Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Κλίντον στη Μέση Ανατολή
  • [02] Πτώση του Ντάου Τζόουνς στα επίπεδα του 1997
  • [03] Η Καθλήν Σιμπέλιους για το Υπουργείο Υγείας
  • [04] Κλίντον: Σε συνεννόηση με συμμάχους ΗΠΑ οι επαφές με Ιράν
  • [05] ΟΗΕ: Σχεδόν αδύνατη η διενέργεια ελεύθερων εκλογών στο Αφγανιστάν
  • [06] Η οικονομία στο επίκεντρο των συνομιλιών Ομπάμα-Μπράουν
  • [07] Χιονοθύελλα στις ανατολικές ΗΠΑ

  • [01] Επίσκεψη Κλίντον στη Μέση Ανατολή

    03-03-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Η κ. Κλίντον διανυχτερεύει στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες σήμερα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σίμων Πέρεζ, την Υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, τον Υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ και τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

    Τη Τετάρτη, η κ. Κλίντον θα μεταβεί στη Δυτική Όχθη για συνομιλίες με την Παλαιστινιακή ηγεσία.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Ισραήλ από το Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, όπου συμμετείχε στην διεθνή σύνοδο δωρητών για την Παλαιστινιακή οικονομία και την ανοικοδόμηση της Γάζας. Πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από διεθνείς δωρητές γι' αυτούς τους σκοπούς. Οι ΗΠΑ προσέφεραν 900 εκατομμύρια δολάρια. Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει πως η βοήθεια θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την σύσταση ενός ειρηνικού και υπεύθυνου Παλαιστινιακού κράτους.

    [02] Πτώση του Ντάου Τζόουνς στα επίπεδα του 1997

    03-03-2009

    Με σημαντικά ελλείμματα έκλεισαν τη Δευτέρα οι διεθνείς χρηματαγορές καθώς πολλές χρηματοπιστωτικές εταιρείες ανακοίνωσαν και νέα μεγάλα χρέη. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε στα επίπεδα του 1997. Συγκεκριμένα ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 4,25%, κλείνοντας κάτω από τις 7 χιλιάδες μονάδες, ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 4,65% κλείνοντας στις 701 μονάδες και ο δείκτης Νάσντακ έχασε το 4% της αξίας του υποχωρώντας στις χίλιες 323 μονάδες.

    Η πτωτική πορεία του Αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν αποτέλεσμα ανακοίνωσης το πρωί της Δευτέρας ότι η γιγάντια ασφαλιστική εταιρεία AIG είχε έλλειμμα άλλων 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών που ελέγχει την εταιρεία ανακοίνωσε βοήθεια άλλων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επίσης στην Ευρώπη ο τραπεζικός γίγαντας HSBC ανακοίνωσε 70% πτώση των κερδών του το 2008 και ότι χρειάζεται περίπου 18 δισεκατομμύρια βοήθειας. Παράλληλα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 10% περίπου τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς επενδυτές ανησυχούν ότι η διεθνής οικονομική ύφεση θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση του μαύρου χρυσού.

    [03] Η Καθλήν Σιμπέλιους για το Υπουργείο Υγείας

    03-03-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της κυβερνήτη του Κάνσας, Καθλήν Σιμπέλιους, για το αξίωμα της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη χώρα τη στιγμή που το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξάνεται με ρυθμό τετραπλάσιο αυτού της αύξησης των μισθών και σημείωσε ότι η βελτίωση του συστήματος υγείας δεν θα είναι εύκολη.

    Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010, ο πρόεδρος Ομπάμα προβλέπει δαπάνες που ξεπερνούν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Επίσης τη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Λευκό Οίκο για το θέμα.

