Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-12-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

3 Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 251/2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μήνυμα Τατάρ στην Cuellar: «Αν δεν υπάρξει αναγνώριση δεν θα υπάρξουν ούτε και συνομιλίες»
  • [02] Τατάρ: «Θα πρέπει να αποδεχθούν την ισότητα»
  • [03] Χασίπογλου: «Συνομιλητής του Χριστοδουλίδη δεν είναι ο Ερντογάν, αλλά ο Τατάρ»
  • [04] Εβραϊκής καταγωγής developer υποστηρίζει ότι αγοράζουν περισσότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί ακίνητα στα κατεχόμενα
  • [05] Τορέ: «Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία μας»
  • [06] Συνεχίζει τις προσπάθειες απομάκρυνσης «πολιτών της ΤΔΒΚ», από τη Γάζα δηλώνει το λεγόμενο υπεξ
  • [07] Επίσκεψη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας στα κατεχόμενα
  • [08] Συνεχίζει τις εκπαιδεύσεις το «Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας» της «τουρκικής πρεσβείας»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οι πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα θα τεθούν υπό έλεγχο
  • [02] Μασόνοι πίσω από την παράνομη συναγωγή απέναντι από μνημείο πεσόντων στο κατεχόμενο Επιχώ, υποστηρίζει εφημερίδα
  • [03] Έρντογαν: «Η ΕΕ πρέπει να αξιολογήσει καλά τη θέση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής»
  • [04] Συμφωνία Ιράκ – Τουρκίας για τα επόμενα βήματα της «αναπτυξιακής οδού»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μήνυμα Τατάρ στην Cuellar: «Αν δεν υπάρξει αναγνώριση δεν θα υπάρξουν ούτε και συνομιλίες»

    Η Κ?br?s (20.12.23) υπό τον πιο πάνω τίτλο, στεγάζει αποκλειστική συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε διαδικτυακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα στην Τουρκία (harici.com.tr), στην οποία αξιολόγησε, ανάμεσα σε άλλα, το διορισμό της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας Maria Angela Holguin Cuellar, στη θέση της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Στη συνέντευξή του, ο Τατάρ εξήγησε τι θα πει στην Cuellar και αναφέρθηκε στο θέμα της πώλησης περιουσιών σε ξένους.

    Αναφερόμενος στο διορισμό της Cuellar ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Τατάρ ξεκαθάρισε ότι ο διορισμός της θα είναι 6 μήνες και μέσα σε αυτούς τους μήνες θα διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για επαφές. «Για μας, η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας περνά μέσα από την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Εάν αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, τότε και εμείς δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

    Ερωτηθείς για το τι πει στην Cuellar, ο Τατάρ απάντησε τα εξής: «Θα πούμε στην Maria Angela Holguin Cuellar: 'Ορίστε, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η άλλη πλευρά προσπαθεί ακόμα να μας σύρει στην ομοσπονδία. Και όταν λένε ομοσπονδία, σημαίνει την κατάργηση της ΤΔΒΚ. Σημαίνει τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας. Την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις. Και εμείς δεν είναι δυνατό να πούμε ναι σε όλα αυτά», ανέφερε.

    Ακολουθεί απόσπασμα από την συνέντευξη:

    Ερώτηση:Η πρώην Yπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Maria Angela Holguin Cuellar θα διοριστεί ως Ειδική απεσταλμένη Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Πρόκειται για διορισμό διάρκειας μόνο 6 μηνών. Τι είδους δουλειά θα κάνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Θα υποβάλει έκθεση; Υπάρχει η άποψη ότι το μόνο καθήκον της νέας αντιπροσώπου είναι να διερευνήσει το έδαφος για μια διαπραγμάτευση. Συμφωνείτε με αυτό; Πώς βλέπετε τις διαπραγματεύσεις; Είστε ανοιχτός σε μια λύση δύο κρατών. Αυτή είναι επίσης μια συζήτηση που υποστηρίζετε. Αλλά λέτε ότι "αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την πορεία μας ανεξάρτητα ως ΤΔΒΚ". Τι είδους χρονοδιάγραμμα έχετε για τη λύση δύο κρατών και τις διαπραγματεύσεις;

