Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 13/2022 20.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ομοσπονδίας», επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Μέλος του UBP στηρίζει την προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία
  • [03] «Η προσάρτηση ή ένταξη της ΤΔΒΚ σε μια χώρα δεν μπορεί να είναι η επίσημη θέση της προεδρίας», υποστηρίζει το ψευδοκράτος
  • [04] Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ από την Πλατφόρμα Μποϊκοτάζ
  • [05] Καταδίκασε το άνοιγμα αντιπροσωπείας του PYD στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές ο Ερτουγρούλογλου
  • [06] Τζαναλτάι: Αδύνατη η συμπερίληψη Τύμπου στα εσωτερικά δρομολόγια της Τουρκίας
  • [07] «Πού ήταν το μυαλό σας όταν απορρίπτατε το άνοιγμα του Ερτζιάν σε διεθνείς πτήσεις;»
  • [08] Συντεχνία κινεί «αγωγή» για παραχώρηση γης στο «προξενείο» της Τουρκίας
  • [09] Στα 572 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Έρντογαν καλεί ξανά τους Τούρκους να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους από ξένο συνάλλαγμα σε ΤΛ
  • [02] Σεντόπ: «Η Τουρκία έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της μέχρι τέλους στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [03] Καϊμακτζί: Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [04] Η Τουρκία προσκάλεσε Ελλάδα και Κύπρο στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, δηλώνει ο Τσαβούσογλου
  • [05] Η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» παίρνει το προβάδισμα σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση - Τρίτη δύναμη οι αναποφάσιστοι
  • [06] Καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ έξωση οικογένειας Παλαιστινίων από την οικία του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • [07] Στις 72,615 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ομοσπονδίας», επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (20.01.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι με την στήριξη της Τουρκίας έθεσαν στο τραπέζι την αποδοχή των «δύο χωριστών κυρίαρχων και ίσων κρατών» στην Κύπρο για να καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας των επίσημων διαπραγματεύσεων και ότι δεν θα μπουν σε συζήτηση ομοσπονδίας, όπως γινόταν στο παρελθόν.

    Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πάντοτε τάσσονταν υπέρ της συνεργασίας για μια λύση στην Κύπρο και ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν «δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη» στο νησί.

    Αναφερόμενος στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες για την περίοδο 19 Ιουλίου 2021 ? 15 Δεκεμβρίου 2021, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «[?] Το μοντέλο κάτω από την ομοσπονδιακή στέγη συζητήθηκε για 50 χρόνια και δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Έχει δει και ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρρες ότι δεν θα υπάρξει κοινή βάση χωρίς να γίνουν αποδεχτές οι αρχές των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και επομένως δεν θα μπορέσει να αρχίσει επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Όσο και να προσπαθεί να συμπεριφερθεί αμερόληπτα ο Γκουτέρρες, το γεγονός ότι διαπίστωσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος είναι ικανοποιητικό από την δική μας άποψη».

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για να μπορούν να ζουν πλάι-πλάι οι «δύο λαοί» στο νησί, ο Τατάρ ανέφερε ότι η συνεργασία θα μπορούσε να γίνει σε τομείς όπως η υγεία, η δικαιοσύνη, το περιβάλλον και η ενέργεια. Είπε ότι στην «προεδρία» του υπάρχουν άτομα που εργάζονται στις «διμερείς επιτροπές», όπως αποκάλεσε τις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές, σε θέματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή και ότι ο ίδιος το υποστηρίζει αυτό, όμως οι Ελληνοκύπριοι δεν υποστηρίζουν τόσο ειλικρινά όσο ο ίδιος τις εργασίες των «διμερών επιτροπών».

    Ισχυρίστηκε ότι η βάση του κυπριακού ζητήματος είναι η «κυριαρχία» και ότι η «κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμη όσο και εκείνη των Ελληνοκυπρίων. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας σύρουν εντός μιας ενιαίας κυριαρχίας μέσα στην ΕΕ. Θέλουν να εξαπλώσουν την εξουσία τους και στον βορρά με μιαν επιβαλλόμενη λύση του ισχυρού στον ανίσχυρο. Αυτό δεν είναι κάτι που θα αποδεχόμασταν ποτέ. Ούτως ή άλλως και η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει. Τελικά, η ασφάλεια και η ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού είναι πολύ σημαντικές βεβαίως για τον τουρκοκυπριακό λαό, όμως η συνέχιση της ΤΔΒΚ ως κυρίαρχο κράτος είναι σημαντική και για την ασφάλεια της Τουρκίας».

    Σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη μία κυριαρχία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι όνειρο των Ελληνοκυπρίων είναι να παραιτηθούν του «κράτους» τους οι Τουρκοκύπριοι και να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, κατά την έκφρασή του.

