Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To ΑΗΙ συγχαίρει τον Γιώργο Αποστολάκη και την Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη
  • [02] Πρώην αντάρτης νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη
  • [03] Αρχίζει η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς
  • [04] Προβληματισμός για την προσέγγιση Ομπάμα στο Αφγανιστάν
  • [05] Απορρίπτεται ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού
  • [06] Επιθεωρητές των ΗΕ στο Ιράν
  • [07] Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες
  • [08] Συλλυπητήρια εκφράζει ο Πρόεδρος Ομπάμα στους ηγέτες του Ιράκ
  • [09] Η ζωή του Jimmy the Greek στο ESPN
  • [10] Η Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την θρησκευτική ελευθερία
  • [11] Ομπάμα: Κρίσιμη η κατάσταση με την νέα γρίπη
  • [12] H Wall Street Journal η μόνη εξαίρεση στην μείωση της κυκλοφορίας των Αμερ. εφημερίδων
  • [13] Ιράν: Μέσα σε λίγες μέρες η απάντηση για τον εμπλουτισμό ουρανίου

  • [01] To ΑΗΙ συγχαίρει τον Γιώργο Αποστολάκη και την Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    26-10-2009

    Γιώργος Αποστολάκης. Φωτ. ΜΙΤ

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο που εδρεύει στην Ουάσιγκτον (American Hellenic Institute) συγχάρηκε τους ομογενείς George Apostolakis και Εleni Tsakopoulos-Kounalakis για τον διορισμό τους από μέρους του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama να υπηρετήσουν σε σημαντικές θέσεις του Αμερικανικού δημοσίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος στα μέσα Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Obama επέλεξε τον Γιώργο Αποστολάκη για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου και την Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου για το αξίωμα του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου ιδρύθηκε το 1974 με σκοπό να ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στην λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροδότησης στην χώρα και να αποφασίζει τόσο το πώς να φυλάσσονται και να χρησιμοποιούνται τα πυρηνικά υλικά όσο και το τι να γίνεται με τα κατάλοιπα από την χρήση των υλικών αυτών. Ο γεννημένος στην Κρήτη Γιώργος Αποστολάκης είναι καθηγητής Πυρηνικής Επιστήμης και Μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και θεωρείται αυθεντία στην εκτίμηση του ρίσκου εφαρμογής συγκεκριμένων πυρηνικών δραστηριοτήτων. Εάν ο διορισμός του επικυρωθεί από την Γερουσία τότε ο Γιώργος Αποστολάκης θα αναλάβει ως ένας από τους πέντε Επιτρόπους που απαρτίζουν την διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πυρηνικού Ελέγχου.

    Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη

    Η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, κόρη του Άγγελου Τσακόπουλου ο οποίος έχει ιδρύσει έδρες Ελληνικών σπουδών σε Αμερικανικά πανεπιστήμια, είναι ένας από τους πιο μεγάλους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος και φημίζεται για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει για την εξασφάλιση ιδιωτικών οικονομικών συνεισφορών προς υποστήριξη δημοκρατικών υποψηφίων για διάφορα αιρετά αξιώματα. Η ίδια είναι επίσης ηγετικό στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και γνωστή φιλάνθρωπος. Η κυρία Τσακοπούλου-Κουναλάκη είναι μία από τους λίγους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος τους οποίους ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει προτείνει για πρεσβευτικά αξιώματα. Ο σύζυγός της, Markos Kounalakis, είναι πρόεδρος του Washington Monthly, ενός μηνιαίου περιοδικού που εκδίδεται στην Αμερικανική πρωτεύουσα και ειδικεύεται σε πολιτικά και συναφή θέματα.

    [02] Πρώην αντάρτης νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη

    26-10-2009

    Στην Ουρουγουάη, ο πρώην αντάρτης ηγέτης, Χοσέ Μούχικα, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν πήρε το απαιτούμενο ποσοστό για να αποφευχθεί δεύτερος γύρος εκλογών, με αντίπαλο τον πρώην πρόεδρο Λουίς Λακάγιε. Τα exitpoll δείχνουν τον κ. Μούχικα να προηγείται με ποσοστό 47% και τον συντηρητικό κ. Λακάγιε με παίρνει ένα 30% της ψήφου. Ο κ. Μούχικα παραδέχτηκε ότι οι επαναληπτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες. Έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

    Ο 74χρονος κ. Μούχικα διετέλεσε επικεφαλής των ανταρτών Τουπαμάρο στη δεκαετία του '60 που δραστηριοποιούνταν με πολιτικές απαγωγές και ληστείες τραπεζών. Είχε συλληφθεί και βρισκόταν στις φυλακές της Ουρουγουάης σε απομόνωση επί χρόνια.

