Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 209/2023 21-23.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Υποψηφιότητα για τις προσεχείς «προεδρικές εκλογές» εξήγγειλε ο Τατάρ
  • [02] Ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για την Κύπρο η Τουρκία από το 1923, λέει ο Τατάρ
  • [03] Στην Τουρκία μετέβη ο Τατάρ
  • [04] Ολγκούν: «Αν δεν ήταν η 20η Ιουλίου, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με το χάρτη της Σεβίλλης»
  • [05] Φεϊζίογλου: «Το Κυπριακό λύθηκε το 1974»
  • [06] Επικρίσεις για την αναφορά του Τούρκου «πρέσβη» ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974
  • [07] Συναντήσεις λεγόμενου υπουργού υγείας με Υπουργούς Υγείας 7 χωρών στην Τουρκία
  • [08] «Πρωτόκολλο» με την Τουρκία στον τομέα της υγείας
  • [09] Αρικλί: «Η γενιά μετά από μας θα αναφέρεται σε ένα έθνος επτά κράτη»
  • [10] Συνεχίζονται οι πωλήσεις γης στα κατεχόμενα
  • [11] Εκδήλωση τουριστικής προβολής των κατεχομένων σε εμπορικό κέντρο στο Λονδίνο
  • [12] Δηλώσεις Ουστέλ αναφορικά με την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν
  • [13] Παράνομη επίσκεψη Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης στα κατεχόμενα
  • [14] Αρχίζουν επιδιορθώσεις για αποκατάσταση των τειχών Λευκωσίας και Κερύνειας το 2024
  • [15] Αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών στα κατεχόμενα
  • [16] Στα κατεχόμενα το φετινό τουρνουά του European Poker Tour
  • [17] Συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στο 2ο Συνέδριο Γενικών Εισαγγελέων ΟΤΚ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Διπλωματικές επαφές Ερντογάν για τη Γάζα
  • [02] Μπαχτσελί: «Ειρηνευτική διαδικασία στη Παλαιστίνη, με βάση το Κυπριακό μοντέλο»
  • [03] Νέος εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Υποψηφιότητα για τις προσεχείς «προεδρικές εκλογές» εξήγγειλε ο Τατάρ

    Η ηλεκτρονική K?br?s Postas? (21.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,ygvgSqBh-nplsJeZ6RKAdvEDFCEcJuII5J1deqUOfTotYx6EATRh9ThzZLSGlhA0ylrPz37dfaBrbdX3eCTXo8hVLbAM6WGbUTDFTUXcNCAQ,,&typo=1) γράφει ότι την πρόσθεσή του να είναι υποψήφιος στις προσεχείς «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα αποκάλυψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια προγεύματος που τους παρέθεσε το Σάββατο.

    Σημειώνοντας ότι είναι υγιής και έχει σώας τα φρένας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι διαθέτει αρκετή πείρα και θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη λεγόμενη προεδρία.

    «Οι Τούρκοι της Κύπρου υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεραστούν οι ούτω καλούμενες αδικίες που γίνονται κατά των Τουρκοκυπρίων και τα λεγόμενα αναχρονιστικά εμπάργκο και η απομόνωση που τους επιβάλλεται.

    Επαναλαμβάνοντας ξανά τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν έθεσε στην ημερήσια διάταξη την πολιτική των Τουρκοκυπρίων στην 77η και 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι ενίσχυσε την πολιτική τους το γεγονός ότι ο Έρντογαν ανέφερε ότι τα εμπάργκο είναι αναχρονιστικά και έχουν τον χαρακτήρα τυραννίας και πόσο συγκρούονται αυτά με τις αρχές των κρατών του κόσμου.

    Σημειώνοντας ότι η φωνή των Τουρκοκυπρίων από μόνη της μπορεί να ακούγεται μέχρι σε ένα ορισμένο σημείο, ο Τατάρ είπε ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να εμποδίσουν τις συναντήσεις και τις επαφές που οργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών για τους Τουρκοκύπριους.

    Υποστήριξε ότι η νοοτροπία της άλλης πλευράς είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν την αναγνώριση και ότι προσπαθεί να απομονώσει τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο και να τους φιμώσει.

    Η συμφωνία πρέπει να είναι μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση

    Αναφερόμενος στις βασικές παραμέτρους και τα έθιμα των Ηνωμένων Εθών, ο Τατάρ είπε ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, οι βασικές έννοιες είναι πως πρέπει να είναι «Freely Negotiable» και «Acceptable», δηλαδή μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση και να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δομές και δύο χωριστές δημοκρατίες, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ουσιαστικά ο τουρκοκυπριακός «λαός» συνεχίζει τον δρόμο του με το δικό του «κράτος» από το 1963.

    Είπε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γιορτάσουν τα 40χρονα της ανακήρυξης του «κράτους» τους, όμως τα θεμέλια του «κράτους» τέθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963. Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν με τη βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγκάστηκαν να κτίσουν το δικό τους μέλλον. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ουσιαστικά είμαστε στο 60ο μας έτος. Δηλαδή, ήμασταν συνέταιροι τρία χρόνια στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδρυτικοί εταίροι. Επομένως, το παρελθόν αυτοδιοίκησης των Ελληνοκυπρίων, δεν είναι πιο παλιό από το δικό μας. Πριν από εμάς είναι η αγγλική αποικιοκρατική διοίκηση. Πριν το 1878 ήταν η διοίκηση του οθωμανικού κράτους 350 χρόνια. Επομένως, δεν είναι μεγαλύτερη από τη δική μας η κρατική εμπειρία της ελληνοκυπριακής διοίκησης σε αυτά τα χώματα. Είμαστε τουλάχιστον τόσο έμπειροι όσο εκείνοι με την αντίληψη της κρατικής διοίκησης σε αυτή τη χώρα».

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται από το 1968 χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο τη δήλωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Jack Straw, ο οποίος υποστήριξε ότι έκανε λάθος και το μετάνιωσε που υπέγραψε για την «μονομερή ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως χαρακτήρισε ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι ξεγελάστηκαν και αδίκησαν τους Τουρκοκύπριους.

    Θέλει να έρθει κατεχόμενα ο Αλίγιεφ στις 20 Ιουλίου 2024

    Αναφέροντας ότι δέχεται σφοδρή κριτική αυτή την περίοδο, ο Τατάρ είπε ότι πηγαίνουν παντού και διεξάγουν επαφές έστω και ανεπίσημες, προσπαθώντας να εξηγήσουν τις ευαισθησίες και την στάση των Τούρκων της Κύπρου.

    Χαρακτηρίζοντας σημείο καμπής τις επαφές τους στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί και στο παρελθόν, όμως δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίησή της, διότι βίωσαν κάποιες πιέσεις και δυσκολίες.

    Ανέφερε ότι μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν κατόπιν επίσημης πρόσκλησης με αντιπροσωπεία 200 ατόμων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό.

    Υποστήριξε ότι τον μεταχειρίστηκαν ως «αρχηγό κράτους» και ότι το ενδιαφέρον και η φιλοξενία ήταν αυτή που επιδεικνύεται στο «ανώτατο πρωτόκολλο».

    Χαρακτηρίζοντας πολύ ειλικρινή την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε ότι είναι πολύ σημαντική η αναφορά Αλίγιεφ ότι μαζί με την Τουρκία θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να προωθηθεί η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Επανέλαβε ότι κάλεσε τον Αλίγιεφ στους εορτασμούς για τα 50χρονα της εισβολής στις 20 Ιουλίου 2024 και ότι έλαβε την απάντηση «πρώτα ο Θεός θα έρθουμε», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά θα συμβάλουν στο να αναγνωριστεί σιγά-σιγά η «ΤΔΒΚ» στον κόσμο.

