Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβιβαστικός διακανονισμός για το πακέτο στήριξης της οικονομίας
  • [02] 26 νεκροί από πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [03] Ισραήλ: Την άλλη εβδομάδα οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης
  • [04] Μουμπάρακ και Γκιούλ ζητούν συμφιλίωση των Παλαιστινίων
  • [05] Αισιοδοξία Μοτάκι για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν
  • [06] Και νέοι εμπρησμοί στην Αυστραλία
  • [07] Σύγκρουση Αμερικανικού με Ρωσικό δορυφόρο
  • [08] Ανθεκτική η Ελληνική οικονομία στις διεθνείς πιέσεις

  • [01] Συμβιβαστικός διακανονισμός για το πακέτο στήριξης της οικονομίας

    12-02-2009

    Σούζαν Κόλλινς, Χάρρυ Ρήντ και Άρλεν Σπέκτερ

    Ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας επί του τελικού πακέτου μέτρων για τηναναθέρμανση της οικονομίας, που τώρα κατατίθεται ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής και της Γερουσίας για τελική έγκριση.

    Σε συνέντευξη τύπου ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων θα δημιουργήσει 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επεσήμανε ότι αποτελεί επιστέγασμα σοβαρών συμβιβασμών.

    Από τη πλευρά τους οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές Σούζαν Κόλλινς και Άρλεν Σπέκτερ ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του μέτρου. Η κ. Κόλλινς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο 'υπεύθυνο' και ο κ. Σπέκτερ επεσήμανε ότι η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί την λήψη αποφασιστικών μέτρων.Αλλά ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Τζον Μπόνερ, δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων θα έπρεπε να περιλαμβάνει περισσότερες φοροαπαλλαγές και λιγότερες κυβερνητικές δαπάνες.

    Ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα αναφέρει ότι το συμβιβαστικό αυτό μέτρο θα περισώσει και θα δημιουργήσει εργασιακές θέσεις, θα χορηγήσει φοροαπαλλαγές σε οικογένειες και επιχειρήσεις και θα συντελέσει στην τόνωση της οικονομίας.

    [02] 26 νεκροί από πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    12-02-2009

    Εξτρεμιστές Ταλεμπάν εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις σε τρία κυβερνητικά κτήρια στη Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 60. Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους μεταξύ των νεκρών είναι και 8 βομβιστές αυτοκτονίας.

    Οι επιθέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του Αφγανιστάν, στο Υπουργείο Παιδείας και στην Υπηρεσία Φυλακών, πραγματοποιήθηκαν ενόψει τις επίσκεψης στη Καμπούλ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν τηλεφώνησε στη ΦτΑ και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και δήλωσε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Αφγανιστάν, ο οποίος όμως δεν έπαθε τίποτα. Οι ΗΠΑ και τα ΗΕ καταδίκασαν τις επιθέσεις.

    [03] Ισραήλ: Την άλλη εβδομάδα οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

    12-02-2009

    Διαβουλεύσεις θα αρχίσει την άλλη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμων Πέρες, για να καθορίσει σε ποιον θα δοθεί η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης που δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή.

    Η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου, διακήρυξαν και οι δύο την νίκη τους στις εκλογές, αλλά κανένα απ' τα κόμματα τους δεν κέρδισε πλειοψηφία στη Βουλή. Το κόμμα Καντίμα της κ. Λίβνι προηγείται του κόμματος Λικούντ του κ. Νετανιάχου κατά μια έδρα. Πάντως οι εθνικιστές και τα θρησκευτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Λικούντ κέρδισαν 65 έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες της κ. Λίβνι για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Ο κ. Πέρες δήλωσε ότι μπορεί να μην επιλέξει τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος, αλλά το πρόσωπο που κατά τη γνώμη του θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

    [04] Μουμπάρακ και Γκιούλ ζητούν συμφιλίωση των Παλαιστινίων

    12-02-2009

    Μετά από συνομιλίες τους στη Κωνσταντινούπολη, οι πρόεδροι της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ζήτησαν απ' τις αντίπαλες Παλαιστινιακές φατρίες, Χαμάς και Φατάχ, να συμφιλιωθούν και να αναλάβουν ευρύτερο ρόλο στην προώθηση της ειρήνης με το Ισραήλ. Ο κ. Μουμπάρακ ζήτησε περισσότερες συναλλαγές με την Χαμάς και τόνισε την σπουδαιότητα της PLO χαρακτηρίζοντας την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού λαού.

