Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Gus Bilirakis: Περήφανος που είναι Ελληνοαμερικανός
  • [02] Shelley Berkley: Από την Θεσσαλονίκη στο Λας Βέγκας
  • [03] Niki Tsongas: Στα αχνάρια του αξέχαστου Πωλ
  • [04] Dina Titus: Μια φωνή για όσους δεν έχουν φωνή
  • [05] Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές
  • [06] Μετά τις Αμερικανικές εκλογές οι διαβουλεύσεις για την συμφωνία ΗΠΑ-Ιράκ

  • [01] Gus Bilirakis: Περήφανος που είναι Ελληνοαμερικανός

    Γιώργος Μπίστης

    Τάρπον Σπρινγκς

    03-11-2008

    Δείτε το βίντεο βGus Bilirakis: Proud to be Greek Americanβ - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο βGus Bilirakis: Proud to be Greek Americanβ

    - Watch (WM)

    Gus Bilirakis

    Μεγάλο μέρος της προσοχής του Ελληνισμού είναι στραμμένο σήμερα στον Gus Bilirakis, τον μοναδικό ομογενή υποψήφιο βουλευτή στον Αμερικανικό Νότο. O Κώστας, όπως φωνάζουνε το Gus Bilirakis οι στενοί του φίλοι στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, γεννήθηκε στη Φλόριντα. Αλλά οι ρίζες του ξεκινούν από ένα πανέμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Όπως μας είπε ο ίδιος: 'Η οικογένεια του πατέρα μου ήρθανε από τη Κάλυμνο, στα Δωδεκάνησα. Η οικογένεια της μητέρας μου επίσης ήρθανε από τη Κάλυμνο, στα Δωδεκάνησα. Ήρθανε στο Tarpon Springs για τα σφουγγάρια. Εγώ μεγάλωσα εδώ στο Tarpon Springs με την εκκλησία. Ξέρουμε την Ελληνική γλώσσα και όλα στο σπίτι μας είναι ελληνικά'. Όταν ο προπάππους του Κώστα, ο Νικήτας, μετανάστευσε στις ΗΠΑ κι έφερε την οικογένειά του στη Φλόριντα, το Tarpon Springs ήτανε ένα ήσυχο ψαρολίμανο στον κόλπο του Μεξικού.

    Άγαλμα σφουγγαρά στο Τάρπον Σπρινγκς

    Όμως με τον ερχομό κυρίως των Καλύμνιων και των Συριανών εξελίχθηκε γρήγορα σε πρωτεύουσα της αμερικανικής βιομηχανίας σφουγγαριού. Τον τίτλο αυτό τον κράτησε για πολλά χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε το συνθετικό σφουγγάρι, το οποίο έμελλε να δέσει για πάντα τα σπογγαλιευτικά καΐκια στο λιμάνι. Οι γονείς του Κώστα γεννήθηκαν και οι δυο στο Tarpon Springs. Ο πατέρας του, ο Μιχάλης, ήταν μάλιστα βουλευτής που εκπροσώπησε επί 24 χρόνια την ίδια εκλογική περιφέρεια στη Ουάσιγκτον. Αποσύρθηκε το 2006 και τη θέση του διεκδίκησε και κέρδισε ο Κώστας αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά. Ο Michael Bilirakis μας είπε τότε γιατί ο γιός του έπρεπε να τον διαδεχτεί στη Βουλή.

