Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-08-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 166/2023 25.08.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μεροληπτική η στάση των ΗΕ στο θέμα του δρόμου Πύλας-Άρσους, λέει ο Τατάρ
  • [02] Ερτουγρούλογλου: Κανείς δεν διέταξε επίθεση κατά των ΗΕ στην Πύλα
  • [03] Βολές Έρχουρμαν κατά της «κυβέρνησης» για τα γεγονότα στην Πύλα
  • [04] Δεν εξηγήθηκε το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων στην Πύλα, υποστηρίζει ο Όζερσαϊ
  • [05] Υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι απομονωμένοι, λέει ο Τζιαντάν
  • [06] «Αναζήτηση μέτρων κατά της πώλησης ακινήτων σε ξένους»
  • [07] Αμτζάογλου: «Δε θα βγει ο χειμώνας, αν δεν γίνουν επενδύσεις στη ΚΙΒ-ΤΕΚ»
  • [08] Ισλαμική εκπαίδευση στα κατεχόμενα
  • [09] Αλλαγές βλέπει αρθρογράφος μετά τα γεγονότα στην Πύλα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΑΜ καταδικάζει τη «μονομερή» στάση της UNFICYP
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Κιλίτς ? Sullivan - Συζητήθηκε και το Κυπριακό
  • [03] Αύξηση των επιτοκίων στο 25%

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μεροληπτική η στάση των ΗΕ στο θέμα του δρόμου Πύλας-Άρσους, λέει ο Τατάρ

    H Vatan (25.08.23) γράφει ότι την θέση πως τα Ηνωμένα Έθνη επέδειξαν μεροληπτική στάση στο θέμα της κατασκευής του δρόμου Πύλας-Άρσους επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε χθεσινές του δηλώσεις κατά την διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του συνδέσμου Τούρκων εποίκων από την επαρχία Χατάι, Μεχμέτ Ιπέκ.

    «Στην νεκρή ζώνη από την Πύλα μέχρι την Λάρνακα κατασκευάστηκαν κτήρια, δρόμοι και πανεπιστήμιο, όμως κανείς δεν είπε τίποτα, αλλά όταν εμείς θελήσαμε να κάνουμε δρόμο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια παράξενη και ανηλεή αντίδραση», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Ισχυριζόμενος ότι μεγάλο μέρος του δρόμου βρίσκεται σε εδάφη της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι θα λύσουν με συμφωνία το θέμα που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι και πρόσθεσε ότι το «κράτος» θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για το μέλλον και την ευημερία του «λαού».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ιπέκ υποστήριξε ότι με το άνοιγμα του δρόμου Πύλας-Άρσους θα διαρκεί μόνο 10-15 λεπτά μια απόσταση την οποία τώρα διανύουν σε μιάμιση ώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθεί προς χρήση ο δρόμος με τις πρωτοβουλίες του Ερσίν Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ερτουγρούλογλου: Κανείς δεν διέταξε επίθεση κατά των ΗΕ στην Πύλα

    H Yeni D?zen (25.08.23) γράφει ότι δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης που έγινε κατά των ανδρών και των οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα την Παρασκευή 18 Αυγούστου ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε χθες στην «βουλή» ποιος έδωσε την εν λόγω εντολή απάντησε το εξής:

    «Δεν υπάρχει μια τέτοια εντολή. Οι άνθρωποι εκεί προκλήθηκαν από τους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών. [?] Τους είπαμε μην βγείτε μπροστά μας, δεν θα το δούμε καλά αυτό, δεν θα εγκρίνουμε την παρεμπόδιση. [?] Κανείς δεν έδωσε εντολή λέγοντας επιτεθείτε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει αποδείξτε το. Μην παραγνωρίζετε ότι οι άνθρωποι προκλήθηκαν. Αναζητείτε μάταια ποιος έδωσε την εντολή. Δεν έπρεπε να βγουν μπροστά μας. Το είπα και στον Κόλιν Στιούαρτ. Γιατί βγήκατε μπροστά μας, του είπα».

    Ερωτηθείς από τον «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Σαμί Όζουσλου γιατί άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου από το επίμαχο σημείο, ο Ερτουγρούλογλου πρώτα γέλασε και μετά απάντησε «δεν ξέρω, δεν είμαι εγώ που το αποφάσισα αυτό».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ενήμερος για την ένταση που υπήρξε στην Πύλα, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε για την επίθεση από τηλεφώνημα του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

    «Αυτός ο δρόμος θα γίνει, δέχτηκαν τα Ηνωμένα Έθνη»

    «Αυτός ο δρόμος θα γίνει και θα τελειώσει», επανέλαβε ο Ερτουγρούλογλου σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και ότι ως ένδειξη καλής θέλησης σταμάτησαν τις εργασίες κατασκευής του δρόμου.

