Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 199/2023 07-09.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Βγαίνει σε προσφορές ο Τούρκος επιχειρηματίας για τα ξενοδοχεία στο κλειστό Βαρώσι
  • [02] Τατάρ: «Δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο το άνοιγμα του Βαρωσιού»
  • [03] Σχόλιο Τατάρ και λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή
  • [04] Ερτούγ προτείνει μετονομασία σε «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου»
  • [05] «Δεν αποδεχόμαστε ειδικό απεσταλμένο», λέει «σύμβουλος» του Τατάρ
  • [06] Κουρτουλμούς σε Τορέ: «Εργαζόμαστε για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ»
  • [07] Όραμά τους η «λύση δύο κρατών», δηλώνει ο Ουστέλ
  • [08] Κενή περιεχομένου η συζήτηση αλλαγής του ονόματος του καθεστώτος, λέει αρθρογράφος
  • [09] Πληθυσμός κατεχομένων: Άγνωστος και ανεξέλεγκτος
  • [10] Συμμετοχή στην τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ombudsman του ΟΙΣ
  • [11] Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στα κατεχόμενα
  • [12] Συμμετοχή σε φόρουμ «Νεολαία της Διασποράς» των τουρκικών κρατών
  • [13] Συμμετέχουν σε έκθεση τροφίμων στην Κολωνία
  • [14] Ταλάτ για Κισμίρ: Ακόμα και οι επιτιθέμενοι στην Afrika δεν δικάστηκαν στο «κακουργιοδικείο»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καλεί σε ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους ο Ερντογάν
  • [02] Ανησυχία για την ένταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [03] Κουρτουλμούς: «Το τέμενος Al-Aqsa είναι η κόκκινη γραμμή των μουσουλμάνων»
  • [04] «Πώς βλέπει η Τουρκία τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ; Μπορεί να μεσολαβήσει;»
  • [05] Επέκρινε Τουρκικά ΜΜΕ η Ισραηλινή Πρεσβεία στην Άγκυρα
  • [06] Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού ενίσχυσε την κυριαρχία της ΤΔΒΚ»
  • [07] Εξελέγη ξανά στην ηγεσία του ΑΚΡ ο Ερντογάν
  • [08] Άνοιξε το πρώτο λύκειο Ιμάμ Χατίπ στην Γερμανία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Βγαίνει σε προσφορές ο Τούρκος επιχειρηματίας για τα ξενοδοχεία στο κλειστό Βαρώσι

    Η Yeni Bak?? (09.10.23) γράφει ότι σε προσφορές για κατασκευή και ενδυνάμωση των ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού βγαίνει εντός έξι βδομάδων ο Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος τα αγόρασε από τους ιδιοκτήτες τους και τα άνοιξε για κρατήσεις για το 2025, όπως ο ίδιος ανέφερε την Παρασκευή σε επικοινωνία με την εφημερίδα.

    Ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι τα ξενοδοχεία θα επιπλωθούν όπως ήταν πριν το 1974 και θα θυμίζουν εκείνη την περίοδο και ότι θα βγει σε διεθνείς προσφορές για την εσωτερική αρχιτεκτονική του χώρου.

    Είπε ότι το Βαρώσι ήταν ένα παγκόσμιο «εμπορικό σήμα», κατά την έκφρασή του, ότι θα υπάρξει ξανά μεγάλο ρεύμα προς την πόλη και ότι από την ημέρα που άνοιξε τις κρατήσεις χιλιάδες άνθρωποι έκαναν κράτηση.

    Ο επιχειρηματίας ανέφερε πως γι’ αυτό τον λόγο αναγκάστηκαν να βγουν σε προσφορές για κατασκευή και ενδυνάμωση των ξενοδοχείων εντός έξι βδομάδων και ευχαρίστησε ειλικρινώς τους πολιτικούς στα κατεχόμενα και στην Τουρκία οι οποίοι τον στήριξαν.

    Σημειώνοντας ότι αγοράζει συνεχώς οικόπεδα και ξενοδοχεία στην περιοχή του Βαρωσιού, ο επιχειρηματίας είπε ότι σύντομα θα ανακοινώσει όλες τις περιουσίες που αγόρασε, όμως αρχικά πρέπει να ανοίξει και να αρχίσει να λειτουργεί τα ξενοδοχεία τα οποία αγόρασε στην αρχή.

    «Σε αντίθετη περίπτωση, ο κόσμος ούτε εμάς ούτε την Τουρκία θα λαμβάνει υπόψη στο θέμα του Βαρωσιού», υποστήριξε και ευχαρίστησε προσωπικά τον Τούρκο τέως Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον λεγόμενο υπουργό συγκοινωνιών και έργων του κατοχικού καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί για τη μεγάλη στήριξη που του παρείχαν.

    Αναφέροντας ότι πρέπει να μπουν μέσα στο Βαρώσι για να κτίσουν και ότι υπέβαλε προ πολλού αίτηση στο λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών, ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν έλαβε οποιανδήποτε απάντηση και πρόσθεσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δεν απάντησε το «υπουργείο εσωτερικών», διότι αν υπήρχε κάτι προβληματικό θα του έδιδαν αμέσως αρνητική απάντηση.

    Σημείωσε επίσης ότι ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου είχε υποσχεθεί προηγουμένως ότι θα έφτιαχνε τις υποδομές του Βαρωσιού και δήλωσε πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο το άνοιγμα του Βαρωσιού»

    Η K?br?s (09.10.23) γράφει ότι την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού επισκέφθηκε την Κυριακή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το μερικό άνοιγμα της πόλης εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τον Τατάρ συνόδευαν ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας, υποστράτηγος Οσμάν Αϊτάτς και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ.

    Ο Τατάρ πρόσφερε λουλούδια και το βιβλίο του σύμβουλού του Αϊντίν Άκκουρτ με τίτλο «Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού» στον πολίτη που εισήλθε στο Βαρώσι στις 12.00 η ώρα.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τατάρ είπε ότι παρά την πανδημία, 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες άτομα επισκέφτηκαν το Βαρώσι από την ημέρα που άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου 2020 και υποστήριξε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης ήταν κέρδος για τον τουρισμό και την οικονομία της «χώρας».

    Ισχυριζόμενος ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός και οι λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας «προστάτευσαν με μεγάλη σχολαστικότητα» το Βαρώσι για 46 χρόνια, ο Τατάρ ευχαρίστησε όλους όσοι υπερασπίστηκαν το μέρος αυτό για να έρθει το Βαρώσι στο σήμερα και ευχήθηκε να καταστεί σταδιακά μη στρατιωτική περιοχή ολόκληρο το Βαρώσι.

    Ισχυρίστηκε, όμως, ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρξει μια λύση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των οικοδομών και το ΕΒΚΑΦ και μνημόνευσε τον στρατηγό Οσμάν Πολάτ που κατέλαβε το Βαρώσι το 1974.

