Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-12-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 240/2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Τατάρ με τον Πρόεδρο της Κιργισίας
  • [02] Tατάρ: «Όσο ενισχύεται η ΤΔΒΚ ενισχύεται και ο τουρκικός κόσμος»
  • [03] Ογούζ: «Θα τεθεί περιορισμός στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς»
  • [04] H Κολομβιανή Cuellar η νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο
  • [05] Συνεχίζει την περιοδεία του σε κατεχόμενα χωριά ο λεγόμενος πρέσβης
  • [06] Συνάντηση «η τουρκοκυπριακής ένωση δήμων» με την Ένωση Δήμων Τουρκίας
  • [07] Το «πανεπιστήμιο» Ραούφ Ντενκτάς στο Ευρωπαϊκό Έντυπο Διασφάλισης Ποιότητας
  • [08] Στο 81,99% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Φιντάν με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών
  • [02] Ερντογάν: «Είναι χρέος όλων μας να μην αφήσουμε τη Γάζα στο κατοχικό Ισραήλ»
  • [03] Υπογραφή δώδεκα συμφωνιών συνεργασίας Τουρκίας ? Κατάρ
  • [04] Το Καλό Κόμμα απέρριψε την πρόταση συνεργασίας με το CHP στις δημοτικές εκλογές

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συνάντηση Τατάρ με τον Πρόεδρο της Κιργισίας

    Κάτω από τον τίτλο «Ιστορική συνάντηση», η K?br?s (05.12.23) γράφει ότι με τον Πρόεδρο της Κιργισίας Σαντίρ Τζαπάροφ συναντήθηκε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τατάρ είχε συναντηθεί πρόσφατα και με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, η εφημερίδα αναφέρει ότι η συνάντηση Τατάρ- Τζαπάροφ διεξήχθη στο προεδρικό μέγαρο της Κιργισίας και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

    Μετά τη συνάντηση Τατάρ- Τζαπάροφ έγινε και συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της Κιργισίας και της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ». Στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχε ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί, εκπρόσωποι της «προεδρίας» και άλλοι «αξιωματούχοι».

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με τον τουρκικό κόσμο και κυρίως με την Κιργισία και θέματα όπως η εκπαίδευση και ο τουρισμός.

    Τατάρ: «Ζητήσαμε την αύξηση της στήριξης της Κιργισίας»

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζαπάροφ, ο Τατάρ είπε ότι είχαν μια ειλικρινή συνάντηση και ότι κατά τη διάρκειά της ζήτησε την αύξηση της στήριξης της Κιργισίας προς το κατοχικό καθεστώς.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο Τζαπάροφ γνωρίζει αρκετά καλά το Κυπριακό, έχει ζήσει στην κατεχόμενη Κύπρο για κάποιο χρονικό διάστημα και καταλαβαίνει πολύ καλά τα προβλήματα και τις «αδικίες» κατά του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο Τατάρ είπε ότι όταν ήταν βουλευτής ο Τζαπάροφ υπήρξε μέλος της «ομάδας φιλίας Κιργισίας-ΤΔΒΚ» και διεξήγαγαν επαφές και ποδοσφαιρικό αγώνα και πρόσθεσε ότι ο Caparov θα αναθέσει σε βουλευτές την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων με τα κατεχόμενα.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζαπάροφ συζήτησαν το στάδιο στο οποίο έφτασε το Κυπριακό, τις «αδικίες» κατά του τουρκοκυπριακού «λαού», τον λόγο για την πολιτική των δύο κρατών και τις εργασίες που γίνονται στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

    Σημειώνοντας ότι ανέφερε στον Τζαπάροφ ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» μπορεί να φτάσει σταδιακά στο σημείο που του αξίζει, ο Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος της Κιργισίας αντιλαμβάνεται τα προβλήματα.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν οι επισκέψεις φοιτητών και τουριστών ανάμεσα στις «δύο χώρες» λόγω της διευκόλυνσης στις συγκοινωνίες και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευχή του είναι η διεξαγωγή απευθείας πτήσεων.