    «Τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν αυτό τον δρόμο. Θα είναι ένας ελεγχόμενος δρόμος. Δεν θα τύχει εκμετάλλευσης. Η ευθύνη θα ανήκει σε εμάς. Τα οχήματα των ΗΕ θα συνεχίσουν την εποπτεία τους στην περιοχή. Δηλαδή, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, ο δρόμος θα γίνει. [?] Αυτές οι επαφές διεξήχθησαν για χρόνια. Και τι κερδήθηκε; Είχαμε δίκαιο. Τι κερδίσαμε;

    Πάντα τονίζαμε στα ΗΕ ότι δεν είναι στρατιωτικός ο στόχος μας σε σχέση με τον δρόμο στην Πύλα ή ότι δεν έχουμε στόχο να κλέψουμε εδάφη. Θα αρχίζαμε τον Ιούνιο αυτό το έργο. Όμως, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε θα πάω στην Νέα Υόρκη για δουλειά και μετά θα κάνω το μνημόσυνο του πατέρα μου τον οποίο έχασα πρόσφατα. Μην αρχίσετε το έργο όταν δεν είμαι εγώ εδώ, είπε. Και εγώ είπα καλύτερα να το αρχίσουμε όταν δεν είσαι εδώ, διότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας του γηπέδου της Τσετίνκαγια οι Ελληνοκύπριοι σε ανακήρυξαν ανεπιθύμητο πρόσωπο. Δεν θα μπορούν να σε κατηγορήσουν επειδή δεν θα είσαι εδώ. Πάλι επέμεινε και είπε θα έρθω στα μέσα Αυγούστου. Περιμέναμε. Στις 17 Αυγούστου κάναμε συνάντηση. Μου είπε αν επιβεβαιώσετε ότι δεν έχετε στρατιωτικό σκοπό και το μέλημά σας δεν είναι να κλέψετε εδάφη, θα ετοιμάσω μια εισήγηση σε σχέση με τον δρόμο. Θα διαπραγματευτώ αυτή την εισήγηση με τους Ελληνοκύπριους και με την Νέα Υόρκη. Και μετά θα έρθω σε εσάς μια επίσημη εισήγηση. Και εγώ είπα, Κόλιν σου έδωσα ευκαιρία δυόμιση μήνες για να κάνεις αυτά που είπες. Αν ήσουν ειλικρινής, θα τα έκανες μέσα σε δυόμιση μήνες. Αυτό που κάνεις είναι να παίζεις με τον χρόνο. Να σκοτώνεις το έργο. Σου το λέω. Θα κάνουμε αυτό τον δρόμο. Το λέω και τώρα. Αυτός ο δρόμος θα γίνει. Το γεγονός παραποιήθηκε τόσο πολύ που κατηγόρησε εμάς το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Όμως, οι στρατιώτες των ΗΕ ευθύνονται για εκείνο το άσχημο γεγονός. [?]»

    Αναφερόμενος στα επεισόδια και στην επίθεση κατά των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι συνέβησαν λόγω του γεγονός ότι στάθηκαν μπροστά τους οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και τους προκάλεσαν, με αποτέλεσμα τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου.

    «Δεν χάρηκε κανείς μας όταν είδαμε εκείνη την σκηνή. Δεν σκεφτήκαμε ότι οι μονάδες των ΗΕ θα έρχονταν μπροστά μας με αυτό τον τρόπο. Δεν πήραμε στρατό στην περιοχή. Μόνο αστυνομικοί μας υπήρχαν. Δεν δέχομαι ότι κάναμε οποιοδήποτε λάθος. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τα ΗΕ. Αυτός ο δρόμος θα τελειώσει, θα γίνει».

