Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-07-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 139/2023 19.07.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Με ομιλία Τατάρ άρχισαν οι εορτασμοί για την εισβολή
  • [02] Έτοιμος να επισκεφτεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι με τον ΠτΔ δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Επιμένει στην κυριαρχική ισότητα για έναρξη διαπραγματεύσεων ο Τατάρ
  • [04] Τατάρ: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της ΤΔΒΚ»
  • [05] Από 1189 δολάρια ξεκινά το κόστος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία στο Βαρώσι
  • [06] Υπογραφή «συμφωνίας» για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία
  • [07] Αρθρογράφος: Το Κέντρο Μετανάστευσης θα σχεδιάζει την ροή πληθυσμού
  • [08] Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους εορτασμούς της επετείου της εισβολής
  • [09] Αγωγή για το Μάρε Μόντε
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συμφωνία για εξαγωγές Μπαϊρακτάρ στη Σαουδική Αραβία
  • [02] Συναντήσεις και υπογραφή συμφωνιών από τον Έρντογαν στο Κατάρ
  • [03] Εμπειρογνώμονες: Δεν αναμένονται εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Με ομιλία Τατάρ άρχισαν οι εορτασμοί για την εισβολή

    Η ιστοσελίδα Haber K?br?s (19.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,6kIJK895pMy3kkkzmwcXrVVKYDbAdOLQ9HF8tlBGxgcAYCulWrb9aaWdyhjc0kiCh2JxTyUBqYw4FlbnYV6YaLI7zHgRCULDCkkkbmixQ-zqndyYaAPG9izjf8br&typo=1) γράφει ότι με ομιλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ από τον παράνομο Bayrak άρχισαν οι φετινοί εορτασμοί στα κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ χαρακτήρισε την «ΤΔΒΚ» ως ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη που απέκτησε ο «λαός» με την εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 και υποστήριξε:

    «Αν σήμερα ζούμε ελεύθεροι, κυρίαρχοι, χωρίς φόβο και με το κεφάλι ψηλά κάτω από την στέγη του δικού μας κράτους στην δική μας πατρίδα, αυτό το οφείλουμε στον αγώνα του λαού που διήρκεσε έναν αιώνα, στους ιερούς πεσόντες μας, στην ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, στους αγωνιστές μας και στα Μεχμετσίκ μας».

    Αναφερόμενος στην ιστορική διαδικασία στην Κύπρο από την δική του σκοπιά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι νέες οι προσπάθειες του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί αφανίζοντας τους Τούρκους όπως έγινε στην Κρήτη.

    Ανέφερε ότι εντατικοποιήθηκε αυτή η προσπάθεια μετά την ενοικίαση του νησιού στους Βρετανούς το 1878 και την προσάρτηση της Κύπρου από την Βρετανία το 1914, υποστηρίζοντας δεν μπορούν να ξεχάσουν τις επιθέσεις που δέχτηκαν 32 τουρκικά χωριά το 1912 και το γεγονός ότι Τούρκοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την Κύπρο.

    «Η ΤΔΒΚ υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει»

    Σημειώνοντας ότι στόχος της εξέγερσης του 1931 και της «τρομοκρατικής», όπως την χαρακτήρισε, ΕΟΚΑ το 1955 ήταν ο αφανισμός του τουρκοκυπριακού «λαού» και η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την «μεγάλη αντίσταση» της ΤΜΤ εμποδίστηκε η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και ισχυρίστηκε:

    «Αγαπητά μου αδέλφια, με την επική αντίσταση που διεξήχθη υπό την ηγεσία της ΤΜΤ, ο λαός μας, που θεωρείται ως μειονότητα και φιλοξενούμενος εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, κατάφερε να γίνει ίσος ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε το 1960. Όμως, δεν ήταν δυνατόν να πάρουν την θέση τους στην κρατική διοίκηση οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι σύμφωνα με την αμετάβλητη και ακόμα συνεχιζόμενη ελληνοκυπριακή νοοτροπία είναι μειονότητα.

    Ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία έβλεπε την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την Ένωση, άρχισε ο ελληνοκυπριακός εξοπλισμός από τις πρώτες μέρες της δημοκρατίας, καταπατήθηκαν όλα τα δικαιώματα που αναγνωρίζονταν στους Τούρκους στο Σύνταγμα και τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ακρίτας, το οποίο ήταν σχέδιο αφανισμού του τουρκικού λαού. Προς την κατεύθυνση του Σχεδίου Ακρίτας άρχισαν οι ελληνοκυπριακές επιθέσεις στις 21 Δεκεμβρίου του 1963. Ενώ σε αυτές τις επιθέσεις κάηκαν και γκρεμίστηκαν 103 χωριά μας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποί μας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Καταστράφηκαν τα τζαμιά μας και οι ιεροί χώροι μας. [?]»

    Αναφερόμενος στο πραξικόπημα και στην εισβολή του 1974, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν δεν ερχόταν ο τουρκικός στρατός θα υπήρχε γενοκτονία ενάντια στους Τουρκοκύπριους και ολόκληρο το νησί θα γινόταν ελληνικό.