    Υπενθυμίζοντας ότι το Βαρώσι υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις συνομιλίες πολλές φορές, ο Τατάρ είπε ότι έγινε λόγος για επιστροφή του αν έλεγε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα έθετε επί τάπητος την καλή της βούληση. Όμως, μετά την μονομερή ένταξη της άλλης πλευράς ως αναγνωρισμένο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι είπαν ‘όχι’, αυξήθηκε πιο πολύ η αδικία που κάνει ο κόσμος κατά της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επομένως, δεν επρόκειτο να στεκόμαστε να παρακολουθούμε, κάναμε και εμείς ένα βήμα. Σύμφωνα με το νόμο μας, το σύνταγμά μας, τον αγώνα που διεξάγουμε, την πολιτική που αναπτύξαμε με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και το κλειστό Βαρώσι όπως και το ανοικτό Βαρώσι είναι εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ. Επομένως, ήταν νόμιμο βεβαίως το άνοιγμα του μέρους αυτού από το κυρίαρχο κράτος και αξιολογήσαμε ότι δεν αντίκειται και στο διεθνές δίκαιο. Και φυσικά, αφότου διαβουλευτήκαμε με την Τουρκία, αφότου διαβουλευτήκαμε με τον Πρόεδρό μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, γίναμε μάρτυρες του ανοίγματος του μέρους αυτού στις 8 Οκτωβρίου 2020».

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε τον «δήμαρχο» Ουλούτσαϊ και όλους όσοι εργάζονται στο Βαρώσι, εκφράζοντας τους χαιρετισμούς του στον τέως «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαϊλ Αρτέρ.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι ανέφερε ότι επισκέπτονται το Βαρώσι με ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το άνοιγμά του και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι είδε τον Τατάρ στην περίκλειστη πόλη.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σχόλιο Τατάρ και λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή

    Η Vatan (09.10.23) γράφει ότι έκκληση προς τις πλευρές να συμπεριφερθούν με λογική απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δήλωση αναφορικά με τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με θλίψη και ανησυχία.

    Υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια και δεν είναι δυνατόν να εγκρίνει ειδικά τις ένοπλες επιθέσεις με στόχο αμάχους.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, το ζήτημα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που αποτελεί πληγή που αιμορραγεί για την περιοχή, δείχνει για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι το κλίμα ειρήνης και ηρεμίας που επιτεύχθηκε στην Κύπρο η τουρκική εισβολή το 1974.

    Καταλήγοντας, ισχυρίστηκε ότι μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν την επίλυση των περιφερειακών και παγκόσμιων προβλημάτων με διάλογο.

    Εξάλλου, σοβαρή ανησυχία εξέφρασε και το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε μορφής βία κατά αμάχων.

    Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο επεσήμανε ότι τα γεγονότα έδειξαν ξανά ότι είναι επείγουσα ανάγκη η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα Ισραήλ-Παλαιστίνης και χαρακτήρισε σημαντικό να βρεθεί μια λύση δύο κρατών μέσω των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές στη βάση της ισότητας.

    Το «υπουργείο» καλεί τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα με σκοπό να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και εύχεται να τερματιστούν σύντομα οι συγκρούσεις και να επιτευχθεί ηρεμία στην περιοχή.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ερτούγ προτείνει μετονομασία σε «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου»

    Η K?br?s (07.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,RNJL4ltxI7EzZQZed3Y5QxUmXGlyrv5kt5uI91Pp1CdcEYx6fMyVT3u6BX18sNfQhZjIDfntC0De4h8zD7Eofpz0JVqFdP9hE2hoM7ctz6MffyZdYg,,&typo=1) γράφει ότι ο πρώην διαπραγματευτής και «πρέσβης επί τιμή» Οσμάν Ερτούγ αξιολόγησε τις συζητήσεις σχετικά με τη χρήση του ονόματος «Τουρκικό Κράτος Κύπρου» αντί της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Ο Ερτούγ δήλωσε ότι η λέξη «κράτος» μπορεί να περιέχει και κάποια μειονεκτήματα και ότι η προσωπική του προτίμηση είναι η «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου».

    Ο Ερτούγ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Sabah Sabah» της K?br?s TV, που παρουσιάζει η Nihan Y?cel, και αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη που είχαν οργανώσει από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Εξηγώντας γιατί το κατοχικό καθεστώς χρησιμοποίησε το όνομα «ΤΔΒΚ» το 1983, ο Ερτούγ είπε: «Όταν ετοιμαζόταν η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, όταν αναφέρθηκε το όνομα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όλοι θεωρούσαμε ότι ήταν ένα μακρύ όνομα. Αυτό που ειπώθηκε ήταν: ‘Είστε βόρειοι, είστε Τούρκοι, είστε Κύπριοι, είστε Δημοκρατία. Τότε ας βάλουμε και τα τέσσερα’. Κατά τη γνώμη μου, το όνομα βόρεια ήταν μια γεωγραφική έκφραση. Σε αυτές τις γεωγραφικές εκφράσεις χρησιμοποιείται στα αγγλικά το "Northern" και όχι το "North". Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι δεν είμαστε σαν οποιαδήποτε άλλη χώρα χωρισμένη σε βορρά και νότο. Με άλλα λόγια, ήταν για να δοθεί το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να αναφερθούμε με έναν γεωγραφικό ορισμό».

    «Η προσωπική μου προτίμηση για το όνομα είναι Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου» είπε ο Ερτούγ και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω τη λογική της ονομασίας του Τουρκικού Κράτους της Κύπρου, σήμερα που έχουμε περάσει στα δύο κράτη. Αλλά υπάρχει και μια αρνητική πλευρά σε αυτό. Στο Σχέδιο Ανάν, αυτό το όνομα ήταν το όνομα που μας βόλευε. Το ‘κράτος’ μπορεί να πάει ακόμα και στο όνομα ενός κρατιδίου. Ενώ αυτό που προτάσσουμε είναι η κατανόηση ενός κράτους όπως η Γερμανία και η Γαλλία, μπορεί να φέρει στο νου τη διαίρεση σε πολιτείες όπως στην Αμερική. Αυτοί οι ενδοιασμοί προκύπτουν μόλις αναφερθεί το ‘κράτος’. Όχι μια πολιτεία όπως η Νέα Υόρκη και το Τέξας. Θέλουμε ένα ανεξάρτητο κράτος. Ακόμη και χώρες που έχουν υποφέρει πολύ λιγότερο από εμάς είναι τώρα ανεξάρτητες».

    «Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

    Ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους την τουρκοκυπριακή πλευρά σε καμία πλατφόρμα, ο Ερτούγ υποστήριξε: «Ποτέ δεν υπολόγισαν την τουρκοκυπριακή πλευρά στο παρελθόν. Έβλεπαν τους Τούρκους ως υποδεέστερους [Σημ. Μτφ.: ?ami?ici, πωλητές σιάμισιη] και εφάρμοζαν μια πολιτική ταπείνωσης. Με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, το αποτρέψαμε αυτό σε κάποιο βαθμό. Ο μεγαλύτερος φόβος τους τώρα είναι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

    (ΙΣ)

    [05] «Δεν αποδεχόμαστε ειδικό απεσταλμένο», λέει «σύμβουλος» του Τατάρ

    Η Yeni Bak?? (07.10.23) γράφει ότι ο «σύμβουλος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ επί διπλωματικών θεμάτων και μέλος της διαπραγματευτικής του ομάδας, Χουσεϊν Ισικσάλ δήλωσε ότι συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό οι διαπραγματεύσεις με τις δύο πλευρές στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε τη βούλησή της στο τραπέζι.

