Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-10-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 210/2023 24.10.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μπορούν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σε Ντουμπάι και Σιγκαπούρη, λέει ο Τατάρ
  • [02] Επαφές Τατάρ στο Αφιόν Καράχισαρ
  • [03] Παραχωρούν αβέρτα κατ’ εξαίρεση «υπηκοότητες»
  • [04] «Θύματα απάτης τα παιδιά μεικτών γάμων», αναφέρει δημοσίευμα
  • [05] Το κατοχικό καθεστώς εκπροσωπήθηκε σε Διεθνή Έκθεση στη Βαρκελώνη
  • [06] Στη σύνοδο της Ένωσης Δήμων του Τουρκικού Κόσμου ο Όζτσιναρ
  • [07] Δημοσίευση της «συμφωνίας» Τουρκίας-κατεχομένων για τα διπλώματα οδήγησης
  • [08] Με συμμετοχή ξένων παρατηρητών άσκηση έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα
  • [09] Απέρριψαν πρόταση του CTP για τους Τουρκοκύπριους που απαγορεύεται η είσοδός τους στην Τουρκία
  • [10] Πρόσκληση της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων αθλητικογράφων στην 86η Συνέλευση της AIPS
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντίδραση Τατάρ στην άφιξη Γερμανών στρατιωτών στην Κύπρο
  • [02] Πράσινο φως σε Σουηδία για ΝΑΤΟ
  • [03] Συμμετοχή Τούρκου ΥΠΕΞ στην πλατφόρμα συνεργασίας για το Νότιο Καύκασο
  • [04] Μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη διοργανώνει το ΑΚΡ
  • [05] Παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Γκαμπάρ και οικονομικά οφέλη
  • [06] «Ξένος στρατός σημαίνει κατοχή»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μπορούν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σε Ντουμπάι και Σιγκαπούρη, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (24.10.23) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι όσα πέτυχε τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχουν μεγάλη ιστορική σημασία και είναι μια διαδικασία γεμάτη υπηρεσία προς την εθνική τους υπόθεση από την άποψη της υιοθέτησης και στήριξης μιας «σημαντικής νέας πολιτικής», της ενίσχυσης της «πολιτικής των δύο κρατών» και του γεγονότος ότι τα κράτη του κόσμου είδαν τις «πραγματικότητες» στο νησί, έστω και αν δεν αναγνωρίζεται το «κράτος» τους, πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την εκλογή του στη λεγόμενη προεδρία.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι με την στήριξη της Τουρκίας ενισχύθηκε η «νέα εθνική πολιτική» τους και ότι τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν πολύ σημαντικά βήματα που δεν μπορούν να υποτιμηθούν καθόλου όταν κοιτάξει κανείς την ιστορική προοπτική της Κύπρου και τις επιτυχίες των τελευταίων 60 χρόνων, κάνοντας λόγο για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, την έκκληση του Προέδρου Έρντογαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, την ένταξη στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το καθεστώς του παρατηρητή, την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και την συνεργασία με την Τουρκία σε όλους τους τομείς.

    «Συμπληρώσαμε τον τρίτο μας χρόνο στο καθήκον. Θα υπερασπιστούμε την ΤΔΒΚ πάντοτε για την επιβίωση του κράτους, το μέλλον του, την ενίσχυση της θεσμικής του δομής και τη συνέχιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του την οποία νοσταλγεί ο λαός», είπε ο Τατάρ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν θα υπάρξει ποτέ αποτέλεσμα από μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και ότι έθεσε στην ημερήσια διάταξη τη λύση δύο κρατών, την οποία στηρίζει και η Τουρκία.

    Υπενθυμίζοντας ότι υποστήριζε αυτή την πολιτική από την περίοδο που ήταν «πρωθυπουργός» και κέρδισε τις «προεδρικές εκλογές» προβάλλοντας αυτή τη θέση, ο Τατάρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» εντάχθηκε στον ΟΤΚ ως παρατηρητής με το «συνταγματικό» της όνομα και ισχυρίστηκε ότι η «λύση των δύο κρατών» άρχισε να τυγχάνει αποδοχής, βρήκε έδαφος και έχει ριζώσει.

    Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να εργάζονται και να διεξάγουν επαφές για ενίσχυση της «νέας πολιτικής» και περαιτέρω ρίζωμά της και για να κερδίσει έδαφος η εθνική πολιτική.