    Υπενθυμίζοντας ότι χθες το πρωί είχε αναγορευθεί σε επίτομο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Manas Καζακστάν-Τουρκίας με απόφαση της συγκλήτου, ο Τατάρ είπε ότι έκανε και ομιλία εκεί και υποστήριξε ότι «η επίσκεψή μας στην Κιργισία έχει ιστορική αξία για εμάς, θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για ενίσχυση των δεσμών».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι στην ομιλία του έκανε λόγο για την ανάγκη αύξησης των προσπαθειών σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός για ανάπτυξη των «διακρατικών σχέσεων» και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών του νησιού η μεταφορά νερού από την Τουρκία.

    Αναφέρθηκε επίσης στη μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδια από την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αυτός θα μπορούσε να μεταφερθεί και σε άλλες αγορές και υπενθύμισε τις προτάσεις που υπέβαλε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    «Είναι πολύ επιτυχημένη η επίσκεψή μας στην Κιργισία», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι είδε τον ενθουσιασμό στα μάτια των ανθρώπων με τους οποίους συναντήθηκε χθες και πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας που διεξάγουν.

    Σημειώνοντας ότι πριν από τον ίδιο είχε μεταβεί και ο Ραούφ Ντενκτάς στην Κιργισία για διάλεξη στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2005, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μετά από είκοσι χρόνια ο ίδιος έκανε τη φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού» να ακουστεί στην «πατρίδα των πατεράδων» τους.

    Αναφορά στον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Αναφερόμενος στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι το άτομο που θα διοριστεί θα είναι προσωπικός απεσταλμένος και θα προβεί μόνο σε εκτίμηση για το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος.

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι πάντα επιδεικνύουν καλή θέληση στις συναντήσεις που κάνουν με τα Ηνωμένα Έθνη τα τελευταία τρία χρόνια και ουδέποτε απέφυγαν το τραπέζι και την επικοινωνία, όμως τονίζουν ότι μόνο με την επιβεβαίωση της ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους θα μπορούσαν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

    Ο Τατάρ θα συνεχίσει και σήμερα Τρίτη τις επαφές του στην Κιργισία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Tατάρ: «Όσο ενισχύεται η ΤΔΒΚ ενισχύεται και ο τουρκικός κόσμος»

    Η K?br?s Postas? (04.12.23, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι οι εκκλήσεις και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για το κατοχικό καθεστώς αυξάνουν το κύρος του, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κιργισίας Σταντίρ Τζαπάροφ.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «όσο αυξάνεται η παρουσία, η προβολή και οι λειτουργίες της ΤΔΒΚ, ως ανεξάρτητου τουρκικού κράτους στο νοτιότερο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο θα δυναμώνει και ο τουρκικός κόσμος».

    «H ΤΔΒΚ θα συνδεθεί με τον τουρκικό κόσμο με ακόμη ισχυρότερους δεσμούς χάρη σε επενδύσεις όπως η μεταφορά νερού και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου από την Τουρκία», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στην Κιργισία, ο Τατάρ παρακολούθησε την επίσημη εκδήλωση του Συνεδρίου Ενεργειακών Επενδύσεων και Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Μπισκέκ με την κοινή διοργάνωση της Ένωσης Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Τουρκικού Κόσμου, του Ιδρύματος Eco Eurasia, της Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Πανεπιστημίου Manas Κιργισίας-Τουρκίας.

    Σε ομιλία που πραγματοποίησε, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κιργισίας Τζαπάροφ πριν από την εκδήλωση και σημείωσε ότι κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε «η σημασία της ύπαρξης της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου τουρκικού κράτους στο νοτιότερο τμήμα του τουρκικού κόσμου και πώς αποτελεί εθνικό ζήτημα».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η Κιργισία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι οι πρόγονοι των Τουρκοκυπρίων πέρασαν πρώτα από αυτά τα εδάφη στην Μικρά Ασία και στη συνέχεια στην Κύπρο πριν από χιλιάδες χρόνια. Υποστήριξε επίσης ότι στη σημερινή εποχή της επικοινωνίας έχουν κτιστεί γέφυρες καρδιάς και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά.

