Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-07-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 128/2023 04.07.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις χωρίς την συμφωνία της ΚΔ, λέει ο Siddiq
  • [02] Ομιλία Τατάρ στο Πανεπιστήμιο Cambridge
  • [03] Συνάντηση Τατάρ με αξιωματούχους της Τουρκικής Τράπεζας στο Λονδίνο
  • [04] Δυσκολίες στις «απαλλοτριώσεις γης» για κατασκευή δρόμων εντοπίζει ο Αρικλί
  • [05] Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να προμηθεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα
  • [06] Σε σύνοδο στο Στρασβούργο συμμετείχε ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου
  • [07] Θέλουν «πρεσβεία» του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα
  • [08] Συμμετοχή στην Τουρκική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων
  • [09] Στα πρώτα καλύτερα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια το παράνομο YD?
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αμοιβαίος διορισμός Πρέσβεων Τουρκίας-Αιγύπτου μετά από 13 χρόνια
  • [02] Έρντογαν: «Η Δύση σιώπησε όταν γίνονταν επεισόδια στην Τουρκία»
  • [03] Προγραμματίζεται επίσκεψη Έρντογαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις χωρίς την συμφωνία της ΚΔ, λέει ο Siddiq

    Η αγγλόφωνη Cyprus Today (01.07.23) γράφει ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Irfan Siddiq δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πρακτική των πτήσεων «touch down» από την κατεχόμενη Κύπρο προς το Ηνωμένο βασίλειο, που ίσχυε μέχρι το 2017, όταν δηλαδή επιτρεπόταν στους επιβάτες που ταξίδευαν από τα κατεχόμενα προς το Ηνωμένο Βασίλειο να περιμένουν μέσα στο αεροπλάνο στην Τουρκία και δεν χρειαζόταν να κατέβουν και να περάσουν ξανά από έλεγχο οι αποσκευές τους, όπως συμβαίνει τώρα.

    Μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα κατά την διάρκεια συγκέντρωσης Βρετανών που κατοικούν στα κατεχόμενα στον Άγιο Επίκτητο, ο Irfan Siddiq είπε επίσης ότι το θέμα της έλλειψης απευθείας πτήσεων είναι αυτό που εγείρεται πιο συχνά στον ίδιο από τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που διαρκεί για μακρό χρονικό διάστημα και θα ήθελαν να δουν να σημειώνεται πρόοδος σε αυτό, όμως η πρόοδος εξαρτάται από την πρόοδο στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν απευθείας πτήσεις χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, ο Irfan Siddiq απάντησε ότι αυτό δεν είναι κάτι που το ΗΒ μπορεί να επιχειρήσει μόνο του και επισήμανε την «Σύμβαση του Σικάγο», σύμφωνα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, ελέγχει τον εναέριο χώρο του και τον καθορισμό των αεροδρομίων και ως εκ τούτου χρειάζεται συμφωνία για απευθείας πτήσεις ακόμα και πριν την λύση.

    Ως παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν απευθείας πτήσεις χωρίς την συνολική επίλυση του Κυπριακού, ο Irfan Siddiq έφερε την πρόταση του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο των οποίων θα επιστρεφόταν η περίκλειστη Αμμόχωστος ως αντάλλαγμα με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου και του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Εγγυήσεις

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο, ο Irfan Siddiq είπε ότι η όποια αλλαγή στο σύστημα εγγυήσεων και στις υφιστάμενες συμφωνίες ασφάλειας και εγγυήσεων ως αποτέλεσμα του Συντάγματος του 1960 πρέπει να συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές και να διαμορφωθεί κατά τρόπο που θα δίνει το αίσθημα της ασφάλειας και στις δύο πλευρές.

    Πρόσθεσε ότι το ΗΒ κατέστησε ξεκάθαρο ότι είναι ανοικτό σε όποια συμφωνία θεωρήσουν ικανοποιητική οι δύο πλευρές, δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας και δεν θα μπλοκάρει όποια συμφωνία επιτύχουν οι δύο πλευρές.

