Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 13/2021 21.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Βάφουν ξανά την σημαία στον Πενταδάκτυλο – Επιθεώρηση από Τατάρ
  • [02] Αρικλί: «Ο Οκτάι μπορεί να έρθει στην ΤΔΒΚ ανά πάσα στιγμή»
  • [03] Συγχαρητήριο μήνυμα Οκτάι στον Σεννάρογλου
  • [04] Στα 27 ανήλθαν τα χθεσινά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [05] Εξαιρέσεις από την καραντίνα και το κόστος του PCR
  • [06] Στις 25 Ιανουαρίου επαναλειτουργούν τα σχολεία
  • [07] Προσπάθειες να μπορούν να έρχονται φοιτητές από την 1η Φεβρουαρίου
  • [08] Νέα κρίση εντός του UBP
  • [09] Η Μανάβογλου νέα γενική γραμματέας του ΗΡ
  • [10] Βιβλίο για το Δίκαιο της Θάλασσας προσφέρθηκε στον Τατάρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες για την Τουρκία
  • [02] ΥΠΕΞ: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, δεν επηρεάζει το Αιγαίο»
  • [03] Cumhuriyet: Με προβλήματα η αρχή νέας περιόδου μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ
  • [04] Η Άκσενερ κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει αποξενωθεί από το έθνος
  • [05] Δημιούργησε μεγάλο φόβο η έκρηξη στο Άκκουγιου
  • [06] Στις 6,435 τα νέα περιστατικά με COVID-19 στην Τουρκία
  • [07] Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Βάφουν ξανά την σημαία στον Πενταδάκτυλο – Επιθεώρηση από Τατάρ

    Η Hakikat (21.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επιθεώρησε επί τόπου χθες τις εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του βαψίματος της σημαίας του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο.

    Οι εργασίες γίνονται με πρωτοβουλία του λεγόμενου συνδέσμου φωταγώγησης της σημαίας στον πενταδάκτυλο και με χορηγία της εταιρείας Intergaz.

    Μιλώντας κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τατάρ χαρακτήρισε ως «εθνικό και ηθικό καθήκον» την υπεράσπιση της σημαίας και τις εργασίες που γίνονται για διαφύλαξη της εικόνας της σημαίας στον Πενταδάκτυλο.

    Ευχαριστώντας τον πρόεδρο του «συνδέσμου φωταγώγησης της σημαίας», Τανζού Μουεζζίνογλου, την χορηγό εταιρεία, τους εργαζόμενους για το βάψιμο της σημαίας και τους «αξιωματούχους», ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτή την σημαία εκπροσωπείται ο αγώνας που διεξήγαγε ο τουρκοκυπριακός «λαός» σε αυτά τα χώματα, η «κυριαρχία», η «ανεξαρτησία» και η ελευθερία του, καθώς και η υπεράσπιση της «ΤΔΒΚ» και η «ιερότητα» όλων αυτών. «Είναι καθήκον όλων μας να μπορέσουμε να της δώσουμε μιαν εικόνα που αρμόζει στην πατρίδα και στο έθνος μας», είπε και ευχήθηκε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε χθες από το γραφείο του Τατάρ, για το βάψιμο της σημαίας του καθεστώτος εξασφαλίστηκαν γύρω στους 30 τόνους κόκκινης και λευκής μπογιάς. Οι εργασίες θα διεξαχθούν με το σύστημα του ψεκασμού και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 20-25 ημέρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σημαία κατασκευάστηκε το 1987 και φωταγωγήθηκε το 2013.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αρικλί: «Ο Οκτάι μπορεί να έρθει στην ΤΔΒΚ ανά πάσα στιγμή»

    H Halk?n Sesi (21.01.21) γράφει ότι «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί, σε δηλώσεις του χθες στον παράνομο Bayrak, είπε ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι μπορεί να πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στην κατεχομένη Κύπρο ανά πάσα στιγμή.

