Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 12/2021 20.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Σεννάρογλου για την «εκλογή» του
  • [02] Στα 23 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [03] Πιλλί: Εμβολιάστηκαν γύρω στις 6,000 άτομα για Covid-19
  • [04] Στους 191 οι Τουρκοκύπριοι που απεβίωσαν στο ΗΒ από COVID 19
  • [05] Αναπληρωματικές «εκλογές» τον Ιούνιο ή γενικές «εκλογές» το φθινόπωρο
  • [06] Τατσόϊ και Σουτζιούογλου ξανά «υποψήφιοι» για την προεδρία του UBP
  • [07] Ζητούν καύσιμα από την Τουρκία – Μέχρι τον Μάρτιο αρκούν τα υφιστάμενα
  • [08] «Σιεφίκ: Δεν παραδίδουμε πολίτες μας σε άλλη χώρα»
  • [09] Έφεραν και πρόβατα από την Τουρκία για παραγωγή χαλουμιού
  • [10] Σειρά για τα γεγονότα της περιόδου 1963-74 από την TRT
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Προσπάθεια συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στη Διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο
  • [02] Άκσοϊ: Να κοιταχτεί στον καθρέφτη η Ελλάδα για τις μειονότητες
  • [03] Συνεργασία με το Ιράκ εναντίον του PKK, δηλώνει ο Ακάρ
  • [04] Έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Άκκουγιου
  • [05] Νέες πληροφορίες για το Κόμμα που ιδρύει ο Μουχαρέμ Ιντζέ
  • [06] Η Άκσενερ αναζητεί νέα συμμαχία
  • [07] Την παραγωγή εγχώριων πολεμικών πλοίων αρχίζει η Τουρκία
  • [08] Στις 6,818 τα νέα περιστατικά με COVID-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Σεννάρογλου για την «εκλογή» του

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (Brtk-20.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Οντέρ Σεννάρογλου, ο οποίος «εξελέγη» «πρόεδρος της βουλής».

    Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Τσαβούσογλου ευχήθηκε στον Σεννάρογλου καλή επιτυχία στα νέα του «καθήκοντα» και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο Σεννάρογλου θα έχει μια εποικοδομητική «θητεία».

    Ο Τσαβούσογλου την ίδια στιγμή, εξέφρασε την επιθυμία του όπως πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Σεννάρογλου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Με τη σειρά του, ο Σεννάρογλου ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για τις ευχές του και ανέφερε ότι η στήριξη που έχουν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για αυτούς.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμοιβαίας αλληλεγγύης που είχαν κατά την περίοδο της πανδημίας, ο Σεννάρογλου δήλωσε ότι η στήριξη που είχαν από τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία κατά τη δύσκολή αυτή περίοδο της πανδημίας, είναι υψίστης σημασίας για τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    (ΑΚ)

    [02] Στα 23 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (20.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,662 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 23 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Από αυτά, τα 18 είναι εγχώρια και τα άλλα 5 αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 21 άτομα.

    Από τα χθεσινά εγχώρια κρούσματα, τα τρία εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία και τα άλλα 20 στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 371,972 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,944 κρούσματα Covid-19, 1,693 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 240 ασθενών, 56 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 181 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 11 άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο και 3 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΑΚ)

    [03] Πιλλί: Εμβολιάστηκαν γύρω στις 6,000 άτομα για Covid-19

    Η K?br?s (20.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι 4,968 άτομα εμβολιάστηκαν στα κατεχόμενα από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου που άρχισαν οι εμβολιασμοί στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του Covid-19 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον Πιλλί, στα 4,944 άτομα έγινε το εμβόλιο της Sinovac και σε 24 άτομα το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Πιλλί ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στα εμβόλια αναλόγως της προέλευσής τους, αφού όλα πέρασαν από την έγκριση επιστημόνων και ειδικών. «Κάντε όποιο εμβόλιο βρείτε», είπε ο Πιλλί απευθυνόμενος στο κοινό καλώντας το να μην διαλέγει εμβόλιο.