    Ισχυριζόμενος ότι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και κάποιοι άλλοι κύκλοι αποκρύπτουν τα γεγονότα στην Κύπρο και υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό άρχισε το 1974 και ότι η Τουρκία διενήργησε εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο Τατάρ χαρακτήρισε απαράδεχτους αυτούς τους «ισχυρισμούς» και αυτές τις κατηγορίες και υποστήριξε:

    «Αν θέλουν να δουν έναν κατακτητή εκείνοι που προβάλλουν αυτούς τους ισχυρισμούς, μπορούν να κοιτάξουν την μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ελληνοκυπριακό κράτος με την βία των όπλων και το φασιστικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους της Ελλάδας και των συνεργατών της στις 15 Ιουλίου 1974. Στο μεταξύ, είναι πολύ χρήσιμο να αναφέρουμε και το εξής: Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, θα δολοφονούνταν εκ μέρους των πραξικοπηματιών όλοι οι Ελληνοκύπριοι που αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, δεν θα γκρεμιζόταν η κυβέρνηση της χούντας στην Ελλάδα και δεν θα ερχόταν η δημοκρατία στην Ελλάδα».

    Αναφερόμενος στην ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» το 1983, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «[?] Η ΤΔΒΚ, η οποία εκπροσωπεί την ύπαρξη και την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, είναι ένα κυρίαρχο, ελεύθερο και σύγχρονο κράτος με όλους τους θεσμούς του. Είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμο όσο το ελληνοκυπριακό κράτος. Είτε αναγνωρίζεται είτε δεν αναγνωρίζεται, η ΤΔΒΚ υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Παρ’ όλες τις πιέσεις, τα εμπάργκο και την απομόνωση, αυτό το κράτος στέκεται όρθιο.

    Υπάρχουν κάποια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και στη δική μας χώρα όπως σε πάρα πολλές χώρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε το κράτος μας και την κυριαρχία μας επειδή υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Ακριβώς το αντίθετο, πρέπει να μεταφέρουμε ακόμα πιο μπροστά το κράτος μας εργαζόμενοι με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.

    Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ψηλότερα επίπεδα στην οικονομία, τον τουρισμό, την ανώτατη εκπαίδευση, την πληροφορική, την βιομηχανία, τον τομέα των οικοδομών και των ακινήτων, την βιομηχανική γεωργία και σε όλους τους άλλους τομείς. Θα το καταφέρουμε αυτό οπωσδήποτε με την βοήθεια της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Ενώ ρέει το νερό της Ανατολίας με το Γιγαντιαίο Έργο του Αιώνα, θα διασφαλίσει πολύ μεγάλη συμβολή το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου Ερτζιάν στις συγκοινωνίες και παράλληλα στην οικονομία και τον τουρισμό».

    «Δυναμιτίζει τις προσπάθειες λύση η στάση της ΕΕ στο Κυπριακό»

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στο Κυπριακό προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία πάντοτε ακολουθούσαν θετική και εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 1968 για τον σκοπό αυτό και διήρκεσαν πολλά χρόνια, όμως «δυστυχώς συνέχισε και ακόμα συνεχίζει την επικυριαρχική και αρνητική του στάση το δίδυμο Ελληνοκύπριοι ? Ελλάδα που προσπαθεί να επιβάλει μειονοτικά δικαιώματα στον λαό μας».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι βασικός στόχος του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας και των υποστηρικτών του είναι να αφανίσουν το «κράτος του λαού» και την «κεκτημένη κυριαρχική ισότητά του» με μια ομοσπονδιακή λύση, να καταργήσουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας με την επιβολή της θέσης «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» και να απομακρύνουν την Τουρκία από την Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τάσσονται υπέρ της λύσης και της συμφωνίας, όμως δεν είναι δυνατόν να τα δεχτούν αυτά. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ένα άλλο εμπόδιο μπροστά στην λύση είναι η στήριξη που δίδουν προς το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες δεν μπορούν να χωνέψουν την ύπαρξη της ΤΔΒΚ που είναι ένα τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί το σημείο στήριξης της τουρκικής κυριαρχίας. Η παράνομη στάση της ΕΕ που κάνει διακρίσεις στο Κυπριακό, ενθαρρύνει το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και δυναμιτίζει τις προσπάθειες λύσης. Καταδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ το γεγονός ότι δεν υλοποίησε έστω και μία από τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά την διαδικασία του Σχεδίου Ανάν και πήρε ως μέλος της την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία είπε όχι στο δημοψήφισμα».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η διαδικασία του Σχεδίου Ανάν και οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα έδειξαν ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας σε ομοσπονδιακή βάση, ο Τατάρ είπε ότι ήρθε στην ημερήσια διάταξη η πρότασή τους για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών και της θεσμικής συνεργασίας ανάμεσά τους και υπέβαλαν για πρώτη φορά αυτή την πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη στη σύνοδο της Γενεύης. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αυτή η μορφή λύσης που υποστηρίζεται και από τη μητέρα πατρίδα είναι ο μόνος δρόμος λύσης προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτή την πρότασή μας. Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας.

    Άρχισε μια νέα περίοδος με την έκκληση ‘αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ’ που έκανε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν προς τις χώρες του κόσμου στην ιστορική του ομιλία κατά την 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μια άλλη μεγάλη επιτυχία μας αυτή την περίοδο είναι η αποδοχή της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής με το συνταγματικό της όνομα. Αυτές οι επιτυχίες θα συνεχιστούν βεβαίως. Το μέλλον είναι δικό μας, το μέλλον ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό».

    Δεν δέχεται την επιβολή του Πλαισίου Γκουτέρες

    Υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσε την πολιτική τους η πρώτη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα αμέσως μετά την επανεκλογή του δίδοντας το μήνυμα ότι είναι δίπλα τους, ο Τατάρ είπε ότι τις τελευταίες μέρες ξαναζεσταίνεται και τίθεται στην ημερήσια διάταξη το Πλαίσιο Γκουτέρες και διεξάγονται πρωτοβουλίες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.

