Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-09-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 186/2023 20.09.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εμμένει ο Τατάρ σε «κυριαρχική ισότητα δύο λαών και λύση δύο κρατών»
  • [02] Αντίδραση Τουρκοκύπριων πολιτικών στην ομιλία Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
  • [03] Φεϊζίογλου: «Η πολιτική που υιοθέτησαν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία για το νησί θα διευκολύνει και τη ζωή των Ελληνοκυπρίων»
  • [04] Ατλί για τη δήλωση Τατάρ: «Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει την ταυτότητά μας»
  • [05] Τατάρ και Φιντάν συζήτησαν το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη
  • [06] Επαφές Ολγκιούν στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Hauri και DeLaurentis
  • [Β] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έκκληση για αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος απηύθυνε ο Έρντογαν στα ΗΕ
  • [02] Διπλωματικές επαφές Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
  • [03] Διπλωματικές επαφές Τούρκου ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
  • [04] Μπαχτσελί: «Η ΕΕ έχει τελειώσει για μας»
  • [05] Υποστήριξης Τουρκίας προς στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν
  • [06] 20% οι αλλοδαποί σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εμμένει ο Τατάρ σε «κυριαρχική ισότητα δύο λαών και λύση δύο κρατών»

    Η Vatan (20.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fvatangazetesi.com&c=E,1,RJx2P7gJECONTYYgXw4FyACe6Ht8UKwRp8jDUU1nJgVw6yRXhl5BTwqE7OkzEpziacjDgJNekkWhSnlpxQ7jhOVU8b75jWQhfZEF6ulruEccw,,&typo=1) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ανατολή (ΑΑ) στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε ότι «έχει καταστεί αναπόφευκτη μια συμφωνία στη βάση της νέας πολιτικής, των δύο κρατών, της κυρίαρχης ισότητας των δύο ξεχωριστών λαών και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

    Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο παρευρίσκονται στις «συνεδριάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», κατά την έκφρασή του, και πρόβαλε του ακόλουθους ισχυρισμούς: «Συνεχίζουν πάντα την προπαγάνδα του ελληνοκυπριακού - ελληνικού διδύμου, δεν έχουν καταφέρει εδώ και 60 χρόνια να βρουν δικαιοσύνη για την κραυγή (αγωνίας) μας. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο».

    Επισημαίνοντας ότι με την υποστήριξη της Τουρκίας εξήγησαν στον κόσμο μια νέα πολιτική για το νησί, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε τη Κυπριακή Δημοκρατία, «έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με μονομερή απόφαση».

    «Δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι»

    Εκφράζοντας την άποψη ότι «ιστορικά οι Τούρκοι της Κύπρου είναι ένας ξεχωριστός λαός», ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, λέγοντας τα ακόλουθα: «Δεν υπάρχει έθνος που ονομάζονται ‘Κύπριοι’, είτε είσαι Τούρκος είτε Έλληνας στην Κύπρο. Έτσι είναι τα πράγματα και έτσι συνεχίζουν να είναι. Όταν τα εξηγούμε αυτά, υπάρχουν και εκείνοι που συμφωνούν».

    Επίσης, ο Τατάρ επανέλαβε τις ακόλουθες θέσεις του:

    * «Δεν θα γίνει αποδεκτή καμία λύση με ομοσπονδιακό σύστημα στο νησί που θα καταργήσει το καθεστώς εγγυητή της Τουρκίας.

    * Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα δεχθούν πλέον ‘την εξάλειψη του δικού τους κράτους’.

    * Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με μια προσέγγιση ‘win-win’.

    * Όσοι δεν αποδέχονται την πραγματικότητα της ‘ΤΔΒΚ’ φράσσουν το δρόμο για τη συμφιλίωση στην περιοχή.»

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι ο 13ος όροφος του Τουρκικού Σπιτιού στις ΗΠΑ, έχει παραχωρηθεί στην «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία και ότι εκεί πραγματοποιούνται συναντήσεις. Λέγοντας ότι όλα αυτά ενισχύουν το κατοχικό καθεστώς, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» και πρόσθεσε τα εξής:

    «Με αυτά τα επιτεύγματα, με τη θεσμική της δομή ως κράτος, με κάθε είδους βούληση, έχει φτάσει τώρα σε μια θέση που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. Αυτό είναι σημαντικό. Μια λύση δύο κρατών είναι πραγματικά πολύ πιο σίγουρη για εμάς, πολύ πιο ασφαλής. Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε πίσω από τη λύση των δύο κρατών, επειδή διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσουμε μεγάλους κινδύνους. Τα σύνορα που χαράχτηκαν από την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο το 1974 είναι η τιμή και η αξιοπρέπειά μας. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από αυτά τα σύνορα, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε».

