Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-12-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

23 Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 250/2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Το Κυπριακό είναι στην πραγματικότητα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
  • [02] Ουστέλ για συνάντηση με Ερντογάν: «Το 2024 θα είναι πολύ καλύτερο» - Αρθρογράφος: «Τους δόθηκαν οδηγίες»
  • [03] Ερτουγρούλογλου: «Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζεται ως η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα υπάρχει κοινό έδαφος»
  • [04] Χασίπογλου: «Οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν να μοιραστούν τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους»
  • [05] Όζερσαϊ: «Οι δύο πλευρές να συνεργαστούν χωρίς να περιμένουν τη λύση»
  • [06] Ντεριά: «Η παράνομη εργασία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τον πληθυσμό»
  • [07] Έπεται η τσιμεντοποίηση των Καζιβερών και εγκατάσταση πληθυσμού 30 χιλιάδων
  • [08] Αρικλί: «Θα γίνει διεθνής διαπίστευση για τις ελλείψεις στο αεροδρόμιο Τύμπου»
  • [09] Μεγάλο έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο
  • [10] Στρατιωτική άσκηση ειδικών δυνάμεων και ακτοφυλακής
  • [11] Διεθνές συνέδριο για τον Τζελαλεντίν Ρουμί
  • [12] Επιθεώρησε τις εργασίες στα τείχη της Λευκωσίας ο Τατάρ
  • [13] Συνεχίζεται η απαγόρευση εισόδου για Τουρκοκύπριους στην Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δεκαεπτά συμφωνίες υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας
  • [02] Αύξηση πτήσεων και επιβατών στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Το Κυπριακό είναι στην πραγματικότητα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    Η K?br?s (19.12.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι στην πραγματικότητα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός υποφέρει εδώ και χρόνια λόγω της απομόνωσης και των περιορισμών που επιβλήθηκαν». Είπε επίσης ότι Δημοκρατία της Τουρκίας ήταν πάντα δίπλα στους Τουρκοκύπριους.

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χασάν Γιλμάζ Ισίκ, με την ευκαιρία της 10ης Δεκεμβρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για το Κυπριακό.

    Υποστήριξε ότι «μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με λύση δύο κρατών και τη σημασία της παρουσίας του τουρκικού στρατού και τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας όσον αφορά την ασφάλεια και την ειρήνη».

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι μια δομή που είναι σε ομοσπονδιακή βάση αλλά θα εξελιχθεί σε ενιαία δομή εντός της ΕΕ ενέχει διάφορους κινδύνους, και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν θέλουν να επιστρέψουν στην προ του 1974 εποχή και ότι, σύμφωνα με τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960, είναι τουλάχιστον τόσο κυρίαρχοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι και έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν κράτος».

    Δήλωσε επίσης ο Τατάρ ότι φοιτητές από 144 διαφορετικές χώρες σπουδάζουν σε «πανεπιστήμια της ΤΔΒΚ» και ότι υπάρχουν τουρίστες από πολλές χώρες που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας πως «όλα αυτά αποτελούν αναγνώριση».

    Δηλώνοντας ότι «η αποδοχή της ΤΔΒΚ ως μέλος παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών οδήγησε σε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την εκπροσώπησή της σε διάφορους τομείς», ο Τατάρ είπε ότι «όλος ο κόσμος έχει δει τα γεγονότα ότι στην Κύπρο υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο χωριστά κράτη».

    (ΚΣ)

    [02] Ουστέλ για συνάντηση με Ερντογάν: «Το 2024 θα είναι πολύ καλύτερο» - Αρθρογράφος: «Τους δόθηκαν οδηγίες»

    H εφημερίδα Gunes (19.12.23 guneskibris.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Ουνάλ Ουστέλ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αιφνίδια συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία δήλωσε ότι η πρόσκληση ήρθε κατόπιν δικού τους αιτήματος και ότι η Τουρκία εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική του κατοχικού καθεστώτος στο Κυπριακό, για λύση δύο κρατών.

