Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνω από 1 τρις δολάρια το έλλειμμα των ΗΠΑ
  • [02] Λευκός Οίκος: Το Κογκρέσο θα ενημερωθεί πλήρως για μυστικές επιχειρήσεις.
  • [03] Μέτρα για την προστασία των Χριστιανών του Ιράκ
  • [04] Πακιστανοί πρόσφυγες επιστρέφουν στα σπίτια τους
  • [05] Ραγδαία αύξηση των πλαστών Ευρωνομισμάτων
  • [06] Η Σόνια Σοτομαγιόρ απαντά στις ερωτήσεις των Γερουσιαστών
  • [07] Επανέναρξη συνομιλιών ΗΠΑ-Κούβας

  • [01] Πάνω από 1 τρις δολάρια το έλλειμμα των ΗΠΑ

    14-07-2009

    Timothy Geithner

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης έχουν προκαλέσει αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί οι εισπράξεις του κράτους από φόρους λόγω της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Μόνο τον Ιούνιο το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 94 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αύξηση του ελλείμματος ελλοχεύει κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού και ακόμη μεγαλύτερη πτώση της αξίας του δολαρίου.

    Οι ανησυχίες αυτές είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εξετάσει ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ, αυτή την εβδομάδα με ανώτερους αξιωματούχους της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας. Αναμένεται ότι ο κ. Γκάιτνερ θα διαβεβαιώσει τις χώρες αυτές ότι η Ουάσιγκτον καταβάλλει προσπάθειες για την στήριξη του δολαρίου.

    [02] Λευκός Οίκος: Το Κογκρέσο θα ενημερωθεί πλήρως για μυστικές επιχειρήσεις.

    14-07-2009

    Leon Panetta

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα ενημερωθεί σύντομα σχετικά με θέματα που αφορούν μυστικές επιχειρήσεις. Ο κ. Γκίμπς δήλωσε ότι ο επικεφαλής της CIA, Λήον Πανέττα, τερμάτισε αμέσως μυστικό πρόγραμμα αντιτρομοκρατίας που είχε αναπτύξει η κυβέρνηση Μπούς, μόλις το αντιλήφθηκε και ενημέρωσε το Κογκρέσο για το θέμα.

    Δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, διέταξε τη CIA να μην ενημερώσει το Κογκρέσο για το εν λόγω μυστικό πρόγραμμα.Η Αμερικανική νομοθεσία επιβάλλει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να ενημερώνουν την ηγεσία του Κογκρέσου σχετικά με όλες τις δραστηριότητες τους.

    [03] Μέτρα για την προστασία των Χριστιανών του Ιράκ

    14-07-2009

    Οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στις δύο κυρίως Χριστιανικές πόλεις κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Χριστιανικών εκκλησιών στη Βαγδάτη, που κόστισαν τη ζωή σε 4 άτομα και τον τραυματισμό 18 άλλων. Επίσης εντάθηκαν τα μέτρα ασφάλειας γύρω από Χριστιανικές εκκλησίες στη Βαγδάτη.

    Τα τελευταία χρόνια Ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν πραγματοποιήσει σποραδικές επιθέσεις εναντίον της χριστιανικής μειονότητας του Ιράκ.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, σε επιστολή τους προς την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, οι Γερουσιαστές, Τζο Λήμπερμαν και Σούζαν Κόλλινς, ζητούν απ' το Στέητ Ντηπάρτμεντ να συνεργαστεί με το Ιράκ για την δρομολόγηση στρατηγικής για την προστασία των μειονοτήτων της χώρας. Οι δύο Γερουσιαστές επισημαίνουν ότι οι Ιρακινοί δεν έχουν αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των μειονοτήτων στη χώρα τους.

    [04] Πακιστανοί πρόσφυγες επιστρέφουν στα σπίτια τους

    14-07-2009

    Πολλοί από τους σχεδόν δύο εκατομμύρια Πακιστανούς, που είχαν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους συνεπεία των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Ταλιμπάν, άρχισαν να επιστρέφουν στις περιοχές τους. Η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα της οργανωμένης επιστροφής εκτοπισθέντων στην Κοιλάδα Σουάτ, που αποτέλεσε επίκεντρο των πρόσφατων εχθροπραξιών.

