Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 194/2023 30.09-02.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους η Κυπριακή Δημοκρατίας, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [02] Ενσυνείδητη προτίμηση της τουρκικής πλευράς η συνέχιση του στάτους κβο, λέει ο Ναμί
  • [03] Ο σύνδεσμος «Χωρίς Ταυτότητα» συναντήθηκε με το Σλοβάκο Πρέσβη
  • [04] Οκτάι: «Επιθυμία είναι να μετατρέψουμε το Βαρώσι σε μια ζωντανή πόλη»
  • [05] Συνάντηση Οκτάι ? Ερτουγρούλογλου
  • [06] Διαμαρτυρία Τορέ για τις δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για το Κυπριακό
  • [07] Στο Φόρουμ Αστικού Σχεδιασμού στο Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε ο Ατάογλου
  • [08] Περισσότερους φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν περιμένει ο Ατάογλου
  • [09] Επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA από την «ομοσπονδία ποδοσφαίρου»
  • [10] Ξένοι ιδρύουν εταιρείες στα κατεχόμενα για 25 χιλιάδες ευρώ
  • [11] «Πως πωλούνται περιουσίες σε ξένους σε περιοχές υπό κατοχή του τουρκικού στρατού;»
  • [12] Συνωστισμός για πιστοποιητικά υγείας
  • [13] «Η ομοσπονδία έχει τελειώσει», επαναλαμβάνει ο Ουστέλ
  • [14] Αυξήθηκε σημαντικά η διέλευση Ελληνοκύπριων από τα οδοφράγματα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα
  • [02] «Θα κάνουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης τα κριτήρια της Άγκυρας και θα συνεχίσουμε», λέει ο Έρντογαν
  • [03] Τατάρ: «Ευελπιστώ ότι θα ξεκινήσουν πτήσεις με τη Ρωσία»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους η Κυπριακή Δημοκρατίας, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Η K?br?s (02.10.23) γράφει ότι τον ισχυρισμό πως δεν έχει την εξουσία να εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό «λαό» η Κυπριακή Δημοκρατία πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Tατάρ.

    Σε γραπτή δήλωση για τις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την εκδίωξη των Τουρκοκυπρίων από τους κρατικούς μηχανισμούς με την βία των όπλων στις 21 Δεκεμβρίου 1963 μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ίδρυσαν από κοινού ως ίσοι εταίροι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι.

    Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη του επεσήμανε τις «πραγματικότητες» της Κύπρου και του επανέλαβε την πρόταση για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών, ίσων και κυρίαρχων κρατών.

    «Είχα προβεί και σε έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για διάλογο με σκοπό μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Όμως, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε την αδιάλλακτη στάση της όπως πάντα», υποστήριξε και ισχυρίστηκε:

    «Όταν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη και οι προστάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι φανερό ότι στόχος του είναι να καταστήσει τον λαό μας υποτελή στη δική τους διοίκηση που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος. Είναι εκεί οι πραγματικότητες που υπάρχουν στην Κύπρο και δεν είναι δυνατή η επιστροφή στο 1960. Μόνο μια συμφωνία στηριζόμενη στη συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μπορεί να φέρει μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο».

    Επαναλαμβάνοντας ότι ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση για το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές η τουρκική πλευρά υπέβαλε προτάσεις συνεργασίας οι οποίες θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως αν είναι ειλικρινής η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχτεί τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς και θα αρχίσει αμέσως η συνεργασία πάνω σε αυτές τις προτάσεις, «που εμφανώς θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών», κατά την έκφρασή του.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους η Κυπριακή Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Σήμερα θα εορταστεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του στάτους κβο, το οποίο αποδέχονται όλες οι πλευρές πως δεν μπορεί να συνεχιστεί και η δομή που διαχειρίζεται την άδικη και άνομη κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να είναι γνωστό ότι ούτε ολόκληρο το νησί ούτε τον τουρκοκυπριακό λαό έχει την εξουσία να εκπροσωπεί η δομή που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος από το 1963. Πρέπει να είναι γνωστό ότι η ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα 40 χρόνων. Είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με όλους τους θεσμούς του και το ελληνοκυπριακό κράτους ούτε εξουσία ούτε αρμοδιότητα έχει πάνω στην ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ενσυνείδητη προτίμηση της τουρκικής πλευράς η συνέχιση του στάτους κβο, λέει ο Ναμί

    Η Yeni D?zen (01.10.23) γράφει ότι την άποψη πως η τουρκική πλευρά προτιμά ενσυνείδητα την συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο εξέφρασε ο πρώην «υπουργός εξωτερικών», πρώην «βουλευτής» και πρώην διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα ανέφερε ότι η υφιστάμενη «κυβέρνηση» και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δεν επιθυμούν να τερματίσουν το στάτους κβο, όχι να συστήσουν ομοσπονδία στην Κύπρο. Ο Ναμί είπε και τα εξής:

    «Λέμε ‘να συνεχίσουμε από το σημείο που μείναμε, να τελειώσουμε και να πούμε στον ελληνοκυπριακό λαό ότι το σχέδιο περιεκτικής λύσης που παρήγαγαν οι Κύπριοι ηγέτες είναι αυτό. Το δέχεστε ή δεν το δέχεστε; Αν το δέχεστε είναι ομοσπονδία, αν δεν το δέχεστε βελούδινο διαζύγιο. Διαλέξτε’. Με αυτό τον τρόπο θα τελειώσει το στάτους κβο. Το γεγονός ότι δεν γίνεται αυτό δείχνει πως το ντέρτι εκείνων που μας κυβερνούν δεν είναι να τελειώσουν το στάτους κβο. [?]

    Υπάρχει μια έλλειψη θέλησης στο θέμα του τερματισμού του στάτους κβο, όχι σε σχέση με την ίδρυση ομοσπονδίας. Η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τερματίσει το στάτους κβο. Αν ο ουσιαστικός στόχος ήταν να τερματίσει το στάτους κβο, υπάρχει ο δρόμος γι’ αυτό. Όμως, η τουρκική πλευρά απορρίπτει έντονα το να εισέλθει σε αυτό τον δρόμο. [?]

