Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-08-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 165/2023 25.08.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για αναγνώριση, λέει ο Κουρτουλμούς
  • [02] Ακάνσοϊ: Ήταν σχεδιασμένα τα γεγονότα στην Πύλα
  • [03] Ιζτζάν: Καμία σχέση οι Τουρκοκύπριοι με την επίθεση κατά των ΗΕ
  • [04] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η ΤΔΒΚ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει η κατασκευή του δρόμου»
  • [05] Αναταράξεις στο UBP- Κατηγορίες από Τατσόι για «έλλειψη δημοκρατίας»
  • [06] Τούρκοι και ξένοι η πλειοψηφία των κρατουμένων στις φυλακές του καθεστώτος
  • [07] Δεν πήραν ρεύμα από τις ελεύθερες περιοχές και βυθίστηκαν στο σκοτάδι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για αναγνώριση, λέει ο Κουρτουλμούς

    H Vatan (24.08.23) γράφει ότι την θέση πως η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου στο θέμα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το αποσχιστικό καθεστώς στο νησί, και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς σε συνάντηση που είχε με τον ούτω καλούμενο πρέσβη του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου.

    «Θα συνεχίσουμε τη διεξαγωγή έντονων προσπαθειών σε σχέση με την αναγνώριση της ΤΔΒΚ διεθνώς», είπε ο Κουρτουλμούς και ισχυρίστηκε:

    «Φάνηκε με τον αγώνα που διεξήχθη για πολλά χρόνια ότι πλέον δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την αποδοχή της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά ήταν αυτή που πάντοτε έκανε θυσίες, τασσόταν υπέρ της συμφωνίας, τασσόταν υπέρ της ενότητας της Κύπρου. Όμως, δυστυχώς η διεθνής κοινότητα το αξιολόγησε αυτό πάντα εναντίον των Τούρκων της ΤΔΒΚ χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά».

    «Συνέχισε η κατασκευή του δρόμου στην Πύλα»

    Αναφερόμενος στα γεγονότα της 18ης Αυγούστου στην Πύλα και την προσπάθεια της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να εμποδίσει την κατασκευή του δρόμου Πύλας-Άρσους, ο Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι δεν είναι αποδεχτή η προσπάθεια της Ειρηνευτικής Δύναμης να παρεμποδίσει με την βία τον δρόμο που κατασκευάζεται προς την Πύλα για ανθρωπιστικούς σκοπούς, δεν έχει καμία λογική κάτι τέτοιο και δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

    «Οι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ έδωσαν την απαραίτητη απάντηση σε αυτό και επενέβησαν κατά της βίαιης στάσης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έθεσε σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους εργάτες που εργάζονταν και συνέχισε η κατασκευή του δρόμου», ισχυρίστηκε ο Κουρτουλμούς και κατέληξε λέγοντας:

    «Για ακόμα μια φορά θέλουμε να αναφέρουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ. Με αυτό τον τρόπο, τα Ηνωμένα Έθνη κατέδειξαν μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά κατά των Τούρκων της Κύπρου. Είναι εκτός λογικής και κατανόησης η αντίθεση στην κατασκευή δρόμου προς ένα χωριό και στην ενοποίηση του με το άλλο κομμάτι του νησιού εκ μέρους της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν λέει τίποτε ειδικά για τις αμέτρητες παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από τους Ελληνοκύπριους. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Όπου χρειάζεται θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα κάθε είδους δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου χωρίς παραχωρήσεις από τα δικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ακάνσοϊ: Ήταν σχεδιασμένα τα γεγονότα στην Πύλα

    H Yeni Bak?? (24.08.23) γράφει ότι την άποψη πως ήταν σχεδιασμένα τα γεγονότα στην Πύλα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ μιλώντας στην Yeni Bak?? WEB TV.