    Ο Τατάρ ανάφερε επίσης ότι «η αύξηση της συνεργασίας με την οποία οι νέες γενιές μπορούν να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους θα συμβάλει στο να γίνουν ισχυρότερα βήματα προς το μέλλον».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών γίνεται ισχυρότερος μέρα με τη μέρα, προσθέτοντας ότι «με το έργο της μεταφοράς νερού από τη Μικρά Ασία, η Κύπρος έχει συνδέσει έναν ακόμη κόμπο με την Τουρκία».

    Ισχυρίστηκε ότι «με το έργο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου, η Κύπρος θα συνδεθεί με την Τουρκία και τον Τουρκικό Κόσμο ακόμη περισσότερο».

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «ΤΔΒΚ» βρίσκεται αντιμέτωπη με άδικα εμπάργκο και μια νοοτροπία που προσπαθεί να αποτρέψει κάθε είδους επαφή. «Επιθυμία όλων μας είναι η ΤΔΒΚ να αναγνωριστεί περισσότερο και να παρουσιαστεί στον κόσμο», είπε και πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την ανακήρυξή του σε «επίτιμο πρόεδρο» από την Ένωση Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Τουρκικού Κόσμου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «τα έργα αυτά είναι εθνικά έργα, διότι η ενίσχυση της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο με κάθε έννοια θα οδηγήσει στην ενίσχυση του Τουρκικού κόσμου».

    Καταληκτικά ισχυρίστηκε τα εξής ο Τατάρ:

    «Η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας όχι μόνο στη Γαλάζια Πατρίδα, στις θάλασσες, αλλά και στους ουρανούς περνάει από την Κύπρο. Η εγγύηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την ΤΔΒΚ, θα κάνει παραχωρήσεις ή θα την χάσει από κάποιον άλλο».

    (ΓΜ)

    [03] Ογούζ: «Θα τεθεί περιορισμός στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς»

    Κάτω από τον τίτλο «Έρχεται όριο στις πωλήσεις», η K?br?s (05.12.23, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι περιορισμό στις πωλήσεις γης σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα εξήγγειλε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ντουρσούν Ογούζ, μιλώντας στην εκπομπή «Sabah Sabah» της K?br?s TV αμέσως μετά από επίσκεψή του στην Άγκυρα.

    Ο Ογούζ αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς στις κατεχόμενες περιοχές και δήλωσε:

    «Το μέτρο που προσπαθούμε σήμερα να λάβουμε σχετίζεται με την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου. Διότι ο λόγος της σημερινής κατάστασης απορρέει από τη μη εφαρμογή του νόμου».

    Ο Ογούζ υποστήριξε ότι η «νομοθεσία» προνοεί ότι οι αλλοδαποί πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο «υπουργικό συμβούλιο» που θα συνοδεύεται από «έκθεση ασφαλείας, για να διατηρήσουν την ΤΔΒΚ μια ασφαλή χώρα», ωστόσο παρακάμπτεται μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών που δεν κατατίθενται στο «κτηματολόγιο».

    «Εξαπατάται το κράτος από τη πίσω πόρτα», δήλωσε ο Ογούζ και παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό ασφαλείας λόγω αυτών που δεν απευθύνονται στο «υπουργικό συμβούλιο» για να ακολουθηθεί η διαδικασία.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα «ρύθμιση» που προωθούν, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται συγκεκριμένη χρονική προθεσμία εντός της οποίας αλλοδαπός αγοραστής που έχει εγκριθεί από το «υπουργικό», θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για την έκδοση του αντίστοιχου τίτλου ιδιοκτησίας.

    Θα καταργηθεί το καθεστώς 51/49 για εταιρείες

    Εξηγώντας ότι έχουν κάνει ξεχωριστή ρύθμιση για τις εταιρείες, ο Ογούζ είπε:

    «Είδαμε ότι ιδρύθηκαν εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο 51/49, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν από ιδιώτες. Η αναλογία 51/49 θα καταργηθεί για τους αλλοδαπούς. Οι αλλοδαποί δεν θα μπορούν να είναι κατασκευαστές και πωλητές με αυτή τη ρύθμιση. Οι οικοδόμοι και οι πωλητές θα πρέπει να είναι 100% πολίτες της ΤΔΒΚ».