    Χαρακτηρίζοντας τα «επιβολές» όλα αυτά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Με το Πλαίσιο Γκουτέρες στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα είχε επιχειρηθεί η επιβολή μιας μορφής λύσης σε ομοσπονδιακή βάση που θα μετεξελισσόταν σε ενιαίο κράτος υπό ελληνοκυπριακή επικυριαρχία και η κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Και τώρα προβαίνουν στις ίδιες επιβολές. Από εδώ απευθύνομαι προς τον κόσμο: Δεν θα αποδεχτούμε μια τέτοια μορφή λύσης, δεν θα υποκύψουμε σε επιβολές, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας».

    Θα συνεχιστεί το άνοιγμα του Βαρωσιού

    Υπενθυμίζοντας ότι το 2020 άρχισαν το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ισχυρίστηκε, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το Βαρώσι είναι κομμάτι της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι άνοιξαν προς δημόσια χρήση κάποιες δημόσιες περιοχές στο κλειστό Βαρώσι και ένα τμήμα της παραλίας.

    Σημειώνοντας ότι πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι αφαιρώντας από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού, έδωσαν την δυνατότητα στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών να αποφασίσει για τους δικαιούχους οι οποίοι αποτείνονται με αίτημα επιστροφή της περιουσίας τους.

    Αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα αποτάθηκαν πέραν των 500 Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και επισκέφτηκαν πέραν του ενός εκατομμυρίου ατόμων το κλειστό Βαρώσι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά δείχνουν πόσο σωστό ήταν το άνοιγμα του Βαρωσιού, ενώ ταυτοχρόνως συμβάλλουν και στην οικονομία. Ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχιστεί το άνοιγμα του Βαρωσιού.

    Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά, που θεωρεί τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου συνεχίζει τις προσπάθειες διεκδίκησης της Ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειακών πόρων, προσπαθεί να αποκλείσει την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Δεν θα μείνουμε θεατές μπροστά σε αυτές τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με αποφασιστικότητα και στην Γαλάζια Πατρίδα, όπως στην ξηρά και στον αέρα.

    Αγαπητοί συμπολίτες μου, το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και κάποιοι κύκλοι που γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία, διεξάγουν κάθε είδους προβοκάτσιες και επιχειρήσεις εντυπώσεων με σκοπό να αποκόψουν τους υπάρχοντες δεσμούς μας με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Να είμαστε προσεχτικοί και ξύπνιοι απέναντί τους, να αγκαλιάσουμε πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Να μην ξεχνάμε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι σαν το νύχι και το κρέας με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έτοιμος να επισκεφτεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι με τον ΠτΔ δηλώνει ο Τατάρ

    Η Vatan (19.07.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρει ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί το ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) αμέσως μετά που θα αρχίσουν οι εκσκαφές μαζικών τάφων στο χωριό Αλόα.

    Ο Τατάρ αναφέρει ότι μετά την εκλογή του Προέδρου Χριστοδουλίδη συναντήθηκαν κατόπιν πρόσκλησης του Επικεφαλής της Αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην κατοικία του στη νεκρή ζώνη, όπου, σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήσαν πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν έναντι ενός ενδεχόμενου σεισμού και συμφωνήσαν να οργανώσουν μια επίσκεψη στην ΔΕΑ για να υποστηρίξουν το έργο της, «το οποίο είναι μεγάλης ανθρωπιστικής σημασίας». Προσθέτει και τα εξής:

    «Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, η επιτροπή εκτελεί το έργο της στο πλαίσιο της εντολής της, με κοινή απόφαση των τριών παρόντων μελών. Η απόφαση για την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών στον ομαδικό τάφο στην Αλόα ελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο με την έγκριση των τριών Μελών, αλλά οι εργασίες, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον Μάιο, διακόπηκαν λόγω της συμπεριφοράς του Ελληνοκύπριου Μέλους. Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μας με τους Ελληνοκύπριους ομολόγους μας μέσω του ΟΗΕ, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι το εμπόδιο αυτό έχει ξεπεραστεί και οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου 2023.

    Στην επιστολή που έστειλα σήμερα στον κ. Χριστοδουλίδη, εξέφρασα την ετοιμότητά μου να επισκεφθώ το ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών στον ομαδικό τάφο της Αλόης να εκφράσω την υποστήριξή μου στο γόνιμο και ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί η ΔΕΑ και να εκδώσουμε μια γραπτή κοινή δήλωση μετά την επίσκεψή μας για να αποτυπώσουμε αυτή την υποστήριξη. Ο Ειδικός μου Αντιπρόσωπος εργάζεται ήδη με τον Ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή για την κοινή αυτή δήλωση. Η προσδοκία μου είναι να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη μαζί με τον Έλληνα ηγέτη στα τέλη Ιουλίου».

    (ΚΣ)

    [03] Επιμένει στην κυριαρχική ισότητα για έναρξη διαπραγματεύσεων ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (17.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,djKgdhrKygTFmDFYFmacFtieLAxBhlox5yL3PE8Vc5rzYqOxzFKzBmj8gvvZg0D4DTq5UQkLGCJgWUDAKx1qvKXIeQ6Ka22SXY06ycGAsfibRxzlU,&typo=1) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η ιστορία της Κύπρου και δύο ισότιμα χωριστά κυρίαρχα κράτη» στη «διοίκηση ακτοφυλακής» των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, στην ομιλία του ο Τατάρ επανέλαβε ότι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν με την αποδοχή της «ισότιμης κυριαρχίας» της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι στις 29 Οκτωβρίου 2023, η Τουρκική Δημοκρατία θα γιορτάσει την 100ή επέτειο από την ίδρυσή της και ότι έχει εισέλθει μια νέα εποχή που ονομάζεται «ο νέος αιώνας της Τουρκίας».