    Όταν η «βουλευτής» του CTP, Ντογούς Ντεριά τον ρώτησε κατά πόσον ο ίδιος και οι κύκλοι στους οποίους υπάγεται προκάλεσαν την ένταση στην Πύλα για να σαμποτάρουν τα διπλωματικά βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της λύσης καθώς πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου απάντησε:

    «Μου φαίνεστε αστείοι. Είστε άνθρωποι που ζείτε με το κόμπλεξ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Εγώ μαζί με κάποιον που με στηρίζει σέρνω την Τουρκία σε ένα λάθος, λέει. Τι είμαι εγώ τελικά, ε; Θα μπορούσατε να το σκεφτείτε αυτό, αν ο Πρόεδρος Έρντογαν, ο Υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, ο Πρέοδρος της Εθνοσυνέλευσης και όλοι οι αξιωματούχοι δεν εξέφραζαν ανοικτά στήριξη σε αυτό το έργο. Προτιμάτε να κατηγορείτε τον Ταχσίν για να ικανοποιήσετε το κόμπλεξ σας. Ορίστε κάντε το».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Βολές Έρχουρμαν κατά της «κυβέρνησης» για τα γεγονότα στην Πύλα

    H Yeni D?zen (25.08.23) γράφει ότι την άποψη πως η τουρκοκυπριακή πλευρά οδηγήθηκε στο σημείο να έχει άδικο στο θέμα της κατασκευής δρόμου στην Πύλα ενώ έχει δίκαιο εξέφρασε ο πρόεδρος του του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν μιλώντας χθες στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος.

    Αναφέροντας ότι σημειώνονται συνεχώς κρίσεις από την ημέρα που ανέλαβε η παρούσα «κυβέρνηση» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης, ο Έρχουρμαν είπε ότι η τελευταία από αυτές ήταν τα επεισόδια στην Πύλα.

    «Σίγουρα ακόμα συνεχίζετε να το βλέπετε ως ιστορία επιτυχίας», ανέφερε απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση» και υπενθυμίζοντας την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε:

    «Το αποτέλεσμα στο οποίο μας οδηγήσατε αν και έχουμε δίκαιο αναφέρεται στην δήλωση του ΣΑ των ΗΕ. Από εδώ και εμπρός, είτε ανοίξει είτε δεν ανοίξει ο δρόμος, δεν μπορείτε να κάνετε κανέναν να το χάψει ως ιστορία επιτυχίας».

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι η Ρωσία πρόκειται να τους αναγνωρίσει, ότι ανοίγει γραφείο στα κατεχόμενα και ότι οι απευθείας πτήσεις είναι κοντά, ο Έρχουρμαν ανέφερε:

    «Ιδού, αυτή η Ρωσία στην οποία αναφέρεστε είναι ένα από τα μόνιμα μέλη αυτού του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Επιπλέον, στη δήλωσή τους είπαν ότι η ομοσπονδία είναι η φόρμουλα της λύσης στην Κύπρο. Σας το υπενθύμισαν».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν εξηγήθηκε το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων στην Πύλα, υποστηρίζει ο Όζερσαϊ

    Η Halk?n Sesi (25.08.23) γράφει ότι την άποψη πως το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος δεν μπόρεσε να εξηγήσει το δίκαιο της τουρκοκυπριακής πλευράς στα τρίτα μέρη στο θέμα του δρόμου στην Πύλα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπόρεσαν να συντονιστούν με την Τουρκία και οδήγησαν το θέμα σε κρίση.

    Σε δηλώσεις στον παράνομο Bayrak, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Έχουμε δίκαιο στο θέμα του δρόμου Πύλας-Άρσους. Ναι, τα Ηνωμένα Έθνη ρίχνουν σκιά στην ουδετερότητά τους κάνοντας τα στραβά μάτια σε αυτά που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι στην νεκρή ζώνη και προσπαθώντας να εμποδίσουν τα δικά μας. Όμως, η τέχνη είναι να μπορούμε να κάνουμε και τα τρίτα μέρη να αναφέρουν αυτό το δίκαιό μας. Αλλά δυστυχώς λόγω των λαθών εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία, συζητείται το γεγονός ότι χρησιμοποιήσαμε μπουλντόζες κατά των οχημάτων της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ και όχι το δίκαιό μας παρά το γεγονός ότι έχουμε δίκαιο».

    Σημειώνοντας ότι προκάλεσε πολλές κρίσεις ο υφιστάμενος «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι το 2022, ο Ερτουγρούλογλου είχε δώσει στην Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ προθεσμία ενός μηνός για να υπογράψει συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς και υποστήριξε ότι δεν έκαναν καμία προετοιμασία με τρίτα μέρη προτού πουν την τελευταία λέξη σε αυτό το θέμα.