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι εκτός από επενδύσεις για οικοδόμηση και πώληση, σκοπεύουν να θέσουν ένα συγκεκριμένο όριο έκτασης για επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, την εκπαίδευση ή την υγεία, και να αυξήσουν το ποσό που απαιτείται στα 3 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε με αυτή τη ρύθμιση, οι αγορές γης να τεθούν επίσης υπό τον έλεγχο του «υπουργικού συμβουλίου».

    Πολεοδομικά σχέδια για την Αμμόχωστο και τη Μεσαορία

    Ο Ογούζ δήλωσε επίσης ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ σύστησε μια επιτροπή εργασίας για τα πολεοδομικά σχέδια και πρόσθεσε ότι οι μελέτες αυτές θα ολοκληρωθούν σε όλο το νησί, με προτεραιότητα την Αμμόχωστο.

    Εξηγώντας ότι διεξάγουν ξεχωριστή μελέτη για τις γεωργικές περιοχές στην περιοχή της Μεσαορίας, ο Ογούζ είπε:

    «Υπάρχει μια κατάσταση όπου οι επενδυτές στρέφονται σε περιοχές με πιο προσιτές τιμές. Η ίδια ομάδα εργασίας θα ολοκληρώσει τη μελέτη για προστασία των γεωργικών εκτάσεων. Σε αυτή τη μελέτη, οι περιοχές ανάπτυξης και οι γεωργικές περιοχές θα διαχωριστούν. Θα συνεργαστούμε επίσης με τους αρμόδιους δήμους και στόχος μας είναι να την ολοκληρώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    (ΙΣ)

    [04] H Κολομβιανή Cuellar η νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο

    H K?br?s Postas? (05.12.23 kibrispostasi.com) γράφει ότι η Maria Angela Holguin Cuellar από την Κολομβία διορίστηκε ως η νέα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο.

    Το όνομα της Cuellar ήρθε μετά την απόρριψη από την τουρκοκυπριακή πλευρά του τελευταίου προσώπου που εξετάστηκε για τη θέση αυτή, της Αυστραλής Julie Bishop.

    Η Cuellar διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας μεταξύ 2010 και 2018. Ήταν επίσης επικεφαλής της αποστολής της Κολομβίας στον ΟΗΕ και πρέσβειρα της χώρας της στη Βενεζουέλα.

    (ΑΚ)

    [05] Συνεχίζει την περιοδεία του σε κατεχόμενα χωριά ο λεγόμενος πρέσβης

    Η Yeni Duzen (05.12.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου, «ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο με τις ομιλίες του για τους θεσμούς της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τις πρωτοβουλίες του κατά τις επισκέψεις του στα χωριά», όπως σημειώνει η εφημερίδα, επισκέφτηκε το χωριό Άρσος την Κυριακή και μοιράστηκε ένα βίντεο στο οποίο ενθαρρύνει τους κατοίκους να επαινούν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στο βίντεο ακούγονται οι κάτοικοι να λένε: «Να έρθει αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα (από την Τουρκία) και ίσως μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτό το ίδρυμα ηλεκτρισμού (την εταιρεία KIB-TEK)».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο «πρέσβης» ήρθε στο προσκήνιο όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα υπέρ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία στις εκλογές της 14ης Μαΐου μαζί με τον «πρόεδρο της βουλής» Ζορλού Τορέ, καθώς και για τις δηλώσεις του περί «ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αμμοχώστου».

    Στο βίντεο ακούγονται επίσης χωρικοί να ευχαριστούν τον Έρντογαν για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [06] Συνάντηση «η τουρκοκυπριακής ένωση δήμων» με την Ένωση Δήμων Τουρκίας

    Η Diyalog (05.12.23) γράφει «η τουρκοκυπριακή ένωση δήμων» και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Μόρφου Μαχμούτ Όζτσιναρ συναντήθηκε στα κατεχόμενα με την Ένωση Δήμων Τουρκίας και τον Δήμαρχο της περιοχής Μπουτζάκ, Εμρουλλάχ Ουνάλ.

    Κατά τη συνάντηση, ο Όζτσιναρ, υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα στους «δήμους».

