Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης
  • [02] H Ρωσία θέλει συνεργασία με το ΝΑΤΟ
  • [03] 25 νεκροί από την τελευταία βομβιστική επίθεση στο Ιράκ
  • [04] Ράις: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι "πλησιάζουν κάπως" προς την επίτευξη συμφωνίας
  • [05] Χ. Κλίντον: Υποστηρίζω τον Μπαράκ Ομπάμα
  • [06] Ομπάμα, Γιαννούλιας και η επαγγελία της Αμερικής
  • [07] O Γουστάβος κινείται προς Κούβα και Τζαμάικα
  • [08] Eξετάζεται αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων μέχρι το 2011
  • [09] Γεωργία: Θα υποκύψει η Ρωσία στις διεθνείς πιέσεις

  • [01] Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

    27-08-2008

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η αναγνώριση από μέρους της Ρωσίας, της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, κλιμακώνει την ένταση και περιπλέκει την κατάσταση στη περιοχή. Ανακοινωθέν του Αμερικανού προέδρου τη Τρίτη αναφέρει ότι η απόφαση της Ρωσίας δεν συνάδει με αναρίθμητα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας που τάσσονται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας. Η Ρωσία έχει και αυτή υποστηρίξει αυτά τα ψηφίσματα, αναφέρει το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την επικύρωση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας 'θα πεθάνει αμέσως'. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε και αυτή την απόφαση της Ρωσίας, ενώ ο πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη την χαρακτήρισε εντελώς αδικαιολόγητη.

    [02] H Ρωσία θέλει συνεργασία με το ΝΑΤΟ

    27-08-2008

    Μεντβέντεφ και Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η χώρα του θέλει την συνεργασία με το ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι η διεύρυνση της συμμαχίας θα επιδεινώσει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Η σύναψη δεσμών με τη Ρωσία αποτελεί συμφέρον της Δύσης, επεσήμανε ο κ. Μεντβέντεφ σε συνέντευξη του προς το Αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα. Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τη Γεωργία και την Ουκρανία, δύο πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, θα επιδεινώσει την κατάσταση και επεσήμανε ότι η Ρωσία θεωρεί απειλή την ανάπτυξη Αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στη Πολωνία και την Τσεχία, μια απειλή που θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική αντίδραση, όπως προειδοποίησε.

    [03] 25 νεκροί από την τελευταία βομβιστική επίθεση στο Ιράκ

    27-08-2008

    Από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τη Τρίτη σε κέντρο νεοσύλλεκτων της αστυνομίας στο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 40. Επίσης έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Τικρίτ είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 12 άτομα.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων απ' το Ιράκ θα πρέπει να βασιστεί στις συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή. Ο κ. Γουίτμαν προέβη στο εν λόγω σχόλιο μετά από δήλωση του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι ότι Αμερικανοί και Ιρακινοί διαπραγματευτές συμφώνησαν πως όλοι οι ξένοι στρατιώτες θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει απ' το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2011.

    Δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία για το θέμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, και επεσήμανε ότι ο κ. Μαλίκι αναφερόταν σε 'στόχο που θα υλοποιηθεί στο απώτερο μέλλον', όπως είπε.

    [04] Ράις: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι "πλησιάζουν κάπως" προς την επίτευξη συμφωνίας

    27-08-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι θέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών έχουν 'πλησιάσει κάπως' όπως είπε, μετά τον τελευταίο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Η κ. Ράις συναντήθηκε τη Τρίτη με αξιωματούχους και των δύο πλευρών στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και δήλωσε ότι 'υπάρχουν πιθανότητες' επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας πριν την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Μπούς τον Ιανουάριο.

    Μετά την συνάντηση του με την κ. Ράις, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, παραδέχτηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία.

    [05] Χ. Κλίντον: Υποστηρίζω τον Μπαράκ Ομπάμα

    27-08-2008

    Ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων εκλεκτόρων στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντένβερ του Κολοράντο, η πρώην υποψήφιος του κόμματος, Γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον, εκφώνησε μια απ' τις πλέον σημαντικές ομιλίες του συνεδρίου, ζητώντας απ' τους Δημοκρατικούς να ενωθούν πίσω απ' τον Μπαράκ Ομπάμα. 'Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε και δεν μας περισσεύει καμία ψήφος', τόνισε η κ. Κλίντον και συνέχισε λέγοντας: 'Υποστηρίζω τον Μπαράκ Ομπάμα. Αυτόν θα πρέπει να εκλέξουμε πρόεδρο', στέλνοντας το μήνυμα στους οπαδούς της ότι τώρα πρέπει να ταχθούν στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα για την ενότητα του κόμματος και για το μέλλον της χώρας.