    Ερωτηθείς για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ο Irfan Siddiq είπε ότι η όποια αλλαγή στην Συνθήκη Εγγυήσεων δεν θα επηρεάσει το καθεστώς των βάσεων, οι οποίες καλύπτονται από την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

    «Δεν γίνεται αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα»

    Κληθείς να σχολιάσει την θέση του Ερσίν Τατάρ για κυριαρχική ισότητα, ο Irfan Siddiq ανέφερε:

    «Είχα πολλές συζητήσεις με τον κ. Τατάρ πάνω σε αυτό. Είναι καθαρό ότι κάτω από το Σύνταγμα του 1960 και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζονται ως βασικές συνιστώσες του κράτους, πολίτες του κράτους. Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θεωρητικώς οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν το δικαίωμα κυριαρχικής υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποία αρχικώς αποτελούσαν μέρος εμφανώς. Το βήμα της ανακήρυξης ενός αυτό-ανακηρυχθέντος κράτους της ΤΔΒΚ δεν αναγνωρίζεται από κανέναν εκτός από την Τουρκία και ως εκ τούτου αυτή η διεκδικούμενη κυριαρχία δεν αναγνωρίζεται με την έννοια ότι αποτελεί την ίδια οντότητα, την αυτό-ανακηρυχθείσα ΤΔΒΚ. [?] Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια διευθέτηση, που είναι εμφανώς αυτό το οποίο επιθυμούμε όλοι, όπου οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι συμπολίτες, δεν θα μοιράζονται αυτή την κυριαρχία. Όμως, όπως διατυπώνεται και εκφράζεται μέσω της αυτό-ανακηρυχθείσας ΤΔΒΚ δεν γίνεται αποδεχτή ή δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. [?]»

    Υπάρχει ακόμα προοπτική για ομοσπονδία

    Σημειώνοντας ότι ο Ερσιν Τατάρ και οι σύμβουλοί του, του λένε ότι δεν εμπιστεύονται την δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην εξεύρεση λύσης, ο Irfan Siddiq επισήμανε ότι η δική του άποψη, η άποψη της κυβέρνησής του και η άποψη όλου του κόσμου, εκτός της Τουρκίας, είναι ότι υπάρχει ακόμα βιώσιμη προοπτική για μια διευθέτηση, η οποία θα δημιουργήσει ένα ενωμένο ομοσπονδιακό κράτος, κάτω από το οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους για κυριαρχία.

    Ερωτηθείς γιατί νιώθει ότι η ομοσπονδιακή λύση είναι βιώσιμη ακόμα, ο Irfan Siddiq υποστήριξε ότι έχει επιπτώσεις η θέση των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας για δύο κράτη και ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι η συνέχιση της παρούσας κατάστασης θα οδηγήσει σε περαιτέρω τσιμέντωμα της διαίρεσης και θα κάνει τις προοπτικές για διευθέτηση στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης ολοένα και λιγότερο πιθανές. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Άρα, νομίζω ότι αντιλαμβάνονται πως αν δεν κάνουν κάτι σύντομα να ζωντανέψουν και να αναζωογονήσουν τις προοπτικές για μια ομοσπονδιακή λύση, μπορεί να καταστεί ανέφικτη. [?] Έτσι νομίζω ότι αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία, παράλληλα με την νέα ηγεσία στην Τουρκία και την Ελλάδα και την περίοδο των τουλάχιστον μερικών χρόνων που δεν αναμένεται να υπάρξει διακοπή από εκλογές ή αστάθεια, [?] νομίζω ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να δώσουμε μια εν δυνάμει τελική ώθηση για διευθέτηση στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Αυτή την στιγμή η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν είναι πεπεισμένη ότι αυτό είναι αξιόπιστο και νομίζω ότι είναι υποχρέωση όλων μας να προσπαθήσουμε να εργαστούμε, να προσπαθήσουμε να το κάνουμε αξιόπιστο».

    Ερωτηθείς γιατί η χώρα του υποστηρίζει ακόμα την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ο Irfan Siddiq είπε ότι μια χώρα τόσο μικρή όσο η Κύπρος θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά ενωμένη και πρόσθεσε ότι χωρίς την επανένωση του νησιού, θα εκλείψει η προοπτική ένταξης της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Άρα υπάρχουν καλοί λόγοι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε μια τελική ώθηση για ομοσπονδιακή λύση», πρόσθεσε.