    Σημειώνοντας ότι σχεδιασμένο ήταν και το θέμα της κατασκευής μικρού τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι αυτές ήταν κινήσεις για να «παίξουν με τα νεύρα» της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα οι άνθρωποι της «χώρας» και ότι ασφαλώς δεν μπορούν να παραγνωριστούν τα προβλήματα των κατοίκων της Πύλας, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι είναι σωστό να γίνουν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την διέλευση των κατοίκων του χωριού προς το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, όμως δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι στο νησί επικρατεί κατάσταση κατάπαυσης του πυρός.

    Σημειώνοντας ότι κάθε πρακτική που θα εφαρμοστεί στα «σύνορα», κατά την έκφρασή του, προκαλεί καταστάσεις που ενοχλούν σοβαρά τις δύο πλευρές, ο Ακάνσοϊ είπε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να γίνονται αποδεχτές ενέργειες βίας κατά οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι τόσο στον διεθνή Τύπο όσο και στην δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτό διαβάζεται ως συμπεριφορά των Τούρκων.

    «Τελευταίως αποσύρθηκε η δήλωση για αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι είναι πολύ καλά γνωστά τα βήματα που θα γίνουν και ότι η «διοίκηση» Ερσίν Τατάρ-Ταχσίν Ερτουγρούλογλου προσπαθεί να χαλάσει την τάξη πραγμάτων με την στήριξη που παίρνει από την Άγκυρα, να επέμβει στο Βαρώσι, να επιχειρήσει την κατασκευή μικρού τζαμιού και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Πύλα.

    Χαρακτηρίζοντας ως δηλώσεις που δεν πατούν τα πόδια τους στην γη και δεν πρέπει να λαμβάνονται στα σοβαρά τις αναφορές ότι η Ρωσία θα ταχθεί στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και θα ανοίξει προξενείο στα κατεχόμενα, ο Ακάνσοϊ είπε ότι είναι κατανοητό το άνοιγμα γραφείου από την Ρωσία για να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες της και ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ζουν πέραν των 20 χιλιάδων Ρώσων στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον Ακάνσοϊ, αυτές οι κινήσεις δεν έχουν καμία πολιτική ουσία.

    Υποστηρίζοντας ότι μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία φαίνεται ότι είναι πιο προσεχτικός στο ύφος των δηλώσεών του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Ακάνσοϊ υπενθύμισε την αναφορά Έρντογαν ότι «είχαμε βάλει το χέρι μας στη φωτιά κατά το Σχέδιο Ανάν, θα το βάλουμε και πάλι».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έρχεται σε μια θέση κατάλληλη για να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της «μεταμόρφωσης της μη λύσης» στην Κύπρο, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στην επιθυμία της Τουρκίας να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ και να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω των δικών της εδαφών.

    «Ενώ η στάση της Τουρκίας είναι αυτή, πρέπει και ο Χριστοδουλίδης να κάνει βήματα που εμπνέουν εμπιστοσύνη», ισχυρίστηκε υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις και η ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι πίσω από διάφορα ανοίγματα που αναμένεται να γίνουν εντός Σεπτεμβρίου υπάρχει η προσδοκία για κάποιες κινήσεις από τα ΗΕ που θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Έρντογαν είχε προβεί σε έκκληση για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι όταν αξιολογηθούν και οι δηλώσεις Τατάρ φαίνεται ότι έχει αποσυρθεί τελευταίως η δήλωση περί αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι αυτό έχει διαβιβαστεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι και ο ίδιος ο Τατάρ μάλιστα σε μια συνέντευξή του έχει παραδεχθεί ότι δεν τυγχάνει αποδοχής διεθνώς η πολιτική για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι έγινε και εδώ ένα βήμα προς τα πίσω.