    «Θα ερχόταν την προηγούμενη εβδομάδα, όμως εξαιτίας του χάους που δημιουργήθηκε με την εκλογή του προέδρου της βουλής, ο ίδιος είπε ότι δεν ήθελε να εμπλακεί σε αυτό το ζήτημα, αφού αυτό θα δημιουργούσε νέους ψιθύρους. Έστειλε έτσι μήνυμα λέγοντας 'εκλέξτε εσείς τον πρόεδρο της βουλής, ξεπεράστε την κρίση και θα έρθω μετά'. Συνεπώς, αφού έχει ξεπεραστεί η κρίση, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας θα έρθει εδώ μέσα στις επόμενες μέρες. Έχουμε πολύ σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τον Φουάτ Οκτάι», υποστήριξε ο Αρικλί, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς την βοήθεια της Τουρκίας δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας.

    (ΑΚ)

    [03] Συγχαρητήριο μήνυμα Οκτάι στον Σεννάρογλου

    Η Vatan (21.01.21) γράφει ότι Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Όντερ Σεννάρογλου για την εκλογή του στη θέση του «προέδρου της βουλής» του κατοχικού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της «βουλής», ο Οκτάι στο μήνυμά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σεννάρογλου, κατά τη «θητεία του στη βουλή», που αποτελεί σύμβολο της βούλησης του τουρκοκυπριακού «λαού», όπως υποστήριξε, θα συνεχίζει τον αγώνα για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και ευδαιμονία η «ΤΔΒΚ».

    Ο Οκτάι διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία, «ως μητέρα πατρίδα» και εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες και εγγυούνται να «νόμιμα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων.

    (ΑΚ)

    [04] Στα 27 ανήλθαν τα χθεσινά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (21.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,633 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 27 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Από αυτά, τα 17 είναι εγχώρια το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα άλλα 9 είναι άτομα που αποτελούν επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρίσκονταν ήδη σε περιορισμό. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 20 άτομα.

    Από τα χθεσινά εγχώρια κρούσματα, τα δύο εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, 22 άτομα στην κατεχόμενη Κερύνεια και δύο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 373,605 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,971 κρούσματα Covid-19, 1,713 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 247 ασθενών, 58 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 185 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 11 άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο και 4 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΑΚ)

    [05] Εξαιρέσεις από την καραντίνα και το κόστος του PCR

    Ο παράνομος Bayrak (21.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την εξαίρεση κάποιων ατόμων από την υποχρέωση να τίθενται σε καραντίνα και να καταβάλλουν το κόστος για την εξέταση PCR στην οποία θα υποβάλλονται στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Αυτά τα άτομα είναι τα εξής:

    - Στρατιωτικοί που διορίζονται στην κατεχόμενη Κύπρο.

    - Ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν σε «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα.

    - Φοιτητές «πολίτες της ΤΔΒΚ» που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    - Άτομα που λαμβάνουν κοινωνικά βοηθήματα και σύνταξη αναπηρίας.

    - Ασθενείς που παραπέμπονται από το «συμβούλιο υγείας» και οι συνοδοί τους.

    - Άτομα από την Τουρκία που έρχονται στα κατεχόμενα για «επίσημη επίσκεψη».

    - «Αξιωματούχοι» που θα πραγματοποιήσουν «επίσημη επίσκεψη» στο εξωτερικό.

    Στην απόφαση αναφέρεται ότι εξουσιοδοτείται το «υπουργείο οικονομικών» να καθορίσει τα έξοδα όσων θα τεθούν σε καραντίνα στο πλαίσιο των αποφάσεων της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στις 25 Ιανουαρίου επαναλειτουργούν τα σχολεία

    Η Gunes (21.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού, Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι τα σχολεία στα κατεχόμενα θα επαναλειτουργήσουν την Δευτέρα στις 25 Ιανουαρίου, όμως την προσεχή Παρασκευή θα αποφασιστεί το αν τα μαθήματα θα διεξάγονται με φυσική παρουσία ή μέσω διαδικτύου.

    Σε ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου του αναφέρεται ότι ο Αμτζιάογλου είπε ότι είναι απαραίτητο να επαναλειτουργήσουν την ίδια μέρα τα «κρατικά» και τα ιδιωτικά σχολεία και υπενθύμισε ότι παρατάθηκαν οι χειμερινές διακοπές με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» την οποία πρέπει να σέβονται όλα τα σχολεία.