    Κατά την Χίλαρυ Κλίντον ο Μπαράκ Ομπάμα θα βοηθήσει τη χώρα να ανανεωθεί και να εξελιχθεί, σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Τζον Μακέιν, που, όπως είπε η κ. Κλίντον, έχει να προσφέρει περισσότερες απ' τις αποτυχημένες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μπούς.

    'Είναι καιρός να πάρουμε πίσω τη χώρα μας', τόνισε η κ. Κλίντον στην ομιλία της, 'είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα. Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Αγωνιζόμαστε για το μέλλον και τον αγώνα αυτό θα πρέπει να τον κερδίσουμε'.

    Πάντως σφυγμομετρήσεις πριν την ομιλία της Χίλαρυ Κλίντον έδειχναν ότι σημαντικός αριθμός υποστηρικτών της δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο, Τζον Μακέιν. Πολλοί οπαδοί της κ. Κλίντον έχουν απογοητευτεί για το γεγονός ότι δεν κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών και για το ότι δεν επελέγη απ' τον κ. Ομπάμα για την αντιπροεδρία.

    [06] Ομπάμα, Γιαννούλιας και η επαγγελία της Αμερικής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    27-08-2008

    Barak Obama

    Ο Barak Obama περνά στα χρονικά ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναδεικνύεται υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Δεκάδες χιλιάδες ένθερμοι υποστηρικτές του πανηγυρίζουνε γι αυτό επί τέσσαρες ολόκληρες μέρες στο Denver του Colorado, όπου λήγει απόψε το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διοργανώθηκε για να του απονείμει το σχετικό χρίσμα.

    Ανάμεσά τους είναι ο Alexi Giannoulias, Υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας Ιλλινόϊ και Πρόεδρος της οργάνωσης 'Ελληνοαμερικανοί για τον Barak Obama'.

    [insert caption here]

    Ο Alexi Giannoulias μοιράστηκε το βήμα του συνεδρίου με προσωπικότητες όπως ο Γερουσιαστής Edward Kennedy, που τιμήθηκε για την συμβολή τόσο την δική του όσο και των δύο δολοφονημένων αδελφών του στον αγώνα για ισοπολιτεία, η Γερουσιαστής Hillary Clinton, που ζήτησε από τα 18 εκατομμύρια οπαδούς της να υποστηρίξουνε τώρα τον πρώην αντίπαλο της Barak Obama στην κούρσα του για τον Λευκό Οίκο και ο Γερουσιαστής Joseph Biden, ο οποίος διαλέχτηκε από τον Barak Obama να κατέβει στις εκλογές του Νοεμβρίου με το ίδιο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία της χώρας.

    Η επιλογή του Alexi Giannoulias να μιλήσει στο συνέδριο του Denver, και μάλιστα σε ώρα που αυτό καλύπτονταν από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, αποτελεί αναγνώριση της εκτίμησης που ο ομογενής πολιτικός έχει στο περιβάλλον του Barak Obama και στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Η ομιλία που εκφώνησε είναι ενδεικτική του γιατί ο Alexi Giannoulias τυγχάνει τέτοιας εκτίμησης. Είπε:

    Joseph Biden

    'Με τιμά που σας μιλώ απόψε από το βήμα του ιστορικού αυτού συνεδρίου. Ο Barak Obama είναι συμπαίκτης μου στο μπάσκετ, φίλος, μέντορας κι εμπνευστής μου. Τώρα μέλει να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας μας. Η ιστορία του, όπως η δική σας και η δική μου, είναι η ιστορία των ΗΠΑ. Οι γονείς μου ήρθαν από την Ελλάδα στην Αμερική δίχως τίποτα, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πίστευαν στην επαγγελία της Αμερικής. Στα 32 μου είμαι πολιτειακός υπουργός. Εκπληρώνω ένα όνειρο των γονιών μου. Είτε καταγόμαστε από Ελληνικά χωριά, είτε από πεδιάδες του Κάνσας ή γειτονιές του Σικάγου, είμαστε όλοι Αμερικανοί με κοινή ιστορία και την ίδια επαγγελία. Μετά από 8 χρόνια προδοσίας είναι καιρός για νέα ηγεσία, απαλλαγμένη από κάθε δυσπιστία κι αμέλεια. Χρειάζονται εμπνευσμένη ηγεσία κι ένας ηγέτης όπως ο Barak Obama.

