Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 14/2022 21.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Απειλεί την Κύπρο με επίθεση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών λόγω Κούρδων
  • [02] Απειλές και από Σουτζούογλου για το άνοιγμα γραφείων κουρδικής οργάνωσης
  • [03] Με το Λαϊκό Κόμμα του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκε ο Τατάρ
  • [04] Πηγές διαψεύδουν ότι προσκλήθηκε η Κύπρος σε Φόρουμ στην Αττάλεια
  • [05] Χασίπογλου: Θα ανοίξει σταδιακά όλο το Βαρώσι, θα συσταθεί Γραφείο Επενδύσεων
  • [06] Ακάνσοϊ: «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη θέση της ομοσπονδίας»
  • [07] Όζγιγιτ: «Η πιο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία»
  • [08] Εμπόδιο για τη λύση του άνοιγμα του Βαρωσιού, υποστηρίζει αρθρογράφος
  • [09] Αρθρογράφος: Παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ για τον EastMed
  • [10] Απαισιόδοξες οι προσδοκίες των πολιτών για την οικονομία στα κατεχόμενα
  • [11] Στα 590 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντίδραση Οκτάι-Τσιελίκ στους ισχυρισμούς για άνοιγμα γραφείου του PKK στην ΚΔ
  • [02] Τσαβούσογλου για EastMed: Κανένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν είναι βιώσιμο στην Αν. Μεσόγειο
  • [03] Ρόλο μεσολαβητή στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας επιδιώκει ο Ερντογάν
  • [04] Υπογράφηκαν 6 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελ Σαλβαδόρ
  • [05] Πρωτάθλημα μοτοσυκλέτας ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τα κατεχόμενα
  • [06] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του είχε ο Τσαβούσογλου
  • [07] Στις 71,843 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Απειλεί την Κύπρο με επίθεση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών λόγω Κούρδων

    Η Avrupa (21.01.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία, καλώντας την να μην παίζει με την φωτιά. Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Εσθονή ομόλογό του Εύα-Μαρία Μιίμιτετς, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην παραχώρηση άδειας από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κουρδική οργάνωση ΡΚΚ/PYD, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική, να ανοίξει γραφείο στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές του νησιού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση κατά της Τουρκίας ή κατά των αδελφών της στην «ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του, «θα τους κάνουμε να πληρώσουν το τίμημα». «Αυτό το τίμημα θα είναι βαρύ. Γι’ αυτό, να μην παίζουν με την φωτιά», απείλησε.

    Σημειώνοντας ότι είναι σοβαρό το θέμα στήριξης της τρομοκρατίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι το πρόσφατο παράδειγμα είναι η στήριξη που παρασχέθηκε σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» στην Συρία υπό τον «μανδύα δήθεν», κατά την έκφρασή του, του αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

    Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θέλησε να είναι αλληλέγγυα και ήταν αλληλέγγυα με όλες τις χώρες στο θέμα της τρομοκρατίας, ακόμα και με εκείνες με τις οποίες διατηρεί τις χειρότερες σχέσεις.

    Υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν στρατόπεδα των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως τις χαρακτήρισε, ΡΚΚ και DHKP-C, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι μέλη των εν λόγω οργανώσεων που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα διεξάγουν επιθέσεις στην Τουρκία και αυτό αποδεικνύεται με ντοκουμέντα. Υποστήριξε επίσης ότι και η οργάνωση του Φετχουλλάχ Γκιουλέν (ΦΕΤΟ) χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως καταφύγιο και πρόσθεσε:

    «Σε τελική ανάλυση, να αφήνεις αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις να ανοίγουν γραφεία, να τις φιλοξενείς, είναι σαν να παίζεις με την φωτιά. Ούτως ή άλλως ξέρουμε την μέχρι σήμερα στήριξη του ελληνοκυπριακού τομέα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, στο ΡΚΚ. Αυτό δεν είναι κάτι κρυφό. Όμως, θέλω να πω το εξής: Τους δίνουν άδεια να ανοίξουν γραφείο εδώ. Αν αύριο υπάρξει οποιαδήποτε απειλή από εδώ, αν υπάρξει κάποια επίθεση κατά της Τουρκίας ή κατά των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ, θα τους κάνουμε να πληρώσουν το τίμημα. Και αυτό το τίμημα θα είναι βαρύ. Γι’ αυτό, να μην παίζουν με την φωτιά. Να μην συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μπορεί να υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε διάφορα ζητήματα. Οι απόψεις μας είναι βεβαίως διαφορετικές. Μπορεί μάλιστα να σκεφτόμαστε διαφορετικά πρόσφατα και στο θέμα της λύσης. Όμως, η τρομοκρατία είναι ένα πολύ διαφορετικό θέμα. Αυτό είναι ευθέως ένα ζήτημα ασφάλειας. Όταν υπάρξει επίθεση εναντίον μας, το τίμημα γι’ αυτό θα είναι βαρύ, όπως κάνουμε σε άλλα μέρη, όπως κάνουμε για την παρουσία της τρομοκρατίας στις γειτονικές χώρες. Και αυτό το τίμημα θα είναι βαρύ. Το λέω ξεκάθαρα αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Απειλές και από Σουτζούογλου για το άνοιγμα γραφείων κουρδικής οργάνωσης

    Η K?br?s Postas? (21.01.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Φαϊζ Σουτζούογλου ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε να ετοιμάζει το έδαφος για παράνομες δραστηριότητες.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δόθηκε άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κουρδική οργάνωση PYD, την οποία οι Τούρκοι θεωρούν τρομοκρατική και παρακλάδι του ΡΚΚ στην Συρία, να ανοίξει γραφεία στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ισχύς και η αποφασιστικότητα της Τουρκίας και πρόσθεσε:

    «Όσοι το παίρνουν ελαφρά πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ έχουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να μπορούν να δώσουν το μάθημα που χρειάζεται σε κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια».