    Επισημαίνοντας ότι γίνεται αναφορά σε «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση», ο Ακάνσοϊ διερωτήθηκε πώς συμπληρώνεται το περιεχόμενο της πολιτικής στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και πρόσθεσε ότι στην βιβλιογραφία όταν λέγεται κυριαρχική ισότητα σημαίνει προώθηση διαδικασίας λύσης με συνάντηση δύο χωριστών αναγνωρισμένων δομών.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι τα πράγματα άρχισαν να τοποθετούνται στην θέση τους, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι το κείμενο της πρόσφατης δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προέκυψε κατόπιν διαβουλεύσεων της Βρετανίας με την Τουρκία και ότι το μεγαλύτερο κενό αυτή την στιγμή είναι η «εξουσία» στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Αν υπήρξε ένας ισχυρός «πρόεδρος» και μια ισχυρή «κυβέρνηση» που γνώριζαν τι θέλουν, θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα άνοιγαν και τον δρόμο της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ο Ακάνσοϊ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ιζτζάν: Καμία σχέση οι Τουρκοκύπριοι με την επίθεση κατά των ΗΕ

    H Vatan (24.08.23) γράφει ότι την θέση πως δεν μπορούν να θεωρούνται ένοχοι οι Τουρκοκύπριοι για τα γεγονότα στην Πύλα εξέφρασε ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είχε ρόλο στα γεγονότα στην Πύλα, ο Ιζτζάν ανέφερε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε κάθε είδους ενέργεια βίας που στρέφεται προς τη διαίρεση της χώρας.

    Χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα, ο Ιζτζιάν είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

    «Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις επιθέσεις που διοργανώνονται κατά των αξιωματούχων των ΗΕ. Δεν μπορεί να τοποθετείται η τουρκοκυπριακή κοινότητα στην καρέκλα του ενόχου, δεν μπορεί να ρίχνεται στη φωτιά», υποστήριξε ο Ιζτζιάν.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η ΤΔΒΚ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει η κατασκευή του δρόμου»

    H K?br?s (24.08.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,EbWcRwcmcrKRWDN3v0Tlip15LFuAp-zpACanDC1ASokfrWaldCiTh0lKLSrG-VAwN64teHLPYAogF3g-tk2k055PWnL-GgLxTSPBvWjvAGHfOiixm3g,,&typo=1) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι η «ΤΔΒΚ» θα αποφασίσει κατά πόσον θα συνεχιστεί η κατασκευή του δρόμου Πύλας-Άρσους πρόβαλαν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες επισήμαναν ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα αναγκάζονται να περάσουν από τις Αγγλικές Βάσεις για να μεταβούν στα κατεχόμενα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα.

    Επαναλαμβάνοντας το τουρκικό επιχείρημα ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ δεν έφερε αντίρρηση όταν οι Ελληνοκύπριοι κατασκεύασαν δρόμο στην ίδια περιοχή το 2004, αλλά επενέβη στον δρόμο που επιχείρησαν να κατασκευάσουν οι Τουρκοκύπριοι, οι πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ εξέφρασαν την άποψη ότι η στάση αυτή είναι αντίθετη με την αρχή της ουδετερότητας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Το καταδικάζουμε έντονα αυτό. Η ΤΔΒΚ θα λάβει την απόφαση για το κατά πόσον θα συνεχιστεί η ανέγερση που αφορά την κατασκευή του δρόμου», κατέληξαν οι τουρκικές πηγές.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αναταράξεις στο UBP- Κατηγορίες από Τατσόι για «έλλειψη δημοκρατίας»

    Η Avrupa (24.08.23) γράφει ότι την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) εξήγγειλε ο λεγόμενος βουλευτής του UBP, Χασάν Τατσόι, μιλώντας σε εκπομπή του Kanal T, κατά την οποία επισήμανε ωστόσο ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου του κόμματος δεν έχει ληφθεί ακόμη.

