Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφυγε ο Monthe Kofos
  • [02] Βάκχες του Ευριπίδη απόψε στην Νέα Υόρκη
  • [03] Μεταρρυθμίσεις υπόσχονται οι προεδρικοί υποψήφιοι
  • [04] 34 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [05] ΔΥΑΕ: Το Ιράν παρεμποδίζει τη διερεύνηση του πυρηνικού του προγράμματος
  • [06] Συμμόρφωση της Ρωσίας ζητά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

  • [01] Έφυγε ο Monthe Kofos

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    16-09-2008

    Monthe Kofos

    Η ΑΧΕΠΑ πενθεί ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη της, τον Διευθυντή του Αθλητικού Προγράμματός της,, που έκλεισε για πάντα τα μάτια την Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου.

    Ο Monthe Kofos, μέλος του Παραρτήματος της ΑΧΕΠΑ Αριθμός 105, στο Marlboro, ήταν η κινητήρια δύναμη που οδήγησε στην αναζωογόνηση του Αθλητικού Προγράμματος της οργάνωσης, το 1969, οπότε ο εκλεκτός ομογενής ανέλαβε την διεύθυνσή του.

    Στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε ο Monthe Kofos, με την συμπαράσταση άλλων αξιόλογων ομογενών που προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν, θεμελίωσε τακτικές πανεθνικές και περιφερειακές διοργανώσεις τουρνουά μπάσκετ, softball, γκολφ και bowling για τους νέους της ΑΧΕΠΑ, που συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας.

    Στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ, που έγινε το καλοκαίρι στην Αθήνα, μια ομάδα μπάσκετ της οργάνωσης, απαρτιζόμενη από μερικούς των πιο ταλαντούχων αθλητών της ομογένειας, είχε σειρά φιλικών αναμετρήσεων με Ελληνικές ομάδες. Το πρόγραμμα αυτό, που μέσω του αθλητισμού συμβάλει στην σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα νεαρά βλαστάρια της ομογένειας στην Αμερική και των νέων γενεών στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1970 κάτω από την εποπτεία του Monthe Kofos.

    Ο αείμνηστος ομογενής δημιούργησε επίσης το Ταμείο Ενίσχυσης Αθλητικών Δραστηριοτήτων το οποίο συνέβαλε ώστε τα σχετικά προγράμματα της ΑΧΕΠΑ να προσφέρουν ποιοτικές αθλητικές εκδηλώσεις. Κι ακόμα βοήθησε στην δημιουργία του λεγόμενου Αθλητικού Πανθέου της ΑΧΕΠΑ στο οποίο, από το 1975 μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί ορισμένοι από τους πιο μεγάλους αθλητές που τίμησαν την ομογένεια και την Ελλάδα, όπως ο Harry Agganis, o Alex Karras, o Jim Londos και πολλοί άλλοι.

    Τέλος με την συμβολή του Monthe Kofos έχει θεσπιστεί και το Πρόγραμμα Απονομής Βραβείων της ΑΧΕΠΑ για σημαντικές αθλητικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις ομογενών μαθητών σχολείων και πανεπιστημίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Την βαθιά λύπη της ομογένειας για τον θάνατο του Monthe Kofos, εξέφρασε ο Ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης, Ike Gulas, που είπε: 'Σήμερα η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ έχασε έναν γίγαντα. Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες στον Monthe Kofos που μας βοήθησε να υλοποιήσουμε τον στόχο των υψηλών οικογενειακών και ατομικών επιτευγμάτων, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποστολής μας. Ήταν ένας εξαίρετος παράγοντας της αδελφότητάς μας και θα λείψει σε ολόκληρη την οικογένεια της ΑΧΕΠΑ'.

    [02] Βάκχες του Ευριπίδη απόψε στην Νέα Υόρκη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-09-2008

    Περιοδεύον Ελληνικός θίασος αρχίζει σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, σειρά παραστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες με το κλασικό έργο του Ευριπίδη 'Βάκχες', σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη και μετάφραση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίκας Θωμαδάκη.

