Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεπαρκής ο ρυθμός προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας
  • [02] 17 χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  • [03] Χαθήκαν 5 τόνοι εκρηκτικών από τη Λωρίδα της Γάζας
  • [04] Το έγκλημα που δεν καταγγέλλεται
  • [05] Πρώτα καριέρα και μετά παιδί
  • [06] Επόμενος σταθμός για την Κλίντον η Ινδονησία
  • [07] Υπεγράφη νομοσχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας
  • [08] Μεγαλύτερη ομοσπονδιακή βοήθεια ζητούν GM και Chrysler

  • [01] Ανεπαρκής ο ρυθμός προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    18-02-2009

    Την έκθεσή της για την δημοσιονομική προσαρμογή τριών χωρών, Ελλάδας Γαλλίας και Ισπανίας που εμφανίζουν υπερβολικό έλλειμμα θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Μια έκθεση με συστάσεις που θα εγκριθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων και στην συνέχεια θα εξετασθεί από το Συμβούλιο Εκοφίν στις 10 Μαρτίου ενώ στις 24 του ιδίου μήνα η Επιτροπή θα προτείνει και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις., εισερχόμενες στην κοινοτική επιτήρηση μέχρι την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Παρ όλη την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, το Συμβούλιο δεν θέλησε να ελαστικοποιήσει και να δώσει στις χώρες μία ανάσα δύο τριών ετών να επανακάμψουν. Η λέξη 'επιτήρηση' που στην Ελλάδα ακούγεται τρομακτική, στην Γαλλία και την Ισπανία, ούτε και που αναφέρεται όταν συζητούν για τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν οι κυβερνήσεις τους για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής τους εξυγίανσης, καθώς το έλλειμμά τους ξεπερνάει το 5% και δεν προβλέπεται να καταφέρουν να το μειώσουν πριν από το 2012. Για την Ελλάδα, έχουν γίνει ήδη γνωστά αυτά που θα ζητήσει να γίνουν ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια καθώς φαίνεται να αμφισβητεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε ο έλληνας υπουργός οικονομικών.'Ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ανεπαρκής' θα αναφέρει η έκθεση και η διάσταση της με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η Κομισιόν εκτιμά πως φέτος το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,7% και του χρόνου στο 4,1%,ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει ότι φέτος θα φθάσει το 3,7% αλλά το 2010 θα πέσει στο 3,2%. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξ άλλου σε δηλώσεις του στην Αθήνα αναφέρθηκε σχετικά λέγοντας 'Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι σαφές συγκεκριμένο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις των καιρών. Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται σε τρεις άξονες ,την σταδιακή μείωση του ελλείμματος την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την στήριξη των ασθενέστερων Απαιτείται ψυχραιμία νηφαλιότητα και σοβαρότητα για να ξεπεραστεί η κρίση και η ελληνική κυβέρνηση που επιδιώκει κλίμα εθνικής συνεννόησης θα είναι επαγρυπνεί για όποιες αλλαγές και προσαρμογές χρειαστούν'.

    [02] 17 χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    18-02-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε την αποστολή άλλων 17 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι περίπου 12 χιλιάδες μάχιμοι στρατιώτες θα μεταβούν στο Αφγανιστάν μέσα στους επόμενους μήνες και περίπου άλλες 5 χιλιάδες προσωπικό υποστήριξης θα ακολουθήσει. Με την απόφαση αυτή ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα φτάσει τις 55 χιλιάδες.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ικανοποιήσουν τώρα το αίτημα του Αμερικανού διοικητή στο Αφγανιστάν, Ντέηβιντ Μακίρναν, λόγω της απόσυρσης δυνάμεων απ' το Ιράκ. Πάντως ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι η εν λόγω απόφαση δεν 'προκαθορίζει', όπως είπε, το αποτέλεσμα της στρατηγικής επανεξέτασης της κατάστασης στο Αφγανιστάν, που έχει ήδη δρομολογηθεί από την νέα Αμερικανική κυβέρνηση.

    [03] Χαθήκαν 5 τόνοι εκρηκτικών από τη Λωρίδα της Γάζας

    18-02-2009

    Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι χαθήκαν 5 τόνοι βομβών από αποθήκη στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι τα εκρηκτικά φυλάσσονταν από αστυνομικούς της Χαμάς και είναι υπερβολικά επικίνδυνα. Αξιωματούχοι της Χαμάς δεν σχολίασαν το θέμα, όμως Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι μάλλον η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση έκλεψε τα εκρηκτικά.