    «Είχαμε δίκαιο να απαιτούμε να κάνουν τα ΗΕ χωριστή συμφωνία μαζί μας, όμως επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες διπλωματικές εργασίες, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα και επλήγη η αξιοπιστία του κράτους και γενικά το κύρος της τουρκοκυπριακής πλευράς», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν σε σχέση με το γήπεδο Ταξίμ της Τσετίνκαγια στην νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι και εκεί είχαν δίκαιο αφού ήταν το γήπεδο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και έπρεπε να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί, όμως με αυτό που ζητείτο δημιουργείτο μια κατάσταση κατά την οποία θα μπορούσε όποιος ήθελε να μπει στην νεκρή ζώνη.

    «Επειδή δεν κατέστη δυνατόν να εξηγηθεί ότι δεν θα πραγματοποιείτο αυτό και κανείς δεν θα έμπαινε στην νεκρή ζώνη, ήρθαν τα ΗΕ και έβαλαν φράχτη στο μέρος εκείνο και το έκλεισαν. Πάλι ενώ είχαμε δίκαιο, περιήλθαμε στη θέση εκείνου που είχε άδικο. Πάλι βιώθηκε μια κρίση που δεν κατέστη δυνατόν να τύχει διαχείρισης», υπεστήριξε.

    Ζητώντας να διευκρινιστεί κατά πόσον σταμάτησαν οι εργασίες στον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο Όζερσαϊ είπε ότι πρέπει να είναι ψύχραιμοι στο θέμα αυτό και να εμποδίσουν μια νέα κρίση.

    Σημειώνοντας ότι έφτασαν στο σημείο να ζητείται κάτι από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση του δρόμου, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι στον ελληνοκυπριακό Τύπο γράφτηκε, για παράδειγμα, πως οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κατασκευάσουν δρόμο ανάμεσα στην Αθηαίνου και το Πυρόι μέσα από τα εδάφη των Τουρκοκυπρίων, όπως τα χαρακτήρισε, ή πως θα ζητήσουν υποχώρηση πάνω σε κάποιο άλλο θέμα. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Θα πείτε ξεκάθαρα ότι ‘θα κάνω αυτό τον δρόμο, όμως θα υπάρχει έλεγχος αλλοδαπών, τελωνείου, δεν θα επιτρέψω λαθρεμπόριο, λαθρεμπόριο ανθρώπων, ουσιαστικά θα δημιουργήσω μια ειδικά διευκολυνόμενη ευκαιρία διέλευσης στους πολίτες μου στην Πύλα’. Πρέπει να δώσετε διαβεβαίωση ότι το μέρος εκείνο δεν θα είναι μπείτε σκύλοι αλέστε. Ξέρετε, την τελευταία περίοδο υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ότι γίνεται λαθρεμπόριο ανθρώπων. Αν δεν εξηγήσετε ότι θα λάβετε μέτρα, η διπλωματία που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει αποτέλεσμα και θα δυσκολέψει η κατασκευή του δρόμου».

    Υπενθυμίζοντας την προϋπόθεση που θέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Όζερσαϊ διερωτήθηκε:

    «Μήπως είναι λογικό να ζητείται κάτι τέτοιο από το ΣΑ του ΟΗΕ στο υφιστάμενο κλίμα στον κόσμο και όταν ληφθούν υπόψη οι ισορροπίες δυνάμεων; Είναι σωστό; Είναι ρεαλιστικό; Αν πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να πάρουν αυτή την απόφαση, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι έρχεστε σε αντιπαράθεση με τέτοιο τρόπο με την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ; Μια από αυτές τις δύο προσεγγίσεις σας δεν είναι εντάξει».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι απομονωμένοι, λέει ο Τζιαντάν

    H Bug?n K?br?s (25.08.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,ImtxVSxIWVAk8lxdNq3g1i6Uspy58TydDaOcZ5hzMKoWp67JPVJxUxtWVHz6lyRQneryh7mdO-xQPYbUP7nI0r60u0TtP9IpSp3rKPNGWlhbg,,&typo=1) γράφει ότι στην επισήμανση πως υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι που ζουν απομονωμένοι όπως οι Τουρκοκύπριοι στην Πύλα και στην Λουρουτζίνα προέβη ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Αρμαγάν Τζιαντάν μιλώντας χθες στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος και απευθυνόμενος στον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Ο Τζιαντάν ανέφερε ότι είναι απομονωμένοι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα και στην Λουρουτζίνα και οι Ελληνοκύπριοι που ζουν σε περιοχές κοντά στην Αθηαίνου και στα Κόκκινα.