    Ισχυριζόμενος ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, κάνει νέα βήματα για να διασαλεύσει την ηρεμία στο νησί και να υποδαυλίσει περισσότερο την εχθρότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι αν και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τώρα υποθάλπουν πολλές «τρομοκρατικές ενέργειες» εκείνοι που κατ’ ισχυρισμό πέρασαν στην ιστορία με τις «ένοπλες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των Τουρκοκυπρίων» κατά την περίοδο 1963-74, «γίνεται αντιληπτό ότι παραγνωρίζεται η ιστορική συνεργασία δυνάμεων» που δημιουργήθηκε με τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    «Είναι μια νέα σελίδα στο παρελθόν της ελληνοκυπριακής διοίκησης που εκτρέφει την τρομοκρατία η άδεια να ανοίξει γραφείο και η παραχώρηση ελευθερίας κινήσεων σε αυτό το εγκληματικό δίκτυο με τα αιματοβαμμένα χέρια», ισχυρίστηκε ο Σουτζούογλου υποστηρίζοντας ότι με αυτή την ενέργεια η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε σε κίνδυνο την ηρεμία στο νησί και στην περιοχή.

    «Για τον λόγο αυτό, καλούμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου να εγκαταλείψει τα βήματα που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να μην δοκιμάζει την κοινή δύναμη της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Με το Λαϊκό Κόμμα του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκε ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (20.01.22, brtk.net) μεταδίδει ότι με αντιπροσωπεία του Λαϊκού Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Μπατραντίν Γκουλίγιεφ συναντήθηκε χθες στο γραφείο του στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τατάρ επανέλαβε ότι έχουν δεσμούς καρδιάς με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία και τα άλλα τουρκικά κράτη και ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτούς τα τελευταία χρόνια η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και η προσέγγισή του με την Τουρκία.

    Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα «τουρκικό κράτος» που διεξήγαγε τον αγώνα του και κέρδισε την ελευθερία του στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι προχωρούν περαιτέρω οι σχέσεις μας με τα αδέλφια μας από το Αζερμπαϊτζάν και αυξάνονται οι κοινωνικές και πολιτιστικές επαφές. Το Αζερμπαϊτζάν επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς. Δίνω συνεντεύξεις σε πολλούς δημοσιογράφους και συμμετέχω σε τηλεοπτικά προγράμματα. Είμαστε κράτη ενός έθνους που προέρχεται από την ίδια φυλή, που μοιράζονται την ίδια κουλούρα, που είχαν κοινή μοίρα και βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο σε κάθε είδους αγώνα. Υπάρχει και μια Τουρκική Δημοκρατία, την οποία όλοι σεβόμαστε. Υπάρχουν διαφορετικοί και ισχυροί δεσμοί που μας ενώνουν. Ο λαός του Αζερμπαϊτζάν είναι αδελφός μας. Αυτό που επιθυμώ είναι σύντομα να αυξηθεί και ο πολιτικός δεσμός στο ανώτατο επίπεδο. Στην ΤΔΒΚ υπάρχει δημοκρατία. Υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές και ακαδημαϊκοί που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, σπουδάζουν και διδάσκουν στα πανεπιστήμιά μας. Κάθε μέρα που περνά προχωρούν οι σχέσεις ανάμεσά μας σε διάφορους τομείς. Με αυτή την έννοια διαβιβάζω την αγάπη μου σε εσάς και τον λαό του Αζερμπαϊτζάν».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πηγές διαψεύδουν ότι προσκλήθηκε η Κύπρος σε Φόρουμ στην Αττάλεια

    Η Yeni D?zen (21.01.22) γράφει ότι διπλωματικές πηγές διέψευσαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσκλήθηκε στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν, όμως, ότι στο Φόρουμ μπορεί να λάβουν μέρος Ελληνοκύπριοι εμπειρογνώμονες ή ακαδημαϊκοί.

    Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-21

    Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
    HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
    Today's Suggestion
    Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
    HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
    Thursday, 23 January 2025
     
    News
      Latest News (All)
         From Greece
         From Cyprus
         From Europe
         From Balkans
         From Turkey
         From USA
      Announcements
      World Press
      News Archives
    Web Sites
      Hosted
      Mirrored
      Interesting Nodes
    Documents
      Special Topics
      Treaties, Conventions
      Constitutions
      U.S. Agencies
      Cyprus Problem
      Other
    Services
      Personal NewsPaper
      Greek Fonts
      Tools
      F.A.Q.
     

    Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-21

    MIME-Version: 1.0

    Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια συνάντησης που είχε προχθές με Πρέσβεις χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι στο Φόρουμ προσκλήθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία [Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου ? 20.01.22 ? Μέρος Β. Τουρκικός Τύπος, Είδηση 4].

