Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-09-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 191/2023 27.09.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Όχι σε απεσταλμένο του ΣΑ, αλλά μπορεί να αξιολογήσει απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Τατάρ
  • [02] Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη
  • [03] Ελπίζει σε πτήσεις προς Μόσχα ο Τατάρ-Θα ανοίξουν νέες «αντιπροσωπείες» στο εξωτερικό
  • [04] Ομιλία λεγόμενου υπουργού γεωργίας σε φόρουμ στο Αζερμπαϊτζάν
  • [05] Παράνομη επίσκεψη Φουάτ Οκτάι στα κατεχόμενα ? Πάει και στο Βαρώσι
  • [06] Tορέ: «Η οπτική γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΤΔΒΚ πρέπει να αλλάξει»
  • [07] Ετοιμάζουν «αναπτυξιακό σχέδιο» πενταετίας
  • [08] «Η ΤΔΒΚ θα προωθηθεί μαζί με τις Τουρκικές Αερογραμμές»
  • [09] To Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε σε Φόρουμ στο Μπακού
  • [10] Κάλεσμα «βουλευτή» του CTP για απόσυρσης της υπόθεσης Αλί Κισμίρ
  • [11] Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται τα κατεχόμενα σήμερα
  • [12] «Τουρνουά ταβλιού» στα κατεχόμενα με συμμετοχή 600 ατόμων από 50 χώρες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Η πιο ορθολογική διαδρομή είναι η Τουρκία»
  • [02] Εξαγωγή φυσικού αερίου και προς Ρουμανία
  • [03] Τακτικό συνέδριο του CHP στις 4-5 Νοεμβρίου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Όχι σε απεσταλμένο του ΣΑ, αλλά μπορεί να αξιολογήσει απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Τατάρ

    Η ιστοσελίδα Haber K?br?s (27.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,G4v3rhV1JS3-IFrk7CQOJBsa7u2Vlm8n-IaviIE2zuGrHbmxhAxm3UDuwQbLgXlLWPEcooAySNIa7BHOxrq-jOjJ3tb9obb-EOzdidV48,&typo=1) γράφει ότι σε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην «βουλή» προέβη την Τετάρτη στο «προεδρικό μέγαρο» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Μιλώντας μετά την ενημέρωση, ο Τατάρ δήλωσε ότι αντιτίθενται στον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα δίνει αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όμως θα μπορούσαν να αξιολογήσουν έναν απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα.

    Χαρακτήρισε επιτυχημένες τις επαφές του στην Νέα Υόρκη και υποστήριξε ότι δεν πήγαν εκεί για να «χαλάσουν το παιχνίδι», κατά την έκφρασή του.

    Αναφέροντας ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμοι για συζήτηση της συνεργασίας των «δύο κρατών» και κάθε θέματος που θα είναι προς όφελος των «δύο λαών» στη βάση της ισότητας, ο Τατάρ σημείωσε ότι αυτό ανέφεραν κατά τις επαφές τους στην Νέα Υόρκη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Υποστήριξε μάλιστα ότι πάντοτε τάσσονται υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο, το κλειδί γι’ αυτήν είναι η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της «ΤΔΒΚ» και του τουρκοκυπριακού «λαού».

    «Το βασικό είναι το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού. Στόχος μας είναι να κάνουμε την ΤΔΒΚ να αναγνωριστεί. Άλλαξαν πολλά μέσα σε 50 χρόνια. Δεν υπάρχει επιστροφή. Πλέον το κλειδί της περιοχής είναι η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Έρντογαν «φώναξε τη σημασία και την αξία της ΤΔΒΚ προς τον κόσμο» κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι στην σημερινή συνάντηση ο ίδιος ενημέρωσε λεπτομερώς τα κόμματα για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη κατά τις οποίες μετέφερε στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές τη νέα τους πολιτική.

    Διαχειρίζονται τη διαδικασία σε αρμονία με την Τουρκία

    Επαναλαμβάνοντας ότι διαχειρίζονται τη διαδικασία σε διαβούλευση και αρμονία με την Τουρκία, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν θα περάσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο χωρίς να γίνει αποδεχτή η «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του.

    Αναφέροντας ότι στην Νέα Υόρκη συναντήθηκε με αξιωματούχους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, της Τουρκίας και άλλων κρατών, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Έρντογαν για τα μηνύματα που έδωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε σχέση με την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν δίνουν δικαίωμα λόγου στον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι βγαίνουν και μιλούν οι Ελληνοκύπριοι εξ ονόματος ολόκληρης της Κύπρου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι μεγάλη αδικία και χαρακτήρισε σημαντικό για τους ίδιους το γεγονός ότι ο Έρντογαν υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» και εξήγησε τις πραγματικότητες και τις αλήθειες.

    Ο Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία της έκκλησης Έρντογαν για αποδοχή της «πραγματικότητας» της «ΤΔΒΚ» και της ανεξαρτησίας του τουρκοκυπριακού «λαού», για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», και για ανάπτυξη διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων με την «ΤΔΒΚ».

    «Η ΤΔΒΚ είναι μια απαράγραπτη πραγματικότητα της λύσης του κυπριακού προβλήματος», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς και ότι εξέφρασε την στήριξή του και το Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής, είναι ισχυρή, περνάει ο λόγος της και έχει δικαίωμα λόγου στον κόσμο σε θέματα όπως η ενέργεια, η διπλωματία και τα σιτηρά.

    Σημειώνοντας ότι [η Τουρκία] επέδειξε και μια στάση στο Κυπριακό και είπε ότι δεν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο χωρίς την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» με την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της, και των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ είπε ότι όλα αυτά τα ανέφεραν και στον Γενικό Γραμματέα.