    «Μη βιώσιμο έργο ο EastMed»

    Αναφερόμενος στην απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed), ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Όταν κοιτάζατε τις λεπτομέρειες του EastMed, το μήκος της απόστασης και το κόστος του, ήταν φανερό ότι έτσι θα γινόταν αυτό, διότι δεν είναι βιώσιμο έργο. Σε περίπτωση συμφωνίας στην Κύπρο, η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση μόνο 40 μιλίων από εδώ. Η βιωσιμότητα αυτού [του έργου] θα είναι πολύ πιο σημαντική. Μπορεί να μεταφερθεί όλος ο πλούτος των υδρογονανθράκων στην ΕΕ μέσω Τουρκίας. Ήταν σωστό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και άλλοι είδαν ότι δεν είναι βιώσιμο έργο ο EastMed και προέβησαν σε τέτοιες δηλώσεις».

    «Άλλαξε το παιχνίδι στην Κύπρο με το Βαρώσι»

    Υπενθυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2020 άρχισε το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, που «βρίσκεται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ», όπως ισχυρίστηκε, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτή την κίνηση εστάλη σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα ότι «άλλαξε πλέον το παιχνίδι στην Κύπρο» και ότι «η τουρκική πλευρά ανάπτυξε ένα νέο όραμα». Σημειώνοντας ότι δεν θεωρούν πως υπάρχει νόημα πλέον να περιμένει το Βαρώσι στην ίδια βάση για άλλα 47 χρόνια, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Με το άνοιγμα του Βαρωσιού έγινε συμβολή τόσο στην οικονομική δομή της ΤΔΒΚ όσο και στο τουριστικό δυναμικό. Είναι μια σωστή απόφαση το να δοθεί το δικαίωμα αίτησης μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών (ΤΜΚ) σε όσους ήταν δικαιούχοι το 1974 για να επιτρέψουν ξανά πίσω εκεί, το να ξεπεραστεί η θυματοποίηση και είναι απόφαση από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δημιούργησαν προβλήματα στην εσωτερική πολιτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά οι αιτήσεις των δικαιούχων Ελληνοκυπρίων στην ΤΜΚ. Αυτό είναι πρόβλημα της ελληνοκυπριακής πλευράς, όμως εμείς κάναμε το σωστό».

    Σημειώνοντας ότι κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν έργα υποδομής και καθαριότητας στο Βαρώσι, ο Τατάρ ανέφερε ότι παρά την πανδημία, το μέρος επισκέφτηκαν περίπου 400 χιλιάδες άτομα μέχρι τώρα.

    Επισημαίνοντας ότι έγιναν πέραν των 400 αιτήσεων [στην ΤΜΚ] για περιουσίες που βρίσκονται στο Βαρώσι, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ασκούνται πιέσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε όσους αποτείνονται στην «ΤΜΚ» λέγοντάς τους ότι αν υποβάλουν αίτηση για επιστροφή των περιουσιών τους στο Βαρώσι, θα «αυξηθεί η νομιμότητα της ΤΔΒΚ». Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Αυτό είναι αντίθετο με την ελληνοκυπριακή πολιτική. Κρατούν κάτω από πίεση τους ανθρώπους. Αν εξαρτάτο από τους ανθρώπους, θα έρχονταν όλοι και θα υπέβαλλαν αίτηση. Ένα μέρος όσων υποβάλουν αίτηση θα εγκατασταθούν και ένα μέρος θα πουλήσουν. Αυτό πλέον εξαρτάται από τα δικαιώματα των ανθρώπων. Έχει και η Διοίκηση του ΕΒΚΑΦ Κύπρου δικαιώματα που πηγάζουν από την ιστορία στο Βαρώσι. Είναι κομμάτι της πολιτικής μας η απόδοση της δικαιοσύνης και του δικαίου».

    Υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα άνοιξε περίπου το 3,5% του Βαρωσιού και αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική περιοχή, ο Τατάρ είπε ότι τα ανοίγματά τους θα συνεχιστούν με τον καιρό.

    Θα συνεχίσουν να εργάζονται για αναγνώριση

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους και σε περίπτωση που δεν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» έχει επαφές με όλα τα μέρη του κόσμου, έρχονται στην «ΤΔΒΚ» φοιτητές και τουρίστες από πάνω από 100 χώρες και διεξάγεται εμμέσως εμπόριο με πάνω από 100 χώρες. Υποστήριξε ότι έστω και αν δεν αναγνωρίζεται επισήμως, η «ΤΔΒΚ» διεξάγει επαφές και η επίσημη αναγνώριση της δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της άσκησης βέτο από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Κατέληξε ισχυριζόμενος τα εξής ο Τατάρ:

    «Θα εργαστούμε για να τύχουμε περισσότερης αποδοχής με τον καιρό και να αυξήσουμε τις σχέσεις μας με ολόκληρο τον κόσμο κάνοντας περισσότερη προπαγάνδα για επίσημη κατοχύρωση του γεγονότος ότι από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει δίκαιο ο τουρκοκυπριακός λαός στο σημείο της αναγνώρισης. Σε αυτό τον αγώνα η Τουρκία ήταν πάντοτε δίπλα μας. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θέτει το ζήτημά μας στην ατζέντα της διεθνούς κοινής γνώμης σε κάθε ευκαιρία. Αυτό είναι μεγάλη τύχη για εμάς. Αν δεν είναι σήμερα, αν δεν είναι αύριο, αυτή η αναγνώριση (η αναγνώριση της ΤΔΒΚ) θα έρθει. Διότι υπάρχει η πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, λαοί και πολιτιστικές δομές. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτή την πραγματικότητα».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μέλος του UBP στηρίζει την προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία

    Ο Φουάτ Ναλτζίογλου, μέλος της «επιτροπής οικονομίας και φυσικών πόρων της προεδρίας» καθώς και πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), εξέφρασε ξεκάθαρα την πραγματική πρόθεση του Ερσίν Τατάρ και του κόμματος του, σύμφωνα με την Avrupa (20.01.22).

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η «ΤΔΒΚ» θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας σχετικά με τη πρόσφατη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζούογλου για την συμπερίληψη του παράνομου αεροδρομίου «Ερτζιάν» στην Τύμπου στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας, ο Ναλτζίογλου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε τα εξής:

    «Εγώ, ως Τούρκος της Κύπρου, χαιρετίζω την απόφαση να επιβιβάζονται οι ταξιδιώτες, που πηγαινοέρχονται στην Κύπρο, από την πτέρυγα των εσωτερικών πτήσεων στα τουρκικά αεροδρόμια. Υπεραμύνομαι την προσάρτηση της Κύπρου στην ολότητά της, στη μητέρα πατρίδα Τουρκία, τον πραγματικό ιδιοκτήτη της Κύπρου».

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο ακόμη σχετικά με το εν λόγω θέμα.

    (ΔΨ)

    [03] «Η προσάρτηση ή ένταξη της ΤΔΒΚ σε μια χώρα δεν μπορεί να είναι η επίσημη θέση της προεδρίας», υποστηρίζει το ψευδοκράτος

    «Η προσάρτηση της ΤΔΒΚ από οποιαδήποτε χώρα ή η ένταξη της ΤΔΒΚ σε μια χώρα δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η επίσημη θέση της προεδρίας της ΤΔΒΚ, ανακοίνωσε η «προεδρία» στα κατεχόμενα, γράφει η Vatan (20.01.22).

    Αναφερόμενο σε ανάρτηση του Φουάτ Ναλτζίογλου στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το γραφείο Τύπου της «προεδρίας», σε γραπτή ανακοίνωση, επέκρινε την εν λόγω ανάρτηση, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτή η δήλωση στα μέσα ενημέρωσης ως επίσημη πολιτική της «προεδρίας», κάτι που είναι εντελώς εξωπραγματικό και αντιδεοντολογικό. Στη συνέχεια, διατυπώθηκε ο εξής ισχυρισμός στην ανακοίνωση:

    «Όπως όλοι γνωρίζετε, ως προεδρία, δεν μπορεί να έχουμε άλλη θέση εκτός από μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο, που προνοεί την συνεργασία δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών και τη διαβίωση των Τουρκοκυπρίων, που κατόρθωσαν να αποκτήσουν κράτος ως αποτέλεσμα του εθνικού τους αγώνα [?], με ασφάλεια και ελεύθερα στην ΤΔΒΚ.

    Ενώ επιθυμούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που καταβάλλουν προσπάθεια να συσχετίσουν μια προσωπική ανάρτηση οποιουδήποτε ατόμου με την νομική οντότητα της προεδρίας, να σέβονται το δικαίωμα του κοινού να λαμβάνει ορθές και αμερόληπτες ειδήσεις και να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο της ηθικής των ΜΜΕ, πιστεύουμε ότι ο λαός μας θα απαξιώσει τα εκτός πραγματικότητας δημοσιεύματα».

    (ΔΨ)

    [04] Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ από την Πλατφόρμα Μποϊκοτάζ

    Η Avrupa (20.01.22) γράφει ότι επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μέσω αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού απέστειλε χθες επισκεπτόμενη το Λήδρα Πάλας η τουρκοκυπριακή Πλατφόρμα για Μποϊκοτάζ των «εκλογών» που θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου 2022. Την επιστολή υπογράφουν το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), το Κίνημα Ομοσπονδιακή Κύπρος, το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) και η Πρωτοβουλία Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΒΚΡ, Ιζζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι θέλησαν να ενημερώσουν τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Η επιστολή της Πλατφόρμας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει τα εξής:

    «Το νησί μας διχοτομήθηκε λόγω των συνθηκών που δημιούργησαν οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974. Όμως, το καθήκον που ανατέθηκε στις εγγυήτριες δυνάμεις ήταν η προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Τουρκία μετέφερε πληθυσμό διαπράττοντας έγκλημα πολέμου στην περιοχή που κατέκτησε με την στρατιωτική της επέμβαση στο νησί μας. Με αυτό τον τρόπο, αλλοίωσε την δημογραφική δομή στην υπό κατοχή περιοχή. Στον μεταφερόμενο πληθυσμό ‘παραχωρήθηκε υπηκοότητα’ και διανεμήθηκαν σε αυτούς τους εποίκους οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Η Τουρκία κατάφερε να προκύπτει αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της δικής της επιθυμίας, παρεμβαίνοντας σε όλες τις εκλογές που έγιναν στην κατεχόμενη περιοχή μέχρι σήμερα. Αυτή η κατάσταση σημαίνει παραγνώριση της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

    Με τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές οι παρεμβάσεις έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις. Στο τέλος των εκλογών, μέσω της επιβολής του μοντέλου λύσης δύο κρατών, φράχθηκε ενσυνείδητα ο δρόμος της ομοσπονδιακής λύσης, που είχε συμφωνηθεί στο Κραν Μοντάνα.

    Έχει πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά η επίτευξη του στόχου της προσάρτησης που είναι η κρυφή ατζέντα της Τουρκίας.

    Με τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε αυτές τις συνθήκες στο βόρειο τμήμα του νησιού μας, δεν είναι δυνατόν να προκύψει από την κάλπη μια βούληση που θα μας οδηγήσει στην ομοσπονδιακή λύση.

    Εμείς ξεκινήσαμε για να οργανώσουμε πραγματικά τους υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης με σκοπό την επανέναρξη της διαδικασίας της ομοσπονδιακής λύσης.

    Στον κοινό πατριωτικό αγώνα των Κυπρίων, ζητούμε την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, ενεργοποιώντας όλες τις δυνατότητές σας για ομοσπονδιακή λύση υπό την δική σας ηγεσία, κυρίως των ΗΕ και τις ΕΕ, και αίροντας τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά στην λύση.

    Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας και επιθυμούμε να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε στον δρόμο της ομοσπονδιακής λύσης».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Καταδίκασε το άνοιγμα αντιπροσωπείας του PYD στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές ο Ερτουγρούλογλου

    Επέκρινε την παραχώρηση άδειας από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, για άνοιγμα αντιπροσωπείας του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που θεωρείται πολιτικό παρακλάδι της κουρδικής οργάνωσης PKK, στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, γράφει η G?ne? (20.01.22), υπό τον τίτλο «Ερτουγρούλογλου: Η αλληλεγγύη προς τους αιματοβαμμένους δολοφόνους δεν μας εξέπληξε».

    Σε γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την παραχώρηση άδειας του κόμματος PYD [Κούρδοι της Συρίας] από την Κυπριακή Δημοκρατία για άνοιγμα αντιπροσωπείας στην «νότια Κύπρο», ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι «το τουρκικό έθνος δεν είναι ο εχθρός κανενός, αλλά γνωρίζει πολύ καλά να δίνει μαθήματα σε όσους ενεργούν εχθρικά εναντίον του».

    Στη συνέχεια, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότια Κύπρου» συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες με την έγκριση αίτησης του PYD για άνοιγμα αντιπροσωπείας στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές στις 12 Ιανουαρίου, σημειώνοντας τα εξής:

    «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι επιθυμεί να δει ποια θα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι σε ένα μέλος της, που προστατεύει μια «τρομοκρατική οργάνωση».

    Υποστηρίζοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», που επιτρέπει σε μια τρομοκρατική οργάνωση, που εκτελεί κάθε είδους εχθρικές δραστηριότητες εναντίον της Τουρκίας, να ανοίξει αντιπροσωπεία στη «νότια Κύπρο» και που παίρνει υπό την προστασία της τους τρομοκράτες, παίζει με την φωτιά, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά και τα εξής:

    «Ο Τσερκέζ Κορκμάζ, τρομοκράτης της PKK, επικεφαλής της λεγόμενης αντιπροσωπείας, επαινώντας την στήριξη της νότιας Κύπρου στην τρομοκρατική οργάνωση, αποκάλυψε για άλλη μια φορά πώς η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει υποστηρίξει την τρομοκρατική οργάνωση PKK και στο παρελθόν. Αν αποκαλούσαν τον λεγόμενο σύλλογο ‘σύλλογο αλληλεγγύης Ελληνοκυπρίων-PKK’, θα εξέφραζαν μια πραγματικότητα».

    Επιπρόσθετα, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι «αυτό το βήμα θα προκαλέσει πονοκέφαλο στους υποστηρικτές, τους συμβούλους και στους ιδιοκτήτες αυτής της τρομοκρατικής αλληλεγγύης Ελληνοκύπριοι ? PKK», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία, είναι μια περιφερειακή δύναμη σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή και προβαίνει σε σταθερά βήματα αυτήν την περίοδο για να γίνει μια παγκόσμια δύναμη. Καταληκτικά, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι αυτά τα βήματά φανερώνουν την ανικανότητα αυτών των εχθρικών εστιών, λέγοντας «Ας σκεφτούν τι θα πάθουν».

