Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-09-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 187/2023 21.09.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Απάντηση Τατάρ στην ομιλία του ΠτΔ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
  • [02] Απάντηση λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών στην ομιλία του ΠτΔ στον ΟΗΕ
  • [03] Με Ερντογαν, Φιντάν και Γιλντιρίμ συναντήθηκε ο Τατάρ στη Νέα Υόρκη
  • [04] Επαφές Ολγκιούν στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Evstigneeva και Jenca
  • [05] Χασίπογλου: «Η ομιλία Ερντογάν είναι ένα μανιφέστο δικαιοσύνης»
  • [06] Απομάκρυνση από την ομοσπονδία σημαίνει απαίτηση για απόσχιση, λέει ο Σιαχαλί
  • [07] Προτεραιότητα τα παιδιά και οι σύζυγοι για «υπηκοότητα», δηλώνει ο Ογούζ
  • [08] Συνέλαβαν 169 παρανόμως διαμένοντες στα κατεχόμενα ? Στοιχεία για τον πληθυσμό
  • [09] Άνοιγμα στους τουρίστες των βαλκανικών χωρών επιχειρεί το καθεστώς
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Τουρκία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές», δήλωσε ο Έρντογαν
  • [02] Συνεχίστηκαν οι επαφές Έρντογαν στη Νέα Υόρκη
  • [03] Συνάντηση Φιντάν με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Απάντηση Τατάρ στην ομιλία του ΠτΔ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    Όπως μεταδίδει ο παράνομος BRTK (20.09.23, BRTK και https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,DFrNUDTZYGN68v2NBEb56DQzOlpFtHm5bv4KCEmShrHtr5NVJxLBkhlYIdeMmH1fgLjUQRbdZNxzRHr6CfNJQlGTWjY0Ud8lFQTR83Uk3tyKsigurxw,&typo=1) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας έχουν καταρρεύσει».

    Αξιολογώντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την προσφώνηση του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη βάση για τη λύση του Κυπριακού εκτός από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, με την ομιλία του στην ΓΣ, προσπαθεί να δημιουργήσει κοινή γνώμη.

    Υποστηρίζοντας ότι ο ΠτΔ είπε ότι το Κυπριακό άρχισε το 1974, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, το Κυπριακό συνεχίζεται από το 1963. Δεν αναφέρεται στα δεινά και τη μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων πριν από το 1974. Σε αυτή την περίπτωση, αμφισβητώ την ειλικρίνειά του».

    Υποστήριξε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας στη βάση της ισότητας στην Κύπρο. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας έχουν εξαντληθεί εδώ και χρόνια. Αυτό ανέφερε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ιστορική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση. Η πρόταση λύσης του Χριστοδουλίδη εξακολουθεί να είναι για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ομοσπονδιακή βάση, αλλά ο κ. Ερντογάν του έδωσε την απάντησή του, όλος ο κόσμος έχει μάθει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ειδικά μετά την ένταξη στην ΕΕ, είναι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί, οι μηδενικές εγγυήσεις και ο αφανισμός του τουρκικού λαού και των Τουρκοκυπρίων με την επικράτηση του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας σε μια Κύπρο που θα κυριαρχούν, ο Τατάρ υποστήριξε από αυτό αποτελούνται όλα τα παιχνίδια που παίζονται.

    «Σε αυτό σημείο που ήρθε σταδιακά η ΤΔΒΚ με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας αντιμετωπίζοντας όλο τον κόσμο όλες τις δυσκολίες, είναι ιστορική και πολύτιμη η δήλωση του Έρντογαν ότι ‘πρέπει πλέον να αναγνωρίσετε την ΤΔΒΚ, να σεβαστείτε την ανεξαρτησία της, ήρθε η ώρα να κτίσετε διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με αυτή ην χώρα», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δυο χωριστοί λαοί», ο Τατάρ πρόσθεσε: «Σκεφτείτε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης μιλάει στον ΟΗΕ, όπου η φωνή μας δεν μπορεί να φτάσει στον κόσμο, αλλά εγώ δεν μπορώ να μιλήσω».

    Υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η φωνή του «λαού» της «ΤΔΒΚ» εκεί.

    Αναφερόμενος στη δήλωση Έρντογαν στα ΗΕ, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Πέρυσι στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν ζήτησε την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Φέτος το επανέλαβε ακόμη πιο έντονα. Ο κ. Ερντογάν μοιράστηκε για άλλη μια φορά με όλο τον κόσμο, αυτό που ονομάζουμε νέα και εθνική πολιτική, δηλαδή, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα πρέπει να είναι μια συμφωνία που να βασίζεται στο μοντέλο των δύο κρατών...».

    Χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προϊόν φαντασίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται ακόμη μια αντίληψη που δεν συνάδει με τις «πραγματικότητες» της Κύπρου, αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και δεν υπολογίζει τα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» του τουρκοκυπριακού «λαού» με ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα κυριαρχεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι εργαλείο πολιτικής ανειλικρίνειας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ, εάν αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν στο πλαίσιο του σεβασμού. Εάν θα υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, θα είναι οπωσδήποτε με τη συνεργασία των δύο κρατών».

    Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα «βρίσκεται αδίκως ακόμη υπό απομόνωση και εμπάργκο», ο Τατάρ χαρακτήρισε ανειλικρινείς τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη προκειμένου να παρεμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

    «Παρόλα αυτά, χάριν στη στήριξη της μητέρας πατρίδας, η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ εδραιώνεται ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία διαφόρων τομέων», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    (ΑΚ)

    [02] Απάντηση λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών στην ομιλία του ΠτΔ στον ΟΗΕ

    Η ιστοσελίδα Haber K?br?s (21.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,6pXargngGZuYsTl98LpuBI1VAgVL9LEzRfAf6UFnbhkCmYpo5rH8JkUllwBzIdG5dmFPrRoTUhUPwwP4tNoGfD0ymqDFESDH5rUJ1ip7d6jvIyDZ1wM,&typo=1) γράφει ότι την θέση ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα συνεχίσει να υπάρχει σε αυτό το νησί και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα εγγενή δικαιώματά του εξέφρασε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας ότι με κανένα τρόπο και κάτω από καμία συνθήκη το «ελληνοκυπριακό κράτος», κατά την έκφρασή του, δεν εκπροσωπεί και δεν θα εκπροσωπήσει τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το λεγόμενο υπουργείο ανέφερε ότι ο μοναδικός εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι η «ΤΔΒΚ», την οποία ίδρυσε με την δική του ελεύθερη βούληση.

    Ισχυριζόμενο ότι στην ομιλία του ο Προέδρος Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις που πόρρω απέχουν από το ιστορικό παρελθόν του νησιού και τις υφιστάμενες πραγματικότητες, είναι ρηχές, ανειλικρινείς και επιδεικνύουν ασέβεια προς τον τουρκοκυπριακό «λαό», το λεγόμενο υπουργείο επανέλαβε την τουρκική θέση ότι μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο περνάει μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε «δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη».

    Υπενθυμίζοντας ότι ο ΠτΔ χρησιμοποίησε τις λέξεις «εισβολή και κατοχή» στην ομιλία του «ξεπερνώντας τόσο πολύ τα όριά του» ώστε να υποστηρίξει ότι μιλούσε εκ μέρους όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο, η ανακοίνωση του «υπουργείου» ισχυρίζεται ότι η μόνη κατοχή στην Κύπρο είναι ο «σφετερισμός» της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς το 1963 με την βία των όπλων και ότι η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα του ΟΗΕ είναι ακόμα μια έκφραση αυτής της κατοχής.