    (ΚΣ)

    [07] Το «πανεπιστήμιο» Ραούφ Ντενκτάς στο Ευρωπαϊκό Έντυπο Διασφάλισης Ποιότητας

    Η Diyalog (05.12.23) γράφει ότι το ο «πρύτανης» του «Πανεπιστημίου» Ραούφ Ντενκτάς Δρ. Χασάν Αλί Μπιτσάκ παρακολούθησε το Ευρωπαϊκό Έντυπο Διασφάλισης Ποιότητας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Aveino της Πορτογαλίας, μεταξύ 23 και 25 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το «πανεπιστήμιο», η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Οργανισμών Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ENQA), γνωστή ως E4, η οποία διεξάγει τη διαδικασία της Μπολόνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (EUA), την Ευρωπαϊκή Ένωση Ανώτατων Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (EURASHE) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών (ESU).

    Στο φόρουμ με τίτλο «Διεθνοποίηση σε έναν κόσμο που αλλάζει: Νέες πρωτοβουλίες και προκλήσεις στη διασφάλιση ποιότητας» συμμετείχαν επικεφαλής και εκπρόσωποι πολλών εθνικών και διεθνών φορέων διασφάλισης ποιότητας από την Ευρώπη και γειτονικές χώρες, πρυτάνεις πανεπιστημίων, πρόεδροι επιτροπών ποιότητας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών και οι εκπρόσωποί τους.

    (ΚΣ)

    [08] Στο 81,99% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο στα κατεχόμενα

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (05.12.23, Kas?m ay? hayat pahal?l?g? yuzde 4,42 (kibrispostasi.com) ) γράφει ότι στο 4,42% ανήλθε ο πληθωρισμός για το μήνα Νοέμβριο στα κατεχόμενα, όπως ανακοίνωσε η «στατιστική υπηρεσία» του κατοχικού καθεστώτος.

    Τα στοιχεία αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2023 αυξήθηκε κατά 74,16% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και κατά 81,99% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022.

    Η μεγαλύτερη αύξηση στις βασικές ομάδες δαπανών παρατηρήθηκε στον τομέα της ενημέρωσης με 13,03%, ακολουθούμενη από τα έπιπλα, τις οικιακές συσκευές και τις υπηρεσίες οικιακής φροντίδας με 11,87%, την ένδυση και την υπόδηση με 10,43%, το αλκοόλ και τον καπνό με 8,67%, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά με 6,55% και τις κατοικίες, τον ηλεκτρισμό, το γκάζι και τα άλλα καύσιμα με 6,41%.

    Σε 593 προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη παρουσιάστηκε μείωση στον μέσο όρο της τιμής, ενώ μόνο στα 41 προϊόντα υπήρξε μείωση.

    Τα τρία προϊόντα που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι φακοί επαφής (61,25%), οι ψηφιακές κάμερες (55,48%) και οι καναπέδες (50,79%).

    Τη μεγαλύτερη μείωση υπέστησαν οι τιμές της μελιτζάνας (44,04%), του κολοκυθιού (39,51%) και των φρέσκου φασολιών (38,36%).

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση Φιντάν με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών

    Το CNN Turk (05.12.23 cnnturk.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πρόκειται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γάζα θα είναι στην ατζέντα του Φιντάν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Blinken στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μαζί με μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

    Ο Φιντάν μετέβη στη Νέα Υόρκη με την ίδια ομάδα και πραγματοποίησε ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος εγγυητριών χωρών στη Γάζα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

    (ΓΜ)

    [02] Ερντογάν: «Είναι χρέος όλων μας να μην αφήσουμε τη Γάζα στο κατοχικό Ισραήλ»

    Το τηλεοπτικό δίκτυο TRTHaber (4.12.23 trthaber.com) μεταδίδει ότι στην επανέναρξη των εχθροπραξιών στη λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πρόγραμμα έναρξης της 39ης υπουργικής συνόδου της μόνιμης επιτροπής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας ως σφαγές τις ισραηλινές επιθέσεις που ξεκίνησαν πάλι από την 1η Δεκεμβρίου μετά από μια 6ήμερη παύση λόγω ανταλλαγής κρατουμένων.