    (ΔΨ)

    [06] Τζαναλτάι: Αδύνατη η συμπερίληψη Τύμπου στα εσωτερικά δρομολόγια της Τουρκίας

    Η Yeni D?zen (20.01.22) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός συγκοινωνιών Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι δήλωσε ότι είναι αδύνατη η συμπερίληψη του παράνομου αεροδρομίου «Ερτζιάν» στην Τύμπου στο σύστημα φορολόγησης των εσωτερικών πτήσεων της Τουρκίας.

    «Είμαστε ένα διεθνές αεροδρόμιο, αυτό δεν είναι δυνατόν, δεν γίνεται αυτό με τους κανονισμούς», ανέφερε η Τζαναλτάι μιλώντας στην εφημερίδα.

    Είπε επίσης ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου ζήτησε διεξαγωγή μελέτης για το κατά πόσο μπορεί να γίνει ρύθμιση στους φόρους και ότι έγινε παρανόηση σε σχέση με το έργο.

    Σύμφωνα με την Τζαναλτάι οι φόροι συνδέονται με το συνάλλαγμα και η σταθεροποίησή τους με τουρκικές λίρες εξαρτάται από συμφωνία ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες και την Τουρκία.

    Η Τζαναλτάι ανέφερε επίσης ότι, αν υλοποιηθεί η μελέτη για τους φόρους, θα υπάρξει μια μείωση της τάξης των 300-400 ΤΛ στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και πρόσθεσε ότι οι ψηλές τιμές οφείλονται στην προσφορά και στην ζήτηση. «Έχουμε δύο εταιρείες. Αν αυξηθούν θα είναι καλύτερα», πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Πήγασος στα κατεχόμενα, Ζεκι Ζιγιά δήλωσε ότι είναι αδύνατον να γίνει το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζιάν» εσωτερική γραμμή της Τουρκίας. Αντιθέτως, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει μείωση στους φόρους, «όμως το κράτος πρέπει να υποδείξει μιαν πηγή χρηματοδότησης γι’ αυτό».

    «Το 48% των φόρων ανήκουν στο κράτος της ΤΔΒΚ. Να παραιτηθούν από αυτούς και θα κατέβουν οι φόροι», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε διεθνείς πτήσεις. Στις εσωτερικές γραμμές υπάρχει και ΦΠΑ. Δηλαδή θα προστεθεί και ΦΠΑ στις τιμές;»

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Πού ήταν το μυαλό σας όταν απορρίπτατε το άνοιγμα του Ερτζιάν σε διεθνείς πτήσεις;»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, ο αρθρογράφος Αζίζ Σαχ στην Avrupa (20.01.22) αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε με τις πρόσφατες δηλώσεις του «πρωθυπουργού» και προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Φαϊζ Σουτζούογλου σε σχέση με συμπερίληψη του παράνομου αεροδρομίου «Ερτζιάν» στην Τύμπου στα εσωτερικά δρομολόγια της Τουρκίας.

    Ο Σαχ υπενθυμίζει ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε δύο φορές πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για διεθνείς πτήσεις. Σημειώνει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «[?] Αυτό που πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε την πρόταση του Αναστασιάδη στην Γενεύη για άνοιγμα των λιμένων της Τύμπου και της Αμμοχώστου. Πρώτα απορρίπτεται το άνοιγμα του Ερτζιάν για διεθνείς πτήσεις, δηλαδή η άρση του εμπάργκο και μετά προτείνεται η συμπερίληψη του Ερτζιάν στις εσωτερικές γραμμές της Τουρκίας.

    Επιπλέον, αυτή δεν είναι η πρώτη απόρριψη της πρότασης για άνοιγμα του Ερτζιάν σε διεθνείς πτήσεις. Όταν είχε προταθεί προηγουμένως από τον Παπαδόπουλο, είχε απορριφθεί εκ μέρους του Ταλάτ. [?]

    Στις 3 Μαΐου 2021 ο Ταλάτ είπε το εξής [Σημείωση μεταφραστή: Για την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Γενεύη τον Απρίλιου του 2021]:

    ‘Δώστε το Ερζιάν και το Βαρώσι υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, δώστε το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ και αυτοί οι θεσμοί μας να διεξάγουν διεθνείς δραστηριότητες. Τι διαβολική πρόταση. Αυτή ήταν πρόταση και του Παπαδόπουλου, δεν ήταν νέα και αυτή απορρίφθηκε εκ μέρους μας. Την επανέλαβε. Γιατί; Για να παρουσιαστεί αρεστός. Υπήρξαν και τουρκοκύπριοι που πετάχτηκαν μετά από αυτό. Λένε ότι ‘χάσαμε πολλά’ κλπ. Τι έχασες; Ζήτησε από εσένα το λιμάνι της Αμμοχώστου, το Βαρώσι και το αεροδρόμιο. Τι είναι αυτό που έχασες; [?] Ούτως ή άλλως δεν ήταν το μέρος γι’ αυτό, διότι εκεί αναζητείτο έδαφος. [?] τα άρθρα της τουρκικής πλευράς ήταν πράγματα που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεχτά, όμως αφορούσαν το έδαφος. Όμως, ο Αναστασιάδης έθεσε στο τραπέζι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα ΗΕ δεν έπρεπε να το προκαλέσουν αυτό’.

