Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαίνονται οι πυρκαγιές γύρω από τη Αθήνα
  • [02] Καταγγελίες για εκλογική νοθεία στο Αφγανιστάν
  • [03] Nέα τείχη γύρω από τη Βαγδάτη

  • [01] Μαίνονται οι πυρκαγιές γύρω από τη Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθηνα

    23-08-2009

    Μαύρο Σαββατοκύριακο στην κυριολεξία για την Αττική. Η φωτιά που ξεκίνησε από το Γραμματικό, την Παρασκευή το βράδυ από εμπρησμό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις , με την βοήθεια πολύ ισχυρών ανέμων κύκλωσε τις δύο επόμενες μέρες την βορειοανατολική Αττική. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε δεκάδες όμορφες, καταπράσινες περιοχές γύρω από την Αθήνα καταστρέφοντας μέχρι αυτή τη στιγμή χιλιάδες στρέμματα δάσους ,καλλιέργειες αλλά και καίγοντας δεκάδες σπίτια στο Διόνυσο τον Άγιο Στέφανο τον Μαραθώνα την Ροδόπολη την Παλαιά Πεντέλη τον Βαρνάβα την Σταμάτα, την Παλλήνη, το Άνω και Κάτω Σούλι, τον Νέο Βούτζα , το Πικέρμι και την Ανθούσα.

    Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια Ο χορός της φωτιάς δεν λέει να σταματήσει καθώς οι άνεμοι πολύ συχνά αλλάζουν κατεύθυνση και μεταθέτουν τα μέτωπα απειλώντας οικισμούς, μοναστήρια , αναρρωτήρια και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης εξαναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώνουν περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και πλατείες ακόμη όπου άλλοι κατέφευγαν για να περιμένουν την εξέλιξη της πύρινης εισβολής.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα στο σαββατοκύριακο ξέσπασαν πάνω από 90 πυρκαγιές που επιχειρούν να κατασβήσουν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη και ελικόπτερα , άνδρες του Στρατού του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά του Στρατού. 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και 16 εθελοντικά. Στις δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν προστεθεί δύο αεροσκάφη Κασκαντέρ από την Ιταλία και αναμένονται 4 από την Γαλλία, ένα ελικόπτερο από την Κύπρο με πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες και 6 αεροσκάφη από την Αυστρία.

    Μεγάλη όμως ήταν η προσφορά όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Με μάνικες κουβάδες και κλαριά κουβέρτες και πυροσβεστήρες αυτοκινήτων προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους και των γειτόνων τους, να εμποδίσουν τις φλόγες να καταστρέψουν την ζωή τους και την αναπνοή τους όπως χαρακτηριστικά έλεγαν για τα διπλανά τους δάση που έγινα στάχτη.

    Με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή έγιναν συσκέψεις με τους αρμοδίους για την λήψη αποφάσεων συντονισμού και επεμβάσεων.

    Η αστυνομία παρακαλεί να μην επιστρέψουν στην Αθήνα οι αδειούχοι που κατοικούν σ' αυτές τις περιοχές η θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις βόρειες εισόδους στην Αθήνα καθώς πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει και για λόγους προληπτικούς, έχουν γίνει εκτροπές στην κυκλοφορία και απαγορεύεται η διέλευση προς τις περιοχές που ήδη έχουν πληγεί καθώς υπάρχουν διαρκώς νέες αναζωπυρώσεις και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα με την διέλευση των υδροφόρων και των πυροσβεστών που συνεχίζουν την κατάσβεση.

    Μέχρι πριν λίγη ώρα σημειώθηκε σχετική ύφεση στα πύρινα μέτωπα, μείωση της έντασης των ανέμων αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να καθησυχάσει τόσο τους κατοίκους όσο και αυτούς που πολεμούν με όλα τα μέσα και υπεράνθρωπες προσπάθειες τις φωτιές.

    Και η Δευτέρα όμως που κανείς δεν μπορεί να συλλάβει τι θα αντικρίσει όταν ξημερώσει , από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χαρακτηρίζεται επίσης υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές σε πολλές περιοχές τόσο της Ανατολικής Αττικής αλλά και σε όλη την Ελλάδα γιατί αναμένεται και νέα ενίσχυση των ανέμων.

    [02] Καταγγελίες για εκλογική νοθεία στο Αφγανιστάν

    23-08-2009

    Ένας από τους δύο κυριότερους διεκδικητές του ανώτατου αξιώματος στο Αφγανιστάν καταγγέλλει ότι σημειώθηκε ευρύτατη νοθεία στις προεδρικές εκλογές που έγιναν εκεί την Πέμπτη.

    Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Αμπτουλάχ λέει ότι κάλπες με ψηφοδέλτια τα οποία δίνουν την υπεροχή στον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάϊ καταφθάνουν ακόμα και από περιοχές στις οποίες δεν έγινε ψηφοφορία. Επίσης καταγγέλλει ότι σε περιφέρειες στις οποίες η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν γύρω στο 10% μεταδίδεται τώρα ότι ρίφθηκαν ψήφοι που αντιστοιχούν μέχρι και σε 40 % του πληθυσμού.

    Το επιτελείο του προέδρου Καρζάϊ διαψεύδει τις καταγγελίες και λέει ότι η εκστρατεία του κυρίου Αμπτουλάχ ευθύνεται για νοθείες.

    Η κρατική επιτροπή ελέγχου των εκλογικών ενστάσεων αναφέρει πως έχει λάβει 225 διαμαρτυρίες για πράξεις νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος, περιλαμβανομένων της προσθήκης ψηφοδελτίων υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στις κάλπες και του εκβιασμού ψηφοφόρων.

    Παράλληλα η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, που διεξήγαγε τις εκλογές, λέει ότι η νομοθεσία της χώρας δεν επιτρέπει την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων μέχρις ότου έχουν εξετασθεί και διευθετηθεί όλες οι ενστάσεις. Κατά την ίδια πηγή, η ανακοίνωση των τμηματικών αποτελεσμάτων από τις εκλογές της Πέμπτης θα αρχίσει την Τρίτη.

    [03] Nέα τείχη γύρω από τη Βαγδάτη

    23-08-2009

    Στη Βαγδάτη εργάτες άρχισαν να τοποθετούν νέα προστατευτικά τσιμεντένια τοιχώματα γύρω από το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης από την οποία έχασαν της ζωή τους 100 άτομα.

    Η κίνηση αυτή αποτελεί αντιστροφή του σχεδίου του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι ο οποίος επεδίωκε να απομακρύνει οδοφράγματα από τους δρόμους της Βαγδάτης στα πλαίσια ομαλοποίησης της καθημερινής ζωής στην πρωτεύουσα μετά από χρόνια βίαιων επεισοδίων.

    Την Κυριακή η Ιρακινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου φερόμενος υποστηρικτής του Σαντάμ Χουσεΐν ομολόγησε ότι είναι υπεύθυνος για τις βομβιστικές επιθέσεις της Τετάρτης. Εκπρόσωπος των Ιρακινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι δράστης ήταν ο ηλικίας 57 ετών πρώην επικεφαλής της αστυνομίας και υποστηρικτής του κόμματος Μπαάθ του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι ο δράστης σχεδίασε τις επιθέσεις με παγιδευμένο φορτηγό έξω από το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με ένα σύριο που είναι και αυτός μέλος του κόμματος Μπαάθ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 24 August 2009 - 1:18:24 UTC