    Η ενσυνείδητη επιλογή είναι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάσταση. Δηλαδή, να συνεχίσει στον βορρά μια δομή εκτός του διεθνούς δικαίου, να συνεχίσει την ύπαρξή της. Άρα στην ΤΔΒΚ υπάρχει μια πολύ ισχυρή και βαθιά δομή που επωφελείται, αποκομίζει οφέλη από αυτό. Επιθυμία είναι να κρατείται το κράτος εκτός του διεθνούς δικαίου και να αποδυναμώνεται το δικό μας εσωτερικό δίκαιο. [?]

    Ο κ. Ντενκτάς ήταν πάντοτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι περίοδοι που σηκωνόταν από το τραπέζι δεν ήταν ποτέ μακρές, ακόμα και όταν υπέβαλε την πρόταση για συνομοσπονδία, βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από έναν χρόνο. Τέτοια θέματα απαιτούν μακρές διαπραγματεύσεις και πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεστε στο τραπέζι για να πάρετε αυτό που θέλετε».

    Ο Ναμί υπενθύμισε τη δήλωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Jack Straw, ο οποίος είπε ότι έκαναν λάθος που δέχτηκαν τους Ελληνοκύπριους, κατά την έκφρασή του, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού έχασαν τη δυνατότητα να τούς ασκούν πιέσεις και πρόσθεσε ότι για να ανακτήσουν αυτή τη δυνατότητα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όμως να λεχθεί εκ των προτέρων στους Ελληνοκύπριους ότι αν πουν ξανά όχι θα αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ».

    Διερωτώμενος γιατί η τουρκική πλευρά δεν υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη την πρόταση του Straw, ο Ναμί υποστήριξε ότι με αυτή την πρόταση θα τερματιζόταν το στάτους κβο και ισχυρίστηκε:

    «Ισχυριζόμαστε ότι η αναγνώριση, η λύση δύο κρατών είναι προς το συμφέρον τόσο εμάς όσο και των Ελληνοκυπρίων. Μήπως δεν πρέπει να μιλήσουμε γύρω από το τραπέζι σαν πολιτισμένοι άνθρωποι για να τους πείσουμε; Οι άνθρωποι λύνουν τα προβλήματά τους είτε μέσω διαλόγου είτε με την βία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αφού δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον δρόμο της βίας, γιατί δεν χρησιμοποιούμε τον δρόμο του διαλόγου και περιμένουμε; Αν δεν θα πείσουμε εμείς τη ελληνοκυπριακή πλευρά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα την πείσουν άλλοι μιλώντας της».

    «Όσοι διορίζονται από τα ΗΕ δεσμεύονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας»

    Απαντώντας σε ερώτηση στο θέμα της συζήτησης περί διορισμού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ο Ναμί είπε:

    «Αν θέλετε να συνεχιστεί το στάτους κβο, ούτε ειδικό απεσταλμένο θέλετε, ούτε οτιδήποτε που θα σας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός της τουρκικής πλευράς. Η ιστορία των διαπραγματεύσεων δεν ξανάδε μια τόσο παράλογη προσέγγιση όπως το ‘αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διορίσει δικό του σύμβουλο, γίνεται. Αν διορίσει έναν σύμβουλο που περνά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα δεσμεύεται πολύ από τα ψηφίσματα, θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε ομοσπονδία’. Στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ μια τέτοια συζήτηση. Δεν υπήρξε και κατά τον χρόνο που υποβάλαμε την πρόταση για συνομοσπονδία. Ουδέποτε υπήρξε. Όλοι όσοι διορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Όταν θα καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρέπει να μην περιμένετε από τα Ηνωμένα Έθνη να πουν ‘συζητήστε και τη λύση δύο κρατών’. Όταν καθίσετε στο τραπέζι, αν πείτε ‘καθίσαμε για να συζητήσουμε την ομοσπονδία, όμως την συζητήσαμε 50 χρόνια, δεν έγινε τίποτα, θέτω στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών, αυτός είναι ο φάκελός μου, επισυνάπτονται οι λόγοι για τους οποίους θα είναι προς το συμφέρον όλων, διαβάστε τους παρακαλώ’ και κάνετε μια συζήτηση γι’ αυτό, κανείς δεν θα σας δέσει το στόμα. Αν το κάνετε να γίνει αποδεχτό ή αν δεν το κάνετε, αυτό έχει σχέση με τη δύναμή σας στις διαπραγματεύσεις. Το να λέγεται ‘δεν δέχομαι ειδικό απεσταλμένο, δέχομαι σύμβουλο’, έχει σχέση με το ότι ρίχνετε την μπάλα έξω και δεν έχετε βούληση. [?]»

    «Ποιος θα πάρει ως συνομιλητή του μια κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί ακόμα και τα πιο μικρά θέματα παίρνοντας οδηγίες από την Τουρκία»;

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθύνθηκε προς την Τουρκία και όχι προς τους Τουρκοκύπριους στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ναμί υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέκαθεν προσπαθεί να παρακάμψει τους Τουρκοκύπριους και να συνομιλήσει απευθείας με την Τουρκία και είπε ότι αυτό συνάδει με την θέση των Ελληνοκυπρίων ότι «το πρόβλημά μας είναι με την Τουρκία, όχι με τους Τουρκοκύπριους». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η στάση τόσο της υφιστάμενης προεδρίας όσο και της κυβέρνησης υποδαυλίζει αυτή την προσέγγιση. Ποιος θα πάρει ως συνομιλητή του μια κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί ακόμα και τα πιο μικρά θέματα παίρνοντας οδηγίες από την Τουρκία και βγάζει σε πρώτο πλάνο την προσήλωσή της; Εσείς λέτε πέντε φορές τη ημέρα σαν να κάνετε ναμάζι ότι είστε δεσμευμένοι με το κάθε τι σας με την Τουρκία, ότι είστε σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και ότι θα κάνετε τα πάντα μαζί με την Τουρκία. Αποκαλείτε ως ‘πρόεδρο της δημοκρατίας μου’ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Στους υπουργούς που έρχονται ή στον πρέσβη συμπεριφέρεστε ως κυβερνήτες. Μειώνετε οι ίδιοι τους εαυτούς σας, τους σέρνετε σε αυτή τη διάσταση. Αφού το κάνετε αυτό, ποιος και γιατί θα σας πάρει σοβαρά ως συνομιλητή;»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο σύνδεσμος «Χωρίς Ταυτότητα» συναντήθηκε με το Σλοβάκο Πρέσβη