    Ο ίδιος ο Ταλάτ θεωρεί ‘υποχώρηση’ στους Ελληνοκύπριους το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την Ευρώπη και την απευθείας συγκοινωνία με τον κόσμο! Αυτό ήταν άνοιγμα των Τουρκοκυπρίων στις εξωτερικές γραμμές, στις εσωτερικές γραμμές του κόσμου. Το μη άνοιγμα αυτών των λιμανιών ήταν παραμονή των λιμανιών των Τουρκοκυπρίων ως εσωτερικές γραμμές της Τουρκίας. Ένθερμος υποστηρικτής αυτού είναι ο Ταλάτ. Αυτό το υποστήριξε και ο ίδιος και εξέφρασε στήριξη και στον Τσαβούσογλου όταν απέρριψε το άνοιγμα των λιμανιών. [?]»

    Σημειώνοντας ότι ο Σουτζούογλου προβάλλει ως επιχείρημα την μείωση των τιμών των εισιτηρίων για την προσπάθεια που καταβάλλεται να καταστεί το παράνομο αεροδρόμιο, ο Σαχ υπενθυμίζει ότι οδηγήθηκαν σε κλείσιμο οι «τουρκοκυπριακές αερογραμμές» με αποτέλεσμα η αγορά να μείνει στο έλεος των τουρκικών αεροπορικών εταιρειών και να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συντεχνία κινεί «αγωγή» για παραχώρηση γης στο «προξενείο» της Τουρκίας

    Η Avrupa (20.01.22) γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στην λεγόμενη αρχή τηλεπικοινωνιών (Tel-Sen) ανακοίνωσε ότι σήμερα θα κατερχόταν σε απεργία στα γραφεία της «αρχής τηλεπικοινωνιών» (ΚΙΒ-ΤΕΚ) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, διαμαρτυρόμενη για την παραχώρηση γης στο «προξενείο» της Τουρκίας στην κατεχόμενη πόλη.

    Η Tel-Sen ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταχωρήσει και «αγωγή» για το θέμα, αναφέροντας ότι είναι «παράνομη» η απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να μεταβιβάσει στο «προξενείο» της Τουρκίας γη εντός της οποίας βρίσκεται και μέρος της «αρχής τηλεπικοινωνιών».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα 572 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (20.01.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 20.114 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 572 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 224, Κερύνεια 174, Αμμόχωστος 94, Μόρφου 36, Τρίκωμο 17 και Λεύκα 27.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 715 άτομα.

    Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5.156.080 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 48.638 κρούσματα Covid-19, ενώ 42.260 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 6.226 ασθενών, 67 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 6.144 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 15 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Δεν σημειώθηκαν θάνατοι χθες με τελική αιτία θανάτου την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 154.

    Στις 19 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1.642 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Έρντογαν καλεί ξανά τους Τούρκους να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους από ξένο συνάλλαγμα σε ΤΛ

    Σύμφωνα με την Aksam (20.01.22) και την Turkiye (19.01.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία της οποίας προήδρευσε, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση στη χώρα, λέγοντας ότι το 2022 θα προσφέρουν γαλήνη στο Τουρκικό Έθνος και μια νέα διαφορετική Τουρκία.

    Επαναλαμβάνοντας ότι στόχος τους είναι όπως μέσω των επενδύσεων, των προσλήψεων, της παραγωγής και των εξαγωγών να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η οικονομία της χώρας και να καταστεί μια από τις 10 πιο αναπτυγμένες οικονομίες ανά το παγκόσμιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο που αποφάσισαν στις 20 Δεκεμβρίου να ακολουθήσουν για την τουρκική οικονομία, με στόχο την σταθεροποίηση της ΤΛ έναντι του ξένου συναλλάγματος και στην απόφαση που αφορά στην αποζημίωση από το κράτος όσων υποστούν μείωση στις καταθέσεις τους και υποστήριξε ότι μετά την εξαγγελία αυτής τους της απόφασης έχουν καταφέρει να διαλύσουν το κλίμα πανικού που επικρατούσε στη χώρα όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας.