    Σε άλλες εξελίξεις, η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την απόδοση βοήθειας στους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε την δημιουργία ταμείου συνολικού ύψους 345 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία περίπου το μισό απ' το εν λόγω ποσό έχει ήδη συγκεντρωθεί.

    [04] Το έγκλημα που δεν καταγγέλλεται

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Aθήνα

    18-02-2009

    Φανερά σοκαρισμένη παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία τα αυξανόμενα κρούσματα παιδεραστίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στο Μενίδι 42χρoνος συνελήφθη με τη κατηγορία ότι κακοποιούσε σεξουαλικά και μαγνητοσκοπούσε την 8χρονη φίλη της κόρης του. Στο Κιλκίς 32χρονος κατηγορείτε ότι βίαζε την 7χρονη ανιψιά του. Στο Μαρκόπουλο 57χρονος συνελήφθη επ' αυτοφώρω από αστυνομικούς να ασελγεί στην 9χρονη κόρη του κουνιάδου του. Ο πρόεδρος του 'Χαμόγελου του Παιδιού' Κώστας Γιαννόπουλος σημειώνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογα περιστατικά που σοκάρουν. Τα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας μαρτυρούν πως η παιδοφιλία και η παιδεραστία δεν κάνουν διακρίσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσοστό κακοποιημένων κοριτσιών φτάνει στο 16% ενώ των μικρών αγοριών στο 6%. Υποψήφια θύματα είναι όλα τα παιδιά είτε προέρχονται από χωριά, είτε από μεγαλουπόλεις. Δράστες είναι άνθρωποι 'υπεράνω υποψίας' πολλοί μάλιστα είναι οι ίδιοι οι γονείς. Το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών συμβαίνει παντού ωστόσο παραμένει ένα από τα πιο καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά. Σύμφωνα με στοιχεία από τα 100 παιδιά που κακοποιούνται μόλις τα 15 το δηλώνουν. Πρόκειται όπως λένε οι ειδικοί για ένα έγκλημα που δεν καταγγέλλεται. Αυτό πρέπει να σταματήσει, επιμένει ο Κώστας Γιαννόπουλος. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε και να αφουγκραζόμαστε τι λένε τα παιδιά ακόμα και όταν δεν μας μιλάνε.

    [05] Πρώτα καριέρα και μετά παιδί

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    18-02-2009

    Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν να γίνουν μητέρες σε μεγάλη ηλικία αυξάνεται συνεχώς. Άλλοι μιλούν για μόδα και άλλοι για σοφή επιλογή. Το γεγονός πάντως παραμένει και καταγράφεται στα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι γυναίκες στην Ελλάδα γίνονται μητέρες κατά τρία έτη μεγαλύτερες σε σχέση με τη δεκαετία του β90. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οι σύγχρονες γυναίκες αργούν να πάρουν την απόφαση; η κλινική ψυχολόγος Αρετή Τσινού συμπεραίνει ότι επιλέγουν πρώτα να εκπληρώσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και μετά να αναλάβουν τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας. Πολύ συχνά ακούγεται η άποψη ότι γυναίκες που είχαν συνηθίσει να εστιάζουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία δυσκολεύονται περισσότερο να αναλάβουν το ρόλο της μητέρας. Είναι όμως έτσι ; Η Έφη Σαργιανίδου οικογενειακή σύμβουλος απαντά ο ρόλος της μητέρας είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολος. Ένα παιδί, επισημαίνει, θέλει όλες τις δυνάμεις της μητέρας του συναισθηματικές και σωματικές. Συνεπώς μια γυναίκα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει είτε δουλεύει είτε όχι ότι σαν μητέρα θα κουραστεί πολύ με το μεγάλωμα και την ανατροφή του παιδιού.

    Οι μητέρες σε μεγάλη ηλικία αποδεικνύουν ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα πράγματα. Αναγνωρίζει επιτέλους τις γυναίκες που εκπλήρωσαν όνειρα και στόχους και ωριμότερες πια ανέλαβαν το ρόλο της μητέρας. Επιβραβεύει ότι οι γυναίκες δεν τεκνοποιούν επειδή πιέζονται από την πατρική οικογένεια ή για να αποδείξουν κάτι αλλά όταν νιώθουν έτοιμες και πιο δοτικές για να γίνουν μητέρες.