    Έχει υποστηρικτικό ρόλο η ΕΕ στο Κυπριακό

    Ερωτηθείς για το κατά πόσον η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό, ο Βρετανός διπλωμάτης ανέφερε ότι η ΕΕ είναι ιστορικά πολύ αναμεμειγμένη στο Κυπριακό, λόγω της φύσεως της ένταξης της Κύπρου στην Ένωση, ότι έχει ρόλο αν και αυτός δεν είναι ο πρωταγωνιστικός πολιτικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά επειδή η όποια συμφωνία για ομοσπονδιακή λύση θα σήμαινε ένταξη της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου στην ΕΕ.

    Σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει να διαδραματίσει φυσιολογικά έναν ισχυρό ρόλο, ο Irfan Siddiq εξέφρασε την άποψη ότι ο σκοπός του Προέδρου Χριστοδουλίδη περιστρέφεται γύρω από κίνητρα προς την Τουρκία στην σχέση της με την ΕΕ και υποστήριξε:

    «Νομίζω ότι αυτά μπορούν επίσης να είναι θετικά, όμως είναι όλα νομίζω υποστηρικτικά και συμβάλλουν στο μεγαλύτερο θέμα, που εμφανώς είναι η συμφωνία ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Έτσι η ΕΕ μπορεί να έχει υποστηρικτικό ρόλο, όμως δεν είναι σε πρωταγωνιστικό ρόλο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ομιλία Τατάρ στο Πανεπιστήμιο Cambridge

    Ομιλία με τίτλο «Μορφή Πρότασης για Πρόοδο στην Κύπρο» εκφώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο Πανεπιστήμιο Cambridge σε εκδήλωση που διοργανώθηκε εκ μέρους της τουρκικής κοινότητας του εν λόγω πανεπιστημίου με συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της λεγόμενης προεδρίας του κατοχικού καθεστώτος (04.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkktcb.org&c=E,1,lfyXZuviylvRGognMFAMw8v6Mbf5TSJ1HirthAMisaQj6TrbndHJ0iYhBsuHvrtGZg1AbEzLsDElT22t6Wt9931KxSMn7eGiDuQPn7H9fZekhQ,,&typo=1) και στον παράνομο Bayrak (04.07.23, BRTK).

    Κατά την ομιλία του, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων Selwyn College Quarry Whitehouse, ο Τατάρ προέβη σε έκκληση προς την Βρετανία να επιδείξει νέα προσέγγιση στο Κυπριακό και ως εγγυήτρια δύναμη να καταστεί πρωτοπόρος στο θέμα του ίσου καθεστώτος, της ισότητας ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε στην σημαντική γεωγραφική θέση της Κύπρου που βρίσκεται 40 μίλια μακριά από την Τουρκία και ανάμεσα σε τρεις ηπείρους στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το νησί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους γεωπολιτικούς υπολογισμούς των δυνάμεων που θέλουν να αποκτήσουν κυριαρχία στην περιοχή με την ανακάλυψη φυσικού αερίου.

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν καλές σχέσεις με την Βρετανία κατά την διάρκεια της ιστορίας, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι σκότωσαν 371 Άγγλους στρατιώτες κατά την περίοδο 1955-59 έχοντας το όραμα της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι ως άτομο που σπούδασε και έζησε στην Αγγλία, αποδίδει σημασία στις αξίες των δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης για όλους.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 1956 ο Βρετανός Υπουργός Αποικιών Alan Lennox-Boyd δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι σκοπός της κυβέρνησης της Βασίλισσας ήταν ότι οποιαδήποτε αυτοδιάθεση να εφαρμοστεί κατά τρόπον ώστε στο μέλλον οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι για το καθεστώς τους αναλόγως με τις ιδιαίτερες συνθήκες της Κύπρου, όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Ανέφερε ότι αυτή η δέσμευση επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα και από τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Harold MacMillian.

    «Η κυβέρνηση της βασίλισσας αναγνωρίζει ότι θα περιέχεται και η διαίρεση ανάμεσα στις πιθανές επιλογές κατά την διάρκεια της εφαρμογής της αυτοδιάθεσης σε μεικτούς πληθυσμούς», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι ο πρώην Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Jack Straw, ο οποίος υποστήριζε την ομοσπονδία κατά την διάρκεια της θητείας του, σήμερα εκφράζει την στήριξή του στο μοντέλο των δύο κρατών.

    Αναφερόμενος στην πολιτική του υπέρ των δύο κρατών, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να γίνει καλά κατανοητός ο βασικός λόγος του γεγονότος ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα και ότι οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας ομοσπονδίας στη βάση της ισότητας παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα λόγω του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί την Κύπρο ως ελληνικό νησί.