    Απάντηση: «Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε αυτόν τον αγώνα εδώ και χρόνια. Αδίκως δεν μας αναγνωρίζουν, αλλά το να είσαι κράτος δεν σημαίνει απαραίτητα και αναγνώριση. Το να είσαι κράτος, χρειάζεται γη, υπάρχει γη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους. Χρειαζόμαστε ιστορία. Χρειάζεται δημοκρατία. Χρειάζεστε επίσης μια άλλη χώρα να σας αναγνωρίσει. Αυτή η χώρα είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας. Από τη στιγμή που η Δημοκρατία της Τουρκίας αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, ο όρος της κρατικής υπόστασης έχει εκπληρωθεί πλήρως. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε μάλιστα: 'Αντί να με αναγνωρίζουν 100 κράτη, είναι καλύτερα για μένα να με αναγνωρίζει η Δημοκρατία της Τουρκίας'. Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος με όλους τους θεσμούς και τους οργανισμούς του και μας αξίζει αυτή η κρατική υπόσταση. Επειδή υπάρχει ένας λαός εδώ. Αυτός ο λαός έχει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα, και αυτό είναι το κράτος και η δημοκρατία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να διατηρήσουμε αυτή τη ροή των φοιτητών με έναν πιο υγιή τρόπο, να διασφαλίσουμε ότι θα έρχονται εδώ πιο καταρτισμένοι φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 144 φοιτητές από διάφορες χώρες. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αλλά η ποιότητα είναι επίσης σημαντική. Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ο τουρισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και πηγαίνουν εδώ για τουριστικούς σκοπούς από εκατό διαφορετικές χώρες. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μας πραγματοποιούνται με εκατό διαφορετικές χώρες. Γίνονται όλα αυτά τα εμβάσματα, οι μεταφορές και οι ενέγγυες πιστώσεις. Οι μεταφορές γίνονται μέσω της τράπεζας, τα αγαθά φτάνουν, οι υπηρεσίες φτάνουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτό το κράτος σε κάποιο σημείο, σε κάποιο βαθμό, αναγνωρίζεται. Φυσικά και όλα αυτά δείχνουν ότι αναγνωρίζεται. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να πάρουν μια απόφαση ότι αναγνωρίζουμε την ΤΔΒΚ. Αυτή η απόφαση δεν έρχεται. Διότι τα κράτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δυστυχώς βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Δεν ανταποκρίνονται στη δική μας αντίληψη για τη δημοκρατία τόσο θετικά όσο θα θέλαμε. Μας κρατούν στο ψυγείο και εύχονται να αλλάξει η συγκυρία εδώ εις βάρος μας και να τους υπακούσουμε και να πάμε να μας ταΐσουν οι Ελληνοκύπριοι».

    «Η ειδική απεσταλμένη θα διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος ή όχι»

    Ερώτηση: «Τι θα κάνει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ σε 6 μήνες;»

    Απάντηση: «Υπάρχει έδαφος για συνομιλίες σε 6 μήνες ή όχι; Θα το εξετάσει αυτό. Θα αισθανθεί τον παλμό. Θα έχει αυτές τις συζητήσεις με τις εγγυήτριες χώρες, με εμάς και με τη νότια Κύπρο. Για εμάς, η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προϋποθέτει την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και της θέσης μας για ισότιμο εθνικό καθεστώς. Αν δεν τα αποδεχθεί αυτά, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα υπάρξει συνεργασία των δύο κρατών. Μπορεί να μην μας αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή, αλλά αν θέλει μια συμφωνία, θα μας αναγνωρίσει. Θα αναγνωρίσει και θα συνεργαστεί μαζί μου. Αν δεν το κάνει αυτό, δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία μαζί μου. Ως εκ τούτου, θα ζητήσουμε από την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, την κυρία που έχει διοριστεί σήμερα ως ειδική απεσταλμένη, να το επιβεβαιώσει αυτό. Αυτό είναι λοιπόν αυτό που θα του πω. Κοιτάξτε, οι όροι δεν έχουν εκπληρωθεί. Η άλλη πλευρά εξακολουθεί να προσπαθεί να μας σύρει στην ομοσπονδία. Όταν λέτε ομοσπονδία, το τουρκικό μας κράτος της Βόρειας Κύπρου εξαφανίζεται. Η εγγυοδοσία της Τουρκίας τερματίζεται. Ο τουρκικός στρατός αποσύρεται από το νησί. Γιατί θα υπάρχουν μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις. Δεν είναι δυνατόν να πούμε 'ναι' σε αυτά».

