Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και άλλα επεισόδια στην Αθήνα
  • [02] Κύριο αίτιο θανάτου παγκοσμίως ο καρκίνος
  • [03] Οδηγία της Αμερικανικής πρεσβείας για την Ελλάδα
  • [04] Συνελήφθη ο κυβερνήτης του Ιλινόις
  • [05] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για αρωγή Τζένεραλ Μότορς, Φορντ και Κράισλερ
  • [06] Πρωτοβουλία Ιράκ για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής
  • [07] 9 ύποπτοι για τις επιθέσεις στο Μουμπάι
  • [08] Μπους: Σε ετοιμότητα πρέπει να παραμείνουν οι ΗΠΑ
  • [09] Συνάντηση Ομπάμα-Γκόρ για ενέργεια και κλίμα

  • [01] Και άλλα επεισόδια στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    10-12-2008

    Εθνική ενότητα. Καταδίκη της βίας και των βανδαλισμών. Κοινωνική και πολιτική απομόνωση των στοιχείων της βίας, της παρανομίας και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς από όλα τα κόμματα .Ενιαία στάση απέναντι σε παράνομες πράξει. Όχι κομματικές αντιδικίες. Όχι ισοπεδωτικοί αφορισμοί στο όνομα της Δημοκρατίας που πλήττουν την ίδια την Δημοκρατία. Αυτά ήταν τα κύρια σημεία του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που έκανε λίγο πριν τις 8 το βράδυ ενώ τα επεισόδια συνεχίζονταν σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας ,μετά την κηδεία του 15άχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, του οποίου ο θάνατος του από σφαίρα αστυνομικού υπήρξε η αφορμή της βίαιης και καταστροφικής εξέγερσης των νέων απ άκρη σ άκρη της Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής είπε: 'Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα γεγονότα με την υπευθυνότητα την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Με κεντρικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, και την εξασφάλιση της νομιμότητας'.

    Σε μια Αθήνα που έμοιαζε βομβαρδισμένη πόλη με τα εκατοντάδες κατεστραμμένα καταστήματα, τα καμένα κτήρια και αυτοκίνητα ξεκίνησε η Τρίτη με τις διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αποτέλεσμα ουσιαστική διαφωνία, Ένας πολιτικός πόλεμος μάλιστα διαγνώστηκε με τις δηλώσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης που είτε ζητούσαν εκλογές, είτε στρέφονταν ο ένας εναντίον του άλλου. Και μετά ξεκίνησαν οι πορείες. Ειρηνικές τις είχαν προγραμματίσει οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς που συμμετείχαν αλλά οι αντιπαραθέσεις των οργισμένων νεαρών με τα ξέσκεπα πρόσωπα με τις αστυνομικές δυνάμεις, νπροκάλεσαν ένταση που έφερε δακρυγόνα και την εμφάνιση των κουκουλοφόρων που άρχισαν τον πετροπόλεμο.

    Στις 3 το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου τα ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει την περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων. Αλλά αυτοί που δεν σέβονται τίποτα, δεν σεβάστηκαν ούτε αυτή τη φορά τις χιλιάδες λαού που συνόδευε το παιδί στην τελευταία του κατοικία και ξεκίνησαν τις βιαιότητες, τις φωτιές και τις προκλήσεις προς τα σώματα ασφαλείας που έδειξαν αλλαγή τακτικής και ήταν πιο επιθετικά από προχθές, με πυροβολισμούς ακόμη και στον αέρα.

    Σύνταγμα ,Πολυτεχνείο, και ΑΣΟΕ έγιναν τα επίκεντρα των νέων ταραχών από τις 8 το βράδυ. Οι βανδαλισμοί και το πλιάτσικο συνεχίστηκαν με τα καταστήματα που δεν είχαν καταστραφεί το προηγούμενο βράδυ. Δισεκατομμύρια οι ζημιές των εμπόρων , απελπισία των ανθρώπων που έχασαν περιουσίες και που τους ανάγκασε να κατέβουν στο δρόμο. Στην Πάτρα ,στην Μυτιλήνη και την Λάρισα οι καταστηματάρχες οργανώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους κουκουλοφόρους με δικά τους μέσα για να σώσουν ότι τους απέμεινε. Τα επεισόδια μεταδίδονται και από όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία με σχόλια πικρά, επικριτικά για την κυβέρνηση και την αδυναμία της να ελέγξει την κρίση.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία ο Καναδάς η Γαλλία κι άλλες χώρες προειδοποιούν τους πολίτες τους να αποφύγουν την Αθήνα και οι ακυρώσεις των κρατήσεων στα ξενοδοχεία για τις ημέρες των Χριστουγέννων πέφτουν βροχή.