    Αναφερόμενος στα εμβόλια της BioNTech-Pfizer που έλαβαν οι Τουρκοκύπριοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πιλλί σημείωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 96 ωρών επειδή βγήκαν από το θάλαμο θερμοκρασίας μείον 70 βαθμών. Είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα κινέζικα εμβόλια της Sinovac

    «Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Αν δεν είχε ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να δίδαμε και σε αυτούς το εμβόλιο της Pfizer», είπε σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αναφέρει την ημερομηνία που θα έρθει η δεύτερη παρτίδα των εμβολίων από την ΕΕ και από την Τουρκία, όμως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές.

    Σημειώνοντας ότι διαθέτουν το κατάλληλο ψυκτικό σύστημα για φύλαξη των εμβολίων, ο Πιλλί ανέφερε: «Είπαμε ότι θα αρχίζαμε τους εμβολιασμούς στις 15 Ιανουαρίου, τους αρχίσαμε. Είπαμε ότι θα τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θα τους τελειώσουμε».

    Επαναλαμβάνοντας ότι τα εμβόλια που ήρθαν από την ΕΕ θα δοθούν σε άτομα άνω των 65 χρόνων, ο Πιλλί είπε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 33,000 άτομα άνω των 65 χρόνων και ότι 5,000 άτομα που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα υπέβαλαν αίτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα 20,000 κινεζικά εμβόλια που ήρθαν από την Τουρκία θα χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμό 10,000 ατόμων. Είπε ότι εμβολιάστηκαν 5,000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ότι με τις υπόλοιπες 5,000 θα εμβολιαστούν άτομα άνω των 65 χρόνων.

    Ο Πιλλί έδωσε στην δημοσιότητα τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάζονταν καθημερινά από τις 15 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου σε «κρατικά» νοσοκομεία και σε έναν ιδιωτικό οίκο ευγηρίας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου υγείας, σήμερα αρχίζει ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 80 χρονών σε πέντε κέντρα στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην Κερύνεια, στην Μόρφου, στην Γιαλούσα και στην Αμμόχωστο.

    Εξάλλου, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στον παράνομο Bayrak (21.01.21, brtk.net) ο Πιλλί ανέφερε ότι από την Παρασκευή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου εμβολιάστηκαν γύρω στις 6,000 άτομα στα κατεχόμενα.

    Σημείωσε ότι υπάρχουν 5,768 άτομα άνω των 80 χρόνων στα κατεχόμενα και ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να εμβολιαστούν όλοι τώρα, όμως συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθούν εμβόλια. Είπε ότι συνεργάζονται μαζί με τις «τοπικές διοικήσεις» για τους εμβολιασμούς, έγινε προγραμματισμός και προσπαθούν να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Υποστήριξε ότι προσπάθειά τους είναι να ανοίξουν και όχι να κλείσουν την οικονομία και να μη χαθεί το 2021.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στους 191 οι Τουρκοκύπριοι που απεβίωσαν στο ΗΒ από COVID 19

    Η Vatan (20.01.21) γράφει η «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στο Ηνωμένο Βασίλειο Ογιά Τούντζαλι, σε δηλώσεις της στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» (TAK), ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που απεβίωσαν στη Μεγάλη Βρετανία από την πανδημία του COVID-19 ανήλθε στους 191.

    Στις δηλώσεις της, η Τούντζαλί είπε ότι από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, απεβίωσαν ακόμη 99 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας της πανδημίας. Εξηγώντας ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στη χώρα, η Τούντζαλι ανέφερε ότι οι αριθμοί αλλάζουν καθημερινά.

    Εκφράζοντας τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο των Τουρκοκυπρίων, η Τούντζαλι κάλεσε όλους να ευαισθητοποιηθούν και να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης.

    (ΑΚ)

    [05] Αναπληρωματικές «εκλογές» τον Ιούνιο ή γενικές «εκλογές» το φθινόπωρο

    Ο παράνομος Bayrak (20.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι η πρόεδρος του λεγόμενου ανωτάτου δικαστηρίου και επικεφαλής του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σιεφίκ δήλωσε ότι σύμφωνα με τον «νόμο», οι αναπληρωματικές «εκλογές» για την «έδρα» που έμεινε κενή στην «βουλή» λόγω της εκλογής του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας πρέπει να διεξαχθούν εντός Ιουνίου, αν δεν ληφθεί απόφαση σύντομα για διεξαγωγή πρόωρων «γενικών εκλογών».