    Ο αντίπαλος του 68χρονος Λουίς Λακάγιε διετέλεσε πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 1990 μέχρι το 1995 και ήταν αυτός που πρωτοστάτησε για την δημιουργία της Εμπορικής Ένωσης Νοτίου Αμερικής, γνωστής ως Mercosur. Αλλά τώρα δηλώνει ότι αν εκλεγεί θα αποσύρει την Ουρουγουάη απ' την Ένωση.

    [03] Αρχίζει η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς

    26-10-2009

    Αρχίζει σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η δίκη του Σερβο-Βόσνιου πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Πάντως ο ίδιος ο Κάρατζιτς δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση της δίκης του, με το αιτιολογικό ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του. Αλλά ο αρχιεισαγγελέας, Σέρζ Μπράμερτζ, δήλωσε ότι μετά από 15 μήνες υπό κράτηση και με ομάδα νομικών συμβούλων να τον βοηθούν, ο κ. Κάρατζιτς θα πρέπει να είναι έτοιμος για την δίκη.

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και γενοκτονίας για την σφαγή 8 χιλιάδων μουσουλμάνων ανδρών στη Σρεμπρενίτσα το 1995. Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι αθώος. Ισχυρίζεται επίσης ότι είχε κάνει συμφωνία για ασυλία με τον Αμερικανό διπλωμάτη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    [04] Προβληματισμός για την προσέγγιση Ομπάμα στο Αφγανιστάν

    26-10-2009

    Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου σχολίασαν την προσέγγιση του προέδρου Ομπάμα στην ανάπτυξη νέας στρατηγικής των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν ότι ο κ. Ομπάμα περιμένει πολύ για να αποφασίσει αν θα πρέπει να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ενώ οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ενάντια στην βεβιασμένη λήψη αποφάσεων.

    Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Κάιλ, δήλωσε ότι με κάθε μέρα που περνά οι ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία της αποστολής στο Αφγανιστάν. Αλλά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζιμ Γουέμπ, δηλώνει ότι η διαδικασία που ακολουθεί ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έξυπνη και αρμόζουσα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, Κάρλ Λέβιν, δήλωσε ότι για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της αποστολής στο Αφγανιστάν χρειάζεται μεγαλύτερος και καλύτερα εξοπλισμένος Αφγανικός στρατός.

    Σε άλλες εξελίξεις, τα Σκόπια στέλνουν άλλους 80 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να προστεθούν στους 160 που υπηρετούν ήδη στη περιοχή. Μετά την σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Εμίλ Ντιμιτρώφ, δήλωσε ότι οι στρατιώτες αυτοί θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν του χρόνου στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης του Αφγανικού στρατού.

    [05] Απορρίπτεται ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού

    26-10-2009

    Χαμίντ Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, και ο κύριος αντίπαλος του, Αμπντάλλα Αμπντάλλα, απέρριψαν την πιθανότητα κυβέρνησης συνασπισμού και δήλωσαν ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Καρζάι παραδέχτηκε ότι υπήρξαν εκλογικές ατασθαλίες κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών τον Αύγουστο, αλλά επέμεινε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά 'στο σύνολο τους'.Ο κ. Καρζάι επεσήμανε ότι δέχτηκε τον δεύτερο γύρο για την ειρήνη, την σταθερότητα και 'το μέλλον της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν', όπως είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Αμπντάλλα απέρριψε την πιθανότητα κυβέρνησης συνασπισμού με τον κ. Καρζάι και σε δική του τηλεοπτική συνέντευξη επεσήμανε ότι υποστηρίζει τον δεύτερο γύρο εκλογών με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα είναι διάφανη και αξιόπιστη.