    «Θα έρθει, θα ακούσει και θα φύγει»

    Ερώτηση: «Δηλαδή, λέτε ανακοινώνοντας στον Τύπο, εκ των προτέρων 'Αν έρθετε με αυτούς τους όρους για διαπραγματεύσεις, μην έρθετε'.

    Απάντηση: «Αν έρθει, ας έρθει. Θα έρθει, θα ακούσει και θα φύγει. Αν δεν τα αποδεχθεί, θα ακούσει και θα φύγει. Εγώ, αυτό το είπα και στα ΗΕ και στην ΕΕ. Το είπα και στη νότια Κύπρο. Το είπα και στην Αγγλία. Το λέω σε όλους. Επομένως, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Διότι η Τουρκία μας υποστηρίζει πλήρως σε αυτό το θέμα».

    Ερώτηση: Η Ελλάδα έχει ρόλο; Αυτή τη στιγμή, η προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και η Διακήρυξη των Αθηνών συζητούνται πολύ. Η «ΤΔΒΚ» ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων στην Αθήνα ή όχι;

    Απάντηση: «Όχι, όχι. Μίλησα στο υψηλότερο επίπεδο. Πρώτα απ' όλα, το κυπριακό ζήτημα είναι ένα διαφορετικό θέμα. 'Ήταν μια επίσκεψη που έγινε για να γίνουν κάποια ανοίγματα για την οικονομία, τον τουρισμό κ.λπ. και να δοθούν μηνύματα φιλίας για τις σχέσεις Αθήνας-Τουρκίας, μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών. Υπήρξαν επίσης πολύ σημαντικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Όταν όμως κοιτάμε το Κυπριακό, αυτό είναι εκτός. Διότι υπάρχει μια διαμάχη που συνεχίζεται εδώ και έναν αιώνα».

    (...)

    Ερώτηση:» Όλες οι διπλωματικές σας προσπάθειες συνεχίζονται. Οι πρωτοβουλίες της Τουρκικής Δημοκρατίας για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ήταν η ομιλία του Προέδρου Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω για τη διπλωματία των μέσων ενημέρωσης, διότι όσοι δεν γνωρίζουν την τουρκική πλευρά, όσοι δεν την αναγνωρίζουν, όσοι δεν έρχονται εδώ, αναγνωρίζουν το νησί ως Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε από τους Ελληνοκύπριους και το γνωρίζουν ως τέτοιο. Σε ό,τι αφορά τη διπλωματία των μέσων ενημέρωσης, για παράδειγμα, σκοπεύετε να αυξήσετε προγράμματα όπως αυτό το Φόρουμ που διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημοσιογράφων; Μήπως όχι μόνο οι χώρες και τα κράτη του κόσμου αλλά και οι λαοί τους πρέπει να σας γνωρίσουν; Πόσο γνωστός είστε; Έχετε κάποια στρατηγική γι' αυτό»;

    «Υπάρχει περισσότερη αναγνωρισιμότητα σε σχέση με πριν»

    Απάντηση: «Είμαστε πολύ πιο γνωστοί από ό,τι πριν, επειδή επιτελούμε ένα σπουδαίο έργο. Ταυτόχρονα, οι πρέσβεις και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκικής Δημοκρατίας παντού, προσπαθούν να εξηγήσουν την υπόθεση της ΤΔΒΚ σε όλο τον κόσμο. Τα κράτη του κόσμου γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Κύπρο, γιατί όλοι έχουν θέση, συμφέρον, προσδοκία και ευθύνη εδώ. Σε σύγκριση με το παρελθόν, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση, πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Το ίδιο συμβαίνει και στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Η Τουρκία έχει σχέσεις με πολλά κράτη της Αφρικής. Πάντα εκεί, όπου βρίσκεται η Τουρκία, υπάρχει αυτός ο άξονας. Με αυτόν τον τρόπο, εμείς και η Τουρκία προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο με Μια Καρδιά».