    Μιλώντας σε πρόγραμμα του Bayrak, η Σιεφίκ ανέφερε ωστόσο ότι αν αποφασιστεί η διεξαγωγή πρόωρων «γενικών εκλογών» εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, δεν χρειάζεται να γίνουν αναπληρωματικές «εκλογές» για την κενωθείσα «έδρα» του Τατάρ.

    Αναφερόμενη στον «περί εκλογών και δημοψηφισμάτων νόμο», η Σιεφίκ επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει να τροποποιηθεί για να καταστεί λιγότερο πολύπλοκο το σύστημα. Είπε και το εξής:

    «Ελπίζω ότι πριν τις εκλογές θα συζητηθεί ο νόμος στη βουλή. Ακόμα δεν λάβαμε επίσημη πληροφόρηση σε σχέση με τη μελέτη του νόμου. Άκουσα ότι θα γίνει μελέτη για μιαν εκλογική μορφή τριών περιφερειών. Μακάρι να γίνει μετάβαση σε ένα λιγότερο πολύπλοκο σύστημα».

    Η Σιεφίκ υποστήριξε ότι το σύστημα μπορεί να καταστεί λιγότερο πολύπλοκο με αναίρεση δύο πρόσφατων τροποποιήσεων, δηλαδή της μεικτής ψήφου και της ψήφου προτίμησης, οι οποίες δυσκολεύουν την καταμέτρηση.

    Σημείωσε ότι η ίδια προειδοποίησε πολλές φορές τους πολιτικούς για το θέμα αυτό και ότι σε περίπτωση συνέχισης του υφιστάμενου συστήματος δεν θα μπορούν να βρουν άτομα να εργαστούν στην καταμέτρηση των ψήφων, ειδικά στις επικρατούσες συνθήκες πανδημίας. Η Σιεφίκ είπε ακόμη ότι η ίδια δεν θα ευθύνεται για τα προβλήματα που θα υπάρξουν και τις ψήφους που θα χαθούν, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τατσόϊ και Σουτζιούογλου ξανά «υποψήφιοι» για την προεδρία του UBP

    Η Halk?n Sesi (20.01.21) γράφει ότι οι «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στα κατεχόμενα, Χασάν Τατσόϊ και Φαϊζ Σουτζούογλου ανακοίνωσαν ότι θα είναι ξανά «υποψήφιοι» στο τακτικό συνέδριο του κόμματος για την «προεδρία» του UBP.

    Ο Τατσόϊ ανακοίνωσε την πρόθεση του να είναι ξανά «υποψήφιος» στο πλαίσιο συμμετοχής του ψες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα. «Το UBP είναι υπόχρεο να πραγματοποιήσει το συνέδριο του μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Και μέχρι το Οκτώβριο του 2021 θα πρέπει να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για το συνέδριο. Μετά το συνέδριο, θα πρέπει να γίνουν και πρόωρες εκλογές. Πρέπει να γίνει το συνέδριο, να επέλθει ηρεμία εντός του κόμματος και μόνο τότε να πάμε σε εκλογές», είπε.

    Επίσης, σε δηλώσεις του ο Σουτζούογλου έστειλε το μήνυμα ότι θα είναι ξανά «υποψήφιος» στο συνέδριο. Μιλώντας για το θέμα των «πρόωρων εκλογών» και το συνέδριο, ο Σουτζούογλου εξήγησε ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος, η διενέργεια συνεδρίου αποτελεί προϋπόθεση, ενώ για τις «πρόωρες εκλογές» είπε ότι σύμφωνα με το «πρωτόκολλο της κυβέρνησης», η ημερομηνία για τις «πρόωρες εκλογές» θα πρέπει να είναι εντός του Οκτώβρη.