    «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό λαό και/ή το σύνολο του νησιού», υποστηρίζει η ανακοίνωση κάνοντας λόγο για εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων κατά την περίοδο 1963-1974 και προσπαθεί να συγκαλύψει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δεν ανέφερε επίσης ότι της τουρκικής εισβολής του 1974 προηγήθηκε ένα πραξικόπημα εκ μέρους Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων. Ισχυρίζεται και τα εξής η ανακοίνωση:

    «Ο Χριστοδουλίδης, που προσπάθησε να παρουσιάσει τον ελληνοκυπριακό λαό ως ‘θύμα’ του κυπριακού προβλήματος το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι, συνεχίζει την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγουν εδώ και χρόνια παραποιώντας τις ιστορικές πραγματικότητες. Αυτή η προσέγγιση, που αποφεύγει να πάρει ως συνομιλητή την τουρκοκυπριακή πλευρά και προχωρά τόσο πολύ ώστε να στέλνει μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι μεγάλη ασέβεια προς τους Τούρκους της Κύπρου και ανειλικρίνεια. Αυτή η στάση του Χριστοδουλίδη που παραγνωρίζει τους Τούρκους της Κύπρου δείχνει για ακόμα μια φορά πόσο δίκαιο έχουμε στην πολιτική μας για συμφωνία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. [?]

    Είναι παράδειγμα πλήρους υποκρισίας και πόρρω απέχει από κάθε ειλικρίνεια η δήλωση Χριστοδουλίδη ότι πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του μοντέλου της ‘ομοσπονδίας’, το οποίο απέτυχε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν πέραν του μισού αιώνα. Ουδέποτε θα γίνει δεκτή εκ μέρους μας μια διαδικασία, η οποία φυλακίζει τον τουρκοκυπριακό λαό εσαεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δημιουργεί ένα πεδίο άνεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά για συνεχίσει της απομόνωσης πάνω στον τουρκοκυπριακό λαό. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει άλλα 50 χρόνια για χάσιμο. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Με Ερντογαν, Φιντάν και Γιλντιρίμ συναντήθηκε ο Τατάρ στη Νέα Υόρκη

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (21.09.23 BRTK), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε στο Σπίτι της Τουρκίας στην Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Σε δηλώσεις του σχετικά με τη συνάντηση, ο Τατάρ ανέφερε: «Εκ μέρους του εαυτού μου, της χώρας μου και του λαού μου, ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Ερντογάν που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το κράτος μας και φέτος, όπως έκανε και πέρυσι, στην ομιλία του στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου. Μια τέτοια έκκληση ενισχύει περαιτέρω την πολιτική μας για τη λύση των 2 κρατών και τον έντιμο αγώνα μας».

    Εξάλλου, η K?br?s (21.09.23) γράφει ότι ο Τατάρ συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο των επαφών του στην Νέα Υόρκη.

    Σε ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας αναφέρεται ότι Τατάρ και Φιντάν συζήτησαν το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις.

    Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τατάρ Εργκιούν Ολγκούν και ο λεγόμενος αντιπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος στην Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά.

    Τέλος, η διαδικτυακή K?br?s Postas? (21.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2f-kibrispostasi.com&c=E,1,TQe8JXUVzFEvDXyepXz-poyssZW38tu5BBpb-GaK3lltFIqDMpnn4e09Uy83uqnAMnInn2LYqupg964-zwSzR4ex1O8WltBi6AfdHNeZDz-I,&typo=1) γράφει ότι στα πλαίσια των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Γερόντων, Αντιπρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πρώην Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», η συνάντηση έγινε στην «αντιπροσωπεία της ΤΔΒΚ» στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

    Τατάρ και Γιλντιρίμ συζήτησαν τις προσπάθειες που διεξάγουν από κοινού για την «αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ/Ι/Τσ.)

    [04] Επαφές Ολγκιούν στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Evstigneeva και Jenca

    Όπως μεταδίδει ο παράνομος BRTK (21.09.23 BRTK), με την Αναπληρωτή Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Anna Evstigneeva συναντήθηκε ο Εργκιούν Ολγκιούν, «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στα πλαίσια των επαφών του στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Νέα Υόρκη.