    Ο Τζαντάν είπε ότι αυτά τα προβλήματα συνεχίζονται εδώ και χρόνια και οι άνθρωποι αυτοί απαιτούν να έχουν πρόσβαση ή να περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και αντίστροφα.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι ήρθε η ώρα να συναντηθούν οι πλευρές και να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, ο Τζιαντάν χαρακτήρισε απαράδεχτη την «απανθρωπιά» που γίνεται σε αυτούς τους ανθρώπους.

    Εξάλλου, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζιαντάν ανέφερε ότι οι δύο κοινότητες που ζουν στην Κύπρο χρειάζονται η μία την άλλη και είναι απαραίτητο να μιλούν, να συμφωνούν, να συνεργάζονται και να έχουν πάρε δώσε σε διάφορα ζητήματα.

    Φέρνοντας ως παράδειγμα την συνεργασία στο θέμα του ηλεκτρισμού, ο Τζιαντάν αναφέρθηκε εκ νέου στα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών Πύλας, Λουρουτζίνας, Κοκκίνων, Παχυάμμου, Πωμού και Αθηαίνου και υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε ηγεσίες και όραμα που θα τα συζητήσουν όλα αυτά με λογική και να διευκολύνουν την ζωή των ανθρώπων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Αναζήτηση μέτρων κατά της πώλησης ακινήτων σε ξένους»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Halk?n Sesi (25.08.23) γράφει ότι δικαίωμα αγοράς ακίνητης περιουσίας σε 6 χιλιάδες 958 ξένους δόθηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των ξένων που πήραν αυτή την άδεια είναι Ρώσοι και Ιρανοί.

    «Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από τον τομέα των ακινήτων, αγοράζονται εκ μέρους ντόπιων εταιρειών με ‘μυστικούς ξένους συνεταίρους’ πάρα πολύ περισσότερες ακίνητες περιουσίες από όσες αντικατοπτρίζονται στα επίσημα αρχεία», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι το θέμα ήρθε χθες στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος, η οποία συνήλθε εκτάκτως.

    Μιλώντας στην «βουλή», ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη συσσώρευση» στις περιοχές Τρικώμου και Long Beach, όμως όχι μόνο εκεί, αφού ξένοι αγοράζουν περιουσίες «σε μεγάλο μέρος του νησιού».

    Σημειώνοντας ότι συνέστησαν μια επιτροπή για λήψη μέτρων, ο Ουστέλ είπε ότι υπάρχει «στρεβλή δόμηση» και ότι αυξήθηκε η ζήτηση από ξένες χώρες για αγορά γης στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Ο Ουστέλ ανέφερε ότι έφεραν μια ομάδα ειδικών που έκανε σχετική μελέτη στην Τουρκία, θα εξετάσουν το θέμα του πόσος πρέπει να είναι ο πληθυσμός στις «επαρχίες» και το πολεοδομικό σχέδιο και θα προστατεύσουν την «χώρα».

    Σύμφωνα με τον Ουστέλ, μετά την πανδημία υπήρξε ένα ρεύμα ξένων προς τα κατεχόμενα, όμως η «κυβέρνησή» του δεν έμεινε θεατής στην εξέλιξη αυτή. Ετοίμασε έναν «νόμο» και περιμένει την άποψη της «εισαγγελίας», σημείωσε.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι όταν έρθει ο «νόμος» [από την εισαγγελία»] θα αξιολογήσουν και τις απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και αν χρειαστεί να συνέλθει η «βουλή» και θα περάσει ο «νόμος» με τη μορφή του κατεπείγοντος.

    Έρχουρμαν: «Να περιοριστεί το ιδιοκτησιακό δικαίωμα των ξένων και ο πληθυσμός»

    H Halk?n Sesi (25.08.23) γράφει ότι ο Ουστέλ απαντούσε στις επικρίσεις του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος απευθυνόμενος στο «σώμα» είπε ότι αυξήθηκε τρομακτικά, κατά την έκφρασή του, ο αριθμός των ξένων στην «χώρα» και η ταχύτητα απόκτησης περιουσίας εκ μέρους τους.

    Υποστήριξε ότι στις περιοχές Τρικώμου, Αγίου Αμβροσίου και Ακανθούς δεν υπάρχει έστω και ένας ντόπιος αγοραστής και ότι αυτή η πορεία σημαίνει αφανισμός.

    Σημειώνοντας ότι ο «λαός» βιώνει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία, ο Έρχουρμαν επισήμανε ότι «η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, δεν μείωσε την ζήτηση στην αγορά», αφού ειδικά μετά την πανδημία ο αριθμός των ξένων και η ζήτηση περιουσιών από αυτούς «αυξήθηκε τρομακτικά». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι εγγραφές στο κτηματολόγιο είναι το ορατό τμήμα του παγόβουνου. Τέλειωσε αυτή η δουλειά. Κανείς δεν μπορεί καν να προβλέψει τι θα γίνει σε πέντε χρόνια σε αυτή την χώρα».