    (Ι/Τσ.)

    [05] Χασίπογλου: Θα ανοίξει σταδιακά όλο το Βαρώσι, θα συσταθεί Γραφείο Επενδύσεων

    Η Yeni Bak?? (21.01.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι θα ανοίξουν σταδιακά το σύνολο της περίκλειστης πόλης για χρήση από τους πολίτες.

    Αναφερόμενος στο «προεκλογικό» σύνθημα «τα κάναμε, πάλι θα τα κάνουμε» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι το UBP δεν μιλά αλλά εργάζεται και παράγει έργα για την «χώρα», φέρνοντας ως παράδειγμα τις κοινωνικές κατοικίες, την μεταφορά νερού από την Τουρκία, έργα υποδομής, «πανεπιστήμια», το νοσοκομείο για την πανδημία, το σχέδιο για τον τουρισμό και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, το οποίο χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό βήμα «με το οποίο τερματίσαμε την πολιτική αντίληψη που περίμενε το κέφι της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα του Βαρωσιού ως «πολύ σημαντικό βήμα από ιστορικής και ανθρωπιστικής άποψης που θα έχει ως αποτέλεσμα οφέλη για τον τουρκοκυπριακό λαό και για τον ελληνοκυπριακό λαό», ο Χασίπογλου υποστήριξε:

    «[?] Έγινε ένα σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση της διάρρηξης του στάτους κβο με την απόφαση ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού. Μετά το μερικό άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού επισκέφτηκαν την περιοχή πέραν των 300,000 ατόμων. Η κρατική πολιτική στο θέμα των βημάτων που θα γίνουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι θα προωθηθεί μαζί με την προεδρία της δημοκρατίας και την μητέρα πατρίδα Τουρκία και θα εξηγηθεί αυτή η πολιτική μας σε κάθε πλατφόρμα με ενεργητική διπλωματική αντίληψη».

    Υποστηρίζοντας ότι θα πάψει το Βαρώσι να είναι πόλη φάντασμα, ο Χασίπογλου είπε ότι θα συσταθεί ένα «Γραφείο Επενδύσεων Βαρωσιού» με σκοπό την ενθάρρυνση των επενδυτών στο πλαίσιο της «νομοθεσίας» της «ΤΔΒΚ» και της δημιουργίας «νομικής βάσης».

    Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η απόρριψη όλων ευκαιριών για συμφωνία εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς για περίοδο πέραν των 50 χρόνων που ξοδεύτηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέστησε αναγκαίο το βήμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού που μετατράπηκε σε σύμβολο του στάτους κβο.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ακάνσοϊ: «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη θέση της ομοσπονδίας»

    Η Yeni Bak?? (21.01.22) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ χαρακτήρισε ως «σύνδρομο αδυναμίας του εθνικισμού» τις δηλώσεις περί προσχώρησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, όπως η Αλεξανδρέττα. Μιλώντας στην Yeni Bak?? Web TV, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση και πρόσθεσε:

    «Δεν αναγνωρίζεται η ΤΔΒΚ, δεν θα αναγνωριστεί, προσέκρουσε στον τοίχο η πολιτική του Τατάρ. Τότε, λέγεται, ας κάνουμε προσάρτηση. Κατά την διαδικασία των εκλογών όλοι μιλούν για την οικονομία. Όμως, παράλληλα με αυτό πρέπει να συζητηθεί και το πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα, τα προβλήματα δικαίου [?]»

    Σημειώνοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι πρέπει να αγνοηθούν όλες οι δηλώσεις περί προσάρτησης που θα επηρεάσουν αρνητικά την κοινότητα.

    «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη θέση της ομοσπονδίας», είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι μέσω της θέσης της ομοσπονδίας θα ενωθούν με τον κόσμο.

    Αναφέροντας ότι το κυπριακό πρόβλημα σχετίζεται με όλους τους τομείς της ζωής στα κατεχόμενα, ο Ακάνσοϊ είπε ότι θεωρεί ως επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων το να παραγνωρίζεται αυτό το γεγονός και να συζητούν «ωσάν το μέρος αυτό να είναι μια φυσιολογική χώρα».

    Ο Ακάνσοϊ χαρακτήρισε επίσης μεγάλη αδυναμία το γεγονός ότι δεν απαιτούν τα δικαιώματά τους στην ΕΕ, δεν κτίζουν καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ, δεν αξιοποιούν την ευκαιρία που έχουν στα χέρια τους την ώρα που πολλές χώρες περιμένουν να ενταχθούν στην ΕΕ και δεν συζητούν αυτά τα θέματα.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ για να μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματική στην περιοχή και να τοποθετήσει την οπτική της γωνιά στο Κυπριακό πάνω στην βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στο θέμα του πληθυσμού, ο Ακάνσοϊ σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να αντέξει πλέον περισσότερο πληθυσμό και ότι πρέπει να περιοριστεί με ένα ετήσιο επιτρεπόμενο όριο η ροή πληθυσμού προς τα κατεχόμενα. Είπε ότι όσοι έρχονται σε αυτή την «χώρα» και πληρώνουν τους φόρους τους μπορούν να ζήσουν στα κατεχόμενα με άδεια μόνιμης διαμονής, όμως δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ανέφερε ότι πρέπει επειγόντως να θεσπίσουν έναν «νόμο» για τις «υπηκοότητες» και ότι μόλις αναλάβει την «εξουσία» το κόμμα του θα το κάνει αυτό, αφού είναι έτοιμο το «νομοσχέδιο».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Όζγιγιτ: «Η πιο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία»