    «Αν δεν γίνουν αποδεχτές οι προτάσεις μας ως τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το όνομα και την εντολή στο θέμα του απεσταλμένου που θα διοριστεί, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί τον απεσταλμένο που θα διοριστεί», είπε ο Ισικσάλ και πρόσθεσε ότι ο απεσταλμένος δεν πρέπει να είναι ένας διορισμός που θα κάνουν μονομερώς τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ο απεσταλμένος που θα διοριστεί πρέπει να είναι προσωπικός απεσταλμένος, όχι ειδικός απεσταλμένος. Ο προσωπικός απεσταλμένος εργάζεται υπαγόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε αυτόν υποβάλλει έκθεση. Δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει προσηλωμένος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες και νέες προτάσεις λύσης. Η δε εντολή του είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το καθήκον του περιορίζεται μόνο στο να εξεύρει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές και φυσιολογικά αναμένεται να το κάνει αυτό εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος».

    Ο Ισικσάλ είπε ότι αν γίνουν δεχτοί οι όροι αυτοί, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε να αξιολογήσει την αποδοχή αυτού του απεσταλμένου.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κουρτουλμούς σε Τορέ: «Εργαζόμαστε για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s (07.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,aZqzOP4D5ikklxBid2QqyzG4I7AJNysV9125iflewpZawZSF0Hz2CUUL3zowJdWWHqi9IRblXszDzJPn81Sv0X8Tz8Fk8KSC87pTrd4PKIvWHqPipfCAxj&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της βουλής του κατοχικού καθεστώτος Ζορλού Τορέ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς στην Άγκυρα. Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση ο Κουρτουλμούς είπε ότι η ύπαρξη, το μέλλον και η σταθερότητα της «ΤΔΒΚ» αποτελούν βασική κόκκινη γραμμή της Τουρκίας και ότι υποστηρίζουν μια λύση στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας».

    Ο Κουρτουλμούς έκανε αναφορά σε δύο μέτρα και δύο σταθμά, κατά την έκφραση του, σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστήριξε ότι αυτά εφαρμόζονται και από τους παρατηρητές των ΗΕ σε ορισμένες περιπτώσεις. Ισχυρίστηκε ότι η πιο πρόσφατη περίπτωση αυτής της «αθέμιτης πρακτικής» είναι ο δρόμος Άρσους ? Πύλας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο δρόμος αυτός θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι οι κάτοικοι του χωριού θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στην ΤΔΒΚ».

    Αναφέροντας ότι η ύπαρξη, το μέλλον και η σταθερότητα της «ΤΔΒΚ» είναι μια από τις κύριες κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ο Κουρτουλμούς, δήλωσε απευθυνόμενος στον Τορέ ότι «σε αυτό το πλαίσιο, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω για άλλη μια φορά ότι εμείς, ως Τουρκία, σας συμπαραστεκόμαστε με όλους τους θεσμούς μας».

    Επαναλαμβάνοντας ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διεθνής αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς, ο Κουρτουλμούς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αυτή η δίκαιη υπόθεση τελικά θα πετύχει» και ότι «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που υπήρξαν μέχρι σήμερα στη διεθνή σκηνή θα αποτελέσουν παρελθόν».

    Τέλος ευχαρίστησε τον Τορέ και την αντιπροσωπεία του για την επίσκεψή τους και είπε: «Θα ήθελα να αναφέρω ότι βλέπουμε τη βόρεια Κύπρο ως μέρος της γεωγραφίας της καρδιάς μας και ως αδελφό που στέκεται ακριβώς δίπλα στη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τορέ επανέλαβε τη θέση ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την «ΤΔΒΚ» και τις εγγυήσεις της Τουρκίας και είπε ότι «είναι καθήκον μας στο σημείο που έχουμε φτάσει να κρατήσουμε την ΤΔΒΚ ζωντανή και να την εξελίξουμε», εμμένοντας στην «ίση κυριαρχία και τα δύο κράτη».

    (ΙΣ)

    [07] Όραμά τους η «λύση δύο κρατών», δηλώνει ο Ουστέλ

    Η K?br?s (09.10.23) γράφει ότι προπομπό χαρμόσυνων μηνυμάτων για την προσεχή περίοδο χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ την έκκληση του Προέδρου Έρντογαν στην 77η και στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, την αυξανόμενη αντιπροσωπευτική ισχύς του καθεστώτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), τους δεσμούς που έκτισε και αναπτύσσει το καθεστώς με τα τουρκογενή κράτη και το γεγονός ότι η σημαία του άρχισε να κυματίζει στο Αζερμπαϊτζάν.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από την Άγκυρα, ο Ουστέλ είπε ότι πάντοτε δίνει δύναμη στον τουρκοκυπριακό «λαό» να βρίσκονται μαζί με τα αδέλφια τους στην Τουρκία και υποστήριξε ότι περνούν μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές για το έθνος και το «κράτος» τους.

    Ανέφερε ότι και με τις απόψεις που εκφράστηκαν για την Κύπρο στο τελευταίο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας φώναξαν ξανά στον κόσμο ότι Τουρκία και «ΤΔΒΚ» είναι ένα έθνος και «δύο κράτη», υποστηρίζοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι η ασφάλεια και η εγγύηση της ηρεμίας των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από τοι διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι επέδειξαν καλή βούληση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα τελευταία 50 χρόνια, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι δεν είδαν την ίδια καλή θέληση από την απέναντι πλευρά και τον κόσμο και πρόσθεσε ότι φάνηκε πως ο σκοπός των Ελληνοκυπρίων δεν ήταν η επίτευξη λύσης, αλλά να φράξουν τον δρόμο της εξύψωσης και της αναγνώρισης του «κράτους» των Τουρκοκυπρίων, καταδικάζοντάς τους στις συνομιλίες για 50 χρόνια.

    Υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν εκπλήρωσε καμία υπόσχεσή του παρά το γεγονός ότι είδε αυτή την πραγματικότητα, ο Ουστέλ είπε:

    Στο στάδιο αυτό κανείς να μην περιμένει από εμάς να διαπραγματευτούμε με ανοικτό τέλος στη βάση της ομοσπονδίας, η οποία δεν θα φέρει αποτέλεσμα και προσέκρουσε σε τοίχο. Πλέον το όραμά μας για λύση είναι το όραμα της λύσης δύο κρατών που καθόρισαν τα κράτη μας με συναίνεση. Αυτό το διακηρύσσουμε στον κόσμο τόσο η Τουρκία όσο και εμείς. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα αρχίσει να βγάζει έναν νέο οδικό χάρτη αποδεχόμενος τις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί. Έχουμε ξεκινήσει για να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο ως κράτος».

    Ο Ουστέλ υποστήριξε ότι αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να αγκαλιαστούν με τον κόσμο, πρέπει να ετοιμάσουν το «κράτος» τους γι’ αυτό και ότι η συμβολή της Τουρκίας σε αυτό το σημείο είναι πολύ μεγάλη.

    Είπε ότι με τα «οικονομικά και δημοσιονομικά πρωτόκολλα» που υπέγραψαν με την Τουρκία προσπαθούν να συμπληρώσουν όλες τις ελλείψεις που έχουν σε υποδομές και να έρθουν σε θέση να μπορούν να ανταγωνίζονται με τον κόσμο. Υποστήριξε ότι με το «έργο του αιώνα» έλυσαν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με το νερό και ότι τώρα θα λύσουν και το πρόβλημα του ηλεκτρισμού με το «δεύτερο έργο του αιώνα».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Κενή περιεχομένου η συζήτηση αλλαγής του ονόματος του καθεστώτος, λέει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Πριν από το όνομα του κράτους και το περιτύλιγμα μακάρι να φτιάχναμε το περιεχόμενο», η Halk?n Sesi (09.10.23) δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Αλί Μπατουράι με θέμα την προτεινόμενη αλλαγή ονόματος του κατοχικού καθεστώτος.

