Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-12-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 239/2023 02-04.12.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στην Κιργισία για επαφές μετέβη ο Τατάρ
  • [02] Ο Τατάρ εξηγεί γιατί αναφέρθηκε σε πληθυσμό 410 χιλιάδων στα κατεχόμενα
  • [03] Αυξήθηκαν οι πόροι προς την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», λέει ο Ουστέλ
  • [04] Στοιχεία για αναπτύξεις γης από εβραϊκά συμφέροντα στα κατεχόμενα
  • [05] «Πανικός στον τομέα ακινήτων»
  • [06] Αναφορά αρθρογράφου στην πώληση περιουσιών στα κατεχόμενα
  • [07] Εθνικιστικός καβγάς για το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών
  • [08] Συμμετοχή λεγόμενου υπουργού σε σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
  • [09] Εμπλοκή της Τουρκίας σε όλες τις πτυχές της ζωής στα κατεχόμενα
  • [10] Έργα υδροδότησης στα κατεχόμενα χωριά Σύγκραση και Λίμνια
  • [11] Συμμετοχή του «υπουργείου τουρισμού» σε διεθνές συνέδριο στο Αζερμπαϊτζάν
  • [12] Εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός του υπουργείου οικονομικών»
  • [13] Το ένα τέταρτο των καταθέσεων στα κατεχόμενα στα χέρια του 0,1%
  • [14] Τουρνουά πόκερ στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η Γερμανία αρνείται την πώληση Eurofighter στην Τουρκία λόγω Κύπρου
  • [02] Στο Κατάρ μεταβαίνει σήμερα ο Έρντογαν
  • [03] Πέραν του 60% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στην Κιργισία για επαφές μετέβη ο Τατάρ

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (02.12.23, kibrispostasi.com), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Κιργισία για να συμμετάσχει στο συνέδριο για τις ενεργειακές επενδύσεις και τη συνεργασία που διοργανώνει η Ένωση Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του τουρκικού κόσμου στην πόλη Μπισκέκ.

    Ο Τατάρ θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία ως επίτιμος προσκεκλημένος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κιργισία, ο Τατάρ θα δώσει επίσης διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Manas.

    Το Genc TV (04.12.23, kibrisgenctv.com) μεταδίδει ότι προσφωνώντας το συνέδριο της Ένωσης Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του τουρκικού κόσμου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις μείωσαν την απόσταση δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στον τουρκικό κόσμο και έκανε έκκληση για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους, σημειώνοντας ότι αυτό που τους αρμόζει ως τέκνα του «μεγάλου τουρκικού έθνους» είναι να συναντιούνται με ενότητα, να ξεπερνούν τη νοσταλγία τους και να αγκαλιάζονται.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» και ο λαός της Κιργισίας διεξήγαγαν παρόμοιους αγώνες και βίωσαν παρόμοια εγκλήματα, ο Τατάρ είπε ότι αυτές οι διαδικασίες κάνουν τους «δύο λαούς» να συναντιόνται σε ένα κοινό σημείο και επεσήμανε τη σημασία του ιστορικού πλούτου, των αξιών και του πολιτιστικού πλούτου που μοιράζονται τα τουρκικά κράτη.

    Υποστήριξε ότι θα επιτύχουν επειδή είναι «μια ψυχή» και αυτή η ομοψυχία είναι η μεγαλύτερη δύναμη και πλούτος που θα μεταφέρει το τουρκικό έθνος στο μέλλον με σίγουρα βήματα.

    Τατάρ: «Επιθυμούμε ειρήνη και συναίνεση στην Κύπρο»

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ αναφέρθηκε και στο θέμα της ενέργειας και των επενδύσεων και υπογράμμισε την επιτυχία του έργου μεταφοράς νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    Πρόσθεσε ότι θα επιλύσουν τα προβλήματα που πηγάζουν από την χρήση ορυκτών καυσίμων με μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια και ότι με αυτά τα δύο τεράστια έργα θα βαδίσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον.

    Υποστηρίζοντας ότι επανέλαβαν πολλές φορές στην ελληνοκυπριακή πλευρά και σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες ότι επιθυμούν την ειρήνη και την συναίνεση στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για να βρουν το έδαφος για μια συμφωνία με βάση την στήριξη της Τουρκίας, τις εκτιμήσεις του τουρκικού κόσμου και τις «νέες πραγματικότητες».

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι χάθηκε το έδαφος για συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και αποδείχτηκαν μάταιες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο χρόνια. Είπε ότι δεν πιστεύουν σε μια συμφωνία με στόχο να οδηγηθεί σε αφανισμό ο τουρκοκυπριακός «λαός» και να αποκλειστεί η Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο με συνεργασία «δύο κρατών» και με αυτή τη συμφωνία θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει ένα «ανεξάρτητο, κυρίαρχο τουρκικό κράτος στον βορρά», χαρακτηρίζοντας σημαντικό κάτι τέτοιο.

    «Η ΤΔΒΚ, που είναι ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα αδιαίρετο και αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου», ισχυρίστηκε και υποστήριξε: «Οι Τούρκοι της Κύπρου είναι κυρίαρχος λαός με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, έχει απόλυτο δικαίωμα λόγου στο μέλλον της Κύπρου».

    Καταληκτικά, ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία τους και την «ΤΔΒΚ».

    Πρύτανης Τζεϊλάν: «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική»

    Μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου Ενεργειακών Επενδύσεων και Συνεργασίας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Manas Κιργισίας-Τουρκίας, Δρ. Αλπασλάν Τζεϊλάν ανέφερε ότι οι Τούρκοι βρίσκονταν στην Κύπρο το 1571 και βρίσκονται και το 2023 και ισχυρίστηκε ότι «οι Τούρκοι της Κύπρου θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλούς αιώνες ακόμα» και δεν τίθεται θέμα να γίνει οποιαδήποτε υποχώρηση στην Κύπρο. Υποστήριξε επίσης ότι με το «έργο της Γαλάζιας Πατρίδας» ρίχτηκαν στον κάλαθο των σκουπιδιών όλα τα σενάρια για τη Μεσόγειο.

    Ο Τζεϊλάν είπε ότι επίσης ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας της παρουσίας του Τατάρ στο εν λόγω πανεπιστήμιο είναι ο Πρόεδρος της Κιργισίας Σαντίρ Τζαπάροφ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό.

    Υπενθυμίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» κατέστη μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν απηύθυνε έκκληση για αναγνώρισή της, ο Τζεϊλάν ισχυρίστηκε ότι «είτε το θέλουν είτε όχι θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ».

    Υπενθύμισε επίσης τη δήλωση Τατάρ ότι «στη Γενεύη γνωστοποιήσαμε σε όλο τον κόσμο ότι έκλεισε το δεφτέρι της ομοσπονδίας» και ευχαρίστησε τον Τατάρ γι' αυτό, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ραούφ Ντενκτάς ότι «δεν θα αμφιταλαντεύεσαι ποτέ στη ζωή, δεν θα υποχωρείς ποτέ από τις απόψεις σου, θα είσαι άνθρωπος πάντα, όχι άνθρωπος για μια περίοδο».

    Ακολούθως, μετά από έκκληση του Τζεϊλάν, όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα φώναξαν το σύνθημα «η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο συνέδριο που άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει δύο μέρες, συμμετέχουν από τουρκοκυπριακής πλευράς ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί, ο ειδικός αντιπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας, Γκιουνές Ονάρ, ο ούτω καλούμενος πρέσβης του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου και ο «εκπρόσωπος» της «ΤΔΒΚ» στο Μπισκέκ, Μεχμέτ Νταβουλτζού.

    Εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες, γραφειοκράτες, πρόεδροι συνδέσμων και ακαδημαϊκοί από την Κιργισία και τα κράτη του τουρκικού κόσμου συμμετείχαν στο συνέδριο.

    (ΓΜ/Ι/Τσ.)

    [02] Ο Τατάρ εξηγεί γιατί αναφέρθηκε σε πληθυσμό 410 χιλιάδων στα κατεχόμενα

    Η Gunes (04.12.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως ο πληθυσμός που διέμενε μόνιμα στα κατεχόμενα στα τέλη του 2022 ήταν 399 χιλιάδες 727 άτομα σύμφωνα με στοιχεία της «στατιστική υπηρεσίας» και πως σκεπτόμενος ότι υπήρξε μια αύξηση και στα τέλη του 2023, ο ίδιος αναφέρθηκε πρόσφατα σε έναν πληθυσμό περίπου 410 χιλιάδων.

    Σε δηλώσεις στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ υποστήριξε πως το σημαντικό είναι όλοι οι «πολίτες» να είναι ενωμένοι για το μέλλον της «χώρας» όπου και αν ζουν και να ενεργούν μαζί.

    Ο Τατάρ σημείωσε ότι επιπρόσθετα με τους διαμένοντες μόνιμα στα κατεχόμενα ή τον πληθυσμό που είναι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», υπάρχουν τα άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα με «άδεια εργασίας», τα άτομα που διαμένουν με «άδεια παραμονής», οι φοιτητές, οι οικογένειες των στρατιωτικών, οι επιχειρηματίες και οι τουρίστες.

    Πρόσθεσε ότι η «στατιστική υπηρεσία» ενημερώνει αυτούς τους αριθμούς, ότι δεκάδες χιλιάδες «πολίτες» ζουν στον Λονδίνο, ότι είναι σημαντικό να συνεχίζουν οι ισχυροί δεσμοί αυτών των «πολιτών» με τα κατεχόμενα και ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα που ζει στο Λονδίνο είναι πολύ σημαντική γι' αυτούς.

    Ο Τατάρ είπε ότι η καρδιά των Τουρκοκυπρίων του Λονδίνου χτυπά για την Κύπρο και αγαπούν πολύ την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος επισκέπτεται συχνά το Λονδίνο και συναντιέται με τους «πολίτες», τους νέους και τα παιδιά.

    Είπε ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην αποκοπούν οι δεσμοί τους και ότι ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα των διαμενόντων στο Λονδίνο είναι να τους δοθεί δικαίωμα ψήφου στα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν «νομικές ρυθμίσεις», όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα την ανάπτυξη της «χώρας» αν βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και ότι πρέπει να συζητηθούν σοβαρά τα αιτήματα των χιλιάδων ανθρώπων όπου και αν ζουν στο εξωτερικό και η καρδιά τους χτυπά για την «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αυξήθηκαν οι πόροι προς την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», λέει ο Ουστέλ

    Η K?br?s (04.12.23) γράφει ότι στην παραδοχή ότι μέχρι σήμερα δεν δίδονταν ικανοποιητικά κονδύλια στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» προέβη ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Κυριακή στα χωριά Τζιάος και Λευκόνοικο.

    Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Ουστέλ σημείωσε ότι αυξήθηκε η μεταφορά κονδυλίων προς την «Επιτροπή» με τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η «κυβέρνηση» και ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι ενοχλούνται από τη μεταφορά πόρων προς την «Επιτροπή».

    Υποστηρίζοντας ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο και ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ο Ουστέλ είπε ότι θα προβούν σε νέες ρυθμίσεις στο θέμα της πώλησης γης.

    Αυξημένο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών

    Ανέφερε ότι με την οικονομική και διπλωματική στήριξη της Τουρκίας συνεχίζουν τον δρόμο τους με σίγουρα βήματα, ότι πρόσφατα αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τα κατεχόμενα των επενδυτών από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες φιλικές χώρες και ότι αυτό θα αποφέρει όφελος στη «χώρα».

    Ο Ουστέλ επανέλαβε την θλίψη τους για τα γεγονότα στη Γάζα και υποστήριξε ότι και οι ίδιοι βίωσαν παρόμοιο πόνο, όμως σήμερα είναι ασφαλείς χάρη στη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.

    «Πλέον θέλουμε ένα κράτος, το οποίο δεν συνθλίβεται κάτω από εμπάργκο, έχει κάνει τις μεταρρυθμίσεις του, εξασφάλισε την οικονομική του ανάπτυξη, έλυσε τα προβλήματα υποδομών και έφτασε στον κόσμο της πληροφορικής», είπε ο Ουστέλ.

    Κοινωνικές κατοικίες και οικόπεδα σε νέους

    Ο Ουστέλ ανέφερε ότι θα υλοποιήσουν το έργο της κατασκευής κοινωνικών κατοικιών μετά από 26 χρόνια και ότι μόλις περάσει από τη «βουλή» ο «προϋπολογισμός» για το 2024 θα τελειώσει η «νομοθεσία» και θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις για κοινωνικές κατοικίες.