    «Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα αρχίσει μια διαδικασία που θα αποτύχει»

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι δεν αποφεύγουν τη διπλωματία, την επικοινωνία και τον διάλογο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι είναι ανοικτοί σε συναντήσεις «στο επίπεδο της ισότητας που δεν θα υποβιβάζουν την ΤΔΒΚ» και ότι θα μπορούσαν να συνομιλήσουν για τα θέματα της μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδιο, της άτυπης μετανάστευσης και της αποναρκοθέτησης.

    Ο Τατάρ είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκρίνει δηλώσεις του τύπου ότι «ο Τατάρ απέφυγε τη συνάντηση» και υποστήριξε ότι ούτως ή άλλως ο Γενικός Γραμματέας δεν θα αρχίσει μια διαδικασία που θα αποτύχει.

    Υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες τις οποίες πρότειναν προσφάτως μπορούν να γίνουν με συνεργασία των «δύο κρατών», ο Τατάρ είπε ότι μετέφεραν τη θέση ότι δεν θα συζητήσουν την ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι ούτε και ο Γενικός Γραμματέας έκανε μια τέτοια έκκληση, όμως είναι έτοιμοι να προβούν σε εργασίες στη βάση της συνεργασίας των «δύο κρατών» για την περιφερειακή σταθερότητα.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι ανέφεραν πως θα ανακουφίσει το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου το άνοιγμα σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά για εμπορικά οχήματα και ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε είδους θέμα στη βάση της ισότητας».

    Είπε ότι στη Νέα Υόρκη ανέφεραν την νέα πολιτική και την «αδικία της απομόνωσης» και ισχυρίστηκε:

    «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς λύσης ως ένας αξιοπρεπής λαός, δεν θα γονατίσουμε, δεν θα εισέλθουμε κάτω από την ελληνοκυπριακής εξουσία. Πρέπει να γίνει αποδεχτή η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ για μόνιμη λύση, ειρήνη, ασφάλεια και περιφερειακή σταθερότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα επιτευχθεί ποτέ μόνιμη ειρήνη. Δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά υποτιμώντας την ΤΔΒΚ».

    Είπε ότι εργάζονται μαζί με την Τουρκία και υποστήριξε ότι έχασαν 50 χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση, ότι κρατούνται σε απομόνωση και ότι οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθούν χρησιμοποιώντας όλες τους τις δυνατότητες να εμποδίσουν την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» και να τη γονατίσουν. Κατέληξε ισχυριζόμενος τα εξής:

    «Έχουμε και εμείς δικαιώματα. Η ΤΔΒΚ θα γίνει 40 χρόνων και η ειρηνευτική επιχείρηση 50. Τόσο μεγάλος και σημαντικός είναι ο αγώνας μας. Η βάση της πολιτικής που ακολουθούμε είναι σωστή. Όλοι με τους οποίους συναντιόμαστε, όλοι οι διπλωμάτες βρίσκουν πως έχουμε δίκαιο, όμως λένε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένη και μέλος της ΕΕ. Αλλά κανείς να μην περιμένει από εμάς να πάμε να παραδοθούμε. Το σημαντικό είναι το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού. Στόχος μας είναι να κάνουμε την ΤΔΒΚ να αναγνωριστεί. Άλλαξαν πολλά μέσα σε 50 χρόνια. Δεν υπάρχει επιστροφή. Πλέον η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ είναι το κλειδί της περιοχής».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

    Ο παράνομος Bayrak (27.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,Wok0KSTnt-B3ihA2drxQKKlHQCGDV4-p8sOJYiz5Y01HCQnRheeCIke0J1SebKCWjH-eaYWtCWX4Tgne1P47hRqUUBpJcU0wGmmd92r-J9SFDVlFVTZQ,,&typo=1) μεταδίδει τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των τουρκοκυπριακών λεγόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά από την ενημέρωση που είχαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σχετικά με τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.

    Ουστέλ

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι ο Τατάρ τους ενημέρωσε μετά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και είπε ότι αυτό που είδαν ήταν ότι η ελληνοκυπριακή νοοτροπία δεν άλλαξε και ότι ο τουρκοκυπριακός λαός αγνοήθηκε, προσθέτοντας ότι δεν το αποδέχονται αυτό.

    Ισχυριζόμενος ότι «υπάρχουν δύο κυρίαρχοι λαοί στην Κύπρο», ο Ουστέλ ευχαρίστησε «εκ μέρους του λαού του» τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν που έκανε έκκληση για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και είπε ότι χάρηκαν γι' αυτό.

    Λέγοντας ότι εργάζονται για τη βελτίωση των σχέσεων με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και ότι εκπροσωπούνται εκεί με «τη σημαία της ΤΔΒΚ», ο Ουστέλ ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με την Τουρκία για να κάνουν την «ΤΔΒΚ» να αναγνωριστεί στον κόσμο, να ξεπεράσουν τα λεγόμενα εμπάργκο και να την αναπτύξουν» και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό χωρίς την «αναγνώριση της ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του.

    Ατάογλου

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και αναπληρωτής «πρωθυπουργός», Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι ο Τατάρ παρείχε πληροφορίες τόσο πριν όσο και μετά τις συνομιλίες και τον ευχαρίστησε για αυτό. Λέγοντας ότι το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, πέρα από την προστασία των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» και τη δήλωση ότι «οι διαπραγματευτικές διαδικασίες που διήρκεσαν 50 χρόνια δεν πρέπει να συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια», υποστήριξε και την ανάπτυξη των σχέσεων της «ΤΔΒΚ» και την αύξηση της προβολής της.