    «Ορίσαμε για πρώτη φορά τους κατοχικούς έποικους ως τρομοκράτες»

    «Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, του οποίου ο ιδρυτικός σκοπός είναι η υπεράσπιση της παλαιστινιακής υπόθεσης, μας παρέχει ένα σημαντικό έδαφος για να διεξάγουμε τον αγώνα με μια φωνή και ένα σώμα. Με την έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο, εμείς, ως ισλαμικός κόσμος, αποδείξαμε τη στάση μας στο παλαιστινιακό ζήτημα. Πήραμε αποφάσεις-ορόσημα στη σύνοδο κορυφής, μεταξύ των οποίων ο ορισμός των εποίκων κατοχής ως τρομοκρατών για πρώτη φορά», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε λέγοντας:

    «Η κλοπή καθώς και η δολοφονική συμπεριφορά του Ισραήλ έχει αρχίσει να αναφέρεται όλο και περισσότερο στη διεθνή σκηνή [...] Πρέπει επίσης να λάβουμε και άλλα μέτρα, ένα από τα οποία είναι να καταστήσουμε τους Ισραηλινούς ηγέτες υπεύθυνους για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει. Θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσουμε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε αυτό το πλαίσιο. Ομοίως, δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το ζήτημα των πυρηνικών όπλων, την ύπαρξη των οποίων παραδέχεται το Ισραήλ. Έχει το Ισραήλ ατομικές βόμβες; Έχουν, αλλά αν ρωτήσετε, λένε ότι δεν έχουν. Ξέρουμε πολύ καλά τι είναι αυτό. Ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι σήμερα ο σφαγέας της Γάζας, δεν είναι μόνο εγκληματίας πολέμου, αλλά θα κριθεί σίγουρα ως σφαγέας της Γάζας, όπως ακριβώς κρίθηκε ο Μιλόσεβιτς».

    «Είναι χρέος όλων μας να μην αφήσουμε τη Γάζα στο κατοχικό Ισραήλ»

    Τονίζοντας ότι πρέπει να παρθεί μια πολύ ξεκάθαρη θέση ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ για την αποψίλωση της Γάζας, Ερντογάν δήλωσε:

    «Θα ήθελα για άλλη μια φορά να υπενθυμίσω στους Ισραηλινούς ηγέτες που επιδιώκουν διαφορετικές φιλοδοξίες ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη, η Γάζα ανήκει στους Παλαιστίνιους και θα παραμείνει έτσι για πάντα. Ως ισλαμικός κόσμος, όλοι μας οφείλουμε να μην αφήσουμε ούτε μια σπιθαμή της γης της Γάζας στο κατοχικό Ισραήλ. Πρέπει να το κάνουμε αυτό όχι μόνο για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη, αλλά και για τη δική μας ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτοί που κατέχουν τη Γάζα σήμερα θα στρέψουν το βλέμμα τους σε άλλα μέρη αύριο. Για την ακρίβεια, δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να κρύψουν αυτές τις προθέσεις τους πλέον. Ο Νετανιάχου, ο σφαγέας της Γάζας, αποκάλυψε προσωπικά μπροστά στις κάμερες ότι το ζήτημα δεν είναι η Γάζα ή η Ραμάλα, αλλά η επιδίωξη επεκτατικών στόχων».

    «Τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν θεσμικά στο τεστ της Γάζας»

    Συνέχισε ως εξής ο Έρντογαν:

    «Η Γάζα λειτούργησε ως δείγμα γραφής για το παγκόσμιο σύστημα. Αυτό που είδαμε από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μας έδειξε το πραγματικό πρόσωπο πολλών δομών, από διεθνείς οργανισμούς μέχρι θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από δυτικές δημοκρατίες μέχρι παγκόσμιες εταιρείες. Τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν θεσμικά στο τεστ της Γάζας. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα κ. Γκουτέρες δυστυχώς σαμποταρίστηκαν από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με 121 θετικές ψήφους ήταν ένα πολύτιμο βήμα όσον αφορά τη μετάφραση της συνείδησης της ανθρωπότητας. Ωστόσο, το ψήφισμα αυτό παρέμεινε στάσιμο λόγω της τρέχουσας δομής των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπόρεσε να είναι αποτελεσματικό στη διακοπή της αιματοχυσίας. Δυστυχώς, με 40 αποχές, η βούληση 161 χωρών αγνοήθηκε. Ακόμα και αυτός ο πίνακας από μόνος του είναι αρκετός για να δείξει πώς εμείς, ως μουσουλμανικός κόσμος των 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έχουμε στριμωχτεί.

