Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-12-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από την άλλη εβδομάδα οι επιπρόσθετες δυνάμεις στο Αφγανιστάν
  • [02] Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης
  • [03] Ανακρίνονται στο Πακιστάν 5 Αμερικανοί που κατηγορούνται για "τζιχάντ"
  • [04] ΗΠΑ: 14 μήνες με δημοσιονομικό έλλειμμα
  • [05] Oι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ιράκ
  • [06] Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία
  • [07] B. Κορέα: Μειώθηκαν οι διαφορές με ΗΠΑ μετά τις τελευταίες συνομιλίες

  • [01] Από την άλλη εβδομάδα οι επιπρόσθετες δυνάμεις στο Αφγανιστάν

    11-12-2009

    Ναύαρχος Μάλλεν

    Ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε ότι οι πρώτες επιπρόσθετες δυνάμεις θα αρχίσουν να φθάνουν στο Αφγανιστάν την ερχόμενη εβδομάδα. Ο ναύαρχος Μάλλεν ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί εντολές για την αποστολή στο Αφγανιστάν μάχιμων μονάδων πεζικού και μηχανικών του στρατού, ενώ 1.500 πεζοναύτες θα φτάσουν στην νότια επαρχία Χελμάντ την άλλη εβδομάδα.

    Το Πεντάγωνο επισπεύδει τα σχέδια ανάπτυξης των δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η πλειοψηφία των 30 χιλιάδων στρατιωτών θα βρίσκεται στη περιοχή μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Οι διαβουλεύσεις τελείωσαν, επεσήμανε ο ναύαρχος Μάλλεν, η απόφαση ελήφθη και είναι καιρός να εφαρμοστεί.

    [02] Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

    11-12-2009

    Αποδεχόμενος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2009, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στις ηθικές αξίες εν καιρώ πολέμου και στην στρατηγική με στόχο την ειρήνη. Κατά την ομιλία του στο Όσλο ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ο πόλεμος 'δεν πρόκειται να εκλείψει από την ζωή μας'. Και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν στιγμές που ωθούν χώρες σε δίκαιες εμπόλεμες αντιπαραθέσεις, όπως για παράδειγμα τη περίοδο που η διεθνής κοινότητα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να στραφεί κατά του Σαντάμ Χουσεΐν μετα από την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990. Επίσης ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε δικαιολογημένη τη χρήση βίας στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 90 για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Ο κ. Ομπάμα είπε επίσης ότι για πάνω από 60 χρόνια οι ΗΠΑ 'βοήθησαν στην χρηματοδότηση της διεθνούς ασφάλειας' και επεσήμανε ότι η δέσμευση αυτή θα συνεχίσει να ισχύει.

    [03] Ανακρίνονται στο Πακιστάν 5 Αμερικανοί που κατηγορούνται για "τζιχάντ"

    11-12-2009

    Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι ανακρίνουν 5 νεαρούς Αμερικανούς που συνελήφθησαν στο βορειοανατολικό Πακιστάν και οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μετέβησαν στη περιοχή για να συμμετάσχουν σε ιερό πόλεμο. Η Πακιστανική αστυνομία δήλωσε ότι οι νεαροί ανακρίνονται για τις διασυνδέσεις τους με τοπική εξτρεμιστική οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

    Την Πέμπτη το FBI επιβεβαίωσε ότι οι συλληφθέντες προέρχονται από την περιοχή της Ουάσιγκτον, αλλά δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξακρίβωση της ταυτότητας τους. Σύμφωνα πάντα με το FBI οι 4 απ' τους 5 έχουν Αμερικανικά διαβατήρια και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις Πακιστανικές αρχές για το ενδεχόμενο επιστροφής των συλληφθέντων στις ΗΠΑ.

    [04] ΗΠΑ: 14 μήνες με δημοσιονομικό έλλειμμα

    11-12-2009

    Δημοσιονομικό έλλειμμα κατέγραψε το Νοέμβριο για 14ο συνεχή μήνα η Αμερικανική οικονομία.Τα έσοδα από φόρους έχουν μειωθεί λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και δεκαετίες η οποία έχει προκαλέσει και τεράστιο ποσοστό ανεργίας που επιβαρύνει με τη σειρά του ακόμη περισσότερο τα δημόσια ταμεία.