    Michael Bilirakis

    Κατά την έκφρασή του: 'O Κώστας είναι καλό παιδί, λαμπρός ελληνοαμερικανός. Μιλά, διαβάζει, χορεύει και τραγουδά ελληνικά. Είναι γέννημα-θρέμμα της Φλόριντα και πολύ ευφυής νέος. Γεννήθηκε όταν σπούδαζα νομικά στο Gainesville της Φλόριντα. Είναι πολιτειακός βουλευτής με πολύ πείρα κι έχει ζωηρότατο ενδιαφέρον για τα θέματα της Κύπρου και της Ελλάδας'. Ο Gus Bilirakis είναι ρεπουμπλικανός πολιτικός που δίνει έμφαση στις ηθικές αρχές και τον θεσμό της οικογένειας. Μάλιστα στο βίντεο της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του αντί για ηθοποιοί εμφανίστηκαν αυτά τα ίδια τα παιδιά του. Να η στιχομυθία ανάμεσα στους 4 χαριτωμένους μπόμπιρες όπως την πρόβαλε εκείνο το προεκλογικό σποτάκι: 'Σας συστήνουμε το μπαμπά μας, τον Gus Bilirakis, υποψήφιο βουλευτή που καταφέρνει τα πάντα. Έχει κάνει πολλά για την παιδεία. Μείωσε τους φόρους. Σταμάτησε τις γεωτρήσεις πετρελαίου έξω από τις ακτές της Φλόριντα. Πάνω από όλα είναι πολύ καλός μπαμπάς. Θα είναι και πολύ καλός βουλευτής. Σειρά σου να μιλήσεις μπαμπά. Είμαι ο Gus Bilirakis κι εγκρίνω το μήνυμα αυτό. Ελπίζω να μην πάρουν τα μυαλά του μπαμπά αέρα'.

    Μάριος Στεφανίδης

    Αλλά το πιο σημαντικό για τον Gus Bilirakis είναι το τι λένε οι ψηφοφόροι του γι αυτόν. Πίσω από αυτοκινητόδρομους και μεγάλα κτίρια της περιοχής βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Τάμπα, στο οποίο ο Μάριος Στεφανίδης έχει την έδρα της κοινωνιολογίας. Μας είπε: 'Ο Κώστας Μπιλιράκης είναι πολύ θερμός υποστηρικτής της Κύπρου. Πάντα ενδιαφέρεται για το θέμα της Κύπρου κι επίσης υποστηρίζει πολύ τα θέματα της Ελλάδας με την Μακεδονία, της Αλβανίας, την Κωνσταντινούπολη και τον Πατριάρχη και πάντα προσπαθεί εκατό τοις εκατό να κάνει ότι μπορεί για να μας βοηθήσει εμάς τους Έλληνες'. Ο Γιάννης Κοκολάκης είναι ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Φλόριντα.

    Γιάννη Κοκολάκης

    Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο κ. Κοκολάκης είπε για τον Κώστα Μπιλιράκη: 'Είναι ένας πραγματικός αντικαταστάτης του πατέρα του. Είμαι πολύ υπερήφανος που τον ξέρω από μικρόν. Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια όταν συναντάω Αμερικανούς Congressmen από διάφορες περιοχές και μου λένε τις δραστηριότητες του Κώστα Μπιλιράκη.Είναι τιμή για την Ελλάδα να έχουμε έναν τέτοιο άνδρα στο Κογκρέσο'. Στα λόγια αυτά του η Πρόεδρος των Κυπρίων της Φλόριντα, Θέλμα Πιερή πρόσθεσε: 'Είναι για μας τους Κύπριους πάρα πολύ μεγάλη τιμή γιατί έχουμε ένα τέτοιο άνθρωπο στο Κογκρέσο και ελπίζω όλος ο κόσμος εδώ στην Φλόριντα να συμμετάσχει και να επανεκλέξει τον κ. Κώστα Μπιλιράκη στην Βουλή, διότι τον χρειαζόμαστε όλος ο Ελληνισμός'.

    Θέλμα Πιερή

    Η ομογένεια έχει και επίσημα τιμήσει τον Κώστα Μπιλιράκη για το νομοθετικό του έργο. Σε μια από τις εκδηλώσεις προς τιμήν του, ο ίδιος είπε: 'Το βραβείο Γιώργου Λιβανού που μου απονέμετε είναι για μένα μεγάλη τιμή. Σας ευχαριστώ πολύ. Το Ψήφισμα 405, που με πρωτοβουλία μας ενέκρινε η Βουλή, ήτανε μια καλή αρχή. Όμως δεν θα επαναπαυτούμε έως ότου η Κύπρος είναι ελεύθερη. Δεν θα επαναπαυτούμε έως ότου ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας είναι ασφαλής. Δεν θα επαναπαυθούμε έως ότου διευθετηθεί το Σκοπιανό'. Στο Tarpon Springs ζούνε κάπου 50 χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί αλλά με τον θόρυβο που οι ομογενείς κάνουνε υπέρ του Κώστα Μπιλιράκη νομίζει κανείς ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι μερικά εκατομμύρια.

