Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Μπάιντεν σε επικρίσεις Τσέινι για πολιτική κατά τρομοκρατίας
  • [02] Η οικονομική κρίση επηρέασε και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
  • [03] Έτος της Τίγρης το 2010
  • [04] Οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται με το Ιράν όσο αυτό συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [05] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την ευθύνη για το θάνατο αμάχων
  • [06] O Λίβανος ανοίγει πυρ κατά Ισραηλινών αεροπλάνων
  • [07] Προς απόρριψη το αίτημα Τιμοσένκο για ακύρωση των Ουκρανικών εκλογών

  • [01] Απάντηση Μπάιντεν σε επικρίσεις Τσέινι για πολιτική κατά τρομοκρατίας

    15-02-2010

    Τζο Μπάιντεν

    O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο πρώην ομόλογός του Ντικ Τσέινι, είναι είτε 'παραπληροφορημένος' ή 'παραπληροφορεί' τον Αμερικανικό λαό επικρίνοντας τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που διεξάγει η κυβέρνηση Ομπάμα.

    Σε συνέντευξη σε Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι ο κ. Τσέινι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία.

    Ο κ. Τσέινι υπεραμύνθηκε της στάσης του λέγοντας ότι δεν βλέπει το λόγο να μην εκφράσει τη γνώμη του σε θέματα εθνικής ασφάλειας τώρα που δεν είναι πλέον μέρος της κυβέρνησης. Ο πρώην αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα φέρεται σαν οι ΗΠΑ να μην βρίσκονται σε πόλεμο με τρομοκράτες και για το λόγο αυτό ο Αμερικανικός λαός είναι λιγότερο ασφαλής.

    [02] Η οικονομική κρίση επηρέασε και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    15-02-2010

    'Όταν η κρίση μπαίνει από την πόρτα ο Άγιος Βαλεντίνος βγαίνει από το παράθυρο':μια έκφραση που κυκλοφόρησε στα έντυπα της Ευρώπης την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου για να δείξει ότι η ημέρα των ερωτευμένων υπήρξε φέτος θύμα της οικονομικής κρίσης, καθώς πολλοί καταναλωτές των λουλουδιών, των δώρων ακριβών ή φθηνών, των γλυκών, καταναλωτές κάθε ηλικίας, διάλεξαν να μην ξοδέψουν χρήματα για να εκφράσουν την αγάπη τους στον σύντροφό τους.

    Μείωση κατά 20% περίπου σημειώθηκε μέχρι την Παρασκευή το βράδυ στις πωλήσεις τριαντάφυλλων, που είναι και το λουλούδι της ημέρας. Οι ζαχαρένιες και σοκολατένιες καρδιές επίσης έχασαν σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες 15%, ενώ αυξήθηκαν κατά 10% οι κάρτες με υποσχέσεις αιώνιας αγάπης και χιουμοριστικά σχέδια για την Valentine's Day.

    Σε κατηγορίες ηλικιών, είναι πρώτοι σε προσφορές οι νεαροί μέχρι 18 χρονών, ακολουθούν αυτοί από 20-30 και μετά οι μεσήλικες. Λιγότερη συμμετοχή στην ημέρα έχουν τα ζευγάρια μεταξύ 40 και 50 ετών που προσφέρουν στο σύντροφό τους κυρίως ένα δείπνο σε καλό εστιατόριο, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

    Το πιο εντυπωσιακό στις έρευνες που κυκλοφορούν είναι ότι το 15% των γυναικών στέλνουν λουλούδια στον εαυτό τους, όχι πάντα ελλείψει συντρόφου, αλλά και ως απόδειξη της ανεξαρτησίας τους.

    Άλλα στοιχεία με αριθμούς υπάρχουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου για φέτος υπολογίζεται σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιανικές πωλήσεις, το ποσόπου θα καταναλωθεί για δώρα, γεύματα και διασκέδαση, αλλά και 700.000 δολάρια λιγότερα από πέρυσι.Οι κάρτες που έστειλαν φέτος οι αμερικανοί με ευχέςανέρχονται στα 190 εκατ. και οι περισσότερες ανταλλαγέςέγιναν ανάμεσα στα παιδιά που πηγαίνουν ακόμη σχολείο.

    Η καθιέρωση της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά διαδόθηκε στην Ευρώπη. Πάντως τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες γιορτάζουν διαφορετικά. Στην Φινλανδία δεν είναι γιορτή των ερωτευμένων η 14η Φεβρουαρίου, αλλά γιορτή της Φιλίας. Στην Σλοβενία γιορτάζουν την ημέρα της Αγάπης στις 12 Μαρτίου, του Αγίου Γρηγορίου και στην Ρουμανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ στη Νορβηγία το έθιμο είναι να στέλνουν οι νέοι κυρίως κάρτες στις κρυφές τους αγάπες.

    [03] Έτος της Τίγρης το 2010

    15-02-2010

    Εκατοντάδες εκατομμύρια Ασιάτες γιόρτασαν την πρώτη μέρα του Νέου Σεληνιακού Έτους με πυροτεχνήματα, οικογενειακές συνεστιάσεις και προσευχές για καλή τύχη στο έτος της Τίγρης, όπως αποκαλείται το 2010.