    Η K?br?s (02.10.23) γράφει ότι ο σύνδεσμος «Χωρίς Ταυτότητα» πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρέσβη της Σλοβακίας στην Κύπρο, Martin Bezak.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος με Πρεσβείες, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο σύνδεσμος εξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Χωρίς Ταυτότητα» και τον αγώνα τους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου, στη συνάντηση έγινε αναφορά στις «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνουν τα παιδιά μεικτών γάμων και στις ευθύνες της ΕΕ», καθώς και στο ψήφισμα με 675 υπογραφές που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Εξάλλου, η Vatan (02.10.23) γράφει ότι στην ανακοίνωση του συνδέσμου σημειώνεται επίσης ότι στη συνάντηση εκφράστηκε η άποψη ότι το θέμα αφορά όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις στις οποίες αυτή συμμετέχει και ότι σε διάφορες εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα τίθεται στην ημερήσια διάταξη αυτή η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από διάφορα κράτη.

    Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Χωρίς Ταυτότητα ενημέρωσαν λεπτομερώς τον Πρέσβη Bezak για τις νομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του αγώνα τους για ταυτότητα, υποβάλλοντας του έναν φάκελο, σημειώνεται στο δημοσίευμα το οποίο καταλήγει λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας με την Πρεσβεία της Σλοβακίας, η οποία διοργανώνει συναντήσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων από τις δύο κοινότητες εδώ και χρόνια στο πλαίσιο καλής της θέλησης.

    (ΑΚ)

    [04] Οκτάι: «Επιθυμία είναι να μετατρέψουμε το Βαρώσι σε μια ζωντανή πόλη»

    Η K?br?s Postas? (29.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,clzraY4e6Mmm5UBoK1cVRDUkQfs3cuhptgG1kU00AuS6I2u3x2dl7ibjUCsn2mN5zEAfvMI3Q7EEADcHIYpsYTXQtVvzq-0Kgc1cMvGKDf9deMujIfkAZbcFtA,,&typo=1) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επισκέφθηκε την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και δήλωσε ότι «επιθυμία μας είναι αυτό το μέρος να γίνει σύμβολο ειρήνης το συντομότερο δυνατό και να μετατραπεί σε μια ζωντανή πόλη όπως πριν».

    Μιλώντας στον Τύπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Οκτάι είπε ότι επισκέφθηκαν την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού , αλλά πλέον η περιοχή είναι το μισάνοιχτο Βαρώσι.

    Ο Οκτάι σημείωσε ότι το Βαρώσι ήταν το μαργαριτάρι του κόσμου κάποτε και ισχυρίστηκε ότι κρατήθηκε κλειστό από το κατοχικό καθεστώς με την ιδέα της λύσης μετά το 1974, με καλές προθέσεις, αλλά έχει μετατραπεί σε πόλη των αρουραίων ή του φόβου.

    Ο Οκτάι δήλωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να κρατηθεί αυτό το μέρος κλειστό και επομένως ως Τουρκία υποστήριξαν το άνοιγμα της πόλης στην υπηρεσία των «πολιτών» και αν αυτό συνεχιστεί, θα το υποστηρίξουν και πάλι.

    Ισχυριζόμενος ότι το Βαρώσι είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ, αλλά κατά κάποιο τρόπο υπήρξε ένα κίνημα κατοχής της πόλης, ο Οκτάι υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι το γνωρίζει αυτό το κατοχικό καθεστώς, αναζητά λύση μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

    Υποστήριξε επίσης ότι όταν άνοιξε η πόλη, «πολίτες» όχι μόνο των κατεχομένων αλλά και τουρίστες ήρθαν και την επισκέφθηκαν και πρόσθεσε ότι θέλουν αυτά τα έργα να συνεχιστούν.

    (ΓΜ)

    [05] Συνάντηση Οκτάι ? Ερτουγρούλογλου

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (29.09.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,vUw6oVoL6Z4sZaKWZndFAuOHJ1wN2R3mWqhO6ZHKY61Azqeto-in9jOsXIpzWPmG8zYkOERMSQ-8mSFN7Pi-VrxytEhWFSEA7Ad-gZS-DieSpYf1HyK&typo=1), o λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκική Εθνοσυνέλευσης υπό την προεδρία του Φουάτ Οκτάι. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου.

    Σε δηλώσεις του ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή ήταν πολύ σημαντική μετά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Οκτάι αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Πέργαμος και το Άρσος και στην κατάσταση στην Πύλα και δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προβλήματα στο να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους και να πάνε να αγοράσουν φάρμακα όταν είναι άρρωστοι. Επιπλέον, επέστησε την προσοχή στην «υποκρισία όσων προσπαθούν να κάνουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάθε ευκαιρία», κατά την έκφρασή του.

    Ισχυριζόμενος ότι «τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στην περιοχή για να διασφαλίσουν τη λεγόμενη ειρήνη, καθοδηγούνται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και διώκουν τους Τουρκοκύπριους», ο Οκτάι υποστήριξε ότι «η προκατάληψη αυτών που ισχυρίζονται ότι είναι ουδέτεροι αποκαλύπτεται στο οδικό έργο, το οποίο είναι ένα ανθρωπιστικό έργο».

    Ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι «είναι απαράδεκτο για κάποιον που λέει ότι είναι διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ να λέει ‘αυτό είναι ελληνοκυπριακό έδαφος’ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του δρόμου σε έδαφος της ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι αυτό που έγινε ήταν έγκλημα, ο Οκτάι δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σε αυτό το θέμα και ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να εντοπίσουν αυτό το πρόσωπο και να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι το θέμα του δρόμου στην Πύλα είναι ένα ανθρωπιστικό έργο όπως και το άνοιγμα του Βαρωσιού, ο Οκτάι είπε ότι θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν αυτή την ανθρωπιστική διάσταση μέχρι τέλους με διπλωματικά μέσα.

    «Η ΤΔΒΚ είναι σε σταυροδρόμι όσον αφορά την αναγνώριση»

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος σε οργανισμούς ως μέλος παρατηρητής, ο Οκτάι δήλωσε ότι βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά την αναγνώριση.

    Σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να διαλαλούν σε όλο τον κόσμο το αίτημα για την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και την άρση των εμπάργκο και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι κοντά οι μέρες που η ΤΔΒΚ θα απαλλαγεί από την απομόνωση και θα ανακτήσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά της».

    (ΓΜ)

    [06] Διαμαρτυρία Τορέ για τις δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για το Κυπριακό

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (01.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,IKyDqQeQ6Yrjn8ms1Duqut8-yFjMg4eIW3I6OIUG9cBhp52Q9Q1Phg4TZ3RZZLQfzQmfoOZUrc8RSToOZ309Hnm6xx6mMFHs9XVqJqdVQ2vYW-W&typo=1), τη διαμαρτυρία του για της δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Metsola κατά τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ και ισχυρίστηκε ότι «η προκατειλημμένη στάση της Metsola θέτει υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    Σε γραπτή του Τορέ αναφέρονται τα εξής:

    «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola στη νότια Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τη λεγόμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας που, αποκρύπτοντας ιστορικά γεγονότα, γιορτάζει η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [Σημείωση μεταφραστή: Όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία] την 1η Οκτωβρίου αντί της 16ης Αυγούστου, ως επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία κατέλαβαν με την απειλή όπλων το 1963, και για τις αβάσιμες δηλώσεις που έκανε σε κοινή δήλωση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στο πλαίσιο αυτό.

    Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Metsola, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι έχει μεροληπτική στάση απέναντι στην Κύπρο, αγνοώντας την ύπαρξη της ΤΔΒΚ.

    Αυτή η προκατειλημμένη στάση της Metsola αμφισβητεί επίσης την αμεροληψία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ισχυρίζεται ότι αποδίδει σημασία στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

    Επιπλέον, τα σχόλια της Metsola στη συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την ανειλικρίνεια των ευρωπαϊκών θεσμών. Ενώ το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο αυτοδιοικούμενοι λαοί είναι προφανές, η μονομερής αποδοχή της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου ως μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση με παράνομο τρόπο και η αντιμετώπιση των Ελληνοκυπρίων ως μοναδικού εκπροσώπου του νησιού είναι η μοναδική αιτία για τη σημερινή κατάσταση στο νησί».

    Οι προσδοκίες μας από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο αμερόληπτη και ισορροπημένη στάση στο Κυπριακό προστατεύοντας τις αξίες που εκπροσωπεί και αντί να λειτουργεί ως εκπρόσωπος, θα πρέπει να συμβουλεύσει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να αποδεχθεί την πρότασή μας για δύο κράτη με κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς στο πλαίσιο των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού σύμφωνα με την υφιστάμενη πραγματικότητα στο νησί».

    (ΓΜ)

    [07] Στο Φόρουμ Αστικού Σχεδιασμού στο Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε ο Ατάογλου

    Η K?br?s Postas? (01.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,UBKS8HUxkflRyJnoLCdeNTrMQaPsSkbaOX824-6dp9cCuI7411MOI9C4wI8SBpPChce02v0-KO5LhUMBH2-LjWxGiRPEzrF7FSZp5B25aoPmGmMBhE4YDO56S4y&typo=1) γράφει ότι o λεγόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός τουρισμού, νεολαίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου συμμετείχε στο δεύτερο Εθνικό Φόρουμ Αστικού Σχεδιασμού στο Αζερμπαϊτζάν.

    Σύμφωνα με το λεγόμενο Υπουργείο, ο Ατάογλου δήλωσε ότι το Φόρουμ ήταν πολύ χρήσιμο και ότι στη διοργάνωση υπήρχαν και τεχνικές ανταλλαγές μεταξύ των συμμετεχόντων.

    Ο Ατάογλου τόνισε τη σημασία τέτοιων διοργανώσεων για την ανάπτυξη της τεχνικής εμπειρίας του λεγόμενου τμήματος πολεοδομίας στο έργο του για την προγραμματισμένη ανάπτυξη της «χώρας» και ευχαρίστησε το κράτος του Αζερμπαϊτζάν για τη φιλοξενία.

    Συμμετέχοντες από 53 χώρες παρακολούθησαν το φόρουμ με θέμα «Βιώσιμες πόλεις για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων» στην πόλη Zengilan του Αζερμπαϊτζάν.

    (ΓΜ)

    [08] Περισσότερους φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν περιμένει ο Ατάογλου

    Το Gen? TV (01.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgenctv.com&c=E,1,pRZk8e1F9FOvhntUjr4Rpj0HgkvhLjlDlKBLfg1TOx8VPXkkqPtxMt06lQfDZmXQSHgEzaOQMebcGfIFUuGoe84Wg3qjU7Wcxnw5F196HjyHgP0VcwbnQ,,&typo=1) μετέδωσε ότι o λεγόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φικρί Ατάογλου συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση πτυχιούχων Τουρκίας ? Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού και υποστήριξε ότι περιμένουν περισσότερους φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ατάογλου εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι με το ενδιαφέρον του Αζερμπαϊτζάν για τα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι φοιτητές από διάφορες χώρες μαθαίνουν τις πολιτιστικές αξίες της κατεχομένων, ο Ατάογλου δήλωσε ότι κάθε φοιτητής συμβάλλει στην προώθηση της χώρας του ως οδηγός.