    'Η Αθήνα θα σταθεί όρθια και πάλι' δηλώνει οργισμένος ο Δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης. 'Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο θα ανάψει και οι γιορτές θα γίνουν είτε το θέλουν, είτε όχι. Οι άνθρωποι μας καθαρίζουν σε εικοσιτετράωρη βάση, οι κάτοικοι της Αθήνας που την αγαπούν καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες και θα την ξαναφέρουμε στην προηγούμενη κατάστασή της'.

    Απολογισμός των ζημιών ως αυτή τη στιγμή περίπου 300 καταστήματα μερικώς ή ολοσχερώς κατεστραμμένα, 20 κτήρια καμένα, 3 τράπεζες και μόλις 100 συλλήψεις μεταξύ των οποίων οι 56 αλλοδαποί.

    Στο Σύνταγμα μέχρι αυτή τη στιγμή σιωπηλή βγια πρώτη φορά- διαμαρτυρία 500 περίπου νεαρών ατόμων με κεριά στα χέρια στην μνήμη του

    [02] Κύριο αίτιο θανάτου παγκοσμίως ο καρκίνος

    10-12-2008

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2010, ο καρκίνος, και όχι η καρδιοπάθεια, θα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση ο παράγοντας που συντελεί περισσότερο στην αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας είναι το κάπνισμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 40% των καπνιστών του πλανήτη ζουν σήμερα στην Κίνα και την Ινδία.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από κάποια μορφή καρκίνου φέτος και 7,6 εκατομμύρια απ' αυτούς θα πεθάνουν απ' την ασθένεια. Εμπειρογνώμονες υπολογίζουν επίσης ότι σύντομα ο αριθμός θανάτων από καρκίνο θα ξεπεράσει το συνολικό αριθμό θανάτων από AIDS, φυματίωση και ελονοσία.

    [03] Οδηγία της Αμερικανικής πρεσβείας για την Ελλάδα

    10-12-2008

    Στον διαδικτυακό της κόμβο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για 'συνεχιζόμενο κίνδυνο ταραχών και διαδηλώσεων σ' ολόκληρη την Ελλάδα' μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών. Η ιστοσελίδα ενημερώνει επίσης τους Αμερικανούς πολίτες για την προγραμματισμένη για σήμερα γενική απεργία. 'Υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς πολίτες ότι ακόμη και ειρηνικές διαδηλώσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αντιπαραθέσεις και ενδεχομένως να καταλήξουν σε βιαιότητες', επισημαίνει η οδηγία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Γι' αυτό οι Αμερικανοί πολίτες παροτρύνονται να αποφεύγουν περιοχές όπου σημειώνονται διαδηλώσεις, να προσέχουν αν βρεθούν κοντά σε κάποια διαδήλωση και να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στην περιοχή όπου βρίσκονται.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον διαδικτυακό κόμβο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα http://athens.usembassy.gov/ ή τον κόμβο του Αμερικανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη http://thessaloniki.usconsulate.gov/.

    [04] Συνελήφθη ο κυβερνήτης του Ιλινόις

    10-12-2008

    Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ιλινόις, Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς, συνελήφθη από το FBI στο σπίτι του στο Σικάγο, όταν μετά από υποκλοπές των αρχών διαπιστώθηκε ότι προσπάθησε να εκποιήσει την Γερουσιαστική έδρα του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Αργότερα ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

    Μαζί με τον κυβερνήτη του Ιλινόις συνελήφθη και ο προσωπάρχης του κατηγορούμενος και αυτός για πολιτική διαφθορά. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να κινηθούν άμεσα για τον τερματισμό μιας 'εγκληματικής υπόθεσης πολιτικής διαφθοράς', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς διαψεύδει ότι έκανε οτιδήποτε το μεμπτό.

    Ο κυβερνήτης του Ιλινόις κατηγορείται ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη θέση του για προσωπικό κέρδος, θέτοντας την Γερουσιαστική έδρα σαν αντάλλαγμα για την εξαγορά υψηλόβαθμων θέσεων γι' αυτόν και την σύζυγο του και χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Ο κ. Ομπάμα παραιτήθηκε από τη θέση του στη Γερουσία μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και, σύμφωνα με τον νόμο, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ιλινόις θα διορίσει αντικαταστάτη.