    Υπενθυμίζοντας το Σχέδιο Ανάν το 2004 και τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα το 2017, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είχε αποτέλεσμα και η τελευταία ευκαιρία για ομοσπονδιακή λύση λόγω της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τον τουρκοκυπριακό «λαό», ο οποίος είναι ίσος εταίρος του νησιού. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Κατέρρευσε πλέον η βάση ομοσπονδιακής συμφωνίας και πλέον ήρθε η ώρα να τεθούν επί τάπητος ως δρόμος προόδου νέες και φρέσκες ιδέες. Η νέα μας πολιτική που στηρίζεται σε δύο κράτη τα οποία ζουν πλάι-πλάι στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, είναι στην βάση της αποδοχής της ίσης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς. Πάντοτε τονίζουμε την πραγματικότητα ότι κατέχουμε ίσα δικαιώματα και καθεστώς τουλάχιστον όσο και οι Ελληνοκύπριοι με τα κεκτημένα μας δικαιώματα που πηγάζουν από την ιστορία στην Κύπρο».

    Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες στις 30 Ιουνίου 2023, ο Τατάρ σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ του ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές και πρόσθεσε τα εξής για την εν λόγω συνομιλία:

    «Του εξήγησα ότι είναι προϋπόθεση για έναρξη νέων επίσημων διαπραγματεύσεων η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ανέφερα στον Γενικό Γραμματέα ότι η απόρριψη της αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος είναι απόρριψη της κεκτημένης ισότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για το γεγονός ότι δεν καθίσταται δυνατόν να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να επιτευχθεί συμφωνία στη βάση της κεκτημένης ισότητας».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ο δρόμος για πρόοδο στο Κυπριακό θα μπορούσε να είναι με έγκριση των δικαιωμάτων κυριαρχικής ισότητας των δύο πλευρών και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών.

    Αναφερόμενος σε συναντήσεις που είχε στα κατεχόμενα με τον πρώην Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab και τον πρώην Υπουργό Ευρώπης Leo Docherty, ο Τατάρ είπε ότι είχε θέσει το θέμα της επανεξέτασης εκ μέρους της Βρετανίας της «άνισης και άδικης μεταχείρισης» της προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι ως εγγυήτρια δύναμη η χώρα τους υποχρεούται να συμπεριφέρεται ισότιμα και στις δύο πλευρές.

    Επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα δεν μπορούν να διεξάγουν απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις με την Βρετανία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυξάνεται και η διάρκεια και το κόστος του ταξιδιού λόγω του γεγονότος ότι υποχρεούνται να περάσουν μέσω των αεροδρομίων της Τουρκίας.

    «Επηρεάζονται αρνητικά πέραν των 350 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων που ζουν στη Βρετανία και πέραν των 10 χιλιάδων Βρετανών που ζουν στην ΤΔΒΚ από αυτή την άδικη κατάσταση», είπε και υποστήριξε ότι οι νέοι τους δεν μπορούν να συμμετάσχουν καν σε διεθνείς φιλικούς αγώνες κάτω από την δική τους «σημαία».

    «Είναι θέμα δικαιώματος ζωής και ανάπτυξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι και αυτό θέμα επίτευξης συμφωνίας, διότι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε ζώνη άνεσης χωρίς να αποδέχεται μια λύση στη βάση της ισότητας, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από την άδικη απομόνωση των κρατών των ΗΕ και της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η Βρετανία να κάνει πρωτοπόρα βήματα για να τερματιστεί αυτή η μεγάλη αδικία χωρίς να παραγνωρίζει την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων. Πλέον είναι η ώρα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για τον τουρκοκυπριακό λαό», ισχυρίστηκε.

    Υπενθυμίζοντας τις έξι προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2021, ο Τατάρ είπε ότι αυτές περιέχουν τα θέματα των υδρογονανθράκων, της διασύνδεσης στον ηλεκτρισμό με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, την μετάβαση στην ηλιακή και την ανανεώσιμη ενέργεια, την χρήση των υδάτινων πόρων και στις δύο πλευρές, την συνεργασία στην άτυπη μετανάστευση και την απαλλαγή από τις νάρκες.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι αυξάνεται καθημερινά ολοένα και πιο πολύ η στήριξη προς την πολιτική των δύο κρατών και ότι αυτή βρήκε θέση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και στα βρετανικά ΜΜΕ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια «ιστορία επιτυχίας» και ότι με μια συμφωνία στη βάση δύο κρατών η κάθε πλευρά θα μπορεί να συνεχίσει τις σχέσεις της και καμία πλευρά δεν θα μπορεί να κυριαρχεί πάνω στην άλλη ή να αποτελεί απειλή για την άλλη.