    Δεν δέχεται διορισμό ειδικού απεσταλμένου

    Ανέφερε ότι αντιμετώπισαν όλες τις πιέσεις για το πώς θα αρχίσουν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τροχοδρόμησαν τη «νέα πολιτική» τους, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους.

    «Όσο και αν ο νότος και οι χώρες της δύσης προσπαθούν να μας σύρουν στο τραπέζι, η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς αποδεχτήκαμε ότι δεν θα συνομιλήσουμε πλέον στη βάση της ομοσπονδίας, διότι μετά το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα δεν έχουμε απολύτως καμία ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί διορισμού απεσταλμένου («envoy»), ο Τατάρ είπε: «Είχαμε τονίσει και όταν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη πριν δύο χρόνια ότι δεν θα δεχόμασταν την αντίληψη της έναρξης διαπραγματεύσεων σε ομοσπονδιακό πλαίσιο με τον διορισμό που λέγεται 'special envoy' και θα μπορεί να είναι συνομιλητής με το Συμβούλιο Ασφαλείας και να ξεπερνά τον Γενικό Γραμματέα. Θέλουμε να το τονίσουμε και από εδώ».

    Υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με επίτευξη κοινού εδάφους, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνία, αυτή θα είναι με συνεργασία δύο κρατών και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι ξεκάθαρα τα πάντα με την στήριξη της Τουρκίας. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε αυτή την σταθερότητα. Πρώτα ο Θεός θα στηρίξει αυτή την πολιτική μας ένα πιο ισχυρό μέτωπο στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών».

    Σημειώνοντας ότι η αξία της «ΤΔΒΚ» αυξάνεται καθημερινά, ο Τατάρ επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο το έδαφος του νησιού όταν αναφέρεται κάποιος στην Κύπρο, αλλά και τα δικαιώματα και το δίκαιο στις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, τα χωρικά ύδατα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη και τη «γαλάζια πατρίδα».

    Υποστηρίζοντας ότι το 2023 η Κύπρος απέκτησε εντελώς διαφορετική γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι σημαντική για την σταθερότητα της περιοχής και την εθνική ασφάλεια, αλλά και για την ελληνοτουρκική ισορροπία.

    Σημειώνοντας ότι στις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κύπρου αναφέρεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε οποιονδήποτε οργανισμό που δεν είναι μέλη μαζί η Ελλάδα και η Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, εντάχθηκε στην ΕΕ στην οποία δεν είναι μέλος η Τουρκία.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής των δύο κρατών για το μέλλον και την πολιτική σταθερότητα της περιοχής, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι σε αυτή την πολιτική και ότι δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τι έπαθαν όταν ήταν μόνοι.

    Σημειώνοντας ότι βαδίζουν μαζί με την Τουρκία στη νέα τους πολιτική, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Η νέα μας πολιτική είναι μια εθνική υπόθεση που συμπίπτει με την Τουρκία και είναι κοινή. Είναι ξεκάθαρη η οπτική της Τουρκίας, δεν υπάρχει επιστροφή».

    Αναφερόμενος στους πολέμους που υπάρχουν στον κόσμο και την σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Τατάρ είπε ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα ανά πάσα στιγμή και δεν είναι σωστό να λέγεται πλέον ότι «δεν θα γίνει πόλεμος από εδώ και μπρος» και ότι «η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για την Κύπρο η Τουρκία από το 1923, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (23.10.23) γράφει ότι τη θέση ότι από το 1923 ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για την Κύπρο η Τουρκία και δεν άφησε μόνους τους Τούρκους της Κύπρου εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) στο πλαίσιο συνεντεύξεων που δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο με ευκαιρία τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923.

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ευγνώμονες για όλα όσα έκανε η Τουρκία, ο Τατάρ αποκάλεσε τον αγώνα και τις μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έμπνευση για τους ίδιους στον δρόμο για «ανεξαρτησία» και ίδρυσης του δικού τους «κράτους».

    «Και εμείς ζήσαμε με την ελπίδα ότι θα έρθει μια μέρα που θα αρχίσει μια νέα περίοδος και θα είμαστε πάλι μαζί με την Τουρκία», είπε επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί εκδίωξης των Τουρκοκυπρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία με τη βία των όπλων και την ίδρυση του δικού τους «κράτους» το 1983.

    «Αν δεν υπήρχε η στήριξη της Τουρκίας, δεν θα μπορούσαμε να καταφέρναμε αυτές τις επιτυχίες», ανέφερε και υπενθύμισε ότι στις 15 Νοεμβρίου 2023 θα γιορτάσουν την 40η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρου και στις 20 Ιουλίου 2024 την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στο νησί.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στην Τουρκία μετέβη ο Τατάρ

    Η ηλεκτρονική Haber K?br?s (23.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fhaberkibris.com&c=E,1,-d6d1dWLhIIHHj3PHnSYwFST2HQWx4DqdRdyGrCdunBFwWeuQiSxwljUmG79IyNyfZAh8xYVSDujW05CPAylfQCh-7pJWicDtD9x26xd1gozuQ,&typo=1) γράφει ότι στην Τουρκία για επαφές μετέβη τη Δευτέρα το πρωί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ο Τατάρ θα πραγματοποιήσει επαφές στο Αφιόν Καράχισαρ, στην Άγκυρα και στο Τσανάκκαλε, θα κάνει διαλέξεις για το Κυπριακό, θα συναντηθεί με οργανώσεις πολιτών και ΜΜΕ και θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ολγκούν: «Αν δεν ήταν η 20η Ιουλίου, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με το χάρτη της Σεβίλλης»

    H K?br?s (23.10.23), υπό τον τίτλο «Είμαστε κομμάτι της Τουρκίας», στεγάζει δηλώσεις του «εκπρόσωπου» του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τον εαυτό τους τους ως κομμάτι της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια «σειράς δημοσιευμάτων» του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) επ’ ευκαιρία των 100χρονών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ολγκούν, υποστήριξε ότι η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, άφησε ένα βαθύ σημάδι στους Τουρκοκύπριους και ότι « η ύπαρξη του τουρκοκυπριακού κράτους είναι απαραίτητη για την ύπαρξη της Ανατολικής Μεσογείου και της Γαλάζιας Πατρίδας».

    Ισχυριζόμενος ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, άλλαξε την πολιτική γεωγραφία της περιοχής, ο Ολγκούν δήλωσε: «Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι η πιο σημαντική στρατιωτική και πολιτική επιχείρηση που πραγματοποίησε η Τουρκία εκτός των συνόρων του Εθνικού Συμφώνου».

    Κάνοντας αναφορά στη σημερινή «Γαλάζια Πατρίδα» (στην Ανατολική Μεσόγειο) χάρη στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι: «Αν δεν ήταν η 20η Ιουλίου, σίγουρα θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τον χάρτη της Σεβίλλης. Η 20η Ιουλίου ήταν μια επιχείρηση που άλλαξε την πολιτική γεωγραφία αυτής της περιοχής και έθεσε τα θεμέλια της ΤΔΒΚ».

    Εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι χάρη στην τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου, κατέστη δυνατό για την «ΤΔΒΚ» να γίνει «κράτος», ο Ολγκιούν δήλωσε:

    «Όσον αφορά στη σταθερότητα στην Κύπρο, η 20η Ιουλίου επέφερε δύο αλλαγές. Πρώτον, είχε ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό δύο λαών που βρίσκοντας σε σύγκρουση. Με την παρέμβαση της Τουρκίας, η Τουρκία εξασφάλισε ένα κομμάτι γης, όπου οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να ζήσουν με ασφάλεια και επέφερε τη συγκέντρωση των Τουρκοκυπρίων εκεί. Ο άλλος παράγοντας, είναι η παρουσία της αποτρεπτικής δύναμης της Τουρκίας εδώ. Ο λόγος για την αποκλιμάκωση στην Κύπρο είναι η αποτρεπτική ισχύς της Τουρκίας εδώ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα νέο επεισόδιο και να επιτεθεί στους Τουρκοκύπριους, επειδή έχει αποτρεπτική δύναμη εναντίον της. Ο λόγος για τη σημερινή σταθερότητα στην Κύπρο δεν είναι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, αλλά η αποτροπή της Τουρκίας. Η Τουρκία έφερε σταθερότητα στην Κύπρο. Για να μην επιδεινωθεί αυτό, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η αποτρεπτική ισχύς της Τουρκίας στην Κύπρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση των συμφωνιών Εγγυήσεων (Ζυρίχης και Λονδίνου)».

    (ΑΚ)

    [05] Φεϊζίογλου: «Το Κυπριακό λύθηκε το 1974»

    Η Halk?n Sesi (21.10.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, δήλωσε ότι στο μυαλό της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, στο μοντέλο της ομοσπονδίας υπάρχει μια νοοτροπία που αρνείται να δει τον Τουρκοκύπριο ως συστατικό στοιχείο πέραν της μειονότητας.

    «Η λεγόμενη ‘ομοσπονδία’ σε εισαγωγικά είναι μια ομοσπονδία που δεν αναγνωρίζει κανένα στοιχείο που ορίζει επιστημονικά την ομοσπονδία. Το όνομά της είναι ομοσπονδία. Λένε ότι το μοντέλο του 1960 δεν μπορεί να λειτουργήσει, υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες εξουσίες που δόθηκαν στους Τούρκους το 1960 δεν μπορούν να δοθούν σήμερα. Ερχόμαστε στο Σχέδιο Ανάν, λένε ‘καλό είναι που απορρίφθηκε, ούτε αυτό το σχέδιο θα λειτουργήσει’. Εσείς αναποδογυρίσατε το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα, εσείς είστε αυτός που κλώτσησε το τραπέζι. Στην πραγματικότητα, αν και υπήρχαν πολλοί περιορισμοί στα δικαιώματα των Τούρκων, εσείς δεν τους αποδεχθήκατε καν. Αλλά λέτε ότι θέλετε την ομοσπονδία. Όμως δεν σας έχει απομείνει κανένα μοντέλο ομοσπονδίας. Υπάρχει μια νοοτροπία εδώ που αρνείται να δει τον Τουρκοκύπριο ως συστατικό στοιχείο, πέρα από μια μειονότητα», ισχυρίστηκε και συνέχισε υποστηρίζοντας εξής:

    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι ρατσιστική. Έχει αποδείξει το ρατσισμό της σε κάθε ευκαιρία. Σφετερίστηκε το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 με ρατσισμό, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με ρατσισμό, ηττήθηκε από τον ρατσισμό στο Κραν Μοντανά και ανέτρεψε το τραπέζι. Τα παιδιά και οι νέοι τους εκπαιδεύονται ως Έλληνες. Αλλά οι ίδιοι άνθρωποι απευθύνονται στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων και τους λένε ‘μην είστε ρατσιστές, είστε Κύπριοι’. Φυσικά, όσοι ζουν στην Κύπρο είναι Κύπριοι με τη γεωγραφική έννοια, γιατί ζουν στην Κύπρο. Αλλά υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο. Ποτέ δεν υπήρξε ένας λαός που ονομάζεται Κύπριος στην Κύπρο».

    «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα όπως το Κυπριακό. Το Κυπριακό ζήτημα λύθηκε το 1974», ισχυρίστηκε ο Φεϊζίογλου και πρόσθεσε: «Έχουμε μια κυπριακή υπόθεση».

    Αναφέροντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν κουραστεί να τρέχουν πίσω από ψεύτικες υποσχέσεις και ψέματα, κατά την έκφρασή του, υποστήριξε ότι αυτό το παιχνίδι δεν παίζεται πλέον «και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν την ύπαρξή τους ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο και ισότιμο κράτος». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Για το σκοπό αυτό, το ενεργειακό ζήτημα αυτού του νησιού, της ΤΔΒΚ, πρέπει να επιλυθεί οριστικά. Αυτό είναι το σύστημα διασύνδεσης. Η ΤΔΒΚ πρέπει να έχει ένα αεροδρόμιο με τον εκσυγχρονισμό που πρέπει να έχει ένα κράτος. Αυτός είναι ο νέος τερματικός σταθμός. Η ΤΔΒΚ χρειάζεται ηλεκτρονική διακυβέρνηση. [?]. Η ΤΔΒΚ είναι ένα μόνιμο κράτος, άρα χρειάζεται ένα κυβερνητικό κέντρο. Ως εκ τούτου, αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα προεδρικό κτίριο και το κτίριο της βουλής τα οποία χρονολογούνται από τη βρετανική εποχή και είναι πολύ μικρά για να εκπληρώσουν πλέον τις λειτουργίες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατασκευάζονται το προεδρικό συγκρότημα».

    Αναφερόμενος και σε άλλα έργα που έγιναν στα κατεχόμενα με την βοήθεια της Τουρκία και στην πρόσφατη κρίση στην Μέση Ανατολή, ο Φεϊζίογλου υποστήριξε ότι: «Οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται και κανείς δεν κουνάει το δάχτυλο. Γιατί δεν έχουν πατρίδα. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πατρίδα».

    Ο λεγόμενος πρέσβης αναφέρθηκε και στη στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν και τις συμφωνίες που έκανε με τη Λιβύη και εξέφρασε την άποψη ότι «όλα αυτά έχουν σαφή αντίκτυπο στο μέλλον της ΤΔΒΚ, στην ύπαρξή της και στη συνέχιση της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους με ισότιμο διεθνές καθεστώς».

    Καταληκτικά, ισχυρίστηκε τα εξής ο Φεϊζίογλου:

    «Αυτό που έγινε με το Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη έχει μεγάλες επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική. Ο αντίκτυπος όλων αυτών στο μέλλον της ΤΔΒΚ, την ύπαρξή της και τη συνέχιση της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους με ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι εξαιρετικά προφανής. Εδώ, οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους κράτος, τα δικά τους δικαιώματα, τη δική τους κυριαρχία. Τι θέλει η ελληνοκυπριακή διοίκηση; Να είναι κυρίαρχη και στο βορρά. Δεν αναγνωρίζουν το τουρκικό έθνος, τους Τουρκοκύπριους. Είναι ο μόνος λαός, ο μόνος τόπος που οι Βρετανοί κατέλαβαν, δεν κυβέρνησαν, αλλά δεν μπόρεσαν να υποτάξουν. [..] Κανείς δεν μπορεί να υποτάξει τον Τουρκοκύπριο».