    [04] Κλίντον: Σε συνεννόηση με συμμάχους ΗΠΑ οι επαφές με Ιράν

    03-03-2009

    Η Χίλαρυ Κλίντον με τον ομόλογο της απ' τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια της Ουάσιγκτον σε σχέση με το Ιράν θα γίνει σε συνεννόηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

    Η υπόσχεση αυτή δόθηκε στο Αιγυπτιακό θέρετρο Σάρμ-Ελ-Σεΐχ μετά από δήλωση που είχε κάνει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που είπε ότι η κυρία Κλίντον επιχειρεί να διαβεβαιώσει τον ομόλογό της από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το θέμα των Αμερικανο-Ιρανικών σχέσεων. Αραβικά κράτη εκφράζουν ανησυχία για την πιθανότητα περιφερειακής υπεροχής του Ιράν.

    Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η κυρία Κλίντον υποβάθμισε την πιθανότητα το Ιράν να επιδιώξει διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση του είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει με το Ιράν.

    [05] ΟΗΕ: Σχεδόν αδύνατη η διενέργεια ελεύθερων εκλογών στο Αφγανιστάν

    03-03-2009

    Αλαίν Λερουά

    Ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Αλαίν Λερουά, δήλωσε ότι θα ήταν 'σχεδόν αδύνατη' η πραγματοποίηση ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών στο Αφγανιστάν πριν τον Ιούλιο. Ο κ. Λερουά εξέφρασε ανησυχίες που έχει επίσης εγείρει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η αντιπολίτευση στο Αφγανιστάν μετά την απόφαση του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, να ζητήσει απ' την Επιτροπή Εκλογών της χώρας του να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών από τον Αύγουστο στον Απρίλιο του 2009.

    Ο κ. Λερουά δήλωσε ότι τα ΗΕ θεωρούν την αρχική ημερομηνία της 20ης Αυγούστου 'εξαιρετικά λογική' και επεσήμανε ότι η διενέργεια των εκλογών τον Απρίλιο παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την διοργάνωση των εκλογών πριν τον Ιούλιο.

    [06] Η οικονομία στο επίκεντρο των συνομιλιών Ομπάμα-Μπράουν

    03-03-2009

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, θα έχει συνομιλίες σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο κ. Μπράουν έχει εκφράσει την ελπίδα για νέα ώθηση στην 'ειδική σχέση', όπως την χαρακτήρισε, μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ.

    Κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Ομπάμα σήμερα και κατά την ομιλία του αύριο στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο κ. Μπράουν αναμένεται πως θα αναφερθεί στην προεδρία του Φράνκλιν Ρούσβελτ μετά το Κράχ της δεκαετίας του '30 και θα αποκαλύψει σχέδιο για διάσωση της διεθνούς οικονομίας τον 21ο αιώνα.

    [07] Χιονοθύελλα στις ανατολικές ΗΠΑ

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    03-03-2009

    Mε τριάντα εκατοστά χιόνι υποδέχτηκε η Νέα Υόρκη τον Μάρτιο με την χιονοθύελλα που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και συνεχίστηκε καθ όλη την διάρκεια της Δευτέρας.

    Τα περισσότερα σχολεία της πολιτείας παρέμειναν κλειστά μιας και εκτός της χιονοθύελλας, η θερμοκρασίατης ημέρας κυμάνθηκε στους 10 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός. 1300 υπάλληλοι του δήμου καθ όλη την διάρκεια της Κυριακής έριχναν αλάτι στους δρόμους, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων διπλασιάστηκε την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να καταναλωθούν αρκετές εκατοντάδες τόνοι αλατιού.

    Ο Μάρτιος όπως λέγεται 'έρχεται σαν τα λιοντάρια και φεύγει σαν τα πρόβατα' - είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ β και πρόσθεσε χαριτολογώντας πως τα λιοντάρια ήδη 'βρυχώνται'.

    Όπως ήταν αναμενόμενο η χιονοθύελλα προκάλεσε και την ακύρωση 300 πτήσεων από την Νέα Υόρκη και την καθυστέρηση ή και αναβολή δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες.Όλα τα δημόσια σχολεία έκλεισαν, ενώ ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του λόγω της κακοκαιρίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 March 2009 - 2:18:25 UTC