    Επισημαίνοντας ότι η «ΤΔΒΚ απέχει μόλις 40 μίλια από την Τουρκία», ο Τατάρ παράλληλα με την κυριαρχία στην ξηρά, τόνισε τη σημασία της υφαλοκρηπίδας στη θάλασσα και του εναέριου χώρου.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι στις συναντήσεις του με ξένους διπλωμάτες, όταν ρώτησε πώς η Κύπρος έγινε μονομερώς δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του είπαν ότι «είναι πολιτική απόφαση, όχι νομική».

    Υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά το 2017 απαιτώντας «μηδέν στρατεύματα» και «μηδέν εγγυήσεις» και υποστήριξε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες για να χάσει η Τουρκία τα δικαιώματά της στην Κύπρο και ότι η Κύπρος δεν εγκαταλείφθηκε για να γίνει η Κύπρος ελληνικό νησί.

    Αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν στο νησί αν δεν γίνει αποδεκτή η πολιτική κυριαρχία της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ είπε: «Κυριαρχία σημαίνει να καθορίσει το μέλλον του ως ξεχωριστός λαός και να καταλήξει σε συμφωνία που να συνάδει με τα συμφέροντά του. Αυτός ο λαός έχει δημοκρατία, γη και δικαιώματα. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία των στρατευμάτων της είναι σημαντική για εμάς. Η εγκατάλειψη της κυριαρχίας είναι επικίνδυνη από την άποψη των εθνικών συμφερόντων».

    Ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συμμετείχε για χρόνια σε διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας με καλή πίστη, αλλά η άλλη πλευρά δεν ήταν πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία. Υποστήριξε ακολούθως ότι οι συνθήκες άλλαξαν με τη «μονομερή», όπως την χαρακτήρισε, ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ισχυριζόμενος ότι «με τον τερματισμό του καθεστώτος του εγγυητή της Τουρκίας και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, θα μπορούσαν να αρχίσουν και πάλι σφαγές στην Κύπρο για την υλοποίηση της Ένωσής», ο Τατάρ σημείωσε ότι η αξία της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο είναι ανεκτίμητη και μνημόνευσε με σεβασμό τους αξιωματούχους της περιόδου που έδωσαν στην Τουρκία «το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης στο νησί».

    Υποστήριξε επίσης ότι «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα σύνορά της και να μειώσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» και χαρακτήρισε σημαντική όχι μόνο την ξηρά αλλά και την υφαλοκρηπίδα στην θάλασσα και τον εναέριο χώρο .

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένα ασφαλές νησί χάρη στις προσπάθειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ειρήνης, της διοίκησης των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας, της διοίκησης της ακτοφυλακής και της υπηρεσίας πληροφοριών, παρά τα οδυνηρά γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Τατάρ είπε ότι για το λόγο αυτό οι ξένοι έρχονται στη «χώρα» για να σπουδάσουν, να ζήσουν, να κάνουν διακοπές και να επενδύσουν.

    Καταληκτικά είπε ότι μετά την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς και υποστήριξε ότι η αντίληψη έχει αλλάξει υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς με τις επενδύσεις που έχουν γίνει στη βιομηχανία, την εκπαίδευση, τις επικοινωνίες και τον τουρισμό, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν πολύ πολύτιμη η έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και άρση των ούτω καλούμενων εμπάργκο που της επιβάλλονται.

    (ΚΣ)

    [04] Τατάρ: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με την K?br?s (18.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,uuMmvYityTTOmpi5JEV4pgu9ILWTH6Hc-QOdJoXuVI2GIKeMgxvITz2mcU9KMo1U5JVK-a3perU5q0tGc61DEDTCYPjzKV0FYUfYyzs&typo=1), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Κόμματος της Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) Μεχμέτ Ασιλά και δήλωσε ότι «θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ενίσχυση της ΤΔΒΚ».

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, o Τατάρ είπε ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση [ΣτΜ: όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή] είναι ένα σημείο καμπής για την Κύπρο» και επεσήμανε τη σημασία της στάσης και των εθνικών απόψεων του Νέτζμετιν Έρμπακαν, Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης της περιόδου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Υποστήριξε επίσης «ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, ως αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους, είχε ανέκαθεν το βλέμμα του στραμμένο στην Τουρκία», και πρόσθεσε ότι «συνεχίζει να αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στη γαλάζια πατρίδα».

    Αναφερόμενος στη σημασία της αποδοχής του κατοχικού καθεστώτος ως μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν φιλοδοξίες να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα και να περικυκλώσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι «παρόλο που η άδικη απομόνωση που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό συνεχίζεται, οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ενίσχυση της ΤΔΒΚ».

    Από την πλευρά του, ο Άσιλα δήλωσε ότι «αποδίδει μεγάλη σημασία στην Κύπρο και στους Τουρκοκύπριους» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν «τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης» στην Κύπρο.