    Δωρεά 100 χιλιάδων δολαρίων στην Επιτροπή Αγνοουμένων από την Τουρκία

    Εξάλλου, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (20.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,FjcmdMDKdEntcVDn8p27a0b7if45taJARsXr5oxYbpHGfGOjJzsRRj8MEXdhtW7foHcNcSy96-vIF6vJb6HSk8u9xQr7fl-s8HiKHMzqWaQ6-m9lJdE,&typo=1), ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου παρέδωσε επιταγή ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων ως δωρεά της χώρας του στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στον Χακί Μουφτούζαντε, μέλος της ΔΕΑ εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Φεϊζίογλου είπε ότι η υπόθεση των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό θέμα που ξεπερνάει την πολιτική και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα συνεισφέρει στην Επιτροπή.

    Ο Μουφτούζαντε, απ’ την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία είναι πάντοτε στο πλευρό τους και συνεισφέρει» και πρόσθεσε ότι αυτό τον χρόνο ξεκίνησαν οι ανασκαφές στον ομαδικό τάφο της Αλόας.

    (ΚΣ/ΓΜ)

    [06] Επικρίσεις για την αναφορά του Τούρκου «πρέσβη» ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974

    Κάτω από τον τίτλο «Για εσάς ‘δεν υπάρχει θέμα’, για εμάς υπάρχουν πολλά!», ο αρθρογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλί στη Yeni D?zen (23.10.23) γράφει ότι στις δηλώσεις του για την 100η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, o λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου αναφέρθηκε στην Κύπρο, αντί να μιλήσει γι’ αυτή την «ιστορική και μεγαλοπρεπή επέτειο», κατά την έκφρασή του.

    «Η συμβολική έννοια της ενός αιώνα δημοκρατίας χαράχθηκε στην ιστορία ως ‘η κυριαρχία ανήκει χωρίς όρους στον λαό’», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι δυσκολεύεται να καταλάβει το γιατί ο «πρέσβης» προτιμά να είναι αποσχιστής, διχοτομικός και προκλητικός «αντί να μιλήσει με σεβασμό στη βούληση, στη συμπερίληψη, στις δημοκρατικές αξίες και στη διπλωματική αβρότητα».

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Φεϊζίογλου δήλωσε ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχει ζήτημα που ονομάζεται Κυπριακό» και ότι «το κυπριακό ζήτημα λύθηκε το 1974», ο Μουτλούγιακαλί αναφέρει:

    «Τι είδους λύση είναι αυτή; Μακριά από τον κόσμο, με αβέβαιο μέλλον, αφανής. Ουσιαστικά λέει ‘άστε την συμμετοχή στον κόσμο με την κοινοτική σας ταυτότητα, μην παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις, περιμένετε τις οδηγίες μας’. Για εσάς δεν υπάρχει ζήτημα. Έχετε δίκαιο! Για εμάς υπάρχει.

    Αφού δεν υπάρχει ζήτημα, γιατί δεν έρχεται η Γαλατάσαραϊ, η Φενέρμπαχτσε στο βόρειο τμήμα του νησιού; Γιατί δεν παίζουν αγώνες εδώ; Ύστερα θα μείνουν εκτός των διεθνών διοργανώσεων, έτσι δεν είναι; Δεν πληρώνουν αυτό το τίμημα, όμως οι νέοι αυτής της χώρας πληρώνουν εδώ και χρόνια αυτό το τίμημα. Τώρα θα πάνε στη Σαουδική Αραβία για τον αγώνα του σούπερ καπ, όμως δεν έρχονται στη Λευκωσία. Για εσάς δεν υπάρχει ζήτημα φυσικά. Για εμάς υπάρχει!

    Ανήκει στους Ελληνοκύπριους το 80 τοις εκατό του εδάφους του ‘χωριστού κράτους’ που το κάνατε παιχνίδι σας. Αν δεν πιστεύετε, ρωτήστε την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών! Τι λέει ο Υπουργός των Εξωτερικών σας Φιντάν; ‘Παίρνετε το σπίτι κάποιου. Φέρνετε κάποιον και τον βάζετε εκεί, τον αποκαλείτε έποικο. Το όνομα αυτού είναι κλοπή’.

    Αν δεν υπάρξει μια λύση την οποία εγκρίνει η διεθνής κοινότητα, αυτή η κοινότητα καταδικάζεται και στο να μείνει χωρίς πατρίδα και στην κλοπή. Λέτε δεν υπάρχει ζήτημα, όμως μια μέρα οι άνθρωποι θα φοβούνται να πάνε στις ευρωπαϊκές χώρες υπό την απειλή της σύλληψης. Πιθανώς να σας κανονίσουν μια γη ‘τουρκική περιουσία’, δεν υπάρχει ζήτημα.

    Κατά την γνώμη σας δεν υπάρχει ζήτημα και στον διορισμό του πρωθυπουργού από την Άγκυρα, στην έγκριση του υπουργικού στην πρεσβεία και ακόμα και στην αλλαγή των αποτελεσμάτων του κομματικού συνεδρίου.

    Με κάποιο τρόπο τα σκουπίζουμε όλα με την σκούπα του εθνικισμού και τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Όταν λέτε ‘η υπόθεσή μας της Κύπρου’ νομίζω ότι είναι το εξής: ‘από εδώ και εμπρός θα γράφονται στην Άγκυρα τα βιβλία και σε εκείνα τα βιβλία οι δασκάλες θα φέρουν κάλυμμα στο κεφάλι. Η γη θα διανέμεται στα θρησκευτικά τάγματα’. Και υπάρχει και άλλο. ‘Το νησί θα μοιραστεί και στη μια πλευρά του θα είναι Κύπρος και στην άλλη Τουρκία’!

    Αυτή είναι η υπόθεσή σας! Νομίζω πως ξεχνάτε ότι εμείς είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παίρνουμε από τη χώρα της Κύπρου όλα τα ζωτικά μας δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μας ισότητας. Ενώ διασαλεύονται ολοένα και πιο πολύ οι σχέσεις μας με τον κόσμο, η κατακτητική και επεμβατική σας νοοτροπία δεν ταιριάζει σε έναν πολιτισμό ενός αιώνα. Υπάρχει ‘ζήτημα’. Και μάλιστα μεγάλο».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συναντήσεις λεγόμενου υπουργού υγείας με Υπουργούς Υγείας 7 χωρών στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την K?br?s (21.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,uShE8MgPafA9ePJWCbhDj4A564NBl6dIzr26E96r-HE1B0S1h7sxRTWKlfPkhoFUIJNupey554ndBen3PnUfUjDBcuvan8raL5-5HP&typo=1 ο λεγόμενος υπουργός υγείας Χακάν Ντίντσγιουρεκ συμμετείχε στο 9ο παγκόσμιο συνέδριο ιατρικό συνέδριο του τουρκικού κόσμου και πραγματοποίησε επαφές με Υπουργούς Υγείας από 7 χώρες.

    Ο Ντίντσγιουρέκ συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κοτζά, τον Υπουργό Υγείας του Αζερμπαϊτζάν Teymur Musayev, τον Υπουργό Υγείας της Κιργισίας Βeishenaliev Alymkadyr, τον Υπουργό Υγείας της Γεωργίας Ζurab Azarashvili, τον Υπουργό Υγείας της Σομαλίας Abubakar Ali Haji Adam Abubakar, τον Υπουργό Υγείας της Γκάμπια Αhmadou Lamin Samateh και τον λεγόμενο υπουργό υγείας του Κοσσυφοπεδίου, Arben Vitia.

    Ο Ντίντσγιουρεκ υποστήριξε ότι μετά τις συναντήσεις επετεύχθη συμφωνία να προχωρήσει ο διάλογος και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί τον κάλεσαν στις χώρες τους, ότι απηύθυνε και αυτός πρόσκληση και ότι συμφώνησαν για επίσημες επαφές.