    Δρόμος Άρσους - Πύλας

    Αναφέροντας ότι περισσότεροι από 500 Τουρκοκύπριοι ζουν στην Πύλα και ότι είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν το οδικό έργο Πύλας-Άρσους με την υποστήριξη της Τουρκίας, ο Τατάρ δήλωσε:

    «Θα πει τώρα η κοινή γνώμη ποια ανθρωπιστική προσέγγιση είναι η κατάλληλη για να εμποδίσει αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στις δικές τους περιοχές. Δεν θα πρέπει να το εμποδίσουν, διότι πρόκειται για ένα δρόμο που θα κατασκευαστεί λόγω ανθρωπιστικών αναγκών. Δεν εποφθαλμιούμε τη γη κανενός, ούτε έχουμε πραγματοποιήσει αυτές τις δραστηριότητες για σφετερισμό γης. Η μεγαλύτερη επιθυμία και ευχή μας είναι να επιλυθεί ειρηνικά το θέμα αυτό».

    Απευθείας πτήσεις με Ηνωμένο Βασίλειο

    Αναφερόμενος στο θέμα των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κλίνει προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημαίνοντας τις δεκάδες χιλιάδες Βρετανών πολιτών που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές και τον μεγάλο αριθμό Τουρκοκυπρίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε:

    «Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να πάνε στην ΤΔΒΚ με απευθείας πτήση έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση, αλλά ακόμα δεν μπόρεσαν να λύσουν αυτό το ζήτημα».

    Αναφέροντας ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνει απευθείας πτήσεις προς τις κατεχόμενες περιοχές, θα έρθει αντιμέτωπο με τη Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ επεσήμανε ότι οι απευθείας πτήσεις μπορούν να γίνουν μόνο με την έγκριση της Δημοκρατίας και είπε: «Δεν θέλουμε την έγκρισή της ούτως ή άλλως. Διότι αν δεχθώ την έγκρισή της, ως ΤΔΒΚ, κατά κάποιο τρόπο, θα υποταχθώ στην εξουσία της».

    (ΙΣ)

    [02] Αντίδραση Τουρκοκύπριων πολιτικών στην ομιλία Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    Η K?br?s (20.09.23) δημοσιεύει δηλώσεις Τουρκοκύπριων πολιτικών αναφορικά με την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν Ερντογάν στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, έκανε λόγο για μια «ιστορική ομιλία», και σε ανάρτηση σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής: «Στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ένα σημαντικό μήνυμα για την 60ή επέτειο του Κυπριακού και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να καθιερώσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για αυτήν την ιστορική ομιλία εκ μέρους μου και του τουρκοκυπριακού λαού».

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, σε ανάρτηση σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν, ο οποίος, όπως είπε, «υπήρξε η ισχυρή φωνή του τουρκοκυπριακού λαού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και έκανε για άλλη μια φορά να ακουστεί η φωνή και η δικαιοσύνη του λαού μας σε όλο τον κόσμο».

    «Τα γεγονότα που προέκυψαν μετά από τόσα χρόνια αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Ο κόσμος πρέπει τώρα να δει τα γεγονότα του νησιού και να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα», υποστήριξε.

    Ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι επικροτούν ολόψυχα τα μηνύματα του Ερντογάν για την Κύπρο. «Επιπλέον, είναι σημαντικό ο κ. Πρόεδρος να φέρει στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης τις εξελίξεις σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους και να υπενθυμίσει στα Ηνωμένα Έθνη τα καθήκοντά τους και την αρχή της αμεροληψίας ενώπιον του ΟΗΕ, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει στην Κύπρο», είπε.

    Την ευαρέσκεια του για τις δηλώσεις Ερντογάν εξέφρασε και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και λεγόμενος υπουργός τουρισμού Φικρί Ατάογλου, υποστηρίζοντας: «Η έκκληση Ερντογάν για αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου [?] αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τον τουρκικό λαό. [?] Συμμεριζόμαστε την πεποίθησή ότι αυτή η ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε προς την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας».

    Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακανσόι δήλωσε ότι το Κόμμα του υποστηρίζει λύση ομοσπονδίας και τόνισε ότι η μόνη σωτηρία για τους Τουρκοκύπριους βρίσκεται στην εξεύρεση συνολικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

    Είπε και τα εξής: «Μια συμφωνία στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη λύση και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμετάβλητη βάση για την ύπαρξη, την ευημερία και την ευτυχία της κοινωνίας».

    Δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση εκπροσώπησης στην ιστορία τους, ο Ακανσόι ανέφερε: «Ο λαός μας θέλει ένα αξιοπρεπές σμίξιμο με τον κόσμο και μια ομοσπονδιακή λύση που βασίζεται στη δικαιοσύνη και την ισότητα στο νησί. [?]».

    Η K?br?s (20.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,11S3U4Kh2UbW5Eay04IwF-rHUsxPyFW3k08PXO5Bwbxg-VvECQ1lNH9sNlsjXI3WPK-UuYwoBDXzsqa7al4DWVzbB4yyjBosaxtn2AnWMu26E&typo=1) γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι την ομιλία Ερντογάν χαιρέτησε και ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε και τα εξής: ««Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί της και παρότρυνε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί να ενεργήσει αμερόληπτα. Η πρόσκλησή του έκανε τον τουρκοκυπριακό λαό πολύ χαρούμενο».

    (ΚΣ)

    [03] Φεϊζίογλου: «Η πολιτική που υιοθέτησαν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία για το νησί θα διευκολύνει και τη ζωή των Ελληνοκυπρίων»

    Η K?br?s (20.09.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι η «εθνική πολιτική που υιοθέτησαν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία στο νησί, η οποία περιλαμβάνει κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, είναι μια πολιτική που θα διευκολύνει και τη ζωή των Ελληνοκυπρίων στη νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο λεγόμενος πρέσβης έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο ράδιο Vatan.

    «Εάν εγκαταλείψουν τις φαντασιώσεις και τα όνειρά τους να γίνουν ο ηγεμόνας του βορρά, εάν εγκαταλείψουν την αξίωση της Ένωσης και το ιδανικό που είναι χαραγμένο στο πολιτισμικό τους DNA και δουν την αλήθεια, θα μπορέσουν να αποκτήσουν κάθε είδους οικονομικά και εμπορικά οφέλη, όχι από την Ελλάδα, που απέχει 100 χιλιόμετρα μακριά, αλλά από την Τουρκία, που απέχει 70 χιλιόμετρα. Θα λάβουν περισσότερη υποστήριξη», υποστήριξε.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, μπορεί επίσης να επωφεληθεί από το νερό προσθέτοντας άλλη μια γραμμή στον αγωγό που προέρχεται από την Τουρκία.

    Υποστήριξε ακολούθως ότι το έργο διασυνδεδεμένης ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ολόκληρο το νησί και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να πουλήσει την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

    Υπενθυμίζοντας ότι τα αεροπορικά και θαλάσσια λιμάνια της Τουρκίας είναι κλειστά για την Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε ότι η ξηρά αποκαλύπτει «δύο ίσα κράτη» και ισχυρίστηκε: «Αυτό δεν είναι εφεύρεση, όταν το αποδεχτούν και εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις και τα ιδανικά της Ένωσής τους, θα δουν ότι η ζωή θα γίνει και ευκολότερη και φθηνότερη γι’ αυτούς. Δεν λέω ότι θα ζήσουν με ασφάλεια. Χάρη στην Τουρκία, υπάρχει ειρήνη από το 1974, υπάρχει ήδη ειρήνη και ζουν με ασφάλεια».

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά άφησε πίσω της το μοντέλο της ομοσπονδίας»

    Ο λεγόμενος πρέσβης ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι «κατέστρεψαν το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960», ότι ενώ οι Τούρκοι αποδέχτηκαν το σχέδιο Ανάν το 2004, αυτοί το απέρριψαν και ότι ενώ οι Τουρκοκύπριοι ήταν στο σημείο να πουν «ναι» στη συμφωνία στο Κραν Μοντάνα, οι Ελληνοκύπριοι ανέτρεψαν την διαδικασία. Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης Νίκος Χριστοδουλίδης, μια από τις φυσιογνωμίες με επιρροή στο Κραν Μοντάνα, κατά την έκφρασή του, εξακολουθεί να είναι επικεφαλής και διαμορφωτής πολιτικής σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστήριξε, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που άφησε πίσω της το μοντέλο της ομοσπονδίας.