    [02] Shelley Berkley: Από την Θεσσαλονίκη στο Λας Βέγκας

    Γιώργος Μπίστης

    Λας Βέγκας, Νεβάδα

    03-11-2008

    Δείτε το βίντεο βShelley Berkley: From Thessaloniki to Las Vegasβ - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο βShelley Berkley: From Thessaloniki to Las Vegasβ

    - Watch (WM)

    Shelly Berkley

    Στην Δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει από χρόνια έναν καλό φίλο, την βουλευτή Shelley Berkley. Η αγάπη της δημοφιλούς αυτής πολιτικού για την Ελλάδα δεν είναι τυχαία. Η Shelley Berkley εκπροσωπεί στην Αμερικανική Βουλή την Πρώτη Εκλογική Περιφέρειας της Νεβάδα, το κοσμοπολίτικο Λας Βέγκας, που φημίζεται διεθνώς ως η πρωτεύουσα των τυχερών παιγνιδιών και της ψυχαγωγίας. Αν και το όνομά της κάθε άλλο παρά Ελληνικό είναι εν τούτοις οι ρίζες της ξεκινούν από την Ελλάδα. Λέει η ίδια: 'Η γιαγιά μου κι η οικογένεια της ήτανε μέλη της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Θεωρούσαν τους εαυτούς τους εβραίους Έλληνες. Η γιαγιά μου, τα επτά αδέλφια της και οι γονείς τους ήρθαν στην Αμερική στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων για να αποφύγουν τις εχθροπραξίες και τα όσα συνέβαιναν στην περιοχή'. Πρώτος σταθμός τους στον Νέο Κόσμο ήταν η Νέα Υόρκη, σε μια εργατική γειτονιά της οποίας γεννήθηκε η Shelley Berkley λίγες δεκαετίες αργότερα. Από το φτωχικό Νεοϋορκέζο διαμέρισμα της Sarah Torres, όπως ονομάζονταν η γιαγιάς της, η Shelley είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου. Και κοντά της πέρασε πολλά απ τα παιδικά της χρόνια.

    O παππούς και η γιαγιά.