    «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω την πλήρη και ειλικρινή υποστήριξη της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση των επενδύσεων που θα γίνουν σε άλλους τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και οι μεταφορές το συντομότερο δυνατό, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ, την άφιξη της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου από την Τουρκική Δημοκρατία και τη μετάβαση στο διασυνδεδεμένο σύστημα», δήλωσε ο Ουστέλ στην ανακοίνωσή του και πρόσθεσε:

    «Το 2024 μας περιμένουν σημαντικές επενδύσεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εγγυηθούμε το ενεργειακό μέλλον της ΤΔΒΚ με το δεύτερο σημαντικότερο έργο του αιώνα, το οποίο θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των μελετών σκοπιμότητας του έργου για την έλευση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου τον Απρίλιο ή τον Μάιο».

    «Να σιωπήσεις κ. Τατάρ»

    Η εφημερίδα Yeni Duzen (18.12.23 yeniduzen.com) δημοσιεύει άρθρο του Σερχάτ Ιντζιρλί, ο οποίος σχολιάζει ότι η αιφνίδια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν για να δοθούν οδηγίες, και όχι να μιλήσουν για το νοσοκομείο ή τα οικονομικά προβλήματα. Γράφει χαρακτηριστικά:

    «Για τι μίλησαν;

    Πρώτον, δόθηκε εντολή σε όλες τις εθνικιστικές παρατάξεις που μιλούν για το κυπριακό, πρωτίστως στον Ερσίν Τατάρ, 'να σιωπήσουν' μέχρι τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Δεύτερον, 'και πάλι σε σχέση με τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία', ο ισχυρισμός ότι 'ακίνητα πωλούνται σε Ισραηλινούς' στην ΤΔΒΚ δόθηκε επίσης εντολή 'να τεθεί σε αναμονή και να σταματήσουν οι πωλήσεις'», σημειώνει.

    (ΙΣ)

    [03] Ερτουγρούλογλου: «Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζεται ως η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα υπάρχει κοινό έδαφος»

    Η K?br?s Postas? (18.12.23 kibrispostasi.com) δημοσιεύει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «το Κυπριακό είναι υπόθεση του τουρκικού έθνους».

    Μιλώντας σε συνεδρίαση της λεγόμενης βουλής για τον προϋπολογισμού του «υπουργείου εξωτερικών» ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε το Κυπριακό δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως πρόβλημα μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο ή μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, οι αραβικές χώρες, η Κίνα, η ΕΕ και ο ΟΗΕ «βρίσκονται εδώ και ότι υιοθετούν και διατηρούν πολιτικές σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα».

    Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συναίνεση για το τι είναι το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μερών για το θέμα αυτό και ο λόγος είναι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Ερτουγρούλογλου, στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι «το αίτημα των Ελληνοκυπρίων για 2 έδρες για τους Τουρκοκύπριους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας [της Ε.Ε] θα σήμαινε την επιβεβαίωση ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι οι ιδιοκτήτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Απευθυνόμενος στην «αντιπολίτευση» είπε ότι «δεν βλέπουμε έτσι το λεγόμενο Κυπριακό πρόβλημα. Μπορεί να σας αρέσει αυτό ή όχι. Το Κυπριακό είναι μια εθνική υπόθεση. Είναι η υπόθεση του τουρκικού έθνους».

    Αναφέροντας ότι η «ΤΔΒΚ δεν είναι έδαφος της ΕΕ και δεν έχει υποβάλει αίτηση ένταξης», ο Ερτουγρούλογλου είπε: «Δεν έχουμε πολιτική εχθρότητας προς κανέναν, αλλά βλέπουμε ποιος είναι εχθρικός προς εμάς και παίρνουμε θέση εναντίον τους. Ο κόσμος δεν έπρεπε να αναγνωρίσει τους Ελληνοκύπριους ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το έκανε. Η ΕΕ δεν θα έπρεπε να κάνει τους Ελληνοκύπριους μέλος της ΕΕ, αλλά το έκανε. Γινόμαστε εχθροί της ΕΕ όταν λέμε αυτά τα πράγματα; Σεβόμαστε τις αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ, αλλά αυτή έχει παραβιάσει τις αρχές της σε κάθε της βήμα».

    Ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε, επίσης, ότι είναι θετικό να μιλάμε για πραγματικές πολιτικές στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δέχθηκε κριτική από εκείνους που βλέπουν τον κόσμο μέσα από ροζ γυαλιά, επειδή βλέπει το Κυπριακό με αυτόν τον τρόπο.

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, και υποστήριξε ότι «όλα τα προβλήματα προέρχονται από την επιθετική ελληνοκυπριακή κοινότητα, η οποία επιβραβεύτηκε ως Κυπριακή Δημοκρατία».