    Υποστηρίζοντας ότι 19 «βουλευτές» του Κόμματος συμφωνούν ότι το «συνέδριο» θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, ο Σουτζούογλου είπε ότι γι' αυτό το θέμα θα αποφασίσει η «κεντρική επιτροπή» του κόμματος. «Η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει τις επόμενες μέρες και θα αποφασίσει αν το συνέδριο θα γίνει τον Ιούνιο ή πιο νωρίς», είπε.

    Ο Σουτζούογλου εξέφρασε την άποψη ότι η πιθανότητα για διενέργεια του συνεδρίου μετά τον Ιούνιο θα ήταν πολύ δύσκολη, αφού όπως υποστήριξε, η διεξαγωγή του «συνεδρίου» πριν από τις «πρόωρες εκλογές» θα ενίσχυε το κόμμα.

    «Ας οριστεί πρώτα ημερομηνία και οι προσπάθειες μου είναι προς την κατεύθυνση να είμαι υποψήφιος. Θεωρώ ότι πιθανότατα να είναι ένα συνέδριο με τρείς ή ακόμη και με τέσσερις υποψήφιους», είπε.

    (ΑΚ)

    [07] Ζητούν καύσιμα από την Τουρκία – Μέχρι τον Μάρτιο αρκούν τα υφιστάμενα

    Η Havadis (20.01.21) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ με τον οποίο και συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ενέργεια και στα καύσιμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, σε δηλώσεις του μετά την επικοινωνία του με τον Ντονμέζ, ο Αρικλί αναφέρθηκε στις ανάγκες της «αρχής ηλεκτρισμού» (KIB-TEK) σε καύσιμα και εξήγησε ότι για την εξασφάλιση και μεταφορά καυσίμων για κάλυψη των αναγκών της ΚΙΒ-ΤΕΚ θα προκηρυχθεί «διεθνής προσφορά» στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο ντόπιες όσο και ξένες εταιρείες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή τη στιγμή η KIB-TEK διαθέτει αποθέματα καυσίμων που είναι αρκετά μέχρι και το Μάρτιο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι να προκηρυχθεί και να ολοκληρωθεί η προσφορά και να φθάσει η πρώτη παρτίδα καυσίμων στα κατεχόμενα θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν δεν εξευρεθεί μια λύση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Τράπεζας στην Κερύνεια να τεθεί εκτός λειτουργίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Αρικλί υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα στις αποθήκες της KIB-TEK αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί, μπορεί να σταλούν ορισμένα πλοία με καύσιμα με απόφαση του «υπουργικού». Ισχυρίστηκε επίσης ότι με τη «διεθνή προσφορά» που θα προκηρυχθεί στόχος είναι να μειωθεί η τιμή μεταφοράς των καυσίμων ανά βαρέλι κάτω από τα 38 δολάρια που ήταν πέρυσι.

    Επίσης, σε δηλώσεις του για το θέμα, ο «πρόεδρος» της συντεχνίας εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» (EL-SEN) Κουμπιλάϊ Όζκιρατζ, επέκρινε τον Αρικλί για την ακύρωση της ήδη υπάρχουσας προσφοράς της KIB-TEK και υποστήριξε ότι αυτός που θα πληρώσει το τίμημα από αυτή την κατάσταση θα είναι ο τουρκοκυπριακός «λαός».

    Ο Όζκιρατς υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζουν σε τι αποσκοπεί η προκήρυξη «διεθνών προσφορών και προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε χάος. Κατηγόρησε επίσης τον Αρικλί ότι δεν έχει ιδέα για θέματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας και προειδοποίησε ότι το «διοικητικό συμβούλιο» της συντεχνίας θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να λάβει αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειές του.