    Ο Ατάογλου υποστήριξε, επίσης, ότι με την ανάπτυξη των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, «έχει ανοίξει η πόρτα», και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση της «ΤΔΒΚ».

    Έρχουρμαν

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουμάν δήλωσε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση, όπως και πριν από τη Νέα Υόρκη. Αναφέροντας ότι τέτοιες συναντήσεις είναι θετικές όσον αφορά το να ακούγονται διαφορετικές απόψεις, ο Ερχουρμάν είπε ότι ο Τατάρ και ο ίδιος έχουν πολύ θεμελιώδεις διαφορές, συμπεριλαμβανομένης της ουσίας του Κυπριακού ζητήματος.

    Δηλώνοντας ότι πάντα λάμβαναν υπόψη τους τα προβλήματα που θα προκαλούσε αυτό, ο Ερχουρμάν υποστήριξε ότι αυτό το είδαν στη Νέα Υόρκη και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έγινε αόρατη και αγνοήθηκε εκεί.

    Αναφέροντας ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, έκανε ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ερχουρμάν είπε ότι οι απόψεις μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν απέφυγε ποτέ από το διάλογο και τη διπλωματία και δεν πρέπει να τα αποφύγει.

    Ο Ερχουρμάν ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν δηλώσεις ότι «έγινε έκκληση για τριμερή συνάντηση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά ο Τατάρ αρνήθηκε» και χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι δεν έγινε κάποια σχετική δήλωση, αν επρόκειτο για λανθασμένη πληροφορία.

    (ΙΣ)

    [03] Ελπίζει σε πτήσεις προς Μόσχα ο Τατάρ-Θα ανοίξουν νέες «αντιπροσωπείες» στο εξωτερικό

    Η K?br?s (27.09.23) γράφει ότι η «ΤΔΒΚ» καταβάλλει προσπάθειες και διεξάγει συνομιλίες για να ανοίξει νέες «εμπορικές αντιπροσωπείες» σε κάποιες χώρες, όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας με φιλικές χώρες που διαθέτουν μεγάλες εμπορικές δυνατότητες και υπόσχονται μεγάλες ελπίδες. Η Ρωσία είναι μία από αυτές», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Ρωσία και ότι αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα των στενών σχέσεων της εν λόγω χώρας με την Τουρκία.

    Ανέφερε και το εξής: «Έχουμε σχέσεις μέσω Τουρκίας. Έχουμε εμπόριο με τη Ρωσία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια των εμπορικών και γεωργικών μας προϊόντων. Έχουμε εμπόριο μέσω τουρκικών εταιρειών. Βάσει αυτού, πρέπει οπωσδήποτε να αναπτύξουμε το εμπόριο».

    Σημειώνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» διαθέτει «αντιπροσωπείες» σε 27 χώρες και διεξάγονται συνομιλίες για να ανοίξουν και νέα «γραφεία», ο Τατάρ είπε ότι για τον σκοπό αυτό έγιναν νέες προσλήψεις στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών για να εκπαιδευθούν νέοι «διπλωμάτες».

    «Εκπαιδεύουμε νέους διπλωμάτες, διότι θέλουμε να έχουμε γραφεία σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες», πρόσθεσε.

    Αιτήσεις από δύο ρωσικές εταιρείες για πτήσεις προς κατεχόμενα

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση από τη Ρωσία προς την κατεχόμενη Κύπρο μέσω Τουρκίας, ο Τατάρ είπε: «Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα δεχτούν την διοργάνωση απευθείας πτήσεων προς το αεροδρόμιό μας από τη Μόσχα».

    Ανέφερε ότι έλαβαν αιτήσεις από δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, τα ονόματα των οποίων δεν αποκάλυψε, και πρόσθεσε: «Αυτές οι εταιρείες ή άλλες μπορεί να θέλουν απευθείας πτήσεις. Είμαι έτοιμος να το εγκρίνω αυτό, διότι θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται από πέρσι οι συνομιλίες σε σχέση με έναρξη απευθείας πτήσεων ανάμεσα στην Ρωσία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο όμως ακόμα δεν έχει γίνει κάποιο συγκεκριμένο βήμα, ο Τατάρ είπε ότι ζουν τουλάχιστον 50 χιλιάδες Ρώσοι στα κατεχόμενα και ότι είναι μεγάλος και ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν να επισκεφτούν τη Ρωσία και υποστήριξε ότι έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις «δύο χώρες».

    Έρντογαν και Πούτιν αποφάσισαν το άνοιγμα ρωσικού «προξενείου» στα κατεχόμενα

    Υπενθυμίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Ρωσία προτίθεται να ανοίξει «γραφείο» που θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα επειδή ζουν πολλοί Ρώσοι πολίτες εκεί, ο Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί αυτό και πρόσθεσε ότι το θέμα του ανοίγματος «προξενείου» αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    «Ο Πρόεδρος Έρντογαν μάς είπε ότι συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πούτιν και ότι ο Πούτιν τον ενημέρωσε ότι προέβη σε ‘εξουσιοδότηση’ για άνοιγμα μιας αποστολής στη βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση στην Κύπρο μπορούν να γίνουν μόνο στη βάση «δύο ίσων κρατών», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο».

    Είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιμένει στο μοντέλο της ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μόνο θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές, όπως η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι, το νερό και η μετανάστευση.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε «δίκαιο, βιώσιμο και πρακτικό» το μοντέλο λύσης δύο κρατών, διότι εδώ και 60 χρόνια «εκείνοι και εμείς έχουμε χωριστά κράτη», κατά την έκφρασή του.

    Επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων στη βάση της ισότητας με τους Ελληνοκύπριους και να μοιραστούν το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια «λύση» εμπεριέχει μεγάλη δυναμική, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Από μια τέτοια λύση θα εξασφαλίσουν όφελος οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι, η Τουρκία, η Ελλάδα και επομένως ολόκληρη η περιοχή. Περιμένουμε σεβασμό από εκείνους που κάνουν τους πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους πρωταθλητές της ειρήνης και των παγκόσμιων αξιών. Όταν πρόκειται για τους Τουρκοκύπριους ξεχνούν όλες τις αξίες. Έχουμε αθλητές που θα μπορούσαν να είναι ολυμπιονίκες, όμως λόγω των εμπάργκο δεν μπορούν να συμμετέχουν στους αγώνες. Μένουμε εκτός διαγωνισμού λόγω της προπαγάνδας των Ελληνοκυπρίων. Αποκλειόμαστε από όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές διοργανώσεις, διότι δεν πηγαίνουμε εκεί κάτω από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι λένε συνεχώς στους Τουρκοκύπριους «εγκαταλείψτε τα δικαιώματά σας, ενωθείτε μαζί μας, θα σας στηρίξουμε», ο Τατάρ είπε ότι δεν θα δεχτούν ποτέ κάτι τέτοιο, το οποίο «θα είναι αυτοκτονία για εμάς».

    «Η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων πρέπει να αναγνωριστεί», ισχυρίστηκε και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να εξηγεί στον κόσμο αυτή τη δίκαιη θέση, κατά την έκφρασή του.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ομιλία λεγόμενου υπουργού γεωργίας σε φόρουμ στο Αζερμπαϊτζάν

    Κάτω από τον τίτλο «Τα σύνορα του ΟΤΚ επεκτάθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο», η K?br?s (27.09.23) γράφει ότι την θέση πως η «ΤΔΒΚ» είναι έτοιμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με τα τουρκικά κράτη σε όλους τους τομείς εξέφρασε ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων του κατοχικού καθεστώτος, Χουσεϊν Τσαβούς σε ομιλία του στο Δεύτερο Αγροτικό Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκικών Κρατών (2nd Turkic Agro Business Forum) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

    Ο Τσαβούς δήλωσε ικανοποιημένος για την συμμετοχή του στο φόρουμ και τις εργασίες που έκαναν μαζί με τις άλλες χώρες και ευχαρίστησε το Αζερμπαϊτζάν που φιλοξένησε την σύνοδο, τον Υπουργό Γεωργίας του Αζερμπαϊτζάν, Majnum Mammadov και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, Kubanychbek Omuraliev για την φιλοξενία.

    «Έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για εμάς να συμμετέχουμε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως ΤΔΒΚ και να βλέπουμε την σημαία μας να κυματίζει μαζί με τις σημαίες των αδελφών τουρκικών κρατών, όπως είπε και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev», ανέφερε ο Τσαβούς σημειώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τα τουρκικά κράτη.

    Επισημαίνοντας ότι στόχος τους είναι η αύξηση της γεωργικής παραγωγής στα κατεχόμενα με προγραμματισμό και η επισφράγιση της γεωργικής παραγωγής με εξαγωγές, ο Τσαβούς πρόσθεσε:

    «Θα υλοποιηθούν το 2024 τα νέα μας έργα με στόχο την αγροτική ανάπτυξη και την αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Έχει σημασία για εμάς τα προϊόντα που παράγουμε να σμίξουν με τα αδέλφια μας τα τουρκικά κράτη πριν από όλο τον κόσμο. Υπογραμμίζω ότι είμαστε έτοιμοι πάντα για συνεργασία μαζί σας γι’ αυτό και δηλώνω ότι πρέπει να πυκνώσουμε τους τομείς της εργασίας μας».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούς υποστήριξε ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής η αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητής με το «συνταγματικό» της όνομα στην σύνοδο κορυφής του ΟΤΚ που έγινε στο Ουζμπεκιστάν στις 11 Νοεμβρίου 2022, μετά την «ιστορική έκκληση», κατά την έκφρασή του, που έκανε ο Πρόεδρος Έρντογαν προς την διεθνή κοινότητα από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» και να τερματίσει την απομόνωση και τα εμπάργκο.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Παράνομη επίσκεψη Φουάτ Οκτάι στα κατεχόμενα ? Πάει και στο Βαρώσι

    Η K?br?s (27.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,aYmoLK2GdnenNS1DFDicuRcpQTXJi1VFPpDzEZH7hWMBaLnWAPBhSC1HGgDjr04Lk0QxGQsxdmVxZm0qw3WlV-uMYF1DWSvUD2NK0YOsAxPwy16&typo=1) γράφει αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με επικεφαλής τον Φουάτ Οκτάι, θα φτάσει σήμερα το απόγευμα στις 17:35 στις κατεχόμενες περιοχές για επαφές.

    Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί αύριο πρώτα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη συνέχεια με το Ζορλού Τορέ και έπειτα με τον Ουνάλ Ουστέλ. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τη λεγόμενη επιτροπή πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος. Την Παρασκευή θα έχουν συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουρούλογλου, ενώ θα επισκεφτούν και το κλειστό Βαρώσι. Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την ΤΔΒΚ το βράδυ της Παρασκευής.

    (ΙΣ)

    [06] Tορέ: «Η οπτική γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΤΔΒΚ πρέπει να αλλάξει»

    Η K?br?s (27.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,Ri9SXNWR7MvyH-Vgqyv6DnZKDHhmjD6xxdHd1r4YS3dAQqSOZteho9-JhJdqJcROK98nHd1VJZYQlAZrT0xFsMTJkkPbE8xN3OixZIG7Ue1bjXiwKT5&typo=1) γράφει ότι ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ υποστήριξε ότι «η οπτική γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΤΔΒΚ πρέπει να αλλάξει» και ότι πρέπει να γίνουν απευθείας πτήσεις, διότι είναι ήδη μια οικονομική και κοινωνική ανάγκη.