    Επίσης ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι αν κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών θα δεχόταν με χαρά την συμμετοχή του κ. Αμπντάλλα στην νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

    [06] Επιθεωρητές των ΗΕ στο Ιράν

    26-10-2009

    Οι επιθεωρητές στο αεροδρόμιο της Βιέννης με προορισμό το Ιράν.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν ότι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσκεψη στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου κοντά στο Κομ, η ύπαρξη των οποίων αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

    Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών έφτασαν στο Ιράν νωρίς την Κυριακή για τριήμερη επίσκεψη με στόχο να διερευνήσουν αν οι εν λόγω εγκαταστάσεις προορίζονταν για ειρηνικούς σκοπούς, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη. Αναμένεται ότι η τετραμελής ομάδα των επιθεωρητών θα επισκεφτεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις Φόρντο πολλές φορές.

    Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, δήλωσε ότι η χώρα του επιτρέπει στους επιθεωρητές να επισκεφτούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις για να δείξει την 'καλή θέληση' της και για να διαβεβαιώσουν την διεθνή κοινότητα ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

    [07] Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    26-10-2009

    Με την προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής που θα γίνει στις 29 και 30 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, θα ασχοληθούν σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 στα πλαίσια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη αυτή Σύνοδο, όπου θα μετάσχει για πρώτη φορά σαν Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συζητήσουν βέβαια την συνθήκη της Λισσαβόνας μετά το θετικό αποτέλεσμα της Ιρλανδίας, την επικύρωση από την Πολωνία και τις τελευταίες αλλά αδύναμες φοβίες της Τσεχίας, ώστε να ολοκληρωθεί η δημοκρατική έγκριση της συνθήκης.

    Η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόσο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα 'η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει στις άλλες μεγάλες χώρες ότι είναι ενωμένη στον αγώνα για την μείωση των ρύπων και ότι όσο καθυστερούμε, τόσο θα ανεβαίνει και το κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής'.

    Στην Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στην οικονομική κρίση, στην παράνομη μετανάστευση και στην απασχόληση.

    Η Σουηδική Προεδρία αισιόδοξη ότι το θέμα της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα εξελιχθεί ομαλά, θα ετοιμάσει και θα παρουσιάσει μία έκθεση με τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη, στην οποία θα δίνονται και κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πώς θα λειτουργήσει η υπηρεσία του Ύπατου Εκπροσώπου για τις εξωτερικές σχέσεις, δηλαδή του Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [08] Συλλυπητήρια εκφράζει ο Πρόεδρος Ομπάμα στους ηγέτες του Ιράκ

    26-10-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι και τον πρόεδρο της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ. Επίσης ο κ. Ομπάμα καταδίκασε τις επιθέσεις και επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ιράκ ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου.

    Τις βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασαν επίσης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο κ. Ρασμούσεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις 'αποτρόπαια ενέργεια βίας' και ο κ. Μπαν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους πράξεις έχουν επανειλημμένα στοχεύσει αθώους πολίτες και την ανάκαμψη του Ιράκ.

    Δυο ισχυρές εκρήξεις από βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα στην κεντρική Βαγδάτη την Κυριακή προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 147 ατόμων και τον τραυματισμό 500, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

    Οι βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα και στόχευαν κυβερνητικό κτίριο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς σωστικά συνεργεία ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια.

    Κανείς μέχρι στιγμή δεν ανέλαβε ευθύνη για τις επιθέσεις. Πάντως ο εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι επιθέσεις φέρουν την σφραγίδα της Αλ Κάιντα.

    Τα επεισόδια βίας στο Ιράκ έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο αλλά αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις μπορεί να ενταθούν ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