    (ΓΜ)

    [08] «Πρωτόκολλο» με την Τουρκία στον τομέα της υγείας

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (20.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,eHDaaq2w-0GihhJ50D0i0NMHx6ZTpBgRwyRFPbUdHBSU9wsG1pPpI-Nkv4jugCHdBRKnTItJO4kGzOoTs0pyHqJOrYVuWcapE6fb7mfdUIqU2J1g,,&typo=1) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Χακάν Ντίντσγιουρεκ υπέγραψε σχέδιο δράσης για συνεργασία μεταξύ του λεγόμενου υπουργείου υγείας και του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας για τα έτη 2023-2025.

    Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν αμοιβαίες αξιολογήσεις βάσει έργων με αναφορά στις συμφωνίες και τα σχέδια δράσης που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας κατεχομένων και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν κοινά έργα.

    Η K?br?s (23.10.23) γράφει ότι στόχοι σε 12 κεφάλαια τέθηκαν στο «πρωτόκολλο συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα στο λεγόμενο υπουργείο υγείας του κατοχικού καθεστώτος και το τουρκικό Υπουργείο Υγείας για την περίοδο 2023-2025 και ότι συμφωνήθηκε να ετοιμαστεί σχέδιο δράσης εντός ενός μηνός για επίτευξη αυτών των στόχων.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη συμφωνία, που έχει στόχο την αύξηση του συνεταιρισμού και της συνεργασίας στον τομέα της υγείας, προβλέπεται τόσο η παροχή τεχνικού εξοπλισμού που λείπει από τα κατεχόμενα όσο και η μεταφορά γνώσεων, πείρας και εμπειριών από το σύστημα υγείας της Τουρκίας.

    Αποφασίστηκε η συνεργασία για σύσταση συστήματος παρακολούθησης των φαρμάκων στα κατεχόμενα και σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει συνεργασία για διασφάλιση των απαραίτητων «νομικών ρυθμίσεων» και οργάνωσης με σκοπό να προμηθεύουν φάρμακα όλα τα φαρμακεία και να γίνεται επιστροφή πληρωμών. Έτσι θα μεταφερθεί η πείρα των υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Τουρκίας και θα παρασχεθεί στήριξη στη σύσταση και διοργάνωση μιας παρόμοιας δομής στα κατεχόμενα.

    Η ενίσχυση και ανάπτυξη του συστήματος υγείας στα κατεχόμενα είναι ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους της συμφωνίας, γράφει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι με σκοπό τη στήριξη της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας στα κατεχόμενα θα καθοριστεί μια κοινή επιτροπή εργασίας και θα επιτευχθεί η εναρμόνιση της «νομοθεσίας» στον τομέα της υγείας στα κατεχόμενα με τις επιτυχημένες πρακτικές υγείας στην Τουρκία.

    Επιπλέον, θα διασφαλιστεί η διαπίστευση και ο καθορισμός προδιαγραφών τεχνικής στήριξης και η απαραίτητη στήριξη του «τμήματος κρατικού εργαστηρίου της ΤΔΒΚ» , θα παραχωρηθούν κινητές μονάδες υγείας για χρήση από το «γραφείο βασικών υπηρεσιών υγείας» και θα σταλεί έμπειρο προσωπικό στον τομέα της υγείας από την Τουρκία για βραχυπρόθεσμη απασχόληση στα κατεχόμενα, κατόπιν αιτήματος από το λεγόμενο υπουργείο για κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν.

    (ΓΜ/Ι/Τσ.)

    [09] Αρικλί: «Η γενιά μετά από μας θα αναφέρεται σε ένα έθνος επτά κράτη»

    Η K?br?s (23.10.23) γράφει ότι επαφές στην Κιργισία διεξήγαγε ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Αρικλί επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Μανάς Κιργιζιστάν-Τουρκίας.

    Αρχικά, ο Αρικλί συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου καθηγητή Αλπασλάν Τζεϊλάν, τον αντιπρύτανη και άλλους αξιωματούχους του στον Τουρκικό Παγκόσμιο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου.

    Στη δήλωσή του κατά την επίσκεψη, ο Αρικλί είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος που επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο μετά από πολλά χρόνια «ως υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών της ΤΔΒΚ».

    Επισκέφθηκε επίσης την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, όπου υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών και ενημερώθηκε για τις επιτυχίες του πανεπιστημίου σε διεθνείς πλατφόρμες.

    Ο Αρικλί αναφέρθηκε στη συνεργασία που μπορεί να γίνει ανάμεσα στην Κιργισία, την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και ακολούθως επισκέφθηκε τηλεοπτικό σταθμό του πανεπιστημίου το Mediamanas, όπου συμμετείχε σε ζωντανή εκπομπή.

    Στο πλαίσιο της εκπομπής, απάντησε στην ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ του Τουρκικού Κόσμου και της «ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας το εξής:

    «Η Τουρκική Ένωση είναι το όνειρο όλων μας. Η θέληση του Ατατούρκ υπάρχει σε εμάς. Δεν είναι όμως δυνατόν αυτό να συμβεί άμεσα. Πρώτον, είναι απαραίτητο να ιδρυθεί η Ένωση Ογούζ. Γι' αυτό λέμε 1 έθνος, 3 κράτη. Όπως γνωρίζετε, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι η φυλή των Ογούζ του τουρκικού έθνους. Η ένωσή τους είναι πολύ εύκολη. Προς το παρόν, λέμε ‘πρώτα η ένωση Ογούζ, μετά η Τουρκική Ένωση’. Αλλά η γενιά μετά από εμάς θα πει ‘1 έθνος, 7 κράτη’. ‘Τότε η φυλή των Ογούζ και η φυλή Κιπτσάκ του έθνους μας θα ενωθούν και θα γίνουν Τουράν’».

    (ΚΣ)

    [10] Συνεχίζονται οι πωλήσεις γης στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (22.10.23), οι πωλήσεις γης στα κατεχόμενα συνεχίζονται με τη συντριπτική πλειονότητα των εκτάσεων προς πώληση να είναι ελληνοκυπριακές ιδιοκτησίες.

    Οι πωλήσεις γης στα κατεχόμενα αυξάνονται, ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα γνωρίζει τι περνάει ο παλαιστινιακός λαός αυτές τις μέρες, μόνο και μόνο επειδή πούλησε τη γη του στο παρελθόν, υποστηρίζει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία εγκρίνει την πώληση ακόμη και εκτάσεων στα βουνά, επιτρέπει επίσης σε ξένους να αγοράζουν ακίνητα με αποφάσεις του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας την εντύπωση ότι «προσπαθεί να αναπτύξει τη χώρα πουλώντας ακίνητα».

    Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μόνο 941 από τα οικόπεδα που διατέθηκαν προς πώληση έχουν «τουρκικοκυπριακό τίτλο ιδιοκτησίας».

    Ο συνολικός αριθμός των εκτάσεων που έχουν τεθεί προς πώληση είναι 4 χιλιάδες 242. Το 77,8% των εκτάσεων προς πώληση είναι οι εκτάσεις που εγκατέλειψαν οι Ελληνοκύπριοι το 1974, ενώ το 22,2% είναι εκτάσεις με «τουρκοκυπριακό τίτλο ιδιοκτησίας».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ακινήτων που υπάρχουν στην αγορά, 2.638 από τις εκτάσεις που τίθενται προς πώληση είναι οικόπεδα και 1.604 είναι χωράφια.