    Αναφέροντας ότι υπάρχουν φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν που έρχονται στα κατεχόμενα για τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Ατάογλου ευχήθηκε επίσης ότι περισσότεροι φοιτητές θα έρθουν στα κατεχόμενα τα επόμενα χρόνια με την προώθηση που γίνεται.

    (ΓΜ)

    [09] Επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA από την «ομοσπονδία ποδοσφαίρου»

    H Avrupa (30.09.23) γράφει ότι επιστολή στην οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την μη συμπερίληψη Τουρκοκύπριων νέων στην εκδήλωση GRASSROOUTS που έγινε στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλε ο Χασάν Σέρτογλου, «πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», στην UEFA, με κοινοποίηση στην FIFA, στην Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF) και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Αναφέρονται και τα εξής στην επιστολή:

    «Την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε στη νότια Κύπρο με την υποστήριξή σας, η εκδήλωση GRASSROOTS και εσείς και κορυφαίοι πρώην ποδοσφαιριστές του κόσμου υποστηρίξατε αυτή τη διοργάνωση. Λοιπόν, πού είναι τα παιδιά των Τουρκοκυπρίων, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα εμπάργκο που έχετε επιβάλει εδώ και χρόνια για πολιτικούς λόγους; Τι θα γίνει με τα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που πλήττονται από τα πολιτικά προβλήματα στο νησί; Ως πότε εσείς που έρχεστε σε εμάς και μας αγνοείτε, θα κλείνετε τα μάτια σε αυτό το άδικο εμπάργκο στο οποίο υπόκεινται τα παιδιά μας;

    Το πρόβλημά μας δεν είναι η πολιτική. Το πρόβλημά μας είναι μόνο οι νέοι και τα παιδιά μας να παίζουν ποδόσφαιρο. Αυτό το αίτημα είναι γνωστό τόσο στη FIFA όσο και στην UEFA. Το εξηγήσαμε στη FIFA στη Ζυρίχη. Το εξηγήσαμε στη Λευκωσία και θα συνεχίσουμε να το εξηγούμε σε κάθε πλατφόρμα. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω στο άδικο εμπάργκο σας.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώσατε το έργο ‘Μπάλα ποδοσφαίρου για κάθε σχολείο στην Κύπρο’. Θέλουμε να σας ρωτήσουμε: Ποια Κύπρο; Ποιο σχολείο; Ενώ τα παιδιά που ζουν στη νότια Κύπρο ανταμείβονται από εσάς, αξίζουν τέτοια ταπείνωση τα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ζουν στη βόρεια Κύπρο; Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε αυτήν την κατάσταση, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε τα θύματα λόγω των στάσεων σας».

    (ΚΣ)

    [10] Ξένοι ιδρύουν εταιρείες στα κατεχόμενα για 25 χιλιάδες ευρώ

    Η K?br?s (02.10.23) γράφει ότι ο συντονιστής του τουρκοκυπριακού «επιμελητηρίου επαγγελματιών και βιοτεχνών» (KTEZO), Χουρρέμ Τουλγκά δήλωσε ότι περίπου 800 χώροι εργασίας άνοιξαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023 στα κατεχόμενα και ότι οι 250 από αυτούς σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων.

    Σημείωσε ότι αυτές τις επιχειρήσεις άνοιξαν πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι μπορούσαν να ιδρύσουν εταιρεία καταβάλλοντας εγγύηση 25 χιλιάδες ευρώ.

    Δήλωσε ότι το Τρίκωμο και η Κερύνεια είναι οι περιοχές στις οποίες άνοιξαν από αλλοδαπούς οι περισσότεροι χώροι εργασίας που αφορούν τον τομέα των ακινήτων και της παροχής συμβουλών και είπε:

    «Περίπου 70 χώροι εργασίας άνοιξαν στην περιοχή Τρικώμου τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους και περίπου 50 από αυτούς σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων. Την ίδια περίοδο άνοιξαν περίπου 200 χώροι εργασίας στην Κερύνεια, 70 από αυτούς ασχολούνται με ακίνητα».

    Σημείωσε ότι στη Λευκωσία άνοιξαν 200 νέοι χώροι εργασίας και ότι οι περίπου 40 από αυτούς εργάζονται στον τομέα των ακινήτων, ενώ εξήγησε ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για την Αμμόχωστο λόγω ενός προβλήματος που υπάρχει στα αρχεία του «δήμου».

    Επικαλούμενος στοιχεία του KTEZO, ο Τολγκά ανέφερε πως κατεβάζουν ρολά ο ένας μετά τον άλλο οι μικροέμποροι, ειδικά στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, και στη θέση τους ανοίγουν επιχειρήσεις όπως μεσίτες, σύμβουλοι και κτηματομεσίτες. Πρόσθεσε ότι ως επί το πλείστο οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων είναι αλλοδαποί.

    Επισημαίνοντας επίσης ότι στον τομέα των τροφίμων και ποτών επιβιώνουν όσοι έχουν σχέσεις και πελάτες από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, είπε: «Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και τα ποτά παρέμειναν πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Η κοινωνία δεν έχει πλέον χρήματα για να ξοδέψει σε εστιατόρια».

    Υποστήριξε ότι ο τομέας αυτός διαμορφώνεται κυρίως από Ελληνοκύπριους που έρχονται από τις ελεύθερες περιοχές και ξένους.

    (ΚΣ)

    [11] «Πως πωλούνται περιουσίες σε ξένους σε περιοχές υπό κατοχή του τουρκικού στρατού;»

    Η Avrupa (02.10.23) γράφει ότι δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο κάνουν λόγο για πωλήσεις γης στις κατεχόμενες περιοχές, έκτασης 25.000 εκταρίων σε Ισραηλινούς και διερωτάται πώς αγόρασαν αυτές τις περιουσίες οι Ισραηλινοί σε με μια περιοχή που κατέχεται από τον τουρκικό στρατό, αν δεν τα πούλησε ο στρατός.