    [09] Η ζωή του Jimmy the Greek στο ESPN

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    26-10-2009

    Jimmy the Greek

    Ένας ομογενής του οποίου το όνομα έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ιστορία του Αμερικανικού ποδοσφαίρου είναι ο Jimmy, που αντί για το επίθετο του Snyder χρησιμοποιούσε στις επαγγελματικές επαφές του τον χαρακτηρισμό 'The Greek'.Ο 'Τζίμης ο Έλληνας' λοιπόν άρχισε να γίνεται γνωστός από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών το 1976, οπότε συνδέθηκε με ένα δημοφιλές τρίο αθλητικών ρεπόρτερ οι οποίοι κάθε Σαββατοκύριακο έκαναν αναμετάδοση των κυριότερων αγώνων αμερικανικού ποδοσφαίρου από την τηλεόραση, στα πλαίσια ενός προγράμματος με τίτλο 'NFL Today'. Χάρις στην συμβολή του Τζίμη του Έλληνα το πρόγραμμα αυτό απέκτησε την δυνατότητα να παρέχει στους θεατές του τα πιο έγκυρα προγνωστικά για την έκβαση των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων της ημέρας.Ο Τζίμης είχε προσβάσεις σε κυκλώματα που καθόριζαν τα στοιχήματα για καθέναν από τους αγώνες της ημέρας.Μεταφέροντας στην τηλεόραση τις πληροφορίες που συγκέντρωνε από τις προσβάσεις του αυτές κατάφερε να αποσπάσει από τον υπόκοσμο την αποκλειστικότητα του στον τζόγο του ποδοσφαίρου και να δώσει στον μέσο πολίτη την ευκαιρία να στοιχηματίζει νομίμως, όπως κάνουν λίγο-πολύ σήμερα οι παίκτες του Προ-Πο.

    Ο Τζίμης είχε ζήσει τουλάχιστον πέντε άλλες συγκλονιστικές ζωές πριν κάνει το πανεθνικό ντεμπούτο του στην τηλεόραση με το πρόγραμμα 'NFL Today', σε ηλικία 59 χρονών.Στον χώρο των τυχερών παιγνιδιών μπήκε όταν ήταν ακόμη έφηβος.Σε νεαρή ηλικία έγινε επίσημα ο πρώτος 'μπούκης' του Λας Βέγκας, τουλάχιστον στον τομέα του καθορισμού ποσοστών επιτυχίας/αποτυχίας για τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Το φημισμένο καζίνο Ceasar's Palace, που δεσπόζει στην Αμερικανική πρωτεύουσα των τυχερών παιγνιδιών, του ανέθεσε αμέσως μετά να χειρίζεται τις δημόσιες σχέσεις του. Λίγο αργότερα καταδικάστηκε για παράνομη χαρτοπαιξία αλλά του απονεμήθηκε χάρις κι έτσι η ποινή του δεν εκτελέστηκε. Πέρασε επίσης δύο μεγάλες προσωπικές τραγωδίες. Η μία ήταν η δολοφονία της μητέρας του από τον ζηλότυπο θείο του και η άλλη ο θάνατος και των τριών παιδιών του από Κυστική Ίνωση. Κάτι για το οποίο πιστεύεται από πολλούς ότι ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθειά του να αποδείξει ότι υπάρχει βάσιμη αναλογία ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσαν πολλοί Αφροαμερικανοί και στις εξαίρετες επιδόσεις τους στον αθλητισμό. Σαν αποτέλεσμα των σχετικών σχολείων του χαρακτηρίστηκε ρατσιστής κι αυτό με την σειρά του οδήγησε τον Τζίμη να μείνει μακριά από την δημοσιότητα μέχρι και του θανάτου του, το 1996.

    Ο θρύλος ή ο μύθος του Τζίμη του Έλληνα θα εκτυλιχθεί ξανά μπροστά από τα μάτια μας γρήγορα χάρις σε μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες.

    Ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης Fritz Mitchell, που έχει τιμηθεί δύο φορές με το επίζηλο βραβείο Peabody Award, και ο οποίος επίσης ξεκίνησε την καριέρα του από το πρόγραμμα NFLToday, αποδέχθηκε πρόταση για την μεταφορά της επίμαχης καριέρας του Τζίμη του Έλληνα στην μικρή οθόνη, για λογαριασμό του ειδικευόμενου σε αθλητικές εκπομπές τηλεοπτικού δικτύου ESPN.Την πρόταση έκανε ο άλλοτε παραγωγός της εκπομπής του Τζίμη στην τηλεόραση και τιμημένος με 12 Emmy Awards κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης George Veras, που είναι Ελληνικής καταγωγής και ο οποίος θα διαδραματίσει ρόλο σύμβουλου παραγωγής στο γύρισμα του νέου ντοκιμαντέρ. Ο κύριος Veras, που θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ελληνοαμερικανικές μορφές στον τομέα της τηλεόρασης, είναι και η πηγή των πληροφοριών πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η σύνταξη του ρεπορτάζ αυτού.

