Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φουντώνει η διαμάχη γύρω από τους γάμους ομοφυλοφίλων
  • [02] Έτοιμο για εκτόξευση το Ντισκάβερυ
  • [03] Συνάντηση Ομπάμα με Μπαν στο Λευκό Οίκο
  • [04] Μπάιντεν: Προσέγγιση μετριοπαθών στελεχών των Ταλεμπάν
  • [05] Μέχρι και 150 χρόνια φυλάκισης ο Μέιντοφ
  • [06] Λευκός Οίκος: Δεν θα αλλάξει η πολιτική για Ιράκ
  • [07] Τα υψηλότερα κέρδη της χρονιάς την Τρίτη στη Γουώλ Στρήτ

  • [01] Φουντώνει η διαμάχη γύρω από τους γάμους ομοφυλοφίλων

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-03-2009

    Δείτο το ρεπορτάζ "Φουντώνει η διαμάχη γύρω από τους γάμους ομοφυλοφίλων" - Download (WM)

    Δείτο το ρεπορτάζ "Φουντώνει η διαμάχη γύρω από τους γάμους ομοφυλοφίλων"

    - Δείτε (WM)

    Γάμος στο Δημαρχείο

    Αν κι έχουν περάσει μήνες από τις Αμερικανικές εκλογές, εν τούτοις η διαμάχη που ξέσπασε γύρω από την Πρόταση 8, την οποία ενέκριναν οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, η διαμάχη αυτή έχει αρχίσει να φουντώνει και πάλι. Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας εξετάζει τώρα μήπως πρέπει να αντιστρέψει την απόφαση των ψηφοφόρων.

    Η Jennie Olsen και η Julie Dorf, που συζούν μεγαλώνοντας από κοινού δύο παιδιά, αγωνίστηκαν εναντίον της Πρότασης 8 του δημοψηφίσματος, γιατί την θεώρησαν επιζήμια για την οικογένειά τους.Οι δύο λεσβίες μητέρες αντιμετώπισαν ορισμένα δύσκολα ερωτήματα από την 5χρονη κόρη τους.

    Jennie και Julie

    J. Olsen: 'Μια μέρα η Σύλβια με ρώτησε: Εάν η Πρόταση 8 περάσει, εμένα ποιος θα με πάρει η Μαμά Julie, ή η Μαμά Jennie;'

    J. Dorf: 'Πιο πολύ από τα λόγια μετρούν οι νομικές προεκτάσεις. Εάν μια από τις δύο μας πεθάνει η άλλη δεν θα μπορεί ούτε σύνταξη ούτε τίποτα άλλο δικό της να διεκδικήσει.Κι αυτό αποβαίνει σε βάρος των παιδιών μας'.

    Οι επικριτές της Πρότασης 8, αν και έχασαν την μάχη στις κάλπες δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα. Ξεκίνησαν νέα εκστρατεία για να ακυρώσουν την απόφαση που με αναλογία 52 έναντι 48% έλαβαν οι ψηφοφόροι για τροποποίηση του πολιτειακού συντάγματος, έτσι ώστε ο γάμος να περιορίζεται μόνον στο ζευγάρωμα άνδρα με γυναίκα.Το επιχείρημα τους είναι ότι δεν αρκεί απλή πλειοψηφία για τροποποίηση του συντάγματος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    Vikram Amar

    Ο Vikram Amar, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, εξηγεί:'Αντιτιθέμενοι στο μέτρο λένε ότι η αλλαγή που προβλέπει είναι τόσο ριζική που δεν μπορεί να γίνει με απλή τροπολογία αλλά χρειάζεται σχετική πρόταση από την νομοθετική εξουσία.Υποστηρίζουν λοιπόν ότι επειδή δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, η απόφαση των ψηφοφόρων για την Πρόταση 8 είναι άκυρη'.

    Οι Καλιφορνέζοι είχαν και άλλοτε ψηφίσει να απαγορευτούν οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων.Το 2000 με μεγάλη πλειοψηφία ενέκριναν την Πρόταση 22, που επίσης προέβλεπε ότι γάμος είναι η ένωση ανδρός με γυναίκα.