    (ΓΜ)

    [05] Από 1189 δολάρια ξεκινά το κόστος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία στο Βαρώσι

    Κάτω από τον τίτλο «Μια παράξενη ‘κράτηση’», η Yeni D?zen (19.07.23) γράφει ότι από τα 1189 δολάρια ξεκινά το κόστος για μία διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία Cleo Hotel, Golden Seaside Aegean Court και Loizos Christofides, τα οποία βρίσκονται στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και ένας ανώνυμος Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα αγόρασε, δήλωσε θα δέχονται κρατήσεις για το 2025 από την ιστοσελίδα «varoshahotels.com».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ιστοσελίδα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και αναφέρεται ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην λεωφόρο John F. Kennedy στο κλειστό κομμάτι του Βαρωσιού.

    Πηγές από την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» ανέφεραν στην Yeni D?zen ότι δεν πραγματοποιήθηκαν «επισήμως» οι διαδικασίες πώλησης των ξενοδοχείων για τα οποία γίνονται δεχτές κρατήσεις.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της «ένωσης» ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι για να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κύπρο πρέπει πρώτα να υποβληθεί αίτηση στο «υπουργείο» τουρισμού και ύστερα να ληφθεί έγκριση από την «επιτροπή ξενοδοχείων» και «έγγραφο λειτουργίας» από την «ένωση» ξενοδόχων.

    Ο Τσαγίνερ ανέφερε ότι καμία από αυτές τις διαδικασίες δεν έγινε για τα εν λόγω ξενοδοχεία και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τις «αρμόδιες αρχές» για το θέμα.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα απεύθυνε σειρά ερωτήσεων για το θέμα προς το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού. Όμως, ο «υφυπουργός’ τουρισμού Σερχάν Ακτούντς άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα της εφημερίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Υπογραφή «συμφωνίας» για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (18.07.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,njhKtgxXdWip64bxe2Q7WR2KkJ9wYL5HRZnAb--JBj0pc9GqIvWoobmzYMlNPSA1cDgtG7kCdliZ5-FrDxJWlN2sDU7MxBZpybSNMvcjcMUMsg&typo=1), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ και Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ υπέγραψαν στην Άγκυρα «συμφωνία» για το έργο αμφίδρομης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με καλώδιο μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου.

    Κατά τη διάρκεια των κατ' ιδίαν συναντήσεων και των συναντήσεων των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό Συγκρότημα της Άγκυρας, συζητήθηκαν και οι τελικές προετοιμασίες για το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου, το οποίο προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 20 Ιουλίου, και το έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με υποθαλάσσιο καλώδιο από την Τουρκία τα κατεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του εν λόγω έργου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα έργα των κοινωνικών κατοικιών του Βαρωσιού, το νέο «κρατικό» νοσοκομείο 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία, το νοσοκομείο της κατεχόμενης Κερύνειας, το νοσοκομείo Μόρφου, τα κέντρα υγείας στον κατεχόμενο Ταύρο και τη Λάπηθο, τα έργα ύδρευσης που εκτελούνται επί του παρόντος από το Κρατικό Γραφείο Υδατοπρομήθειας και τα εν εξελίξει έργα αυτοκινητοδρόμων.

    (ΓΜ)

    [07] Αρθρογράφος: Το Κέντρο Μετανάστευσης θα σχεδιάζει την ροή πληθυσμού

    Κάτω από τον τίτλο «Σχεδιασμένος-προγραμματισμένος αφανισμός υπό την προστασία της Τουρκίας: ‘Κέντρο Μετανάστευσης’», ο αρθρογράφος Αζίζ Σαχ στην Avrupa (19.07.23) γράφει ότι κατά την 49η επέτειο της κατοχής, με την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιασίν Εκρέμ Σερίν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ένα «Κέντρο Μετανάστευσης» στα κατεχόμενα σε σχέση με την «άτυπη μετανάστευση». Αναφέρει και τα εξής ο Σαχ:

    «Η ‘πολιτική για τον πληθυσμό’ στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου καθορίζεται εκ μέρους της Τουρκίας. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι που παραπονιούνται για τους Ιρανούς, τους Νιγηριανούς, τους Ουκρανούς, τους Ρώσους, τους Πακιστανούς. Και αυτός ο πληθυσμός για τον οποίο παραπονιέστε έρχεται μέσω Τουρκίας.

    Ο Τουφάν Έρχουρμαν παραπονιέται πρόσφατα ότι ‘δεν υπάρχει πολιτική για τον πληθυσμό’. Και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έδειξε ποιος κάνει την ‘πολιτική για τον πληθυσμό’ ανακοινώνοντας το ‘Κέντρο μετανάστευσης’. [?]

    Δεν υπάρχει πρόβλημα ‘άτυπης μετανάστευσης’ στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Αντιθέτως, υπάρχει μια τακτή και προγραμματισμένη εποικιστική αποικιοκρατία. Επειδή το καθεστώς του ‘μετανάστη’ δεν υπάρχει καν στους νόμους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, όσοι συλλαμβάνονται με βάρκα στις βόρειες ακτές του νησιού απελαύνονται στην Τουρκία. Ο πληθυσμός που αποτελεί το ουσιαστικό πρόβλημα είναι οι πολίτες τρίτων χωρών και της Τουρκίας οι οποίοι εισέρχονται μέσω Τουρκίας από το αεροδρόμιο Τύμβου (Ερτζιάν) και το λιμάνι της Κερύνειας.

    Πολύ σπάνια δημοσιεύονται στον Τύπο βάρκες μεταναστών που βγαίνουν παράνομα στις βόρειες ακτές της Κύπρου. [?]