    Το ντοκιμαντέρ για τον Τζίμη τον Έλληνα θα παρουσιαστεί στα πλαίσια ειδικής ημίωρης σειράς '30 For 30' του ESPN, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 2009 στις 8:00 το βράδυ, ώρα ανατολικής ακτής Ηνωμένων Πολιτειών. Ο σκηνοθέτης Fritz Mitchell δίνει σε αυτό μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα του Jimmy the Greek, χρησιμοποιώντας εκτός από αυθεντικό υλικό και ηθοποιούς οι οποίοι υποδύονται τον ήρωα του φιλμ σε διάφορες σκηνές ενώ σε άλλες ακούγονται μόνον οι φωνές τους να επαναλαμβάνουν λόγια που είχε κάποτε εκφράσει ο ίδιος.Παράλληλα το ντοκιμαντέρ διανθίζεται με ορισμένες σημαντικές συνεντεύξεις που πάρθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτόν από τον γιό του Τζίμη, Anthony Snyder, και από τον αδελφό και την αδελφή του Τζίμη, John και Angela.Είναι η πρώτη φορά που στενοί συγγενείς του, παλαιοί συνεργάτες του και καλοί του φίλοι μιλούν για τον Jimmy the Greek. Άλλοι που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ είναι οι τρείς τηλεπαρουσιαστές της σειράς NFL Today, στο πλευρό των οποίων μεσουράνησε το αστέρι του Τζίμη, Brent Musberger, Irv Cross και Phyllis George και ο παραγωγός της ίδιας σειράς George Veras. Παίρνουν ακόμα μέρος και προσωπικότητες όπως ο Hank Goldberg του ESPN, o Bob Fishman, Διευθυντής του CBS, οι συγγραφείς Gary Paul Gates και Frank Deford και ο διεθνούς φήμης δημοσιογράφος/τηλεπαρουσιστής Dan Rather.

    Όπως παρατήρησε ο Dan Rather: 'Η ιστορία του Jimmy the Greek είναι μια μεγάλη Αμερικανική τραγωδία. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που έφτασε στην βουνοκορφή της επιτυχίας και από εκεί κατρακύλησε σε μια πολύ βαθειά χαράδρα από την οποίαν και δεν βγήκε ποτέ. Αυτή είναι η ιστορία του'.

    Στα λόγια αυτά ο Anthony Snyder πρόσθεσε: 'Ο πατέρας μου κέρδισε πολλά χρήματα στην ζωή του αλλά και ξόδεψε πολλά χρήματα όσο ζούσε. Συγκεκριμένα εξανέμισε ολόκληρη την περιουσία και πιστέψτε με χάρηκε κάθε σεντ που ξόδεψε'.

    Τέλος ο Irv Cross, που έζησε πολλές ώρες κοντά στο Τζίμη μέσα στο στούντιο της εκπομπής τους, είπε: 'Ήξερα τον Τζίμη καλά. Ο Jimmy The Greek δεν ήταν ρατσιστής. Έκανε όμως ένα λάθος κι αυτό κατέστρεψε την ζωή του'.

    [10] Η Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την θρησκευτική ελευθερία

    26-10-2009

    Στην ετήσια έκθεση του για την θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο το Στέητ Ντηπάρτμεντ κατονομάζει την Βιρμανία, την Κίνα και την Κούβα σαν τους πλέον σοβαρούς παραβάτες. Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι μεταξύ των χωρών που 'ανέχθηκαν ή προέβησαν σε σοβαρότατες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας'. Παράλληλα η έκθεση υπογραμμίζει προσπάθειες ορισμένων χωρών να βελτιώσουν το καθεστώς της θρησκευτικής ελευθερίας στην επικράτεια τους. Τέτοιες χώρες είναι το Μπαχρέιν, η Ινδία και η Σερβία. Επίσης η Κίνα και η Σαουδική Αραβία αναφέρονται σαν χώρες με εξαιρετικά σοβαρούς θρησκευτικούς περιορισμούς που προέβησαν σε μικρές μόνο βελτιώσεις του καθεστώτος αυτού το τελευταίο χρόνο.

    Για την Ελλάδα, η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την θρησκευτική ελευθερία αναφέρει ότι το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει θρησκευτική ελευθερία και ότι άλλοι νόμοι της χώρας συντελούν στην 'γενικά ελεύθερη θρησκευτική έκφραση'. Επίσης αναφέρεται ότι το Ελληνικό Σύνταγμα καθορίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ως την κύρια θρησκεία της χώρας, αλλά προβλέπει και 'το δικαίωμα όλων των πολιτών να ακολουθούν την θρησκεία της επιλογής τους'.