    O αρθρογράφος διατυπώνει την άποψη ότι η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση του ονόματος «τουρκοκυπριακό κράτος» είναι μια πολιτική κίνηση που στοχεύει στη διεθνή κοινή γνώμη, στους εγγυητές εκτός της Τουρκίας, καθώς και στα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

    «Είναι δυνατόν», υποστηρίζει, «να το δει κανείς ως μια νέα πορεία, μια νέα στρατηγική για την επίτευξη ενός νέου στόχου όσον αφορά το Κυπριακό. Αυτό είναι και το νόημα των δηλώσεων που έχουν ήδη γίνει. Σκοπός είναι να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία από την πορεία που ακολουθείται εδώ και χρόνια στο Κυπριακό, μια πιο καταναγκαστική μέθοδος προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη... Είναι επίσης δυνατόν να δει κανείς την πρωτοβουλία αλλαγής του ονόματος σε ‘τουρκοκυπριακό κράτος’ ως ένα χωρισμό των δρόμων, μια απειλή μόνιμου διαχωρισμού εναντίον των συνομιλητών της άλλης πλευράς στις προσπάθειες συμφωνίας/λύσης στο Κυπριακό».

    Στη συνέχεια ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η μέθοδος αλλαγής του ονόματος του κατοχικού καθεστώτος είναι «εντάξει», εφόσον στόχος είναι ο μόνιμος διαχωρισμός των δύο πλευρών και όχι η επίτευξη λύσης.

    Το ερώτημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπατουράι είναι «τι θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός; Θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός λύση ή μόνιμο διαχωρισμό;»

    Ο Μπατουράι απαντάει ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να γίνει προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    «Είναι απαραίτητο», υποστηρίζει, «να εγκαταλείψουμε τετελεσμένα γεγονότα, αποσυνδεδεμένα από το λαό. Δεν είναι σωστό να λέμε: ‘Ένας πολιτικός που υποστηρίζει δύο κράτη κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, άρα είναι νόμιμο να το υπερασπιστούμε’. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν ψηφίστηκε μόνο επειδή υπερασπίστηκε τα ‘δύο κράτη’. Επιπλέον, ο σημερινός πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές με το 51% των ψήφων. Είναι το υπόλοιπο 49% ένα ασήμαντο ποσοστό; Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν, ενώ οι μισοί ψήφισαν τον άλλο υποψήφιο. Μήπως είναι ασήμαντη η οπτική γωνιά της μισής κοινωνίας για το Κυπριακό, δηλαδή ότι θέλει λύση στην Κύπρο; Αν λέμε ‘πολλά έχουν αλλάξει μετά τις εκλογές του 2020, ας πάμε σε δημοψήφισμα για λύση ή διαχωρισμό’, το θεωρώ και αυτό επικίνδυνο, γιατί και το πληθυσμιακό προφίλ στη χώρα αλλάζει ραγδαία».

    Στη συνέχεια ο Μπατουράι υποστηρίζει ότι «αν είχε γίνει αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν, η ΤΔΒΚ θα είχε μετατραπεί σε τουρκοκυπριακό κράτος». Και αναρωτιέται: «Αυτοί δεν είχαν αντίρρηση τότε, γιατί έχουν αντίρρηση τώρα;»

    Συνεχίζει, λέγοντας ότι το «τουρκοκυπριακό κράτος» που θα ιδρυόταν στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν σε σχέση με αυτό που επιδιώκεται να μετατραπεί τώρα είναι πολύ διαφορετικό, καθώς προέκυψε από διαπραγματεύσεις και τέθηκε προς έγκριση και στις δύο κοινότητες.

    Εν αντιθέσει, αν κάποιος νομίζει ότι αυτή η αλλαγή ονόματος είναι «ένας τρόπος να απαλλαγούμε από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που υπάρχουν για την ΤΔΒΚ «, γελιέται, ούτε αυτό είναι δυνατόν, αναφέρει ο αρθρογράφος.

    Καταλήγοντας, ο Μπατουράι υποστηρίζει ότι πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος του κατοχικού καθεστώτος, «πρέπει να γίνουν αλλαγές στο εσωτερικό αυτού του κράτους το οποίο είναι γεμάτο προβλήματα και επικρατεί μια κατάσταση αποσύνθεσης» και σημειώνει:

    «Είναι προφανές ότι η αλλαγή του ονόματος του κράτους δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή στη βόρεια Κύπρο και δεν θα αποφέρει κανένα όφελος στους Τουρκοκύπριους... Αν και είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα πολιτικό βήμα όσον αφορά το Κυπριακό ή τη θέση της Βόρειας Κύπρου, μια κίνηση ενάντια στους Έλληνες και τη διεθνή κοινότητα και μια συνέχιση της πορείας που ακολουθήθηκε μετά το 2020, η αλλαγή του ονόματος είναι ένα βήμα που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης από πολλές απόψεις. Κατά τη γνώμη μου, η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συζήτησης, μιας θύελλας και στον εξαναγκασμό των συνομιλητών και η αλλαγή ονόματος δεν θα πραγματοποιηθεί».

    (ΓΜ)

    [09] Πληθυσμός κατεχομένων: Άγνωστος και ανεξέλεγκτος

    Η K?br?s (07.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,2cSls3PnTDBOx1hy-Ou6puD8iL6lmSsixqARUmb4xqenoXixpPOj-an8JFMNEF4FlPHrOOvvbFM1b1eoxQ5jg3hhIU5qb97sImknzLs6DgDPwLVP4Pir7bb4,&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις του Μαχμούτ Οζτσινάρ, λεγόμενου προέδρου της «ένωσης δήμων» του κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος σε δηλώσεις του σε εκπομπή της K?br?s TV τόνισε ότι πρέπει να γίνει απογραφή πληθυσμού για την καλύτερη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης

    Αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί μια σαφής απάντηση στα οικονομικά προβλήματα των «δήμων» χωρίς απογραφή, ο Οζτσινάρ είπε:

    «Η απογραφή έγινε πριν από δέκα χρόνια. Φυσικά, ο νόμος διατάσσει μια υποχρεωτική απογραφή».

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν είναι σωστό να μην είναι γνωστός ο πληθυσμός σε μια νησιωτική «χώρα» και να γίνονται πολιτικές συζητήσεις επί του θέματος. Ανέφερε και το εξής:

    «Η απογραφή δεν είναι μια μεγάλη εξίσωση όπως φαίνεται. Είναι πολύ εύκολο να λυθεί αυτό το πρόβλημα με την τεχνολογία του αναπτυσσόμενου κόσμου. Το σημαντικό είναι η τοποθεσία των ανθρώπων στο σημείο εγκατάστασης τους. Διότι το γεγονός ότι είμαστε νησιωτική χώρα επιτρέπει στους ανθρώπους να διαμένουν οπουδήποτε, για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται στη Λευκωσία και να ζουν στην Κερύνεια».