    «Να μείνουν οι νέοι μας στην πατρίδα τους, να υπερασπιστούν το χώμα τους, αυτή είναι η μόνη μας έγνοια», είπε.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι τα έργα υποδομής σε σχέση με τα αγροτικά οικόπεδα δεν κατέστη δυνατόν να τελειώσουν λόγω των ασταθών «κυβερνήσεων», ο Ουστέλ υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση δεν έδωσε καθόλου σημασία σε αυτά τα έργα όταν ήταν στην «κυβέρνηση» και υπενθύμισε ότι με την στήριξη της Τουρκίας άρχισαν τα έργα υποδομής για την υδροδότηση των αγροτικών οικοπέδων στα χωριά Λιμνιά και Σύγκραση.

    «Τώρα είναι η σειρά του Λευκόνοικου και του Τζιάους. Θα ολοκληρωθούν γρήγορα οι εργασίες ηλεκτροδότησης και οι άλλες υποδομές», είπε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τα έργα τους.

    «Υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται από τα έργα μας, όμως εμείς θα κάνουμε αυτό το κράτος να ζήσει, θα το κάνουμε να αγκαλιαστεί με τον κόσμο», υποστήριξε χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική για τον τουρισμό, τη γεωργία, τον πολιτισμό και άλλους τομείς τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας και το Κόμμα Νέο Αζερμπαϊτζάν του Αζερμπαϊτζάν.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στοιχεία για αναπτύξεις γης από εβραϊκά συμφέροντα στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (04.12.23) γράφει ότι η τουρκική εφημερίδα Sabah δημοσιεύει είδηση σχετικά με τις πωλήσεις περιουσιών «σε χιλιάδες Εβραίους από το Ιράν, την Αγγλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία και το Ισραήλ» και γράφει ότι πουλήθηκαν τεράστιες εκτάσεις στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Λέγοντας ότι υπάρχουν 35 χιλιάδες Εβραίοι σε ένα πληθυσμό 380 χιλιάδων στην «ΤΔΒΚ», η Sabah ισχυρίζεται ότι οι Εβραίοι έχουν ιδρύσει 2.000 εταιρείες σε κάθε τομέα στα κατεχόμενα. Μάλιστα καταδεικνύοντας ως πηγή τον δημοσιογράφο Σαμπαχατίν Ισμαήλ, πρώην σύμβουλο του Ραούφ Ντεντκάς, γράφει ότι η κατασκευαστική εταιρεία Evergreen, του Amicam Marhoon, ο οποίος απεβίωσε, έχει αγοράσει και ανοικοδομήσει παραθαλάσσια στον κόλπο της Μόρφου στα Καζιβερά, και ανατολικά της Κερύνειας στον Άγιο Αμβρόσιο.

    Η Sabah προβάλλει τους ισχυρισμούς του Σαμπαχατίν Ισμαήλ για τη μαρίνα «Karpaz-Gate» ότι είναι η μεγαλύτερη σιωνιστική επένδυση στην «ΤΔΒΚ», καθώς αυτή τη στιγμή συνεχίζει η ανοικοδόμηση 3 έργων πέριξ της μαρίνας και δημοσιεύει την ακόλουθη πληροφορία:

    «Η κατασκευαστική εταιρεία Cesar-Dominica του Simon Afik Aykut και του γιού του Jack Afik Aykut, πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας και της ΤΔΒΚ αγοράζει τεμάχια και χτίζει τεράστιες αναπτύξεις ανατολικά της Κερύνειας στην παραλία της Ακανθούς και στα παράλια της Καρπασίας που βλέπουν προς το Ισραήλ».

    (ΙΣ)

    [05] «Πανικός στον τομέα ακινήτων»

    Η διαδικτυακή Star K?br?s (04.12.23, starkibris.net) γράφει ότι 15 χιλιάδες σπίτια είναι υπό κατασκευή στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο, τον οποίο χαρακτηρίζει ως το μαλακό υπογάστριο της κατασκευαστικής βιομηχανίας στα κατεχόμενα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι πωλήσεις σταμάτησαν τόσο πολύ που οι εργολάβοι αύξησαν τα ποσοστά προμήθειας στο 35% για να πουλήσουν τα σπίτια.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πριν από περίπου 5 μήνες, είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδα τις προειδοποιήσεις του εκδότη της Αλί Οζμέν Σαφά, ενός εκ των ατόμων που γνωρίζουν καταστάσεις και πράγματα στη βιομηχανία ακινήτων, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι «η κρίση στην ακίνητη περιουσία είναι προ των πυλών». Η εφημερίδα υποστηρίζει πως παρά τις προειδοποιήσεις, δεν λήφθηκαν μέτρα.

    Γράφει επίσης πως οι εργολάβοι που κατασκευάζουν οικοδομές και στην περιοχή Long beach στο κατεχόμενο Τρίκωμο αντιμετωπίζουν προβλήματα και ορισμένες εταιρείες ανέβαλαν τα έργα τους.

    «Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση ενώ συμβαίνουν όλα αυτά; Αντί να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να λάβει μέτρα για την πρόληψη της κρίσης το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να αναζητήσουμε μια διέξοδο από αυτήν την κρίση με συνάντηση όλων των πλευρών του ζητήματος και επιτυγχάνοντας συναίνεση γύρω από την κοινή λογική. Διαφορετικά, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές στον κατασκευαστικό κλάδο», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [06] Αναφορά αρθρογράφου στην πώληση περιουσιών στα κατεχόμενα

    H Avrupa (04.12.23) δημοσιεύει άρθρο του Αζίζ Σιαχ με τίτλο «Tο ελληνοκυπριακό λόμπι δεν ξέρει τι του γίνεται» στο οποίο καταρρίπτει τον ισχυρισμό του λεγόμενου πρωθυπουργού ότι «το ελληνοκυπριακό λόμπι επιτίθεται στην αγορά ακινήτων της ΤΔΒΚ». Αναφέρει τα εξής στο άρθρο του ο Σαχ:

    «O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έριξε 'δόλωμα'. O μόνος που 'αντιστάθηκε' στον κύριο Φιντάν ήταν ο Ουνάλ Ουστέλ τον οποίον έβαλαν να καθίσει επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP)! O κύριος Χακάν είπε ότι 'ανησυχούμε για την πώληση γης σε αλλοδαπούς' στην Κύπρο που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και διοίκηση.