    Υποστήριξε ακόμη ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ ήταν αυτά που δημιούργησαν το Κυπριακό πρόβλημα και σημείωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που διέκοψαν τον συνεταιρισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφέροντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είδαν ποτέ τους εαυτούς τους ως ισότιμους με τους Τουρκοκύπριους και συνεχίζουν να βλέπουν το νησί ως ελληνικό νησί, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι «δεν αποδέχονται πλέον το καθεστώς της κοινότητας και ότι εδώ και 40 χρόνια είναι ένας λαός που κατέχει κράτος».

    Υπενθυμίζοντας ότι έχει ειπωθεί ότι το νησί είναι πολύ μικρό για να διαιρεθεί, ο Ερτουγρούλογλου ρώτησε αν το μικρό μέγεθος του νησιού σημαίνει να ζούμε μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Ζητώντας να εξεταστεί τι σημαίνει να διοικείς ένα κοινό κράτος με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι το θέμα της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ εγκρίθηκε [από την τουρκοκυπριακή πλευρά] με τη δήλωση ότι δεν θα αναζητήσει κοινό έδαφος για ομοσπονδία και ότι θα διοριστεί για 6 μήνες.

    Μετά τις ομιλίες, εγκρίθηκε με πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών ύψους 588 εκατομμυρίων 99 χιλιάδων 400 λιρών Τουρκίας και στη συνέχεια η λεγόμενη βουλή προχώρησε στη συζήτηση του προϋπολογισμού του «Τουρκικού Οργανισμού Κύπρου (ΤΑΚ)» ύψους 91 εκατομμυρίων 793 χιλιάδων λιρών Τουρκίας.

    (ΓΜ)

    [04] Χασίπογλου: «Οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν να μοιραστούν τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους»

    Η K?br?s Postas? (18.12.23 kibrispostasi.com) δημοσιεύει τις δηλώσεις του λεγόμενου βουλευτή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της λεγόμενης βουλής για την έγκριση του προϋπολογισμού του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία] δεν θέλει να μοιραστεί τους πόρους και τον πλούτο γύρω από το νησί με τους Τουρκοκύπριους».

    Ο Χασίπογλου ανέφερε ότι έχουν διαφορετικά οράματα με την αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε ότι διατυπώθηκαν και απόψεις στο σημείο που προτάθηκε ένα νέο όραμα από τα θέματα που συζητούνται σήμερα.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντανά ακολουθήθηκε μια λανθασμένη μέθοδος διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι στο τέλος αυτής της συνόδου κορυφής έπρεπε να γίνει γνωστό ποιο θα είναι το τέλος των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» αρνιόταν συνεχώς να μοιραστεί τα πλούτη γύρω από το νησί και δήλωσε ότι στις εκθέσεις του ΟΗΕ γράφεται ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν όχι το σχέδιο αλλά ολόκληρη τη λύση.

    Αναφερόμενος στις επαφές που έγιναν στην επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Χασίπογλου δήλωσε ότι ρώτησαν γιατί η τουρκοκυπριακή νεολαία δεν μπορεί να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δήλωσε ότι δίνουν αγώνα.

    Κλείνοντας ο Χασίπογλου σημείωσε ότι έχουν διαφορετικές απόψεις με την αντιπολίτευση για το Κυπριακό και απηύθυνε έκκληση να έχουν μία κοινή φωνή προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να αγωνιστούν από κοινού για την κυριαρχία.

    Τόρος: «Είναι απαράδεκτο ότι οι Ελληνοκύπριοι ενεργούν ως μοναδικοί ιδιοκτήτες της Κύπρου»

    Η K?br?s Postas? (18.12.23 kibrispostasi.com), εξάλλου, δημοσιεύει δηλώσεις του «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Φικρί Τορός, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι Ελληνοκύπριοι ενεργούν ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Κύπρου και αυτό είναι απαράδεκτο

    Ο Τόρος πρόσθεσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εγκαταλείψει την ομηρία των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει γυρίσει το πρόσωπό της πίσω στην ΕΕ, ο κ. Τόρος είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τόνισε τη σημασία των βημάτων για τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας.

    Ο Τόρος υποστήριξε ότι όσο συνεχίζεται το πολιτικό πρόβλημα, η λύση στο ναυτικό δίκαιο είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να επιτευχθεί λύση στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μέσω διαιτησίας χωρίς να περιμένει την επίλυση ολόκληρου του Κυπριακού.