    Θυμάται: 'Η γιαγιά μου διηγιόταν συχνά ιστορίες από το υπερατλαντικό ταξίδι τους.Τόσα άτομα που είχε η οικογένειά δεν μπορούσανε να είναι επιβάτες πρώτης θέσης. Ταξίδεψαν κατάστρωμα και δεν έβλεπαν την ώρα να φτάσουν. Νόμιζαν ότι στην Αμερική οι δρόμοι ήταν στρωμένοι με χρυσάφι. Την πρώτη φορά που κάποιος τους πρόσφερε ένα hot dog η γιαγιά μου δεν πίστευε πως είναι φαγώσιμο γιατί δεν είχε ξαναδεί τέτοιο φαί στην Ελλάδα. Πάντα εκθείαζε τα θαύματα της Αμερικής αλλά ποτέ δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα της,την Θεσσαλονίκη'. Η Ελλάδα ήτανε στην καρδιά πολλών προγόνων της Shelley Berkley από τον 15ο αιώνα που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη ως εξόριστοι από την Ισπανία. Η προγιαγιά της, η Rachel Torres, που γεννήθηκε στη νύμφη του Θερμαϊκού, θυμόταν πάντα νοσταλγικά την περίοδο που έζησε εκεί. Η Shelley Berkley μας διηγήθηκε μάλιστα ετούτη την χαρακτηριστική ιστορία: 'Η προγιαγιά μου έλεγε ότι κάθονταν στην βεράντα μας και επειδή σε εκείνα τα χρόνια δεν ήτανε σωστό να αυτοσυστηθεί ένας άνδρας σε μιαν άγνωστη γυναίκα, ο προπάππους μου την φλερτάριζε κάνοντας βόλτες πάνω κάτω στον δρόμο του σπιτιού μας. Μια μέρα πήρε το θάρρος και χτύπησε την πόρτα, μίλησε με τους γονείς της κι έτσι έγινε το προξενιό'. Η Rachel Torres, της οποίας ο ρομαντικός σύζυγος ήταν εκφορτωτής πλοίων, έκανε τόσο παραστατικές περιγραφές της ζωής στην Θεσσαλονίκη, που όταν η βουλευτής από την Νεβάδα πήγε πριν πέντε χρόνια εκεί, κατάφερε κι εντόπισε τον δρόμο του οικογενειακού σπιτιού της. Και από μια γωνιά του δρόμου εκείνου η Shelley Berkley μάζεψε σε ένα βάζο χώμα και το έφερε στο Λας Βέγκας, όπου δύο μήνες αργότερα πέθανε η μητέρα της. 'Έριξα στον τάφο της μητέρας μου λίγο χώμα από τα Ιεροσόλυμα και το χώμα από την Θεσσαλονίκη. Έτσι επανασυνδέθηκε με τις ρίζες της'.

    Λας Βέγκας

    Η Shelley Berkley υποστηρίζεται από πολλές ανομοιογενείς ομάδες πολιτών όπως ισπανόφωνους και αφροαμερικανούς. Επίσης η δυναμική Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όχι μόνο στο Λας Βέγκας αλλά και σε πανεθνικό επίπεδο, την έχει αγκαλιάσει σαν καθαρά δικό της βλαστάρι. Η ίδια πάντα τονίζει ότι είναι περήφανη για τις εθνικές και πολιτιστικές καταβολές της. Μας είπε: 'Έχω όλα τα συστατικά που χαρακτηρίζουν τους εβραίους κι όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τους Έλληνες. Μέσα μου έχουνε γίνει ένα και το αυτό. Είμαστε δεμένοι με την οικογένεια και φροντίζουμε για κάθε μέλος της. Λατρεύουμε την πατρίδα, την δημοκρατία και την ελευθερία. Όλες αυτές τις αρχές μου τις έχουν χαρίσει από κοινού η εβραϊκή και η Ελληνική κληρονομιά μου'.

    Ομογενείς στο Λας Βέγκας εκτιμούν την Shelley Berkley όχι μόνον επειδή συμμετέχει σε εκδηλώσεις τους αλλά και γιατί είναι δραστήριο μέλος της ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Οι δύο ελληνοαμερικανίδες της Νεβάδας, Shelley Berkley και Dina Titus.

    Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής είπε μεταξύ άλλων: 'Έχουμε κοινές αξίες. Πιστεύω ότι τα Τουρκικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο. Αντιμετωπίζω πολλά σχετικά θέματα από τότε που έγινα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων και συνεργάζομαι στενά με άλλους Ελληνοαμερικανούς νομοθέτες, όπως οι κύριοι Bilirakis, Sarbanes και Space που είναι εξαίρετοι'. Η Shelley Berkley δεν κρύβει επίσης την χαρά της για την πιθανότητα που υπάρχει σε μια γειτονική της εκλογική περιφέρεια να εκλεγεί βουλευτής η στενή της φίλη Dina Titus, που ήτανε κάποτε παράνυμφος στον γάμο της. Κατά την έκφρασή της: 'Θα είναι καταπληκτικό αν η Νεβάδα στείλει τελικά δύο Ελληνίδες να την εκπροσωπήσουν στην Αμερικανική Βουλή. Σας διαβεβαιώνω πως σε μια τέτοια περίπτωση η Ντίνα κι εγώ θα συνεργαστούμε στενά και θα θέσουμε τα θέματα που αφορούν την Νεβάδα και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα στο επίκεντρο των νομοθετικών προτεραιοτήτων μας'. Λέγεται πως το μόνο σίγουρο στοίχημα στο Λας Βέγκας σήμερα είναι ότι η Shelley Berkley θα επανεκλεγεί. Το Λας Βέγκας είναι μια πόλη που καυχιέται πως ότι κάνει ο επισκέπτης της εκεί μένει εκεί -- δεν το μαθαίνει κανείς αλλού. Η Shelley Berkley όμως θέλει ότι καλό γίνεται στο Λας Βέγκας να μη μένει εκεί αλλά να ακούγεται παντού.