    Ο Ουνάλ Ουστέλ απάντησε ότι 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα αυτά είναι υπερβολές του παραγόντων του ελληνοκυπριακού λόμπι'.

    Ανάμεσα σε όσους συμμετέχουν σε αυτό τον διάλογο δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες ελληνοκυπριακών περιουσιών!

    Οι κλέφτες που σφετερίστηκαν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων πωλούν τις περιουσίες αυτές. Οι σφετεριστές μαλώνουν μεταξύ τους σε αυτή τη διαμάχη όπου οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα λόγου. [...]

    Έχει σχηματιστεί ένα ευρύ μέτωπο που αποτελείται από όσους σιτίζονται από προεδρικό και τους υπέρμαχους της ομοσπονδίας, όσους ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και όσους λένε 'δε δίνουμε ούτε μια πέτρα', τους παλιούς οπαδούς της Σοβιετικής Ένωσης και τους νέους οπαδούς των Βρυξελλών, όσους λένε 'η ΤΔΒΚ θα ζει αιώνια' και όσους λένε 'η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί'. [...]

    Στο θέμα της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών που υφαρπάχτηκαν εξασφαλίστηκε η 'εθνική ενότητα' που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτή. Το μέτωπο οχυρώθηκε και με το κεφάλαιο. Οι εργολάβοι και οι κτηματομεσίτες πήραν τη θέση τους.

    Με το που μπήκαν στην αγορά ξένες κατασκευαστικές εταιρείες και άρχισαν να κατασκευάζουν και να πωλούν και με το που άρχισαν ξένοι κτηματομεσίτες να πωλούν οικόπεδα και κατοικίες, μπήκαν στον αγώνα και οι ενώσεις εργολάβων και κτηματομεσιτών...Μια σπίθα λάμπει στα μάτια των εργολάβων. 'Όταν πρόκειται για πώληση της πατρίδας, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Η πώληση της πατρίδας είναι δική μας δουλειά'...

    Όλη η λογική του καυγά είναι αυτή: Να πουλάνε οι ντόπιοι, να μην πουλάνε οι ξένοι. Το θέμα δεν είναι η πώληση γης αλλά το ποιος την πουλάει!

    Καλά, εσείς θεωρείτε τους εαυτούς σας ντόπιους;

    Υπάρχει μια κουβέντα που λέγεται για τους Τούρκους εποίκους: 'Αυτοί που θεωρούν τούτο το μέρος πατρίδα'...

    Αλλά αφήστε τους Τούρκους εποίκους. Oι Κύπριοι πάππου προς πάππο δε θεωρούν τούτο το μέρος πατρίδα. Αλλιώς μήπως θα ξεπουλούσατε την πατρίδα σας; [...]

    Με το που μπήκαν στην πιάτσα Ιρανοί, Ρώσοι, Ισραηλινοί εργολάβοι και κτηματομεσίτες όλοι έγιναν 'πατριώτες'. Ένας φίλος μου είπε το εξής: 'Φυτεύουμε μια ελιά και της βάζουμε μια ταμπέλα. 'For sale', 'for sale', 'for sale'. Δεν είναι ελιά αυτή, είναι οικόπεδο προς πώληση. Τι ξεδιάντροποι που είστε, πουλήσατε την πατρίδα για πενταροδεκάρες! [...]

    Αυτή τη φορά, λοιπόν, μπορείτε να ιδρύσετε πραγματικά το UHH [Σημείωση μεταφραστή: Πρόκειται για το εθνικιστικό Εθνικό Λαϊκό Κίνημα]. Μπορείτε να δέρνετε Ιρανούς, Ρώσους, Ουκρανούς και Ισραηλινούς στους δρόμους με ρόπαλα...

    Πήγε η Τουρκία και κατέλαβε τη βόρεια Συρία. Άλλαξε πλήρως τη δημογραφία της περιοχής που κατέλαβε. Εγκατέστησε στην περιοχή 'κουρασμένους τζιχαντιστές' του πολέμου της Συρίας.

    Oι φασίστες στην Τουρκία έπιασαν άλλο σκοπό: 'Οι Σύριοι κατέλαβαν την Τουρκία, υπάρχει κρυφή κατοχή στην Τουρκία'...

    Η Τουρκία ήρθε και κατέλαβε τον βορρά της Κύπρου. Έδιωξε με την απειλή όπλων τους Ελληνοκύπριους που κατοικούσαν τις περιοχές που κατέλαβε. Στη θέση των Ελληνοκυπρίων εγκατέστησε εποίκους που έφερε από την Τουρκία. Έπειτα έδωσε σε αυτούς τους εποίκους τίτλους ιδιοκτησίας των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Και οι Τούρκοι έποικοι πούλησαν σε αλλοδαπούς τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων με την άδεια του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων που αποτελεί μονάδα των μυστικών υπηρεσιών του στρατού...

    Οι φασίστες στην Κύπρο έπιασαν άλλο σκοπό: 'Ισραηλινοί, Ιρανοί, Ρώσοι, Ουκρανοί κατέλαβαν τον βορρά της Κύπρου, υπάρχει κρυφή κατοχή στην Κύπρο'.

    Εσείς είστε οι εισβολείς. Βγάλατε τους Ελληνοκύπριους από τα σπίτια τους με την απειλή των όπλων, τους διώξατε από τη γη τους και πουλήσατε τις περιουσίες τους σε αλλοδαπούς. [...]

    Ο Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι 'το ελληνοκυπριακό λόμπι πραγματοποιεί οργανωμένες επιθέσεις στην αγορά ακινήτων της ΤΔΒΚ'.

    Αυτή που αποκάλεσε 'αγορά ακινήτων της ΤΔΒΚ' ωστόσο είναι ελληνοκυπριακές περιουσίες!

    Ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης ψάχνει νερό στην έρημο της Αραβίας, πουλήθηκε μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο της γης 200.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το περιοδικό Forbes του αμερικανικού ιμπεριαλισμού διαφημίζει τα ακίνητα που χτίστηκαν στα εδάφη που υφαρπάχθηκαν: Υποδεικνύει τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου ως μία από τις πέντε πρώτες περιοχές του κόσμου για την απόκτηση ακινήτων.

    Και ο Ουνάλ Ουστέλ λέει ότι 'το ελληνοκυπριακό λόμπι πραγματοποιεί οργανωμένες επιθέσεις στην αγορά ακινήτων της ΤΔΒΚ'. Το ελληνοκυπριακό λόμπι δεν έχει ιδέα για το τι γίνεται, τα διαβάζει στο Forbes.