    Από τη μία πλευρά, υπάρχουν 121 χώρες που λένε να σταματήσει ο πόλεμος και να μην χυθεί άλλο αίμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 3-5 χώρες που δίνουν συγχωροχάρτι στις επιθέσεις του Ισραήλ. Κάθε φορά που αυτές οι 3-5 χώρες λένε ΟΚ, υπάρχει ένας παγκόσμιος μηχανισμός που αναλαμβάνει δράση μόνο τότε. Δεν είναι δυνατόν ένας τέτοιος μηχανισμός να φέρει την ειρήνη, να σταματήσει τις συγκρούσεις ή να δώσει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Αυτή η στρεβλή δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που εδώ και χρόνια λέμε ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5, η οποία είναι άδικη και δυσλειτουργική στην επίλυση κρίσεων, πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό. Κανείς μας δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί αυτό το σύστημα. Κανείς μας δεν μπορεί να πει ότι έτσι είναι τα πράγματα. Τώρα πρέπει να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας με πιο δυνατή φωνή. Ως μουσουλμάνοι, λέμε ότι ένας δικαιότερος κόσμος είναι εφικτός. Είναι ευθύνη μας όχι μόνο για τους δικούς μας πολίτες αλλά και για τις μελλοντικές γενιές να αγωνιστούμε σύμφωνα με αυτό το ιδανικό. Φυσικά, ενώ το κάνουμε αυτό, δεν θα περιμένουμε στο περιθώριο, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που έχουμε στη διάθεσή μας».

    (ΙΣ)

    [03] Υπογραφή δώδεκα συμφωνιών συνεργασίας Τουρκίας ? Κατάρ

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.12.23, aa.com.tr) μεταδίδει ότι 12 συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς υπεγράφησαν μετά τη συνάντηση του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Temim bin Hamed Al Thani στην Ντόχα, ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν κοινή δήλωση της 9ης συνάντησης της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής.

    Η «Κοινή Διακήρυξη για την 9η συνάντηση της Υψηλής Στρατηγικής Επιτροπής μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ» υπογράφηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed bin Abdurrahman Al Thani.

    Υπεγράφη επίσης μνημόνιο κατανόησης σχετικά με την καθιέρωση πολιτικών διαβουλεύσεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν μνημονίο κατανόησης για τη συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού, μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της εργασίας, μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της φιλανθρωπίας, πρωτόκολλο συνεργασίας για την ίδρυση κέντρων διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στο Κατάρ, συμφωνία στρατιωτικού πλαισίου μεταξύ των δύο χωρών, μνημόνιο κατανόησης για επιστημονική συνεργασία και συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Πανεπιστημίου Hamad Bin Khalifa του Κατάρ.

    Υπογράφηκε επίσης μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της πληροφορίας και της επικοινωνίας, μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας και του Υπουργείου Οικονομικών του Κατάρ, μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της προώθησης των επενδύσεων μεταξύ του Προεδρικού Γραφείου Επενδύσεων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Κατάρ και μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Κατάρ.

    (ΓΜ)

    [04] Το Καλό Κόμμα απέρριψε την πρόταση συνεργασίας με το CHP στις δημοτικές εκλογές

    H Cumhuriyet (04.12.23, cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι το Καλό Κόμμα (IYI Parti) απέρριψε την πρόταση εκλογικής συνεργασίας με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

    Στη συνεδρίαση του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Μεράλ Ακσενέρ, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του CHP για συνεργασία στις τοπικές εκλογές του 2024.

    Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος (IYI Parti), Κιουρσάντ Ζορλού δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη με 35 ψήφους υπέρ και 14 κατά στο Γενικό Διοικητικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι «θα κατέλθουμε στις τοπικές εκλογές του 2024 ελεύθεροι και ανεξάρτητοι».

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 5 December 2023 - 14:00:07 UTC