    Πάντως μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 7,6%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τo έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, κυρίως λόγω του αδύναμου δολαρίου που ενίσχυσε τις Αμερικανικές εξαγωγές και λόγω της περιορισμένης ζήτησης πετρελαίου.

    [05] Oι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ιράκ

    11-12-2009

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, υποσχέθηκε την συνέχιση της Αμερικανικής υποστήριξης προς το Ιράκ, καθώς η χώρα διερευνά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης που κόστισαν τη ζωή σε 127 άτομα στη Βαγδάτη. Ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, στα πλαίσια ξαφνικής επίσκεψης στο Ιράκ τη Πέμπτη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο κ. Γκέιτς δήλωσε στον Ιρακινό Πρόεδρο ότι οι επιθέσεις αποτελούν τραγική υπενθύμιση του ότι 'υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει' στη περιοχή. Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, απαντούσε σε αυστηρές ερωτήσεις μελών της Βουλής για τα λάθη ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα που επέτρεψαν τις επιθέσεις.

    [06] Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    11-12-2009

    Τα περί 'χρεοκοπίας' της Ελλάδας, και της υποβαθμισμένης πλέον πιστοληπτικής της ικανότητας, της αναξιοπιστίας των στοιχείων του προϋπολογισμού και της 'σοβαρής κατάστασης της οικονομίας' τα ακούμε συνεχώς τις τελευταίες δέκα μέρες, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

    Η Σύνοδος Κορυφής που άρχισε το απόγευμα στις Βρυξέλλες καθώς και η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη, προκάλεσε νέο κύμα δηλώσεων των ευρωπαίων ηγετών που εξέφραζαν κατ αρχήν την ανησυχία τους και μετά είχαν έτοιμες τις συστάσεις για τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μαζέψει η χώρα το τεράστιο χρέος της και να μειώσει τα ελλείμματα της.

    Παρ όλη την υποστήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Αντζελα Μέρκελ που δήλωσε πριν από την έναρξη των εργασιών ότι 'οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρουν κοινή ευθύνη για την δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και ότι αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα έχει επίδραση και στις άλλες λόγω του κοινού νομίσματος|'. Αλλά και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, που μέχρι πρότινος ήταν πολύ αυστηρός, δήλωσε ότι 'η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο χάρις στα μέτρα που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση'. Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αν και εκτός της ημερήσιας διάταξης αφού τα δημοσιονομικά δεν προβλέπονταν να συζητηθούν, έφερε το θέμα με παρέμβασή του, σε μια προσπάθειά να εξηγήσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και να διαβεβαιώσει του εταίρους μας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανατάξει την οικονομία, να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα όπως την διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη. Μια δυναμική η οποία όπως επεσήμανε μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

    Εξέφρασε δε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες γιατί όπως ανέφερε και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τι οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.

    [07] B. Κορέα: Μειώθηκαν οι διαφορές με ΗΠΑ μετά τις τελευταίες συνομιλίες

    11-12-2009

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, μια μέρα μετά την ολοκλήρωση επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στήβεν Μπόσγουωρθ, στην Πιονγκγιάνγκ.Τα επίσημα Βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σήμερα ότι οι συνομιλίες με τον κ. Μπόσγουωρθ περιόρισαν τις διαφορές μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσιγκτον.Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τις συνομιλίες 'ειλικρινείς και επαγγελματικές' που οδήγησαν στην βαθύτερη κατανόηση των θέσεων της άλλης πλευράς.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, χαρακτήρισε τις επαφές του κ. Μπόσγουωρθ στην Πιονγκγιάνγκ 'αρκετά θετικές' παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν κατάφερε να πείσει την Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις συνομιλίες. Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την Πιονγκγιάνγκ με 'στρατηγική υπομονή', σημείωσε η κ. Κλίντον, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους τους στις διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας.

    Σήμερα ο κ. Μπόσγουωρθ θα μεταβεί στη Κίνα για να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες στη Βόρεια Κορέα.Το ίδιο θα κάνει αργότερα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία, δηλαδή στις χώρες που συμμετέχουν στις εξαεθνείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 12 December 2009 - 2:18:20 UTC