    Στο μεταξύ, η Yeni Duzen (21.01.21) γράφει ότι σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε η διεύθυνση ορισμένων ιδιωτικών σχολείων σε γονείς αναφέρεται ότι αναστάληκε για δύο μέρες η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, κατόπιν αιτήματος του λεγόμενου υπουργείου παιδείας. Κάτω από τον τίτλο «Το υπουργείο παιδείας απαγόρευσε την online εκπαίδευση», η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ορισμένα σχολεία είχαν αρχίσει διακοπές στις 22 Δεκεμβρίου και επαναλειτούργησαν στις 4 Ιανουαρίου εφαρμόζοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Προσπάθειες να μπορούν να έρχονται φοιτητές από την 1η Φεβρουαρίου

    Η Gunes (21.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού, Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι άρχισαν να κάνουν βήματα ούτως ώστε να μπορούν να έρχονται φοιτητές στα κατεχόμενα από την 1η Φεβρουαρίου και τα έξοδα της παραμονής τους σε καραντίνα να καταβάλλονται από το καθεστώς.

    Μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση από τον λογαριασμό του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας» στο Instagram μαζί με τον ιδρυτικό «πρύτανη» του εν λόγω «πανεπιστημίου», Σερχάτ Άκπιναρ, ο Αμτζάογλου είπε ότι αξιολόγησαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε συνάντηση που είχαν και με τους 21 «πρυτάνεις» των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα στην παρουσία του ούτω καλούμενου πρωθυπουργού. Ανέφερε ότι ως «υπουργείο» παιδείας σημείωσαν ότι γύρω στις 40 χιλιάδες από τους συνολικά 82 χιλιάδες ενεργούς φοιτητές κάνουν μαθήματα διαδικτυακά από το εξωτερικό και ότι κατονόμασαν τις σχολές και τα τμήματα που μπορεί να χρειαζόταν να γίνεται μάθημα με φυσική παρουσία. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «[...] Σχεδιάζουμε να έχουμε εκπαίδευση με φυσική παρουσία από τον Απρίλιο. Ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται υπάρχει και η χορήγηση από την ΤΔΒΚ της δεύτερης δόσης του εμβολίου στους φοιτητές που προέρχονται από την Τουρκία, αφού κάνουν την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Φυσικά είναι σημαντική για εμάς η στήριξη του υπουργείου υγείας, του κ. πρωθυπουργού και των αξιωματούχων της Τουρκίας. [...]

    Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ήταν και η περίπτωση να μπορούν να έρθουν στο νησί παιδιά που ολοκλήρωσαν την διαδικασία του εμβολιασμού τους με ένα τεστ αντισωμάτων και ένα PCR. Φυσικά, η διαδικασία θα ξεκαθαρίσει αφότου λάβουμε και τις απόψεις των ειδικών μας. Στο τέλος αυτής της περιόδου, αν αυτή η διαδικασία δεν προλάβει να γίνει τον Φεβρουάριο, θα βρεθούμε με τους φοιτητές μας τον Απρίλιο. Η χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία θα προστεθεί στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Νέα κρίση εντός του UBP

    H Halk?n Sesi (21.01.21) γράφει ότι μετά τους ισχυρισμούς ότι η «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ρεσμιγιέ Έρογλου Τζαναλτάϊ θα διοριστεί στη θέση της «γενικού γραμματέα» του κόμματος, προκλήθηκαν ποικίλες αντιδράσεις εντός του κόμματος και νέα κρίση.

    Επικαλούμενη εμπιστευτικές πληροφορίες, η εφημερίδα σημειώνει ότι έχουν ακυρωθεί οι προγραμματισμένες «εκλογές» εντός του κόμματος για την θέση του «γενικού γραμματέα» και έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη ο διορισμός της Τζαναλτάϊ στη θέση αυτή.

    Σύμφωνα με ισχυρισμούς, μετά την αποτυχία της Τζαναλτάϊ να εκλεγεί στη θέση της «προέδρου της βουλής», της έχουν υποσχεθεί διορισμό στη θέση του «γενικού γραμματέα» του κόμματος. Το γεγονός αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στο κόμμα αφού οι «βουλευτές» του κόμματος Οζντεμίρ Μπέροβα και Ογουζχάν Χασίπογλου έχουν ήδη προ πολλού ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για τη θέση αυτή.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν δεν πετύχει και αυτή η «μέθοδος» με τη Τζαναλτάϊ, τότε ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή ακόμη και στο «υπουργικό συμβούλιο», αφού λέγεται ότι ίσως η Τζαναλτάϊ αναλάβει το «υπουργείο μεταφορών και δημοσίων έργων».