    [03] Niki Tsongas: Στα αχνάρια του αξέχαστου Πωλ

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    03-11-2008

    Δείτε το βίντεο βNiki Tsongas: Filling Paul's large shoesβ - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο βNiki Tsongas: Filling Paul's large shoesβ

    - Watch (WM)

    Niki Tsongas

    Στην Νέα Αγγλία, ένα από τα προπύργια του φιλελευθερισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου έχουνε προέλθει πολλοί διακεκριμένοι ομογενείς και φιλέλληνες πολιτικοί, η προσοχή της ομογένειας είναι στραμμένη στην Νίκη Τσόνγκα. Η Niki Tsongas εκπροσωπεί στη Βουλή την 5η εκλογική περιφέρεια της Μασαχουσέτης από τον Οκτώβρη 2007, μετά την νίκη της σε έκτακτες εκλογές για το υπόλοιπο της θητείας ενός άλλου βουλευτή που παραιτήθηκε. Την βραδιά που πρωτοεκλέχτηκε διακήρυξε περήφανα: 'Πηγαίνω να σας εκπροσωπήσω στη Ουάσιγκτον ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής από την Μασαχουσέτη στα τελευταία 25 χρόνια'. Σαν πρωτότοκος κόρη στρατιωτικού, η Νίκη μεγάλωσε σε αεροπορικές βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου υπηρέτησε ο πατέρας της. Η δολοφονία του Προέδρου John Kennedy, τον Νοέμβρη 1963, ήταν η μια από τις πιο τραυματικές εμπειρίες των παιδικών της χρόνων. Η Νίκη πήγαινε τότε σε γυμνάσιο στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και θυμάται ακόμα πως όλοι τριγύρω της είχαν συγκλονιστεί όσο κι εκείνη από τη θλιβερή είδηση. Αλλά μαζί με τον Αμερικανικό λαό οι πάντες στον κόσμο έκλαψαν εκείνη την ημέρα γιατί, όπως λέει, η απώλεια ήταν πολύ μεγάλη για όλους. Το 1967, όταν ο πατέρας της αποσπάστηκε στο Πεντάγωνο, έξω από τη Ουάσιγκτον, η Νίκη γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, τον Paul Tsongas,

    Paul Tsongas

    που δούλευε στο γραφείο του τότε βουλευτή από την 5η εκλογική περιφέρεια της Μασαχουσέτης. Η Νίκη έγινε ο πιο θερμός υποστηρικτής του Πωλ στις επιτυχημένες εκστρατείες του για την Βουλή το 1975 και για την Γερουσία το 1978. Ήτανε επίσης στο πλευρό του όταν ο Πωλ αποφάσισε να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο. Ολόκληρη η ομογένεια κυριεύθηκε από περηφάνια την μέρα που ο Πωλ ξεστόμισε τούτα τα λόγια: 'Ανακοινώνω σήμερα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών'. Η Νίκη παρέμεινε στο πλευρό του αγαπημένου της συζύγου κι όταν ο Πωλ αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα για να δώσει την πιο σκληρή μάχη της ζωής του, την μάχη ενάντια στον καρκίνο, την οποία τελικά έχασε το 1997. Η επιστροφή της Niki Tsongas στο Κογκρέσο, δέκα χρόνια αργότερα, για να συνεχίσει το έργο του δημοφιλούς γερουσιαστή συζύγου της χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από μια μεγάλη μερίδα της νομοθετικής εξουσίας. Οι υποστηρικτές της Νίκης ήτανε έκδηλα συγκινημένοι την ημέρα της ορκωμοσίας της στο Κογκρέσο από την Πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi. Nancy Pelosi: Υπόσχεστε να τηρήσετε πιστά τα καθήκοντα του αξιώματος που αναλαμβάνετε; Niki Tsongas: Υπόσχομαι. Nancy Pelosi: Συγχαρητήρια, από αυτή τη στιγμή είστε μέλος του 110ου Κογκρέσου. Η Niki Tsongas, αν και δεν είναι Ελληνικής καταγωγής, εν τούτοις συνδέθηκε με την Ελληνική κουλτούρα μέσω του αξέχαστου συζύγου της, ο οποίος ήταν περήφανος για την κληρονομιά του.