    «Αυτό το ‘ας προσπαθήσουμε ξανά’ είναι μια δήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς που αναμένει να επωφεληθεί από το status quo. Πώς καταφέρνει να επωφεληθεί από το status quo; Επειδή επιβάλλει εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους και το επιβάλλει με τη βοήθεια της Ε.Ε. Επιβάλλει κάθε είδους απομόνωση», είπε ο Φεϊζίογλου και πρόσθεσε: «Συνέχεια μας λένε ‘Αν δεν θέλετε να πνιγείτε κάτω από αυτά τα εμπάργκο και τις απομονώσεις, πείτε ναι στη συγχώνευση’. Ο λόγος που οι άνθρωποι πνίγονται, αισθάνονται καταβεβλημένοι και βαριούνται είναι ευθέως οι Ελληνοκύπριοι. Ο Ελληνοκύπριος λοιπόν ο δήμιος. Ο Ελληνοκύπριος που θέλει να βάλει το σχοινί στο λαιμό του λαού μας. Είναι ο ελληνοκύπριος που δεν μας αφήνει να αναπνεύσουμε», υποστήριξε.

    «Ο ΟΗΕ να μιλήσει με την ΤΔΒΚ»

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η ΤΔΒΚ έχει επιδείξει καλή θέληση όσον αφορά την παρουσία του ΟΗΕ στο νησί» και δήλωσε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ είναι παρούσα στις χώρες στις οποίες πηγαίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, ότι γίνεται συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων και ότι οι στρατιώτες της ενεργούν στο πλαίσιο αυτό.

    Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει κάνει μια τέτοια συμφωνία λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ» και υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να καθίσει κάτω με την «ΤΔΒΚ» και να διασφαλίσει ότι αυτά τα στρατιωτικά στοιχεία έχουν το καθεστώς, τις νομικές ευθύνες, τις εξουσίες και τα διεθνή πρότυπα κατά τη διέλευσή τους από το έδαφος της.

    «Η ΤΔΒΚ δείχνει καλή θέληση, δείχνει ευγένεια, λέει 'πρέπει να το κάνετε', αλλά δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέχρι στιγμής. Η διακριτική ευχέρεια ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΤΔΒΚ και την κυβέρνησή της», ισχυρίστηκε.

    «Η ΤΔΒΚ είναι το προπύργιο του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Είπε επίσης ότι ήταν σημαντικό για την «ΤΔΒΚ» να γίνει μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός και η συνεισφορά στην παραγωγή αυτής της τεράστιας γεωγραφίας είναι τεράστια και ότι η συνεισφορά της στην οικονομία και την παραγωγή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

    Υποστήριξε επίσης ότι η ΤΔΒΚ είναι το προπύργιο του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια τεράστια γεωγραφία και σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι αυτή τη στιγμή η πιο στρατηγικής σημασίας περιοχή στον κόσμο.

    «Η ΤΔΒΚ βρίσκεται στην πιο στρατηγική περιοχή του κόσμου. Αν πείτε στο κέντρο του κόσμου, δεν θα ήταν διαστρέβλωση, υπάρχει ένα τουρκικό προπύργιο. Με αυτή την ένταξη, η Τουρκία και το κράτος της ΤΔΒΚ έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ένα έδαφος για να εξηγήσουν στις χώρες μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών ότι το τουρκικό προπύργιο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον τους», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Το νόμιμο συμφέρον που μπορεί να προσφέρει το τουρκικό κράτος εδώ στο Αζερμπαϊτζάν και το διεθνές νόμιμο συμφέρον που μπορεί να παρέχει στο Καζακστάν, την Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν είναι τόσο υψηλό. Έχουν έναν αδερφό εδώ... Είναι δυνατόν να εγκαθιδρυθεί μια τάξη όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν».

    Ισχυριζόμενος ότι η έκκληση του Ερντογάν «Αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ» είναι γεμάτη χρυσάφι, ο Φεϊζίογλου, υποστήριξε πως πίσω από την έκκληση αυτή, υπάρχει το εξής: «Πρώτον, το να μην αναγνωρίσετε την ΤΔΒΚ σήμερα ή αύριο δεν θα αλλάξει τίποτα, υπήρχε ήδη ένα νόμιμο κράτος εδώ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεύτερον, ως Τουρκία, θα διασφαλίσουμε ότι η ΤΔΒΚ θα έχει μια πλήρη υποδομή, μια εξαιρετικά ισχυρή οικονομία και μια κοινωνία ευημερίας, δεν περιμένουμε τίποτα από εσάς. Έτσι το συμπληρώνει αυτό. Εμείς δεν σας χρειαζόμαστε, οι Τουρκοκύπριοι δεν σας χρειάζονται. Για να φέρουμε την ΤΔΒΚ και τον τουρκοκυπριακό λαό στην κορυφή, δεν έχει σημασία αν υπάρχει αναγνώριση ή όχι σε αυτούς τους τομείς ...».