    (ΑΚ)

    [08] «Σιεφίκ: Δεν παραδίδουμε πολίτες μας σε άλλη χώρα»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Avrupa (20.01.21) γράφει ότι η πρόεδρος του λεγόμενου ανωτάτου δικαστηρίου, Ναρίν Φερντί Σιεφίκ δήλωσε ότι στα κατεχόμενα δεν μπορεί κάποιος να δικαστεί ερήμην. Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αλί Μπαρουράι σε πρόγραμμα της Haber K?br?s Web TV αναφορικά με τον «βουλευτή» Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν του οποίου άρθηκε η ασυλία αλλά δεν επέστρεψε από την Τουρκία στα κατεχόμενα, η Σιεφίκ είπε:

    «Εδώ σε εμάς δεν υπάρχει δίκη ερήμην. Ο κατηγορούμενος πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στο δικαστήριο. Όταν κατηγορηθεί πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσει. Αν παραδεχθεί αρχίζει η διαδικασία. Αν δεν παραδεχθεί, η εισαγγελία υποχρεούται να αποδείξει το αδίκημα. Πρέπει να ανακριθεί. Πρέπει να δει τα πάντα και να υπερασπιστεί [...] Το νομικό μας σύστημα έτυχε επεξεργασίας στην κουλτούρα των Τούρκων της Κύπρου. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί ο λαός μας ένα σύστημα εκτός αυτού. Είμαστε μια κοινότητα που αρέσκεται να μιλά, που λέει τις απόψεις της, που θέλει να υπερασπίζεται τις απόψεις της. Δεν είμαστε μια τρομοκρατημένη κοινότητα. Γι' αυτό χρειάζεται και εφαρμόζεται ένα τέτοιο σύστημα σε αυτή την κοινότητα. Γι' αυτό οπωσδήποτε δεν είναι δυνατή ποινική υπόθεση ερήμην».

    Αναφερόμενη στην «έκδοση των εγκληματιών», η Σιεφίκ είπε ότι υπάρχει σχετική «συμφωνία» με την Τουρκία, όμως κατά την έκδοση των εγκληματιών οι χώρες δεν δίδουν τους δικούς τους πολίτες σε μιαν άλλη χώρα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Έφεραν και πρόβατα από την Τουρκία για παραγωγή χαλουμιού

    Η Avrupa (20.01.21) γράφει ότι 9 κριάρια και 189 πρόβατα ράτσας Ivesi που είναι γνωστά για την υψηλής ποιότητας γάλατος που παράγουν έφτασαν χθες στα κατεχόμενα από την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Δόθηκαν από 20 πρόβατα και ένα κριάρι σε εννέα κτηνοτρόφους στην περιοχή Τρικώμου, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποχρεωτικής καραντίνας των ζώων.

    Το πρόγραμμα ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας στα κατεχόμενα έλαβε υπόψη την πιθανή κατοχύρωση του χαλουμιού, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση πρόβειου γάλατος στην παρασκευή του χαλουμιού. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων και τον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) με στόχο την κάλυψη πιθανής έλλειψης αιγοπρόβειου γάλατος.

    Στην τελετή παράδοσης παρέστη ο ούτω καλούμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπαστσερ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ, ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Ναζίμ τσαβούσογλου, η συντονίστρια του ΤΙΚΑ Χάββα Πινάρ Κιουτσιούκτσαβους, ο διευθυντής του λεγόμενου τμήματος κτηνοτροφίας, Γκιονέν Βουράνα και ο διευθυντής των ούτω καλούμενων κρατικών αγροκτημάτων παραγωγής, Σαλίχ Αμπάσογλου.

    Μιλώντας κατά την τελετή, ο Σανέρ είπε ότι άρχισαν πρωτοβουλία με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι για να μεταφερθούν στα κατεχόμενα 5,000 πρόβατα ράτσας Ivesi και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να προβούν σε «χαρμόσυνες ανακοινώσεις» για το θέμα όταν ο Οκτάι επισκεφθεί τα κατεχόμενα.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατοχύρωση του χαλουμιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σανέρ είπε ότι άρχισαν έναν «σοβαρό νομικό αγώνα» για το θέμα μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ανέφερε ότι άρχισαν «σοβαρή διπλωματία» μαζί με την Τουρκία για να μπορούν να πουλούν στην ΕΕ το χαλούμι που παράγεται στα κατεχόμενα και ότι οι σχετικές προσπάθειες θα γίνουν από το Εμπορικό Επιμελητήριο και το «βιομηχανικό επιμελητήριο».

    Στη δική του ομιλία, ο Μπάστσερι ευχήθηκε όπως ο ΤΙΚΑ συμβάλει στην ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στα κατεχόμενα σε πολύ ψηλότερα νούμερα.

