Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ημέρα Μνήμης" σήμερα
  • [02] Τριμερής σύνοδος Ιράν-Αφγανιστάν-Πακιστάν
  • [03] Ο Πακιστανικός στρατός κερδίζει εδάφη στην Σουάτ
  • [04] 18 Αμερικανοί στρατιώτες νέα κρούσματα της νέας γρίπης
  • [05] Νετανιάχου: Θα διευρυνθούν οι οικισμοί
  • [06] Μείωση των αιματηρών επεισοδίων στο Ιράκ αναφέρει ο Αμερ. στρατός

  • [01] "Ημέρα Μνήμης" σήμερα

    25-05-2009

    'Ημέρα Μνήμης' η σημερινή στις ΗΠΑ προς τιμήν όλων των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους υπηρετώντας τη πατρίδα τους.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταθέσει σήμερα το πρωί στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου έχουν ταφεί πάνω από 300 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι εδώ και πάνω από 150 χρόνια, από την εποχή ακόμη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προς τιμήν της λεγόμενης βMemorialDayβ που είναι εθνική εορτή και αργία στις ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθούν ειδικές τελετές και παρελάσεις σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Επίσης η 'Ημέρα Μνήμης' σηματοδοτεί και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και συνοδεύεται από ταξίδια στις παραλίες και παραδοσιακά μπάρμπεκιου.

    [02] Τριμερής σύνοδος Ιράν-Αφγανιστάν-Πακιστάν

    25-05-2009

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ολοκλήρωσαν σύνοδο στην Τεχεράνη στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν περιφερειακά θέματα ασφάλειας.

    Ο κ. Καρζάι ζήτησε απ' τους ομολόγους του να επιτρέψουν σε άλλες χώρες, ενδεχομένως και τις ΗΠΑ, να συμμετάσχουν σε μελλοντικές συνόδους των τριών πλευρών, ένα αίτημα που έγινε δεκτό.

    Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την υποστήριξη όλων των γειτονικών προς το Αφγανιστάν χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, με στόχο την σταθεροποίηση της χώρας.

    Πάντως ο κ. Αχμαντινετζάντ χρησιμοποίησε την τριμερή σύνοδο για να επικρίνει την παρουσία ξένων δυνάμεων στη περιοχή, λέγοντας ότι δεν συνεισφέρουν στην περιφερειακή ασφάλεια.Στο μεταξύ, Αφγανικές και Αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 4 μέλη της Αλ Κάιντα στα πλαίσια εφόδου στο ανατολικό Αφγανιστάν. Ανακοινωθέν του Αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι οι 4 συνελήφθησαν τη Κυριακή στη πόλη Κόστ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Παράλληλα ένας Αφγανός άμαχος σκοτώθηκε και 8 τραυματίστηκαν σε δύο άλλα επεισόδια.

    [03] Ο Πακιστανικός στρατός κερδίζει εδάφη στην Σουάτ

    25-05-2009

    Ο Πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε μεγάλο ποσοστό εδαφών μέσα και γύρω από την κοιλάδα Σουάτ, καταστρέφοντας βάσεις ανταρτών και σκοτώνοντας εκατοντάδες εξτρεμιστές.

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεκάδες Πακιστανοί στρατιώτες βρίσκονται σε στρατηγικής σημασίας οροπέδιο, όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν βάση εκπαίδευσης των Ταλεμπάν. Σύμφωνα με τοπικό στρατιωτικό διοικητή η κατάληψη του οροπεδίου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τους εξτρεμιστές και επεσήμανε ότι αποστολή των στρατιωτών του είναι 'να εξοντώσουν' τους τρομοκράτες και τις βάσεις τους χωρίς καμία υποχώρηση.

    Επίσης τη Κυριακή Πακιστανικά στρατεύματα συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους προς την κύρια πόλη της κοιλάδας Σουάτ, την Μινγκόρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 εξτρεμιστές και συλλαμβάνοντας πολλούς άλλους.

    Παράλληλα Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους των Ταλεμπάν, συμπεριλαμβανομένου και Ισλαμικού σχολείου, στην περιοχή Ορακζάι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα.

    [04] 18 Αμερικανοί στρατιώτες νέα κρούσματα της νέας γρίπης

    25-05-2009

    Οι υγειονομικές αρχές του Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι 18 Αμερικανοί στρατιώτες νόσησαν από νέα γρίπη. Οι στρατιώτες φορείς του ιού Η1Ν1 περνούσαν από Αμερικανική βάση στο Κουβέιτ. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι στρατιώτες είχαν μόνο ελαφρά συμπτώματα της γρίπης και δεν είχαν έρθει σε επαφή με κόσμο πριν φτάσουν στο Κουβέιτ.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι πάνω από 12 χιλιάδες άτομα σε 43 χώρες έχουν προσβληθεί από την νέα γρίπη, ενώ οι θάνατοι απ' τη νόσο έφτασαν τους 86. Στη Νέα Υόρκη οι αρχές ανακοίνωσαν άλλον έναν θάνατο από τη νέα γρίπη. Πρόκειται για 50χρονη γυναίκα που είχε και άλλα προβλήματα υγείας.

    [05] Νετανιάχου: Θα διευρυνθούν οι οικισμοί

    25-05-2009

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διευρύνει τους ισχύοντες οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρά τις Αμερικανικές πιέσεις να τερματίσει τέτοιες δραστηριότητες.

    Σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει νέους οικισμούς, αλλά θα ικανοποιήσει τις ανάγκες της φυσικής αύξησης του πληθυσμού, όπως είπε,στους υπάρχοντες οικισμούς. Περίπου μισό εκατομμύριο Εβραίοι ζουν σε οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τα εν λόγω εδάφη για το μελλοντικό τους κράτος.

    Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε πάντως ότι σκοπεύει να διαλύσει 22 μη εξουσιοδοτημένους οικισμούς στην Δυτική Όχθη και επεσήμανε ότι αν οι έποικοι αρνηθούν, θα απομακρυνθούν δια της βίας.

    [06] Μείωση των αιματηρών επεισοδίων στο Ιράκ αναφέρει ο Αμερ. στρατός

    25-05-2009

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των σημαντικών επιθέσεων στο Ιράκ μειώθηκε κατά 50% το τελευταίο μήνα, παρά τα βομβιστικά πλήγματα σε βάρος της χώρας. Ο εκπρόσωπος του στρατού, υποστράτηγος Ντέηβιντ Πέρκινς, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής αυτό το μήνα πραγματοποιήθηκαν 13 επιθέσεις στο Ιράκ, σε σύγκριση με τον Απρίλιο που συνολικά πραγματοποιήθηκαν 28 σοβαρές επιθέσεις. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Πέρκινς ο αριθμός των πολύνεκρων επιθέσεων έχει υποχωρήσει κατά 58% τον τελευταίο χρόνο στο Ιράκ, παρά τις πρόσφατες βιαιότητες που, όπως είπε, είχαν λιγότερους νεκρούς.

    Πάντως τη Κυριακή, βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε σε Αμερικανική στρατιωτική περίπολο σε πολυσύχναστο δρόμο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας Ιρακινός και να τραυματιστούν τουλάχιστον 34 άλλα άτομα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τραυματίστηκαν και κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 26 May 2009 - 1:18:23 UTC