    Μιλώντας σε εκπομπή της Κ?br?s TV, o Τορέ αξιολόγησε τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Jack Straw, σημειώνοντας ότι «ο Straw υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις από πολύ παλιά, βλέπει τις πραγματικότητες και οι δηλώσεις του είναι πολύ σημαντικές».

    Υπενθυμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια χώρα, ο Τορέ επέστησε την προσοχή στη σημασία του μηνύματος του Straw προς τον κόσμο, στο ότι προειδοποίησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, και στο γεγονός ότι απηύθυνε έκκληση προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Μιλώντας για την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τορέ υποστήριξε τα εξής:

    «Η οπτική γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΤΔΒΚ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνουν απευθείας πτήσεις. Οι απευθείας πτήσεις είναι ήδη μια οικονομική και κοινωνική ανάγκη. Επειδή υπάρχει ένας πολύ μεγάλος τουρκικός πληθυσμός εκεί. Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναθεωρήσει αυτή τη στάση. Έχει περάσει αρκετός χρόνος... Έχουν περάσει 60 χρόνια».

    Ο Τορέ υπενθύμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε «όχι» και πρόσθεσε: «Η βάση της εθνικής υπόθεσης είναι ο πληθυσμός και η γη. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην ΤΔΒΚ, αγοράζουν σπίτια εδώ, γεννιούνται και μεγαλώνουν. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα δεχτούν αυτούς τους ανθρώπους, εμείς θα το κάνουμε. Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

    «Η ομοσπονδία δεν υπάρχει πλέον»

    Ο Τορέ υποστήριξε ακόμη ότι «η ομοσπονδία δεν υπάρχει πλέον» και επέκρινε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) λέγοντας τα εξής:

    «Το CTP πηγαίνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, συναντάται με το κόμμα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, συναντάται με τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ. Λένε ομοσπονδία, αλλά είναι πολύ ονειροπόλοι. Όπως είπε ο Δρ Κιουτσιούκ, η εθνική υπόθεση διεξάγεται με την Τουρκία. Το CTP προσπαθεί να την διεκπεραιώσει χωρίς την Τουρκία και κάνει μεγάλο λάθος. Ακόμα και αν έρθει στην εξουσία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

    Ο Τορέ συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Θέλουμε πόλεμο; Θέλουμε και ειρήνη, αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο το κράτος μας, τα εδάφη μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε η ειρήνη να εγκαθιδρυθεί με αυτόν τον τρόπο. Θέλουμε την κυριαρχία μας, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τα εδάφη μας, δεν θέλουμε οι εγγυήσεις να αμβλυνθούν ή να εξαφανιστούν εντελώς».

    «Οι ψήφοι του CTP αυξάνονται δήθεν ως αντίδραση στην κυβέρνηση»

    Ο Τορέ επισήμανε μια συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του CTP Τουφάν Έρχουρμαν στη λεγόμενη «βουλή» λέγοντας τα εξής:

    «Ο Έρχουρμαν είπε: 'Ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει το διεθνές δίκαιο. H Λύση, το Βαρώσι και η Μόρφου δεν είναι δικά μας, θα τα παραδώσετε'. Αυτή είναι η ιδέα του CTP, αυτή είναι η γενική του προσέγγιση».

    Ο Τορέ υποστήριξε ότι οι ψήφοι του CTP αυξήθηκαν για να αντιδράσει στην κυβέρνηση και ισχυρίστηκε:

    «Αν δεν υπήρχε αντίδραση στην κυβέρνηση, οι ψήφοι του CTP δεν θα ήταν τόσο πολλές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλες οι ψήφοι που έλαβαν αντιπροσωπεύουν την άποψη του CTP. Έχω δει βουλευτές που λένε ‘ο εθνικός ύμνος δεν είναι δικός μας’, ‘δεν πειράζει αν δεν γιορτάζουμε την 29η Οκτωβρίου την Ημέρα της Δημοκρατίας, δεν είναι έτσι κι αλλιώς δική μας’».

    Υπενθύμισε ότι στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν εθνικές εορτές των Τουρκοκυπρίων και συνέχισε ως εξής: «Ο εθνικός ύμνος, η 29η Οκτωβρίου και η 30η Αυγούστου είναι οι εθνικές μας εορτές σύμφωνα με το σύνταγμα. Οι δικές μας εθνικές γιορτές ήταν οι εθνικές γιορτές της Τουρκίας. Το ανώτερο κλιμάκιο του CTP το απορρίπτει αυτό. Υπάρχουν βουλευτές που λένε ότι έγιναν βιασμοί το 1974. Κατηγορούν τη δική μας πλευρά. Αυτές δεν είναι οι σωστές προσεγγίσεις. Αν δεν είχε γίνει η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, [Σημείωση μεταφραστή: Όπως ονομάζει την τουρκική εισβολή] η Κύπρος θα είχε γίνει Κρήτη».

    «Δεν είμαστε εμείς ο επιτιθέμενος, ο επιτιθέμενος είναι οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ»

    Υπενθυμίζοντας την ένταση με τους στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ λόγω του δρόμου Πύλας-Άρσους, ο Τορέ υποστήριξε ότι: «Εάν υπερασπιζόμαστε έναν εθνικό σκοπό, δεν θα ταλαντευτούμε, θα σταθούμε όρθιοι. Δεν είμαστε εμείς ο επιτιθέμενος, ο επιτιθέμενος είναι οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Αυτοί είναι που έβαλαν το όχημα και καθήκον μας ήταν να απομακρύνουμε αυτό το όχημα. Δεν καταλαβαίνω τη συνήθεια να βλέπουμε την πλευρά μας ως ένοχη και λάθος».