    Αναφερόμενος στις επενδύσεις υποδομής που έγιναν για την αύξηση του επιπέδου ευημερίας των Τουρκοκυπρίων, όπως υποστήριξε, είπε ότι το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζιάν (στην Τύμπου)» είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του νησιού, ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της περιοχής και το 5ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο σε σύγκριση με Τουρκία. Είπε επίσης ότι λόγω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, έχουν προκύψει περισσότερες τουριστικές επενδυτικές ευκαιρίες στην «ΤΔΒΚ».

    «Φταίνε οι Ελληνοκύπριοι για τα ακριβά εισιτήρια»

    Σχετικά με τις καταγγελίες ότι τα αεροπορικά εισιτήρια από την κατεχόμενη Κύπρο προς την Τουρκία είναι ακριβά, ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που τα εισιτήρια είναι ακριβά «είναι επειδή δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις λόγω των εμπάργκο που έχουν εφαρμόσει οι Ελληνοκύπριοι μαζί με την ΕΕ».

    Ο Φεϊζίογλου δήλωσε ότι ως «πρεσβεία» έκαναν αυτό που τους αναλογεί για το θέμα αυτό και ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για αυτό κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Είπε ότι και ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο και ότι «εργαζόμαστε για δύο κράτη, ένας σχεδιασμός».

    Δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ένα ακόμη βήμα στις μεταφορές και επεσήμανε την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, η οποία, όπως υποστήριξε, «ήταν απαίτηση των κυβερνήσεων της ΤΔΒΚ από το 2002».

    «Το είπα πρόσφατα σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα και είπαν, ‘Ουάου, τι γίνεται με τον Πρέσβη;’ Πραγματικά δεν έχει σημασία ούτε για μένα ούτε για κανέναν άλλον. Αλλά οι κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ έχουν το δικαίωμα να απαιτούν, σωστά; Οι κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ το ζήτησαν και η Τουρκία είπε: ‘Ναι, θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη σε αυτό το θέμα, ας το εργαστούμε, αν θέλετε’. Επομένως, αυτό είναι κάτι που απαιτούν οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας από το 2002. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να κάνω μια δράση για το τι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται μια χώρα, κανείς άλλος δεν μπορεί», ισχυρίστηκε.

    (ΚΣ)

    [04] Ατλί για τη δήλωση Τατάρ: «Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει την ταυτότητά μας»

    Η Vatan (20.09.23) γράφει ότι η πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Μινέ Ατλί, αντιδρώντας στη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι «δεν υπάρχουν Κύπριοι, στην Κύπρο υπάρχουν μόνο Τούρκοι και Έλληνες», είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει την ταυτότητά μας».

    Σύμφωνα με την Ατλί, «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στην ταυτότητα κανενός».

    Η Ατλί δήλωσε και τα εξής:

    «Όποιος λέει ότι είναι Κύπριος, είναι Κύπριος. Όποιος λέει ότι Κούρδος, είναι Κούρδος. Το μόνο που χρειάζονται όλες οι εθνοτικές ομάδες που ζουν στην Κύπρο είναι η λύση, όχι οι κενές εθνικιστικές κραυγές. [?] Σήμερα η κυπριακή ταυτότητα απειλείται και πολλές αξίες της κοινότητας συμπεριλαμβανομένου του κοσμικού κράτους διαβρώνονται».

    (ΓΜ)

    [05] Τατάρ και Φιντάν συζήτησαν το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (20.09.23, BRTK), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στα πλαίσια των επαφών του στην Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με τον οποίο και συζήτησαν το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», στη συνάντηση παρών ήταν ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ταταρ, Εργκιούν Ολγκούν και ο «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη Μεχμέτ Ντανά.