    Ο Τατάρ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη σημασία της έκκλησης Έρντογαν στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και της συμμετοχής της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ως παρατηρητής με το «συνταγματικό» της όνομα.

    Είπε ότι η «ΤΔΒΚ» αναπτύσσεται και ενισχύεται συνεχώς με επενδύσεις και εργασίες σε διάφορους τομείς και πρόσθεσε ότι στα λεγόμενα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα φοιτούν φοιτητές από 144 χώρες. Ανέφερε ακόμη ότι άρχισαν να παράγουν και το δικό τους ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ανακαίνισαν το «αεροδρόμιο» στη Τύμπου, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 20 Ιουλίου στην παρουσία του Προέδρου Έρντογαν.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση Τατάρ με αξιωματούχους της Τουρκικής Τράπεζας στο Λονδίνο

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (03.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,W-l0YY409c1pno9tWmiOt5wEpkx1qMiA92oXi3zRKGUEXjRqkFgAoJIjxD7paedAvqQ56WrqLvLJNOKjr3OK55eUxXzYEcCNP2JmZjvKmc0,&typo=1), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε χθες την Τουρκική Τράπεζα (T?rk Bankas?) και συναντήθηκε με τον Γενικό της Διευθυντή Eρχάν Ραΐφ και τον Διευθυντή Λειτουργίας Phil Sowter.

    Όπως έγινε γνωστό, ο Τατάρ ενημερώθηκε για την ανάπτυξη και τα επιτεύγματα της τράπεζας, η οποία έχει ιστορία 122 ετών, και υποστήριξε τα εξής:

    «Η Τουρκική Τράπεζα αποτελεί μια σημαντική οικονομική και τεχνολογική γέφυρα μεταξύ της ΤΔΒΚ και του Ηνωμένου Βασιλείου και αντιπροσωπεύει την παρουσία της ΤΔΒΚ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Η επιτυχία της τράπεζας, η οποία έχει αναπτυχθεί από ένα υποκατάστημα στο Haringey σε κεντρικά γραφεία στο Βόρειο Λονδίνο, είναι αποτέλεσμα οράματος και αφοσίωσης».

    Αναφερόμενος στο «6ο Φεστιβάλ τουρκοκυπριακού πολιτισμού» στο οποίο συμμετείχε χθες, ο Τατάρ επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι είναι σημαντικό να ενθαρρυνθούν οι Τουρκοκύπριοι στον επιχειρηματικό κόσμο και στις επενδύσεις.

    (ΓΜ)

    [04] Δυσκολίες στις «απαλλοτριώσεις γης» για κατασκευή δρόμων εντοπίζει ο Αρικλί

    Η K?br?s (04.07.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων και πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε πως υπάρχουν προβλήματα στην «απαλλοτρίωση γης» για κατασκευή νέων δρόμων, τα οποία πηγάζουν από το λεγόμενο σύνταγμα.

    Ο Αρικλί έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκπομπή του KIBRIS TV μετά το πρόσφατο πολύνεκρο ατύχημα που έγινε στον δρόμο Κερύνειας- Κυθρέας και έστρεψε τα βλέμματα στην κακή κατάσταση των δρόμων στα κατεχόμενα.

    Όπως ανέφερε, ενώ αρχίζουν τις εργασίες για τους δρόμους και είναι στην φάση ολοκλήρωσης, «πολίτες» προσφεύγουν στα «δικαστήρια» διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ο δρόμος μπορεί να περνά από ιδιοκτησίες τους, με αποτέλεσμα το έργο να μην μπορεί να ολοκληρωθεί.

    Είπε επίσης πως εξαιτίας αυτού, εταιρείες στην Τουρκία που είχαν αναλάβει έργα στα κατεχόμενα έχουν χρεοκοπήσει και ως αποτέλεσμα τουρκικές εταιρείες δεν θέλουν πια να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στα κατεχόμενα για κατακύρωση προσφορών.