    Υπογραμμίζοντας ότι ο επιθυμίες της οικογένειας Έρογλου, (Σημ. μεταφραστή: η Τζαναλτάϊ είναι θυγατέρα του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου) δεν έχουν όρια, η εφημερίδα γράφει ότι όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν πιέσεις έτσι ώστε ο υιός της Τζαναλτάϊ, Ντερβίς Τζαναλτάϊ, που σήμερα είναι μέλος του «διοικητικού συμβουλίου» της Vakiflar Bankasi, αναλάβει «διευθυντής» της εν λόγω τράπεζας.

    Όλες αυτές οι ενέργειες σημειώνει η εφημερίδα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που ζητούν τη διεξαγωγή συνεδρίου του UBP πριν από τις «πρόωρες εκλογές».

    (AK)

    [09] Η Μανάβογλου νέα γενική γραμματέας του ΗΡ

    Η Yeni Duzen (21.01.21) γράφει ότι την πρώτη του συνεδρία πραγματοποίησε χθες το συμβούλιο του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) μετά το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Κατά την συνεδρία, νέα γενική γραμματέας του ΗΡ εξελέγη η Γκιουσάχ Μανάβογλου.

    Ο πρόεδρος του ΗΡ, Κουτρέτ Όζερσαϊ ευχαρίστησε την απερχόμενη γενική γραμματέα, Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς που, όπως είπε, επιτέλεσε τα καθήκοντά της με αυτοθυσία σε μια δύσκολη περίοδο και παρέδωσε χθες την σκυτάλη στην Μανάβογλου, στην οποία ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Βιβλίο για το Δίκαιο της Θάλασσας προσφέρθηκε στον Τατάρ

    Η Hakikat (21.01.21) γράφει ότι δύο βιβλία προσφέρθηκαν χθες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της λεγόμενης προεδρίας, το πρώτο ήταν το βιβλίο του δημοσιογράφου-συγγραφέα Οσμάν Γκιουβενίρ με τίτλο «Ραούφ Ραϊφ Ντενκτάς: Ο αγώνας ύπαρξής μου», το οποίο γράφτηκε στην μνήμη του Ραούφ Ντενκτάς και έχει ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

    Το δεύτερο ήταν το βιβλίο της ακαδημαϊκού Εμετέ Γκιοζούγκιουζελλί με τίτλο «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – Οι Τουρκικές Θάλασσες και οι Εκ Των Ων Ουκ Άνευ Αρχές (Sine Qua Non)».

    Παραλαμβάνοντας τα βιβλία, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Γκιουβενίρ για την συμβολή του σημαντικού του πονήματος στην τουρκοκυπριακή ιστορία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το βιβλίο της Γκιοζούγκιουζελλί «θα φωτίσει» τον αγώνα που διεξάγεται για τα δίκαια και τα συμφέροντά τους στις πηγές ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Γαλάζια Πατρίδα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Κρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες για την Τουρκία

    Η Turkiye (21.01.21) γράφει από τις αρχές Ιανουαρίου εντάθηκαν οι επαφές της Τουρκίας με την ΕΕ, αφού όπως υποστηρίζει, η σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε μία νέα περίοδο.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε επαφές στην Ισπανία αλλά και στην Πορτογαλία, αφού η τελευταία ανέλαβε την περασμένη βδομάδα την Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, θα έχει σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες μέρες. Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας Τζοζέπ Μπορέλ, την Αντιπρόεδρο του Βελγίου και Υπουργό Εξωτερικών Σοφή Γουλμές, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ.

    Αν και στην ατζέντα θα δεσπόσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά ζητήματα καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες θα έχει και προπαρασκευαστική φύση για τριμερή σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (ΚΣ)

    [02] ΥΠΕΞ: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, δεν επηρεάζει το Αιγαίο»

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.01.21), ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή του ανακοίνωση, σχολίασε τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος, ως εξής:

    «Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια φτάνει στα νότια της πελοποννησιακής χερσονήσου και δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο. Η Τουρκία έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Όλοι γνωρίζουν ότι η θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι ότι τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, καθώς και την πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα, τόσο της Τουρκίας όσο και τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη θέση μας αυτή».

