Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομία στο επίκεντρο
  • [02] Υπό συζήτηση η εκεχειρία Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [03] Οι τοπικές εκλογές θα κρίνουν την κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ
  • [04] Η χρονιά του Βοδιού
  • [05] Σύνοδος Κορυφής για θέματα επισιτισμού
  • [06] Ενέργεια και Γκουαντανάμο απασχολούν την Ε.Ε.

  • [01] Η οικονομία στο επίκεντρο

    26-01-2009

    Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινά την πρώτη του εβδομάδα στο πηδάλιο της προεδρίας των ΗΠΑ εστιάζοντας την προσοχή του στην οικονομία.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας δημοκρατικός Χάρυ Ρηντ δήλωσε ότι θέλει να διενεργηθεί ψηφοφορία για την έγκριση του διορισμού του υπουργού Οικονομικών Τίμοθυ Γκέιθνερ, την Δεύτερα.

    Την Τρίτη ο Πρόεδρος Ομπάμα θα προσπαθήσει να προωθήσει το οικονομικό του πακέτο ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ηγετικά στελέχη των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για να πετύχει την υποστήριξή τους. Μερικοί ρεπουμπλικανοί νομοθέτες δηλώνουν ότι δεν θα εγκρίνουν το εν λόγω σχέδιο στην τωρινή του μορφή. Την Τρίτη επίσης αναμένεται να συναντηθούν και μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για να εξετάζουν τα διατραπεζικά επιτόκια.

    Αυτή την εβδομάδα επίσης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση που δείχνει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο τους 2008 μειώθηκε πάνω από 5%.

    Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λόρενς Σάμμερς δήλωσε οιΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία θα πάρουν χρόνο για επιλυθούν. Ο κ. Σάμμερς δήλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης του νέου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνεται στην διευκόλυνση της λειτουργίας των πιστωτικών αγορών αντί στην ενίσχυση των τραπεζών. Όμως, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ επεσήμανε, στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι θα ήταν καλύτερο η κυβέρνηση να παρέχει κίνητρα σε μικρές επιχειρήσεις και σε άτομα για να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

    Το οικονομικό σχέδιο Ομπάμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει περίπου 4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και να επαναφέρει την ευημερία στις ΗΠΑ.

    [02] Υπό συζήτηση η εκεχειρία Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    26-01-2009

    Αξιωματούχοι της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσαν ότι πρότειναν δωδεκάμηνη ανακωχή με το Ισραήλ, συνδεδεμένη με το άνοιγμα περασμάτων στην μεθόριο προς την Λωρίδα της Γάζας.

    Οι αντιπρόσωποι της Χαμάς συναντήθηκαν την Κυριακή στο Κάιρο με αιγύπτιους διπλωμάτες οι οποίοι μεσολαβούν για την επίτευξη εκεχειρίας διαρκείας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

    Ο διαπραγματευτής της Χαμάς Αϊμάν Τάχα δήλωσε ότι η ομάδα του απέρριψε την δεκαοκτάμηνη εκεχειρίαπου πρότειναν οι Ισραηλινοί και η οποία, κατά την έκφρασή του, επέτρεπε περιορισμένη πρόσβαση στην μεθόριο της Γάζας.Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές του συνομιλίες με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές.

    Η Χαμάς επίσης άνοιξε πρόχειρα γραφεία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ βομβάρδισετο μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων της στον πρόσφατο πόλεμο των τριών εβδομάδων. Παράλληλα η Χαμάς δεσμεύτηκε να διανείμει βοήθεια 52 εκατομμυρίων δολαρίων σε Παλαιστίνιους που έχασαν συγγενείς, ή των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από τον πόλεμο.

    Παράγοντες των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι η ανοικοδόμηση και της Γάζας και η δημιουργία υποδοχής για νέα οικονομική ανάπτυξή της θα στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

    [03] Οι τοπικές εκλογές θα κρίνουν την κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ

    26-01-2009

    Στρατηγός Ρ. Οντιέρνο.

    Ιρακινοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται για τη διενέργεια τοπικών εκλογών το Σάββατο, 31 Ιανουαρίου.

    Οι υποψήφιοι ανέρχονται σε πάνω από 14 χιλιάδες για 400 θέσεις στα τοπικά συμβούλια σε 14 από τις 18 επαρχίες του Ιράκ.