    Το Πεκίνο και η Σαγκάη υποδέχτηκαν το Έτος της Τίγρης με πυροτεχνήματα τα μεσάνυκτα της Κυριακής, που είναι και η πρώτη μέρα της εορταστικής περιόδου.

    Στην Κίνα οι εορτασμοί για το Νέο Σεληνιακό Έτος αποτελούν σημαντική οικογενειακή εορτή και συνεπάγονται ταξίδια και μετακινήσεις από τις μεγαλύτερες στο κόσμο. Το Πεκίνο αναφέρει ότι περίπου 210 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποίησαν τρένα, 30 εκατομμύρια αεροπλάνα, ενώ εκατομμύρια άλλοι προτίμησαν αυτοκίνητα και λεωφορεία.

    Ανάλογοι εορτασμοί έγιναν και στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγκγιάνγκ και στη Σεούλ της Νότια Κορέας και σε άλλες περιοχές.

    [04] Οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται με το Ιράν όσο αυτό συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    15-02-2010

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία όπου θα συζητήσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.Η κ. Κλίντον θα συναντηθεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου και του βασιλιά Αμπντάλλα.

    Την Κυριακή, στα πλαίσια του Διεθνούς Αμερικανο-Ισλαμικού Φόρουμ στην Ντόχα του Κατάρ, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει μία ειρηνική επίλυση της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ιρανούς όσο αυτοί 'κατασκευάζουν τη βόμβα τους', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το Ιράν δεν δίνει πολλές εναλλακτικές λύσεις στη διεθνή κοινότητα από το να επιβάλει μεγαλύτερες κυρώσεις για τις 'προκλητικές ενέργειες του'.

    Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχ Χαμάντ Μπιν Γιασσίμ αλ Θανί, δήλωσε ότι οι χώρες του Περσικού Κόλπου συμμερίζονται τις Αμερικανικές ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [05] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την ευθύνη για το θάνατο αμάχων

    15-02-2010

    Το ΝΑΤΟ ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο 12 Αφγανών αμάχων στα πλαίσια μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, κατά των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν άμαχοι από επιθέσεις με δύο ρουκέτες οι οποίες αστόχησαν. Ο διοικητής των Αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλυ Μακρύσταλ, διαβίβασε τα συλλυπητήρια του και ζήτησε συγνώμη απ' τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος διέταξε την διενέργεια διερεύνησης για τους θανάτους στη συνοικία, Ναντ Αλί.

    Περίπου 15.000 χιλιάδες Αμερικανοί, Βρετανοί και Αφγανοί στρατιώτες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με στόχο την εκδίωξη των Ταλιμπάν από περιοχές που χρησιμοποιούν ως προπύργιο τους.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέιμς Τζόουνς, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πάνε καλά.

    [06] O Λίβανος ανοίγει πυρ κατά Ισραηλινών αεροπλάνων

    15-02-2010

    Νότιος Λίβανος

    Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον τεσσάρων Ισραηλινών αεροσκαφών που είχαν μπει μέσα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Ο Λίβανος δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του άνοιξαν πυρ με αντιαεροπορικά πυρά τα Ισραηλινά αεροσκάφη καθώς πετούσαν πάνω από το νότιο Λίβανο και την Κοιλάδα Μπεκάα κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Η παραβίαση του εναέριου χώρου του Λιβάνου πραγματοποιήθηκε ενώ κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Συρίας.Πρόσφατα ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν παίρνει την ειρήνη στα σοβαρά και θέλει να οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο.Από τη πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λήμπερμαν, απάντησε προειδοποιώντας τον κ. Άσσαντ ότι θα χάσει το πόλεμο και την εξουσία αν η Συρία προκαλέσει το Ισραήλ.

    [07] Προς απόρριψη το αίτημα Τιμοσένκο για ακύρωση των Ουκρανικών εκλογών

    15-02-2010

    Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα απορρίψουν αίτημα της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, για ακύρωση αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας.

    Η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών της Ουκρανίας έχει ήδη ανακηρύξει τον αντίπαλο της κ. Τιμοσένκο, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, επόμενο πρόεδρο της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 3,5 εκατοστιαίων μονάδων.Η Επιτροπή αρνήθηκε να εξετάσει την καταγγελία της κ. Τιμοσένκο για εκλογική νοθεία.Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας δηλώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    Συγκεκριμένα η κ. Τιμοσένκο καταγγέλλει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια νοθεύτηκαν και τονίζει ότι δεν πρόκειται για πολιτικό, αλλά για νομικό ζήτημα.Πάντως διεθνείς παρατηρητές χαρακτήρισαν τις εκλογές ελεύθερες και αδιάβλητες, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες επιτυχούς δικαστικής διεκδίκησης από μέρους της πρωθυπουργού της Ουκρανίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 16 February 2010 - 2:18:25 UTC