    Η Νίκη μάλιστα ήτανε ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση που έγινε στο Κογκρέσο, στις 25 Μαρτίου 2008 για να γιορταστεί η επέτειος της Ελληνικής παλιγγενεσίας. Σε κάποιο διάλειμμα της εκδήλωσης εκείνης η Niki Tsongas δήλωσε την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: 'Πήγα στην Αθήνα πρόσφατα, για πρώτη φορά ύστερα από μια 25ετία. Με εντυπωσίασε η πρόοδος που έχει γίνει σε επενδύσεις και σε έργα υποδομής λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χάρηκα επίσης που η Ελλάδα διαδραματίζει πραγματικά ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στηρίξουμε το έργο της. Θα συμβάλω προς την κατεύθυνση αυτή και σας διαβεβαιώνω πως δεν θα αφήσω να περάσει άλλο ένα τέταρτο αιώνα για να επισκεφθώ και πάλιν την Ελλάδα'. Η εκλογική περιφέρεια της Niki Tsongas περιλαμβάνει την άλλοτε μεγάλη βιομηχανική πόλη Lowell, όπου γεννήθηκε ο Πωλ και στη μνήμη του οποίου έχει χτιστεί ένα αθλητικό κέντρο. Στα τελευταία 35 χρόνια το Lowell έχει γίνει η έδρα της Niki Tsongas που φιλοδοξεί να αναζωογονήσει οικονομικά την πόλη και να της δώσει καινούργια πνοή.

    [04] Dina Titus: Μια φωνή για όσους δεν έχουν φωνή

    Γιώργος Μπίστης

    Χέντερσον, Νεβάδα

    03-11-2008

    Δείτε το βίντεο βDina Titus: Speaking for those with no voiceβ - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο βDina Titus: Speaking for those with no voiceβ

    - Watch (WM)

    Dina Titus

    Μια από τις εκλογικές αναμετρήσεις, που από καιρό έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, διεξάγεται στην δυτική ακτή των ΗΠΑ, όπου η ομογενής Dina Titus αγωνίζεται να επιβληθεί σε έναν πεπειραμένο βουλευτή.Φιλοδοξία της είναι να εκπροσωπήσει στην Αμερικανική Βουλή την 3η Εκλογική Περιφέρεια της Νεβάδα, που περικλείει το Βόρειο Λας Βέγκας, προάστια της φανταχτερής αυτής μεγαλούπολης και μερικές πολίχνες σπαρμένες τριγύρω της. Ο αντίπαλός της έχει ήδη εκλεγεί σε τούτη την έδρα τρείς φορές. Αλλά το γεγονός δεν την αποθαρρύνει γιατί πιστεύει πως οι δικές της ιδέες είναι οι καλύτερες για τον τόπο τους. Τις προωθεί με γνήσια Ελληνικό πάθος, όπως διαπίστωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής προς την οποία η Ντίνα είπε μεταξύ άλλων: 'Το πλήρες όνομά μου είναι Κωνσταντίνα. Μου το δώσανε προς τιμήν του παππού μου, Αρθούρου Κωνσταντίνου Καθώνη, που ήρθε στην Αμερική από την Ελλάδα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ήτανε από την Αθήνα αλλά το οικογενειακό σπίτι βρίσκονταν στα Τρίκαλα. Μετανάστευσε με την ελπίδα να βρει εδώ μια καλύτερη ζωή. Κι επειδή ήρθε μέσω του Ellis Island, όταν γίνονταν η αναπαλαίωση του κέντρου αυτού διεκπεραίωσης μεταναστών, αγόρασα ένα τούβλο με το όνομά του για να τον τιμήσω'.