    Ο Τόρος δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες για λύση που συνέχισε μέχρι το Κραν Μοντανά και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψει στο νόμιμο έδαφος που έθεσε ο ΟΗΕ. Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει «κοινός τόπος» και ότι είναι σημαντικό να συμβάλουμε στις ευνοϊκές συνθήκες που θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα την κοινή βούληση των δύο πλευρών, ο Τόρος είπε ότι υποστηρίζουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Toros δήλωσε ότι το έχουν εξηγήσει αυτό στους συνομιλητές τους και ότι έχουν επίσης παράσχει στην ΕΕ πληροφορίες σχετικά με το είδος της συμβολής που μπορεί να προσφέρει και τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης σχέσεων με τα μέρη που μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία.

    Αναφέροντας ότι στις συναντήσεις τους εξήγησαν επίσης τις απόψεις τους για τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η ΕΕ για τους Τουρκοκυπρίους, ο Τόρος είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να σταματήσει να κρατά σε ομηρία τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και να τερματίσει την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων 35 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά τους μικτούς γάμους.

    Αναφέροντας ότι η μη λύση δεν είναι λύση, ο Τόρος επέκρινε όσους υποστηρίζουν αυτή τη θέση, είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται ειρήνη, γαλήνη, εμπιστοσύνη και ομοσπονδιακή λύση στο νησί, όχι να απομακρυνθούν από τον κόσμο και να μείνουν μόνοι τους και επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στη χώρα».

    Ανέφερε, τέλος, ότι «είναι αναγκαίο να απομακρυνθούμε από τη νέα πολιτική», την οποία χαρακτήρισε ως «την αγάπη της μοναξιάς», ο Τόρος τόνισε ότι στη νέα διαδικασία που προσπαθούν να δρομολογήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, δεν είναι η συνέχιση των διαδικασιών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και κατέληξαν σε αποτυχίες, αλλά η σημασία της διεξαγωγής μελετών που θα δημιουργήσουν το απαραίτητο έδαφος για μια διαδικασία προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, χωρίς να υπεισέλθουν στην ουσία».

    (ΓΜ)

    [05] Όζερσαϊ: «Οι δύο πλευρές να συνεργαστούν χωρίς να περιμένουν τη λύση»

    H Diyalog (18.12.23 diyaloggazetesi.com) δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου του Λαϊκού Κόμματος (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ σχετικά με τον διορισμό της νέας απεσταλμένου για το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη λέγοντας ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων σε βάση δύο κρατών ή ομοσπονδίας δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση προς το παρόν και για αυτό οι δύο πλευρές θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται χωρίς να περιμένουν τη λύση.

    Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Κουντρέτ Οζερσάι αξιολόγησε τα σχόλια στον ελληνοκυπριακό Τύπο σχετικά με τη νέα απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Maria Angela Holguin Cuellar λέγοντας τα εξής: «Το σημαντικό είναι ποια θα είναι τα καθήκοντα αυτής της απεσταλμένης. Ελπίζω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, εγκρίνοντας το διορισμό αυτής της απεσταλμένης, ξεκαθάρισε εκ των προτέρων την αποστολή με την οποία θα έρθει και έδωσε τη συγκατάθεσή της αναλόγως». Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση για την απεσταλμένη του ΟΗΕ να ενεργήσει με μια αποστολή καθορισμού της ύπαρξης ή όχι κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών για τη λύση και να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κοινό έδαφος, αφενός, και αφετέρου να βοηθήσει τα μέρη να συνεργαστούν σε διάφορα θέματα για τη λύση πριν από τη λύση ώσπου να υπάρξει μια συνολική λύση. Εξετάζοντας τις σημερινές θέσεις των μερών, ο Οζερσάι δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα διερωτηθεί τι είδους άνοιγμα προτίθεται να κάνει η άλλη πλευρά, ώστε η μία από τις δύο πλευρές να προσεγγίσει την πρόταση της άλλης, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα διερωτηθεί αν υπάρχει μια μέση λύση μεταξύ των δύο προτάσεων στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, εκτός από την ιδανική λύση.

