεται ξενιτεμένα παιδιά της. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την επίσκεψη των ΑΧΕΠΑΝΣ εκδήλωσαν η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας. Ο τελευταίος μάλιστα, στην επίσημη τελετή υποδοχής, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο, εκδήλωσε την επιθυμία να γίνει κι αυτός μέλος της ΑΧΕΠΑ, για να βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοαμερικανούς και τα αδέλφια τους στην Ελλάδα. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε κι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής διαβεβαιώθηκε πως είναι τώρα ισότιμο μέλος της ΑΧΕΠΑ.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ

    Όλοι στην Αθήνα αναγνώρισαν την τεράστια συμβολή της οργάνωσης στην προώθηση των Ελληνικών θεμάτων στην Αμερική, έργο που τελείως αφιλοκερδώς προσφέρουνε, δίχως ποτέ να περιμένουνε ανταλλάγματα, οι ομογενείς στα εκατοντάδες παραρτήματα που διαθέτει η ΑΧΕΠΑ από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και όχι μόνον.

    Στα 86 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε, η ΑΧΕΠΑ έχει επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τις ακτές της Αμερικανικής ηπείρου κι έχει φτάσει στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Είναι η μεγαλύτερη οργάνωση Ελληνικής κληρονομιάς στον κόσμο. Κι η δράση της έχει γράψει πολλές χρυσές σελίδες την ιστορία του Ελληνισμού της Διασποράς.

    Η ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε τη δράση της το 1922 στην Ατλάντα της Τζώρτζια. Ο σημερινός Ύπατος Πρόεδρος της, ο Άικ Γκούλας, ξέρει από πρώτο χέρι την εποχή εκείνη γιατί του την περιέγραψε με λεπτομέρειες ο πατέρας του, που ήτανε τότε παιδί. Μιλώντας στο επίσημο δείπνο της ΑΧΕΠΑ, το Σάββατο το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Άικ Γκούλας είπε πως ο πατέρας του, που μεγάλωσε στον φυλετικά διαιρεμένο Αμερικανικό Νότο των δεκαετιών 1920 και 1930, κρυφοκοίταζε σαν παιδί πίσω από τις κουρτίνες του παραθύρου του και γίνονταν αυτόπτης μάρτυρας των νυχτερινών εξορμήσεων στις οποίες προέβαιναν οι κουκουλοφορεμένοι οπαδοί της οργάνωσης Κου-Κλουξ-Κλαν, που έτρεχαν με τις χαρακτηριστικές λευκές στολές τους, κρατώντας στα χέρια δάδες του μίσους και σκορπίζοντας τον τρόμο σε όσους δεν ασπάζονταν την ιδεολογία τους.

    Άικ Γκούλας

    Η προφύλαξη του Ελληνικού στοιχείου από τις ακρότητες των Κου-Κλουξ-Κλαν σε πολλά μέρη της Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα ήταν κι ο κύριος λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε η ΑΧΕΠΑ. Η οργάνωση βοήθησε τον πατέρα του Άικ Γκούλα και αναρίθμητους άλλους ομογενείς να πετύχουνε τον στόχο για τον οποίο μετανάστευσαν από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ήτανε η επιδίωξη του Αμερικανικού ονείρου, η δημιουργία ενός καλύτερου αύριο στον νέο κόσμο.

    Με την ίδρυσή της η ΑΧΕΠΑ άναψε έναν πυρσό τελείως διαφορετικό από τις δάδες των Κου-Κλουξ-Κλάν: τον πυρσό των ιδεωδών του Ελληνισμού, που περνά έκτοτε από την μια γενιά ομογενών στην άλλη. Η μόρφωση, η φιλανθρωπία, το χρέος προς την κοινωνία, ο θεσμός της οικογένειας και η ατομική καλλιέργεια και πρόοδος βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο προτεραιοτήτων των ομογενών της Αμερικής, σε κάθε χρονική περίοδο της ιστορίας της θετής τους πατρίδας, παράλληλα με την προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Άικ Γκούλας, 'η ΑΧΕΠΑ εφοδίασε την ομογένεια με τα λαμπρότερα ιδεώδη που κληρονομήσαμε από την Αρχαία Ελλάδα γι αυτό και οι ομογενείς έγιναν υποδειγματικοί πολίτες στην Αμερική'.