    Από τη πλευρά του ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

    [05] Αισιοδοξία Μοτάκι για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν

    12-02-2009

    Μανουσέρ Μοτάκι

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την διεθνή κοινότητα μπορούν να βελτιωθούν επί Προεδρίας Ομπάμα. Ο κ. Μοτάκι εξέφρασε ικανοποίηση για την επιθυμία του Προέδρου Ομπάμα να ανοίξει διάλογο με το Ιράν αλλά πρόσθεσε ότι αν πρόκειται ν' αρχίσει διάλογος, η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να κατηγορεί την Τεχεράνη για λάθη.

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουάσιγκτον σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Οι δηλώσεις αυτές φανερώνουν μία αλλαγή προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, δύο χώρες οι οποίες διέκοψαν τις σχέσεις του πριν από 30 χρόνια.

    [06] Και νέοι εμπρησμοί στην Αυστραλία

    12-02-2009

    Οι αρχές της Αυστραλίας δηλώνουν ότι εμπρηστές ενδεχομένως να προκαλούν και νέες εστίες πυρκαγιάς βόρεια της Μελβούρνης, ενώ οι πυροσβέστες συνεχίζουν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο άλλες 20 εστίες.

    Η διοικητής της αστυνομίας στην πολιτεία Βικτώρια, Κριστίν Νίξον, δήλωσε ότι νέες εστίες φαίνεται πως προκλήθηκαν εσκεμμένα και επεσήμανε ότι οι πυρκαγιές στις πόλεις Τσώρτσιλ και Μαίρυσβιλ προκλήθηκαν από εμπρηστές. Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ανακρίνονται δύο άτομα για τις πυρκαγιές, ενώ ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία παραμένει 181.

    [07] Σύγκρουση Αμερικανικού με Ρωσικό δορυφόρο

    12-02-2009

    Ρωσικός επικοινωνιακός δορυφόρος συγκρούστηκε με Αμερικανικό δορυφόρο σε τροχιά, γεγονός που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που δύο ολόκληροι δορυφόροι συγκρούονται στο διάστημα.

    Η σύγκρουση έγινε σε απόσταση 780 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, πάνω απ' την Σιβηρία, προκαλώντας μεγάλη έκρηξη και υπολείμματα των δορυφόρων που άρχισαν να πέφτουν. Η ΝΑΣΑ δήλωσε ότι τα υπολείμματα αυτά αποτελούν κίνδυνο για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που πετά χαμηλότερα απ' το ύψος στο οποίο συνέβη η σύγκρουση.

    [08] Ανθεκτική η Ελληνική οικονομία στις διεθνείς πιέσεις

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    12-02-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Ανθεκτική η Ελληνική οικονομία στις διεθνείς πιέσεις" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Ανθεκτική η Ελληνική οικονομία στις διεθνείς πιέσεις"

    - Δείτε (WM)

    Πάνος Λειβαδάς

    Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Πάνος Λειβαδάς επισκέφθηκε το Σικάγο, την Ατλάντα και την Ουάσιγκτον με κύριο σκοπό να προβάλει στο Αμερικανικό κοινό την ανθεκτικότητα που εμφανίζει η Ελληνική οικονομία μέσω της παγκόσμιας και βαθιάς οικονομικής κρίσης των ημερών μας.

    Μιλώντας στο Κέντρο Woodrow Wilson, που είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξαμενές σκέψης στην Αμερικανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας αξιωματούχος χρησιμοποίησε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης για να τεκμηριώσει την ανθεκτικότητα αυτή και να εξηγήσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται.

    Π. Λειβαδάς: 'Νομίζω ότι είναι αρκετά πιστικό το γεγονός ότι σε μια εποχή που οι περισσότερες οικονομίες ευνόητα αρχίζουνε να βρίσκονται στο αρνητικό, αρχίζουν και περνούν στην ύφεση, η Ελληνική οικονομία το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής κοινότητας, θα είναι μία από τις 4 χώρες της Ευρωζώνης των 16, θα είναι μια από τις 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 που θα έχει θετικό πρόσχημα, που θα παρουσιάσουμε ανάπτυξη. Τα ίδια καλά αποτελέσματα δείχνουμε και στον τομέα της απασχόλησης όπως επίσης και στον τομέα του χρέους μας'.