    Εξάλλου, μεταξύ των εκτάσεων προς πώληση είναι και πολλές που έχουν παραχωρηθεί με το

    «σύστημα βαθμολόγησης μαχητών», εκτάσεις που έχουν διατεθεί στα παιδιά των πεσόντων και εκτάσεις που έχουν διατεθεί για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

    «Σοβαρή η κατάσταση σε Κερύνεια, Αμμόχωστο και Τρίκωμο»

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στα κατεχόμενα τα τελευταία χρόνια γίνεται αποδεκτή ως οικονομική πολιτική η λογική της «πώλησης ακινήτων για την ανάπτυξη» και ιδιαίτερα η κατεχόμενη Κερύνεια, η κατεχόμενη Αμμόχωστος και το Τρίκωμο έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια με την ανέγερση γιγαντιαίων κτηρίων κάθε μέρα.

    «Φαίνεται αδύνατη η επαναγορά ακινήτων που πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς»

    Αυτή η πολιτική της «κυβέρνησης», η οποία φαίνεται να συμβάλλει στην οικονομία της «χώρας» αυτή τη στιγμή, έχει πολλές αρνητικές πλευρές, οι οποίες είναι από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων ημερών, αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας πως είναι γνωστό ότι Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ουκρανοί και Ιρανοί πολίτες, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που αγόρασαν ακίνητα στα κατεχόμενα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν ότι πληρώνουν περισσότερα από τις κανονικές τιμές της αγοράς όταν αγοράζουν αυτά τα ακίνητα.

    Σύμφωνα με τις αναλύσεις της αγοράς, στα τέλη Σεπτεμβρίου υπήρχαν 4.242 τεμάχια γης που προσφέρονταν προς πώληση μέσω αγγελιών ακινήτων, σημειώνει το δημοσίευμα αναφέροντας ότι ο αριθμός των προς πώληση οικοπέδων ήταν 4 χιλιάδες 062 τον Ιούνιο και 4 χιλιάδες 209 τον Ιούλιο.

    Από τα οικόπεδα προς πώληση κατά την εν λόγω περίοδο, τα 2.638 ήταν οικόπεδα και τα 1.604 χωράφια κατάλληλα για οικοπεδοποίηση ή επένδυση. Το μερίδιο των οικοπέδων στο σύνολο των πωλήσεων γης ήταν 62,68%, ενώ το μερίδιο των αγρών ήταν 38,11%.

    «Περίπου το 78 τοις εκατό των πωλήσεων είναι ελληνοκυπριακές εκτάσεις»

    Το άρθρο καταλήγει λέγοντας τα εξής:

    «Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50,24% (2.638) των οικοπέδων και των αγρών που τέθηκαν προς πώληση είναι "εκτάσεις ισοδύναμης ιδιοκτησίας". Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν στο σύνολο προστεθούν οι "εκχωρημένες εκτάσεις" με 13,46% (571 τεμάχια), οι "εκτάσεις με αβέβαιους τίτλους ιδιοκτησίας " με 12,68% (538 τεμάχια) και οι "άλλες εκτάσεις" με 1,44% (61 τεμάχια), διαπιστώνεται ότι το 77,82% των εκτάσεων που τίθενται προς πώληση είναι εκτάσεις μη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας". Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των προς πώληση γαιών "τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας " στην αγορά ήταν 941 τεμάχια».

    (ΓΜ)

    [11] Εκδήλωση τουριστικής προβολής των κατεχομένων σε εμπορικό κέντρο στο Λονδίνο

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (22.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,fnMDRA3dMPGT5ILi9cPq2xaCx-jADNZsGz2kBlyqS2uc4Uu0isUf0HQHyVuXXLO8MD4Zecc7Ro04Un7vEvd0yPfkBxtHgPZpwHMGwiTU9XnLES6FIF2lw,,&typo=1), o λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου συμμετείχε σε εκδήλωση τουριστικής προβολής του κατοχικού καθεστώτος που πραγματοποιήθηκε στο εμπορικό κέντρο Westfield στο Δυτικό Λονδίνο.

    Η εκδήλωση «Westfield Shopping Mall 2023» πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μεταξύ 20-22 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων προώθησης και μάρκετινγκ ξένου τουρισμού, παρουσία του Ατάογλου και της «εκπροσώπου» του κατοχικού καθεστώτος στην βρετανική πρωτεύουσα, Τσιμέν Κεσκίν. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Οσμάν Κοράι Ερτάς.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τοπικές γεύσεις, χειροτεχνήματα και οπτικά και έντυπα διαφημιστικά.

    Ατάογλου: «Θα αυξήσουμε περαιτέρω την προώθηση για βόρειας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο»

    Σε δηλώσεις του, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι έκαναν διάφορες προωθητικές ενέργειες για να φέρουν τα κατεχόμενα ως τουριστικό προορισμό στο προσκήνιο στη βρετανική αγορά και έθιξαν τη σημασία της βρετανικής αγοράς.

    Ο Ατάογλου είπε επίσης ότι η προωθητική ταινία της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες πέρυσι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και ότι αναμένουν να δουν τους καρπούς αυτών των βημάτων φέτος.

    Εξηγώντας ότι προετοιμάζουν νέες διαφημιστικές και προωθητικές δραστηριότητες για τη βρετανική αγορά, ο Ατάογλου δήλωσε ότι θα αυξήσουν περαιτέρω την ενημέρωση για την κατεχόμενη Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    (ΓΜ)

    [12] Δηλώσεις Ουστέλ αναφορικά με την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

    Η Vatan (23.10.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Ουνάλ Ουστέλ επισκέφθηκε την κατεχόμενη Αμμόχωστο και το Τρίκωμο, συνοδευόμενος από στελέχη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενους υπουργούς.

    Επισημαίνοντας ότι πραγματοποίησαν μια ιστορική επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Ουστέλ δήλωσε:

    «Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια επίσκεψη στην ιστορία. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ στο γραφείο του. Είχαμε επίσης συνομιλίες με το Κόμμα του Νέου Αζερμπαϊτζάν του κ. Αλίγιεφ. Θα έχουμε υψηλού επιπέδου προσκεκλημένους από το Αζερμπαϊτζάν για τους εορτασμούς μας στις 15 Νοεμβρίου. Έχουν δημιουργηθεί γέφυρες. Οι δεσμοί μας γίνονται ισχυρότεροι. Το 2024, περισσότεροι τουρίστες και φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν ελπίζουμε ότι θα έρθουν στην ΤΔΒΚ».

    Αναφέροντας, επίσης, ότι οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες μεταξύ των «πανεπιστημίων Τουρκίας-ΤΔΒΚ-Αζερμπαϊτζάν» θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ο Ουστέλ είπε:

    «Τώρα αρχίζουμε σιγά-σιγά να ανοιγόμαστε στον κόσμο. Ενώ αυτές οι όμορφες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα, είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε τη χώρα μας για το μέλλον και να την κάνουμε πιο σύγχρονη. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με αποφασιστικότητα. Θα προετοιμάσουμε το κράτος μας με τρόπο που να ταιριάζει στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική ανάπτυξη του κατοχικού καθεστώτος και λέγοντας ότι άγγιξαν θέματα που δεν είχαν αγγιχτεί για χρόνια, όπως οι υποδομές (νέο παράνομο αεροδρόμιο, ηλεκτρική διασύνδεση), οι μεταρρυθμίσεις και οι υποδομές διαδικτύου (4.5G, δίκτυο οπτικών ινών), κάλεσε σε ενότητα για να πετύχουν το στόχο τους το 2027.