    Σημειώνοντας ότι έχουν συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με τον περιορισμό του ιδιοκτησιακού δικαιώματος και ότι θα τις ετοιμάσουν και θα τις υποβάλουν, ο Έρχουρμαν είπε ότι ο πληθυσμός «φουσκώνει» ανεξέλεγκτα, ότι η διαδικασία επιταχύνθηκε μετά την πανδημία και ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός στην ιδιοκτησία και στον πληθυσμό με βάση τις «επαρχίες».

    Υποστηρίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα θα είναι πλούτος αν τύχει σωστής διαχείρισης και χάος αν δεν τύχει σωστής διαχείρισης, ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι αν υπάρχουν άνθρωποι προερχόμενοι από πέραν από 40 χώρες στα σχολεία και στις φυλακές, αυτό σημαίνει χάος.

    «Τέλειωσε αυτή η χώρα», είπε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν αναστρέφεται όποιος και αν γίνει πρωθυπουργός» και ότι μια μέρα οι Ρώσοι θα ζητήσουν και σχολεία, χώρους λατρείας και «υπηκοότητα».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι το σημείο στο οποίο έφτασε ο αγώνας τους για ύπαρξη είναι ο αφανισμός, ο Έρχουρμαν επισήμανε ότι στα εστιατόρια δεν υπάρχουν «πολίτες της ΤΔΒΚ», ούτε ακόμα και άτομα που μιλούν τουρκικά.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αμτζάογλου: «Δε θα βγει ο χειμώνας, αν δεν γίνουν επενδύσεις στη ΚΙΒ-ΤΕΚ»

    Η Diyalog (25.08.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fdiyaloggazetesi.com&c=E,1,60qjjdYAPjV9plKXz6zkn4KCAh9OHtZrIEy-56YnszRtb4zPatqM912nPYJNgFdDlVgGs7PtC9jkrCjR1pLNHu3cL4hnUXpNN98JaCuqsHSkMUHVYmuZ7pg&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας, Ολγκούν Αμτζάογλου, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των διακοπών ηλεκτρισμού λόγω της μη επαρκούς παραγωγής, είπε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ»), καθώς σε περίπτωση που δε γίνουν δε θα βγει ο χειμώνας και θα τον περάσουν στο σκοτάδι.

    Εξηγώντας τα προβλήματα στις υποδομές της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού, ο Αμτζάογλου δήλωσε ότι σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να αγοράζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία για να μην είναι ο κόσμος στο σκοτάδι.

    Σημείωσε επίσης ότι «θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να γίνουν οι γιγαντιαίες επενδύσεις στη χώρα, υπογράφοντας πρωτόκολλο για την ενέργεια μεταξύ ΤΔΒΚ και Τουρκίας».

    Αναφέροντας ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Τουρκία μπορεί να κάνει το εν λόγω έργο κόστους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Αμτζάογλου πρόσθεσε:

    «Θα πρέπει να ευχαριστείτε την Τουρκία για τη συμφωνία που υπογράφηκε για να γίνουν οι επενδύσεις τις οποίες εσείς και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε».

    (ΙΣ)

    [08] Ισλαμική εκπαίδευση στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (25.08.23), με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εκπαίδευση με τουρμπάνι», γράφει ότι η εκπαίδευση στις κατεχόμενες περιοχές άρχισε να συμβαδίζει με την ισλαμική εκπαίδευση της Τουρκίας και δημοσιεύει φωτογραφίες από βιβλία της τέταρτης τάξης στα οποία υπάρχουν φωτογραφίες γυναικών με τουρμπάνι.

    Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι αντιμέτωπη με ενέργειες που στρέφονται ενάντια στην κοσμικότητα και γράφει χαρακτηριστικά:

    «Η διοίκηση της Τουρκίας προσπαθεί να απομακρύνει την κοινωνία μας από την κοσμικότητα και να μας ρίξει στις σκοτεινές δαγκάνες της θρησκείας? Αυτά τα πολύ επικίνδυνα βήματα τα ενθαρρύνει το υπουργείο παιδείας της ΤΔΒΚ και άλλοι αρμόδιοι? Στα βιβλία των δημοτικών στα τουρκικά και τις κοινωνικές επιστήμες υπάρχουν δασκάλες με τουρμπάνια και μαθήτριες με τουρμπάνια?. Από τη μια έχουμε τα ιεροδιδασκαλεία, από την άλλη τα μαθήματα Κορανίου, κι απ’ την άλλη σχολεία με τουρμπάνια? Που οδεύουμε;»