    Ανέφερε πως η Τουρκία τους δίνει μάλιστα κονδύλι 150 εκατομμυρίων λιρών (ΤΛ) για «απαλλοτριώσεις» και αναμένει από την «κυβέρνηση» να επιλύσει το πρόβλημα.

    (ΚΣ)

    [05] Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να προμηθεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα

    Η K?br?s (04.07.23) γράφει ότι πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες να αποτραπούν οι Ελληνοκύπριοι από το να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και να προμηθεύονται καύσιμα που είναι φτηνότερα σε σύγκριση με τις τιμές στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσει ιδιοκτήτη βενζινάδικου που βρίσκεται κοντά στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, του Χιλμί Ντάμπνετλεν, ο οποίος ανέφερε πως αυτό που έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο είναι τα επαγγελματικά οχήματα.

    «Υπήρχαν μεγάλα βυτιοφόρα που δεν έρχονται πια, αλλά τα πολιτικά αυτοκίνητα συνεχίζουν να έρχονται», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Σε σύνοδο στο Στρασβούργο συμμετείχε ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου

    Η Vatan (04.07.23) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι συμμετείχε στη σύνοδο της Επιτροπής Σύγχρονων Υποθέσεων του Συμβουλίου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης εκ μέρους της «τουρκοκυπριακής ένωσης δήμων».

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 27-29 Ιουνίου, τον Ουλουτσάι συνόδευαν ο γραμματέας της «ένωσης» και διευθυντής του «δήμου» της κατεχόμενης Κερύνειας, Χουσεϊν Κολέ.

    «Μιλώντας για την υγιή γήρανση, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον ηλικιωμένο πληθυσμό και τη νεολαία, ο Ουλουτσάι παρουσίασε την προοπτική των τοπικών διοικήσεων της Αμμοχώστου ειδικότερα και της ΤΔΒΚ γενικότερα για τα δύο αυτά θέματα», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [07] Θέλουν «πρεσβεία» του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την K?br?s (03.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,AJ0aSzljdbZY6L8Sbufdr32GE0tVHODl5YCpJdzKFpb0WofHJL-mH0cFcYUooq7AFdZmf0K26WJIaWe3xbbBQCCN48iKpigstxIfbWTyyfXjdAhrBcOK6w,,&typo=1), o πρόεδρος της «επιτροπής φιλίας Αζερμπαϊτζάν ? ΤΔΒΚ», Ορχάν Χασάνογλου δήλωσε ότι επιθυμούν το άνοιγμα «πρεσβείας» του Αζεμπαίτζάν στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας στην K?br?s TV, ο Χασάνογλου υποστήριξε τα εξής: «Ακόμη και αν δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις με την ΤΔΒΚ, οι σχέσεις μεταξύ των λαών είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Όλοι στο Αζερμπαϊτζάν γνωρίζουν την κατάσταση στην Κύπρο. Υπάρχουν πολλοί Αζέροι επιχειρηματίες που επενδύουν στην ΤΔΒΚ, έχουμε φίλους που αποφοίτησαν από πανεπιστήμια της ΤΔΒΚ και ίδρυσαν επιχειρήσεις εδώ. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Κύπρο».

    «Επιθυμούμε διπλωματικές σχέσεις»

    Ο Χασάνογλου ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα προσπαθήσει να στηρίξει τα κατεχόμενα και συνέχισε ως εξής: «Οι συμπατριώτες μας εδώ ταξιδεύουν στην Τουρκία για επίσημες διαδικασίες. Θέλουμε το Αζερμπαϊτζάν να έχει πρεσβεία στην Κύπρο. Θέλουμε να έχουμε διπλωματικές σχέσεις. Θέλουμε να έχουμε διπλωματική αποστολή. Η προσπάθειά μας είναι να παρέχουμε επίσημες υπηρεσίες στους πολίτες μας εδώ το 2024».

    Ο Χασάνογλου υποστήριξε επίσης ότι τα κατεχόμενα και το Αζερμπαϊτζάν θα βρίσκονται σε επαφή στο πλαίσιο των επίσημων θεσμών το επόμενο διάστημα και είπε ότι ιδιαίτερα το 2024, οι σχέσεις θα είναι άμεσες.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ένα σχέδιο για μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και δήλωσε ότι τα κατεχόμενα θα λάβουν επίσης το μερίδιό της με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

    Πρώτο τεχνολογικό φεστιβάλ στα κατεχόμενα

    Ο Χασάνογλου είπε ακόμη ότι στις 10 Ιουλίου θα διοργανωθεί το πρώτο τεχνολογικό φεστιβάλ στον κατεχόμενο Καραβά, το οποίο είναι ένα "φεστιβάλ τεχνολογίας" για παιδιά.