    Η ομαδα μπάσκετ της ΑΧΕΠΑ.

    Το μεγάλο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ γίνεται κάθε καλοκαίρι και σε διαφορετική πόλη, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Φέτος ήταν η πρώτη φορά από πολλών ετών που έγινε στην Αθήνα. Χρειάστηκε βέβαια οι ομογενείς να ταξιδέψουνε λίγες ώρες παραπάνω για να πάνε στην Ελλάδα από μέρη όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο, αλλά όλοι φαίνεται να συμφωνούν πως άξιζε τον κόπο. Για πολλούς γεννημένους στην Αμερική ομογενείς αυτή ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκαν την γενέτειρα των πατεράδων και των παππούδων τους. Και από τούτη την άποψη το φετινό συνέδριο της ΑΧΕΠΑ έκανε μια ανεκτίμητη προσφορά στον Ελληνισμό. Έδωσε την ευκαιρία σε περήφανους για την Ελληνική καταγωγή τους Αμερικανούς να επανενωθούν με τις ρίζες τους.

    Η ΑΧΕΠΑ κατέδειξε ότι είναι μια δυναμική, ισχυρή και σταθερή γέφυρα ανάμεσα στη Βόρεια Αμερική και την Ελλάδα. Όπως παρατήρησε ο Άικ Γκούλας το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα 'είμαστε μια οργάνωση που συμβάλει θετικά στην προώθηση της διμερούς σχέσης Ελλάδας-Αμερικής με φιλανθρωπικά, πολιτιστικά κι επιμορφωτικά προγράμματα καθώς επίσης και με ανεπίσημες διπλωματικές προσπάθειες που αποβλέπουν στο να ενισχύσουν την διατλαντική γέφυρα'.

    Βασίλης Μωσσαΐδης

    Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ πιστεύει πως οι δεσμοί των ομογενών της Αμερικής με την Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθούν ακόμα πιο πολύ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνει να αρχίσουν τακτικές εκδρομές Ελληνοαμερικανών στην Ελλάδα, να καθιερωθούν συχνές ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ ομάδων μπάσκετ της ΑΧΕΠΑ και της Ελλάδας καθώς επίσης και να διαμορφωθούν 'νέα προγράμματα που θα καταστήσουν δυνατή την προκοπή του Ελληνισμού ανά τον κόσμο και θα δώσουν την δυνατότητα στους Έλληνες της διασποράς να μάθουνε περισσότερα για την χώρα του παππού και της γιαγιάς τους'.

    Η τρέχουσα περίοδος είναι οικονομικά δύσκολη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και η πτώση του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο της ισοτιμίας του με το Ευρώ έχουν κάνει το κόστος των ταξιδιών στην Ευρώπη ασύμφορο για πολλούς Αμερικανούς. Υπολογίζεται πως κάπου δύο εκατομμύρια λιγότεροι Αμερικανοί θα ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό.

    Η οικονομική κατάσταση όμως δεν εμπόδισε τα μέλη της ΑΧΕΠΑ από του να δώσουν ένα δυναμικό παρών στο συνέδριο της οργάνωσής τους στην Αθήνα. Γι αυτούς το φετινό προσκύνημα στην Ελλάδα ήτανε ύψιστη προτεραιότητα που έπρεπε να υλοποιηθεί ανεξαρτήτως κόστους. Όπως παρατήρησε ένας σύνεδρος: 'Ορισμένα πράγματα στην ζωή αξίζουν περισσότερο από τα χρήματα'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 July 2008 - 1:18:21 UTC