    Εξάλλου, η K?br?s (08.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,IvdmIx4eUcL6XryYqJgOj-sq9CbNJFbn5t6M04wl0Qsa3YFfRkEdI214IkUQP1U9CPsWZdWTKzhqugWxibLqB-PanqFf-jKkgYgQI6Q,,&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις του Κουτλάι Ερκ, πρώην «υπουργού εξωτερικών» και δημάρχου του της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο οποίος σε εκπομπή της K?br?s TV παραπονέθηκε για το γεγονός ότι δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός στις κατεχόμενες περιοχές.

    Θυμίζοντας δηλώσεις του πρώην «πρωθυπουργού», Ιρσέν Κιουτσιούκ ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα είπε ότι «υπάρχει πολυκοσμία», ο Ερκ ανέφερε ότι πραγματικά «υπάρχει μεγάλος πολυκοσμία».

    Λέγοντας ότι εδώ και 10 χρόνια δεν έχει γίνει απογραφή, ο Ερκ υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν μακροοικονομικές προβλέψεις και προγραμματισμός και πρόσθεσε ότι μαζί με το μέγεθος του πληθυσμού πρέπει να γνωρίζουν και τη δημογραφική δομή, καθώς η οικονομία διαμορφώνεται με βάση αυτή.

    Υποστηρίζοντας ότι ακόμη και ο αριθμός φοιτητών στα «πανεπιστήμια» δεν είναι ξεκάθαρος, διότι πολλοί έρχονται ως φοιτητές και στη συνέχεια ζουν παράνομα ή προσπαθούν να περάσουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ερκ δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί αυτή η τάση, να καταστούν πιο αυστηροί οι έλεγχοι, και σε περίπτωση που δεν συνεχίζουν τις σπουδές να απελαύνονται.

    Στο μεταξύ, η Vatan (09.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fvatangazetesi.com&c=E,1,P3CdOsIToDMDsD2Pi7HVRfQo0shkLAtBzWZBbH36h7mwMgDk2bI9jA4qN2ooQHOkVPg11lEHktRH2YBGnz1XCvuCsL-V8x5svliqbSSml2sOp1cg,,&typo=1) γράφει ότι η ένωση Τουρκοκυπρίων δεσμοφυλάκων εξέδωσε μήνυμα επ’ ευκαιρίας της ημέρας δεσμοφυλάκων και ανέφερε ότι «ο αριθμός των εγκλημάτων και των εγκληματιών έχει αυξηθεί λόγω του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού με ανεξέλεγκτες και παράνομες εισόδους στη χώρα, ενώ η οικονομική κρίση έχει ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διαπράττουν εγκλήματα».

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι το κτίριο των «κεντρικών φυλακών» φιλοξενεί κρατούμενους πολύ πάνω από τη χωρητικότητά του και ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων αυξάνεται συνεχώς.

    Παρόμοιο μήνυμα εξέδωσε και ο πρόεδρος της συντεχνίας «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν, λέγοντας τα εξής: «Στη χώρα μας, ο αριθμός των εγκλημάτων και των εγκληματιών αυξάνεται με τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό λόγω των ανεξέλεγκτων εισόδων. Λόγω του αυξανόμενου αριθμού εγκληματιών, αυξάνεται και ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων».

    (ΙΣ)

    [10] Συμμετοχή στην τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ombudsman του ΟΙΣ

    Η K?br?s (07.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,ZBYucomYxy6wQY-7owv-W501Kw787IpNbjnWEDS0zLQ-PdgXs4AHCgT8m4RGd3j0UB8vrJMMmpabBEp9N4QreqNVNNkXr6yt6LkcvPD5lQgM&typo=1) γράφει ότι η λεγόμενη επίτροπος διοικήσεως (Ombudsman), Ιλκάν Βαρόλ συμμετείχε στην 3η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ombudsman του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Βαρόλ πραγματοποίησε ομιλία στο «φόρουμ πληροφόρησης, εμπειριών και διαμοιρασμού» και υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός της ΤΔΒΚ είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το εξωτερικό» και ισχυρίστηκε ότι οι νέοι, τα παιδιά, οι αθλητές και οι επιστήμονες υφίστανται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ισχυριζόμενη ότι «επιφέρει ανισότητα η συμπεριφορά που επιδεικνύεται σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίζουν τη μία πλευρά ως κράτος και την άλλη μόνο ως ‘κοινότητα’», η Βαρόλ υποστήριξε ότι «έχει έρθει εδώ και καιρό η στιγμή που ο τουρκικός λαός της Κύπρου θα γίνει κομμάτι της παγκόσμιας κοινωνίας»

    (ΙΣ)

    [11] Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (08.10.23) γράφει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου (DA?) φιλοξενεί το 7ο διεθνές συνέδριο τραπεζικού τομέα και οικονομικών προοπτικών (7th International Conference on Banking and Finance Perspectives). Στο συνέδριο έχουν ληφθεί σχεδόν 70 αιτήσεις συμμετοχής από ακαδημαϊκούς και τραπεζικούς από 12 διαφορετικές χώρες.

    Ο πρόεδρος του τμήματος Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής, καθηγητής δρ. Σαλίχ Κατιρτζίογλου ανέφερε ότι το συνέδριο είναι πολύ σημαντικό από πλευράς αναγνώρισης της «χώρας» και ανέφερε ότι στην επιστημονική του επιτροπή λαμβάνουν μέρος επιστήμονες από πανεπιστήμια των ακόλουθων χωρών: «ΤΔΒΚ», Τουρκία, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Παραγουάη και Κίνα.

    (ΙΣ)

    [12] Συμμετοχή σε φόρουμ «Νεολαία της Διασποράς» των τουρκικών κρατών

    Η K?br?s (08.10.23) γράφει ότι αντιπροσωπεία νέων από τα κατεχόμενα συμμετείχε στο «1ο Φόρουμ Νεολαίας της Διασποράς» που διοργανώθηκε 26-28 Σεπτεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο των εργασιών της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

    (ΙΣ)

    [13] Συμμετέχουν σε έκθεση τροφίμων στην Κολωνία

    Η Yeni Bak?? (09.10.23) γράφει ότι τέσσερις Τουρκοκύπριοι βιομήχανοι συμμετέχουν στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Anuga που διεξάγεται στην Κολωνία με συμμετοχή 8 χιλιάδων εταιρειών από 118 χώρες.

    Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο», τρεις τουρκοκυπριακές εταιρείες ποτών συμμετέχουν με περίπτερο στην αίθουσα 8 για τα ποτά κάτω από την ομπρέλα «North Cyprus» και μία γαλακτοβιομηχανία στην αίθουσα 10 για τα τρόφιμα.

    Οι τουρκοκυπριακές εταιρείες ποτών Cyprus Brew art Industry Ltd, Mey I?ki βιομηχανία Ltd και Ποτά Selim και O?lu Sema προωθούν προϊόντα όπως μπίρα, ρακί, ζιβανία, βότκα, τζιν, κρασί και παρόμοια ποτά, ενώ η γαλακτοβιομηχανία Reha Ltd προωθεί διάφορα είδη τυριών και χαλλούμι.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Ταλάτ για Κισμίρ: Ακόμα και οι επιτιθέμενοι στην Afrika δεν δικάστηκαν στο «κακουργιοδικείο»

    Η Avrupa (08.10.23) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι ακόμα και οι επιτιθέμενοι στην εφημερίδα Afrika το 2018 δεν δικάστηκαν στο «κακουργιοδικείο» παρά το γεγονός ότι απείλησαν την ζωή των εργαζομένων στην εφημερίδα και πρόσθεσε πως δεν έχει απολύτως καμία αμφιβολία για το ότι θα αθωωθεί τελικά ο πρόεδρος της Ένωσης των Εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen), δημοσιογράφος Αλί Κισμίρ.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ταλάτ υπενθύμισε ότι υπάρχει αίτημα για να δικαστεί στο «κακουργιοδικείο» ο Κισμίρ αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 10 χρόνων, διότι το «αδίκημα» που κατ’ ισχυρισμό διέπραξε ο δημοσιογράφος δεν είναι τόσο βαρύ που να μπορεί να τιμωρηθεί με μια τέτοια ποινή.