    H Ντίνα με τον παππού της

    Όπως πολλοί Έλληνες στην Αμερική έτσι και ο παππούς της Dina Titus έγινε εστιάτορας. Άνοιξε μαγαζιά σε διάφορες κωμοπόλεις του Αμερικανικού Νότου. Πως ήτανε η ζωή σε εκείνα τα μέρη στα χρόνια που μεγάλωνε η Ντίνα μας το περιέγραψε η ίδια με τούτα τα λόγια: 'Σε εκείνα τα μέρη δεν έμεναν τότε πολλοί Έλληνες. Εμείς οι λίγοι που ήμασταν εκεί συσπειρωθήκαμε. Ήτανε χρόνια που γίνονταν διακρίσεις στον Νότο. Αλλά τα μέλη της κοινότητας μας ήταν ενωμένα και τις ξεπέρασαν. Δεν είχαμε εκκλησία στην κωμόπολη που μεγάλωσα, ούτε Ελληνικό σχολείο και πηγαίναμε στο Τζάκσονβιλ, κάπου 200 χιλιόμετρα δρόμο, για να προμηθευτούμε φέτα κι ελιές Καλαμάτας'. Όταν ενηλικιώθηκε η Ντίνα αντιλήφθηκε πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή του μετανάστη παππού της στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της. Μας είπε: 'Η Ελληνική καταγωγή μου έχει επιδράσει βαθειά στην ζωή μου. Διδάσκω πολιτικές επιστήμες και μιλώ στους φοιτητές για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία, αρχές πού πήραμε από την αρχαία Ελλάδα. Επίσης, από τον παππού μου έμαθα την αξία της οικογένειας, την ανάγκη να κάνουμε πάντα το σωστό και να βοηθάμε γενναιόδωρα όποιον χτυπά την πόρτα μας. Όποτε κάνω κάτι καλό ακούω τον παππού μου να μιλά στην ψυχή μου'.

    Η Dina Titus έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές, μερικές για να δει συγγενείς, άλλες για τουρισμό και άλλες για μελέτη. Είναι κατενθουσιασμένη μαζί της. Κατά την έκφραση της Ντίνας: 'Μου αρέσουν τα όμορφα νησιά της Ελλάδας, οι παραλίες της και τα ιστορικά μνημεία της. Αγαπώ επίσης την κουζίνα της και την μουσική της. Επιστρέφω πάντα στην Αμερική με την υπενθύμιση του πόσο υπέροχο είναι να είναι κάποιος Έλληνας'.Ο ενθουσιασμός της ομογένειας για τη Dina Titus έγκειται στο ότι αν η υποψηφιότητά της αποδειχτεί επιτυχής η Ελλάδα και η Κύπρος θα αποκτήσουν έναν ακόμα φίλο στο Κογκρέσο. Τα αισθήματα της Ντίνας είναι ξεκάθαρα στην ακόλουθη δήλωση που μας έκανε: 'Ξέρω ότι έχω πολλά να μάθω για θέματα εθνικής πολιτικής και όταν θα είμαι στην Ουάσιγκτον θα ζητήσω την συμβουλή μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο και ηγετικών στελεχών της ομογένειας στην Αμερική. Αντιλαμβάνομαι ότι τα μεγάλα θέματα της ομογένειας είναι το Κυπριακό, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η αποκατάσταση της αίγλης του. Θέλω να μπω στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τα θέματα αυτά. Επίσης με την γερή Ελληνική καρδιά μου θα προασπίσω το όνομα της Μακεδονίας'.