    Gavin Newsom

    Όμως το 2004 ο Δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Gavin Newsom, με διάταγμα νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων λέγοντας ότι η απαγόρευσή τους παραβίαζε το πολιτειακό σύνταγμα.Η απόφασή του αντιστράφηκε αργότερα δικαστικώς.Αλλά τον Μάιο 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας συμφώνησε με τον κύριο Newsom και η απόφαση εκείνη οδήγησε στην τέλεση γάμων μεταξύ 18.000 ομοφυλοφίλων, προς μεγάλη ικανοποίηση του Δημάρχου, που διακήρυξε: 'Ότι λανσάρει η Καλιφόρνια, το ακολουθεί μετά η υπόλοιπη Αμερική'.

    George Niederauer

    Όμως η ατμόσφαιρα άλλαξε πάλιν όταν η Πρόταση 8 εμφανίσθηκε στο ψηφοδέλτιο των εκλογών, ύστερα από πρωτοβουλία πνευματικών ηγετών, όπως ο George Niederauer, Αρχιεπίσκοπος του Σαν Φρανσίσκο, που υποστήριξε: 'Για την Καθολική Εκκλησία γάμος είναι η αποκλειστική ένωση ενός άνδρα με μία γυναίκα που στα πλαίσια της οικογένειας συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, φέρνουν στον κόσμο παιδιά και τα μεγαλώνουν σε σταθερό περιβάλλον ως πατέρας και μητέρα'.

    Η Julie Dorf είναι της γνώμης πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να επιβάλει τις πεποιθήσεις του έξω από την εκκλησία.Όπως επισήμανε: 'Στην Αμερική υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εκκλησίας και κράτους και διαχωρισμός μεταξύ εκκλησιαστικού και πολιτικού γάμου'.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τάση είναι έκδηλα υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων.Κι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την δικαστική απόφαση.Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας είχε καταργήσει την απαγόρευση γάμων μεταξύ ατόμων από διαφορετικές φυλές, πριν 50 χρόνια, δηλαδή κάπου δύο δεκαετίες προτού κάνει το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.Η απόφαση εκείνη ήταν και το προηγούμενο στο οποίο στηρίχτηκε η νομιμοποίηση γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων το περασμένο καλοκαίρι.

    Τα δικαστήρια προηγούνται μερικές φορές της λαϊκής τοποθέτησης, αλλά όχι για πολύ καιρό. Λόγου χάριν, όταν δικαστήρια κατήργησαν τους φυλετικούς διαχωρισμούς στα σχολεία, ή την απαγόρευση σε γάμους μεταξύ λευκών και μαύρων, ορισμένοι έκριναν τότε ότι αυτές ήταν πολύ τολμηρές αποφάσεις. Αλλά μέσα σε μια γενιά οι πολίτες τις αποδέχτηκαν σε ευρύτατη κλίμακα και όλοι σήμερα παίρνουμε την νέα πραγματικότητα ως δεδομένη.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας βρίσκεται τώρα στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας σε σχέση με την υπόθεση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων.Η απόφασή του αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε τρεις μήνες.

    (Το τηλεοπτικό αυτό ρεπορτάζ στηρίζεται εν μέρει σε συνεντεύξεις και άλλο υλικό που παρήγαγε η Rachel Silverman, από το γραφείο της Φωνής της Αμερικής στο Σαν Φρανσίσκο.)

    [02] Έτοιμο για εκτόξευση το Ντισκάβερυ

    11-03-2009

    Διαστημικό περίπατο ολοκλήρωσαν δύο αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ απομένουν μόνο 24 ώρες για την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερυ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Αμερικανός αστροναύτης Μάικ Φίνκυ και ο Ρώσος μηχανικός Γιούρι Λοντσάκωφ, εγκατέστησαν νέο επιστημονικό πείραμα τη Τρίτη, ενώ σήμερα το βράδυ η ΝΑΣΑ σκοπεύει να εκτοξεύσει το Ντισκάβερυ με προορισμό τον Διαστημικό Σταθμό. Το πλήρωμα του Ντισκάβερυ θα μεταφέρει και θα εγκαταστήσει νέους ηλιακούς συλλέκτες.