    «Όλα έχουν τελειώσει και είδαμε ότι το συνάλλαγμα έχει και πάλι φτάσει σε ένα σταθερό επίπεδο. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον καμιά απειλή και κανένας λόγος ανησυχίας ότι θα βιώσουμε ξανά αυτή την άσχημη κατάσταση. Ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που ανακοινώσαμε είναι η προστασία των καταθέσεων, κάτι για το οποίο οι επενδυτές και οι καταθέτες επέδειξαν πολλή σοβαρότητα. Αυτή τη στιγμή περάσαμε στο σύστημα προστασίας των καταθέσεων ύψους μέχρι και 163 δισεκατομμυρίων ΤΛ, έναντι του ξένου συναλλάγματος», δήλωσε.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες, τους διάφορους οργανισμούς και τους επενδυτές να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που τους παρέχει το κράτος και να μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες τις αποταμιεύσεις τους που έχουν σε ξένο νόμισμα.

    Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι 163 δισεκατομμύρια ΤΛ έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος που προστατεύει τις καταθέσεις της λίρας από την υποτίμηση του συναλλάγματος. «Μέσω των τραπεζών και του μηχανισμού που περιλαμβάνει το νομισματοκοπείο και το διυλιστήριο χρυσού θα προστατεύσουμε τα αποθέματα χρυσού των πολιτών μας», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ανάμεσα στους στόχους τους είναι όπως με ένα πρόσθετο κονδύλι ύψους 50,4 εκ. ΤΛ παρέχουν στήριξη σε 20,000 οικογένειες όσον αφορά στον ηλεκτρισμό. Ανέφερε ακόμη ότι θα παρέχουν στήριξη σε 4 εκατομμύρια νοικοκυριά σε φυσικό αέριο.

    (ΑΚ)

    [02] Σεντόπ: «Η Τουρκία έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της μέχρι τέλους στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Το Ankara Anatolia (20.01.22) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της μέχρι τέλους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Σεντόπ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ντόχα του Κατάρ, όπου βρίσκεται για επίσημες επαφές.

    Αξιολογώντας το έργο EastMed, ο Σεντόπ είπε πως σκέφτηκαν από την αρχή ότι αυτό το έργο «δεν ήταν εμπορικό, ήταν αντιοικονομικό και παράλογο». Πρόσθεσε επίσης πως του φαίνεται περίεργο οι χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο να μιλούν για αυτό το έργο, να διεκδικούν και να έχουν απαιτήσεις.

    «Η Τουρκία έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, με όλα τα μέσα. Θέλουμε να μοιραστούν οι ευκαιρίες της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της ισότητας, ιδίως στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, και να μοιραστούν επίσης και οι οικονομικές ευκαιρίες. Θέλουμε αυτό να επιτευχθεί μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων», υποστήριξε.

    Όσον αφορά στην επίσκεψη στο Κατάρ, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ βασίζονται στο δίκαιο της αδελφοσύνης, ο Σεντόπ είπε ότι και οι δύο χώρες στέκονται η μια στο πλευρό της άλλης σε δύσκολες στιγμές. Εξήγησε ότι πραγματοποίησαν αυτήν την επίσκεψη προκειμένου να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών και ότι έχουν υπογράψει πρωτόκολλο που θα διασφαλίζει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ τους.

    (ΚΣ)

    [03] Καϊμακτζί: Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

    Το Ankara Anatolia (20.01.22) μετέδωσε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτζί δήλωσε πως είναι ευθύνη της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τα Ταμεία Προ-ενταξιακής Βοήθειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να επιτύχει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μιλώντας σε εκδήλωση σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Καϊμακτζί είπε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τα κεφάλαια του Ταμείου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και πρόσθεσε πως αποτελούν μια πολύ πολύτιμη επένδυση που προετοιμάζει το κοινό μέλλον μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας.

    Είπε επίσης πως πόροι ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει μεταφερθεί από την ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο του Ταμείου και ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτούς τους πόρους αποτελεσματικά σε πολλούς τομείς από τη γεωργία στη βιομηχανία, από τις μεταφορές στο περιβάλλον, από την προστασία των καταναλωτών έως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    (ΚΣ)

    [04] Η Τουρκία προσκάλεσε Ελλάδα και Κύπρο στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Milliyet (20.01.22), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες ότι τον Μάρτιο θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λατινική Αμερική με στόχο να εμβαθύνουν περισσότερο τη μελλοντική τους συνεργασία με τις χώρες της εν λόγω ηπείρου.

    Σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τους Πρέσβεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι ένα έθνος που έχει πολλά κοινά σημεία με πολλές γεωγραφικές περιοχές, από τη Δύση μέχρι και την Ανατολή.