    «Πρέπει να ληφθεί απόφαση για συνέδριο. Το άρθρο 21 του καταστατικού είναι σαφές και ξεκάθαρο. Το συνέδριο πρέπει να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την απόφαση να λαμβάνεται από τη συνέλευση του κόμματος. [?] Ο χρόνος και ο τόπος γι’ αυτό αποφασίζεται από τη συνέλευση του κόμματος. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της συνέλευσης του κόμματος. Επομένως, μπορείτε να πραγματοποιήσετε το συνέδριο μετά τις 31 Οκτωβρίου», είπε ο Τατσόι.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προέδρου του UBP και λεγόμενου πρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ, ότι «το συνέδριο θα γίνει τον Νοέμβριο του 2024», ο Τατσόι την αποκάλεσε «διοίκηση με τη μέθοδο της καταπίεσης» και επανέλαβε ότι μόνο η συνέλευση του κόμματος έχει την αρμοδιότητα να πει τον τελευταίο λόγο.

    Σχολιάζοντας κατά πόσο υπάρχει πικρία εκ μέρους του, ο Τατσόι δήλωσε:

    «Έχω βιώσει πολλά πράγματα στο UBP. Κάναμε διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι θα έρθει ως αδελφός και δεν θα συνεχίσει [Σημείωση μεταφραστή: Αναφέρεται στον Ουστέλ]. Όποιος είναι υποψήφιος και κερδίσει στο τακτικό συνέδριο έχει μια θέση κορώνας στο κεφάλι μου. Ωστόσο, το δημοκρατικό περιβάλλον έχει εξαλειφθεί στο UBP αυτή τη στιγμή».

    Πληροφορίες για απομάκρυνση του Ουστέλ

    Το θέμα του συνεδρίου και τις εσωτερικές διεργασίες του UBP σχολιάζει και ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (24.08.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,i2Ac27lxB8XpCUADdTgZDIALdzZh3JqsL9M7FdHP2bgTBfdP2-tQ4ImtG4t4OeC74FMf6Umpg8gQHDfP4kwEKCyhbhoB7IeD7DVdtvHhMlq-&typo=1), Σερχάτ Ιντζιρλί, γράφοντας τα εξής:

    «Όταν χτυπήθηκε από την Τουρκία ο Φαΐζ Σουτζουόγλου στο UBP, κανένα μέλος του UBP δεν έβγαλε άχνα... Το πήραν πολύ φυσιολογικά... Ακόμα και ο κ. Φαΐζ δεν έβγαλε άχνα...

    Μετά, είπαν στον Ουνάλ Ουστέλ, ‘είσαι ο μεγάλος αδελφός, έλα’... Και πάλι, κανείς δεν ρώτησε, ‘δεν γίνεται, πού είναι η δημοκρατία’ ή κάτι παρόμοιο...

    Μετά, οργανώθηκε ένα συνέδριο για το θεαθήναι, κοιτάζοντας στα μάτια όλα τα μέλη και την κοινωνία... Ο πρόεδρος της δημοκρατίας χωρίς δισταγμό έδωσε χρώμα στο συνέδριο με το γέλιο του! Και πάλι, κανείς δεν είπε, ‘δε γίνεται παιδιά, ώπα!’...

    Τώρα, λέγεται ότι ‘ο Ουνάλ Ουστέλ απολύεται’... Μίλησα με τουλάχιστον 10 μέλη του UBP χθες... Και όλοι τους πρωτοκλασάτα στελέχη... Αντέδρασαν λέγοντας ‘όπως ήρθε, έτσι θα φύγει’... Και πάλι, κανείς δεν σκέφτηκε να θέσει το ερώτημα, ‘μα δεν υπάρχει δημοκρατία σε αυτή τη χώρα;’

    Μέχρι το μεσημέρι που έγραψα αυτές τις γραμμές, δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο Ουστέλ θα ‘απομακρυνθεί’ από το αξίωμα ή όχι, αλλά πολύ αξιόπιστες πηγές άρχισαν να μιλάνε για ‘συνέδριο σε δύο μήνες’...

    Πότε μπορεί αυτή η χώρα να γίνει ένα πραγματικά ισότιμο και κυρίαρχο κράτος; Όταν το UBP καταφέρει να γίνει ένα πραγματικά σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα και όχι μια μεγάλη ομάδα συμφερόντων!