    Οι Τούρκοι σφετεριστές τσακώνονται μεταξύ τους ενώ πωλείται μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό της γης 200.000 Κυπρίων προσφύγων στα εδάφη που έχει καταλάβει η Τουρκία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν ιδέα...»

    (ΓΜ)

    [07] Εθνικιστικός καβγάς για το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών

    Η Avrupa (03.12.23) σχολιάζει ότι οι δημοσιεύεις του αρθρογράφου Σαμπαχατίν Ισμαήλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενόχλησαν κάποιους στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), καθώς ο Ισμαήλ ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας του UBP Ογουζχάν Χασίπογλου, ως δικηγόρος, είναι μέτοχος σε 17 εταιρείες Ισραηλινών και διευθυντής σε 18 εταιρείες.

    Η Avrupa δημοσιεύει αυτούσια την ανάρτηση του Ισμαήλ απαντώντας στον Ουστέλ:

    «Ενώ η χώρα έχει τόσα πολλά προβλήματα, ο Ουνάλ Ουστέλ και η συνοδεία του πήγαν χθες στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. [...]

    Μετά τον αγώνα πήγαν στο ξενοδοχείο.

    Πιθανόν αφού ήπιε δύο διπλά ουίσκι, μου τηλεφώνησε γύρω στις 23.00 το βράδυ, πιθανόν με την ενθάρρυνση της συνοδείας του ή κάποιων στενών του φίλων, κάποιων οικοδόμων. Απάντησα: 'Εμπρός, κ. πρωθυπουργέ'.

    Με μεγάλη αγένεια, σε σκληρό τόνο και με δυνατή, επιτιμητική φωνή ρώτησε: 'Σαμπαχατίν, εσύ είσαι αυτός που έγραψε αυτά τα άρθρα;'.

    Ενοχλήθηκα, αλλά συγκρατήθηκα: 'Ποια άρθρα; Είπα'.

    - 'Έγραψες ότι ο Ουνάλ Ουστέλ δεν γνωρίζει τα γεγονότα σχετικά με τις περιουσίες που πουλήθηκαν στους Εβραίους, ή ότι τα αποκρύπτει... Ξεσήκωσες τον τόπο για τους Εβραίους που αγόρασαν τη γη. Τι είδους άνθρωπος είσαι; Έγραψες ψέματα, αυτά δεν είναι αλήθεια, τα επινόησες, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε ήξερα ως σύντροφο και φίλο. Πώς μπόρεσες να γράψεις αυτά τα πράγματα; Κανένας ξένος δεν θα αγοράσει περιουσία σε αυτή τη χώρα, θα καταστρέψεις τους οικοδόμους, θα καταρρεύσει η οικονομία, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, τα βγάζεις από το μυαλό σου!' φώναζε και άρχισε να μιλάει».

    Ο Σαμπαχατίν Ισμαήλ στη συνέχεια αναφέρει ότι ζήτησε από τον Ουστέλ να μιλήσουν ήρεμα, και του επεσήμανε ότι τα έγγραφα είναι «δημόσια έγγραφα» και του ζήτησε να συστήσει επιτροπή που θα τα εξετάσει, προσθέτοντας ότι δεν εναντιώνεται στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά στην αγορά δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης από ξένους, ειδικά Εβραίους.

    Ακολούθως, σύμφωνα με τον Ισμαήλ, ο Ουστέλ ξεσπάθωσε και τον κατηγόρησε ότι υπηρετεί τους Ελληνοκύπριους και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και ότι δεν χρειάζεται να γίνει έρευνα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την ακόλουθη οργισμένη απάντηση του αρθρογράφου:

    «Ποιος νομίζεις ότι είσαι, που με παίρνεις τηλέφωνο στις 11 το βράδυ και με βρίζεις, εσύ είσαι ξεδιάντροπος, έχεις καταστρέψει τη χώρα. Οι Εβραίοι αγοράζουν χιλιάδες στρέμματα γης. Ενώ δεν πολιτογραφείτε τους Τούρκους, αυτούς τους πολιτογραφείτε αμέσως. Δεν επινόησα εγώ τα έγγραφα, είναι επίσημα έγγραφα. Προσπαθείτε να προστατεύσετε τους Εβραίους; Έχω περάσει τη ζωή μου πολεμώντας τους Ελληνοκύπριους, δεν μπορείς να με αποκαλείς υπηρέτη τους. Εσύ είσαι αυτός που υπηρετεί το Ισραήλ και τους Ελληνοκύπριους κλείνοντας τα μάτια στην πώληση εδαφών της ΤΔΒΚ σε Εβραίους. Πήγαινε στα χωριά και δες πόσο άβολα αισθάνονται οι άνθρωποι με αυτή την κατάσταση. Ο δήμαρχος της Καρπασίας ανακοίνωσε ότι το 80% των εδαφών της Καρπασίας έχει πουληθεί, εσείς δεν το ξέρετε καν. [...]»

    Το θέμα σχολιάζει και ο Σερχάτ Ιντζιρλί, αρθρογράφος της Yeni Duzen (02.12.23 yeniduzen.com) γράφοντας τα ακόλουθα:

    «Υπάρχει ένας καυγάς στη βάση του 'εθνικισμού' σχετικά με την πώληση των περιουσιών που λεηλατήσαμε από τους Έλληνες! Γίνεται μια πραγματικά αστεία φωνασκία για το ότι 'Η Κύπρος ισραηλιτικοποιείται'! Πίσω από αυτή τη φασαρία, υπάρχει ξεκάθαρα ένας αγώνας για τη 'ράντα'!

    Αυτοί που έχουν λιγότερα χρήματα προσπαθούν με κάποιο τρόπο να σταματήσουν αυτούς που έχουν περισσότερα χρήματα! Κατά τα άλλα, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο τόπος μας δεν εβραιοποιείται, ούτε υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο!

    Εξάλλου, οι περιουσίες ανήκουν στους Έλληνες, παρόλο που το γνωρίζουν πολύ καλά και φαίνεται να "αρνούνται να το δεχτούν"! Φαίνεται πως η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας δεν ιδρύθηκε για τα ωραία μας μάτια!»