    «Για να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση μιας λύσης δύο κρατών, απαιτείται και η συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση σε ομοσπονδιακή βάση, είναι απαραίτητη η συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας. Σε αυτό το στάδιο, δεν βλέπω καμία από αυτές τις δύο πιθανότητες ως πολύ ρεαλιστική. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι «μια άλλη πιθανότητα είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση ενός 'διαφορετικού μοντέλου εταιρικής σχέσης', το οποίο δεν είναι ούτε ομοσπονδιακή λύση ούτε λύση δύο κρατών. Ωστόσο, ειδικά η εμπειρία μας από το παρελθόν είναι ότι η 'εποικοδομητική ασάφεια' στο κύριο έδαφος της λύσης μπορεί να γίνει εξαιρετικά καταστροφική».

    Η συνεργασία είναι ο σωστός δρόμος

    Ο Οζερσάι τόνισε ότι χάθηκαν χρόνια και ότι δεν μπορείς κανείς να ζει το σήμερα εξαιτίας της συνεχούς συζήτησης για το αύριο, δηλαδή για το πώς θα είναι τελικά η λύση και η μορφή της, και δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι η σωστή προσέγγιση να συνεργαστούμε πριν από τη λύση για μια σταδιακή λύση χωρίς να περιμένουμε τη λύση. Αυτό υποστηρίζουμε ως ΗΡ εδώ και χρόνια. Με μια διαφορετική διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, την παράνομη μετανάστευση, τα λιμάνια, το άμεσο εμπόριο, τον εναέριο χώρο και παρόμοια ζητήματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα ζητήματα χωρίς να περιμένουμε τη λύση».

    (ΓΜ)

    [06] Ντεριά: «Η παράνομη εργασία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τον πληθυσμό»

    Η K?br?s (19.12.23) γράφει ότι η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντοούς Ντεριά, δήλωσε ότι η παράνομη εργασία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τον πληθυσμό στα κατεχόμενα.

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στη «βουλή» στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων».

    Η Ντεριά αναφερόμενη στα προβλήματα που προκάλεσε η αύξηση του πληθυσμού, δήλωσε ότι άνθρωποι από 41 χώρες έρχονται στα κατεχόμενα και αυτό προκαλεί πολλά κοινωνικά προβλήματα. Είπε ακόμη ότι η φθηνή και παράνομη εργασία είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα και επεσήμανε ότι άνθρωποι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα ως φοιτητές και εντάσσονται παράνομα στο εργατικό δυναμικό.

    (ΚΣ)

    [07] Έπεται η τσιμεντοποίηση των Καζιβερών και εγκατάσταση πληθυσμού 30 χιλιάδων

    H εφημερίδα Avrupa (19.12.23) γράφει ότι τα Καζιβερά οδεύουν να γίνουν το νέο Τρίκωμο και ενώ δεν υπάρχουν υποδομές δεν δίνεται καμία σημασία στους υδάτινους πόρους, οδεύσεις, το περιβάλλον και τη γεωργία. Γράφει ότι θα χτιστούν τεράστια οικοδομήματα και δημοσιεύει τις ακόλουθες δηλώσεις του προέδρου του «τουριστικού συνδέσμου Λεύκας» Χασάν Καρλίτας:

    «Ξαφνική αύξηση της στεγαστικής ικανότητας κατά 15 χιλιάδες σημαίνει 30 χιλιάδες πληθυσμό στην περιοχή. Σύμφωνα με ποια μεταφορική ικανότητα και ποιον προγραμματισμό υπολογίστηκε αυτή η πορεία; Τεμάχια τουρκικής ιδιοκτησίας που πωλούνται άμεσα για 1000 στερλίνες το στρέμμα, σύμφωνα με ποια κριτήρια θα ανοίξουν για ανοικοδόμηση; Ανάπτυξη δε σημαίνει κατασκευή τεραστίων κάθετων ιδιοκτησιών. Ανάπτυξη σημαίνει μεγέθυνση σκεπτόμενος το μέλλον με σχέδιο, βιώσιμα, και κατανόηση για το περιβάλλον».

    Ενώ στοχοποιούνται ισραηλινές οικογένειες, δοξάζονται Τούρκοι εργολάβοι!

    Για το ίδιο θέμα δημοσιεύει ρεπορτάζ και η διαδικτυακή εφημερίδα Ozgur Gazete (18.12.23 ozgurgazetekibris.com) η οποία γράφει ότι το «πολεοδομικό σχέδιο Λεύκας» δεν τέθηκε σε εφαρμογή και η περιοχή των Καζιβερών και της Λεύκας είναι στο μάτι του εύκολου κέρδους.

    Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Όμιλος Εταιρειών Fenercioglu με έδρα την Αλάνια, του οποίου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Τούρκος εργολάβος Aycan Fenercioglu, λάνσαρε προχθές στο ξενοδοχείο Merit Royal Diamond, έργο με την ονομασία «Coastel Heaven» που περιλαμβάνει 3 χιλιάδες σπίτια στην περιοχή των Καζιβερών.

    Μάλιστα ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών Ερχάν Αρικλί από το Κόμμα Αναγέννησης (YDP), τον μικρότερο εταίρο της λεγόμενης κυβέρνησης του κατοχικού καθεστώτος, ο οποίος παρευρέθηκε στην έναρξη, ευχαρίστησε την οικογένεια Fenercioglu για τις επενδύσεις που έφερε στην «ΤΔΒΚ» και δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένας επενδυτικός παράδεισος.

    Δηλώσεις για το ίδιο θέμα είχε κάνει και η λεγομένη ανεξάρτητη βουλευτής Τζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς και είπε ότι παρόλου που το «πολεοδομικό σχέδιο Λεύκας» έχει εγκριθεί πριν από ένα χρόνο, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην «επίσημη εφημερίδα» και δεν έχει τεθεί σε ισχύ, τονίζοντας επίσης ότι η «κυβέρνηση» με αυτή τη διαδικασία άνοιξε το δρόμο για την απρογραμμάτιστη δόμηση στα Καζιβερά.

    «Αφού δώσουν τις άδειες που θέλουν, θα εφαρμόσουν το πολεοδομικό σχέδιο για επίδειξη. Αυτό έχει γίνει πλέον ρουτίνα για την κυβέρνηση» δήλωσε η Ρότζερς και πρόσθεσε ότι η οικοδομική έκρηξη στις κατεχόμενες περιοχές σχετίζεται με τη ζήτηση, η οποία ωστόσο δεν προέρχεται από τους κατοίκους της περιοχής.

    (ΙΣ)

    [08] Αρικλί: «Θα γίνει διεθνής διαπίστευση για τις ελλείψεις στο αεροδρόμιο Τύμπου»

    Η K?br?s (19.12.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι οι ελλείψεις 150 ειδών που εντοπίστηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο άνοιξε με «μερική προσωρινή αποδοχή», πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι το «τμήμα πολεοδομίας» θα ξεκινήσει ελέγχους στο τέλος του μήνα.

    «Θα εφαρμοστούν κυρώσεις»

    Ο Αρικλί είπε ότι εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις στο «αεροδρόμιο» μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της μετεωρολογικής συσκευής, θα επιβληθεί πρόστιμο χιλίων δολαρίων την ημέρα στην εταιρεία και εάν συνεχιστεί, η σύμβαση μπορεί να ακυρωθεί με προειδοποίηση, και είπε ότι οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο «υπουργικό συμβούλιο».

    «Θα δοθεί προσωρινή αποδοχή»

    Υποστήριξε ότι οι ελλείψεις έχουν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, και ότι το «τμήμα σχεδιασμού και κατασκευής θα διεξαγάγει έρευνα για τις ελλείψεις εκτός του μετεωρολογικού συστήματος στο τέλος του μήνα».

    Διεθνής διαπίστευση

    Ο Αρικλί δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, «το Τμήμα Σχεδιασμού και Κατασκευών και η Τουρκική Κρατική Αρχή Αεροδρομίων» θα προβούν από κοινού σε κοινή αξιολόγηση. Μετά από αυτό, ένας διαπιστευμένος οργανισμός επιθεώρησης από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ελέγξει το «αεροδρόμιο» από την κορυφή έως τα νύχια όσον αφορά την ασφάλεια και τις τεχνικές πτυχές.

    «Θα δοθεί το πιστοποιητικό 'Κατάλληλο για διεθνείς πτήσεις'. Μετά από αυτό, θα προσφύγουμε σε διεθνή ένδικα μέσα», είπε.