    [03] Συνάντηση Ομπάμα με Μπαν στο Λευκό Οίκο

    11-03-2009

    [04] Μπάιντεν: Προσέγγιση μετριοπαθών στελεχών των Ταλεμπάν

    11-03-2009

    O Τζο Μπάιντεν συζητά με τον γενικό γραματέα του ΝΑΤΟ Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι αξίζει τον κόπο η διερεύνηση της πιθανότητας διαλόγου με μετριοπαθή στοιχεία των Ταλεμπάν με στόχο την επίτευξη σταθερότητας στο Αφγανιστάν.Ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριο θέμα την νέα στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που όπως είπε 'δεν τον κερδίζουμε'. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε υποστήριξη προς την αξιολόγηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι μόνο ένας μικρός αριθμός Ταλεμπάν είναι σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές αντάρτες και ότι ένα 70% είναι απλά μισθοφόροι.Ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι αξίζει το κόπο να διερευνηθεί αν κάποιοι Ταλεμπάν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε ένα ασφαλές και σταθερό Αφγανιστάν.Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε στους Νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ ότι ο συντονισμός της συμμαχίας στο Αφγανιστάν είναι κρίσιμης σημασίας για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

    [05] Μέχρι και 150 χρόνια φυλάκισης ο Μέιντοφ

    11-03-2009

    Mπερνάρντ Μέιντοφ

    Για 11 αδικήματα κατηγορείται ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και πρώην χρηματιστής της Γουώλ Στρήτ, Μπερνάρντ Μέιντoφ, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης μέχρι και 150 ετών για τις επενδύσεις απάτες τύπου πυραμίδας απ' τις οποίες οι πελάτες του έχασαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη δεκαετία του 1980 και μέχρι την σύλληψη του το Δεκέμβριο, ο Μέιντωφ σχεδίαζε επενδύσεις απάτες σε βάρος των πελατών του.

    Ο εισαγγελέας Λεβ Ντάσσιν δήλωσε ότι 'το ύψος και το εύρος της απάτης του κ. Μέιντοφ δεν έχει προηγούμενο'. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπερνάρντ Μέιντοφ δήλωσε ότι πελάτης του θα δηλώσει ένοχος των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για απάτη, υπεξαίρεση, ψευδορκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    [06] Λευκός Οίκος: Δεν θα αλλάξει η πολιτική για Ιράκ

    11-03-2009

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ δεν έχουν αλλάξει το σχέδιο των ΗΠΑ να αποσύρουν μάχιμες δυνάμεις τους από τη περιοχή. Πάντως ο κ. Γκίμπς επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει αφοσιωμένη στην διασφάλιση της σταθερότητας στο Ιράκ και γι' αυτό όπως είπε, θα συνεχίσει να αξιολογεί την πολιτική της.

    Την Τρίτη, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 33 άτομα δυτικά της Βαγδάτης, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την αστυνομία ο καμικάζι αυτοανατινάχθηκε τη στιγμή που ομάδα τοπικών αξιωματούχων επισκέπτονταν αγορά στη περιοχή Αμπού Γκρέιμπ μετά από συνεδρίαση Σιιτών και Σουνιτών αξιωματούχων στη περιοχή. Επίσης τραυματίστηκαν άλλα 46 άτομα.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Μπαγκνταντίγια που εδρεύει στο Κάιρο, ανακοίνωσε ότι δύο δημοσιογράφοι του σκοτώθηκαν απ' την επίθεση. Σύμφωνα με την οργάνωση 'Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα' πρόκειται για τους πρώτους δημοσιογράφους που σκοτώνονται φέτος στο Ιράκ. Επίσης τη Τρίτη από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην κυρίως χριστιανική πόλη Χαμντανίγια, κοντά στη Μοσούλη, σκοτώθηκαν δύο άτομα.

    [07] Τα υψηλότερα κέρδη της χρονιάς την Τρίτη στη Γουώλ Στρήτ

    11-03-2009

    Τα υψηλότερα κέρδη της χρονιάς κατέγραψε την Τρίτη το χρηματιστήριο της Γουώλ Στρήτ, μετά από ανακοίνωση της Citigroup για κέρδη 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους δύο μήνες του 2009. Κέρδη 7% κατέγραψε και ο δείκτης Ντάου Τζόουνς, ενώ τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 5%.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στράους Καν, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος.

    Επίσης ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι μια διαρκής οικονομική ανάκαμψη 'δεν είναι εφικτή' χωρίς ευρύτερη αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ελεγκτικών μηχανισμών τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 March 2009 - 2:18:24 UTC