    Η περιοδεία ξεκινά από την Νέα Υόρκη, όπου απόψε και αύριο Τετάρτη το συγκρότημα θα εμφανιστεί στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, στην Αστόρια. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Σικάγο, την Φιλαδέλφια, το Πίτσμπουργκ, το Ντητρόιτ, το Σαν Φρανσίσκο, το Χιούστον Τέξας, το Μόμπιλ Αλαμπάμας, το Μπόκα Ρατόν και το Κληαργουώτερ της Φλόριντα, την Βοστόνη και άλλα αστικά κέντρα σε 18 συνολικά πολιτείες της Αμερικής.

    Οι παραστάσεις βρίσκονται υπό την αιγίδα των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων και της UNESCO.

    Ο Περιφερειάρχης Αμερικής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ΣΑΕ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, και οι συνεργάτες του στην έδρα της Περιφέρειας, το Σικάγο, διαδραματίζουν ζωτικό συντονιστικό ρόλο για την επιτυχία των παραστάσεων σε όλες τις πολιτείες στις οποίες δοθούν από το 'Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοϊζίδη'. Κι αυτό, όπως λέει ο κύριος Σπυρόπουλος, γιατί 'οι παραστάσεις θα δώσουν την ευκαιρία στους συμπατριώτες μας, στο Αμερικανικό κοινό αλλά κυρίως στις νεώτερες γενεές να γνωρίσουνε την αρχαία ελληνική τραγωδία μέσα από το τελευταίο έργο ενός εκ των μεγαλυτέρων τραγικών ποιητών της κλασσικής αρχαιότητας, του Ευριπίδη'.

    Το έργο θα παρουσιαστεί στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης λέει πως 'απώτερος σκοπός μας ως Έλληνες είναι να παρουσιάσουμε μία παράσταση που θα είναι άξια εκπρόσωπος του Ελληνικού θεάτρου και του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό'.

    Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στη διεύθυνση sae@saeusa.org.

    [03] Μεταρρυθμίσεις υπόσχονται οι προεδρικοί υποψήφιοι

    16-09-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανικού, Τζον Μακέιν, υποσχέθηκαν μεταρρυθμίσεις των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών οργάνων έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η σειρά τραπεζικών πτωχεύσεων που διαδραματίζεται το τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ. Σε προεκλογική του εμφάνιση στο Κολοράντο, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία διανύει την σοβαρότερη κρίση από την δεκαετία του 1930 και επέρριψε την ευθύνη για την οικονομική αστάθεια στην κυβερνητική πολιτική που, όπως είπε, έχει καταστρέψει της δικλίδες προστασίας των καταναλωτών, έχει χαλαρώσει τα εποπτικά και ρυθμιστικά όργανα και ενθαρρύνει τεράστια μπόνους για τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη εταιρειών.

    Τζον Μακέιν

    Από τη πλευρά του ο κ. Μακέιν υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί θα αντικαταστήσει το 'αναχρονισμένο συνονθύλευμα' ρυθμιστικών και εποπτικών οργάνων, όπως είπε, με ένα διαφανές σύστημα και δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος η Γουώλ Στρήτ δεν πρόκειται να περιπέσει ξανά σε τέτοια κρίση. Ο κ. Μακέιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δώσει τέλος στις παρανομίες της Γουώλ Στρήτ και της Ουάσιγκτον που οδήγησαν στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

    Η κήρυξη πτώχευσης της μεγάλης Αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers καθώς και άλλα δομικά προβλήματα στον χρηματοεπενδυτικό τομέα στις ΗΠΑ επηρέασαν αρνητικά τα διεθνή χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Ύφεση μέχρι και 5% σημείωσαν ορισμένοι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ ο Αμερικανικός δείκτης S&P, ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από τράπεζες και εταιρείες επενδύσεων, υποχώρησε κατά 5,7%. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες 'για περιορισμό των αρνητικών συνεπειών' στην ευρύτερη οικονομία και επεσήμανε ότι η Αμερικανική χρηματαγορά είναι δυνατή και ευέλικτη και μπορεί να απορροφήσει τέτοια προβλήματα μακροπρόθεσμα.

    Χένρυ Πώλσον

    Ο Υπουργός Οικονομίας, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε ότι η χώρα θα ξεπεράσει το πρόβλημα, αλλά προειδοποίησε για 'αστάθεια' στις χρηματαγορές.