    Εξάλλου, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «αρχή ενός νέου οράματος» με την διανομή αιγοπροβάτων, σημειώνοντας ότι καθυστέρησαν να περάσουν στην εισαγωγή πιο παραγωγικών ρατσών, αλλά το έκαναν με την στήριξη της Τουρκίας.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η Gunes (20.01.21) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα αρχίσουν να διανέμουν και τα πρόβατα ράτσας Ασσάφ που εισήγαγαν από το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός πέντε χρόνων, θα βελτιωθεί η ράτσα των προβάτων και θα αυξηθεί η παραγωγή γάλατος και κρέατος.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Σειρά για τα γεγονότα της περιόδου 1963-74 από την TRT

    Η Gunes (20.01.21) γράφει ότι η τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT) ετοιμάζει σειρά για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο κατά την περίοδο 1963-74. Για τα γυρίσματα της σειράς που θα ονομάζεται «Κυπριακός Νησιώτικος Χειμώνας» (K?br?s Ada K?s?) και θα προβληθεί από το TRT1, ήρθε στα κατεχόμενα συνεργείο αποτελούμενο από 250 άτομα.

    Το συνεργείο μετέβη χθες στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Κνώδαρα για γυρίσματα, γεγονός το οποίο προκάλεσε ανησυχία ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής, αφού δεν ήταν ενήμεροι για τις εργασίες του τουρκικού συνεργείου.

    Ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Τζιάους Χαλίλ Κασίμ δήλωσε ότι τους καθησύχασε η ενημέρωση που έλαβαν ότι τα μέλη του συνεργείου τέθηκαν σε καραντίνα προτού αρχίσουν τα γυρίσματά τους και ότι υποβάλλονται σε εξέταση PCR κάθε τρεις μέρες.

    Η σειρά θα αποτελείται από 26 επεισόδια των 60 λεπτών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Προσπάθεια συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στη Διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο

    Υπό τον τίτλο «Η Διάσκεψη για την Μεσόγειο θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην Κύπρο και στην περιοχή», ο αρθρογράφος της Hurriyet Daily News (20.01.21) Σερκάν Ντεμίρτας, γράφει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο κύριους σκοπούς: Πρώτον, να ξεκαθαρίσει σε όλες τις άλλες παράκτιες χώρες ότι ο αποκλεισμός της από το East Med Forum ή κάποιον άλλο μηχανισμό δεν θα γίνει ανεκτός και δεύτερον να πιέσει τους Ελληνοκύπριους να διαμοιρασθούν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες με τους Τουρκοκύπριους.

    Σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απαντήσει ακόμη στις προτάσεις της Τουρκίας, αλλά αναμένει ότι θα τις συζητήσει κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ΕΕ είναι πώς θα σχεδιάσει την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε μια τέτοια διάσκεψη. Είναι ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι ο Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία και της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς στις 19 Ιανουαρίου, πριν την συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου», σημειώνει ο αρθρογράφος, υποστηρίζοντας ότι έχει ανατεθεί στον Μπορέλ το καθήκον να βρει τρόπο να πείσει τους Ελληνοκυπρίους να δεχθούν διαμοιρασμό των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

    Ο Ντεμίρτας ισχυρίζεται ότι η εντολή του Μπορέλ είναι δύσκολη. Όμως με την αποχώρηση του Μπαρμπαρός από τα ανοιχτά της Κύπρου και την αναστολή των σεισμικών ερευνών της Τουρκίας με το σεισμικό πλοίο Ορούτς Ρέις, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θα εκμεταλλευτεί ο Μπορέλ, σημειώνει ο αρθρογράφος.

    «Επιπρόσθετα, με την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τις δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες, μια πολυμερής διάσκεψη θα ζωντανέψει τις ελπίδες για ένα νέο πνεύμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος παραμονή της άτυπης συνάντησης 5+1 στην επικείμενη περίοδο», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας καταληκτικά ότι αυτό θα παρέχει μια αργοπορημένη, αλλά καλή ευκαιρία για τις δυτικές χώρες να εκπληρώσουν τις «αποτυχημένες υποσχέσεις» τους προς τους Τουρκοκυπρίους μετά την περίοδο του δημοψηφίσματος Ανάν.