    Αυτή τη στιγμή, αυτή η χώρα είναι αποικία της Τουρκίας- όλα τα μέλη του UBP είναι συνεργάτες του αποικιοκράτη! Ας βγει όποιος λέει ‘Όχι, δεν είμαστε’ να μιλήσει- είμαι έτοιμος να ακούσω!!!

    Ένα άτομο, ένας βουλευτής του UBP ή, δεν ξέρω, ένα μέλος της συνέλευσης του κόμματος, να βγει και να πει ‘όχι, δεν είμαστε’, ορκίζομαι - δεν ξέρω αν θα το δεχτούν- ότι θα συμπληρώσω μια αίτηση εγγραφής μέλους στο UBP!

    Ένα άτομο να βγει και να αντιταχθεί σε αυτό που συμβαίνει! Συμπεριλαμβανομένου του Ερσίν Τατάρ, ένα και μόνο ένα μέλος του UBP να κάνει ένα βήμα μπροστά και να πει: ‘Η ΤΔΒΚ δεν είναι αποικία της Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι ένα κυρίαρχο ισότιμο κράτος’! Περιμένω!»

    (ΙΣ)

    [06] Τούρκοι και ξένοι η πλειοψηφία των κρατουμένων στις φυλακές του καθεστώτος

    Η Diyalog (24.08.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fdiyaloggazetesi.com&c=E,1,RrvandxHq8o1IbDIX08FQyVURggFlf70mFd9AUM97-gJaLJiojk1sQ706dEjeJJMRJEM0MxU1ckdoCWv8TZhjXf9fVnEiKOU6eFtB360BEo36p4D0w,,&typo=1) γράφει ότι οι λεγόμενοι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ουρούν Σολιαλί, Φαζιλέτ Οζντενεφέ και Ονγκούν Ταλάτ επισκέφθηκαν τις κεντρικές φυλακές του κατοχικού καθεστώτος στο Νέο Χωριό Κυθρέας και είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του λεγόμενου υπουργείου εσωτερικών και της διοίκησης της φυλακής.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη ισχυρισμοί που υπάρχουν σχετικά με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων, που αποτυπώθηκαν στον τουρκοκυπριακό Τύπο τις τελευταίες ημέρες, και λήφθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στη φυλακή.

    Σε δήλωσή τους μετά τη συνάντηση, οι «βουλευτές» του CTP ανέφεραν ότι στις «κεντρικές φυλακές» υπάρχουν συνολικά 857 κρατούμενοι, 350 από αυτούς είναι αλλοδαποί, 212 είναι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας και 295 είναι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», ενώ 144 κρατούμενοι βρίσκονται ακόμα στο παλιό κτίριο των φυλακών.

    Σημείωσαν, επίσης, ότι υπάρχουν συνολικά 37 ανήλικοι κρατούμενοι, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού, το τμήμα ανηλίκων χωρητικότητας 64 ατόμων δεν έχει ακόμη ανοίξει και οι ανήλικοι κρατούμενοι κρατούνται στο ίδιο κτίριο με άλλους κρατούμενους.

    Υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη προσωπικού στις φυλακές πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι συνθήκες υγιούς διαβίωσης και εργασίας, τόνισαν ότι «είναι επίσης επείγον να θεσμοθετηθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός εποπτείας, καθώς δεν είναι δυνατόν η συμβουλευτική επιτροπή των φυλακών να ασκεί ανεξάρτητη εποπτεία, αφού διορίζεται από την πολιτική εξουσία».

    YKP: Διερεύνηση καταγγελιών για βασανιστήρια

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), Μουράτ Κανατλί ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης στις φυλακές.

    (ΙΣ)

    [07] Δεν πήραν ρεύμα από τις ελεύθερες περιοχές και βυθίστηκαν στο σκοτάδι

    Κάτω από τον τίτλο «Η ‘ΤΔΒΚ’ βυθίστηκε στο σκοτάδι», η Yeni D?zen (24.08.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,58KYpd93wAS8t4aqoY8b4SHXUDYvaYhtbq2JocNCiNLd7RFRiqKH06CXzRapwW1y18GgbjD5e2zYw6m6-Rav8Dy3jS4TGhjxCLI5MfjSGUE,&typo=1) δημοσιεύει είδηση σχετικά με την χθεσινή διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις κατεχόμενες περιοχές, λόγω αδυναμίας παραγωγής του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Teknecik, στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας.