    «Δεν υπάρχει ανάγκη διορισμού ειδικού απεσταλμένου»

    Αναφερόμενος στο αίτημα του Προέδρου Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για διορισμό ειδικού απεσταλμένου, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για διορισμό ειδικού απεσταλμένου, εκτός αν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν την κυρίαρχη ισότητα μας και μας αναγνωρίσουν ως ίσους στο διεθνές καθεστώς».

    «Αυτά πρέπει πρώτα να γίνουν αποδεκτά», κατέληξε.

    (ΓΜ)

    [07] Ετοιμάζουν «αναπτυξιακό σχέδιο» πενταετίας

    Η Halk?n Sesi (27.09.23) γράφει ότι δημοσιοποιήθηκε χθες το τέταρτο πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο της «ΤΔΒΚ» σε διάσκεψη με τίτλο «όραμα για το 50ο έτος της ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 300 ειδικοί και 100 «ιδρύματα και οργανισμοί» θα συμμετάσχουν στο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα διαμορφώσει το μέλλον της «χώρας».

    Μιλώντας στην διάσκεψη, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι στόχος τους είναι να θέσουν σε εφαρμογή το πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    «Η ΤΔΒΚ δεν μπορεί να χάνει χρόνο πλέον. Πρέπει να ετοιμαστούμε αμέσως να αγκαλιαστούμε με τον κόσμο. Καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες που μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν έναν σχεδιασμό που δεν έγινε εδώ και 26 χρόνια και ότι με το αναπτυξιακό σχέδιο θα διαμορφωθεί το μέλλον όχι μόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά για τα επόμενα δέκα ακόμα και είκοσι χρόνια.

    Ο Ουστέλ χαρακτήρισε προπομπό σημαντικών εξελίξεων την πολιτική για λύση δύο κρατών στην Κύπρο που προβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μαζί με την Τουρκία, την έκκληση του Προέδρου Έρντογαν για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, την δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ότι η σημαία της «ΤΔΒΚ» θα κυματίζει στην χώρα του και την καθημερινώς αναβαθμισμένη αντιπροσώπευσή τους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, όπως ειπε.

    «Αν θέλουμε να αγκαλιαστούμε με τον κόσμο, αν έχουμε θέσει τον στόχο να πάρουμε την θέση που μας αξίζει στον κόσμο, πρέπει να αναπτύξουμε την χώρα μας και να την καταστήσουμε έτοιμη να συναγωνιστεί και να ανταγωνιστεί με τον κόσμο σε κάθε θέμα. Για να ετοιμαστούμε γι’ αυτό πρέπει να θέσουμε τον στόχο ενός σχεδίου βασισμένου σε δεδομένα», είπε και χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της «χώρας» την χωρίς σχέδιο ανάπτυξη που δεν στηρίζεται σε στατιστικές, σε δεδομένα και σε πληροφόρηση.

    «Αν δεν κατέχετε αρκετή πληροφορία, δεν μπορείτε να σχεδιάσετε τον πληθυσμό. Αν δεν μπορείτε να σχεδιάσετε τον πληθυσμό, δεν μπορείτε να σχεδιάσετε την εκπαίδευση, την υγεία, τις συγκοινωνίες, τις ενεργειακές σας ανάγκες, τις υδατικές σας ανάγκες, τις ανάγκες σας για κατοικίες, το δημόσιο και τις επενδύσεις σας», ανέφερε ο Ουστέλ.

    Ερωτηθείς αν θα κάνουν απογραφή πληθυσμού, ο Ουστέλ απάντησε λέγοντας «το κάθε τι θα υλοποιηθεί με τη σειρά».

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Η ΤΔΒΚ θα προωθηθεί μαζί με τις Τουρκικές Αερογραμμές»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (27.09.23) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες διάσκεψη Τύπου στις κατεχόμενες περιοχές σχετικά με το «Έργο Προώθησης της ΤΔΒΚ ως τουριστικού προορισμού», στο πλαίσιο του οποίου θα φιλοξενηθούν στα κατεχόμενα ταξιδιωτικοί πράκτορες με υψηλό δυναμικό πωλήσεων από 10 διαφορετικές χώρες και 2 ηπείρους που συνδέονται με το δίκτυο πτήσεων των Τουρκικών Αερογραμμών (THY).

    Η διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την προώθηση των δυνατοτήτων τουριστικού προορισμού του κατοχικού καθεστώτος, υπό την επωνυμία «βόρεια Κύπρος», καθώς και τη δημιουργία ευκαιριών συνεργασίας, θα καλύψει τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο.

    Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί υπό την ηγεσία του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι οι Τουρκικές Αερογραμμές και οι «επαγγελματικές ενώσεις» τουριστικών πρακτόρων (KITSAB), ξενοδόχων (KITOB), ξεναγών (KITREB) και ιδιοκτητών εστιατορίων (RESB?R) που δραστηριοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου επεσήμανε τη σημασία του έργου προώθησης και δήλωσε ότι η συνεργασία για την προβολή της «χώρας» αποτελεί μια υποδειγματική κίνηση.

    Αναφέροντας ότι θα φέρουν ταξιδιωτικά γραφεία στη «χώρα», ο Ατάογλου σημείωσε ότι σχεδιάζουν να φιλοξενούν εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων Δευτέρα με Πέμπτη κάθε εβδομάδα τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

    Ο Ερόλ Σενόλ (Erol ?enol), αντιπρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών (THΥ) στη Μέση Ανατολή και στην κατεχόμενη Κύπρο, ανέφερε ότι έχουν αφιερώσει σημαντικό χρόνο στο τι μπορεί να γίνει για να αναδειχθεί η πολιτιστική υφή της «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το κατοχικό καθεστώς, και ότι οι προσπάθειες για αύξηση της δυναμικότητας συνεχίζονται.