    Στη συνέχεια, ο Ολγκούν συναντήθηκε στα γραφεία των ΗΕ με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, Miroslav Jenca.

    Στις συναντήσεις, παρών ήταν και ο συντονιστής για θέματα ΜΟΕ και δικοινοτικών τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν περιφερειακές εξελίξεις και ο Ολγκιούν ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί, εξηγώντας το «νέο όραμα» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την επίλυση του Κυπριακού.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Miroslav Jenca, ο Ολγκιούν είχε επίσης διαβουλεύσεις σχετικά με τη συνάντηση του Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

    (ΑΚ)

    [05] Χασίπογλου: «Η ομιλία Ερντογάν είναι ένα μανιφέστο δικαιοσύνης»

    Η G?nes (21.09.23) γράφει ότι «μανιφέστο δικαιοσύνης» χαρακτήρισε την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου.

    Μιλώντας στην G?nes TV, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος «υπογράμμισε τις συγκεκριμένες πραγματικότητες στην Κύπρο και όχι μόνο αυτό, αλλά κατέθεσε και προτάσεις λύσης».

    Υποστηρίζοντας ότι με αυτές τις δηλώσεις, ο Ερντογάν διακήρυξε για άλλη μια φορά στον κόσμο «ότι η επίσημη αποδοχή της ύπαρξης δύο γειτονικών κρατών που θα ζουν ειρηνικά και ήρεμα στο νησί της Κύπρου είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό», ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε:

    «Ο Ερντογάν έγραψε στην πραγματικότητα ένα μανιφέστο δικαιοσύνης για μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη στο βήμα του ΟΗΕ».

    (ΚΣ)

    [06] Απομάκρυνση από την ομοσπονδία σημαίνει απαίτηση για απόσχιση, λέει ο Σιαχαλί

    Η Yeni D?zen (21.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,rebhbgUWZGh-aYNNAGeumrBCKCPlLDhxLR4zhY9Hymg8eF49HGjv5BVG-Y62WXvgSaTmz-IJutjx-pFMfXa7H2jo3TrLyq7zmnux8l5cofqJ1zDtXph3yI6Tus,&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ερκούτ Σιαχαλί, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kanal Sim, δήλωσε ότι «Η απόκλιση από την αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης, η οποία ήρθε στην παγκόσμια ατζέντα ως θέση της τουρκικής πλευράς από το 1975 και έγινε παράμετρος του ΟΗΕ το 1977 με την κοινή συμφωνία των κυπριακών μερών, σημαίνει απαίτηση για απόσχιση-διαίρεση της Κύπρου».

    Υπενθυμίζοντας ότι ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά που δημιούργησε το «ομόσπονδο κράτος», επειδή το αίτημα ήταν η ομοσπονδία, ο Σιαχαλί σημείωσε ότι εφόσον το αίτημα αυτό βρήκε ανταπόκριση στον κόσμο, η λύση στη βάση της ομοσπονδίας θα μπορούσε να συνεχιστεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και πρόσθεσε:

    «Όλα τα επιχειρήματα που υπερβαίνουν τον στόχο της ομοσπονδιακής λύσης είναι στοιχεία εκτός των αξιών που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα».

    (ΙΣ)

    [07] Προτεραιότητα τα παιδιά και οι σύζυγοι για «υπηκοότητα», δηλώνει ο Ογούζ

    Η K?br?s (21.09.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι άλλο πράγμα είναι ο «νόμος» και άλλο το «έθιμο» στο θέμα της παραχώρησης «υπηκοότητας» το οποίο χαρακτήρισε ευαίσθητο.

    «Ο νόμος λέει ότι όποιος έχει συμπληρώσει τα πέντε χρόνια μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα», είπε ο Ογούζ μιλώντας στο K?br?s TV, προσθέτοντας ότι οι «κυβερνήσεις» στα χρόνια που πέρασαν ενεργούσαν κατά το δοκούν.