    «Η ΤΔΒΚ είναι αντιμέτωπη με την κατάκτηση των εδαφών από ξένους και κυρίως από Ισραηλινούς υπηκόους. Τεμάχια σε κρίσιμες περιοχές της μικρής πατρίδας ένα-ένα αλλάζουν χέρια, με κόλπα είτε με παρακαταθέτες, είτε με συνεταιρικές εταιρείες. Σύμφωνα με ισχυρισμούς το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας που έχουν Ισραηλίτες ξεπερνά τις 25 χιλιάδες εκτάρια», γράφει η εφημερίδα και σχολιάζει ότι οι πωλήσεις τεμαχίων σε ξένους στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου γίνονται με την άδεια της «διεύθυνσης πολιτικών υποθέσεων» της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του εν αποστρατεία αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος ανέφερε ότι στις περιοχές της Αμμοχώστου και του Τρικώμου δεν έχει απομείνει άδειο τεμάχιο εξαιτίας της έντονης ζήτησης για απόκτηση ακίνητης περιουσίας από ξένους και κυρίως από Ισραηλινούς υπηκόους, και υπενθύμισε ότι το 2022 παραχωρήθηκαν 2.672 άδειες για αγορά περιουσίας σε ξένους.

    (ΙΣ)

    [12] Συνωστισμός για πιστοποιητικά υγείας

    Η Yeni D?zen (02.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,1tayaJw0TczMBQq1xv5xhFafIxRBsJssVQUQ5WaEtbF4AjXyFqNmLcRgLEz-TecZUkVgv75WsU8imaol3PAQkwkxeZ1hMevLYF50fV6bdKMZ6A,,&typo=1) δημοσιεύσει άρθρο του Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο οποίος στη στήλη του παραθέτει φωτογραφίες και σχόλιο που ανάρτησε ο έμπειρος δημοσιογράφος Ερτέν Κασίμογλου, σε σχέση με συγκέντρωση κόσμου στο προαύλιο νοσοκομείου στις 2.00 τα ξημερώματα, περιμένοντας για να αποκτήσει «πιστοποιητικό υγείας».

    «Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του νοσοκομείου, ρίχτηκαν στο κυνήγι ‘πιστοποιητικού υγείας’ για να μπορέσουν να πάρουν άδεια παραμονής φοιτητή ή εργασίας, για να μπορέσουν να μείνουν στη χώρα», σημειώνει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Τι ρεζιλίκι είναι αυτό? Φυσικά οι άνθρωποι να επιζητούν με τρέλα την ‘ιθαγένεια της ΤΔΒΚ’, όταν υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση? Και το λένε ‘κράτος’ χωρίς να ντρέπονται?».

    (ΙΣ)

    [13] «Η ομοσπονδία έχει τελειώσει», επαναλαμβάνει ο Ουστέλ

    Σύμφωνα με τη K?br?s (02.10.23), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ χαιρέτισε εκ νέου την έκκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και επανέλαβε ότι η διαδικασία για λύση στη βάση της ομοσπονδίας έχει τελειώσει.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα χωριά Δίκωμο, Βουνό και Κουτσοβέντη, ο Ουστέλ μίλησε ξανά για συμφωνία στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας» και υπογράμμισε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για λύση στη «βάση της κυριαρχικής ισότητας», για τις οποίες έκανε αναφορά κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.

    Υποστηρίζοντας ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την «κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική αναγνώριση της ΤΔΒΚ», ο Ουστέλ ανέφερε ότι τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την συμμετοχή τους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) υπό το καθεστώς παρατηρητή, τρείς «υπουργοί» τους συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις του ΟΤΚ στις οποίες κυμάτιζε η «σημαία της ΤΔΒΚ».

    Υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προετοιμάζουν το μέλλον του κράτους τους υπό το φως της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και των παγκόσμιων αξιών», ο Ουστέλ εξήγησε τα έργα της «κυβέρνησης», υποστηρίζοντας ότι η γαλήνη και ηρεμία του «λαού» και τα αναπτυξιακά έργα είναι ανάμεσα στις βασικές τους προτεραιότητες.

    Σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι το 2024 να έρθουν περισσότεροι τουρίστες και περισσότεροι φοιτητές στα κατεχόμενα, ο Ουστέλ αναφέρθηκε στο νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σημειώνοντας ότι καταβάλλουν προσπάθειες τώρα, προκειμένου να έχουν περισσότερους τουρίστες, περισσότερες πτήσεις και περισσότερους φοιτητές. «Επαναλαμβάνω ότι το 2024 θα είναι καλύτερο από το 2023», δήλωσε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, στα πλαίσια επίσκεψης του στο Μπογάζι της Κερύνειας και στα γύρω χωριά, ο Ουστέλ, δήλωσε ότι το 2024 θα αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων και θα φιλοξενήσουν περισσότερους τουρίστες και περισσότερους φοιτητές.

    «Θα αυξήσουμε τον αριθμό των κλινών στις 40,000»

    Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ουστέλ είπε ότι το 2023 θα τεθούν σε λειτουργία νέα ξενοδοχεία. «Ο αριθμός των κλινών μας θα ανέβει αμέσως στις 40 χιλιάδες. Το 2024, έχουμε αυξήσει τις προσπάθειές μας για περισσότερους τουρίστες, περισσότερους φοιτητές και περισσότερες πτήσεις», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης ηλεκτρικών καλωδίων μεταξύ της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου, ο Ουστέλ σημείωσε ότι σύντομα θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα. «Έχουν ξεκινήσει μελέτες βιωσιμότητας για την τοποθέτηση καλωδίων. Τώρα θα είμαστε σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένοι από διακοπές ρεύματος. Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού», είπε.