    Υποστήριξε ακόμη ότι παντού στην Τουρκία αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την «ΤΔΒΚ» και ότι ο ίδιος δίνει διαλέξεις και σεμινάρια και καλείται σε συναντήσεις, στις οποίες αφιερώνει χρόνο για να κάνει την φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού» να ακουστεί.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ είπε ότι έγινε δεχτός από τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ ως «πρόεδρος της ΤΔΒΚ» και εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο το οποίο εφαρμόζεται κατά την υποδοχή αρχηγών κρατών.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ χαρακτήρισε ελπιδοφόρο για το μέλλον το γεγονός ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για το «κράτος της ΤΔΒΚ», παρά το ελληνοκυπριακό και ελληνικό λόμπι, κατά την έκφρασή του.

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για να πάρει η «ΤΔΒΚ» τη θέση της στον τουρκικό κόσμο, ο Τατάρ είπε ότι η επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση θα μεταφέρει σε λαμπρότερο μέλλον τον τουρκοκυπριακό «λαό» και επεσήμανε τη σημασία της στήριξης αυτής της «νέας πολιτικής» από ολόκληρο τον «λαό».

    Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι αναφορές σε ομοσπονδία αποδυναμώνουν την «εθνική ενότητα» και πρόσθεσε ότι δεν θα εγκρίνουν μια διαδικασία, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Υποστηρίζοντας ότι καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα τη σημασία της εθνικής ενότητας, της κυριαρχίας και του κράτους όταν κοιτάζουν τους πολέμους στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο ορθός δρόμος είναι η εθνική ενότητα και ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να μετατρέψουν την κατεχόμενη Κύπρο σε πόλο έλξης σε κάθε τομέα στην περιοχή, όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη, υπερασπιζόμενοι περισσότερο την «ΤΔΒΚ».

    Κατέληξε λέγοντας ότι ευχή του είναι να συσταθούν ακόμα πιο στενές σχέσεις με την Τουρκία και να αναπτυχθεί η «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς, επισημαίνοντας ότι η αναγνώριση μπορεί να καθυστερήσει, όμως κοιτάζουν το μέλλον με ασφάλεια και ηρεμία και εργάζονται για την ευημερία του «λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επαφές Τατάρ στο Αφιόν Καράχισαρ

    Σύμφωνα με την Κ?br?s (24.10.23), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αφιόν Καράχισαρ επισκέφθηκε την Δευτέρα o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και συμμετείχε σε συνάντηση με επιχειρηματικό κόσμο, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία.

    Στη συνάντηση παρών ήταν και ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουργκάϊ Ντενίζ.

    Μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στο Αφιόν Καραχισάρ, σημειώνοντας ότι οι επισκέψεις είναι σημαντικές για την ενίσχυση των σχέσεων τους.

    Υποστηρίζοντας ότι θέλουν να δημιουργήσουν πολύ καλύτερες σχέσεις σε κάθε τομέα με τη «μητέρα πατρίδα», όπως αποκάλεσε την Τουρκία, και να βαδίσουν πιο δυνατά στο μέλλον αυτές τις μέρες που γιορτάζουν την επέτειό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός κρατείται απομονωμένος και αυτό είναι μεγάλη αδικία», όπως ανέφερε.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας, ο Τατάρ δήλωσε ότι επιθυμούν την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της γεωργίας και της βιομηχανίας.

    Δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι μια πολύ πλούσια χώρα με τον πολιτισμό και την ιστορία της και επομένως όλοι πρέπει να την επισκεφθούν, ο Τατάρ επεσήμανε τις ομορφιές της «ΤΔΒΚ», αλλά και τη δυνατή δομή του «εκπαιδευτικού συστήματος».

    Αναφερόμενος στο «εθνικό αγώνα» που διεξάγουν για χρόνια με τη στήριξη της Τουρκίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει σήμερα το δικό του «κράτος» και εξήγησε ότι θα συνεχίσουν την «πολιτική για λύση δυο κρατών».

    Αναφερόμενος στις επαφές του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ υποστήριξε «ότι θα συνεχίσουν να κατέχουν ισχυρή θέση ως τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο με το σύνθημα ‘ένα έθνος, τρία κράτη’».