    (ΚΣ)

    [09] Μεγάλο έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο

    H εφημερίδα K?br?s (19.12.23) γράφει ότι ο πρόεδρος και αντιπροσωπεία από το Τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό επιμελητήριο, στο πλαίσιο της «εβδομάδας τοπικών προϊόντων» ξεκίνησαν επισκέψεις σε οργανισμούς ΜΜΕ. Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία της εφημερίδας K?br?s, που βρίσκονται στην οργανωμένη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Κατά τη συνάντηση του προέδρου του επιμελητηρίου Αλί Καματζίογλου με τον διευθυντή εκδόσεων του δημοσιογραφικού συγκροτήματος K?br?s Μετέ Τουμερκάν, ο Καματζίογλου δήλωσε ότι στόχος τους είναι οι εξαγωγές και για να το επιτύχουν αυτό πρέπει να κάνουν χαρούμενους τους δικούς τους ανθρώπους. «Αυτή τη στιγμή για 100 δολάρια που έχουμε στα χέρια μας, μόνο τα 8 παραμένουν στη χώρα, τα υπόλοιπα δυστυχώς φεύγουν εκτός. Είμαστε αναγκασμένοι να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό ώστε να διασφαλίσουμε δυνατότητες για περισσότερη απασχόληση», δήλωσε ο Καματζίογλου και πρόσθεσε ότι για να αυξηθεί η ευημερία στη «χώρα» πρέπει να αναπτυχθεί η βιομηχανία.

    (ΙΣ)

    [10] Στρατιωτική άσκηση ειδικών δυνάμεων και ακτοφυλακής

    H εφημερίδα K?br?s (18.12.23 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε διμερής άσκηση Μονάδων Υποβρυχίων Καταδρομών «ΤΔΒΚ»-Τουρκίας 4-15 Δεκεμβρίου 2023». Στο πλαίσιο της άσκησης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις επέμβασης σε τραυματίες στο πεδίο της μάχης και βολές σε μάχη εκ του σύνεγγυς.

    Επίσης, η K?br?s (19.12.23 kibrisgazetesi.com) δημοσιεύει ότι στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», πραγματοποιήθηκαν στην Κερύνεια μεταξύ 11-15 Δεκεμβρίου επισκέψεις σε λιμάνια και κοινές εκπαιδεύσεις σε λιμάνια/θάλασσα με τη συμμετοχή των σκαφών TCSG-92 και TCSG-103 που υπάγονται στην Περιφερειακή Διοίκηση Μεσογείου της Τουρκικής Ακτοφυλακής, με σκοπό την αύξηση της διμερούς συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για τα καθήκοντα της ακτοφυλακής.

    (ΙΣ)

    [11] Διεθνές συνέδριο για τον Τζελαλεντίν Ρουμί

    Η Vatan (19.12.23) γράφει ότι το «πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής» διοργάνωσε το 8ο διεθνές Συνέδριο για τον Τζελαλεντίν Ρουμί.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, επιστήμονες από 13 χώρες, ανάμεσα τους επιστήμονες από την Τουρκία, το Ιράν, το Τατζικιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ρωσία, τη Βοσνία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, συμμετείχαν στο συνέδριο.

    (ΚΣ)

    [12] Επιθεώρησε τις εργασίες στα τείχη της Λευκωσίας ο Τατάρ

    Η K?br?s (19.12.23) γράφει ότι ξεκίνησε η αποκατάσταση των ιστορικών τειχών της Λευκωσίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επιθεώρησε τις εργασίες αποκατάστασης, που γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

    Οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες είναι υπό την ευθύνη της Διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και κοστίζουν συνολικά 200 χιλιάδες ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2024.

    «Η Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου φιλοξενεί πολύ σημαντικά έργα από άποψη πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά τα έργα είναι επίσης μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Δίνω μεγάλη σημασία και υποστηρίζω την τακτική συντήρηση των έργων Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και την αποκατάστασή τους. Συγχαίρω τη Διακοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και όλους όσους συνέβαλαν στο έργο της προς αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    (ΚΣ)

    [13] Συνεχίζεται η απαγόρευση εισόδου για Τουρκοκύπριους στην Τουρκία

    H εφημερίδα Avrupa (19.12.23) δημοσιεύει την ανοιχτή επιστολή του Τουρκοκύπριου Τουργκούτ Αφσάρογλου, ο οποίος ήθελε να μεταβεί στην Τουρκία για θεραπεία, ωστόσο βρίσκεται σε λίστα απαγόρευσης εισόδου. Ο Αφσάρογλου είχε αποστείλει πριν ένα μήνα επιστολή στο Μετίν Φεϊζίογλου, το λεγόμενο πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας στο κατοχικό καθεστώς, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την απαγόρευση.