    Σημειώνοντας ότι ακόμα και οι επιτιθέμενοι κατά της Afrika που απείλησαν την ζωή των δημοσιογράφων της δεν δικάστηκαν στο «κακουργιοδικείο», ο Ταλάτ διερωτήθηκε πως θα παραπεμφθεί στο «κακουργιοδικείο» ένας σκεπτόμενος δημοσιογράφος, ο οποίος εκφράζει αυτό που σκέφτεται.

    «Δεν μπορεί να καταχωριστεί μια τέτοια αγωγή σε μια χώρα η οποία είναι προσηλωμένη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βεβαίως και θα αθωωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία», ανέφερε ο Ταλάτ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Καλεί σε ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους ο Ερντογάν

    Η Yeni ?afak (08.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,1mSv8NFvXzDNr-cEUZzqwX6cjEhsdycfknWeBLZCGR1L5BSIOo20HcvL4hnjhpffHTJURp7suIQcnzcMV1bm7wO0dUcNK7rfSeZgztL&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών και δήλωσε ότι θα εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ θα συνεχίσουν αποφασιστικά και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Μιλώντας στο 4ο Έκτακτο Μεγάλο Συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Μέγαρο της Άγκυρας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Ερντογάν είπε και τα εξής: «Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με όλες τις χώρες της περιοχής μας, ξεκινώντας από τους γείτονές μας, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».

    Τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν να στέκονται απέναντι σε κάθε απόπειρα διάβρωσης του ιστορικού και θρησκευτικού καθεστώτος του τεμένους Al-Aqsa, και σε κάθε είδους κατοχή του, ο Ερντογάν είπε:

    «Ως Τουρκία, καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση υπό το πρίσμα των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και να απέχουν από παρορμητικά βήματα που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις».

    Ερντογάν: «Η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με μια τελική λύση στο πρόβλημα Παλαιστίνης-Ισραήλ»

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (08.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,BQa0V7HPjvW8yJgBWHLt-hKiimZdOlxRZyRW8NmuBt6uvDJdS0ck5T2fBfdC02lgS68eFlRe0h7-y-VBSYb3IS51-FP8Yt-sMqhGsine6Q,,&typo=1) γράφει ότι μιλώντας στην έναρξης της Αρχαίας Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας Mor Efrem, ο Ερντογάν έδωσε μηνύματα για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

    «Η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με μια τελική λύση στο πρόβλημα Παλαιστίνης-Ισραήλ. Το να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά δεν θα ωφελήσει κανέναν. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τις συγκρούσεις το συντομότερο δυνατό και να μειώσει την ένταση που έχει κλιμακωθεί με τα πρόσφατα γεγονότα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εντείνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης και τα εξής:

    «Τα εγκλήματα μίσους, ιδιαίτερα η ισλαμοφοβία, έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Συγχωρείται υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης. Επιτρέπονται οι επιθέσεις μπροστά από τις πρεσβείες μας. Οι αντιδράσεις άλλων θρησκευτικών ομάδων αγνοούνται επίσης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την προσθήκη νέων επιθέσεων που ξεπερνούν τα όρια της ανοχής. Επισύρουμε την προσοχή σε αυτόν τον κίνδυνο στις πλατφόρμες στις οποίες είμαστε μέλη, ειδικά στον ΟΗΕ. Με χαρά βλέπουμε τις αντιδράσεις των πολιτών μας, τόσο των Εβραίων όσο και των Χριστιανών.

    Με την αποχώρηση των Οθωμανών από την περιοχή, τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην περιοχή καταπατήθηκαν βήμα-βήμα. Δυστυχώς, η Ιερουσαλήμ έχει γίνει σύμβολο κατοχής και σφετερισμού. Το Παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στη ρίζα όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας σήμερα.

    Η διαρκής ειρήνη μπορεί να έρθει στη Μέση Ανατολή μόνο με μια τελική λύση στο πρόβλημα Παλαιστίνης-Ισραήλ. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ είναι μια ανάγκη που δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο. Τονίζουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, θα οδηγήσουν σε περισσότερη αιματοχυσία και θα βαθύνουν τα προβλήματα.

    Το να ρίχνεις λάδι στη φωτιά δεν κάνει καλό σε κανέναν. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τις συγκρούσεις το συντομότερο δυνατό και να μειώσει την ένταση που έχει κλιμακωθεί με τα πρόσφατα γεγονότα. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [02] Ανησυχία για την ένταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση (07.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,u0TjuA5rl3nO5doOIs1eHcD-g7tcnjWJwU9C1133mEy4aFb62bPx2vr-3nasFaXZHKGFYoFVP7pIAX0YK8u4oIhmg9YHpaXeo1grn4W6hTBHv01Pb4Og,,&typo=1) σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

    Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρονται τα εξής: «Παρακολουθούμε με βαθιά ανησυχία τη βία και την ένταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη σήμερα.

    Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή το συντομότερο δυνατό και καταδικάζουμε έντονα την απώλεια ζωών αμάχων. Τονίζουμε ότι οι πράξεις βίας και οι σχετικές κλιμακώσεις δεν θα ωφελήσουν κανέναν και καλούμε τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν παρορμητικά βήματα.

    Ως Τουρκία, είμαστε πάντα έτοιμοι να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή συμβολή μας για να διασφαλίσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση και χωρίς να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε εντατικά τις επαφές μας με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Αυτές οι θλιβερές εξελίξεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημασία του οράματος της λύσης των δύο κρατών. Καλούμε τα μέρη να εγκαταλείψουν τη χρήση βίας και να εργαστούν για μια μόνιμη λύση σύμφωνα με αυτό το όραμα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

    (ΓΜ)

    [03] Κουρτουλμούς: «Το τέμενος Al-Aqsa είναι η κόκκινη γραμμή των μουσουλμάνων»

    Η H?rriyet (08.10.23, hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς μίλησε στο «Πρόγραμμα εβδομάδας τζαμιών και θρησκευτικών λειτουργών» και αναφερόμενος στην παλαιστινιακή-ισραηλινή σύγκρουση δήλωσε ότι το τέμενος Al-Aqsa είναι η κόκκινη γραμμή των μουσουλμάνων και ότι οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες. Ανέφερε τα εξής:

    «Παρακολουθούμε με λύπη ότι το τέμενος al-Aqsa βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και πολλά χρόνια.