    Σημειώνοντας ότι θα ενισχύσουν την «αρχή ηλεκτρισμού» (Kib-Tek) με νέες γεννήτριες με την προσφορά που θα ολοκληρωθεί σύντομα, ο Ουστέλ είπε ότι θα τερματίσουν τη συμφωνία τους με την τουρκική ιδιωτική εταιρεία ΑKSA, αν σε 5 χρόνια δεν έλθει ηλεκτρισμός με υποθαλάσσια καλώδια.

    (ΑΚ)

    [14] Αυξήθηκε σημαντικά η διέλευση Ελληνοκύπριων από τα οδοφράγματα

    Η Yeni Bak?? (01.10.23) γράφει ότι η κίνηση στα οδοφράγματα αυξήθηκε κατά 21,54% τους πρώτους 8 μήνες του 2023 σε σύγκριση με πέρυσι. Στο τέλος των πρώτων 8 μηνών, ο αριθμός των αλλοδαπών που εισήλθαν στα κατεχόμενα χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα αυξήθηκε σε 3,492,726.

    Η διέλευση των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα συνεχίζει να αυξάνεται, λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας και της ισοτιμίας έναντι του Ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα ήταν 2,043,555 τους πρώτους 8 μήνες του έτους, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού», ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές την ίδια περίοδο, ήταν 1,620,180.

    Ενώ τους πρώτους μήνες του 2022, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέρασαν στα κατεχόμενα χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα ήταν 26.910, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 2,5% ανερχόμενος στις 33.420 την ίδια περίοδο φέτος.

    «Η αύξηση κατά 24,40% του αριθμού των πολιτών από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα, έφερε επίσης χαμόγελα στα πρόσωπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου τουρισμού, το πρώτο 8μηνο του περασμένου έτους, όπως και το 2022, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας πραγματοποίησαν τον μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβαν οι Ρουμάνοι πολίτες, οι οποίοι φέτος ξεπέρασαν τους Βούλγαρους», σημειώνει η εφημερίδα.

    Περισσότερες είσοδοι από τα οδοφράγματα παρά από τα «αεροδρόμια»

    Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο: «Οι αριθμοί δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα», η Diyalog (02.10.23) γράφει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και ατμοπλοϊκώς ήταν 779,000, ενώ από τα οδοφράγματα εισήλθαν 2,428,000, «εξαιρουμένων των πολιτών της ΤΔΒΚ».

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι «στατιστικές επιβατών» στα κατεχόμενα, αποκαλύπτουν ότι τα οδοφράγματα έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικά από το «αεροδρόμιο της Τύμπου (Ερτζάν)» και τα θαλάσσια λιμάνια.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε η Diyalog, κατά τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και των λιμανιών Αμμοχώστου και Κερύνειας ήταν 779,575. Αναφέρεται ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τους «πολίτες της ΤΔΒΚ».

    Ο αριθμός των επιβατών που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και δια θαλάσσης καταγράφηκε σε 126,945, 154,323 και 160,221 αντίστοιχα τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2023. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο συνολικός αριθμός των επιβατών που έφτασαν ήταν 779,575.

    Το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα από τα οδοφράγματα ήταν 2 εκατομμύρια 428 χιλιάδες, «εξαιρουμένων των υπηκόων της ΤΔΒΚ». Το πρώτο 6μηνο του περασμένου έτους, αυτός ο αριθμός ήταν 2,315,000. Εξετάζοντας τις εισόδους μέσω των οδοφραγμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των πολιτών της της Κυπριακής Δημοκρατίας που εισήλθαν αυξήθηκε σε 766,913 και των πολιτών άλλων χωρών σε 583,242.

    Χρειάζονται να ανοίξουν περισσότερα οδοφράγματα

    Μιλώντας στον ανταποκριτή της Diyalog, οι καταστηματάρχες της περιοχής Αράστα στην κατεχόμενη Λευκωσία δήλωσαν ότι η αγορά έχει ενεργοποιηθεί κάπως λόγω της αύξησης των διελεύσεων προς τα κατεχόμενα και είπαν ότι οι «αρχές» έχουν μεγάλο καθήκον να ανοίξουν περισσότερα οδοφράγματα.

    «Ωφελούν περισσότερο τους Τουρκοκύπριους εμπόρους. Ως εκ τούτου, η δική μας πλευρά θα πρέπει να αναγκάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανοίξει νέες πύλες», δήλωσε καταστηματάρχης της Αράστα και ζήτησε από τις «αρχές της ΤΔΒΚ» να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (01.10.23 aa.com.tr) μεταδίδει ότι πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση κατά της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε τα εξής σχετικά με την επίθεση: «Γύρω στις 09.30 π.μ., δύο τρομοκράτες που ήρθαν με ελαφρύ επαγγελματικό όχημα μπροστά από την πύλη εισόδου του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση. Ο ένας από τους τρομοκράτες αυτοπυρπολήθηκε και ο άλλος τρομοκράτης εξουδετερώθηκε».

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Γερλίκαγια καταδίκασε την επίθεση και είπε ότι: «Η κυβέρνησή μας, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, εδώ και 21 χρόνια έχει υιοθετήσει τη θέση ‘μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης, θα συνεχίσουμε χωρίς σταματημό, με επιμονή και αποφασιστικότητα’... Γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τον αιώνα της Τουρκίας έναν αιώνα στον οποίο η τρομοκρατία δεν θα έχει τον παραμικρό αρνητικό αντίκτυπο».

    Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια από το Υπουργείο αναφέρεται ότι εξακριβώθηκε η ταυτότητα του ενός από τους «τρομοκράτες» και διαπιστώθηκε ότι ήταν μέλος της «αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK», όπως χαρακτηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Η ταυτοποίηση του άλλου τρομοκράτη συνεχίζεται.