    Είπε ότι κάποιοι εφάρμοζαν την πρακτική των δώδεκα χρόνων [για παροχή υπηκοότητας] και κάποιοι άλλοι των δέκα χρόνων, ενώ τώρα το «έθιμο» είναι έντεκα χρόνια με κάποιους όρους.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα για 25-30 χρόνια, αλλά έχουν ελλείψεις στο θέμα των σφραγίδων [για «άδεια παραμονής], ο Ογούζ πρόσθεσε: «Και τους λέτε πλέον , έγιναν Κύπριοι, τι μπορούμε να κάνουμε, χρειάζεται απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Υπάρχουν νέοι, παιδιά που είναι οι πιο αδικημένοι. Γεννήθηκαν εδώ, σπούδασαν εδώ. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τους δόθηκε υπηκοότητα, που καθυστέρησε. Προτεραιότητά μας είναι να διευθετήσουμε τις καθυστερήσεις που πηγάζουν από τους συζύγους. Για παράδειγμα, πριν 3-4 χρόνια πήρε ο [ένας] σύζυγός και ο άλλος δεν πήρε. Όταν δώσουμε στον άλλο πρέπει αυτομάτως να δώσουμε και στα παιδιά, αν εκείνο το παιδί είναι κάτω των 18 να σώζεται».

    «Νιώσαμε ότι εκπροσωπούμε το κράτος στο Αζερμπαϊτζάν»

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στο Αζερμπαϊτζάν κατά την οποία εκπροσώπησε το κατοχικό καθεστώς, ο Ογούζ υπενθύμισε ότι είχε συμμετάσχει σε σύνοδο των της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) το 2019 όταν ήταν «υπουργός» γεωργίας, όμως η σύνοδος στο Αζερμπαϊτζάν ήταν πολύ διαφορετική.

    Συγκρίνοντας τις δύο συνόδους στις οποίες συμμετείχε υποστήριξε ότι «αυτή την φορά υπάρχει μια κατάσταση αποδοχής στο ανώτατο επίπεδο σε μια πολύ διαφορετική διάσταση ως τουρκικά κράτη». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Υπάρχει μια αποδοχή έναντι σας. Ειδικά στην φωτογραφία που μοιράστηκε μαζί μας στον παγκόσμιο Τύπο ο κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ και η αναφορά του ότι ‘η σημαία της ΤΔΒΚ θα είναι εκεί, έδωσα την απαραίτητη οδηγία’ είναι πολύ σημαντική. Ο Αλίγιεφ έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ‘είμαι δίπλα σας’. [?] Η στάση του Ιλχάμ Αλίγιεφ προς εμάς και η αναφορά ότι ‘η σημαία της ΤΔΒΚ πρέπει να κυματίσει και θα κυματίσει’, μας έκανε περήφανους. Νιώσαμε την παρουσία του να είναι κανείς κράτος».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συνέλαβαν 169 παρανόμως διαμένοντες στα κατεχόμενα ? Στοιχεία για τον πληθυσμό

    Η Yeni D?zen (21.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,e3tTAP6ub42mljWoe8SeKgdW-7EE1luo49br40pOtaA3nBkM4DKiJNE6CGq-QPqkDim-JKU3qKqJNLBToYjaRvWVOq2YjQkNgn6RhfMbZIw9J8g,,&typo=1) δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με την κατάσταση του πληθυσμού και τους παρανόμως διαμένοντες στις κατεχόμενες περιοχές, σύμφωνα με το οποίο κατά τους πρώτους 9 μήνες συνελήφθησαν από τις κατοχικές «αρχές» 169 άτομα που διέμεναν παράνομα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι σχεδόν καθημερινά συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο δύο άτομα με την κατηγορία της «παράνομης διαμονής», ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι 82 συλλήψεις έγιναν μόλις τις 2 πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Παραθέτει και τα ακόλουθα στοιχεία:

    Ιανουάριος 2023: -, Φεβρουάριος 2023: 3 άτομα, Μάρτιος 2023: 2 άτομα, Απρίλιος 2023: 5 άτομα, Μάιος 2023: 23 άτομα, Ιούνιος 2023: 8 άτομα, Ιούλιος 2023: 28 άτομα, Αύγουστος 2023: 18 άτομα, Σεπτέμβριος 2023 (έως τις 19 Σεπτεμβρίου): 82 άτομα. Σύνολο 169 άτομα.