    (ΙΣ)

    [08] Συμμετοχή λεγόμενου υπουργού σε σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

    Το Genc Tv (04.12.23 kibrisgenctv.com) μετέδωσε ότι ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ολγκούν Αμτζάογλου συμμετείχε στην 39η σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Αμτζάογλου πραγματοποίησε ομιλία στη συνάντηση «στην οποία συμμετείχε με το όνομα και τη σημαία της ΤΔΒΚ», σύμφωνα με το δημοσίευμα, και δήλωσε ότι θέλουν να συνεργαστούν με τις ισλαμικές χώρες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «υπουργείου», ο Αμτζάογλου εξέφρασε χαρά την τιμή εκ μέρους του ιδίου και της ομάδας του να είναι παρόντες σε αυτή τη σημαντική συνάντηση και υποστήριξε ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα διεξάγει έναν πολύ σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο από το 1974».

    Αναφέροντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να συνεργαστούν με τις ισλαμικές χώρες, ο Αμτζάογλου σημείωσε ότι προϊόντα μπορούν να πωληθούν σε αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των τροφίμων χαλάλ .

    Υπενθύμισε τη συμφωνία-πλαίσιο για το σύστημα προτιμησιακού εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και ζήτησε να αναπτυχθεί αυτό το πλαίσιο και η συμφωνία πρόθεσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2002, ώστε να καλύπτει την «ΤΔΒΚ».

    Είπε ότι το ειδικό θέμα φέτος είναι η διασφάλιση της υλοποίησης του Προνομιακού Εμπορικού Συστήματος μεταξύ των ισλαμικών χωρών.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι πλέον πολύ πιο γρήγορο και εύκολο το εμπόριο μεταξύ ισλαμικών χωρών με το σύστημα αυτό, το οποίο μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί από την Τουρκία, το Ιράν, την Ιορδανία, το Μπαγκλαντές και τη Μαλαισία, ο Αμτζάογλου δήλωσε ότι χώρες όπως το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενταχθούν στο Σύστημα Προνομιακών Συναλλαγών το 2024.

    Ανέφερε πως η «ΤΔΒΚ» μπορεί επίσης να ενταχθεί σε αυτό το σύστημα και έτσι η δυνατότητα εξαγωγών μπορεί να ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Πρόσθεσε επίσης ότι έχει μεγάλες ευκαιρίες η «οικονομική τελωνειακή ένωση, η οποία προσπαθεί να δημιουργηθεί μεταξύ των ισλαμικών χωρών» και είναι το θέμα του τρέχοντος έτους.

    «Ηλεκτρονικό εμπόριο χωρίς εμπάργκο»

    Δηλώνοντας ότι στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου, «προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας από την ΤΔΒΚ μπορούν να πωληθούν χωρίς να υπάρξει εμπάργκο», ο Αμτζάογλου είπε ότι «το υπουργείο του και η κυβέρνηση» εργάζονται με όλη τους την ενέργεια για αυτό το θέμα.

    Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αμτζάογλου ευχαρίστησε την Τουρκίας και τον Υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας, Ομέρ Μπολάτ, «που στέκεται πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων».

    (ΚΣ)

    [09] Εμπλοκή της Τουρκίας σε όλες τις πτυχές της ζωής στα κατεχόμενα

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται σε πολλές δραστηριότητες του λεγόμενου πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

    Η K?br?s (02.12.23) γράφει ότι ο Φεϊζίογλου παρέστη σε τελετή που έλαβε χώρα στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση για την έναρξη έργου υποδομών άρδευσης για αγροτεμάχια στις περιοχές Σύγκραση και Λίμνια, το οποίο χρηματοδοτείται από την Τουρκία και αναμένεται να καλύψει 310 αγροτεμάχια.

    Μιλώντας στην τελετή, ο Φεϊζίογλου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Υποστήριξε ότι αυτό το έργο είναι ένα ιδιαίτερο έργο, διότι όταν ο Ερντογάν τον έστειλε εδώ [Σημ. Μετ.: Στην κατεχόμενη Κύπρο], ήθελε να πηγαίνει στα χωριά, να μην παραμελεί την ύπαιθρο και να είναι συνυφασμένος με τους ανθρώπους, και δήλωσε ότι εργάζονται για το πώς θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα καλύτερο σημείο «στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, με τη γνώση του πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ».

    Αναφέροντας ότι αυτές οι επενδύσεις «έγιναν για την ΤΔΒΚ και τον τουρκοκυπριακό λαό μέσα στο δίκαιο της αδελφοσύνης και το σύνθημα 'Το όνειρό μας είναι κοινό, το μέλλον μας είναι ένα'», ο Φεϊζίογλου ευχήθηκε τα έργα που πραγματοποίησαν για την «αιώνια επιβίωση του κράτους» να είναι «ευοίωνα για τη χώρα».

    Από την άλλη, η K?br?s (02.12.23) γράφει επίσης ότι ο Φεϊζίογλου παρέστη στην κηδεία του πρώην αγνοούμενου Μουσταφά Μουλλά Χουσεϊν, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα ως αποτέλεσμα ανθρωπολογικών και γενετικών εξετάσεων. Τα λείψανα του βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές Αυγούστου 2022-Ιανουάριος 2023 που διεξήγαγε η διακοινοτική Επιτροπής Αγνοουμένων στην περιοχή Τρούλους και Λάρνακας,

    «Με το βυτιοφόρο όχημα του μετέφερε πετρέλαιο μεταξύ Λάρνακας και Μουταγιάκας. Η ημερομηνία ήταν 27 Δεκεμβρίου 1963. Του έκλεισαν το δρόμο. Τον έβγαλαν από το όχημα. Σκότωσαν. Γιατί είναι Τούρκος. Εδώ είναι η πραγματικότητα της Κύπρου. Χωρίς μακιγιάζ. Ακριβώς όπως σκοτώνουν μωρά στη Γάζα σήμερα μόνο και μόνο επειδή είναι Παλαιστίνιοι», είπε.

    Τέλος, η Diyalog (02.12.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης επισκέφτηκε τις φοιτητικές εστίες «Νετζμεττίν Έρμπακαν» που άρχισαν την λειτουργία τους στο παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου (DAU). Οι φοιτητικές εστίες χρηματοδοτήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Πίστωσης και Κοιτώνων του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας που νοίκιασε το Συγκρότημα Κοιτώνων Kamac?oglu που βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης και το έθεσε σε λειτουργία ως τετράγωνα Γ και Δ.