    Η ομοσπονδία είναι η ρεαλιστικότερη και εφικτότερη λύση στην Κύπρο, δήλωσε εκ νέου ο αρχηγός του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατάςύ (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν είναι να τρέχουν πίσω από νέες περιπέτειες, αλλά πίσω από πραγματικότητες, που θα μπορούσαν να είναι εφικτές, γράφει η Avrupa (21.01.22).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνάντηση με τους «κοινοτάρχες» της κατεχόμενης επαρχίας Κερύνειας, ο Όζγιγιτ επισήμανε ότι η θέση της ομοσπονδίας είναι ένα γεγονός που έγινε ήδη αποδεκτό από τις πλευρές, έχουν υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο δεκάδες φορές, και έχει συμπεριληφθεί στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

    Υπογραμμίζοντας ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν αποκτήσει σημαντικά κέρδη έστω και εάν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μέχρι σήμερα, ο Όζγιγιτ είπε ότι πρέπει να πιέσουν για μιαν ομόσπονδη λύση στο πλαίσιο όσων έχουν ήδη κερδίσει και σε μια ρεαλιστική βάση.

    Υποστηρίζοντας ότι μία λύση δύο κρατών δεν είναι εφικτή ούτε στην παρούσα συγκυρία, αλλά ούτε και στο μέλλον, ο Όζγιγιτ τόνισε ότι η επιμονή σε μια φόρμουλα δύο ξεχωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δεν θα εξυπηρετήσει τους Τουρκοκύπριους, αλλά αντιθέτως θα τους δυσκολέψει διεθνώς.

    Στη συνέχεια, ο Όζγιγιτ σημείωσε ότι ως TDP επιθυμούν να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια «πολιτική εστιασμένη στη λύση», επισημαίνοντας ότι μια λύση έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για το διεθνές καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και από την άποψη κοινωνικοοικονομικής τους ανάπτυξής.

    (ΔΨ)

    [08] Εμπόδιο για τη λύση του άνοιγμα του Βαρωσιού, υποστηρίζει αρθρογράφος

    Το μεγαλύτερο εμπόδιο για επίτευξη μιας Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου είναι η επιβολή της «λύσης δύο κυρίαρχων κρατών» εκ μέρους της Τουρκίας, γράφει στη σημερινή του στήλη στην Yeni Bak?? (21.01.22) ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος Νινταϊ Μεσούτογλου.

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν μπορεί να γίνει προεκλογικό υλικό το Βαρώσι», ο αρθρογράφος αναφέρει και τα εξής:

    «[?] Το γεγονός ότι η Τουρκία έκανε ένα τέτοιο βήμα την ώρα ζεσταίνονται τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των ενεργειακών πόρων, μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα αντικείμενο παζαρέματος και σόου στην εσωτερική πολιτική. Το μοντέλο λύσης δύο κρατών που επιβάλλει η Τουρκία δεν είναι ένα μοντέλο που εγκρίνουν οι Τουρκοκύπριοι. Το μοντέλο λύσης των Τουρκοκυπρίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την βούληση που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Και αυτό είναι η Ομοσπονδιακή Ενωμένη Κύπρος.

    Η Τουρκία υπό την διακυβέρνηση Έρντογαν [?], έφερε στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα του Βαρωσιού ως δεύτερο βήμα. [?]»

    Υπενθυμίζοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού ανακοινώθηκε από κοινού εκ μέρους των Έρντογαν και Τατάρ, ο αρθρογράφος σημειώνει:

    «Και αυτό είναι μια πλήρης πολιτική πρόκλησης. Τι μπορεί να προμηνύει το ξαφνικό άνοιγμα του Βαρωσιού που αφέθηκε κλειστό για χρόνια; Φυσικά, σκοπό έχει να θέσει ακόμα ένα εμπόδιο στον δρόμο της λύσης. Όμως, στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε στις 11 Μαΐου 1984 [αναφέρεται ότι], ‘το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίζει απαράδεχτες τις προσπάθειες εγκατάστασης σε οποιοδήποτε μέρος στο Βαρώσι ανθρώπων εκτός των δικών του κατοίκων και απευθύνει έκκληση μεταβίβασης αυτής της περιοχής υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ’. [?]

    Δυστυχώς, τα πολιτικά μας κόμματα, όπως πάντα, χρησιμοποιούν το Βαρώσι ως προεκλογικό υλικό με κόστος την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. [?]

    Δεν διστάζουν να αναφέρουν σε κάθε πλατφόρμα ότι το κλειστό Βαρώσι πρέπει να ανοίξει υπό τον έλεγχο της ΤΔΒΚ. Τα UBP-HP επιθυμούν να αποκομίσουν πλεονέκτημα από αυτό το σχέδιο που ετοιμάστηκε στην Τουρκία κατά την διακυβέρνηση των δύο αυτών κομμάτων. Σε αυτό το καραβάνι προστέθηκε και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και υποψήφιος βουλευτής του DP, Μεχμέτ Χάσγκιουλερ. [?] Βλέπει το άνοιγμα του Βαρωσιού ως μια πρόσκληση στους ιδιοκτήτες των περιουσιών κατά την γνώμη του και καταλαβαίνει την έλευση του ιδιοκτητών των περιουσιών υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ και διαμονή τους στο Βαρώσι.