    Συναντήθηκε και με βετεράνους πολεμιστές

    Εξάλλου, όπως μετέδωσε ο παράνομος Bayrak (23.10.23 BRTK), κατά τις επαφές του στο Αφιόν Καράχισαρ, ο Τατάρ συναντήθηκε και με βετεράνους που συμμετείχαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, υποστήριξε ότι το γεγονός ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός ζει σήμερα σε ειρήνη, γαλήνη και ασφάλεια, κάτω από την ομπρέλα του κράτους του και της σημαίας του, οφείλεται στους μάρτυρες και τους αγωνιστές», και επεσήμανε ότι «η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στη Γαλάζια Πατρίδα οφείλεται στους μάρτυρες και τους βετεράνους».

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» βίωσε τη δεκαετία του 1960 αυτό που συνέβη στην Ουκρανία και τώρα στην Παλαιστίνη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ενώ κάποιοι δηλώνουν ότι «οι εγγυήσεις είναι ξεπερασμένες», ότι «αυτό που συνέβη στο παρελθόν δεν θα ξανασυμβεί», και ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για Τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο», εντούτοις, τα γεγονότα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι επιθετικοί σε οποιαδήποτε εποχή και ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε σφαγές.

    «Οι Μεχμετζίκ [Σημείωση μεταφραστή: Ο τουρκικός στρατός], είναι η εγγύηση μας και δεν πρόκειται να εγκρίνουμε την αποχώρησή τους από το νησί», δήλωσε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι Τουρκία και «ΤΔΒΚ» είναι «σαν το νύχι με το κρέας».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι με τα βήματα που κάνει η Τουρκία οδεύουν προς το δρόμο της αναγνώρισης και ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» μπορεί να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, μετά την έκκληση Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση και την ένταξή τους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

    Τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους βετεράνους, υποστηρίζοντας ότι «μαζί με την Τουρκία, έγραψαν ένα έπος».

    (ΑΚ)

    [03] Παραχωρούν αβέρτα κατ’ εξαίρεση «υπηκοότητες»

    Η Avrupa (24.10.23) γράφει ότι «από 50 και 100 κατ’ εξαίρεση υπηκοότητες διανέμονται τις τελευταίες ημέρες» στα κατεχόμενα. Σε παραπολιτικό της σχόλιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι από τη μια παραχωρούνται «υπηκοότητες» και από την άλλη το δικαίωμα σε ξένους να αγοράζουν περιουσίες. Προσθέτει και τα εξής:

    «Το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται μόνο γι’ αυτό. Επισκέφθηκε τον αρμόδιο για τη διανομή υπηκοοτήτων ‘υπουργό εσωτερικών’, Ντουρσούν Ογούζ, ο πολιτιστικός σύνδεσμος Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος ηγήθηκε του λιντσαρίσματος στις 22 Ιανουαρίου [Σημείωση μεταφραστή: Εννοεί την επίθεση με πέτρες που έγινε κατά της εφημερίδας στις 22 Ιανουαρίου 2018]. Και ο ίδιος ο Ογούζ είναι μέλος του συνδέσμου των καταγόμενων από τη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος οργάνωσε το φασιστικό λιντσάρισμα στις 22 Ιανουαρίου. Και ο πρόεδρος του συνδέσμου, Μουράτ Τζιβελέκ ήταν μπροστάρης στο λιντσάρισμα στις 22 Ιανουαρίου. Μήπως έδωσε τον κατάλογο εκείνων που θα γίνουν ‘πολίτες της ΤΔΒΚ’ στον Ντουρσούν Ογούζ ο σύνδεσμος των οργανωτών του λιντσαρίσματος της 22ας Ιανουαρίου;»

    Mέσα σε 10 μήνες 341 άτομα έλαβαν τη λεγόμενη υπηκοότητα

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Havadis (24.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgenctv.com&c=E,1,Xuk-NBhdLp6rCeiOqRDWAmsWbsWp6VbxHjOR30fKVrwRNGOkxGywUR-MiC0tWNhuJ70SCNARuf40RiocMcJIaTv6K2lEt20b-v750JuX1SNLv3LVlb67dy7Vv-&typo=1), το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μέσα σε 10 μήνες τη χορήγηση της λεγόμενης υπηκοότητας σε 341 άτομα.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2023, η λεγόμενη υπηκοότητα χορηγήθηκε σε 50 άτομα σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του άρθρου 6 του «νόμου περί αλλοδαπών και μετανάστευσης , τον Μάιο σε 208, τον Σεπτέμβριο σε 17 και τον Οκτώβριο σε 66.

    Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι από την 1η Οκτωβρίου έχει αρθεί η απόφαση απέλασης για 15 άτομα. Τέλος, ήρθη η απόφαση εισόδου στα κατεχόμενα σε 7 άτομα εκ των οποίων οι 4 είναι πληγέντες στο σεισμό της 7ης Φεβρουαρίου.

    (Ι/Τσ./ ΓΜ.)

    [04] «Θύματα απάτης τα παιδιά μεικτών γάμων», αναφέρει δημοσίευμα

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (24.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,Fy15Soqthxtr7jAE4oMO8WG9hpPqJMySep6lVyAEEC9F5wMtpZq3qEBvjoRulsk1gfmXwBvnI9fPIqceMwAcYBps2SqArJp5ojFlzRFaFjMGNmA,&typo=1) γράφει ότι τα παιδιά μεικτών γάμων γίνονται συχνά θύματα απάτης από απατεώνες που τους υπόσχονται να τους βοηθήσουν για έκδοση ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι αμοιβής.

    Το δημοσίευμα αναφέρει η έλλειψη λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεικτών γάμων, δίνει στους απατεώνες την ευκαιρία να τα εκμεταλλεύονται και να μετατρέπουν το μπλοκάρισμα των διακοινοτικών συνομιλιών σε πηγή εισοδήματος παίρνοντας χρήματα από άτομα που είναι θύματα μεικτών γάμων με την υπόσχεση της «έκδοσης ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Όπως σημειώνεται, οι απατεώνες δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές, υπόσχονται σε παιδιά μεικτών γάμων την «έκδοση ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και υποστηρίζουν ότι μπορούν να επιταχύνουν ή/και να διευθετήσουν το γραφειοκρατικό έργο στα επίσημα τμήματα έναντι ορισμένης αμοιβής.

    Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι τα παιδιά μεικτών γάμων τόνισαν για μια ακόμη φορά την ανάγκη να παρακολουθούνται στενά οι δικαστικές διαδικασίες που διεξάγονται για το θέμα και δήλωσαν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, θα μπορούσε να επιλυθεί στη βάση της κοινωνικής συμφιλίωσης και των καλών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΑΚ)

    [05] Το κατοχικό καθεστώς εκπροσωπήθηκε σε Διεθνή Έκθεση στη Βαρκελώνη

    Όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (24.10.23, BRTK), στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη, εκπροσωπήθηκε το κατοχικό καθεστώς από την «πρόεδρο της επιτροπής για καταπολέμηση των ναρκωτικών της πρωθυπουργίας», Τεϊφέ Τετζέλ Χατίπογλου.

    Η Χατίπογλου προέβη σε παρουσίαση στο συνέδριο με θέμα «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη χρήση παράνομων ουσιών στη Βόρεια Κύπρο: Η διάδοση των τυχερών παιχνιδιών (τζόγου) μεταξύ των μαθητών γυμνασίου» και εξήγησε στη διεθνή κοινότητα τις προσπάθειες που καταβάλλει η «ΤΔΒΚ» στον τομέα της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.

    (ΑΚ)

    [06] Στη σύνοδο της Ένωσης Δήμων του Τουρκικού Κόσμου ο Όζτσιναρ

    Σύμφωνα με την K?br?s (24.10.23), ο «πρόεδρος» της λεγόμενης ένωσης τουρκοκυπριακών δήμων και «δήμαρχος» της κατεχόμενης Μόρφου, Μαχμούτ Όζτσιναρ συμμετείχε στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Δήμων του Τουρκικού Κόσμου (ΤDBB) που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

    Όπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα και προσδοκίες του Τουρκικού Κόσμου.

    Υπενθυμίζεται ότι η TDBB ιδρύθηκε το 2003 με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    (ΓΜ)

    [07] Δημοσίευση της «συμφωνίας» Τουρκίας-κατεχομένων για τα διπλώματα οδήγησης

    Η Vatan (24.10.23) γράφει ότι στη λεγόμενη εφημερίδα της κυβερνήσεως του κατοχικού καθεστώτος δημοσιεύθηκε η τροποποίηση της «συμφωνίας» για τα διπλώματα οδήγησης μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.

    Ο «νόμος» για την τροποποίηση της «συμφωνίας» μεταξύ της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων και της τουρκικής κυβέρνησης για την αμοιβαία αναγνώριση και ανταλλαγή των εθνικών αδειών οδήγησης/άδειες οδήγησης (κύρωση) δημοσιεύθηκε στην «εφημερίδα της κυβερνήσεως» και ανακοινώθηκε.