    (ΙΣ)

    [09] Αλλαγές βλέπει αρθρογράφος μετά τα γεγονότα στην Πύλα

    Κάτω από τον τίτλο «Πλησιάζουν άνεμοι αλλαγής», η Yeni Bak?? (25.08.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenibakisgazetesi.com&c=E,1,RLAhtw5BQaAWEs8f7oyHyXhX0xIvKnsevDq6bPOEyN2I3iZaHNpcDqTZbfTStHetdOnBvNVDkEx77edozQjPRgHjzL2G4V3IdGhHJDDqubS7eLEpA,,&typo=1) δημοσιεύει άρθρο του Ουφούκ Τσαγά σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στο οποίο ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι μετά τα γεγονότα στην Πύλα έγινε σαφές ότι σύντομα θα υπάρξει «άνεμος αλλαγής» τόσο στο Κυπριακό όσο και στην λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο Τσαγά σχολιάζει ότι όπως διαφάνηκε από τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι απόψεις των 5 μονίμων μελών για το Κυπριακό δεν έχουν αλλάξει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεγυμνωθούν, κατά την έκφρασή του, και οι δηλώσεις των εθνικιστικών κύκλων στα κατεχόμενα ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν «μισή αναγνώριση».

    Γράφει χαρακτηριστικά:

    «Η δήλωση του Ερσίν Τατάρ ότι ‘η αναγνώριση της ΤΔΒΚ δεν έγινε αποδεκτή στη διεθνή σκηνή’. Η δήλωση ‘Μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα θέσουμε ξανά στο τραπέζι την κυρίαρχη ισότητα σε μεταγενέστερο στάδιο’.

    Το γεγονός ότι ποσοστό του ναι στην Ομοσπονδία και στις δύο κοινότητες ήταν πάνω από 80% σε έρευνα, η οποία δεν είναι σαφές ποιος την ανέθεσε. Το γεγονός ότι η Τουρκία απέφυγε να κάνει σκληρές δηλώσεις για τα επεισόδια στην Πύλα.

    Το γεγονός ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος για να αποφασιστεί πού θα χωριστεί ο κόσμος σε δύο πόλους, όπως ακριβώς γινόταν και παλαιότερα. Το γεγονός ότι αυξάνονται οι προσπάθειες της Τουρκίας να μετατρέψει σε πλεονέκτημα την ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της Ανατολικής Μεσογείου. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα.

    Ως μέρος ενός σχεδίου, παίρνουν σιγά σιγά τη θέση τους στην ημερήσια διάταξη.

    Και δεδομένων όλων αυτών, είναι πολύ πιθανό οι συνομιλίες για το Κυπριακό να επαναρχίσουν στο εγγύς μέλλον.

    Σε αυτό το σημείο, φημολογείται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία επέδειξε αρνητική στάση τόσο στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν όσο και στο Κραν Μοντανά, κλήθηκε να κάνει παραχωρήσεις σε ορισμένα θέματα.

    Η πρώτη υποχώρηση που θα κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση τώρα είναι ότι θα παραχωρήσει την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όσους έχουν γεννηθεί ως αποτέλεσμα κοινών γάμων.

    Το αν θα γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις μπορεί να αποκαλυφθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Ενώ όλες αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στο Κυπριακό, οι άνεμοι της αλλαγής αναμένεται να πνεύσουν και στην εσωτερική πολιτική της χώρας στο άμεσο μέλλον.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μας, τόσο η διοίκηση της Τουρκικής Δημοκρατίας όσο και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP).

    Λόγω αυτής της δυσαρέσκειας, ο συνασπισμός μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CTP και του UBP δεν συζητείται επίσημα, αλλά συνεχίζεται με τη μορφή σφυγμομέτρησης.

    Υποστηρίζεται ότι το CTP δεν είναι ευνοϊκό σε έναν συνασπισμό, αλλά έχει μεταφέρει στο UBP ότι μπορεί να συμμετάσχει σε μια εκλογική κυβέρνηση, εάν γίνει δεκτός ο όρος των πρόωρων γενικών εκλογών μετά από 1 έτος.