    Λέγοντας ότι «δεν μπορεί να τον αποκαλέσει πρέσβη διότι αν ήταν πρέσβης ενός κοσμικού κράτους δικαίου θα απαντούσε εντός 30 ημερών σε ένα πολίτη της χώρας που τον φιλοξενεί, και σε περίπτωση που δεν μπορούσε να δοθεί απάντηση εντός αυτού του ορίου, εντός 15 ημερών θα είχε αποσταλεί ειδική επιστολή που θα εξηγούσε τους λόγους μη απάντησης», ο Αφσάρογλου υποστηρίζει ότι ακόμη και την περίοδο της Αγγλοκρατίας που έβριζαν τον βασιλιά και τη βασίλισσα και γίνονταν επιθέσεις προς τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, δεν τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αγγλία.

    «Ούτε ο Μακάριος έθεσε απαγορεύσεις μετά το 1963, ούτε η Ελλάδα εξέδωσε μια ντροπιαστική λίστα σαν τη λίστα με τις απαγορεύσεις [της Τουρκίας]» γράφει ο Αφσάρογλου και καταλήγει: «Το κάνει αυτό αδελφός σε αδελφό; Το κάνει η μητέρα [πατρίδα] στο παιδί της; Το κάνει η ανώτερη διοίκηση στην κατώτερη; Ή το κάνει ο σωτήρας στον όμηρό του;»

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δεκαεπτά συμφωνίες υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (19.12.23 www.aa.com.tr) γράφει για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και του Ούγγρου ομολόγου του Βικτόρ Όρμπαν στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης Έρντογαν στην Ουγγαρία.

    Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ουγγαρίας υπό την προεδρία Ερντογάν και Όρμπαν, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας 17 άρθρων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Ερντογάν και Όρμπαν υπέγραψαν την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την αναβάθμιση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας στο επίπεδο της ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

    Επιπλέον υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικών θεμάτων, θεμάτων επιστήμης και καινοτομίας, αμυντικής τεχνολογίας, αμυντικής βιομηχανίας, της πολιτικής οπτικοακουστικών μέσων, της πυρηνικής ενέργειας, του εξωτερικού εμπορίου, των πολιτικών εκτάκτων καταστάσεων, θεμάτων ενέργειας, κρατικών αρχείων, βιομηχανίας και, τέλος, συνεργασίας στον τομέα της τουρκολογίας.

    Έρντογαν: «Μεταφέραμε τις σχέσεις με την Ουγγαρία σε επίπεδο ενισχυμένης εταιρικής σχέσης»

    To Ankara Anatolia (19.12.23 aa.com.tr), εξάλλου, μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του και δήλωσε: «Με την κοινή πολιτική δήλωση που υπογράψαμε με τον Όρμπαν, αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε επίπεδο ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

    Αναφερόμενος στο διμερές εμπόριο ο Έρντογαν είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών στο στόχο των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων» και ότι «οι επαφές και οι διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου αντανακλούν θετικά στις διμερείς σχέσεις [...]. Ενθαρρύνουμε τις αμοιβαίες επενδύσεις και υποστηρίζουμε τη συνεργασία των εταιρειών μας τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες. Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία και η ενέργεια, όπου έχουμε ήδη γόνιμη συνεργασία".

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών τους συζήτησαν τρέχοντα θέματα, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η Γάζα.

    (ΓΜ)

    [02] Αύξηση πτήσεων και επιβατών στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

    H Sabah (19.12.23 sabah.com.tr) γράφει ότι με το άνοιγμα του νέου τερματικού σταθμού του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων και των επιβατών.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το νέο παράνομο αεροδρόμιο είναι το μεγαλύτερο στην Κύπρο και προσθέτει ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις με αεροσκάφη ευρείας ατράκτου των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ).

    «Η ΤΗΥ έγινε η ατμομηχανή της ΤΔΒΚ»

    Ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου υποστήριξε ότι με τον νέο τερματικό σταθμό και τον νέο αεροδιάδρομο έρχονται αεροσκάφη ευρείας ατράκτου και ότι αυξήθηκαν οι πτήσεις, οι τιμές των εισιτηρίων έγιναν ευνοϊκότερες και αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό. «Η THY έγινε η ατμομηχανή υποστηρίζοντας αυτή την επένδυση», υποστήριξε.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 19 December 2023 - 12:48:15 UTC