    Υποστήριξε επίσης ότι στόχος τους είναι να διοργανώσουν το μεγαλύτερο παγκοσμίως φεστιβάλ αεροπορίας, διαστήματος και τεχνολογίας TEKNOFEST στα κατεχόμενα με το σύνθημα "Τρία κράτη - ένα TEKNOFEST".

    «Θα είναι το πρώτο φεστιβάλ τεχνολογίας στα κατεχόμενα με 6 επιστημονικά κέντρα της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    (ΓΜ)

    [08] Συμμετοχή στην Τουρκική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων

    Η Diyalog (04.07.23) γράφει ότι σύνοδος με θέμα «Επιχειρηματικές και Επενδυτικές Ευκαιρίες στο Ουζμπεκιστάν» διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας Τασκένδη εκ μέρους της Ένωσης Τουρκικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

    Στη σύνοδο συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων από τα κράτη μέλη του Οργανισμού τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) καθώς και το Τουρκμενιστάν, η Ουγγαρία και η «ΤΔΒΚ» που είναι οι παρατηρητές στον εν λόγω οργανισμό.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα πρώτα καλύτερα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια το παράνομο YD?

    Η K?br?s (04.07.23) γράφει ότι το «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής («YD?») ανέβηκε 100 θέσεις σε σχέση με πέρυσι και κατατάσσεται στη ζώνη 151-200 στην κατηγορία "Young University Rankings 2023", στην οποία οι Times Higher Education κατατάσσουν τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο κάτω των 50 ετών.

    Με αυτό το αποτέλεσμα, το «YD?» ήταν επίσης στην πρώτη πεντάδα των αντίστοιχων σε κατηγορία πανεπιστημίων της Τουρκίας.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (04.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,w0zy9vWCfiIg-7Y6okCnB4imj4ljXHsi1rb-hUdmYqDNs2W1LV3aUP4whUYxzAw8B9ACZ4M5xdBRdTdtgQWvSMmhl9n6TIFhMhDzmJZpL0Xi6IfAQ,,&typo=1) γράφει ότι στην ίδια κατάταξη, το «πανεπιστήμιο» Ανατολικής Μεσογείου («DA?») κατέλαβε την 1η θέση στην Κύπρο και την 3η στην Τουρκία στην κατάταξη των «καλύτερων νέων πανεπιστημίων στον κόσμο».

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αμοιβαίος διορισμός Πρέσβεων Τουρκίας-Αιγύπτου μετά από 13 χρόνια

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (04.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,RBvxGRF3qhFl9tCAfjBlD29P1PZL5h25XBpzf155zlLJX50z7zDfAiFOr5SW9PFC6GHut2aDgcywpzYj1KxJJkvM7oOhNj6nEhIhNGNWXhwdQ&typo=1), η Δημοκρατία της Τουρκίας και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου ανακοινώνουν την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο Πρέσβεων.

    Στην κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών αναφέρεται ότι η Τουρκία διόρισε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν ως Πρέσβη της στο Κάιρο και η Αίγυπτος τον Amr El Hamamy ως Πρέσβη της στην Άγκυρα.

    Η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου υλοποιήθηκε σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών.

    Το βήμα αυτό αποσκοπεί στην ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων και αντανακλά την αμοιβαία βούληση για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού, σημειώνει η ανακοίνωση.

    Το CNN-T?rk (04.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,Re0AUDCKJgkQ6pcr70ULUj-qNkpyv9yPndSWrgUeRpWXNe6SIRwg92eJRPYDy9mDju79sfD-AgXtwNCuTHMU-BDs-FUFekFTolxZJBRVzs,&typo=1) μεταδίδει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Πρέσβης της Αιγύπτου στην Άγκυρα μετά από 13 χρόνια».

