Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ομπάμα στον Καναδά
  • [02] Η Χίλαρυ Κλίντον στην Κορεατική χερσόνησο
  • [03] Ο Ρόμπερτ Γκέιτς ζητά πίστωση χρόνου για την αντιπυραυλική ασπίδα
  • [04] Ο Γερουσιαστής Τζον Κέρρυ στη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] 5 εκατομμύρια οι Αμερικανοί άνεργοι

  • [01] Επίσκεψη Ομπάμα στον Καναδά

    20-02-2009

    Μπαράκ Ομπάμα και Στήβεν Χάρπερ.

    O Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε στην Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του επίσκεψης στο εξωτερικό, όπου μετέβη στο Καναδά και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Στήβεν Χαρπερ. Οι συνομιλίες περιστράφηκαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τις κλιματολογικές αλλαγές και το Αφγανιστάν.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Οτάβα ο κ. Ομπάμα και ο κ. Χάρπερ ανακοίνωσαν πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την χρήση καθαρής ενέργειας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία 'μια καταπληκτική αρχή'.

    Οι κ. Ομπάμα και Χάρπερ συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ στέλνουν άλλες 17 χιλιάδες στρατιώτες και ο Καναδάς αποσύρει τις δικές του δυνάμεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν προσπάθησε να πείσει τον κ. Χάρπερ να αλλάξει πολιτική.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χάρπερ δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη για άμεση και επισταμένη προσπάθεια με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία εργαζομένων και οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση.

    Ο Καναδάς είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται καθημερινά στο 1, 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [02] Η Χίλαρυ Κλίντον στην Κορεατική χερσόνησο

    20-02-2009

    Mετά από συνομιλίες σήμερα το πρωί στη Σεούλ, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογος της Γού Μιούνγκ-Χουάν, προειδοποίησαν την Βόρεια Κορέα να αποφύγει προκλητικές ενέργειες και ζήτησαν απ' την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες. Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να επιτύχει νέες σχέσεις με τις ΗΠΑ όσο προσβάλει την Νότια Κορέα και αρνείται να προσέλθει σε συνομιλίες.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης και το όνομα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για τον Στήβεν Μπόσγουωρθ, που θα αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ.

    Ο κ. Μπόσγουωρθ, που διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, επισκέφτηκε πρόσφατα την Βόρεια Κορέα, όπου αξιωματούχοι του δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν στην κυβέρνηση Ομπάμα.

    [03] Ο Ρόμπερτ Γκέιτς ζητά πίστωση χρόνου για την αντιπυραυλική ασπίδα

    20-02-2009

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτς Γκέιτς, ζήτησε από την Πολωνία πίστωση χρόνου, έως ότου η Ουάσιγκτον να αποφασίσει τι θα κάνει με την αντιπυραυλική ασπίδα στην κεντρική Ευρώπη. Στα πλαίσια συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένης της οικονομική κρίσης, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας επεσήμανε στον Πολωνό ομόλογο του, Μπόγκνταν Κλιτς, ότι η νέα Αμερικανική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο να εξετάσει το αμυντικό αντιπυραυλικό πρόγραμμα. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων φέρει τον κ. Κλιτς να λέει ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι πρέπει να εφαρμοστούν. Ο πρόεδρος Ομπάμα, αν και δεν ενστερνίζεται το συγκεκριμένο πυραυλικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους, δήλωσε ότι θα το εξετάσει αν αυτό αποδειχθεί χρήσιμο.

    Στο μεταξύ, ο κ. Γκέιτς υποβάθμισε την σοβαρότητα της απόφασης του Κιργιστάν να απομακρύνει τις Αμερικανικές δυνάμεις από στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση στη περιοχή που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο κ. Γκέιτς σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η αεροπορική βάση Μανάς είναι σημαντική, δεν είναι αναντικατάστατη και επεσήμανε ότι θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Κιργιστάν για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται 'να ξοδέψει τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων' σε εξωπραγματικά ενοίκια μόνο και μόνο για να κρατήσει τη βάση, όπως είπε.

    Παράλληλα εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι 'μελετούν προσεκτικά τις εναλλακτικές λύσεις' για τις δυνάμεις στην Νότια Ασία, αλλά επεσήμανε ότι η απόφαση του Κιργιστάν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις Αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    [04] Ο Γερουσιαστής Τζον Κέρρυ στη Λωρίδα της Γάζας

    20-02-2009

    Ο Τζον Κέρρυ στα συντρίμια της Γάζας

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής και πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρρυ, επισκέφτηκε τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας όμως ότι η επίσκεψη του αυτή δεν σηματοδοτεί αλλαγή της Αμερικανικής πολιτικής που θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Ο κ. Κέρρυ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Γάζα εδώ και χρόνια.

    Ο κ. Κέρρυ δήλωσε στους Παλαιστίνιους ότι η πολιτική τους ηγεσία πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την προώθηση της ειρήνης. Επίσης ο Αμερικανός Γερουσιαστής υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε χώρα δεχόταν επί χρόνια επιθέσεις με ρουκέτες θα αντιδρούσε με κάποιο τρόπο.

    Πάντως ο κ. Κέρρυ δεν συναντήθηκε με κανέναν αξιωματούχο της Χαμάς, αλλά αξιωματούχοι των ΗΕ του παρέδωσαν επιστολή της Χαμάς.

    Επίσης αναμένεται ότι ο Αμερικανός Γερουσιαστής θα μεταβεί και στη Συρία για να ζητήσει από τη Δαμασκό να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [05] 5 εκατομμύρια οι Αμερικανοί άνεργοι

    20-02-2009

    Η οικονομική κρίση ανάγκασε και την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, την Ευρωπαϊκή Airbus να καθυστερήσει την παραγωγή του πλέον δημοφιλούς της αεροπλάνου. Η Airbus περιορίζει την παραγωγή του αεροσκάφους της Α320 στα 34 από 36 αεροπλάνα το μήνα και εγκαταλείπει σχέδια για την αύξηση της παραγωγής δύο άλλων μοντέλων, αλλά δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να απολύσει προσωπικό.

    Στο μεταξύ, στα 5 εκατομμύρια έφτασε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να παίρνουν επίδομα ανεργίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ. Πάντως ο αριθμός των Αμερικανών που ζητούν για πρώτη φορά επίδομα ανεργίας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στις 627 χιλιάδες, αριθμός που και αυτός αποτελεί ρεκόρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 February 2009 - 2:18:21 UTC