    Σε αυτά τα εδάφη που κυβέρνησαν οι πρόγονοί μας επί 4 αιώνες, δεν έχει ξεσπάσει ούτε ένας θρησκευτικός πόλεμος. Η καταπίεση στα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Παρακολουθούμε την ένταση με ανησυχία. Ζητούμε μετριοπάθεια για την ειρήνη. Πώς έγινε έτσι αβίωτη η Μέση Ανατολή; Το τέμενος Al-Aqsa είναι η κόκκινη γραμμή των μουσουλμάνων. Οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες. [?] Το διεθνές καθεστώς πρέπει να προστατεύεται. Οι ξένοι έποικοι στο παλαιστινιακό έδαφος συνιστούν έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη διέξοδος. Αυτή η αναταραχή δεν θα τελειώσει μέχρι να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος. Και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μια διμερή λύση. Αυτή η αναταραχή δεν θα τελειώσει μέχρι να επιστρέψουν τα σύνορα που έγιναν αποδεκτά το 67. Καλούμε όλους να υποστηρίξουν τη δικαιοσύνη και την ειρήνη».

    (ΚΣ)

    [04] «Πώς βλέπει η Τουρκία τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ; Μπορεί να μεσολαβήσει;»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (08.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,qN8Q8LOcz5UUaS3rj7pFxy9qxHH6jLDfzTjOfbpQRbKdbozgbhXm8pMkFAImgXOF3g6oIJbfGp058hni7gL7FLgPUpg3CMx7JT6YqDJxQg-dYolbi6HsQ,,&typo=1 ) αναδημοσιεύει από την Τουρκική Υπηρεσία του BBC, το ακόλουθο άρθρο αναφορικά με την θέση της Τουρκίας στην πρόσφατη κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή:

    «Ο ‘πόλεμος’ Ισραήλ-Χαμάς, [?] ξέσπασε την ώρα που η Τουρκία περίμενε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου για επίσημη επίσκεψη.

    Καλώντας τα μέρη για μετριοπάθεια και ξεκινώντας διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας, η Άγκυρα στοχεύει να ακολουθήσει μια ισορροπημένη και ενεργή πολιτική και να χρησιμοποιήσει την περιφερειακή της επιρροή σε αυτή τη διαδικασία.

    Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα σχετικά με την ένταση που προκάλεσε την επιστροφή της προσοχής της διεθνούς κοινότητας στη Μέση Ανατολή ήρθε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο συνέδριο του AKP στην Άγκυρα ο Ερντογάν είπε: ‘Ως Τουρκία, καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση υπό το πρίσμα των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και να μείνουν μακριά από παρορμητικά βήματα που θα κλιμακωθούν περαιτέρω εντάσεις’.

    Τα λόγια του Ερντογάν πήγαν σε μεγαλύτερο βάθος αργότερα με τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών [?]. Στη δήλωση, [?] έγινε έκκληση για μετριοπάθεια και ήταν ένδειξη για την (διπλωματική) πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία. [?]

    Ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν συνομίλησε με τον Μπλίνκεν και άλλους υπουργούς

    Ας σημειωθεί ότι μετά από αυτή τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Riyad al-Maliki, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αίγυπτου και του Ιράν.

    Δεν έγινε λεπτομερής εξήγηση για το περιεχόμενο των επαφών, αλλά στη σύντομη ενημέρωση που έδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνομιλία Μπλίνκεν- Φιντάν τονίστηκε ότι ο Μπλίνκεν ενθάρρυνε την Τουρκία να παρέμβει. Στη σύντομη δήλωση που έκανε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ήταν αξιοσημείωτο ότι υποστηρίχθηκε το κάλεσμα της Τουρκίας για μετριοπάθεια.

    Αναζήτηση αποτελεσματικής πολιτικής

    Οι εξελίξεις από το πρωί του Σαββάτου, όταν ξέσπασε η βία, δείχνουν ότι η Τουρκία επιδιώκει να ακολουθήσει μια αποτελεσματική πολιτική την οποία τη θεωρεί ισορροπημένη.

    Αν και η Χαμάς δεν αναφέρεται στις επίσημες δηλώσεις, η έμφαση στην καταδίκη της βίας κατά των αμάχων θεωρείται ως απόδειξη ότι η Άγκυρα δεν είναι αναίσθητη στις ειδήσεις και τις εικόνες που έρχονται από την περιοχή.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι έδωσαν επίσης το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στην αλλαγή του θρησκευτικού και ιστορικού καθεστώτος του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ.

    Η διπλωματική κίνηση που πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είναι επίσης ένδειξη ότι η Άγκυρα θα είναι ενεργή σε αυτή τη διαδικασία. Το εύρος των διπλωματικών προσπαθειών του Φιντάν δείχνει ότι η ένταση στην περιοχή μπορεί να εκτονωθεί μόνο με κοινή δράση και όχι με τις προσπάθειες των ίδιων των χωρών. Οι επαφές του Φιντάν με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν θεωρούνται σημαντικές από αυτή την άποψη. Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων αναμένεται να παρέμβει ο Πρόεδρος Ερντογάν.

    Η Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς από το 2006

    Η Τουρκία, σε αντίθεση με πολλές δυτικές χώρες, βλέπει τη Χαμάς ως νόμιμο πολιτικό παράγοντα και μεσολαβεί για τη δημιουργία κοινής κυβέρνησης με τη Φατάχ, την άλλη ισχυρή οργάνωση στην Παλαιστίνη.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αυτόνομης Διοίκησης Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανιέ στην Άγκυρα στις 26 Ιουλίου 2023 και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για κοινή διαχείριση.

    Οι επίσημοι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Χαμάς ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2006, όταν μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Χαμάς επισκέφθηκε την Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της παρακμής των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ με την κρίση του Mavi Marmara το 2010, οι επαφές της Άγκυρας με τη Χαμάς εντάθηκαν. Ο ισχυρισμός ότι ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κατευθύνουν τις αντι-ισραηλινές δραστηριότητές τους από την Τουρκία έχει διατυπωθεί συχνά από το Ισραήλ.

    Το Ισραήλ έθεσε στο τραπέζι το τέλος των δραστηριοτήτων της Χαμάς ως έναν από τους όρους της διαδικασίας εξομάλυνσης με την Τουρκία. Η είδηση ότι η Άγκυρα εκπλήρωσε αυτόν τον όρο, αν και όχι πλήρως, εμφανίστηκε στον διεθνή Τύπο.

    Μπορεί η Άγκυρα να μεσολαβήσει;

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή έθεσαν το ερώτημα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να παρέμβει ως μεσολαβητής. Δεν υπάρχουν ακόμη νέα ότι η Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με τη Χαμάς.

    Η πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, Ιρίτ Λίλιαν, δήλωσε στην εφημερίδα Milliyet στις 8 Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο: ‘Δεν νομίζω ότι η Τουρκία έχει καμία σχέση με τη Χαμάς. Η Τουρκία είναι μια ειρηνική χώρα. Επιδιώκει ειρήνη, ηρεμία και καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δυνάμεων στην περιοχή. Γιατί να επέμβουν για λογαριασμό της Χαμάς;’

    Η Πρέσβης Λίλιαν σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και πιστεύει ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πώς θα επηρεαστεί η διαδικασία εξομάλυνσης Ισραήλ-Τουρκίας;

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η τελευταία ένταση στην περιοχή σημειώθηκε σε μια περίοδο που δόθηκε μεγάλη σημασία στη διαδικασία εξομάλυνσης Τουρκίας-Ισραήλ. Σημειώθηκε ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει την αναβληθείσα επίσκεψή του στην Τουρκία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

    Πριν από την επίσκεψη του Νετανιάχου, είχε επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επαφές σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για να συζητηθούν δυνατότητες συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

    Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναβολή των επαφών αυτών. Τα σχόλια που ξεχωρίζουν είναι ότι το μέλλον της εξομάλυνσης Τουρκίας-Ισραήλ θα διαμορφωθεί ανάλογα με το πώς εξελίσσεται το συγκρουσιακό περιβάλλον».