    Αυτή η άποψη που φαίνεται πολύ αθώα κρύβει ουσιαστικά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και των εδώ συνεργατών της. Υπάρχει [και] η Διοίκηση του ΕΒΚΑΦ που έστησε καραούλι σαν κυνηγός στο θέμα του ανοίγματος του Βαρωσιού.

    Δεν έχει καταλήξει νομικά ο ισχυρισμός του ΕΒΚΑΦ σε σχέση με την ιδιοκτησία. Η νομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των περιουσιών και το ΕΒΚΑΦ θα μεταφερθεί οπωσδήποτε στο ΕΔΑΔ. Και σε αυτό το δικαστήριο η Τουρκία θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

    Το άνοιγμα του Βαρωσιού δεν μοιάζει με άνοιγμα της βρύσης στο μπάνιο. Η μετατροπή του σε πολιτική ράντα είναι εμπόδιο για την λύση.

    Δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο εκτός από την παρεμπόδιση της λύσης, μετατρέποντας σε πιο περίπλοκο το περιουσιακό ζήτημα, το οποίο ήταν ούτως ή άλλως γόρδιος δεσμός μέχρι σήμερα. Αυτό άλλωστε είναι που επιθυμεί η Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αρθρογράφος: Παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ για τον EastMed

    Δεν είναι δυνατόν να μην είχαν αντιληφθεί νωρίτερα οι ΗΠΑ ότι ο αγωγός EastMed δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο έργο, υποστηρίζει στη σημερινή του στήλη στην Yeni D?zen (21.01.22) ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος Γιουτζέλ Βουράλ, ο οποίος χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ενδιαφέρουσα» την στάση των ΗΠΑ σε σχέση με το εν λόγω έργο.

    Κάτω από τον τίτλο «πειράματα από τις ΗΠΑ πάνω στην Κύπρο και την Τουρκία», ο αρθρογράφος υποστηρίζει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

    «[?] Ένα από τα θεμελιώδη θέματα στα οποία ανέκαθεν απέδιδαν σημασία οι ΗΠΑ είναι η στάση της Τουρκίας που την απομάκρυνε από την Δύση ολοένα και πιο πολύ. Η στάση που επιδεικνύει η Τουρκία στο Κυπριακό μόνο βαθαίνει και περιπλέκει αυτή την απομάκρυνση.

    Είναι πολύ πιθανόν οι ΗΠΑ να κάνουν κάποια βήματα για να δουν ξανά την Τουρκία ως ένα φυσιολογικό μέλος του κλαμπ της Δύσης. Για τον λόγο αυτό, η επιθυμία των ΗΠΑ να συζητηθεί η απόσυρση της στήριξής τους από το έργο EastMed επειδή είναι ακριβή η υλοποίησή του, ισοδυναμεί με ένα σοβαρό πείραμα.

    Έστω και αν δεν υποστηρίζεται επισήμως εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μπορεί να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι αυτό το σημάδι αλλαγής στάσης προσφέρεται σε ένα βαθμό ως ‘δικαιολογία’ στον Έρντογαν για να στρέψει το τιμόνι του προς την Δύση κάνοντας αλλαγή πολιτικής.

    Έστω και αν δεν είναι δυνατόν να σπάσει το τιμόνι ο Έρντογαν, η φήμη για αλλαγή θα βοηθήσει στην διευκόλυνση της προόδου της αντιπολίτευσης κατά του Έρντογαν έναντι των αντι-Δυτικών δηλώσεων που ακούγονται στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.

    Η κυβέρνηση του Έρντογαν ισχυριζόταν δικαίως ότι το κτίσιμο του έργου EastMed με αυτό τον τρόπο σήμαινε στρατηγικό αποκλεισμό της Τουρκίας.

    Τώρα, σύμφωνα με την είδηση του Reuters, οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη σε αυτό το έργο για οικονομικούς λόγους.

    Τώρα ανοίγεται ελαφρά ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να λάβουν υπόψη η Τουρκία υπό την διακυβέρνηση του Έρντογαν ή εκείνοι που θα κυβερνήσουν την Τουρκία μετά το 2023.

    Όμως, αυτό που φαίνεται όταν κοιτάζει κανείς από αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και το θέμα που ενδιαφέρει την Κύπρο είναι το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

    Αυτό για το οποίο προκαλεί προβληματισμό το ελαφρύ άνοιγμα του παραθύρου σε σχέση με την Κύπρο είναι η διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο.

    Σε ένα περιβάλλον που εξαντλήθηκαν οι ελπίδες ειρηνικής λύσης στην Κύπρο, ο EastMed μπορεί να ενεργοποιηθεί ως ένα στοιχείο που σχεδόν κτίζει το παιχνίδι προσφέροντας ένα διαφορετικό δρομολόγιο».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Απαισιόδοξες οι προσδοκίες των πολιτών για την οικονομία στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από την συμβουλευτική εταιρεία RUDEX, οι απόψεις του «λαού» σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες στα κατεχόμενα είναι αρνητικές, γράφει η K?br?s Postas? (21.01.22).