    Η υπόθεση της εταιρείας Lehman Brothers αποτελεί την σημαντικότερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ η Bank of America συμφώνησε τελικά να απορροφήσει την τράπεζα επενδύσεων Merrill Lynch έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο μεταξύ, η εταιρεία Hewlett-Packard, μια απ' τις μεγαλύτερες εταιρείες υπολογιστών στο κόσμο, ανακοίνωσε την περικοπή 24.600 εργασιακών θέσεων παγκοσμίως, δηλαδή το 7,5% του εργατικού της δυναμικού. Περίπου το 50% των περικοπών αυτών θα γίνουν στις ΗΠΑ.

    [04] 34 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    16-09-2008

    Από την βομβιστική επίθεση στην Καράντα

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι από τρεις βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 34 άτομα τη Δευτέρα, καθώς ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, άρχιζε επίσκεψη στη Βαγδάτη. Η πλέον πολύνεκρη απ' τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε από γυναίκα καμικάζι η οποία αυτοανατινάχθηκε σε πάρτι στη Ντιγιάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 30.

    Στη Βαγδάτη, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν το ένα μετά το άλλο στην κεντρική συνοικία Καρράντα, κοστίζοντας τη ζωή σε 12 άτομα και τον τραυματισμό τουλάχιστον 30 άλλων. Ο αμερικανικός στρατός επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ ο κ. Γκέιτς έφτασε στην Ιρακινή πρωτεύουσα μια μέρα πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγου, Ρέιμοντ Οντιέρνο. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι ο κ. Οντιέρνο θα ηγηθεί της διεύρυνσης της προόδου σε θέματα ασφάλειας που έχει επιτευχθεί στο Ιράκ, καθώς θα μειώνεται ο αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στη περιοχή. Θα συνεχίσουν να περιορίζονται οι αρμοδιότητες των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, επεσήμανε ο κ. Γκέιτς.

    [05] ΔΥΑΕ: Το Ιράν παρεμποδίζει τη διερεύνηση του πυρηνικού του προγράμματος

    16-09-2008

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κατηγόρησε το Ιράν ότι παρεμποδίζει τη διερεύνηση καταγγελιών που αναφέρουν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η σχετική έκθεση αναφέρει ότι η Διεθνής Υπηρεσία δεν έχει καταφέρει να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην διερεύνηση των καταγγελλόμενων μελετών του Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Η Διεθνής Υπηρεσία εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες για τα προγράμματα της Τεχεράνης. Αξιωματούχοι των ΗΕ δηλώνουν ότι οι καταγγελίες τους συνοδεύονται και από λεπτομερή αποδεικτικά στοιχεία που θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά απ' το Ιράν.

    Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας και ότι η Τεχεράνη έχει ήδη συγκεντρώσει το ένα-τρίτο του εμπλουτισμένου ουρανίου που θα χρειαστεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου και ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να συγκεντρώσει την υπόλοιπη ποσότητα ουρανίου που χρειάζεται.

    [06] Συμμόρφωση της Ρωσίας ζητά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

    16-09-2008

    Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ

    Συμμόρφωση της Ρωσίας ζητά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ για την επικράτηση ειρήνης με τη Γεωργία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ζήτησε απ' τη Ρωσία να συμμορφωθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο στη Γεωργία. Αντιπρόσωποι των 26 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ο κ. Σέφερ βρίσκονται στην Τιφλίδα. Ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε 'βία αδιάκριτα' κατά τις επιχειρήσεις του περασμένου μήνα στη Γεωργία και υποσχέθηκε συνέχιση της συνεργασίας της συμμαχίας με τη Γεωργία. Δεν αναφέρθηκε όμως συγκεκριμένα στο αν η Τιφλίδα θα τεθεί σε προς ένταξη πορεία στη συμμαχία το Δεκέμβριο. Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη των αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στη χώρα του και δήλωσε ότι η Γεωργία δεν είναι μόνη της. Αργότερα αξιωματούχοι της βορειοατλαντικής συμμαχίας και της Τιφλίδας υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία Επιτροπής ΝΑΤΟ-Γεωργίας που θα επιβλέπει την συνεργασία της συμμαχίας με την Τιφλίδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 September 2008 - 1:18:34 UTC