    [06] Επόμενος σταθμός για την Κλίντον η Ινδονησία

    18-02-2009

    Η Χίλαρυ Κλίντον με τον Ιαπωνα ομολογό της στο Τόκυο.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον μεταβαίνει σήμερα στην Ινδονησία που αποτελεί δεύτερο σταθμό της περιοδείας της σε χώρες της Ασίας.

    Στην Τζακάρτα, η κ. Κλίντον αναμένεται να ζητήσει από τον Σύνδεσμο Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας να συνεργαστούν για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βιρμανία. Επίσης κατά την επίσκεψη της στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για την βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

    Την Τρίτη, στο Τόκυο η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Βόρεια Κορέα να μην πραγματοποιήσει δοκιμή πυραύλου Μακρού βεληνεκούς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο 'δεν θα βοηθούσε σε τίποτα'. Επίσης η κ. Κλίντον επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πιονγιάνγκ, αν η Βόρεια Κορέα τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και συμμορφωθεί με προηγούμενες συμφωνίες.

    [07] Υπεγράφη νομοσχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας

    18-02-2009

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι χρηματαγορές σημείωσαν σημαντική πτώση λόγω ανησυχιών ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επαρκεί για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η Ουώλ Στρητ υποχώρησε στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου, όταν η οικονομική κρίση είχε πρωτοεμφανιστεί.

    Ο κ. Ομπάμα υπέγραψε το νομοσχέδιο την Τρίτη στο Ντένβερ του Κολοράντο αλλά προειδοποίησε ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν θα φανούν άμεσα και χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο σαν 'την αρχή του τέλους' των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

    Το πακέτο περιλαμβάνει δημόσιες δαπάνες και φοροαπαλλαγές που στοχεύουν στην εξουδετέρωση της οικονομικής ύφεσης. Φιλοδοξεί επίσης να δημιουργήσει τρεισήμισι εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να χορηγήσει κάποιο είδος φοροαπαλλαγής στο 95% των Αμερικανών, ενώ θα ενισχύσει παράλληλα την παιδεία, την ενέργεια, την υγεία και τα δημόσια έργα. Επίσης θα επεκτείνει τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας και ασφάλισης υγείας σε ανέργους, θα επιδοτήσει προγράμματα εκπαίδευσης και θα διοχετεύσει χρήματα σε πολιτειακές και τοπικές αρχές. Αναμένεται επίσης να δοθούν ποσά για τη βελτίωση των σχολείων της χώρας και για επιστημονική έρευνα.

    Επόμενος σταθμός του κ. Ομπάμα είναι η Αριζόνα όπου θα ανακοινώσει μέτρα για την αρωγή ιδιοκτητών οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω κατάσχεσης.

    Πάντως ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε ότι το πακέτο μέτρων δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ούτε ότι αποτελεί το τέλος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη της οικονομίας.Ενδεχομένως να υπάρξουν 'πισωγυρίσματα' στη διάρκεια της διαδικασίας ανάκαμψης, σημείωσε ο κ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι η αναθέρμανση της οικονομίας απαιτεί θάρρος, πειθαρχία και αίσθημα ευθύνης 'από την Γουώλ Στρήτ μέχρι την Ουάσιγκτον'.

    [08] Μεγαλύτερη ομοσπονδιακή βοήθεια ζητούν GM και Chrysler

    18-02-2009

    Οι Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, GeneralMotors και Chrysler ανακοίνωσαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα κρατικά κονδύλια για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι δύο εταιρείες υπέβαλαν στις ομοσπονδιακές αρχές τα σχέδια αναδιάρθρωσης τους.

    Συγκεκριμένα η GM δηλώνει ότι θα χρειαστεί μέχρι και 30 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια από το Υπουργείο Οικονομικών και θα περικόψει 47 χιλιάδες θέσεις εργασίας φέτος. Η Chrysler ζήτησε άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια και ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 3 χιλιάδες εργασιακές θέσεις και θα καταργήσει τρία μοντέλα αυτοκινήτων της. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση Ομπάμα θα μελετήσει προσεκτικά τα σχέδια που υπέβαλαν οι εταιρείες.

    Από τη πλευρά του, το σωματείο εργαζομένων στην Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία και με τις τρεις μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες, την GeneralMotors, την Ford και την Chrysler για προσαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τρόπο που θα βοηθά τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το σοβαρότατο πρόβλημα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 19 February 2009 - 2:18:29 UTC