    Στην έρευνα συμμετείχαν 1,231 άτομα από όλες τις επαρχίες στα κατεχόμενα με την μέθοδο των κατ' ιδίαν συνεντεύξεων, σχετικά με την οικονομική κατάσταση, την κοινωνική δομή στα κατεχόμενα, καθώς και την αντίληψη για την πανδημία και τις υπηρεσίες υγείας.

    Διαπιστώθηκε στην έρευνα ότι το μέγεθος του νοικοκυριού αποτελείται από 3,9 άτομα, κατά μέσον όρο, 2,7 ενήλικες και 1,2 άτομα κάτω των 18 χρονών. Τα νοικοκυριά που αποτελούνται από μόνο έναν άτομο είναι το 11% του πληθυσμού και τα νοικοκυριά με 4 άτομα και άνω κυμαίνονται γύρω στο 45%.

    Τρεις στις τέσσερις οικογένειες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αποταμιεύσουν από τα εισοδήματά τους, ενώ αυτό το ποσοστό στην κατεχόμενη Μόρφου ξεπερνά το 80%. Το ποσοστό των οικογενειών, που δήλωσαν στην έρευνα, ότι μπορούν να αποταμιεύσουν είναι λιγότερο του 20%.

    Οι απόψεις των «πολιτών» για τις οικονομικές συνθήκες στα κατεχόμενα για το 2022 δεν είναι καθόλου θετικές, σύμφωνα με την έρευνα. Οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερεύσουν το 2022. Μόνο 5% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν θετική άποψη για την οικονομία και αυτό το ποσοστό αυξάνεται κατά 10%στους πολίτες των 60 χρονών και άνω.

    Σε ερώτηση «ποιο νόμισμα θα ήταν κατάλληλο να χρησιμοποιείται στην ΤΔΒΚ», το 38% των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ του ευρώ, το 36% υπέρ της συνέχισης χρήσης της τουρκικής λίρας, το 17% υπέρ της στερλίνας, το 6,7% δεν απάντησαν ή δεν είχαν άποψη για το θέμα και μόνο 2,1% τάσσεται υπέρ της χρησιμοποίησης του αμερικάνικου δολαρίου.

    Το 60% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε κακές ή πολύ κακές τις υπηρεσίες υγείας, που παρέχονται στα περισσότερα «κρατικά» νοσοκομεία.

    Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, δύο στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 είναι ανεπαρκή και μόνο το 23% πιστεύει ότι είναι επαρκή.

    (ΔΨ)

    [11] Στα 590 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (21.01.22, BRTK) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 18.745 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 590 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 254, Κερύνεια 144, Αμμόχωστος 107, Μόρφου 40, Τρίκωμο 24 και Λεύκα 21.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 866 άτομα.

    Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5.174.825 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 49.228 κρούσματα Covid-19, ενώ 43.126 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5.950 ασθενών, 78 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 5.858 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 14 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Δεν σημειώθηκαν θάνατοι χθες με τελική αιτία θανάτου την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 154.

    Στις 20 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1.635 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντίδραση Οκτάι-Τσιελίκ στους ισχυρισμούς για άνοιγμα γραφείου του PKK στην ΚΔ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (20.01.22), ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, αναφερόμενος στο άνοιγμα γραφείου του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αγκαλιάζει τους τρομοκράτες και ισχυρίστηκε ότι «αυτό αποτελεί ένδειξη της ανειλικρινούς στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν αυτή κάνει λόγο για ειρήνη στο νησί.

    «Η στάση της ελληνοκυπριακής διοίκηση της νότιας Κύπρου, η οποία ανοίγει τις αγκάλες της στους τρομοκράτες, αποτελεί ένδειξη της ανειλικρίνειάς της όταν μιλά για ειρήνη στο νησί», έγραψε στην ανάρτηση του ο Οκτάι.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (21.01.21), την αντίδρασή του στο θέμα ανοίγματος γραφείου της οργάνωσης PYD που αποτελεί παρακλάδι του PKK στην Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσιελίκ.

    Σε ανάρτηση του στο Twitter, σχολιάζοντας του ισχυρισμούς περί παραχώρησης άδειας από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία στην οργάνωση PYD, που αποτελεί παρακλάδι του PKK για να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στην Κύπρο, o Τσιελίκ κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι τάσσεται υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που αποτελείται από κυκλώματα δολοφονιών.

    «Με το άνοιγμα αντιπροσωπείας της οργάνωσης PKK/PYD που εκπροσωπεί τους τρομοκράτες, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου λαμβάνει θέση υπέρ των τρομοκρατών. Με αυτή της τη στάση, η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσθέτει ακόμη κάτι στις παρανομίες της. Η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένες να δώσουν το μάθημα που χρειάζεται σε κάθε είδους τρομοκρατικές ενέργειες. Οι Τούρκοι της Κύπρου έχουν εμπειρία από το παρελθόν τους όσον αφορά στην καταπολέμηση κυκλωμάτων δολοφονιών. Έχει γραφτεί ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει επιτρέψει να ανοίξει γραφείο για τα κυκλώματα αυτά αφήνοντάς τα να δραστηριοποιούνται ελεύθερα. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει συνδέσει το όνομα της με μια τρομοκρατική οργάνωσης και ένα κύκλωμα δολοφόνων», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [02] Τσαβούσογλου για EastMed: Κανένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν είναι βιώσιμο στην Αν. Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Milliyet (20.01.22), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες ότι δεν είναι δυνατόν να είναι επιτυχημένο ένα σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου με την ομόλογό του της Εσθονίας Eva-Maria Liimets, η οποία βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε εκ νέου στην απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ όσον αφορά στον αγωγό ΕastMed και ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά τη στάση της Τουρκίας, δηλώνοντας τα εξής:

    «Η Τουρκία θέλει δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι Τουρκοκύπριοι τάσσονται υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού. Ο καθένας έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα, τα δικά του χωρικά ύδατα και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πραγματοποιούν έρευνες. Τον τελευταίο ένα χρόνο η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας έχουν προβεί σε 9 παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας μας. Η τελευταία έγινε σήμερα το πρωί. Δεν μπόρεσαν να επιτύχουν σε καμιά. Οι χώρες αυτές, οι οποίες δεν τάσσονται υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν βήματα που στόχο έχουν να αποκλείσουν την Τουρκία και παραβλέπουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Δημιούργησαν διάφορες πλατφόρμες. Μια από αυτές είναι το σχέδιο EastMed. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι το σχέδιο EastMed δεν είναι ένα οικονομικό σχέδιο και ότι η πραγματοποίηση του δεν είναι εφικτή. Δηλώσαμε άλλωστε ότι ένα σχέδιο στο οποίο δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν μπορεί να είναι επιτυχημένο. Και από οικονομικής άποψης επίσης δεν είναι επιτυχημένο. Μόλις κάθισαν στο τραπέζι και συζήτησαν σοβαρά όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου και έθεσαν κάτω τα στοιχεία διαφάνηκε ότι το σχέδιο δεν είναι οικονομικό. Και μετά ακολούθησε η δήλωση των ΗΠΑ. Ο Ελληνοκυπριακός τομέας με αυτό το σχέδιο και με τις άλλες ενέργειες του δεν ακολούθησε μια προσέγγιση υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου».

    Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με την ομόλογό του της Εσθονίας κατά τη συνάντηση που είχαν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν από κοινού της βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων τους σε όλους τους τομείς.

    Υποστηρίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι σημειώθηκε σοβαρή αύξηση στο εμπόριο μεταξύ τους. Ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του έτους, ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μούς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Εσθονία. Πρόσθεσε ότι παρέχουν συνεχώς κίνητρα στους Τούρκους επιχειρηματίες στην Εσθονία για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους εκεί και εξήγησε ότι αναμένουν από την Εσθονία μεγάλο αριθμό τουριστών. Αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε στη συνέχεια ότι ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν με την ομόλογό του ήταν οι προσδοκίες τους από την ΕΕ, η σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, η συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και το θέμα της ψηφιακής διπλωματίας. Είπε και τα εξής:

    «Η Εσθονία είναι μια χώρα που πρωτοπορεί στο θέμα της ψηφιακής διπλωματίας. Και εμείς πριν την πανδημία είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό. Διαβιβάσαμε επίσης στην κ. Υπουργό τις προσδοκίες μας στο θέμα του αγώνα κατά της οργάνωσης ΦΕΤΟ. Η οργάνωση ΦΕΤΟ συνεχίζει, δυστυχώς, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, να δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Διαβιβάσαμε επίσης με ένα φιλικό τρόπο στην κ. Υπουργό τις προσδοκίες μας από την ΕΕ. Συζητήσαμε επίσης και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στην κ. Υπουργό ποιες είναι οι θέσεις μας στο θέμα αυτό. Η σημερινή μας συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική. Και εγώ με τη σειρά μου, επιθυμώ να επισκεφθώ σύντομα την Εσθονία».

    (ΑΚ)

    [03] Ρόλο μεσολαβητή στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας επιδιώκει ο Ερντογάν

    Η Yeni ?afak (21.01.22) γράφει ότι o Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θεωρεί σωστές τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

    Τονίζοντας ότι θα μεταβεί στην Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν είπε: «Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να φέρουμε κοντά τον κ. Πούτιν και τον Ζελένσκι και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.

    «Το κλίμα πολέμου στην περιοχή και η εμφάνιση ενός τέτοιου κλίματος μας στεναχωρούν ως χώρα που έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία ελπίζει να φέρει σε επαφή τους Προέδρους των δύο χωρών για να διασφαλισθεί ότι θα έχουν συνομιλίες.

    «Γι’ αυτό και δίνουμε μεγάλη σημασία, τόσο στην επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Τουρκία όσο και στην επίσκεψή μου στην Ουκρανία [?] στις αρχές του επόμενου μήνα. [?] Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Υπογράφηκαν 6 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελ Σαλβαδόρ

    Το Ankara Anatolia (21.01.22) μετέδωσε ότι έξι συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και του Ελ Σαλβαδόρ, παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Ναγιμπ Μπουκέλε.

    Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν εμπορική και οικονομική συνεργασία, την αμυντική βιομηχανία και συνεργασία σε θέματα διπλωματίας εκπαίδευσης και τουρισμού.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (21.01.21) μετέδωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ δήλωσε πως η Τουρκία έχει αναπτυχθεί πολύ και βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική θέση παγκοσμίως, προσθέτοντας: «Θέλουμε να είμαστε μέρος της ανάπτυξης της Τουρκίας».

    ΟΙ Πρόεδροι Ερντογάν και ο Μπουκέλε παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή υπογραφής των εν λόγω συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

    Δηλώνοντας ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες και πρόκειται να υπογραφούν και άλλες με τουρκικές εταιρείες σε τομείς όπως εξοπλισμός αμυντικής βιομηχανίας, αεροπορικά υλικά, υδροθερμικές εγκαταστάσεις, ειδικά λιμάνια και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ο Μπουκέλε είπε: «Αυτά είναι μόνο η αρχή. Θα συναντηθούμε με άλλες εταιρείες αύριο [?] Ίσως ο πρώτος δορυφόρος του Ελ Σαλβαδόρ να γίνει χάρη στην τουρκική τεχνολογία. Άρα έχουμε πολλά να κάνουμε. Έχουμε πολλά να δούμε. Αυτή είναι μια εξαιρετική αρχή για μια μικρή χώρα όπως το Ελ Σαλβαδόρ», ανέφερε.

    Δηλώνοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 80% σε ένα χρόνο, ο Μπουκέλε είπε ότι εάν ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξηθεί με τον τρέχοντα ρυθμό, ο στόχος των 500 εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να επιτευχθεί σε λίγα χρόνια.

    Πρόσθεσε επίσης πως οι δύο χώρες διαπραγματεύονται πολλαπλές συμφωνίες και ότι συζήτησαν για επενδύσεις και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των λιμανιών, της αμυντικής βιομηχανίας, της κατασκευής υποδομών, των εξαγωγών, των εισαγωγών και του εμπορίου στις συναντήσεις τους με τον Ερντογάν.

    Σημειώνοντας ότι είδαν έργα του τουρκικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης και τον τουρκικό πολιτισμό στη χώρα τους, ο Μπουκέλε είπε: «Όλοι στο Ελ Σαλβαδόρ γνωρίζουν τον τουρκικό πολιτισμό, την τουρκική ιστορία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Τουρκία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. [?] Αυτό έγινε χάρη στον κ. Ερντογάν. Έχετε ανθρώπους με ισχυρό πνεύμα, αλλά χρειάζεστε έναν ηγέτη. Έχετε έναν καλό ηγέτη».

    (ΚΣ)

    [05] Πρωτάθλημα μοτοσυκλέτας ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τα κατεχόμενα

    Το Ankara Anatolia (21.01.22) μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας Γιουνούς Ουτσάρ δήλωσε ότι σχεδιάζουν την διοργάνωση Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross στο Αζερμπαϊτζάν και στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος δραστηριοτήτων τους για το 2022.

    Μιλώντας στο ΑΑ, ανέφερε ότι με βάση την εξουσία που έλαβαν που από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (FIM), προσπαθούν να οργανώσουν ένα προηγούμενο επιτυχημένων οργανώσεων στην Τουρκία το 2022, «τόσο στην αδελφή χώρα του Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

    «Διεξάγουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross στο Αφιόνκαταχισάρ υπό την αιγίδα της Προεδρίας. Όταν κοιτάξετε πίσω, είμαστε περήφανοι που κατακτήσαμε 5 πρωταθλήματα και καθένα από αυτά αποτελεί πιο επιτυχημένη διοργάνωση από την άλλη», είπε και πρόσθεσε πως σκέφτηκαν να το κάνουν αυτό και με τις «αδελφές χώρες».

    «Θέλουμε να το επαναλάβουμε πρώτα στο Αζερμπαϊτζάν και μετά στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», είπε.

    «Όταν προτείναμε να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross με την ίδια οργανωτική ομάδα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και το Αζερμπαϊτζάν, η FIM μας έδωσε αυτή την εξουσία και έδειξε αυτή την εμπιστοσύνη, υπό την αποκλειστική εγγύηση της TMF, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν η οργάνωση του TMF. Προσπαθούμε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία με πόρους χορηγών», πρόσθεσε

    Τονίζοντας τη σημασία της διοργάνωσης αυτού του πρωταθλήματος στην κατεχόμενη Κύπρο, ο πρόεδρος της TMF είπε: «Θα είναι μεγάλη υπερηφάνεια για εμάς να διοργανώσουμε μια διεθνή εκδήλωση στην ΤΔΒΚ για πρώτη φορά μετά την 1974 Ειρηνευτική Επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή.

    (ΚΣ)

    [06] Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του είχε ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (20.01.22), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid.

    Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι μετά την δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ότι υπάρχει πιθανότητα ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog να επισκεφθεί την Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Herzog τον οποίο προσκάλεσε στην Τουρκία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος απάντησε στον Έρντογαν ότι και ο ίδιος επιθυμεί να επισκεφθεί την Τουρκία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ακόμη επίσημα η επίσκεψη, Τούρκοι και Ισραηλινοί συνεχίζουν τις επαφές τους σε διάφορα επίπεδα.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 71,843 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (20.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 71,843 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 414,312 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 166 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 85,948.

    Σημειώνεται ότι 92.34% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,13 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 140,311,232 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 21 January 2022 - 16:28:02 UTC