    Τα περιστατικά μεταναστών που έρχονται με βάρκα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι μεμονωμένα, αυτοί που είναι συστηματικοί είναι όσοι έρχονται ‘νόμιμα’ από τα λιμάνια της Τουρκίας.

    Ο εκτελών της διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, λεγόμενος υπουργός εσωτερικών της ΤΔΒΚ, Ζιγιά Όζτουρκλερ είπε ότι ‘θα δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο Μετανάστευσης για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε σχέση με όσους έρχονται στην χώρα με άδεια φοιτητή ή εργασίας και μετατρέπονται σε παράνομους’. [?]

    Το Κέντρο Μετανάστευσης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ότι θα ιδρύσουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου δεν είναι για να απελαύνει τους ‘παράνομους’ εδώ. Είναι για να σχεδιάζει την ροή πληθυσμού όπως το 1975».

    «Δεν είναι ανεξέλεγκτη η ροή πληθυσμού»!

    Εξάλλου, κάτω από αυτό τον τίτλο, η ίδια εφημερίδα (19.07.23) αναφέρεται στο θέμα του πληθυσμού και στην στήλη «Ημερολόγιο».

    Σημειώνοντας ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να ιδρύσει το «Κέντρο Μετανάστευσης» για να καταγράφει τον πληθυσμό που εγκαθίσταται στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο μέσω Τουρκίας, η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά το κλείσιμο του «δικαστικού έτους», ο πρόεδρος του «κακουργιοδικείου», Φαντίλ Ασκούν είχε δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν «σοβαρό πρόβλημα άτυπης μετανάστευσης» και ότι αποτελούν σοβαρό βάρος στον «προϋπολογισμό» οι μετανάστες που καταφεύγουν στα κατεχόμενα από εμπόλεμες ζώνες ή χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα για να πάνε στην Ευρώπη. Προσθέτει τα εξής η εφημερίδα:

    «Όμως, αυτός ο πληθυσμός δεν έρχεται εδώ ‘λόγω της γεωγραφικής δομής της Κύπρου’. Επιβιβάζεται στο αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη και κατεβαίνει στο Ερτζιάν. Διότι δεν απαιτείται βίζα, δεν ερωτάται το για τι ήρθε, δεν ερωτάται το νομικό του καθεστώς. Αυτή δεν είναι ‘άτυπη μετανάστευση’. Είναι ροή πληθυσμού από την Τουρκία. Ενόσω τα λιμάνια στο βόρειο τμήμα της Κύπρου τα ελέγχει η αστυνομία που υπάγεται στον τουρκικό στρατό, όσοι μπαίνουν και όσοι βγαίνουν είναι κάτω από τον έλεγχο του τουρκικού στρατού. Ποιος μπορεί να πει ότι είναι ‘παράτυπος’, δηλαδή ανεξέλεγκτος αυτός ο πληθυσμός που έρχεται με πλοία και αεροπλάνα υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού;»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους εορτασμούς της επετείου της εισβολής

    Η K?br?s (18.07.23) αναφέρεται στις εκδηλώσεις εορτασμών που λαμβάνουν χώρα σήμερα και αύριο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κουτσούκ, θα παραστεί φέτος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 12.00 μ.μ. με χαιρετισμό με 21 πυροβόλα όπλα και ομιλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στον BRT.

    Στο πλαίσιο των εορτασμών οι φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG Gaziantep (F-490) και TCG Z?pk?n (P-336) θα βρίσκονται στα κατεχόμενα και θα είναι ανοικτές για επίσκεψη από το κοινό.

    Όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν και φέτος επιδείξεις του ακροβατικού σμήνους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με την ονομασία Solo T?rk. Οι επιδείξεις θα γίνουν στις 19.00 το βράδυ στις 20 Ιουλίου στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Η τελετή για την παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπου θα κάνουν ομιλίες ο Τατάρ και ο Ερντογάν θα αρχίσει αύριο 20 Ιουλίου στις 18.00 η ώρα.

    Εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις.

    (ΚΣ)

    [09] Αγωγή για το Μάρε Μόντε

    Η K?br?s (18.07.23) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της περιοχής Λαπήθου-Καραβά-Μύρτου, Φιράτ Ατασέρ ανέφερε ότι κατέθεσαν «αγωγή» στο «ανώτατο δικαστήριο» ενάντια στην απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για το ξενοδοχείο Μάρε Μόντε.

    «Καταθέσαμε την αίτησή μας για την ακύρωση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο. Εμείς το κοινό θα νικήσουμε», αναφέρει στην ανάρτηση σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Υποστηρίζει η Ατλί

    Η Vatan (19.07.23) γράφει ότι η πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα του λεγόμενου δημάρχου.

    Σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει ότι «η φυσική ομορφιά, τοπικοί θεσμοί και δομές που δημιουργήθηκαν με το κεφάλαιο και την εργασία του τουρκοκυπριακού λαού λεηλατούνται από την κυβέρνηση».

    Είπε επίσης πως στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε, το οποίο μισθώθηκε στην Net Holding με 350 δεκάρια γης για 49 χρόνια με την υπόσχεση «επένδυσης» πριν από χρόνια, δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί, κατά την έκφρασή της, και δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα σεντ από την πληρωμή του ενοικίου.

