Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Ρόμπερτ Μακναμάρα
  • [02] Εκατοντάδες συλλήψεις και 156 νεκροί από τις ταραχές στη δυτική Κίνα
  • [03] Συνομιλίες Ομπάμα-Πούτιν σήμερα
  • [04] Μπαράκ: Πρόοδος μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές προσπάθειες
  • [05] 7 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
  • [06] ΣΑ: Νέα καταδίκη για τις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας

  • [01] Πέθανε ο Ρόμπερτ Μακναμάρα

    07-07-2009

    Ρόμπερτ Μακναμάρα

    Πέθανε, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο άνθρωπος που θεωρείτο αρχιτέκτονας του πολέμου στο Βιετνάμ, ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μακναμάρα. Ήταν 93 ετών.

    Ο Μακναμάρα υπηρέτησε Υπουργός Άμυνας από το 1961 έως το 1967, υπό τους προέδρους Τζον Κέννεντυ και Λίντον Τζόνσον. Μάλιστα ο πόλεμος στο Βιετνάμ πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως 'Πόλεμος του Μακναμάρα'.

    Τα τελευταία χρόνια ο Ρόμπερτ Μακναμάρα είχε παραδεχτεί τα λάθη του στο θέμα του πολέμου και είχε δηλώσει ότι δεν πίστευε πως οι εκτενείς βομβαρδισμοί στο βόρειο Βιετνάμ θα επέφεραν αποτελέσματα, αλλά είναι γεγονός ότι δεν άλλαξε πολιτική. Πάνω από 58 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

    [02] Εκατοντάδες συλλήψεις και 156 νεκροί από τις ταραχές στη δυτική Κίνα

    07-07-2009

    Τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η αστυνομία συνέλαβε 1.434 άτομα για τις πολύνεκρες ταραχές των τελευταίων ημερών στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας. Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία.

    Πάντως, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις βιαιότητες στην επαρχία Σιντζιάνγκ και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Επίσης σύμφωνα με τις Κινεζικές αρχές, τους 156 έφτασε ο αριθμός των νεκρών και τους 800 ο αριθμός των τραυματιών, από τις συγκρούσεις μεταξύ μελών της μειονότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων και της αστυνομίας στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι οι συγκρούσεις προκλήθηκαν στη διάρκεια ειρηνικής αντικυβερνητικής διαδήλωσης των Ουιγούρων.

    Από τη πλευρά τους, οι Κινεζικές αρχές κατηγορούν οργανώσεις Ουιγούρων στο εξωτερικό ότι υποκινούν τις ταραχές. Οι οργανώσεις αρνούνται κάθε ανάμειξη και δηλώνουν ότι οι ταραχές είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης των Ουιγούρων από την καταπίεση των Κινέζων σε θέματα οικονομικών ευκαιριών και πολιτιστικής και θρησκευτικής ελευθερίας.

    O γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να επιλύσει τη διαμάχη ειρηνικά και μέσω διαλόγου.

    [03] Συνομιλίες Ομπάμα-Πούτιν σήμερα

    07-07-2009

    Μια μέρα μετά την επίτευξη καίριας σημασίας συμφωνίας για την δραστική μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ΗΠΑ και Ρωσίας, ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Ρώσο πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες θα προγευματίσουν στην κατοικία του κ. Πούτιν έξω από τη Μόσχα.

    Πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία ο κ. Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει την προσέγγιση Πούτιν στις Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις παλιομοδίτικη. Επίσης ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει σήμερα στην τελετή αποφοίτησης της Νέας Σχολής Οικονομικών της Ρωσίας και θα συναντηθεί με τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

    Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, υπέγραψαν δήλωση με την οποία εξουσιοδοτούν τις διαπραγματευτικές ομάδες τους να ολοκληρώσουν τις προσπάθειες για την ανανέωση της Συνθήκης Περιορισμού των Στρατηγικών Εξοπλισμών που εκπνέει τον Δεκέμβριο. Η συμφωνία προβλέπει την μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών από 2.200 που είναι τώρα, σε 1.500 με 1.675, και τον αριθμό των συστημάτων εκτόξευσης από 1.600, σε 500 με 1.100.

    Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε ότι έχει βελτιωθεί ο τόνος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με την κυβέρνηση Ομπάμα και ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι θεωρεί τον κ. Μεντβέντεφ άνθρωπο που 'βλέπει μπροστά', όπως είπε.

    [04] Μπαράκ: Πρόοδος μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές προσπάθειες

    07-07-2009

    Μετά από συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, Τζώρτζ Μίτσελ, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι επετεύχθη πρόοδος μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες για την επανέναρξη μιας περιφερειακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Σε κοινό ανακοινωθέν οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν την δέσμευση τους για επίτευξη περιφερειακής ειρηνευτικής συμφωνίας του Ισραήλ, με τους Παλαιστίνιους, τη Συρία και το Λίβανο. Πάντως ο κ. Μπαράκ επεσήμανε ότι 'θα πρέπει να διανυθεί ακόμη δρόμος', όπως είπε χαρακτηριστικά, για να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Οι δύο αξιωματούχοι παρότρυναν τους Παλαιστίνιους να τερματίσουν την αντι-Ισραηλινή προπαγάνδα και να βελτιώσουν την ασφάλεια στις Παλαιστινιακές περιοχές όπου δρουν αντι-Ισραηλινοί εξτρεμιστές και παρότρυναν τις Αραβικές χώρες να αρχίσουν την εξομάλυνση των σχέσεων τους με το Ισραήλ.

    Οι κύριοι Μίτσελ και Μπαράκ συμφώνησαν επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες διακίνησης των Παλαιστινίων στη δυτική Όχθη και να λάβει μέτρα σε θέματα εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη.

    [05] 7 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

    07-07-2009

    7 Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 2 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από ανταρτικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, καθώς χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους σε βάρος των Ταλεμπάν στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν επλήγη από βόμβα έξω από την Κουντούζ. Οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε επίσης ότι από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ άλλος ένας υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη σε μάχη με εξτρεμιστές στην επαρχία Πακτία στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Παράλληλα στην Κανταχάρ, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην είσοδο περιφερειακής στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ σκοτώνοντας δύο Αφγανούς αμάχους και τραυματίζοντας 14 άλλους.

    [06] ΣΑ: Νέα καταδίκη για τις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας

    07-07-2009

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδίκασε τις τελευταίες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντας τες απειλή για την διεθνή ασφάλεια.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αυτή τη περίοδο, πρέσβης της Ουγκάντα στον διεθνή οργανισμό, δήλωσε μετά την συνεδρίαση της Δευτέρας ότι τα 15 μέλη του Συμβουλίου ανησυχούν σοβαρότατα και υπενθύμισε στη Βόρεια Κορέα ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που σχετίζονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις πυραυλικές της δοκιμές.

    Επίσης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας επεσήμανε ότι όλα τα μέλη επανέλαβαν την δέσμευση τους για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 8 July 2009 - 1:18:19 UTC