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα προαναφερόμενα άτομα, ορισμένα από τα οποία μετέβηκαν στις κατεχόμενες περιοχές πριν από πολλά χρόνια, διαμένουν παράνομα εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ για κάποια από αυτά τα άτομα διαπιστώνεται η παράνομη διαμονή μετά την εμπλοκή τους σε επεισόδια που παρεμβαίνει η λεγόμενη αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος.

    Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί απογραφή του πληθυσμού και ότι παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει 12 χρόνια, το θέμα δεν τίθεται στην ατζέντα.

    Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός προσδιορίστηκε σε 399 χιλιάδες 727 άτομα και κατανέμεται στις περιοχές ως ακολούθως: Λευκωσία 133.596, Αμμόχωστος 95.673, Κερύνεια 101.114, Μόρφου 24.824, Τρίκωμο 29.998, Λεύκα 14.522.

    «Υπάρχει σοβαρή έλλειψη εποπτείας...»

    Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακανσόι έκανε δηλώσεις για το θέμα στη Yeni D?zen και τόνισε ότι ο αριθμός των «παράνομων» κατοίκων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπως αναφέρθηκε στις κατεχόμενες περιοχές, έχει αυξηθεί λόγω της έλλειψης εποπτείας και αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει.

    Δήλωσε ότι οι αρμόδιες «αρχές» πρέπει να συνεργαστούν για να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και πρόσθεσε ότι «από τούδε και στο εξής είτε πρόκειται για φοιτητές πανεπιστημίων είτε για άτομα που εισέρχονται με άδεια εργασίας, το υπουργείο εσωτερικών θα πρέπει να λαμβάνει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, ώστε εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου να απελαύνονται όσοι έχουν περιέλθει σε καθεστώς παράνομης διαμονής».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για διενέργεια απογραφής πληθυσμού, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας χώρας και δήλωσε: «Αλλά τι κρίμα, επειδή η κυβέρνηση παράγει βραχυπρόθεσμες λύσεις σε προβλήματα και επειδή δεν σκέφτεται το μέλλον, δεν νιώθει την ανάγκη για εκπόνηση τέτοιων μελετών. Η χώρα χρειάζεται μια πληθυσμιακή πολιτική, αλλά δεν νομίζω ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση θα εργαστεί για το θέμα αυτό».

    «Μια νέα απογραφή είναι απαραίτητη...»

    Αναφερόμενη στο θέμα της νέας απογραφής πληθυσμού, η ανεξάρτητη «βουλευτής» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, η οποία διετέλεσε και «υπουργός εσωτερικών» είπε ότι η απογραφή είναι απαραίτητη, αλλά τόνισε ότι αυτή μπορεί να γίνει με σύγχρονο τρόπο αντί να κλειδώνονται στα σπίτια τους όπως στο παρελθόν. Πρότεινε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση για την ολοκλήρωση των εργασιών για το θέμα αυτό.

    Αναφερόμενη στο σύστημα ελέγχου εισόδων εξόδων, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος δεν ελέγχει σε ικανοποιητικό βαθμό, διότι ο προηγούμενος «υπουργός» κατήργησε τις διαδικασίες χορήγησης αδειών μετανάστευσης, παραχώρησε «αμνηστία» ακόμη και σε τουρίστες, αλλά δεν δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό.