    Ο Roger Harrison, ένας απο τους οπαδούς της Titus.

    Εκτός από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα την εκλογή της Dina Titus υποστηρίζουν και πολλές άλλες ομάδες ψηφοφόρων για διαφορετικούς η κάθε μια λόγους. Μερικές από τις ομάδες αυτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο του Λας Βέγκας τις παραμονές των εκλογών για να παρακολουθήσουν από μεγάλες οθόνες την τελευταία τηλεμαχία της Dina Titus με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της. Εκεί μιλήσαμε και με δύο από τους οπαδούς της, την Valery Smith και τον Roger Harrison, που μας είπαν διαδοχικά: - 'Είμαι οπαδός της Dina Titus γιατί υποστηρίζει τις γυναίκες βετεράνους πολέμου'. - 'Για φοιτητές και όσους ανησυχούν για την οικονομία, η Dina Titus έχει το καλύτερο πρόγραμμα στην 3η Περιφέρεια'.

    Άλλοι συμπολίτες της Ντίνας την παίνεψαν για το στήριγμα που παρέχει με την φωνή της σε παιδιά, αναπήρους, υπερήλικες και γενικά όσους ζουν στην αφάνεια του Λας Βέγκας πίσω από τα πολυτελή καζίνο και την φαντασμαγορία της πόλης. Αναλυτές στο Λας Βέγκας λένε πως η αναμέτρηση της Dina Titus με τον αντίπαλό της είναι στήθος με στήθος και ότι ελάχιστη διαφορά ψήφων θα χωρίζει τον νικητή από τον ηττημένο.

    [05] Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές

    03-11-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέην, καταβάλλουν τις τελευταίες προεκλογικές τους προσπάθειες, ενώ απομένουν λιγότερες από 48 ώρες για τις εκλογές της Τρίτης.

    Σε προεκλογική του εμφάνιση στο Νιού Χάμσιρ, μαζί με τον υποστηρικτή του ανεξάρτητο Γερουσιαστή και πρώην υποψήφιο για την αντιπροεδρία Τζο Λήμπερμαν, ο Τζον Μακέην τόνισε τις διαφορές του με τον Γερουσιαστή Ομπάμα, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει περισσότερη ευημερία για τη χώρα και όχι να 'ανακατανείμει τον πλούτο της', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Από τη πλευρά του, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Οχάιο, ο κ. Ομπάμα ζήτησε απ' τον κόσμο να δώσει τέλος στις διαιρετικές πολιτικές του παρελθόντος και τόνισε ότι η Αμερική απέχει δύο μέρες από μια πολιτική που θα αλλάξει τη χώρα επενδύοντας στην μεσαία τάξη.

    [06] Μετά τις Αμερικανικές εκλογές οι διαβουλεύσεις για την συμφωνία ΗΠΑ-Ιράκ

    03-11-2008

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπούς θα απαντήσει μετά τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της συμφωνίας ασφάλειας ΗΠΑ-Ιράκ.

    Ουάσιγκτον και Βαγδάτη προσπαθούν από τον Μάιο να ολοκληρώσουν την συμφωνία που θα συγκεκριμενοποιεί το καθεστώς παραμονής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά την εκπνοή της σχετικής εντολής του ΟΗΕ, το Δεκέμβριο.

    Το Ιράκ προτείνει αλλαγές στο σχέδιο της συμφωνίας οι οποίες δίνουν στη Βαγδάτη μεγαλύτερες δικαιοδοσίες επί των ξένων δυνάμεων και εγγυώνται ότι το Ιρακινό έδαφος δεν θα χρησιμοποιείται για επιθέσεις εναντίον γειτονικών προς το Ιράκ χωρών.

    Στο μεταξύ τη Κυριακή από έκρηξη βόμβας στο Ιράκ σκοτώθηκαν δύο μικρά παιδιά που έπαιζαν στο Κιρκούκ, ενώ από άλλη έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 November 2008 - 2:18:23 UTC