    «Οι ισχυρισμοί περί πώλησης γης είναι απλώς φήμες»

    Ερώτηση: «Υπήρξαν διάφορες ειδήσεις στην Τουρκία και κάποιοι ισχυρισμοί στον κυπριακό Τύπο σχετικά με το ποσοστο της γης και των ακινήτων που φέρονται να έχουν αγοραστεί από Ισραηλινούς ή άτομα ισραηλινής καταγωγής που έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα της ΤΔΒΚ. Ταυτόχρονα με αυτούς τους ισχυρισμούς, η Πρωθυπουργία του Ισραήλ προέβη επίσης σε κάποιους ισχυρισμούς ότι κάποια τρομοκρατικά στοιχεία εκπαιδεύτηκαν στην ΤΔΒΚ και ότι οι δολοφονίες που επρόκειτο να οργανωθούν εναντίον Εβραίων στη χώρα αποτράπηκαν από πράκτορες της MOSSAD. Τι θα λέγατε όταν αξιολογείτε ταυτόχρονα αυτούς τους δύο ισχυρισμούς;

    Απάντηση: «Υπάρχουν πολλές ανάμεικτες ειδήσεις σήμερα. Φυσικά, εξετάζουμε τα ιδρύματα και τους οργανισμούς. Με άλλα λόγια, εικασίες και φήμες. Ρωτάω και τους δικούς μου θεσμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έδωσε ο διοικητής μου για θέματα ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιχείρηση που να σχετίζεται με τέτοιες τρομοκρατικές οργανώσεις. Τόσο η δήλωση του Ισραήλ όσο και οι δηλώσεις άλλων- τίποτα από αυτά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η ΤΔΒΚ. Αυτό το κράτος έχει τις δικές του μονάδες- υπάρχει η αστυνομία, η διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας. Έχει λάβει κάθε είδους μέτρα. Μπορούμε να λάβουμε όλα τα είδη των μέτρων αμέσως. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά στην ασφάλειά μας. Εδώ, όχι μόνο η δική μας αστυνομία και οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και η Τουρκική Δημοκρατία έχει ένα σώμα που ονομάζεται 'ειρηνευτικές δυνάμεις'. Όλες αυτές οι μονάδες προστατεύουν την ασφάλειά μας. Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρέπει να μην λαμβάνει υπόψη το κράτος της ΤΔΒΚ. Οι νόμοι μας εδώ είναι σαφείς και ξεκάθαροι. Ένας ξένος μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι ή ένα στρέμμα αφού περάσει από έρευνα ασφαλείας και με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες εδώ, ειδικά εβραϊκές εταιρείες φέρονται να έχουν αγοράσει πολλά στρέμματα γης από τους ιδιοκτήτες μέσω κάποιων ανθρώπων - μπορεί να είναι δικηγόρος, μπορεί να είναι κάποιος άλλος - μέσω συμβολαίων. Ο υπουργός εσωτερικών μας, η αστυνομία και η εισαγγελία το ερευνούν αυτό. Επειδή αυτό είναι παράνομο. Το πιο σημαντικό, επαναλαμβάνω, είναι ότι υπόκεινται σε έρευνα ασφαλείας. Ερευνάται κάθε είδους ασφάλεια και αν δοθεί έγκριση, το υπουργείο μπορεί να εγγράψει αυτό το ακίνητο στον τίτλο ιδιοκτησίας με υπουργική απόφαση. Αλλά εδώ είναι το θέμα: Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν πολλοί Εβραίοι που ζουν στη Δημοκρατία της Τουρκίας, αγαπητοί μας αδελφοί και αδελφές, άνθρωποι που έχουν μεγάλη φήμη στη Δημοκρατία της Τουρκίας, άνθρωποι που κάνουν επιχειρήσεις, πολύ πολύτιμοι άνθρωποι. Έτσι, αυτό που γίνεται στη Γάζα είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί σε αυτή την εποχή και πάντα το καταδικάζαμε. Επομένως, δεν είναι εντάξει στη συνείδησή μου να αποδίδεται αυτή η θηριωδία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη στην εβραϊκή κοινότητα που ζει στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι από διάφορες χώρες που έρχονται και επενδύουν εδώ. Επειδή αυτή η εβραϊκή κοινότητα, οι Εβραίοι, ζουν σε όλο τον κόσμο. Ζουν όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στην Αμερική και στην Αγγλία. Και η πληροφόρηση που έχω είναι ότι στην πρώτη θέση απόκτησης περιουσίας στη χώρα μας, από ξένους, δεν βρίσκονται οι Εβραίοι πολίτες. Μπορείτε να ρωτήσετε και τους κτηματομεσίτες για αυτούς, τους εργολάβους οικοδομών και το λαό».