    Μιλώντας στη εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας εργαζομένων στη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού («EL-SEN»), Αχμέτ Τουγτζού δήλωσε ότι «ο νότος [όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία] δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο ενεργειακό φορτίο, λόγω έλλειψης καυσίμων και ως εκ τούτου σταμάτησε ο διαμοιρασμός ηλεκτρικής ενέργειας με το βορρά [όπως χαρακτήρισε το κατοχικό καθεστώς]».

    Αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα 70 MW, ο Τουγτζού πρόσθεσε: «Λόγω έλλειψης επενδύσεων και συντήρησης, 2 μηχανές και αεριοστρόβιλοι έχουν χαλάσει. Οι γεννήτριες που δόθηκαν από την Τουρκία είναι χαλασμένες. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί μπορούν να παράγουν 84 MW αντί για 120 MW λόγω έλλειψης συντήρησης».

    Το θέμα σχολίασε και ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν (Devrim Bar??n), ο οποίος με δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξανέστη λέγοντας: «Από το σημείο του να μπορούμε να δίνουμε ρεύμα στο νότο όταν υπήρχε ανάγκη, σε τι κατάσταση έφεραν την αρχή ηλεκτρισμού μέσα σε 4 χρόνια!»

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας»

    Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.08.23, aa.com.tr) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην 3η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Πλατφόρμας της Κριμαίας, στο οποίο δήλωσε ότι υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

    Ξεκινώντας την ομιλία του χαιρετίζοντας τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τον εθνικό ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας και Ουκρανό βουλευτή Μουσταφά Κριμεάνογλου (Mustafa Crimeanoglu), τους ομοεθνείς του Τούρκους Τατάρους της Κριμαίας και τους άλλους συμμετέχοντες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που απευθύνει χαιρετισμό στην τρίτη σύνοδο κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας, έστω και μέσω βιντεομηνύματος.

    Ο Ερντογάν συνέχισε την ομιλία του ως εξής:

    «Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, υπερασπίζεται αποφασιστικά από την πρώτη ημέρα το παράνομο αυτού του βήματος. Διατηρούμε επίσης τη θέση μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Δηλώνουμε σε κάθε βήμα, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη, ότι η Κριμαία αποτελεί μέρος της Ουκρανίας. Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των Τούρκων ομοεθνών μας Τατάρων της Κριμαίας, ενός από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Κριμαίας, είναι επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων μας.

    Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνω την προσδοκία μας για την απελευθέρωση του Νεριμάν Τζελάλ (Neriman Celal), αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, και των συναδέλφων του που βρίσκονται υπό κράτηση. Όπως πάντα έλεγα, δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο και ηττημένοι στην ειρήνη. Με αυτή την κατανόηση, διατηρούμε την πεποίθησή μας ότι ο πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πρέπει να τερματιστεί με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και να προετοιμάσουμε τουλάχιστον τα μέρη για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Λέγοντας ότι συνεχίζουν να εργάζονται για την αναζωογόνηση της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα και ότι πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγονται κάθε είδους βήματα που θα αυξήσουν περαιτέρω την ένταση, ο Ερντογάν δήλωσε:

    «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειες διευκόλυνσης και διαμεσολάβησης προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης της ειρήνης. Ο τερματισμός του πολέμου και η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας θα δώσει μια ανάσα φρέσκου αέρα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Επαναλαμβάνω την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και ελπίζω ότι η περιοχή μας θα ανακτήσει το κλίμα ειρήνης το συντομότερο δυνατό».

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 24 August 2023 - 12:31:23 UTC