    (ΙΣ)

    [09] Άνοιγμα στους τουρίστες των βαλκανικών χωρών επιχειρεί το καθεστώς

    H Diyalog (21.09.23) γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς συμμετέχει στην 1η Βαλκανική Έκθεση Ανταλλαγής Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης (IBTB Istanbul), η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά μεταξύ 20 και 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων προώθησης και μάρκετινγκ του ξένου τουρισμού.

    Η έκθεση, στην οποία συμμετείχε ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου ξεκίνησε χθες στο Διεθνές Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Λουτφί Κιρντάρ. Η 3ήμερη έκθεση θα είναι ανοιχτή σε επαγγελματίες του τουρισμού και επισκέπτες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου», η έκθεση θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Βαλκανίων, επιτρέποντας παράλληλα στους επαγγελματίες του τουρισμού από όλες τις γειτονικές χώρες της περιοχής να συναντηθούν σε έναν ενιαίο χώρο.

    Μιλώντας στην έκθεση, ο Ατάογλου ανέφερε ότι υπάρχει πληθυσμός 60 εκατομμυρίων στις βαλκανικές χώρες, ότι αυτή η έκθεση είναι σημαντική για να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από αυτόν τον πληθυσμό και ότι αναμένουν μια ισχυρή τουριστική έλξη από αυτήν την αγορά με τις προωθητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσουν σε αυτές τις χώρες από εδώ και στο εξής.

    Δηλώνοντας ότι «οι Ευρωπαίοι τουρίστες είναι αυτοί που επισκέπτονται την ΤΔΒΚ περισσότερο μετά τους τουρίστες που έρχονται από την Τουρκία», ο Ατάογλου είπε ότι έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες προώθησης και μάρκετινγκ για να φτάσουν αυτούς τους αριθμούς στις βαλκανικές χώρες.

    Αναφέροντας ότι οι Τουρκικές Αερογραμμές θα συμβάλουν σημαντικά στις προωθητικές ενέργειες και τη νέα περίοδο, όπως και στο παρελθόν, ο Ατάογλου κατέληξε λέγοντας: «Στόχος μας είναι να φιλοξενήσουμε στο εγγύς μέλλον στη χώρα μας τουριστικούς παράγοντες από τις βαλκανικές χώρες, όπου πετάει η Turkish Airlines και να τους παρουσιάσουμε τον προορισμό της βόρειας Κύπρου».

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Τουρκία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές», δήλωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (21.09.23 hurriyet.com.tr), o Toύρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συναντήθηκε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ και δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές

    Ο Ερντογάν παρευρέθηκε στο 13ο Επενδυτικό Συνέδριο Τουρκίας του Τουρκο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη και η 17η μεγαλύτερη οικονομία σε ονομαστικούς όρους.

    «Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ως ασφαλές λιμάνι για τους διεθνείς επενδυτές. Ενισχύουμε περαιτέρω αυτή τη θέση», υποστήριξε.

    Εκφράζοντας τη χαρά του που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακροχρόνιες συμμαχικές σχέσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ότι επιθυμούν να ενισχύσουν και να διατηρήσουν αυτή την εταιρική σχέση, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής γεωγραφίας.

    «Οι οικονομικές και εμπορικές μας δραστηριότητες με τις ΗΠΑ αποτελούν σημαντική διάσταση των διμερών μας σχέσεων. Ο όγκος του διμερούς μας εμπορίου έχει αυξηθεί κατά 1,5 φορά τα τελευταία 10 χρόνια. Πέρυσι, οι ΗΠΑ ήταν στη 2η θέση στον κατάλογο των χωρών στις οποίες εξάγουμε τα περισσότερα προϊόντα και η 5η χώρα από την οποία εισάγουμε τα περισσότερα προϊόντα», είπε.

    Αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του 2022, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια με αύξηση άνω του 15%, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συνεργασία στον οικονομικό τομέα με τις ΗΠΑ πρέπει επίσης να διαφοροποιηθεί και ότι αυτή η αυξητική τάση στον όγκο του εμπορίου με τις ΗΠΑ είναι ευχάριστη.

    Σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ερντογάν είπε: «Πρέπει να αυξήσουμε τις αμοιβαίες προσπάθειές μας για τον σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε υψηλές προσδοκίες από εσάς. Ενώ προωθούμε τις σχέσεις μας με την Αμερική σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει επίσης να διαφοροποιήσουμε τη συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα».

    Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι υπέγραψαν συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο μήνα, λέγοντας:

    «Συνεχίζουμε την αναζήτηση λύσης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο από την πρώτη ημέρα. Δείξαμε ισχυρή βούληση για επίλυση των ζητημάτων μας με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, συναντηθήκαμε με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και συζητήσαμε τα θέματα της ατζέντας μας. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον ανανεωμένο διάλογό μας με την Αίγυπτο. Εξακολουθούμε να διατηρούμε τον στόχο μας για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα εμπόδια και τις αδικίες που υφιστάμεθα επί 60 χρόνια».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό ξηράς, ο Ερντογάν δήλωσε:

    «Η συνεργασία μας με τον τουρκικό κόσμο γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Η παρουσία μας στην αφρικανική ήπειρο γίνεται όλο και πιο αισθητή. Προσεγγίζοντας την εξωτερική πολιτική από μια ευρεία προοπτική, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που παρέχει η στρατηγική θέση της χώρας μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

    Εκφράζοντας την ελπίδα να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από μονομερείς πρακτικές, όπως οι πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε:

    «Ομοίως, αναμένουμε να αρθούν το συντομότερο δυνατό τα εμπόδια στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας στην αμυντική βιομηχανία. Έχετε επίσης σημαντικά καθήκοντα στην προώθηση της γεωπολιτικής σημασίας και των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρει η Τουρκία, η οποία αποτελεί μνημείο σταθερότητας στην περιοχή της. Εκτιμούμε πάντα τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα, της αξιόλογης επιχειρηματικής σας κοινότητας και των επιχειρηματικών συμβουλίων για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ».

    (ΓΜ)

    [02] Συνεχίστηκαν οι επαφές Έρντογαν στη Νέα Υόρκη

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN T?rk (21.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,8AWlGy4U5UsubyfZJO3PE0ihTqk5Ws646ki7F6OwKVDUG4mGDtfWIVBYF9UIz1-U2ddAkOwTXZNtvsPbeViGKJYYajrJsLFnHtkgxjXnYAVL6ey3nW4k,&typo=1), συνεχίστηκαν και χθες οι διπλωματικές επαφές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

    Ο Έρντογαν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa. Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Έρντογαν ανέφερε ότι πραγματοποιήσαν διαβουλεύσεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία, την εταιρική σχέση και την αλληλεγγύη με την αφρικανική ήπειρο.

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, ο Έρντογαν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη χθες στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν.

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας

    Ο Έρντογαν συναντήθηκε επίσης και με τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας Anwar bin Ibrahim. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή ιδεών για την προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Μαλαισίας στη βάση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ενώ συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά και παγκόσμια θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και αξιολόγησαν τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Μαλαισίας στον τομέα αυτό.

    Συνάντηση με τις οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας

    Τέλος, ο Έρντογαν συναντήθηκε με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων της Νέας Υόρκης.

    (ΓΜ)

    [03] Συνάντηση Φιντάν με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (20.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,R8bZYFH9Tg4yBd6QuShWQKLH1Q4JOLkTPHqPP0mIxs3n8A8VDxnDFDsxLwcRzEdWMI5agycFG5UrNggm9Megw3rE6LqJMJXQobudVt6oSA&typo=1), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Ίλβα Γιόχανσον.

    Σε ανάρτησή στον λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και η αντιμετώπιση της άτυπης μετανάστευσης.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 21 September 2023 - 12:01:03 UTC