    (ΓΜ)

    [08] Με συμμετοχή ξένων παρατηρητών άσκηση έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα

    Όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (24.10.23 BRTK), αρχίζει σήμερα στα κατεχόμενα η κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Μάρτυρας Ανθυπολοχαγός Caner G?nyeli», μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    Η διεξαγωγή της άσκησης ανακοινώθηκε σε διάσκεψη Τύπου που έγινε στο γραφείου Τύπου της «διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας», όπου αναφέρθηκε ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα «από τις χερσαίες δυνάμεις», την «αεροπορία» και τις «ναυτικές δυνάμεις», τόσο από τα κατεχόμενα όσο και από την Τουρκία.

    Όπως σημειώθηκε στη διάσκεψη Τύπου, η χερσαία φάση της άσκησης θα διεξαχθεί σήμερα και η θαλάσσια φάση θα διεξαχθεί αύριο στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Ο υποστράτηγος Οσμάν Αϊντάτς, δίνοντας λεπτομέρειες για την άσκηση, υποστήριξε ότι σκοπός της είναι η βελτίωση των διαδικασιών συντονισμού και συνεργασίας των δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης, η εκπαίδευση του προσωπικού έρευνας και διάσωσης και η προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», στο πλαίσιο της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Από την Τουρκία θα συμμετέχουν στην άσκηση 4 ιπτάμενα μέσα και 1 πλωτό μέσο και δύο ομάδες διάσωσης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ενώ από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας θα συμμετάσχουν 10 ιπτάμενα μέσα, 9 πλωτά μέσα και 5 ομάδες διάσωσης.

    Στη φετινή άσκηση, αναμένεται να συμμετέχουν παρατηρητές από το Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη, το Σουδάν, το Κατάρ, το Κόσοβο, τις Φιλιππίνες και το Τζιμπουτί.

    (ΑΚ)

    [09] Απέρριψαν πρόταση του CTP για τους Τουρκοκύπριους που απαγορεύεται η είσοδός τους στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,BpofhcdnNzd0JyIllLbieS6v2eyTOtCS5FsUB7IoFL1v-lNw-uMNg1DRrUfqA-dtDGBzXIyJkQMxPkiyrMlPEBZkPOhIzLVgbV1EBbxTZ1RE4kBQxfsDRPg,,&typo=1), η πρόταση για σύσταση «κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας» σχετικά με τους Τουρκοκύπριους στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία την Τρίτη στην λεγόμενη βουλή με τις ψήφους των «βουλευτών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).

    Η πρόταση κατατέθηκε από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και ανεξάρτητους «βουλευτές» και απορρίφθηκε από τα κόμματα που συμμετέχουν στη λεγόμενη κυβέρνηση.

    Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσεότι ως «κυβέρνηση» θα αναλάβουν πρωτοβουλία για διερεύνηση αυτού του θέματος.

    Ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη εφόσον η λεγόμενη κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα από κοινού με την αντιπολίτευση.

    Η «κοινοβουλευτική ομάδα» του CTP και 2 ανεξάρτητοι «βουλευτές» είχαν καταθέσει πρόταση στη λεγόμενη βουλή για τη σύσταση «επιτροπής» με θέμα τη «διερεύνηση των λόγων για τους οποίους δεν επιτρέπεται σε ορισμένους πολίτες της ΤΔΒΚ να εισέλθουν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και τρόποι επίλυσης του προβλήματος».

    Η λεγόμενη κυβέρνηση αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία θα πρέπει να καταφύγουν σε «ένδικα μέσα», γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι ωστόσο, οι Τουρκοκύπριοι που καταφεύγουν σε «ένδικα μέσα» ή στην λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στην κατεχόμενη Λευκωσία δεν λαμβάνουν απάντηση.

    Μέχρι σήμερα, έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία σε 12 Τουρκοκύπριους με επίκληση στους κώδικες περιορισμού G - 82 και N - 82.

    (ΓΜ)

    [10] Πρόσκληση της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων αθλητικογράφων στην 86η Συνέλευση της AIPS

    Η Yeni D?zen (24.10.23) γράφει ότι ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων αθλητικογράφων («KTSYD») επισκέφθηκαν την Ένωση Αθλητικογράφων της Τουρκίας (TSYD).

    Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της TSYD Ογούζ Τονσίρ (O?uz Tonsir) ανάφερε ότι η επίσκεψη σύσσωμου του «διοικητικού συμβουλίου» της «KTSYD» στα γραφεία της ένωσης στην Κωνσταντινούπολη δείχνει την ενότητα τους και πρόσθεσε πως ό,τι σκέφτονται και υλοποιούν στα παραρτήματά τους στη Σμύρνη, την Άγκυρα και αλλού, τις ίδιες πρωτοβουλίες θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν μαζί και για την KTSYD.

    Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία ο πρόεδρος της «KTSYD» Νετζατί Όζσοι (Necatin ?zsoy) να τον συνοδεύσει στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Αθλητικογράφων (AIPS) που θα πραγματοποιηθεί το 2024 στην Ισπανία.

    Απαντώντας, ο Όζσοι ανέφερε ότι τα μέλη τους είχαν μια προσδοκία στο θέμα της AIPS και ότι θα ήταν τιμή του να πάνε μαζί στην Ισπανία.

    Κατόπιν τούτου, ο Όζσοι είπε ότι θα κάνουν την απαραίτητη αλληλογραφία για να μεταβούν μαζί στην 86η Συνέλευση της AIPS, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου 2024.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντίδραση Τατάρ στην άφιξη Γερμανών στρατιωτών στην Κύπρο

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.10.23, aa.com.tr), τη θέση ότι δεν συνάδει με τις Διεθνείς Συμφωνίες η έλευση ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, χωρίς την έγκριση και την άδεια της «ΤΔΒΚ» και της εγγυήτριας Τουρκίας εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Σε δηλώσεις του σε ανταποκριτή του πρακτορείου, ο Τατάρ αντέδρασε στην άφιξη στρατιωτών των γερμανικών μονάδων ειδικών δυνάμεων «στις περιοχές που ελέγχονται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου», όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας τα εξής: «Είναι ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες για ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να έρθουν στο νησί χωρίς την δική μας άδεια και έγκριση, αφού εμείς είμαστε εταίροι και η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Υπενθυμίζοντας ότι στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, ο Τατάρ αναφέρθηκε στην άφιξη στρατιωτών των Γερμανικών ειδικών δυνάμεων στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι όχι μόνο στρατιώτες της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών, δεν μπορούν να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Κύπρο, χωρίς την έγκριση και άδεια της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στις Συμφωνίες Εγγυήσεων Ζυρίχης-Λονδίνου, ο Τατάρ σημείωσε ότι παρακολουθούν στενά το θέμα της στρατιωτικής κινητικότητας που παρατηρείται στην ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή και βρίσκονται σε πλήρη διαβούλευση με την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνεται για κάθε στρατιωτική εξέλιξη στην Κύπρο γενικότερα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Είναι ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες να έρχονται ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί χωρίς την άδεια και την έγκριση της Τουρκίας που είναι ο εγγυητής της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δική μας. Δεν έχει σημασία αν είναι η Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εγγυητές της Κύπρου είναι η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα. Πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτό».

    «Οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν τις βάσεις»

    Επισημαίνοντας ότι οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο βρίσκονται στο νησί στο πλαίσιο των συμφωνιών, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν τις βάσεις. Ενώ αυτές οι βάσεις χρησιμοποιούνται για τα εθνικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να είναι με τρόπο που να μην βλάπτει τους Τούρκους και τους Έλληνες στην Κύπρο».

    (ΑΚ)

    [02] Πράσινο φως σε Σουηδία για ΝΑΤΟ

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.10.23 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το Πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

    Σε ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιήθηκε η ακόλουθη δήλωση: «Το Πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφηκε από τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Οκτωβρίου 2023 και παραπέμφθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας».

    (ΙΣ)

    [03] Συμμετοχή Τούρκου ΥΠΕΞ στην πλατφόρμα συνεργασίας για το Νότιο Καύκασο

    Το NTV (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fntv.com.tr&c=E,1,ORX-MEyPWU4qmrrFq8AigGGuE1ZvD0bUnTWcAvfzDVZaFs52JFe17YIQw8SVlF3pWAiSOa1QUg-vS0K4D-O2LAbRJ4oHYleSVgZc-kBtBkBEdLk4OSIWwNDfvKha&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν συμμετείχε στη δεύτερη συνάντηση της Πλατφόρμας Περιφερειακής Συνεργασίας για την εγκαθίδρυση μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη. Μετά τη συνάντηση, ο Φιντάν συναντήθηκε με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραϊσί.

