Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάρτερ και Τούτου στην Κύπρο
  • [02] Το Νόμπελ Χημείας σε δύο Αμερικανούς και έναν Ιάπωνα
  • [03] Νέα δέσμη μέτρων υπέβαλε ο Νίμιτς
  • [04] Αύξηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν
  • [05] Παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των επιτοκίων
  • [06] Η ΑΧΕΠΑ ζητά να επισπευσθεί η ένταξη της Ελλάδας στο Visa Waiver Program

  • [01] Κάρτερ και Τούτου στην Κύπρο

    09-10-2008

    Τζίμυ Κάρτερ, Ντέσμοντ Τούτου και Λαχντάρ Μπραχίμι

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμυ Κάρτερ, και ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου, βρίσκονται στη Κύπρο για να εκφράσουν την υποστήριξη τους προς τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Σε δηλώσεις του στη Λευκωσία ο κ. Κάρτερ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει την επίλυση του ζητήματος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Τούτου στάθηκε στα 'θαρραλέα βήματα' από μέρους του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις συνομιλίες που άρχισαν φέτος. Οι κ. Κάρτερ και Τούτου, καθώς και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, Λαχντάρ Μπραχίμι, θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις σήμερα με τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ.

    [02] Το Νόμπελ Χημείας σε δύο Αμερικανούς και έναν Ιάπωνα

    09-10-2008

    Οσάμου Σιμομούρα

    Δύο Αμερικανοί και ένας Ιάπωνας επιστήμονας κέρδισαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με την πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη από τις μέδουσες που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της ανάπτυξης εγκεφαλικών κυττάρων και όγκων. Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι ο Ιάπωνας επιστήμονας Οσάμου Σιμομούρα, που ζει στις ΗΠΑ και οι Αμερικανοί συνάδελφοι του Μάρτιν Τσάλφι και Ρότζερ Τσίεν είναι οι φετινοί αποδέκτες του βραβείου Νόμπελ Χημείας. Η επιτροπή των Νόμπελ αναφέρει ότι η ανακάλυψη των τριών επιστημόνων για την χρήση της φθορίζουσας πρωτεΐνης των μεδουσών, έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν από κοντά μέχρι τότε αόρατες διαδικασίες στο εσωτερικό των κυττάρων. Επιστήμονες συγκρίνουν την εν λόγω ανακάλυψη με την ανακάλυψη του μικροσκοπίου.

    [03] Νέα δέσμη μέτρων υπέβαλε ο Νίμιτς

    09-10-2008

    Νέα δέσμη ιδεών υπέβαλε ο διαμεσολαβητής των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στους εκπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων που αποσκοπούν στην επίλυση της διαμάχης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μετά τη συνάντηση με τις δύο πλευρές στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι οι ιδέες αυτές αποτελούν βάση για την επίλυση του προβλήματος, αλλά επεσήμανε ότι δεν περιλαμβάνουν χρονοδιαγράμματα στα πλαίσια των οποίων οι δύο πλευρές θα κληθούν να δώσουν τις απαντήσεις τους, ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες των προτάσεων του.

    [04] Αύξηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

    09-10-2008

    Στα πλαίσια της συνόδου Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζήτησε απ' τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να στείλουν περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να συνεχίσουν τον 'σημαντικό ρόλο', όπως είπε, της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στη περιοχή. Όλες οι χώρες που συμμετάσχουν στην σύνοδο, εκτός απ' τη Βοσνία, έχουν στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αλλά ο κ. Γκέιτς τόνισε ότι θα πρέπει να στείλουν κι άλλες δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, μιας και η κατάσταση στο Ιράκ έχει βελτιωθεί. Ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό ομόλογο του και του υποσχέθηκε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

    [05] Παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των επιτοκίων

    09-10-2008

    Χένρυ Πώλσον

    Κεντρικές τράπεζες σ' όλο το κόσμο σπεύδουν να περικόψουν το κύριο δανειοδοτικό τους επιτόκιο στα πλαίσια συντονισμένων προσπαθειών για ν' αποφευχθεί παγκόσμια οικονομική ύφεση.

    Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε 'σημαντική ύφεση' και αντιμετωπίζει 'τους πλέον επικίνδυνους' κλυδωνισμούς των χρηματαγορών από τη δεκαετία του 1930.

    Πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το κύριο δανειοδοτικό της επιτόκιο σταθερό, προτιμώντας να διοχετεύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την σταθεροποίηση των χρηματαγορών.

    Από τη πλευρά της η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε έκτακτη περικοπή του κύριου δανειοδοτικού της επιτοκίου κατά 0,5% στο 1,5%. Επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και οι Κεντρικές Τράπεζες της Βρετανίας, του Καναδά, της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Κίνας ανακοίνωσαν επίσης περικοπές των επιτοκίων τους, ενώ αξιωματούχοι εκφράζουν ελπίδες ότι η περικοπή των επιτοκίων θα συντελέσει στο να πείσει τις τράπεζες να ξαναρχίσουν τον δανεισμό με στόχο την μείωση της πιστωτικής κρίσης που δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε επίσης ότι άλλη μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης δρομολογείται άμεσα.