    Η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι γενικά η Ελληνική κυβέρνηση 'σέβεται την θρησκευτική ελευθερία στην πράξη', αλλά ορισμένες μη Ορθόδοξες ομάδες αντιμετώπισαν κάποια 'διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στις θρησκευτικές τους πρακτικές', όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τέλος επισημαίνεται ότι από το 2006 δεν έχει δοθεί καμία νέα άδεια για την ανέγερση 'οίκου θρησκευτικής λατρείας' και ότι γενικά τον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλαγή του καθεστώτος σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας.

    [11] Ομπάμα: Κρίσιμη η κατάσταση με την νέα γρίπη

    26-10-2009

    Η Υπουργός Εσωτερικήσ Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο

    Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει κηρύξει την εξαπλωνόμενη νέα γρίπη, κρίσιμη κατάσταση και υπέγραψε διακήρυξη που δίνει στα Αμερικανικά νοσοκομεία την δυνατότητα να χειριστούν με ευελιξία μεγάλο αριθμό αρρώστων.

    Συγκεκριμένα με την διακήρυξη αυτή αίρονται ομοσπονδιακοί νόμοι με αποτέλεσμα να επιτρέπεται στα νοσοκομεία να φροντίσουν ασθενείς σε εγκαταστάσεις εκτός των νοσηλευτικών τους ιδρυμάτων. 'Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η ασθένεια θα μπορούσε να επιβαρύνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα', τονίζει στη διακήρυξη του ο κ. Ομπάμα.

    Επίσης η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δηλώνει ότι 3 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χορηγηθεί σε νοσοκομεία σ' ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσουν στην απότομη αύξηση του αριθμού εισαγωγών λόγω της νέας γρίπης.

    Πάνω από 1.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από τον ιό Η1Ν1 από τις αρχές του χρόνου που ξέσπασε η επιδημία, ενώ 20 χιλιάδες Αμερικανοί έχουν νοσηλευτεί με την ασθένεια. Επίσης εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν προσβληθεί από την νόσο, που σύμφωνα με τις αρχές εξαπλώνεται με ταχύτητα σε 46 απ' τις 50 πολιτείες της χώρας.

    Παράλληλα καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1 έχουν προκαλέσει ελλείψεις του εμβολίου.

    [12] H Wall Street Journal η μόνη εξαίρεση στην μείωση της κυκλοφορίας των Αμερ. εφημερίδων

    26-10-2009

    Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυκλοφορία των εφημερίδων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν 11% στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Όλο και περισσότερος κόσμος ενημερώνεται από το διαδίκτυο και από ιστοσελίδες που ανήκουν σε εφημερίδες.

    Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των εφημερίδων προέρχεται από τις διαφημίσεις τις οποίες τώρα μονοπωλούν οι ιστοσελίδες.

    Η εφημερίδα TheWallStreetJournalαποτελεί εξαίρεση καθώς η κυκλοφορία της σημείωσε μικρή αύξηση. Η κυκλοφορία της TheWallStreetJournalανέρχεται τώρα σε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα την ημέρα και έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στις ΗΠΑ, καθώς υποχωρεί η κυκλοφορία των ανταγωνιστικών της εντύπων.

    [13] Ιράν: Μέσα σε λίγες μέρες η απάντηση για τον εμπλουτισμό ουρανίου

    26-10-2009

    Μανουσέρ Μοτάκι

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι αξιωματούχοι θα απαντήσουν 'μέσα σε λίγες μέρες' σε προσχέδιο των Ηνωμένων Εθνών που θα επιτρέπει σε άλλη χώρα να εμπλουτίζει ουράνιο για την Τεχεράνη.

    Το Ιρανικό κρατικό κανάλι PressTVφέρει τον κ.Μοτάκι να λέει ότι η χώρα του μπορεί να συμφωνήσει να στέλνει το ουράνιό της στο εξωτερικό για εμπλουτισμό, αλλά πρόσθεσε ότι το Ιράν θα εξακολουθήσει να εμπλουτίζει και το δικό του ουράνιο.

    Στην Ουάσιγκτον, το Στέητ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει τις πιέσεις στο Ιράν για να δεχτεί την πρόταση των ΗΕ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ιαν Κέλλυ, δήλωσε ότι εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 27 October 2009 - 2:18:29 UTC