    Υπογραμμίζοντας ότι αναμένουν ευρεία συμμετοχή από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας που θα γίνει από τις 11-12 Μαρτίου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μέχρι στιγμής 6 Υπουργοί Εξωτερικών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

    «Υπουργοί Εξωτερικών από όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν συνεχώς την συμμετοχή τους στο Φόρουμ. Ο αριθμός των Υπουργών Εξωτερικών που επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στο Φόρουμ μέχρι σήμερα ανήλθε στους 39. Εμείς έχουμε αποστείλει επιστολές σε όλους σε κάθε μέρος του πλανήτη. Προσκαλέσαμε την Αρμενία, την Ελλάδα, την ελληνοκυπριακή διοίκηση, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Τον Μάρτιο θα πραγματοποιήσουμε περιοδεία στη Λατινική Αμερική. Πήραμε πρόσκληση από την Βραζιλία και θα αρχίσουμε από νότια. Θα επισκεφθούμε 4 ή 5 χώρες μέχρι τη Κεντρική Αμερική. Θα ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας. Ελπίζω να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επαφές με τους ομολόγους μας ή ακόμη και με ηγέτες αν αποδεχθούν, για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    (ΑΚ)

    [05] Η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» παίρνει το προβάδισμα σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση - Τρίτη δύναμη οι αναποφάσιστοι

    H Cumhuriyet (20.01.22) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Avrasya σε 26 επαρχίες της Τουρκίας μεταξύ 9 και 14 Ιανουαρίου 2022, με τη συμμετοχή 1,260 ατόμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, η Συμμαχία της Δημοκρατίας (Millet ?ttifak?), που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), παίρνει το προβάδισμα από την «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?), που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), σε περίπτωση εκλογών.

    Σύμφωνα με την έρευνα, σε ερώτηση: «Ποια συμμαχία πιστεύετε ότι θα κέρδιζε εάν διενεργούνταν πρόωρες εκλογές;» οι απαντήσεις ήταν:

    «Συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?): 35,6%

    «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?): 32,3%

    Δεν ξέρω: 10%

    Στην ερώτηση: «Αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

    AKP: 27.4%

    CHP: 25.6%

    ?Y? Parti: 10.1%

    Φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 9.9%

    MHP: 5.2%

    DEVA: 5%

    Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi): 1.3%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi): 1%

    Κόμμα της Πατρίδας (Memleket): 0.8%

    Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti): 0.8%

    Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (T?rkiye ???i Partisi): 0.8%

    Άλλα: 0.9%

    Αναποφάσιστοι: 10.3%

    Ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (ως υποψήφιο της αντιπολίτευσης) , ποιόν θα ψηφίζατε στις Προεδρικές εκλογές:

    Κιλιτσντάρογλου 41.1%

    Ερντογάν: 35,2%

    Είμαι αναποφάσιστος, αλλά πιθανότατα θα ψήφιζα τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 12,8%

    Είμαι αναποφάσιστος, αλλά πιθανότατα θα ψήφιζα τον Ταγίπ Ερντογάν: 6,8%

    Ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Εκρέμ Ιμάμογλου (ως υποψήφιο της αντιπολίτευσης), ποιόν θα ψηφίζατε στις Προεδρικές εκλογές:

    Εκρεμ Ιμάμογλου: 43%

    Ταγίπ Ερντογάν: 32,7%

    Είμαι αναποφάσιστος, αλλά πιθανότατα θα ψήφιζα τον Ιμάμογλου: 16,1%

    Είμαι αναποφάσιστος, αλλά πιθανότατα θα ψήφιζα τον Ταγίπ Ερντογάν: 6.1%

    Ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μανσούρ Γιαβάς (ως υποψήφιο της αντιπολίτευσης), ποιόν θα ψηφίζατε στις Προεδρικές εκλογές:

    Μανσούρ Γιαβάς: 41,8

    Ταγίπ Ερντογάν: 32

    Είμαι αναποφάσιστος, αλλά πιθανότατα θα ψήφιζα τον Γιαβάς: 19,7%

    Είμαι αναποφάσιστος, αλλά πιθανότατα θα ψήφιζα τον Ταγίπ Ερντογάν: 3,4%

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οικονομική κρίση στην Τουρκία, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής:

    Υπάρχει μια μικρή οικονομική κρίση: 1.4%

    Υπάρχει μια προσωρινή οικονομική κρίση: 11.2%

    Υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση: 13.9%

    Υπάρχει μια τεράστια οικονομική κρίση: 73,5%

    Σε ερώτηση αν βρίσκουν επιτυχημένη την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πληθωρισμού, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής:

    Αποτυχημένη: 76%

    Ούτε επιτυχημένη ούτε αποτυχημένη: 14.2%

    Επιτυχημένη: 9,8%

    (ΚΣ)

    [06] Καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ έξωση οικογένειας Παλαιστινίων από την οικία του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (19.01.22) καταδικάζει, με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, την υποχρεωτική έξωση της οικογένειας Salhiyeh από το σπίτι τους στην γειτονιά Sheikh Jarrah στη Ανατολική Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές για εξώσεις Παλαιστινίων στην επαρχία Sheikh Jarrah δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    «Οι μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ που αλλοιώνουν τη δημογραφική δομή και το νόμιμο καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υποβαθμίζουν το όραμα για λύση δύο κρατών και την επικράτηση βιώσιμης ειρήνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 72,615 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αksam (19.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 72,615 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 412,031 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 176 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 84,426.

    Σημειώνεται ότι 92.31% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,10 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 140,087,559 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 20 January 2022 - 15:16:10 UTC