    «Εδώ οι πιο πολλοί είναι Τούρκοι πολίτες»

    «Ποιος έρχεται πρώτος στη σειρά; Οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ποιος θα ήταν ο δεύτερος; Οι Ιρανοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις επαφές μου στους δρόμους. Μετά από αυτό, έρχονται οι πολίτες από το Καζακστάν και μετά οι Ρώσοι. Διότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων ήρθε εδώ και μετακινήθηκαν επίσης από τη νότια Κύπρο προς τα βόρεια. Διότι υπάρχουν σίγουρα 100.000 Ρώσοι πολίτες στη νότια Κύπρο. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τόσοι Βρετανοί πολίτες. Υπάρχει επίσης μεγάλος πληθυσμός από άλλες χώρες. Διότι είναι κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτιμούν τις οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες στο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί που αγοράζουν ακίνητα εκεί είναι ανυπολόγιστοι. Το λέω ξεκάθαρα: 100.000 Ρώσοι πολίτες και 100.000 Βρετανοί πολίτες έχουν σπίτια και χώρους στη νότια Κύπρο. Και βέβαια, από όλες τις άλλες χώρες, υπάρχουν περίπου 100.000 στη νότια Κύπρο, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Υπάρχουν επενδύσεις που γίνονται εκεί από τον έξω κόσμο και όλοι το αναγνωρίζουν αυτό εκεί. Λένε ότι 'αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν έναν πόρο για την οικονομία μας'. Επομένως, υπάρχει μια νοοτροπία στο νότο ότι 'αυτός ο ξένος θα έρθει και θα αγοράσει, αυτός ο ξένος θα ζήσει εδώ, θα μπουν χρήματα στην Κύπρο'. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως γνωρίζετε, επειδή η νότια Κύπρος ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναγκάστηκε να επιβάλει αποκλεισμό στους Ρώσους. Η Ρωσία και η νότια Κύπρος έχουν ορθόδοξους οικογενειακούς δεσμούς- παρά ταύτα, έχουν έρθει σε ρήξη. Οι Ρώσοι ήταν πολύ ενοχλημένοι από τη μεταχείριση που έτυχαν στη νότια Κύπρο. Ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων πέρασαν και στο βορρά. Και τώρα ζουν εδώ. Έτσι είναι τα πράγματα. Βέβαια, δείχνοντας ευαισθησία, το κράτος μας ερευνά αν "κάποιος αγοράζει πάρα πολλά ακίνητα με συμβόλαια" ή "πού πάει αυτή η επιχείρηση". Ως πρόεδρος, προσπαθώ συνεχώς να λαμβάνω πληροφορίες από την αστυνομία μας, τον διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας, τον υπουργό εσωτερικών και τις αρχές. Αλλά δεν έχω λάβει καμία υπερβολική πληροφόρηση, ότι "τόσοι πολλοί Εβραίοι έχουν επενδύσει τόσα πολλά εδώ" και "αυτό το μέρος βρίσκεται σε κίνδυνο".