    (ΚΣ)

    [05] Επέκρινε Τουρκικά ΜΜΕ η Ισραηλινή Πρεσβεία στην Άγκυρα

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (07.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,v0nDTghOA8r1fEnuVDPbKTmGkmTe0gjqnCbeFOT9e6eHZLPGmZuhabb1T4DtFwcegtl-EYxbnzQEnzbGtlRIMxknt-xZLy6uPeTTiewYNcM-VcBRjzwtY2w,,&typo=1) γράφει ότι έντονα επέκρινε η Ισραηλινή Πρεσβεία στην Τουρκία τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης για τον τρόπο που καλύπτουν τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, αλλά και δηλώσεις κάποιων πολιτικών για το θέμα. Με γραπτή ανακοίνωσή της, η πρεσβεία αναφέρει τα εξής:

    «Είναι απαράδεκτο ορισμένα μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί στην Τουρκία να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ενώ Ισραηλινοί χάνουν τη ζωή τους και βασανίζονται ως αποτέλεσμα προδοτικών επιθέσεων.

    Για να το θέσουμε πιο ωμά, αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η οποία δεν σχετίζεται με καμία ισραηλινή ενέργεια και δεν αποτελεί απάντηση.

    Ως δύο χώρες που έχουν πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το Ισραήλ και η Τουρκία θα πρέπει να σταθούν δίπλα-δίπλα απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες και να μην υποστηρίξουν την τρομοκρατία σε καμία περίπτωση».

    (ΚΣ)

    [06] Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού ενίσχυσε την κυριαρχία της ΤΔΒΚ»

    Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού ενίσχυσε την κυριαρχία της «ΤΔΒΚ» ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (07.10.23, aa.com.tr) με αφορμή την τρίτη επέτειο από το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης.

    Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο το κατοχικό καθεστώς οδηγήθηκε στην απόφαση για το άνοιγμα μέρους του Βαρωσιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, αναρωτηθήκαμε τι περιμέναμε για να κάνουμε το άνοιγμα του Βαρωσιού με την απώλεια ελπίδας από τις διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία. Αφού λάβαμε τη θετική γνώμη της Τουρκίας για το θέμα αυτό, ανοίξαμε το Βαρώσι».

    Ο Τατάρ είπε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει ποτέ εκείνη την ημέρα και ότι ο αριθμός των επισκεπτών στο Βαρώσι έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες από το άνοιγμά του το 2020 και υποστήριξε ότι αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται να δουν τo Βαρώσι από πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι το Βαρώσι έχει οικονομική συμβολή στην πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται και συνέχισε ισχυριζόμενος: «Το άνοιγμα ενός ιστορικού τόπου όπως το Βαρώσι μετά από 46 χρόνια ενίσχυσε την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Το άνοιγμα του Βαρωσιού με την απόφαση του πρωθυπουργού της ΤΔΒΚ αύξησε την εμπιστοσύνη στην ΤΔΒΚ. Φυσικά, το άνοιγμα του Βαρωσιού έχει οικονομική δυναμική και αυτό έχει επιπτώσεις».

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων στο Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και υποστήριξε ότι αυτές καταπατήθηκαν κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατικής διοίκησης και δόθηκαν στους Ελληνοκύπριους.

    Αναφέροντας ότι στη μελλοντική διαδικασία, η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» μπορεί να παρουσιάσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως η επιστροφή των περιουσιών στο Βαρώσι στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, η ανταλλαγή ή η αποζημίωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι τα κτίρια στην περιοχή να αποκατασταθούν με νόμιμο τρόπο ή να κατεδαφιστούν και στη θέση τους να κτιστούν νέα κτίρια.

    (ΓΜ)

    [07] Εξελέγη ξανά στην ηγεσία του ΑΚΡ ο Ερντογάν

    Η Yeni ?afak (08.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,oS2xlzHcxtmmkN4tdd9TsxfhLLA9xklcZiL8FmMrJJasoySd3KwEBQ2LK69AdNiCcFAwqttTkbr6Uw4HaFf0qbs8Jm7B2uUbmHZgn8Oah7A9NY,&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο 4ο έκτακτο μεγάλο συνέδριο του κόμματος που έγινε το Σάββατο στην Άγκυρα.

    Δηλώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής υπό την καθοδήγηση της Συμμαχίας του Λαού, ο Ερντογάν υποστήριξε:

    «Σε αυτή τη νέα εποχή, δεν θα παραδοθούμε στα φυσικά και ψυχικά σύνορα που μας έχουν επιβληθεί τους τελευταίους δύο αιώνες. Δεν θα εγκλωβιστούμε σε σύνορα που είναι πολύ στενά για τις καρδιές μας».

    Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους εταίρους του στη Συμμαχία για τη Δημοκρατία, τα κόμματα της συμμαχίας και την οργάνωση για τις εκλογές της 14ης-28ης Μαΐου και συνέχισε τα λόγια του ως εξής: «Σε κάθε περίπτωση που διακυβεύεται η πατρίδα μας, εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας χωρίς σταματημό, κουρασμένοι και ακούραστοι, βλέποντας όλα τα υπόλοιπα ως κάτι το αυτονόητο».

    Συμμετείχαν 300 εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο

    Στο συνέδριο παρευρέθηκαν συνολικά 300 ξένοι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, ο Πρόεδροι της Βουλής και εκπρόσωποι ξένων πολιτικών κομμάτων. Ήρθαν περισσότεροι από 100 πρεσβευτές και 200 εκπρόσωποι από 50 πολιτικά κόμματα από 30 χώρες.

    Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    (ΚΣ)

    [08] Άνοιξε το πρώτο λύκειο Ιμάμ Χατίπ στην Γερμανία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (09.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,7D61lNHCF7Y8MtBkPQUS7BxKNsBbSkviAjELwL5jQ7KZly6hLH20bpidqt7oQnHwOgTuWHfncYkf5kJTuayCnDZTGYtynvr5YKsKFqjjS45kyiXuF3&typo=1) γράφει ότι η Τουρκο-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (D?T?B) άνοιξε το πρώτο Γυμνάσιο Ιμάμ Χατίπ της Γερμανίας στο Αμβούργο.

    Τα εγκαίνια του Λυκείου πραγματοποιήθηκαν με την απαγγελία του Ιερού Κορανίου και στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους και η Γενική Πρόξενος της Τουρκίας στο Αμβούργο Εμινέ Ντεριά Καγιά.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, θα είναι τριετής η εκπαίδευση που θα προσφέρει το Λύκειο και θα καλύπτει κυρίως τις ηλικίες 15-25 ετών. Για μαθητές του εξωτερικού θα ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια με πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης η 4ετής εκπαιδευτική διαδικασία, που καλύπτει την 9η, 10η, 11η και 12η τάξη. Στους μαθητές που θα ολοκληρώνουν επιτυχώς την εκπαίδευση θα δίδεται δίπλωμα που ισοδυναμεί με απολυτήρια λυκείου στην Τουρκία.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 9 October 2023 - 14:36:28 UTC