    (ΑΚ)

    [06] Επαφές Ολγκιούν στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Hauri και DeLaurentis

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της λεγόμενης «προεδρίας» του κατοχικού καθεστώτος, (20.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkktcb.org&c=E,1,GXhyqVU8MdL8zYRpfIX8NkDVP8wNGW5Z4OmYCFHBUnjIvVplE39naCx1F5f5lgcIS5AHiRaWixh7zwFqOOI4iRiwvqK2J1FHRSSIuafg,,&typo=1), ο Εργκιούν Ολγκούν, «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη με τον Ερσίν Τατάρ, πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελβετίας στα ΗΕ, Adrian Dominik Hauri και τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα ΗΕ, Πρέσβη Jeffrey DeLaurentis.

    Στις συναντήσεις, παρών ήταν και ο Συντονιστής για θέματα ΜΟΕ και δικοινοτικών τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ.

    Η συνάντηση του Ολγκιούν με τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελβετίας στον ΟΗΕ, Adrian Dominik Hauri, πραγματοποιήθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελβετίας. Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή πληροφοριών στη βάση του «νέου οράματος» της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό με την Ελβετία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ιανουάριο του 2023.

    Ο συνάντηση του Ολγκιούν με τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Πρέσβη Jeffrey DeLaurentis έγινε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ευκαιρίες συνεργασίας ειδικότερα και την περιφερειακή συνεργασία γενικότερα, στο πλαίσιο των επιπτώσεων των περιφερειακών κρίσεων.

    Ο Ολγκιούν εξήγησε στο συνομιλητή του τον ισχυρισμό «ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και τόσα χρόνια είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και με βάση αυτό, δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με την τουρκοκυπριακή πλευρά» και εξήγησε το «τουρκοκυπριακό όραμα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έκκληση για αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος απηύθυνε ο Έρντογαν στα ΗΕ

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ, 19.09.23, Cumhurba?kan? Erdo?an: BM G?venlik Konseyi, 5 ?lkenin siyasi stratejilerinin ?arp??ma alan? haline gelmi?tir) μεταδίδει ότι έκκληση στην διεθνή κοινότητα για αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην ομιλία του από το βήμα της 78ης συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χθες Τρίτη.

    Ο Έρντογαν επέκρινε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι πλέον έπαψε να αποτελεί την εγγύηση της ασφάλειας στον κόσμο και ότι μετατράπηκε σε πεδίο σύγκρουσης των στρατηγικών συμφερόντων των πέντε μονίμων μελών του. Ανέφερε και τα εξής στο θέμα αυτό:

    «Συμφωνούμε με την διαπίστωση στην οποία προέβη τις προάλλες ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρρες ότι ‘δεν αντικατοπτρίζουν τον σημερινό κόσμο οι θεσμοί που ιδρύθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η διαπίστωση εκφράζει την έκκλησή μας ότι ‘ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους Πέντε’. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έπαψε να είναι η εγγύηση της παγκόσμιας ασφάλειας πλέον, μετατράπηκε σε πεδίο σύγκρουσης των πολιτικών στρατηγικών των πέντε χωρών. Αξιολογούμε τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο ως την έκφραση της κενού περιεχομένου θεσμικής δομής που δεν εμπνέει δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη. Ως χώρα που ηγήθηκε αμέτρητων πρωτοβουλιών για ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας αποδίδουμε σημασία στην έκκληση του κ. Γκουτέρρες για διαμόρφωση μιας ‘νέας ατζέντας για την ειρήνη’. [?]»

    Αναφερόμενος στην προσέγγιση της Τουρκίας στα διάφορα προβλήματα αρχής γενομένης από την δική της περιοχή, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε:

    «Μόνο με σεβασμό προς τα δικαιώματα και το δίκαιο όλων των πλευρών είναι εφικτό να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε γεωγραφία που επικρατεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα. Δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός και δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε να παραγνωρίζει κανένας τα δικά μας δικαιώματα».

    Υποστηρίζοντας ότι φέτος είναι η 60η επέτειος από την εμφάνιση του κυπριακού προβλήματος, ο Έρντογαν ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα κατάβαλλε ειλικρινή προσπάθεια για να εξευρεθεί μια λύση δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη.