    Εκατοντάδες οικογένειες άρχισαν το ταξίδι της επιστροφής με φορτηγά του στρατού και δημόσια λεωφορεία που τις μετέφεραν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στους οποίους διέμεναν κοντά στην Πεσαβάρ.

    Αξιωματούχοι λένε ότι οι εκτοπισθέντες θα γυρίσουν στα σπίτια τους σταδιακά. Αλλά ορισμένοι από τους πρόσφυγες αρνούνται να επιστρέψουν λέγοντας ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους κι επίσης επειδή δεν έχουν ακόμα λάβει το ποσόν βοήθειας των 300ων δολαρίων που τους έχει υποσχεθεί η Πακιστανική κυβέρνηση.

    Ο Πρωθυπουργός του Πακιστά, Γιουσάφ Ραζά Γκιλάνι, δήλωσε ότι η χώρα του θα χρειαστεί 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα ανοικοδόμησης και αρωγής. Κατά τον ίδιον η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν είναι επιτυχής. Αλλά τοπικοί παράγοντες λένε ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να αναπτύσσουν δράση στην περιοχή και συνεχίζουν να προκαλούν τους κατοίκους της.

    [05] Ραγδαία αύξηση των πλαστών Ευρωνομισμάτων

    14-07-2009

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 17 τοις εκατό στον αριθμό των πλαστών Ευρώ που εξαργυρώθηκαν ως γνήσια στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι συνολικά απέσυρε από την κυκλοφορία 413.000 πλαστά χαρτονομίσματα στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2009. Αύτη είναι και η μεγαλύτερη ποσότητα πλαστών Ευρώ από τότε που κυκλοφόρησε το νόμισμα.

    Κατά την Τράπεζα, τα περισσότερα πλαστά χαρτονομίσματα ήταν των 20 Ευρώ και κυκλοφορούσαν συχνότερα στα 16 κράτη της Ευρωζώνης. Επίσης βρέθηκαν και πολλά πλαστά χαρτονομίσματα των 50 Ευρώ.

    Η Τράπεζα δεν ανέφερε σε τι μπορεί να οφείλεται η ραγδαία αύξηση των πλαστών χαρτονομισμάτων.

    [06] Η Σόνια Σοτομαγιόρ απαντά στις ερωτήσεις των Γερουσιαστών

    14-07-2009

    Η υποψήφια για το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, Σόνια Σοτομαγιόρ, θα κληθεί σήμερα να απαντήσει σε πληθώρα ερωτήσεων των μελών της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στα πλαίσια των συνεχιζόμενων ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού της από το Κογκρέσο.

    Τη Δευτέρα, κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας στη Γερουσία, η υποψήφια πρώτη Ισπανόφωνη ανωτάτη δικαστής διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι θα έχει πάντα ως γνώμονα τον Νόμο σε κάθε υπόθεση που θα εξετάσει και επεσήμανε ότι το έργο του δικαστή δεν είναι να θεσπίζει νόμους, αλλά να εφαρμόζει τους νόμους.

    Αναμένεται ότι σήμερα οι Γερουσιαστές θα της υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με σχόλια της κατά το παρελθόν που αναφέρονται στους παράγοντες που επηρεάζουν την λήψη δικαστικών αποφάσεων. Οι ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού της κ. Σοτομαγιόρ θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα.

    Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου έχουν εκδηλώσει ανησυχία ότι οι εμπειρίες της κυρίας Σοτομαγιόρ, ως Λατίνας, ενδέχεται να επηρεάσουν τις δικαστικές αποφάσεις της, αλλά παραδέχονται ότι είναι μάλλον απίθανο η παράταξη τους να μπλοκάρει τον διορισμό της.

    [07] Επανέναρξη συνομιλιών ΗΠΑ-Κούβας

    14-07-2009

    Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κούβα θα αρχίσουν από σήμερα στη Νέα Υόρκη, νέο γύρο διμερών συνομιλιών για θέματα μετανάστευσης.

    Ανάλογες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν το 2003 από τον πρόεδρο Μπούς. Όμως τον Μάιο η νέα Αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε την επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των προσπαθειών του προέδρου Ομπάμα για βελτίωση των σχέσεων με την Κούβα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 15 July 2009 - 21:27:29 UTC