    Επιπρόσθετα, το πρακτορείο Ανατολή (2.10.23 aa.com.tr) μεταδίδει ότι, συνελήφθησαν 20 ύποπτοι σε μια επιχείρηση με έδρα την Κωνσταντινούπολη κατά της οργάνωσης PKK/KCK, ενώ αναζητούνται ακόμη 6 ύποπτοι. Σε συνέχεια εντάλματος σύλληψης, αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν ταυτόχρονη επιχείρηση σε 11 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και του Κιρκλάρελι.

    (ΙΣ)

    [02] «Θα κάνουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης τα κριτήρια της Άγκυρας και θα συνεχίσουμε», λέει ο Έρντογαν

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV (01.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,hjanO65sBvPUAsNx2gtOrFgEZSpIoQII9Mnohu4hZGKuLPIViyhTCQcMu8Sf9ISnvNxKZzYO-9b8wI2mFoTjNVWJocBGMw5gKduC9ksIWccC3D-nfA,,&typo=1) μεταδίδει ότι το 2ο νομοθετικό έτος της 28ης θητείας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας ξεκίνησε την Κυριακή και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό. Στην ομιλία του, ο Ερντογάν έδωσε σημαντικά μηνύματα για πολλά θέματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Σχέσεις με ΕΕ

    «Πάντα αποδίδαμε μεγάλη σημασία στην εξωτερική πολιτική. Φυσικά, υπήρξαν περιπτώσεις που δεν ανταμείφθηκαν οι θυσίες που κάναμε. Για παράδειγμα, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από αυτές. Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας προς την ΕΕ. Αλλά δεν εκπλήρωσαν καμία από αυτές. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην άδικη μεροληπτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα μας», υποστήριξε ο Ερντογάν και συνέχισε:

    «Κάνουν αδικία επί αδικίας στη χώρα μας με μια προσέγγιση που αγνοεί τους κανόνες και τις διαδικασίες που έχουν θέσει στα χαρτιά. Ως Τουρκία, που περιμένει στην πόρτα εδώ και 60 χρόνια, δεν έχουμε καμία προσδοκία από την ΕΕ. Αν σταματήσουν τις αδικίες τους, ειδικά την επιβολή βίζας, την οποία χρησιμοποιούν ως συγκεκαλυμμένη κύρωση εναντίον μας, θα διορθώσουν τα δικά τους λάθη. Αν όχι, θα χάσουν εντελώς το δικαίωμα να έχουν οποιεσδήποτε προσδοκίες από εμάς πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά.

    Εάν έχουν σκοπό να τερματίσουν τη διαδικασία πλήρους ένταξης, η οποία έχει μείνει για τα καλά στα λόγια, αυτή η πλευρά του εγχειρήματος είναι επίσης δική τους υπόθεση. Όσον αφορά τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τις ελευθερίες, θα κάνουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης τα κριτήρια της Άγκυρας, αν χρειαστεί, και θα συνεχίσουμε την πορεία μας».

    Έκκληση για συνεργασία για το νέο σύνταγμα

    «Είναι πρωταρχική ευθύνη όλων μας να απελευθερώσουμε την Τουρκία από την καμπούρα του ισχύοντος συντάγματος, το οποίο τυλίχθηκε στην πλάτη του έθνους μας πριν από 41 χρόνια από την πραξικοπηματική διοίκηση της 12ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι αυτό το σύνταγμα, το οποίο έχει γίνει σχεδόν ένα συνονθύλευμα με περισσότερες από 20 τροποποιήσεις, μικρές και μεγάλες, στα 41 χρόνια της ιστορίας του, δεν μπορεί να μεταφέρει την Τουρκία του 2023».

    Στην ομιλία του, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης όλα τα τμήματα της κοινωνίας να συνεργαστούν για το νέο σύνταγμα.

    Πληθωρισμός και κόστος ζωής

    Αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60-70 ετών, ο Ερντογάν είπε:

    «Έχουμε υιοθετήσει μια πολιτική που λαμβάνει υπόψη τόσο τις τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, όσο και τις πιθανές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουμε την επόμενη περίοδο. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την ευαίσθητη περίοδο με τις λιγότερες απώλειες και, αν μπορέσουμε, να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, με το μεγαλύτερο κέρδος».

    (ΙΣ)

    [03] Τατάρ: «Ευελπιστώ ότι θα ξεκινήσουν πτήσεις με τη Ρωσία»

    O τηλεοπτικός σταθμός aHaber (01.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,olXQ4EgF2VIyuWvL8F8Bh9UDYV9N2W32Yfq67u1wlgFNEyR1VfJ1feWMEybsfVN4RFhExOX-7qaOvadN5auFaELX8tI-D5HO1ZgRBqZx8YMrswdV-U,&typo=1) μεταδίδει ότι Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στο aHaber, όπου αναφέρθηκε στο θέμα των απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία.

    Ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθούν πτήσεις, ο Τατάρ δήλωσε τα εξής:

    «Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας αντανακλώνται και στην ΤΔΒΚ. Κάποιοι από τους Ρώσους που δεν μπορούν να πάνε στη νότια Κύπρο προσπαθούν να έρθουν στην ΤΔΒΚ. Πώς θα έρθουν εδώ; Προς το παρόν έρχονται μέσω της Τουρκίας. Αλλά αν υπάρχει απευθείας πτήση, μπορούν να έρθουν εδώ πιο οικονομικά και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει μια τέτοια πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις. Με όλες τις δυνατότητες του νέου αεροδρομίου Ερτζιάν, έχουμε δυνατότητες που δεν έχουν τα περισσότερα αεροδρόμια. Ευελπιστώ ότι όταν ανοίξει το νέο κτίριο του προξενείου (της Ρωσίας), αυτές οι πτήσεις θα γίνουν πραγματικότητα. Πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το θέμα αυτό».

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τατάρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να μιλήσουν εκεί, αλλά είναι ευτυχείς που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους εκπροσωπεί σε αυτό το βήμα.

    Ισχυριζόμενος ότι η Δύση προσπαθεί να μπλοκάρει την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι το κλειδί για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 2 October 2023 - 14:18:30 UTC