    Ο διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, δήλωσε ότι αν το Ιράκ καταφέρει φέτος να διενεργήσει εκλογές κατά τρόπο ειρηνικό και οι πολίτες του συνεργαστούν με τους εκλεγμένους ηγέτες τους, η σχετική ηρεμία που ήδη επικρατεί στη χώρα δεν θα μπορεί να αντιστραφεί.

    Σύμφωνα στατιστικά στοιχεία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τα επίπεδα βίας στο Ιράκ αυξήθηκαν λίγο αυτό το μήνα, αλλά γενικά η βία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2003.

    [04] Η χρονιά του Βοδιού

    26-01-2009

    Πρωτοχρονιά σήμερα στην Κίνα, καθώς αυτή καλωσορίζει την νέα χρονιά του βοδιού. Εκατομμύρια άτομα γιορτάζουν τον ερχομό του νέου χρόνου με πυροτεχνήματα και οικογενειακές γιορτές. Τους εορτασμούς διατάραξε έκρηξη κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην Σαγκάη, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε.

    Στο Βιετνάμ, τουλάχιστον 40 άτομα πέθαναν από φέρυ που βυθίστηκε και ήταν υπερφορτωμένο με κόσμο για φεστιβάλ του νέου χρόνου.

    Αλλά και το Θιβέτ ετοιμάζεται για την γιορτή του Λοσάρ, και ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Δαλάι Λάμα σε ανοικτή επιστολή προς τον κινεζικό λαό δήλωσε ότι προσεύχεται η Κίονα να δημιούργησε μία αρμονική κοινωνία μέσα στα ερχόμενα χρόνια.

    Να σημειωθεί ότι το βόδι στο κινέζικο ημερολόγιο συμβολίζει την ηρεμία, τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα.

    [05] Σύνοδος Κορυφής για θέματα επισιτισμού

    26-01-2009

    Η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Νότζι Οκόντζο Ιεουάλα αναφέρει ότι οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων φανερώνουν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες αρωγής των φτωχών χωρών ώστε να μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα. Η κ. Οκόντζο Ιεουάλα εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή παραμονή της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για θέματα επισιτισμού στην Μαδρίτη. Η κ. Οκόντζο Ιεουάλα δήλωσε ότι περιμένει να συνεχιστεί η άνοδος των τιμών τροφίμων και αυτό το χρόνο.

    Η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας επεσήμανε ότι από την αστάθεια των τιμών θα πληγούν περισσότερο οι αναπτυσσόμενες χώρες των οποίων οι κάτοικοι ξοδεύουν το ήμισυ του εισοδήματός τους σε τρόφιμα.

    [06] Ενέργεια και Γκουαντανάμο απασχολούν την Ε.Ε.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Aθήνα

    26-01-2009

    Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων . Οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 έχουν στην ατζέντα τους δύο ιδιαίτερα θέματα.

    Την ενεργειακή ασφάλεια ,ύστερα από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω Ουκρανίας στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα και ακόμη την στάση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα να κλείσει μέσα σε ένα χρόνο την φυλακή του Γκουαντανάμο .Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο κάλεσε τις χώρες μέλη να δεχτούν αποφυλακισθέντες αλλά την τελική απόφαση την άφησε στην δική τους κρίση. Δήλωσε χαρακτηριστικά ' Η προσωπική μου άποψη είναι ότι φυσικά πρέπει να βοηθήσουμε τους φίλους μας τους Αμερικανούς να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν άλλωστε δύο χώρες η Ισπανία και η Πορτογαλία που έχουν κάνει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση'.

    Πράγματι, η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της Ένωσης που κάλεσε από τα μέσα Δεκεμβρίου να δεχτούν πρώην κρατούμενους. Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να εξετάσει το ζήτημα όπως και η Ιρλανδία, ενώ η Γερμανία μάλλον είναι διχασμένη. Η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα δεχτούν κρατούμενους. Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο υποδοχής κρατουμένων ενώ και η Ελβετία εκτός Ένωσης σκέφτεται να ανταποκριθεί στην αμερικανική αίτηση προς τις χώρες της Ευρώπης να δεχτούν τους πρώην κρατουμένους καθώς από τους 250 που κρατούνται αυτή τη στιγμή στην φυλακή είναι αρκετοί που δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους επειδή φοβούνται για την ζωή τους

    Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει ακόμη καμία σχετική δήλωση. Το πιο πιθανό είναι ότι η κ. Μπακογιάννη θα πάρει θέση ύστερα από την σημερινή συζήτηση στις Βρυξέλλες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 27 January 2009 - 2:18:19 UTC