    (ΔΨ)

    [02] Άκσοϊ: Να κοιταχτεί στον καθρέφτη η Ελλάδα για τις μειονότητες

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (21.01.21) μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών Χαμίτ Άκσοϊ επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με δηλώσεις του για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, και κάλεσε την Ελλάδα «να κοιταχτεί στον καθρέφτη», όπως είπε χαρακτηριστικά, και να δει πως συμπεριφέρεται η ίδια στις «μειονότητες» στη χώρα της.

    Ο Άκσοϊ υποστήριξε πως είναι κωμικοτραγική η κριτική του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, που όπως είπε είναι ο Υπουργός Εξωτερικών μίας χώρας την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τρεις φορές για την πολιτική αφομοίωσης και καταπίεσης που ακολουθεί «για την μειονότητα της Δυτικής Θράκης». Ο Άκσοϊ υποστήριξε ότι στην Τουρκία έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνορθόδοξη κοινότητα, ενώ η Ελλάδα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βλέπει τον αυτό της ως το Λίκνο της Δημοκρατίας κάνει βήματα προς τα πίσω αντί να επιλύει τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη.

    «Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης όπως πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και άλλες συμφωνίες», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Υποστήριξε, τέλος, ότι η Ελλάδα ούτε σε Τούρκους ούτε σε μειονότητα στην Δυτική Θράκη θέλει να κάνει αναφορά και ότι υπάρχει αντίφαση στις απαιτήσεις της Ελλάδας να ανοίξει η θεολογική σχολή της Χάλκης, ενώ η ίδια κλείνει σχολεία στην Δυτική Θράκη.

    (ΚΣ)

    [03] Συνεργασία με το Ιράκ εναντίον του PKK, δηλώνει ο Ακάρ

    Υπό τον τίτλο «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τον Ιράκ εναντίον του PKK», η Aksam (19.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στη Βαγδάτη συνοδευόμενος από τον Τούρκο Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, υποστήριξε ότι η ύπαρξη «τρομοκρατών» στο βόρειο τμήμα του Ιράκ είναι μια σημαντική απειλή και για τις δύο χώρες. «Η συνεργασία και ο συντονισμός για τον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε συνεργασία με το Ιράκ», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (AA, 20.01.21), ο Ακάρ, αξιολογώντας τις επαφές του κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ιράκ, δήλωσε ότι οι συναντήσεις στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ ήταν θετικές και εποικοδομητικές, προσθέτοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις για διμερή θέματα, κυρίως σε θέματα ασφάλειας.

    «Η συνεργασία ανάμεσα σε Τουρκία-Ιράκ καθώς και Τουρκία-Ερμπίλ στο θέμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της δημιουργίας κατάλληλων μηχανισμών την επικείμενη περίοδο θα συμβάλλει σε αρκετές σημαντικές εξελίξεις. Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει η βούληση των πλευρών σε αυτό το θέμα (...) Μπορούμε να πούμε ότι δεν θα μείνει τρύπα που θα μπορεί να κρυφτεί το PKK. (...) Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Βαγδάτη και τις άλλες περιφερειακές διοικήσεις, μπορούμε να αναφέρουμε ότι θα φέρουμε το τέλος των τρομοκρατών», ισχυρίστηκε ο Ακάρ.

    (ΔΨ)

    [04] Έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Άκκουγιου

    Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (20.01.21) μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια προγραμματισμένη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου.

    Όπως αναφέρεται σε δήλωση του κυβερνήτη της Μερσίνας, έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης ζημιών και έχουν ξεκινήσει απαραίτητες μελέτες για τον προσδιορισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την έκρηξη ως αποτέλεσμα της προγραμματισμένης έκρηξης στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, σήμερα στην περιοχή Μπουγιουκτσελί.