    Σύμφωνα με τον Έρντογαν, είναι μια πραγματικότητα που αποδέχονται όλοι ότι αυτή η λύση δεν θα μπορούσε, πλέον, να επιτευχθεί στη βάση της ομοσπονδίας. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Καλούμε την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αποδεχόμενη αυτό το γεγονός, και να κτίσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτή την χώρα. Περιμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να τηρεί με σχολαστικότητα την αμεροληψία που υποχρεούται να επιδεικνύει. Δεν θέλουμε να τεθεί αντιμέτωπη με νέα απώλεια κύρους αυτή η δύναμη, που ούτως ή άλλως έχει πληγεί το κύρος της».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε:

    «Η περιφερειακή και παγκόσμια δομή που περιπλέκονται συνεχώς οι δοκιμασίες της, δεικνύει ότι είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ άλλοτε να προσχωρήσουν σε υγιή βάση οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσδοκία μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αρχίσει να εκπληρώνει γρήγορα τις υποχρεώσεις της προς την χώρα μας, τις οποίες έχει παραμελήσει εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει να τερματιστούν πλέον ειδικά οι αμφιταλαντευόμενες συμπεριφορές που επιδεικνύονται προς την Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Διπλωματικές επαφές Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (20.09.23, trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο Τουρκικό Σπίτι, στη Νέα Υόρκη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

    Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ότι θα πρέπει να συνεργαστούν για έναν κόσμο όπου θα επικρατεί ειρήνη.

    Συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας

    Ο Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Στη συνάντηση που διήρκεσε 40 λεπτά και ήταν κλειστή για τον Τύπο, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα, η πορεία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, το μέλλον της πρωτοβουλίας για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Δεξίωση Αμερικανού προέδρου

    Ο Ερντογάν μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν παρέστη και στη δεξίωση, που διοργάνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και των συζύγων τους.

    (ΙΣ)

    [03] Διπλωματικές επαφές Τούρκου ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (20.09.23, trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Ignazio Cassis στο Τουρκικό Σπίτι στη Νέα Υόρκη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα, η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

    (ΙΣ)

    [04] Μπαχτσελί: «Η ΕΕ έχει τελειώσει για μας»

    Η Milliyet (19.09.23 milliyet.com.tr) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία λέγοντας ότι «η ΕΕ έχει τελειώσει για μας».

    Μιλώντας στη συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του ΜΗΡ, ο Μπαχτσελί υποστήριξε τα εξής:

    «Αν οι Βρυξέλλες είναι εκεί, η Άγκυρα είναι εδώ. Όποιος συμμετέχει στην ενταξιακή διαδικασία, μπορεί να τα έχει όλα. Ας προωθήσουν την ένταξή τους και τις διαπραγματεύσεις, εμείς είμαστε η Δημοκρατία της Τουρκίας. Στην Τουρκία προσφέρθηκε στρατηγική εταιρική σχέση αντί για πλήρη ένταξη».

    Ο Μπαχτσελί συνέχισε λέγοντας τα εξής:

    «Η Σύνοδος Κορυφής της Βάρνας, [αναφέρεται στη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ και του Τούρκου Προέδρου στις 26 Μαρτίου 2018], η οποία διοργανώθηκε για την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα.

    Η πρόθεση της ΕΕ να δεχτεί την Τουρκία ως μέλος δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μια συνεπής άποψη. Η Τουρκία έφτασε στο κατώφλι της λήψης μιας απόφασης σεβόμενη ένα σταυροδρόμι. Είναι πραγματικά καιρός για την Τουρκία. Ήρθε η ώρα να βάλει τέλος στην περιπέτεια των Βρυξελλών. Εφόσον η ΕΕ δεν μας θέλει, τότε συμμεριζόμαστε με το έθνος μας την άποψη του κόμματός μας ότι η περιπέτεια της ένταξης, την οποία δεν ήθελε χθες, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Το βιβλίο των διαπραγματεύσεων πρέπει να κλείσει οριστικά. Η ΕΕ έχει τελειώσει για εμάς. Δεν γεννηθήκαμε με την ΕΕ και δεν θα πεθάνουμε με την ΕΕ. Χάσαμε 60 χρόνια, δεν μπορούμε να χάσουμε άλλα 60 χρόνια. Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους επίσης ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι στο ΝΑΤΟ».

    Υπόθεση κλεισίματος του ΗDP

    O Mπαχτσελί αναφέρθηκε και στη δικαστική διαδικασία για το κλείσιμο του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και επιτέθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης, λέγοντας:

    «Είναι προφανές ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο μεταφέρει επίμονα νερό στο αυλάκι για το HDP. Είναι ντροπή για το κόμμα της Πράσινης Αριστεράς να είναι ενεργό έστω και για μία μέρα. Τι περιμένει το Συνταγματικό Δικαστήριο; Τι λείπει από την υπόθεση που κατατέθηκε από το ΣτΕ και το Συνταγματικό Δικαστήριο καθυστερεί τη νομική διαδικασία για τόσο πολύ καιρό; Θέλουμε δικαιοσύνη τώρα, το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να κάνει το καθήκον του».