    Ο λεγόμενος πρέσβης επιθεώρησε τις αίθουσες των κοιτώνων και δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για την ΤΔΒΚ και τους φοιτητές που σπουδάζουν στην ΤΔΒΚ».

    Δηλώνοντας ότι το συγκρότημα των κοιτώνων οποίο θα ανοίξει επίσης στη Λευκωσία και την Κερύνεια, νοικιάστηκε με ίδιους πόρους της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είπε: «Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρώτο αποτέλεσμα αυτού του νέου μοντέλου».

    Τονίζοντας ότι άνοιξαν τον πρώτο κοιτώνα χωρητικότητας 802 ατόμων με το νέο μοντέλο, ο στο DAU, δήλωσε ότι η χωρητικότητα των κοιτώνων αυξήθηκε με αυτό το άνοιγμα, ότι γνώριζαν τη μεγάλη ανάγκη για κοιτώνες και ότι θα ανοίξουν κοιτώνες με το νέο μοντέλο στη Λευκωσία και την Κερύνεια.

    (ΚΣ)

    [10] Έργα υδροδότησης στα κατεχόμενα χωριά Σύγκραση και Λίμνια

    Η Vatan (02.12.23 vatangazetesi.com) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε τελετή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του έργου υποδομών υδροδότησης για τα αγροτεμάχια που το καθεστώς θα παραχωρήσει σε άτομα σε αγροτικές περιοχές στα κατεχόμενα χωριά Σύγκραση και Λίμνια, το οποίο χρηματοδοτείται από την Τουρκία και αναμένεται να καλύψει 310 αγροτεμάχια.

    Στην τελετή παρευρέθηκε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου.

    Στην ομιλία του, ο Ουστέλ είπε ότι με τη συμβολή της Τουρκίας και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα διανεμηθεί νερό στα σπίτια που έχτισαν οι νέοι και παραμένουν χωρίς νερό και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν δρόμοι.

    Επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα είναι τα ημιτελή έργα, αλλά οι νέοι έχουν προτεραιότητα, ο Ουστέλ δήλωσε ότι «θα κάνουν κάθε επένδυση που χρειάζεται για να ζήσουν οι νέοι στη χώρα τους και να γαντζωθούν σε αυτά τα εδάφη».

    (ΙΣ)

    [11] Συμμετοχή του «υπουργείου τουρισμού» σε διεθνές συνέδριο στο Αζερμπαϊτζάν

    H Diyalog (03.12.23) γράφει ότι «ο πολιτιστικός τουρισμός της ΤΔΒΚ» παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «Προοπτικές του Τουρκικού Κόσμου για τον Πολιτιστικό Τουρισμό», που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν από την Κρατική Υπηρεσία Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν και τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ).

    Η Μινέ Εμίρογλου, «διευθύντρια του τμήματος τουριστικής προώθησης και μάρκετινγκ του υπουργείου τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», συμμετείχε στο συνέδριο και έδωσε πληροφορίες για τη φύση, την ιστορία, τις τουριστικές ευκαιρίες, την κουζίνα και άλλες πολιτιστικές αξίες της «ΤΔΒΚ».

    Το συνέδριο διοργανώθηκε για ανταλλαγή ιδεών και συζήτηση ευκαιριών συνεργασίας για τη δημιουργία κοινών τουριστικών προϊόντων και διαδρομών των τουρκόφωνων χωρών, γράφει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με το «υπουργείο τουρισμού», εκπρόσωποι των επίσημων φορέων του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας, του Καζακστάν, της Κιργισίας, του Ουζμπεκιστάν και της Ουγγαρίας, εμπειρογνώμονες της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν Αζαντέ Χουσεϊνοβα παρευρέθηκαν στη διεθνή διάσκεψη στο στην οποία συμμετείχε «ΤΔΒΚ» ως παρατηρητής του ΟΤΚ. Στη διάσκεψη παρών ήταν και ο Τουράλ Νοβρύζοβ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Προστασίας του Κράτους της πόλης Σούσα.

    Στην ομιλία της, η Εμίρογλου ανέφερε ότι ο πολιτιστικός πλούτος της «ΤΔΒΚ» είναι το σημαντικότερο επιχείρημα του τουρισμού και έδωσε εκτενείς πληροφορίες για τον «τουρκοκυπριακό πολιτισμό».

    Σημείωσε ότι όλοι οι τουρκικοί λαοί είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν πολυμερή συνεργασία με βάση την κοινή τους ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό, παραδόσεις και αξίες και σημείωσε ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί των Τούρκων που ζουν σε διαφορετικές γεωγραφίες μπορούν να προωθηθούν μέσω του τουρισμού.

    Δηλώνοντας ότι ο τουρισμός στην «ΤΔΒΚ» καλύπτει περίπου το ήμισυ του ελλείμματος εξωτερικού εμπορίου, η Εμίρογλου είπε ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένας προορισμός ιστορικής σημασίας αφού διαθέτει φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές».

    «Η απομόνωση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο»

    Υποστήριξε επίσης ότι «η ΤΔΒΚ αντιμετωπίζει περισσότερους εξωτερικούς αρνητικούς παράγοντες από τους ανταγωνιστές της» και ότι «η απομόνωση και η επακόλουθη έλλειψη απευθείας πτήσεων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της ΤΔΒΚ».

    Δηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο για την προώθηση της «χώρας», η Εμίρογλου είπε ότι σημειώθηκε αύξηση 35,3% στον αριθμό των επιβατών που έφτασαν στα κατεχόμενα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και 22,5% αύξηση του αριθμού των ατόμων που διαμένουν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Σημειώνοντας ότι ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στα κατεχόμενα από τον Τουρκικό Κόσμο δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, η Εμίργλου υποστήριξε:

    «Είναι σημαντικό να αυξήσουμε αμοιβαία τον αριθμό των τουριστών από τον Τουρκικό Κόσμο. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο η πολιτιστική και κοινωνική προσέγγιση θα φτάσει σε ακόμη βαθύτερο επίπεδο».

    (ΚΣ)

    [12] Εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός του υπουργείου οικονομικών»

    Η K?br?s (02.12.23 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι εγκρίθηκε με πλειοψηφία από την λεγόμενη επιτροπή οικονομίας, οικονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος ο «προϋπολογισμός του υπουργείου οικονομικών» ύψους 38 δισεκατομμυρίων 48 εκατομμυρίων 576 χιλιάδων 500 Τουρκικών Λιρών.