    Ωστόσο, αναφέρεται ότι ιδιαίτερα η τουρκική πλευρά δεν αισθάνεται άνετα με τις συνεχείς εκλογές στη χώρα και επιθυμεί μια σταθερή κυβέρνηση, και ως εκ τούτου επιθυμεί η συνεργασία αυτή να είναι μακροπρόθεσμη.

    Είναι επίσης μεταξύ των πληροφοριών που δόθηκαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια κυβέρνηση UBP - CTP είναι πολύ απομακρυσμένο ενδεχόμενο

    Μια άλλη πιθανή αλλαγή στη χώρα είναι εντός του UBP.

    Φημολογείται ότι τα σπαθιά τραβήχτηκαν στο UBP και ότι πολλά ρεζιλίκια που έγιναν στην κυβέρνηση μεταφέρθηκαν προσωπικά στην τουρκική διοίκηση από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές του UBP.

    Και πάλι, η αδυναμία εξεύρεσης λύσης σε οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας, τα ρουσφέτια, οι μίζες και κάποιες ιδιωτικές σχέσεις κάνουν την καρέκλα του Ουνάλ Ουστέλ να τρίζει.

    Για το λόγο αυτό, η τουρκική διοίκηση μπορεί να πει στον Ουνάλ Ουστέλ, τον οποίο έχει διορίσει, ‘σε αποσύρουμε’.

    Εν ολίγοις, να είστε έτοιμοι για αλλαγές σε πολλούς τομείς».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΑΜ καταδικάζει τη «μονομερή» στάση της UNFICYP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (24.08.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,cnc8HN2iWAHDuNDaNuQwJxfvjGkOV8DSGkwQyCD0ev2C6dCWFRVwp3BOLmJww7pH69lnd07K63bes5DRvFYKK1JFl6tM1atWZypmWxkLOpxy3S34he8vCgVvA,&typo=1) γράφει ότι ο Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, πλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ (Zeki Akt?rk) δήλωσε ότι καταδικάζουν «την παρέμβαση και τη μονομερή στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) απέναντι στην κατασκευή του δρόμου Πύλας-Άρσους στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

    Ο Ακτούρκ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στο Υπουργείο, ισχυριζόμενος τα εξής:

    «Η χώρα μας είναι υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους, αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για αυτό. Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη παρέμβαση στις 18 Αυγούστου και τη μονομερή στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην κατασκευή του δρόμου Πύλας-Άρσους στην κυρίαρχή περιοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αμεροληψία της Ειρηνευτικής Δύναμης και υποδαυλίζει την μη λύση, και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ως εγγυήτρια χώρα, στεκόμαστε σήμερα στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας, όπως κάναμε και στο παρελθόν στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

    (ΙΣ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Κιλίτς ? Sullivan - Συζητήθηκε και το Κυπριακό

    Η Milliyet (25.08.23, milliyet.com.tr) γράφει ότι τηλεφωνική συνομιλία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan είχε ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς (Akif ?a?atay) K?l??, Ανώτερος Σύμβουλος του Προέδρου Έρντογαν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας, Κιλίτς και Σάλιβαν συζήτησαν αρκετά παγκόσμια και περιφερειακά θέματα, όπως η Ουκρανία, το Ιράκ και η Κύπρος και αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα αυτά.

    Ο Κιλίτς συναντήθηκε επίσης με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Joe Wilson, Dean Phillips και Victoria Spartz στο Προεδρικό Συγκρότημα στην Άγκυρα, με τους οποίους συζήτησε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

    (ΙΣ)

    [03] Αύξηση των επιτοκίων στο 25%

    Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (24.08.23, aa.com.tr) μεταδίδει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 750 μονάδες βάσης στο 25%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης των 250 μονάδων βάσης.

    Μετά την απόφαση, το δολάριο υποχώρησε απότομα έναντι της τουρκικής λίρας κατά περισσότερο από 7% έναντι της τουρκικής λίρας (ΤΛ) και άγγιξε το επίπεδο των 25,2784 ΤΛ, φτάνοντας στη χαμηλότερη ισοτιμία του από τις 26 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το ευρώ επίσης παρουσίασε μείωση πέραν του 7 %, πέφτοντας στις 27,3705 τουρκικές λίρες, που είναι η χαμηλότερη του ισοτιμία από τις 3 Ιουλίου.

    Το 5ετές ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου (CDS) της Τουρκίας μειώθηκε επίσης κατά 30 μονάδες βάσης στις 383,4 μονάδες βάσης μετά την απόφαση για το επιτόκιο.

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για το επιτόκιο, δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι. Η σταθερότητα των τιμών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 25 August 2023 - 17:44:01 UTC