    Ο κυβερνήτης ανέφερε ότι ορισμένα σπίτια και θερμοκήπια στην περιοχή υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα της προγραμματισμένης έκρηξης κατά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού και ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το θέμα. Αναφέρθηκε επίσης ότι ανατέθηκε σε μια ομάδα από το Τμήμα Επιθεώρησης Ιδιωτικής Ασφάλειας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες έρευνες σχετικά με την έκρηξη. Το θέμα θα εξεταστεί από κάθε άποψη και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους υπεύθυνους, αναφέρεται στη δήλωση.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (20.01.21) γράφει ότι ο Βουλευτής Μερσίνας με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, δήλωσε ότι δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή όπου κατασκευάστηκε ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου και υποστήριξε ότι ο κυβερνήτης της περιοχής και η χωροφυλακή δεν παρέχουν πληροφορίες. «Βρίσκονται στη σκηνή αυτή τη στιγμή. Τα παράθυρα, οι πόρτες, οι τοίχοι των σπιτιών των ανθρώπων είναι ραγισμένα και σπασμένα», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Νέες πληροφορίες για το Κόμμα που ιδρύει ο Μουχαρέμ Ιντζέ

    H Yeni Safak (20.01.21) γράφει ότι αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες το κόμμα του Μουχαρέμ Ιντζέ στην Τουρκία. Το Κόμμα, που είχε ξεκινήσει ως πολιτικό κίνημα, θα ονομάζεται «Κόμμα της Πατρίδας» (Memleket Partisi).

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ιντζέ αναμένεται να υποβάλει την ιδρυτική αναφορά του κόμματος στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά τους εαρινούς μήνες και σημειώνει ότι τρεις νυν βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από τις τάξεις του οποίου προέρχεται και ο Ιντζέ αλλά και ο Αλί Τουρκσέν, που ήταν εν των ιδρυτών του Καλού Κόμματος, θα είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών.

    (ΚΣ)

    [06] Η Άκσενερ αναζητεί νέα συμμαχία

    Η Turkiye (19.01.21) υποστηρίζει ότι η αρχηγός του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Μεράλ Άκσενερ αναζητεί έδαφος για δημιουργία μιας νέας συμμαχίας με τα κόμματα της Ευημερίας (Saadet Partisi), του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και της Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), λόγω της κρυφής στήριξης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προς το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Άκσενερ άρχισε να αναζητά νέες συμμαχίες εκτός από την «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στην βάση του κόμματός της, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του CHP Κεμάλ Κιλιντζάρογλου για τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές.

    Σημειώνεται δε ότι η Ακσενέρ θα μπορούσε να προσκαλέσει το CHP για συμμαχία, μόνο εάν στη νέα δομή αφεθεί εκτός το HDP.

    (ΔΨ)

    [07] Την παραγωγή εγχώριων πολεμικών πλοίων αρχίζει η Τουρκία

    H Yeni Safak (20.01.21) γράφει ότι αρχίζουν στις 23 Ιανουαρίου οι εργασίες για παραγωγή του πρώτου πλοίου κλάσης Ι, το οποίο θα παραχθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο του έργου MILGEM για παραγωγή εγχώριων πλοίων.

    Η φρεγάδα που θα έχει μήκος 113 μέτρα αναμένεται να παραδοθεί στις Ναυτικές Δυνάμεις της Τουρκίας εντός του 2023 και θα εκτελεί προηγμένες αεροπορικές και επιφανειακές πολεμικές, υποβρύχιες αμυντικές και πολεμικές δραστηριότητες.

    Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με εγχώρια συστήματα αναζήτησης και παρακολούθησης υπέρυθρων ακτινοβολιών που αναπτύχθηκαν από την τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSAN.

    Στο μεταξύ, η αμυντική εταιρεία ASELSAN άνοιξε παράρτημα στο Κατάρ λόγω των αυξημένων δραστηριοτήτων της εκεί, σημειώνει η Yeni Safak (19.01.21)

    (ΚΣ)

    [08] Στις 6,818 τα νέα περιστατικά με COVID-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Turkiye (20.01.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 6,818 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 175,133 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 167 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 7,218. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 761 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,399,781 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 24,328. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,277,987.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 27,698,556 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,162 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5,1% και στον αναπνευστήρα το 31,2%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 20 January 2021 - 14:56:21 UTC