    Εξήγησε ότι έφεραν 7 μεγάλα γραφεία στις κατεχόμενες περιοχές προκειμένου να δημιουργήσουν πολιτιστικά έργα για τη «βόρεια Κύπρο» και πρόσθεσε ότι συνειδητά κατευθύνθηκαν σε χώρες με δυνατότητες όπως η Αγγλία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Τσεχία.

    (ΙΣ)

    [09] To Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε σε Φόρουμ στο Μπακού

    Σύμφωνα με την K?br?s (27.09.23), το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΤΤΟ) εκπροσωπήθηκε στο Τουρκικό Γεωργικό Επιχειρηματικό Φόρουμ (2nd Turkic Agro Business Forum) που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

    Μιλώντας στο πάνελ που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων μελών της Ένωσης Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τουρκίας, η Ιζλέμ Ναζίμ, μέλος του συμβουλίου του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι προσδοκία τους είναι να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών τους και των οργανισμών στον τομέα της γεωργίας, να δημιουργήσουν εμπορικές σχέσεις και να τις καταστήσουν μόνιμες.

    Η Ναζίμ, εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βελτιώσει σταδιακά τις επιχειρηματικές σχέσεις η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση του εμπορίου στον τομέα της γεωργίας μεταξύ των κρατών μελών και των κρατών παρατηρητών με την υποστήριξη των υπουργών.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Επιμελητήριο αναφέρει επίσης ότι η Ναζίμ σημείωσε ότι ο γεωργικός τομέας υπήρξε παραδοσιακά μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι περίπου το 82% των εξαγωγών της «ΤΔΒΚ» αποτελείται από γεωργικά προϊόντα.

    (ΑΚ)

    [10] Κάλεσμα «βουλευτή» του CTP για απόσυρσης της υπόθεσης Αλί Κισμίρ

    Η Yeni D?zen (27.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,0aPU5LsjuV4AYqFTBz5gD-GtkLMpzslG15cvvrgdVYkHPO81OdGUnt-kLQBI9KbzwngVleHbu0A21dlafQiy8hlXU7uzs9lSAoDRbemtKXw&typo=1) δημοσιεύει δήλωση την οποία ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σαμί Οζουσλού, λεγόμενος βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), αναφορικά με την αναμενόμενη δίκη του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ, καλώντας τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ και τον «γενικό εισαγγελέα» να αποσύρουν την υπόθεση εναντίον του δημοσιογράφου.

    Λέγοντας ότι απηύθυνε ήδη έκκληση και προς τους δύο «αξιωματούχους» του κατοχικού καθεστώτος πριν δύο εβδομάδες αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση, ο Οζουσλού σχολίασε ότι ο Ουστέλ, αν και λαλίστατος, δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα, ούτε ανταποκρίθηκε όταν η λεγόμενη πρόεδρος του «ανώτατου δικαστηρίου» υπέδειξε ότι τα πολιτικά δικαστήρια ενδείκνυνται για περιπτώσεις δυσφήμισης.

    Πρόσθεσε δε και τα εξής:

    «Ωστόσο, ένας από τους πρωταγωνιστές της συνάντησης στον Λευκό Οίκο, για την οποία έγραψε ο Αλί Κισμίρ στο άρθρο του, ήταν ο ίδιος ο Ουνάλ Ουστέλ ως ο ‘αντίπαλος του Τατάρ’ εκείνη την περίοδο. Πιθανώς, αν προχωρήσει η διαδικασία της αγωγής, θα κληθεί και αυτός και άλλοι συμμετέχοντες βουλευτές του UBP ενώπιον του δικαστή σχετικά με ζητήματα όπως ‘τι συζητήθηκε σε εκείνη τη συνάντηση με τον πρέσβη και τον διοικητή και αν η παρέμβαση στις εκλογές του 2020 ξεκίνησε με αυτή την επιχείρηση εντός του UBP’. Φαίνεται ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα δικαστική διαδικασία...»

    Αναφερόμενος στο «γενικό εισαγγελέα», Σαρπέρ Αλτιντζίκ (Sarper Alt?nc?k), ο Όζουσλου δήλωσε ότι «εφόσον έχουν καταφέρει να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον Αλί Κισμίρ, θα ασχοληθούν τώρα με το φάκελο της Έκθεσης Jet», η οποία βρίσκεται ενώπιον τους εδώ και τρία χρόνια και εμπλέκει πρωτίστως τον Ουνάλ Ουστέλ, ενώ απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα να ταχθούν στο πλευρό των ελευθεριών παρά να θέσουν την ελευθερία σκέψης στο ειδώλιο του κατηγορουμένου.

    337 οι υπογραφές υπέρ του Κισμίρ

    Επιπρόσθετα, η Avrupa (27.09.23) αναφέρει ότι η εκστρατεία «Δε σωπαίνουμε, υπογράφουμε» για στήριξη του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ συγκέντρωσε 337 υπογραφές μέχρι σήμερα.

    (ΙΣ)

    [11] Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται τα κατεχόμενα σήμερα

    Η Halk?n Sesi (27.09.23) γράφει ότι δύο πολεμικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (ΔΔΑ) θα ελλιμενιστούν σήμερα στα κατεχόμενα, και θα είναι ανοικτά για επίσκεψη, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ναυτικής Νίκης της Πρέβεζας στις 27 Σεπτεμβρίου και της Ημέρας των Ναυτικών Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «διοίκηση δυνάμεων ασφαλείας» του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι τα TCG Z?pk?n (P-336) και TCG Bart?n (F-504), δύο από τα μάχιμα στοιχεία της Διοίκησης Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη σήμερα σε λιμάνια στην κατεχόμενη Κύπρο και θα είναι ανοικτά για να τα επισκεφθεί το κοινό.