    (ΙΣ)

    [13] Το ένα τέταρτο των καταθέσεων στα κατεχόμενα στα χέρια του 0,1%

    Η Yeni Duzen (04.12.23 yeniduzen.com) γράφει ότι η «κεντρική τράπεζα» του κατοχικού καθεστώτος δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση για το τρίτο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μόνο 1.424 από τους 1.352.178 καταθετικούς λογαριασμούς στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, δηλαδή το 0,1%, κατέχουν το 25% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων.

    Σχολιάζοντας την έκθεση ο Τζελάλ Οζκιζάν (Celal Ozk?zan), από το κόμμα Δρόμος Ανεξαρτησίας, υπεύθυνος για την περιοχή της Μόρφου, επεσήμανε ότι το 90% των λογαριασμών ήταν πολύ μικροί, ενώ το 8% ήταν μεταξύ 200 χιλιάδων ΤΛ και 1 εκατομμυρίου ΤΛ.

    Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν 1424 καταθέσεις άνω των 10 εκατομμυρίων ΤΛ, ο Οζκιζάν δήλωσε:

    «Αυτοί οι λογαριασμοί αποτελούν μόνο το 0,1% του συνόλου των καταθετικών λογαριασμών στις τράπεζες. Παρά ταύτα, αυτή η μικροσκοπική ομάδα υπερπλούσιων έχει συνολικά 37 δισεκατομμύρια 391 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ΤΛ, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο στερλίνες».

    (ΙΣ)

    [14] Τουρνουά πόκερ στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (03.12.23 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι την θέση πως πάνω από 10 χιλιάδες τουρίστες έρχονται στα κατεχόμενα με τη διοργάνωση τουρνουά πόκερ εξέφρασε o Ρεχά Αράρ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Net Holding που διαχειρίζεται ξενοδοχεία και θέρετρα στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Αράρ χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο που παίζουν τα ξενοδοχεία «Merit» στην προώθηση του τουρισμού των κατεχομένων. Πρόσθεσε ότι μόνο μέσω των τουρνουά πόκερ έρχονται στα κατεχόμενα πάνω από 10 χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι πέραν των ωρών των τουρνουά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους εκτός των ξενοδοχείων.

    Ο Αράρ ανέφερε ακόμη ότι οι τουρίστες που έρχονται στα κατεχόμενα για τα τουρνουά δεν επισκέπτονται μόνο την αγορά της κατεχόμενης Κερύνειας και τα μνημεία, αλλά μεταβαίνουν και σε περιοχές από τo Ριζοκάρπασο μέχρι την κατεχόμενη Λευκωσία.

    Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω τουρνουά και ιδιαίτερα τα Texas Poker διοργανώνονται δύο φορές τον χρόνο.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η Γερμανία αρνείται την πώληση Eurofighter στην Τουρκία λόγω Κύπρου

    Η Turkiye (04.12.23 turkiyegazetesi.com.tr) υποστηρίζει ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται πίσω από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την αγορά του Eurofighter Typhoon, την οποία είχε ζητήσει η Τουρκία για να αποφύγει μια αδυναμία στην αεροπορική της δύναμη.

    «Η Τουρκία, η οποία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 λόγω του συστήματος αεράμυνας S-400, είχε υποβάλει αίτηση για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον για την πώληση έχουν ολοκληρωθεί- αναμένεται η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου», γράφει η εφημερίδα.

    Σημειώνει ακόμη ότι ενώ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιούσε την πώληση των F-16 ως ατού για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα προέβη σε μια αντίποινα και κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αεροσκάφος Eurofighter Typhoon που κατασκευάζουν από κοινού το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

    «Οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία ήταν θετικές, αλλά η Γερμανία δημιούργησε προβλήματα. Έγινε γνωστό ότι πίσω από την παρεμπόδιση της πώλησης από τη Γερμανία βρίσκονταν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου 2019 για να δείξει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ προς την ελληνική Κύπρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλήθηκαν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Γερμανία έθεσε στο τραπέζι τις αποφάσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις και παράκαμψε την προμήθεια», υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Γράφει ακόμη ότι το θέμα αυτό ήταν στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Βρετανό ομόλογό του Grant Shapps στην Άγκυρα στις 23 Νοεμβρίου. Ο Shapps επανέλαβε τις υποσχέσεις του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πείσει τη Γερμανία.

    Η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί 40 αεροσκάφη Eurofighter τελευταίας έκδοσης, 20 από αυτά σε πρώτη φάση. Εάν ξεπεραστεί η κρίση με τη Γερμανία, η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών θα φτάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η εκπαίδευση των πιλότων θα ολοκληρωθεί γρήγορα.

    (ΚΣ)

    [02] Στο Κατάρ μεταβαίνει σήμερα ο Έρντογαν

    Το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (03.12.23 trthaber.com) μεταδίδει ότι στο Κατάρ μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα για διήμερη επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της επίσκεψης του Ερντογάν θα είναι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Ο ΤούρκοςΠπρόεδρος αναμένεται να συζητήσει τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

    Ο Έρντογαν θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στη Ντόχα και θα συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Temim bin Hamed Al Thani. Θα συζητηθούν τόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Ο Έρντογαν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Στη συνάντηση αυτή ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει μηνύματα για τη «σφαγή» του Ισραήλ στη Γάζα.

    Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι να αυξηθεί περαιτέρω ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν θα υπογραφούν ορισμένες συμφωνίες συνεργασίας για την αύξηση του εμπορικού όγκου.

    (ΓΜ)

    [03] Πέραν του 60% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (4.12.23 t24.com.tr) γράφει ότι το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TURKSTAT) ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με αυτά, η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν 3,28% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, 60,09% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, 61,98% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 53,40% σύμφωνα με το μέσο όρο των δώδεκα μηνών.

    Η κύρια ομάδα με τη χαμηλότερη αύξηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν η στέγαση με 37,54%. Από την άλλη, η κύρια ομάδα με την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία με 92,86%.

    Όσον αφορά τις κύριες ομάδες δαπανών, η κύρια ομάδα με τη χαμηλότερη αύξηση τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ήταν τα είδη ένδυσης και υπόδησης με -0,31%. Από την άλλη, η κύρια ομάδα με την υψηλότερη αύξηση τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ήταν η στέγαση με 11,17%.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 4 December 2023 - 19:26:36 UTC