    (ΙΣ)

    [13] Παράνομη επίσκεψη Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (21.10.23) γράφει ότι αντιπροσωπεία του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης (?SO) με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ερντάλ Μπαχτσιβάν (Erdal Bah??van) επισκέφτηκαν τις κατεχόμενες περιοχές τα Κύπρου και πραγματοποίησαν επαφές.

    Συναντήθηκαν με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, με τον οποίο προέβησαν σε διαβουλεύσεις για αμοιβαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» με νέες επενδύσεις και εμπορικούς τομείς.

    Ο Ουστέλ εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχτηκε τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης στα κατεχόμενα και δήλωσε: «Η μητέρα πατρίδα μας είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας και η συνεργασία μας με τα επιμελητήρια που έχουν λόγο στην Τουρκική Δημοκρατία είναι πολύ σημαντική για εμάς [?] Μπορεί να είμαστε ένα μικρό νησί στη μέση της Μεσογείου, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση της στρατηγικής σημασίας της Κύπρου. Με τις κοινές εργασίες και τα έργα που θα πραγματοποιήσουμε μαζί σας, θα κάνουμε σταθερά βήματα προς τον στόχο μας για άνοιγμα στον κόσμο. Με το σύνθημα ‘τρία κράτη, ένα έθνος’, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιτύχουμε μια πολύ καλύτερη θέση στον τουρκικό κόσμο».

    «Κάθε επίσκεψη στην ΤΔΒΚ έχει μεγάλη σημασία και αξία για εμάς. Όσο σημαντικές είναι για εμάς η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, άλλο τόσο σημαντικές είναι για εμάς η Λευκωσία και η Κερύνεια», δήλωσε ο Μπαχτσιβάν, προσθέτοντας ότι η «ΤΔΒΚ δεν είναι πλέον η μικρή πατρίδα αλλά έχει γίνει αδελφό κράτος».

    Η αντιπροσωπεία του ?SO συναντήθηκε επίσης και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση, ο Μπαχτσιβάν είπε ότι υποστηρίζουν «τη δίκαιη υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού» και ότι ως Τουρκία θα είναι μαζί με την «ΤΔΒΚ» ως αδελφή χώρα τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, ενώ κατά τον αιώνα της Τουρκίας θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ», σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ ανέφερε ότι το «κράτος της ΤΔΒΚ» είναι σημαντικό για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περιοχή και ισχυρίστηκε ότι το κατοχικό καθεστώς έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα, τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, τα χωρικά ύδατα, τα δικαιώματα και τους δίκαιά τους, τη γαλάζια πατρίδα και τον εναέριο χώρο.

    Υποστηρίζοντας ότι τα τουρκικά κράτη έχουν επίσης σημαντική θέση όσον αφορά τις ενεργειακές συνδέσεις για την περιοχή, ο Τατάρ επεσήμανε ότι η «ΤΔΒΚ» έχει μεγάλη σημασία στη μεταφορά των φυσικών πόρων της περιοχής στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολιτική για «λύση δύο κρατών».

    Επιπρόσθετα, η Vatan (23.10.23) γράφει ότι η αντιπροσωπεία του ?SO πραγματοποίησε κοινή συνεδρίαση με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και παρέθεσαν διάσκεψη τύπου για να αξιολογήσουν τις επαφές τους στις κατεχόμενες περιοχές.

    Στη συνέντευξη Τύπου, την οποία παρακολούθησε σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων που ταξίδευαν με την αντιπροσωπεία από την Τουρκία, αξιολογήθηκαν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΤΔΒΚ και Τουρκίας, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή και η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

    Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης έκανε την τελευταία παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    Λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να αποκαλούμε την «ΤΔΒΚ μικρή πατρίδα» και ότι η «ΤΔΒΚ» έχει αναπτυχθεί και έχει γίνει πλέον «αδελφή πατρίδα» δήλωσε:

    «Μια πολύτιμη αδελφή... Μια αδελφή με τα δικά της αναπτυξιακά σχέδια... Είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την αδελφή. Θα αξιολογήσουμε αυτές τις πληροφορίες. Αν η Τουρκία είναι ο εγγυητής των Τουρκοκυπρίων, ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να είναι ο οικονομικός εγγυητής της ΤΔΒΚ».

    Αναφέροντας ότι θεωρούν την «ΤΔΒΚ» ως «στρατηγικό επιχειρηματικό εταίρο», ο Μπαχτσιβάν επεσήμανε τις εξελίξεις στην περιοχή και τη γεωγραφική θέση της Κύπρου και τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στην ενέργεια και στις υποδομές.

    (ΙΣ)

    [14] Αρχίζουν επιδιορθώσεις για αποκατάσταση των τειχών Λευκωσίας και Κερύνειας το 2024

    Η K?br?s (23.10.23) γράφει ότι σε σοβαρά επίπεδα έχουν φτάσει οι καταρρεύσεις και τα συντρίμμια στις ιστορικές δομές του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του Κάστρου της Κερύνειας και των Τειχών Λευκωσίας.

    «Η κατάσταση του Κάστρου της Κερύνειας και των Τειχών Λευκωσίας, [?] είναι κρίσιμη. Η μη έγκαιρη συντήρηση προκάλεσε την ερήμωση των ιστορικών κτιρίων. Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) παρενέβη σχετικά με τις καταρρεύσεις των ιστορικών τειχών που περιβάλλουν την πρωτεύουσα Λευκωσία. Έγινε διαγωνισμός για τα τείχη και ξεκίνησαν οι εργασίες. Στο ιστορικό Κάστρο της Κερύνειας, που έχει μια υπέροχη ενότητα με τη Μαρίνα Κερύνειας, πέτρες άρχισαν να πέφτουν από το κτίριο. Το 2024 θα γίνουν βήματα για την άθλια κατάσταση του ιστορικού κάστρου, το οποίο οι τουρίστες επισκέπτονται με θαυμασμό και βγάζουν δεκάδες φωτογραφίες», σημειώνει η εφημερίδα.

    Ο Τανκούτ Ριφκί, «διευθυντής του τμήματος αρχαιοτήτων και μουσείων», τόνισε ότι είναι ενήμεροι για τα συντρίμμια και τις καταρρεύσεις στο Κάστρο της Κερύνειας και ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

    Δηλώνοντας ότι θα ξεκινήσουν εργασίες εντός του 2024 για την αποκατάσταση των ιστορικών δομών, ο Ριφκί είπε: «Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για τις εργασίες, αλλά θα τις κάνουμε εντός της δικής μας δομής το 2024 και θα ξεκινήσουν οι επισκευές».

    Προέβη επίσης σε δηλώσεις σχετικά με την κατάρρευση και την καταστροφή των τειχών της Λευκωσίας και τόνισε ότι τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι τα τείχη έχουν καθαριστεί για αρχή.

    Ανέφερε πως το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εργάζεται για την αποκατάστασή των Τειχών της Λευκωσίας και πρόσθεσε ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις ζημιές.

    Κατέληξε λέγοντας ότι τα σημεία που κατέρρευσαν επισκευάζονται και οι εργασίες για την αρμολόγηση έχουν αρχίσει.

    (ΚΣ)

    [15] Αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (23.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,wZWnxWoD3vUhsfNQo86ELhN2sd3cgmxF8RbBzBMTJMTMoz6FCOCsA9YHPxStWSbOST2nY4UsOW-4oBIEMw4qJ0SiXrmXPfvi3pO9T-Tksh57sScNbNUS9YG&typo=1) γράφει ότι 143 κιλά περισσότερες ναρκωτικές ουσίες, σε σύγκριση με ολόκληρο το 2022 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές τους πρώτους 8 μήνες του 2023.