    «Δεν θα επιτρέψουμε να παραδοθεί σε κάποιον αυθαίρετα άλλη μια αξία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία σήμερα προσπαθεί να σώσει τις παραλίες της που σφετερίζονται τα ξενοδοχεία και αγωνίζεται να φτάσει στις δικές της θάλασσες», αναφέρει.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συμφωνία για εξαγωγές Μπαϊρακτάρ στη Σαουδική Αραβία

    Η Ak?am (19.07.23, aksam.com.tr) γράφει ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγή αμυντικών και αεροδιαστημικών προϊόντων στην ιστορία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

    Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη, η Μπαϊκάρ, κατασκευάστρια εταιρεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης «Μπαϊρακτάρ», θα δημιουργήσει στη χώρα αυτή στόλο καταδιωκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    Η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης Μπαϊρακτάρ Ακιντζί με συμφωνία-ρεκόρ για τη δημιουργία στόλου TUAV (επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών) που θα υπηρετούν στις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

    Ταυτοχρόνως, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα λαμβάνονται επίσης υπηρεσίες εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και εφοδιασμού από την Μπαϊκάρ.

    Με τη συνολική συμφωνία, θα πραγματοποιηθεί επίσης συνεργασία στη μεταφορά τεχνολογίας και στην κοινή παραγωγή, προκειμένου να προωθηθεί η ικανότητα ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας των δύο χωρών στο μέλλον.

    Με τη συμφωνία αυτή, η Σαουδική Αραβία γίνεται η έβδομη χώρα που εισάγει τα Μπαϊρακτάρ Ακιντζί και ο γενικός διευθυντής της Μπαϊκάρ, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγών στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής στην ιστορία της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνέλευσης Τούρκων Εξαγωγέων (TIM), η Μπαϊκάρ έγινε ο ηγέτης των εξαγωγών στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής. Η Μπαϊκάρ κατέχει ποσοστό εξαγωγών 99,3% στα συμβόλαια που υπεγράφησαν το 2022 και έκανε εξαγωγές που ανέρχονται στα 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουν υπογραφεί εξαγωγικές συμφωνίες με 30 χώρες για το μη επανδρωμένο Μπαϊρακτάρ TB2 και με 6 χώρες μέχρι στιγμής για το Μπαϊρακτάρ Ακιντζί.

    Επιταχύνονται οι εξαγωγές προς τις χώρες του κόλπου

    Η Σαουδική Αραβία, μία από τις χώρες στις οποίες ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε εμπορική περιοδεία, έγινε η δεύτερη χώρα στην οποία οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν περισσότερο από άποψη αξίας.

    Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο. Τα ΗΑΕ ήταν η 5η χώρα στην οποία η Τουρκία αύξησε τις εξαγωγές της περισσότερο το πρώτο εξάμηνο.

    Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ αυξήθηκε κατά 60% πέρυσι και ξεπέρασε τα 1,4 δισ. δολάρια. Η Τουρκία κατέλαβε την 7η θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν στο Κατάρ.

    (ΓΜ)

    [02] Συναντήσεις και υπογραφή συμφωνιών από τον Έρντογαν στο Κατάρ

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (18.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,RonCOnj68CFisfXWZOVbBVi2lZ56JErWEwdfM6OuVd7jffUzPG2HK55azjyuWaiq4TTlqjcy3gVxHdu7BL9WhXWxE-563ucy-X6zjvL9sOQSGy&typo=1), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν επισκέφθηκε το Κατάρ, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου και συναντήθηκε με τον Εμίρη του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani.

    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ για τον εορτασμό της 50ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εκ μέρους της Τουρκίας και από τον Υπουργό Εξωτερικών Sheikh Mohammed bin Abdurrahman bin Jassim Al Thani εκ μέρους του Κατάρ.

    Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ έχουν υποστεί ποιοτική μεταμόρφωση από την σύστασή τους το 1973 μέχρι να φτάσουν στο στάδιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τονίζεται ότι η σημερινή συνεργασία μεταξύ των δύο αδελφών χωρών συνεχίζει να ενισχύεται μέρα με τη μέρα υπό την ηγεσία του Έρντογαν και του εμίρη του Κατάρ Al Thani.

    Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρονται και τα εξής:

    «Οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ αντανακλούν βαθιά ριζωμένους ιστορικούς δεσμούς που βασίζονται σε πολιτικά και κοινωνικά θεμέλια, καθώς οι δύο χώρες, με πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, παρείχαν σταθερή στήριξη η μία στην άλλη σε πολλά σημαντικά στάδια της ιστορίας τους και οι δύο χώρες συνεχίζουν την αμοιβαία υποστήριξή τους σε διάφορους τομείς. Η αλληλεγγύη αυτή αντανακλάται στην απαράμιλλη ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε το κράτος του Κατάρ μέσω του εναέριου διαδρόμου που δημιούργησαν στρατιωτικά αεροσκάφη για την παράδοση βοήθειας από την πρώτη στιγμή του σεισμού, η οποία συνέβαλε στην ανακούφιση των δεινών χιλιάδων Τούρκων.

    Η σημερινή στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ είναι γόνιμη σε όλα τα επίπεδα και οι δύο χώρες μοιράζονται παρόμοια προσέγγιση στα περισσότερα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Στο διμερές πλαίσιο, ο μηχανισμός της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής είναι ένας από τους πιο απτούς δείκτες της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο αδελφών χωρών, τα μέλη της οποίας συναντώνται ετησίως από το 2015. Μέσω αυτής της στρατηγικής επιτροπής έχουν υπογραφεί περίπου 100 έγγραφα, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον όγκο του εμπορίου και των επενδύσεων. Επιθυμούμε ειλικρινά να προωθήσουμε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο αδελφών χωρών και λαών μας».