    Το TCG Z?pk?n (P-336) θα βρίσκεται στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας και το TCG Bart?n (F-504) στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    (ΑΚ)

    [12] «Τουρνουά ταβλιού» στα κατεχόμενα με συμμετοχή 600 ατόμων από 50 χώρες

    Σύμφωνα με τη K?br?s (27.09.23), στις 6 Νοεμβρίου διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Merit στην κατεχόμενη Κερύνεια, το «Τουρνουά Ταβλιού Μέριτ», το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις ταβλιού παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο «Τουρνουά Ταβλιού Μέριτ» θα συμμετάσχουν 600 περίπου άτομα από 50 χώρες.

    Στη διοργάνωση του φετινού «Τουρνουά Ταβλιού Μέριτ» έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και η «Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταβλιού» (WBGF), σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η διοργάνωση του τουρνουά είναι πολύ σημαντική για την προβολή της «ΤΔΒΚ» στον κόσμο.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Η πιο ορθολογική διαδρομή είναι η Τουρκία»

    Η Milliyet (26.09.23, milliyet.com.tr) δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Ναχτσιβάν. Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τη διεξαγωγή γεωτρήσεων, ο Ερντογάν είπε τα εξής:

    «Οι εργασίες του Υπουργείου Εξωτερικών μας σχετικά με την ημερομηνία της επίσκεψης συνεχίζονται. Νομίζω ότι η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Τουρκία, η οποία αναβλήθηκε λόγω ασθένειας, θα γίνει γύρω στον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Συνεχίζουν οι επαφές ώστε η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί την καταλληλότερη χρονική στιγμή. Όπως γνωρίζετε, το χαρτοφυλάκιο αυτών των υποθέσεων ανήκει στους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ισραήλ. Μετά από αυτό, θα ανταποδώσουμε την επίσκεψη. Η Τουρκία και το Ισραήλ συνεργάζονται σε πολλούς τομείς.

    Η ύπαρξη νέων τομέων συνεργασίας είναι επίσης γεγονός. Η Ευρώπη, ειδικότερα, βρίσκεται σε αναζήτηση βιώσιμων πηγών ενέργειας λόγω της συγκυρίας που προέκυψε μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Είναι επίσης γνωστό ότι το Ισραήλ αναζητά τη μεταφορά των πόρων του στην Ευρώπη. Η πιο ορθολογική διαδρομή είναι η μεταφορά αυτών των πόρων στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

    Το συζητήσαμε αυτό στην τελευταία μας συνάντηση και αρχίσαμε να δουλεύουμε. Από την άλλη, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για συνεργασία όσον αφορά τις δραστηριότητες γεωτρήσεων. Δώσαμε οδηγίες στους αρμόδιους φίλους μας να εκπονήσουν τεχνικές μελέτες σχετικά με αυτό. Το συντομότερο δυνατό, σε συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε είτε στην Τουρκία είτε στο Ισραήλ θα διευκρινίσουμε λεπτομέρειες, όπως η διαδρομή, το χρονοδιάγραμμα και οι περιοχές γεωτρήσεων».

    (ΙΣ)

    [02] Εξαγωγή φυσικού αερίου και προς Ρουμανία

    Η Yeni ?afak (27.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,WVIo3i3VkUG0mxpcVMcLoQ06urIjZUiT00ZLBWD7GF3VuDvE-prMzEbUHYnL57hSMj7fmgHq0MKd7tcqw-q61RumKzXTMO1HMQvBNFXTgSHPw6gQ,,&typo=1) γράφει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την εξαγωγή έως και 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως από την Τουρκία στη Ρουμανία.

    Τον Αύγουστο η Τουρκία είχε υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής φυσικού αερίου με την Ουγγαρία και τον Ιανουάριο με τη Βουλγαρία.

    Στην ανακοίνωση της Boru Hatlar? ile Petrol Ta??ma A? (BOTA?) αναφέρεται: «Η BOTA? υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την OMV Petrom, μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της περιοχής. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία θα λήξει στις 31 Μαρτίου 2025, επιτρέποντας την προμήθεια έως και 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τη Ρουμανία μέσω αγωγών θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου».

    (ΙΣ)

    [03] Τακτικό συνέδριο του CHP στις 4-5 Νοεμβρίου

    Η Cumhuriyet (27.09.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,nCrgO9u17MNvTFz4KuAIIsJCkgFqEyiX4CGjb7pPeu7xD-AwsDzndejtX843UfgERib0o21FTOu67uhUbacSUJioWyYqudi1H0jE1PBLMj-FJHLrXCFSFI,&typo=1) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του συμβουλίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υπό την προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα τις προτεινόμενες ημερομηνίες 4-5 Νοεμβρίου για το τακτικό συνέδριο του κόμματος.

    Επίσης, αναφορικά με την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος για καταστατικό συνέδριο στις 25-26 Νοεμβρίου, κάποιοι πρότειναν να πραγματοποιηθεί το 2024 η τροποποίηση του καταστατικού. Κατόπιν αυτού, το συμβούλιο έκανε σύσταση, ωστόσο το νέο συμβούλιο, που θα σχηματιστεί μετά το συνέδριο, θα επανεξετάσει την απόφαση για τη διεξαγωγή του καταστατικού συνεδρίου στις 25-26 Νοεμβρίου.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 27 September 2023 - 13:31:07 UTC