    (ΔΨ)

    [03] Cumhuriyet: Με προβλήματα η αρχή νέας περιόδου μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ

    Υπό τον τίτλο «Ποια θα είναι τα δύσκολα ζητήματα των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ κατά την διοίκηση του Τζο Μπάιντεν;», η Cumhuriyet (21.01.21) γράφει ότι με την έναρξη των καθηκόντων του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα περίοδο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να έχει περισσότερο προβλέψιμες σχέσεις με την διοίκηση του Μπάιντεν.

    Υπενθυμίζοντας ένα άρθρο του Τζο Μπάιντεν στην εφημερίδα New York Times τον Ιανουάριο του 2020, που χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν «μονάρχη», η εφημερίδα γράφει ότι οι δηλώσεις του Μπάιντεν επικρίθηκαν τότε έντονα από την τουρκική κυβέρνηση, που κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να αντιδρά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις τους.

    Σημειώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά για τις ΗΠΑ είναι η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ενώ για την Άγκυρα το κατά πόσον θα συνεχίσει η στρατιωτική στήριξη της Ουάσιγκτον στην κουρδική οργάνωση YPG.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα περιφερειακά θέματα, όπως η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος και το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα απασχολήσουν την τουρκική και την αμερικανική διπλωματία. Αναμένεται ότι η ομάδα του Μπάιντεν, αντιθέτως με τον Τραμπ, θα συζητήσει αυτά τα θέματα σε πολυμερές περιβάλλον, κυρίως με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, προστίθεται στο δημοσίευμα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αναμένουν από την διοίκηση των ΗΠΑ να δει τον αυξανόμενο ρόλο και την γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι έτοιμοι να συνεργασθούν σε περιφερειακά ζητήματα, σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Cumhuriyet αναφέρει επίσης ότι το Κυπριακό είναι μια άλλη σημαντική διαδικασία για τις ΗΠΑ και ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνει και το εξής: «Τα βήματα της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου, όπως η αλλαγή του καθεστώς της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και ο προσανατολισμός προς λύση δύο κρατών, προκάλεσε αναστάτωση στις ΗΠΑ. Η στρατιωτική και πολιτική στήριξη που έδωσε η Τουρκία στο Μπακού κατά την διαμάχη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, σημειώθηκε ως ένα ακόμη αρνητικό βήμα για την Τουρκία από την Ουάσιγκτον».

    (ΔΨ)

    [04] Η Άκσενερ κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει αποξενωθεί από το έθνος

    Η Sozcu (21.01.21) γράφει ότι η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μεράλ Ακσενέρ, σχολιάζοντας τις τελευταίες συζητήσεις στην Τουρκία για την αλλαγή του εκλογικού μέτρου σε συνέντευξη στην εφημερίδα, δήλωσε ότι είναι φανεροί οι λόγοι που το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επιθυμεί να ανεβάσει το 10% του εκλογικού μέτρου, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) επιθυμεί την μείωση του.

    Υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά της απαρτιζόμενης από τα κυβερνώντα κόμματα AKP και MHP «Συμμαχίας της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?) μειώνονται ολοένα και περισσότερο, η Ακσενέρ είπε ότι η πολιτική είναι για να υπηρετείς το έθνος, να αφουγκράζεσαι τον πολίτη, να ακούς την φωνή του, να γνωρίζεις τα προβλήματά του και να μπορείς να κάνεις σωστή διάγνωση των προβλημάτων της χώρας και πρόσθεσε: «Στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του, ο Ερντογάν γνώριζε το 'δρόμο', άγγιζε τους πολίτες. Όμως, το (προεδρικό) παλάτι τον απέκοψε από το έθνος, και συνεπώς από την πραγματικότητα. Δυστυχώς, τώρα ζει σε μιαν άλλη διάσταση. Τα προβλήματα της Τουρκία θα μπορούσαν να λυθούν μόνο εντός της πολιτικής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μόνο εάν ακούσεις τον πολίτη, αν μπορείς να τον νοιώσεις. Μια πολιτική αποξενωμένη από το έθνος της, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στο έθνος της».