    Το 2022 κατασχέθηκαν συνολικά 122 κιλά, ενώ τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους 265 κιλά, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν κάνναβη (263 κιλά).

    (ΙΣ)

    [16] Στα κατεχόμενα το φετινό τουρνουά του European Poker Tour

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (22.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,RviYB0I8AAw92-YreVdxWis6FaKlTVzOOzySPtWe0rQIdPNcSrGpfklmDitiL4WBjl6bqHettleXrdWxUNCILzfLBqG6VBKrR0aUdc8Zp0j4ocXKvmlK&typo=1), το ετήσιο τουρνουά του European Poker Tour πραγματοποιήθηκε φέτος στα κατεχόμενα.

    Το φετινό τουρνουά πραγματοποιήθηκε στο καινούργιο ξενοδοχείο του ομίλου Merit, το Μerit Royal Diamond Hotel στον κατεχόμενο Καραβά.

    Υπολογίζεται ότι με αφορμή το τουρνουά επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα πάνω από 5000 τουρίστες από 60 διαφορετικές χώρες.

    (ΓΜ)

    [17] Συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στο 2ο Συνέδριο Γενικών Εισαγγελέων ΟΤΚ

    Η K?br?s (21.10.23) γράφει ότι στο 2ο Συνέδριο των Γενικών Εισαγγελέων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που διεξάγεται στην Άγκυρα μεταξύ 23 και 26 Οκτωβρίου 2023 συμμετέχει η λεγόμενη γενική εισαγγελία του κατοχικού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με δήλωση της «εισαγγελίας», το θέμα του συνεδρίου θα είναι οι Νομικές Ρυθμίσεις στις Χώρες στο Θέμα της Διεθνούς Νομικής Αρωγής και οι Πρακτικές, οι Δυσκολίες που Αντιμετωπίζονται και Τρόποι Λύσης.

    Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος αντιπρόσωποι της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν,, της Κιργισίας, του Ουζμπεκιστάν και της κατεχόμενης Κύπρου.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Διπλωματικές επαφές Ερντογάν για τη Γάζα

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRTHaber (21.10.23 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (?smail Heniyye).

    Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα και ότι οι τραυματίες θα μπορούν να περιθάλπονται στην Τουρκία, αν χρειαστεί, και ότι η Τουρκία επιδιώκει την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.

    Επανέλαβε ότι μια μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διαρκή ειρήνη στη διεθνή σκηνή.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την οποία συζητήθηκαν η κατάσταση στη Γάζα, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποτροπή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αθώους πολίτες.

    Ο Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την οποία εκτός από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, συζητήθηκαν και οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

    Επιπρόσθετα, τα ίδια θέματα συζήτησε ο Έρντογαν και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα Yoweri Museveni και τον Πρόεδρο των Μαλδίβων Mohammed Muizzu, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη χώρα του.

    (ΙΣ)

    [02] Μπαχτσελί: «Ειρηνευτική διαδικασία στη Παλαιστίνη, με βάση το Κυπριακό μοντέλο»

    Η Cumhuriyet (21.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,OJAUj5fUJUdCyEKzs833xFSwHWRbr0FKFKDrqRaGC4taakqGiUmcD0DHQKnRnw7UKWL2vpxXzMaAR1ipiqQDki6Lr5k0QK7MmNl0gOtIFXxn1WoaF9WMWbWrN&typo=1) γράφει ότι ενώ ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι: «Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός 24 ωρών, η Τουρκία θα πρέπει να παρέμβει γρήγορα. Είναι κληρονομιά των προγόνων μας να αναλάβουμε την αποστολή της προστασίας και της φροντίδας της Γάζας».

    Επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές του MHP, η Cumhuriyet αναφέρει ότι πίσω από τις δηλώσεις του Μπαχτσελί «κρύβεται ο στόχος της εγκαθίδρυσης μιας εγγυητικής δύναμης στην Παλαιστίνη υπό την ηγεσία της Τουρκίας».

    Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη Διάσκεψη Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το Σάββατο, στην οποία πρότεινε έναν νέο μηχανισμό εγγυήσεων στο παλαιστινιακό ζήτημα, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο», οι πηγές του MHP αναφέρουν την Κύπρο ως παράδειγμα για την εγκαθίδρυση μιας «εγγυοδοσίας» υπό την ηγεσία της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα.

    Οι πηγές του MHP έφεραν ως παράδειγμα τη Συνθήκη της Ζυρίχης, η οποία υπογράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1959 και υποστήριξαν ότι στην Παλαιστίνη «θα μπορούσαν να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των μερών υπό την ηγεσία της Τουρκίας και να αναπτυχθούν τουρκικά στρατεύματα για τη διαχείριση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή».

    «Η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1516 έως το 1917. Στις 2 Νοεμβρίου 1917, μετά τη δημοσίευση της Διακήρυξης Μπάλφουρ, η Παλαιστίνη τέθηκε υπό την εντολή της Βρετανίας μόλις το 1920. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η βάση της Τουρκίας είναι το 1917. Η περιοχή ήταν υπό τουρκική κυριαρχία μέχρι το 1917. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μια γη στην οποία η Τουρκία είναι ξένη, αλλά, όπως το θέτει ο Πρόεδρος Μπαχτσελί, ‘η κληρονομιά των προγόνων μας’», υποστηρίζουν οι πηγές του MHP και διερωτώνται «αν η Τουρκία είναι ξένη προς την περιοχή τότε τι σχέση έχουν δυτικές χώρες όπως η ΗΠΑ και η Γαλλία».

    Οι ίδιες πηγές κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι «προτιμά να σιωπά για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα».

    Επίσης, ισχυριζόμενες ότι η Παλαιστίνη είναι μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πηγές του MHP ανέφεραν:

    «Το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, θέλει να αλλάξει αυτή τη γεωγραφία. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει την Τουρκία μέσω της Συρίας. Η Τουρκία έχει τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PYD και το YPG στην περιοχή αυτή. Αυτό φτάνει επίσης μέχρι την ‘ένωση’ τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PYD και το YPG στη βόρεια Συρία με το Ισραήλ, που στη συνέχεια απειλεί την ασφάλεια πρώτου βαθμού της Τουρκίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, εμείς, ως κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».

    (ΙΣ)

    [03] Νέος εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRTHaber (21.10.23 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Οντζού Κετσιελί (?nc? Ke?eli) διορίστηκε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Πριν από τον Ke?eli, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν ο πρέσβης Τανζού Μπιλγκίτς (Tanju Bilgi?), ο οποίος διορίστηκε ως πρέσβης της Τουρκίας στη Μόσχα.

    Ο Κετσελί γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1978 και ξεκίνησε την καριέρα του στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2005. Έχει εργαστεί στο εξωτερικό στις τουρκικές πρεσβείες στην Ουάσιγκτον και στο Μπακού, υπηρέτησε πιο πρόσφατα ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

    Πριν από το διορισμό του ως Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Κετσελί εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, Ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού, Αναπληρωτής Υφυπουργός Διμερών Πολιτικών Σχέσεων και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για τη Μέση Ανατολή στην Άγκυρα.

    Πριν από την ένταξή του στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Κετσελί εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ως ακαδημαϊκός. Έχει πτυχίο πολιτικών επιστημών, μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Kent στο Canterbury και διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Bilkent.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 23 October 2023 - 12:43:40 UTC