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν βρισκόταν σε επαφή με τον κυβερνήτη για την έδρα του και ο εισαγγελέας δεν ανέφερε ότι ο κ. Ομπάμα γνώριζε τις ενέργειες του κ. Μπλαγκόγιεβιτς.

    [05] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για αρωγή Τζένεραλ Μότορς, Φορντ και Κράισλερ

    10-12-2008

    Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες για την χορήγηση πακέτου βοήθειας προς τις τρεις Αμερικανικές βιομηχανίες αυτοκίνητων, την Τζένεραλ Μότορς, την Φορντ και την Κράισλερ. Ο ηγέτης της Πλειοψηφίας στην Γερουσία, Χάρυ Ρηντ, εξέφρασε την ελπίδα ότι μία τελική συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα, ίσως ακόμα και σήμερα. Αν εγκριθεί το πακέτο βοήθειας προβλέπει χορήγηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες, ποσό που εξασφαλίζει την λειτουργία τους για μερικούς ακόμη μήνες.

    [06] Πρωτοβουλία Ιράκ για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής

    10-12-2008

    Η κυβέρνηση του Ιράκ αποκάλυψε σχέδια της για νέα περιφερειακή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία που, όπως λέει, θα συντελέσει στην σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. Σε ομιλία του στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ, Αλί Αλ Νταμπάγκ, δήλωσε ότι η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη χώρα του της έχει επιτρέψει να γίνει το κέντρο σχεδίου για την προώθηση του εμπορίου και την ελαχιστοποίηση των διαφορών με την Τουρκία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου.

    Επίσης ο Αμερικανός στρατηγός, Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι οι βιαιότητες στο Ιράκ έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίας πενταετίας, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι ακόμη, 'εύθραυστη'.

    [07] 9 ύποπτοι για τις επιθέσεις στο Μουμπάι

    10-12-2008

    Η Ινδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα, τα ψευδώνυμα και τις φωτογραφίες των 9 υπόπτων δραστών των επιθέσεων στο Μουμπάι, καθώς και άλλες λεπτομέρειες για τους δράστες που σύμφωνα με τις Ινδικές αρχές κατάγονταν απ' το Πακιστάν.

    Παράλληλα το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε ικανοποίηση για τις εφόδους των Πακιστανικών αρχών σε βάσεις τρομοκρατών, που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν σαν αποτέλεσμα την σύλληψη του εγκεφάλου των επιθέσεων στο Μουμπάι. Αλλά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, τόνισε ότι οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

    [08] Μπους: Σε ετοιμότητα πρέπει να παραμείνουν οι ΗΠΑ

    10-12-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε της πολιτικής του 'προειδοποιητικού πολέμου' και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν έτοιμες 'να πολεμήσουν σ' οποιοδήποτε σημείο του κόσμου'.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην στρατιωτική ακαδημία του Ουέστ Πόιντ, ο κ. Μπους επεσήμανε ότι ο σημερινός στρατός είναι ισχυρότερος, πιο ευέλικτος και καλύτερα προετοιμασμένος από ότι ήταν πριν από 8 χρόνια και ότι τώρα έχει τεθεί μία σταθερή βάση πάνω στην οποία οι νέοι πρόεδροι και ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων μπορούν να στηριχτούν.

    Ο κ. Μπους επεσήμανε επίσης ότι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες είναι η χορήγηση βοήθειας σε συμμάχους για την ανάληψη του ελέγχου στην μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν που αποτελεί κρησφύγετο των Ταλιμπάν και εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα.

    [09] Συνάντηση Ομπάμα-Γκόρ για ενέργεια και κλίμα

    10-12-2008

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε συνάντηση στο Σικάγο με τον Νομπελίστα πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, και συζήτησε μαζί του θέματα ενέργειας και κλιματολογικών αλλαγών. Ο κ. Ομπάμα έχει αρχίσει τη διαδικασία επιλογής του Υπουργού Ενέργειας και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος.

    Σύμβουλοι του κ. Ομπάμα δηλώνουν ότι ο κ. Γκόρ δεν είναι υποψήφιος για μια απ' αυτές τις δύο θέσεις, αλλά επεσήμαναν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα ζητά την γνώμη του κ. Γκoρ σε θέματα που τον αφορούν.

    Mετά τη συνάντηση ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί άμεση ανάγκη και επεσήμανε ότι στα πλαίσια ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, η αλλαγή του κλίματος προσφέρει ευκαιρίες για αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο η Αμερική καταναλώνει ενέργεια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 December 2008 - 12:42:46 UTC