    Στη συνέχεια, η Άκσενερ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται σε κρυφές διαβουλεύσεις με το AKP, υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη δύναμη του κόμματος της είναι η διαφάνεια.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και του τουρκικού έθνους σε διάφορα ζητήματα, η Άκσενερ υπογράμμισε τα εξής:

    «Άλλος είναι ο πληθωρισμός της κυβέρνησης, άλλος είναι ο πληθωρισμός του έθνους. Ο πλούτος που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν υπάρχει στα σοκάκια, στα σπίτια. Άλλο είναι το ποσοστό ανεργίας που ανακοινώνει η κυβέρνηση και άλλος είναι ο αριθμός των ανέργων. Η οικονομία ήταν ήδη προβληματική, τώρα η πανδημία την επιφόρτισε περισσότερο. Σε τέτοιες εποχές, το έθνος επιθυμεί να δει το κράτος να είναι δίπλα του. Όμως, οι κυβερνώντες στην Τουρκία επέλεξαν να στηρίξουν πέντε εργολάβους, αντί να στηρίξουν το έθνος».

    (ΔΨ)

    [05] Δημιούργησε μεγάλο φόβο η έκρηξη στο Άκκουγιου

    Η Cumhuriyet (21.01.21) γράφει ότι οι δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου, ο οποίος είναι χτισμένος σε σεισμογενή ζώνη και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι έχει παρουσιάσει ρωγμές στο πάτωμα, δημιούργησαν μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες της πόλης Μπουγιούκτσελι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές και γράφει ότι ο κυβερνήτης της Μερσίνας είχε αναφερθεί χθες σε ελεγχόμενες εκρήξεις με δυναμίτη που ήταν η αιτία των εκρήξεων που ακούστηκαν.

    Ο Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αλί Μπαχίρ Μπασαρίρ ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκαν στην έκρηξη σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου σημείωσε ότι οι κάτοικοι της Μερσίνας δεν θέλουν πλέον να βιώνουν αυτούς τους κινδύνους που σχετίζονται με τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας. «Ως κάτοικοι της Μερσίνας, δεν θέλουμε να ζήσουμε με αυτόν τον κίνδυνο στη χώρα μας. Εάν πρόκειται να κάνετε πυρηνικά, κάντε το σε μια περιοχή που δεν έχει κίνδυνο σεισμού και είναι λιγότερο επικίνδυνη από την Μερσίνα. Οι κάτοικοι της Μερσίνας δεν θέλουν τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου», ανέφερε.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (21.01.21) αναφέρεται στο θέμα και γράφει ότι «το CHP είναι ενάντια στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου» και σημειώνει ότι το Κόμμα έκανε έκκληση για διακοπή των εργασιών κατασκευής του σταθμού, ο οποίος θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2023. Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Μπασαρίρ δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 6,435 τα νέα περιστατικά με COVID-19 στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (21.01.21) μετέδωσε ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 6,435 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 168,894 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 159 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 5,932. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 759 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,406,216 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 24,487. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,283,919.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 27,867,450 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,102 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 5,1% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 31,2%.

    (ΚΣ)

    [07] Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι εμβολιασμοί στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (21.01.21) γράφει ότι ο αριθμός των ανθρώπων στην Τουρκία που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, την πρώτη βδομάδα που η χώρα άρχισε τους μαζικούς εμβολιασμούς.

    Η Τουρκία χρησιμοποιεί το κινέζικο εμβόλιο SinoVac για τους εμβολιασμούς, γράφει η εφημερίδα.

    Εξάλλου, Yeni Safak (21.01.21) γράφει ότι τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Τουρκία για αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19 έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφού παρατηρείται αποσυμφόρηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, τα περιοριστικά μέτρα που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες απέδωσαν αποτελέσματα. Ο αριθμός των περιπτώσεων που ξεπερνούσαν τις 30 χιλιάδες καθημερινά μειώθηκε σε 6 χιλιάδες. Το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ, το οποίο ξεπέρασε το 72% την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, μειώθηκε στο 60% από χθες.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 21 January 2021 - 15:15:37 UTC