    (ΓΜ)

    [02] Έρντογαν: «Η Δύση σιώπησε όταν γίνονταν επεισόδια στην Τουρκία»

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (03.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,WTojDrHCCpwZdPd090PPjNCmqRckM2oF3cCORZSkLapVzYBpdfbk8joI2SpO3LmV37RMl2BoXyUc4EASCIMMlUjQ2ZHD0AiVoRyZXuqJ&typo=1), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις ταραχές στη Γαλλία και καυτηρίασε την «υποκρισία της Δύσης», κατά την έκφρασή του, που «έμεινε σιωπηλή όταν παρόμοια περιστατικά γίνονταν στην Τουρκία».

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα επεισόδια στους δρόμους της Γαλλίας εκφράζοντας ανησυχία για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία.

    Σημείωσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις στους Τούρκους πολίτες και έκανε λόγο για «την υποκρισία δημοκρατίας της Δύσης» υποστηρίζοντας ότι: «Έχει νόημα ότι αυτοί που έδιναν μαθήματα "δημοκρατίας" όταν γίνονταν παρόμοια περιστατικά στη χώρα μας, σήμερα έχουν πέσει σε βαθιά σιωπή».

    Συνεχίζοντας τα μηνύματά του προς τη Δύση, ο Ερντογάν είπε:

    «Όλοι πρέπει τώρα να αναγνωρίσουν ότι η φιλία της Τουρκίας δεν θα κερδηθεί ανοίγοντας χώρο για τους τρομοκράτες και παραχωρώντας πλατείες πόλεων σε τρομοκράτες.

    Είναι ένα σημάδι ότι η αποικιακή, αλαζονική, απάνθρωπη νοοτροπία που βασίζεται στην ανωτερότητα του λευκού ανθρώπου εξακολουθεί να υπάρχει. Ειδικά σε χώρες γνωστές για το αποικιακό τους παρελθόν, ο πολιτισμικός ρατσισμός έχει μετατραπεί σε θεσμικό ρατσισμό.

    Στη ρίζα των γεγονότων που ξεκίνησαν στη Γαλλία βρίσκεται η κοινωνική αρχιτεκτονική που οικοδομήθηκε από αυτή τη νοοτροπία. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που είναι καταδικασμένοι να ζουν σε συστηματικά καταπιεσμένες φτωχογειτονιές και γκέτο είναι μουσουλμάνοι.

    Η βία δυστυχώς γέννησε τη βία και πυροδότησε τα σημερινά γεγονότα. Φυσικά, δεν εγκρίνουμε την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, το κάψιμο και την καταστροφή δρόμων, τη λεηλασία καταστημάτων. Οι εκδηλώσεις στους δρόμους δεν μπορούν να αποτελέσουν νόμιμη μέθοδο διεκδίκησης δικαιωμάτων.

    Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι αρχές θα πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από αυτή την κοινωνική έκρηξη. Ευχόμαστε τα πρόσφατα επεισόδια, τα οποία παρακολουθούμε με ανησυχία, να λήξουν το συντομότερο δυνατό. Ανησυχούμε επίσης ότι τα περιστατικά αυτά θα οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα καταπίεσης κατά των μουσουλμάνων και των μεταναστών. Οι Τούρκοι είναι μεταξύ εκείνων που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα στην ισλαμοφοβία».

    (ΓΜ)

    [03] Προγραμματίζεται επίσκεψη Έρντογαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (03.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fntv.com.tr&c=E,1,rWDWYvy4kIeHkC90EWxRgif1UwE88-mp9zqnHzN2I6FfFOaQzJns1-Cagna2bAZU7cbEkQ6fBTP98cUazVvT20saFRTGds851jXIRE1iKg8GW9o,&typo=1), ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν πρόκειται να επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Σιμσέκ αξιολόγησε την επίσκεψη του στα ΗΑΕ, η οποία διοργανώθηκε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ.

    Ο Σιμσέκ δήλωσε ότι κατά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, Mohammed bin Zayed Al Nahyan αξιολογήθηκαν νέες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας και ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεχίζουν να εργάζονται επί του θέματος.

    Σημειώνοντας ότι μια αντιπροσωπεία από τα ΗΑΕ θα επισκεφτεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, ο Σιμσέκ, είπε ότι ο Έρντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα ΗΑΕ μετά τη συγκεκριμενοποίηση των εργασιών μεταξύ των αντιπροσωπειών και πρόσθεσε ότι η εν λόγω επίσκεψη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 11-12 Ιουλίου.

    Ο Σιμσέκ δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προβλέπεται να υπογραφεί συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 4 July 2023 - 14:17:13 UTC