    (ΓΜ)

    [05] Υποστήριξης Τουρκίας προς στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (19.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,exy1ZG0as5o2jyBAqN05g-hk4AHG1iJ575iSucFJAA2mWlF9l6UifeqvwMmM86akDnaEFLYJKXwVT0ey5JPoderKz3dyiCBXQiNQRgXZeDK7mGcT&typo=1) γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Καραμπάχ.

    «Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα από τον αζέρικο στρατό, με αποκλειστικό στόχο στρατιωτικά στοιχεία. Το Αζερμπαϊτζάν έπρεπε να λάβει τα μέτρα που έκρινε απαραίτητα στο κυρίαρχο έδαφός του», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία προσθέτει τα εξής: «Πιστεύουμε ότι η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με προσανατολισμό στο αποτέλεσμα είναι ο μόνος τρόπος για την εγκαθίδρυση σταθερότητας».

    Εξάλλου, στήριξη προς τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε και ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι ενεργούν ως ένα έθνος δύο κράτη με το Αζερμπαϊτζάν και στηρίζουν τα βήματά του για τη προστασία της εδαφικής του ακεραιότητας, κατά την έκφρασή του. Ανέφερε τα εξής ο Έρντογαν:

    «Υποστηρίξαμε από την αρχή τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Αρμενία δεν έχει αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία. Αναμένουμε από την Αρμενία να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, ιδίως το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur. Το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η επιβολή ενός καθεστώτος διαφορετικού από αυτό δεν είναι ποτέ αποδεκτή».

    (ΙΣ)

    [06] 20% οι αλλοδαποί σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης

    Η S?zc? (20.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fsozcu.com.tr&c=E,1,qganL5jF5rEGb-JFSEowwXvNKH014odBx851PtMDc3yDRAyCTZ5-HjDdvbsmXqZLOLSVz07u9a5cdBouviEjDAsiWUaBynHeRsikt8vjKIK&typo=1) γράφει ότι πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη Γκιουρσέλ Τεκίν (G?rsel Tekin), ο οποίος ασχολείται με τον μεταναστευτικό χάρτη από το 2016, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον πληθυσμό των προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη, στον απόηχο της δήλωσης του Τούρκου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «θα συνεχίσουν να φιλοξενούν σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες».

    Αναφέροντας ότι σε 10 από τις 39 συνοικίες και 54 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, ο αλλοδαπός πληθυσμός τους έχει φτάσει το 20%, ο Τεκίν δήλωσε:

    «Προβλήματα προκύπτουν όταν διαφορετικές εθνικότητες ζουν στην ίδια γειτονιά. Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά προβλήματα αλλά δεν έχει λύση [?]

    Σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, η δημογραφία έχει αλλάξει εντελώς. Αφρικανοί, Άραβες και Ουζμπέκοι ζουν σε μεγάλους αριθμούς στο Άκσαραϊ. Στη γειτονιά, σχεδόν όλοι, από τους αχθοφόρους μέχρι τους καταστηματάρχες, από τους εργαζόμενους στα καταστήματα μέχρι τους ζητιάνους, είναι ξένοι υπήκοοι. Στη γειτονιά όπου είναι σχεδόν αδύνατο να δεις Τούρκο πολίτη, οι επιγραφές των καταστημάτων δεν είναι στα τουρκικά».

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί καταφύγιο για τους Σύρους που φεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο από το 2011 και παρουσιάζει χάρτη με την κατανομή των εθνικοτήτων ανά περιοχή και το είδος απασχόλησης.

    Αναφέρει ακόμη ότι εκτός από τη μαζική μετανάστευση Σύρων, χιλιάδες Αφγανοί, Πακιστανοί και πολίτες αφρικανικών χωρών έχουν κάνει την Τουρκία γειτονιά τους, ενώ η διανομή υπηκοότητας με αντάλλαγμα την απόκτηση περιουσίας έχει επίσης καταστήσει την Τουρκία αγαπημένο προορισμό για εγκληματικές οργανώσεις.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 20 September 2023 - 15:23:09 UTC