    Γνωρίζω τον Barak επί 10 χρόνια. Δεν ξέρω κανέναν άλλο με πιο ισχυρό και πιο ακέραιο χαρακτήρα. Είναι από τους ευγενέστερους και πιο αξιοπρεπείς ανθρώπους στον κόσμο. Πάνω από όλα ο Barak Obama μας θυμίζει τα καλά της Αμερικής. Δεν θα μπορούσα ποτέ να αναδειχτώ σε αιρετό αξίωμα δίχως το παράδειγμα που μου έδωσε ως φίλος και ως ηγέτης. Ενέπνευσε τόσο εμένα να διεκδικήσω τη θέση που κατέχω όσο και άπειρους άλλους νέους να μπουν στην πολιτική. Ο Obama κατέδειξε ότι δεν παίζει ρόλο που ζεις, τι ηλικία έχεις, αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, λευκός ή μαύρος. Σημασία έχει να μην κλονίζεται η πίστη μας στην σπουδαιότητα της δικής του και της δικής μας ιστορίας, που συνίσταται στο ότι η Αμερική δεν είναι απλώς ένας τόπος, είναι μια επαγγελία. Και ότι τελικά από όλους μας εξαρτάται η συνέχιση του Αμερικανικού ονείρου.Ο Θεός να σας ευλογεί. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική'.

    Η έκδηλη υπερηφάνεια του Alexi Giannoulias για την Ελληνική κληρονομιά του και η αναφορά του στις θυσίες που έκαναν γι αυτόν οι μετανάστες γονείς του, ενθουσίασαν μεγάλη μερίδα της ομογένειας, ιδιαίτερα την οργάνωση ΑΧΕΠΑ, που με ανακοίνωσή της, εξαίρει τόσο την πολιτική όσο και την φιλανθρωπική δράση του διακεκριμένου ομογενή. Την ερχόμενη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα έχει το δικό του Εκλογικό Συνέδριο στην Μινεάπολη. Περισσοτερα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

    [07] O Γουστάβος κινείται προς Κούβα και Τζαμάικα

    27-08-2008

    Η τροπική καταιγίδα Γουστάβος έπληξε την Αϊτή.

    Η τροπική καταιγίδα Γουστάβος κινείται προς την Κούβα και τη Τζαμάικα, μετά από τις καταστροφές που προξένησε στην Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία, όπου κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα. Οι Αμερικανικές μετεωρολογικές αρχές δηλώνουν ότι η ταχύτητα των ανέμων της καταιγίδας φθάνει τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ενδέχεται να μεταβληθεί σε τυφώνα έως ότου φτάσει στην Τζαμάικα και την Κούβα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Γουστάβος βρισκόταν σε απόσταση 145 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του Γκουαντάναμο. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μετά την Καραϊβική η τροπική καταιγίδα θα μπει στον Κόλπο του Μεξικού νωρίς τη Κυριακή το πρωί με ανέμους ισχύος 180 χιλιομέτρων την ώρα.

    [08] Eξετάζεται αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων μέχρι το 2011

    27-08-2008

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν την άδεια να αφήσουν δυνάμεις τους στο Ιράκ έως το 2015, αλλά αργότερα συμφώνησαν σε αποχώρηση των δυνάμεων τους μέχρι το 2011. Η ημερομηνία αυτή ετέθη στα πλαίσια ευρύτερης συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ Ιρακινών και Αμερικανών αξιωματούχων, δήλωσε ο κ. Ταλαμπανί. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας αλλά δεν υπάρχει ακόμη τελικό έγγραφο.

    Στο μεταξύ, ο γενικός διοικητής του σώματος των Πεζοναυτών, στρατηγός Τζέιμς Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μεταβιβάσουν τον έλεγχο της επαρχίας Ανμπάρ στους Ιρακινούς. Οι συνθήκες ασφάλειας στην άλλοτε εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή περιοχή έχουν βελτιωθεί σε σημείο που οι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετέχουν τώρα περισσότερο στην ανοικοδόμηση της περιοχής παρά στην τήρηση της ασφάλειας, δήλωσε ο στρατηγός Κόνγουεϊ.

    [09] Γεωργία: Θα υποκύψει η Ρωσία στις διεθνείς πιέσεις

    27-08-2008

    Ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Γεωργίας, Αλεξάντερ Λομάϊα, δήλωσε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις θα υποκύψουν τελικά στις διεθνείς πιέσεις και θα αποσυρθούν απ' το λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας, ενδεχομένως και από σήμερα. Πάντως μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει δηλώσει αν σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο. Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την κατοχή του Πότι παραβίαση της εκεχειρίας στη Γεωργία και έχουν απαιτήσει την απόσυρση των Ρωσικών δυνάμεων.

    Από τη πλευρά του ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε τη Τετάρτη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του θα αποσυρθούν πλήρως απ' τη Γεωργία όταν φτάσουν στη περιοχή διεθνείς παρατηρητές με ξεκάθαρη εντολή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 30 August 2008 - 10:04:27 UTC