    (ΓΜ)

    [03] Εμπειρογνώμονες: Δεν αναμένονται εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις

    Η διαδικτυακή εφημερίδα T24 (18.07.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,Aq0CYWfda6EqP3KA67wtMdWmSx-K35DHJeBvm-DLNfpULzXfGg3o0vKIlE0NFKfgRgEogvbWKVppqnJZMeGvCymD39SElu7gYamWGO&typo=1), δημοσιεύει άρθρο του ΒΒC T?rk με τις απόψεις πολιτικών επιστημόνων σχετικά με τις προοπτικές που ανοίγονται στις ευρωτουρκικές σχέσεις μετά την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντάλλαγμα για την άρση του τουρκικού βέτο για την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

    Mιλώντας στο ΒΒC T?rk ειδικοί δήλωσαν ότι δεν αναμένουν σύντομα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά το θετικό κλίμα της τελευταίας περιόδου.

    Η Νιλγκιούν Αρισάν Έραλπ, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για την ΕΕ στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV), ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αν η Τουρκία συνεχίσει να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Η καθηγήτρια του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ της Κωνσταντινούολής Τσιγντέμ Νας εκφράζει την άποψη ότι φαίνεται δύσκολο να αναζωογονηθούν οι διαπραγματεύσεις βραχυπρόθεσμα:

    «Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ έχει τη δική της δυναμική. Βεβαίως, είναι θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν, ο οποίος δεν έχει κάνει τίποτα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την ΕΕ τα τελευταία 5-6 χρόνια, έκανε μια δήλωση για την ένταξη στην ΕΕ. Αλλά πρόκειται απλώς για κάτι που αφορά την τακτική ή θα το στηρίξει πραγματικά; Προς το παρόν, δεν υπάρχει το κλίμα ότι θα γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ωστόσο, αν η πλευρά της ΕΕ θέλει να ανταποκριθεί σε αυτό το πιο μετριοπαθές κλίμα που βλέπει από την Τουρκία, τότε ίσως μπορούν να γίνουν κάποια βήματα. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει πράσινο φως από αυτή την πλευρά, ίσως μπορούν να γίνουν κάποια βήματα στον εκδημοκρατισμό, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία. Αλλά γι' αυτό, η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα κίνητρο για την Τουρκία».

    Είναι δυνατή η απελευθέρωση της βίζας;

    Το 2016, μετά το έντονο μεταναστευτικό κύμα ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ απέκτησαν για λίγο κάποια δυναμική και η απελευθέρωση των θεωρήσεων συζητήθηκε ως ένα από τα σημαντικά θέματα στις συνόδους κορυφής που πραγματοποιήθηκαν. Εκείνη τη στιγμή, η Τουρκία είχε εκπληρώσει τα 66 από τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για την απελευθέρωση της βίζας. Κατά συνέπεια, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα υπόλοιπα έξι κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

    Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ορισμένα από τα έξι κριτήρια δεν είναι εύκολο να εκπληρωθούν.

    Η Έραλπ εξηγεί τα κριτήρια αυτά ως εξής: «Το ένα είναι η εναρμόνιση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με τα πρότυπα της ΕΕ. Η εφαρμογή της συμφωνίας επιχειρησιακής συνεργασίας με την Εuropol ήταν το απλούστερο στοιχείο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς. Υπάρχει αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Διασφάλιση αποτελεσματικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών σε ποινικά θέματα με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα αυτό, αλλά όταν λέμε όλα τα κράτη μέλη, εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζουμε. Υπάρχει επίσης η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ».

    Μπορεί να ανανεωθεί η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης;

    Η Εράλπ υπογραμμίζει τη σημασία της ανανέωσης αυτής της συμφωνίας λέγοντας ότι: «Η Τελωνειακή Ένωση, την οποία οριστικοποιήσαμε το 1996, δεν είναι πραγματικά σύμφωνη με τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο. [?] Ως εκ τούτου, πρέπει να εκσυγχρονιστει».

    Και η καθηγήτρια Νας συμφωνεί ότι η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση μπορεί να ανανεωθεί, λέγοντας το εξής: «Το πιο πιθανό θα ήταν να ξεκινήσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης για την τελωνειακή ένωση επειδή αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό ζήτημα και για τις δύο πλευρές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη εκσυγχρονίζει τις εμπορικές συμφωνίες της με άλλες χώρες. Το κάνει αυτό από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία. Ως εκ τούτου, η επικαιροποίηση αυτή μπορεί να συζητηθεί. Μπορεί επίσης να είναι δυνατόν να προστεθούν σε αυτό πράσινες και ψηφιακές ατζέντες».

    Σύμφωνα με τη Νας, η διαδικασία αυτή παρουσιάζει επίσης ορισμένες δυσκολίες και τονίζει ιδιαίτερα το κυπριακό ζήτημα:

    «Όταν προσπαθείς να επικαιροποιήσεις την τελωνειακή ένωση, αντιμετωπίζεις το εμπόδιο της Κύπρου. Το γεγονός ότι μια χώρα που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει είναι μέλος της ΕΕ καθιστά τις σχέσεις δύσκολες. Εδώ, βέβαια, αν η ΕΕ το επιθυμεί, τουλάχιστον η έναρξη διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να δημιουργήσει μια πιο ήπια ατμόσφαιρα. Αλλά φυσικά, η Ελλάδα και η νότια Κύπρος πρέπει να πειστούν. Αν και δεν είναι πολύ εύκολο, μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται κάτι που μπορεί να είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 19 July 2023 - 18:08:42 UTC