    &lt;Matthew Bryza

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς έδωσε δεξίωση και δείπνο προς τιμήν του κ. Λειβαδά στην Πρεσβευτική κατοικία. Ανάμεσα στις πολλές προσωπικότητες που προσκλήθηκαν να παραστούν ήταν κι ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Matthew Bryza.

    M. Bryza: 'Σε αυτές τις κάπως δύσκολες και προβληματικές ημέρες, το θετικό κι ελπιδοφόρο μήνυμα που μας μεταφέρετε με ενθουσίασε και με έκανε να θέλω να στρωθώ γρήγορα στην δουλειά, αν όχι από απόψε τουλάχιστον από αύριο. Πάντα νοιώθω αισιόδοξα στον χώρο της Πρεσβείας σας. Γενικά, αισθάνομαι υπέροχα στην Ελλάδα'.

    Ένα από τα δύσκολα ερωτήματα που δέχτηκε ο Πάνος Λειβαδάς στις τρείς πόλεις που επισκέφθηκε αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα επεισόδια που προκάλεσε μια μικρή ομάδα ατόμων στην Αθήνα τον Δεκέμβρη.

    Ομιλία του Πάνου Λειβαδά στην Ουάσιγκτον

    Π. Λειβαδάς: 'Υπήρξε μια ιδιαιτερότητα ότι δυστυχώς στους δρόμους εκείνες τις ημέρες ήτανε και πολύ μικρά παιδιά, έφηβοι, 13ων-14ων χρονών, και ο κίνδυνος να επαναληφθεί κάτι σαν κι αυτό που είχε συμβεί στο Λος Άντζελες με πενήντα τόσους νεκρούς και δυόμισι χιλιάδες τραυματίες ήτανε ορατός. Επελέγησαν λοιπόν από τις αρχές κάποιες πιο αμυντικές τακτικές οι οποίες απλά δημιούργησαν μία καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων.Χάθηκε περιουσία αλλά η Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική πολιτεία αποζημίωσε για αυτές τις απώλειες'.

    Η Αμερικανική περιοδεία του Πάνου Λειβαδά ολοκληρώθηκε με ομιλία στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον. Τηνπαρακολούθησαν κυρίως μέλη της Πρωτοβουλίας Νέας Γενιάς που διευθύνει ο Λέων Σταύρου.

    Leon Stavrou

    L. Stavrou: 'Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του σύμβουλου τύπου Βασίλη Καπετανγιάννη. Μας είπε ότι θα έρχονταν ο κ. Λειβαδάς και ρώτησε αν θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε μέλη της Νέας Γενιάς να τον γνωρίσουν. Μέσα σε μια εβδομάδα ανταποκρίθηκαν κάπου 90 από τους νέους μας'.

    Τι αντίκτυπο όμως είχε στα βλαστάρια της ομογένειας η ομιλία στην Εθνική Λέσχη Τύπου;Η Thalia Assuras είναι ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού δικτύου CBS στον Λευκό Οίκο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νέας Γενιάς.

    Thalia Assuras

    T. Assuras: 'Ο κ. Λειβαδάς είπε πολλά πράγματα για την Ελλάδα που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζαμε. Μέσα από το πρίσμα της Αμερικανικής οικονομίας των ημερών μας, η ομιλία του έμοιαζε σαν το φως στην άκρη της σήραγγας'.

    Πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης συνόψισε τις δικές του εντυπώσεις στη Φωνή της Αμερικής.

    Π. Λειβαδάς: 'Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της επίσκεψής μου. Δεν είναι μόνον η ζεστασιά με την οποία γίνεται η υποδοχή αλλά κυρίως το ενδιαφέρον, που παρακολούθησα κι εγώ από την δική μου την πλευρά, με το οποίο περιέβαλαν όλοι με όσους συναντήθηκα τα ζητήματα που μοιράστηκα μαζί τους'.

    Πριν το τέλος του Φλεβάρη η Ουάσιγκτον αναμένεται να δεχτεί και την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σχεδιάζει να έλθει για να κάνει την επίσημη γνωριμία της με ανώτατους αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης του Προέδρου Barack Obama.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 13 February 2009 - 2:18:31 UTC