    [06] Η ΑΧΕΠΑ ζητά να επισπευσθεί η ένταξη της Ελλάδας στο Visa Waiver Program

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-10-2008

    Ike Gulas

    O Ike Gulas, Ύπατος Πρόεδρος της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την, όπως γράφει, κυβερνητική πολιτική έναντι του αιτήματος της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των κρατών των οποίων οι πολίτες έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα για σύντομες επισκέψεις στην Αμερική (Visa Weaver Program).

    Στην επιστολή επίσημαίνεται ότι από τον Σεπτέμβριο 2007, οπότε το Στέητ Ντηπάρτμεντ κατέστησε επίσημα την Ελλάδα υποψήφια χώρα μέλος του προγράμματος αυτού, η Αθήνα έχει συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στα πλαίσια διαδικασίας που αποβλέπει στο να διασφαλίσει την συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανονισμούς ασφαλείας και την ικανοποίηση όλων των σχετικών κριτηρίων, προκαταρκτικά της διεύρυνσης του προγράμματος, φέτος το φθινόπωρο. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα να υπογράψει όλα τα συναφή συμπληρωματικά υπομνήματα (ΜΟUς) και να αποδεχτεί τις παραμέτρους ασφαλείας που προβλέπει το πρόγραμμα για όλα τα κράτη μέλη. Η ΑΧΕΠΑ αναμένει ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει πλήρως όλες τις σχετικές νόμιμες απαιτήσεις.

    Όμως στην συνέχεια της επιστολής του ο Ike Gulas αναφέρει ότι 'πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι η πορεία της Ελλάδας προς την ένταξη της στο πρόγραμμα Visa Weaver έχει διακοπεί' λόγω ενός ζητήματος που, όπως υποστηρίζει, 'προέκυψε στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επί πολλά χρόνια'. Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ λέει κατόπιν ότι η οργάνωσή του πιστεύει ότι το ζήτημα αυτό 'αφορά στην απόφαση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μέχρις ότου η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ επιτύχουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος'.

    Η Eλληνοαμερικανική οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί κάπου τρία εκατομμύρια ομογενείς και αναρίθμητους φιλέλληνες, επισημαίνει επίσης στην επιστολή της ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει επίσημα υποδειχθεί από το Στέητ Ντηπάρτμεντ για ένταξη στο πρόγραμμα Visa Weaver, έχει πολύ καλό μητρώο από την άποψη ότι λιγότερες από 3 τοις εκατό των αιτήσεων πολιτών της για ταξιδιωτική βίζα απορρίπτονται από τις ΗΠΑ κάθε χρόνο και τέλος η καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια των Ελλήνων πολιτών γίνεται με υψηλότερες τεχνολογικές προδιαγραφές από εκείνες που ισχύουν στην περίπτωση των άλλων κρατών-μελών του προγράμματος.

    H ΑΧΕΠΑ ζητά από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους να επέμβει προσωπικά και να δώσει το 'πράσινο φως' ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τον δρόμο που, κατά την έκφραση του Ike Gulas, 'έχει δικαιωματικά πάρει' για να γίνει μέλος του προγράμματος, που θα απαλλάξει τους πολίτες της από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα για σύντομες επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Sean McCormack

    Στην τακτική ενημερωτική συνάντησή του με δημοσιογράφους Αμερικανικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρντμεντ Sean McCormack ρωτήθηκε την Πέμπτη για την στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Weaver. Ο δημοσιογράφος που υπέβαλε την ερώτηση δεν έκανε οιαδήποτε μνεία στην επιστολή της ΑΧΕΠΑ. Στην απάντησή του o εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ τόνισε: 'Είναι έκδηλο ότι το Visa Weaver Program αποτελεί θέμα συζήτησης με διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων και καλών φίλων μας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το μόνο που θα μπορούσα να πω γενικά την ώρα αυτή για τούτο το θέμα είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε καλλές διαβουλεύσεις με τους φίλους μας στα διάφορα μέρη του κόσμου σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό'.

    Απαντώντας σε ανεξάρτητη ερώτηση που υποβλήθηκε αμέσως μετά, αναφορικά με την διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων γύρω από το όνομα, ο Sean McCormack επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες 'επιθυμούν να διευθετηθεί το θέμα αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται κατά τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές'.

    Εξ άλλου στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα γίνεται σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, αρχής γενομένης από την επιλογή της Ελλάδας ως υποψήφιας χώρας για το πρόγραμμα Visa Weaver. Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση λέει ότι η Υπουργός Εξωτερικών κυρία Rice έχει στείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας με την οποία και υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το πρόγραμμα αυτό. Στην συνέχεια αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει μελετήσει την Ελληνική υποψηφιότητα και ότι αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Πάντως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επί του παρόντος όλοι οι Έλληνες πολίτες χρειάζεται να εξασφαλίζουν βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η ανακοίνωση καταλήγει με την διαβεβαίωση ότι η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 10 October 2008 - 1:18:25 UTC