    Κατά τη συνάντηση, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έδωσαν έμφαση στην οικονομική συνεργασία για την ευημερία της περιοχής του Καυκάσου, ενώ στην τελική δήλωση της συνάντησης έκαναν έκκληση να μην στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα.

    Επίσης, αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

    (ΙΣ)

    [04] Μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη διοργανώνει το ΑΚΡ

    Η Birg?n (23.10.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,M4kjMwCglJjx19Z61ri-HDZPZhXrLgsASQMDcBJ0ui7ZT0nEKJyRqwaBcaeyvPvKq1QYnuY9Cq2VFM5wxceV04NPEPMjTLiEytCs8bGWRg,,&typo=1) γράφει ότι η προεδρία της επαρχιακής επιτροπής Κωνσταντινούπολης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα διοργανώσει «Μεγάλο Συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη» στο αεροδρόμιο Ατατούρκ το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Δημοκρατίας.

    Στο συλλαλητήριο, το οποίο θα διοργανωθεί με σκοπό να «τραβήξει την προσοχή στις ισραηλινές θηριωδίες», όπως αναφέρεται, αναμένεται να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που συγκροτούν τη Λαϊκή Συμμαχία, ήτοι ο Πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Πρόεδρος του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP), Μουσταφά Ντεστιτσί, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας (SP) Φατίχ Ερμπακάν, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ελεύθερης υπόθεσης (H?DAPAR) Ζεκερίγια Γιαπιτσίογλου και ο Πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), Οντέρ Ακσιακάλ.

    (ΙΣ)

    [05] Παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Γκαμπάρ και οικονομικά οφέλη

    Η Sabah (24.10.23, sabah.com.tr) γράφει ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) ανέφερε ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στο όρος Γκαμπάρ έχει φθάσει τα 25 χιλιάδες βαρέλια. «Ο στόχος μας μέχρι το τέλος του έτους είναι να αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή μας στα 35 χιλιάδες βαρέλια μόνο από το έργο Γκαμπάρ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της TPAO Μελίχ Χαν Μπιλγκίν (Melih Han Bilgin) και πρόσθεσε:

    «Ο στόχος μας για το τέλος του 2024 είναι 100 χιλιάδες βαρέλια ημερήσιας παραγωγής μόνο από το έργο Γκαμπάρ. Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για την υλοποίηση αυτού του στόχου».

    Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ (Mehmet ?im?ek), με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τόνισε τη συμβολή της παραγωγής πετρελαίου στο Γκαμπάρ στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αναφέροντας το εξής:

    «Η παραγωγή πετρελαίου στο Γκαμπάρ θα καλύψει το 10% των αναγκών της χώρας μας το 2024. Έτσι, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί μόνιμα και η συσσώρευση αποθεμάτων θα επιταχυνθεί. Μέχρι το 2026, η συνολική παραγωγή πετρελαίου θα φθάσει σε επίπεδο που θα καλύπτει το 18% των αναγκών μας».

    (ΙΣ)

    [06] «Ξένος στρατός σημαίνει κατοχή»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο η Cumhuriyet (24.10.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,7B4cfWY8QRjbORNUcwwUreuo4R2ND-9qcoLOcRsB95ncrtN2kQlZ6hTDSqwogIhBEVoH145UbeLXmxVmabKbfwqQoYHLQjqKpKYpAYOCus6o3f7DO70-N1NPP0&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις του Οζγκιούρ Τσελίκ (?zg?r ?elik) προέδρου της επαρχιακής επιτροπής Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αντιδρώντας στο προεδρικό διάταγμα που προβλέπει παράταση της θητείας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία για δύο ακόμη χρόνια, ο Τσελίκ ανέφερε:

    «Το CHP υποστηρίζει κάθε είδους αγώνα κατά της τρομοκρατίας χωρίς μεν και χωρίς αλλά. Το εν λόγω διάταγμα ανοίγει το δρόμο για την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία, πιο συγκεκριμένα, ανοίγει το δρόμο για τις μπότες των ξένων στρατιωτών να καταπατήσουν το ιερό έδαφος της πατρίδας μας. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε την κυβέρνηση του παλατιού: Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν έχει στρατό; Ποιοι είναι οι εν λόγω ξένοι στρατιώτες και ποιον αγώνα θα δώσουν που δεν μπορεί να δώσει ο στρατός μας;»

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 24 October 2023 - 14:25:08 UTC