    Είναι για αυτό που πραγματικά λυπάμαι για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς γιατί αν όλες αυτές οι εικασίες δεν είναι αληθινές όπως ισχυρίζονται, η Κύπρος θα υποστεί ζημιά. Γιατί η Κύπρος είναι ένα ευαίσθητο σημείο. Για χρόνια, δεν υπήρχαν ξένοι που έρχονταν και έφευγαν στην Κύπρο. Τώρα, ειδικά μετά από αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτά τα σπίτια, τα μέρη, τα οικόπεδα, οι κατοικίες άρχισαν να πωλούνται. Αυτή είναι μια μεγάλη πηγή εισροής στην οικονομία. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση. Αυτές οι επενδύσεις είναι πολύ πολύτιμες, πολύ πολύτιμες. Μακάρι να έβλεπα περισσότερους Τούρκους πολίτες να έρχονται εδώ για να αγοράσουν σπίτια και να εγκατασταθούν εδώ. Υπάρχουν κάποιοι που έρχονται εδώ, αλλά όταν βλέπουμε τους αριθμούς, τους αριθμούς που μόλις ανέφερα και το ενδιαφέρον διαφορετικών εθνικοτήτων εδώ, έχουν δημιουργήσει μια αναστάτωση. Διότι οι πολίτες μου έχουν θέσει το ερώτημα "πού είναι η κατεύθυνση του ταξιδιού". Ως εκ τούτου, το κράτος θα παρακολουθήσει αυτό το θέμα. Αν δούμε ότι αυτή η επιχείρηση μας βλάπτει, τότε μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να τα σταματήσει όλα αυτά. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να το σταματήσουμε γιατί χρειαζόμαστε στήριξη, χρειαζόμαστε πόρους. Για να μην υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν οργανώσεις όπου υπάρχει κάποιου είδους πόλωση και οι οποίες είναι μακριά από τους Τουρκοκύπριους αλλά σαν τις δικές τους αποικίες. Δεν βλέπω τέτοιους κινδύνους ούτως ή άλλως».

    (...)

    (ΑΚ)

    [02] Τατάρ: «Θα πρέπει να αποδεχθούν την ισότητα»

    H διαδικτυακή εφημερίδα Bugun K?br?s (20.12.23 bugunkibris.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συμμετείχε στο τελευταίο πρόγραμμα του Kanal T, δήλωσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχία της».

    «Θα πρέπει να αποδεχθούν την ισότητα»

    «Η νέα πολιτική διεξάγεται με την υποστήριξη της Τουρκίας. Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχία μας. Δεν είπα 'δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι μέχρι να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ'. Μιλάω για το δικαίωμά μας στην κυριαρχία που απορρέει από τις συμφωνίες του 1960», δήλωσε.

    Ανέφερε επίσης και τα εξής:

    «'Θέμα προσωπικού απεσταλμένου'

    Δεχθήκαμε τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επειδή θα αναφέρεται στον Γενικό Γραμματέα και όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε μια ομοσπονδία. Θα υπηρετήσει για 6 μήνες και θα δει αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι'.

    'Έκκληση προς τη Ρωσία για αναγνώριση'

    'Το επίσημο πρακτορείο της Ρωσίας ήρθε ενώπιον μου και με ρώτησε και τους είπα ότι η Ρωσία παρέχει προξενικές υπηρεσίες εδώ. Έχουν τόσους πολλούς πολίτες, και είπα γιατί δεν μπορεί να υπάρξει απευθείας πτήση, γιατί δεν μπορούν να μας αναγνωρίσουν και για χατίρι της Τουρκίας'.

    'Συνάντηση με τον Ερντογάν'

    'Ο Ερντογάν μου είπε: 'Μπορεί να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά το Κυπριακό είναι ξεχωριστό'. Ο Χριστοδουλίδης πίεσε την κατάσταση να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο Ντουμπάι, αλλά δεν υπήρξε πρόσκληση. Συζητήσαμε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας και επενδύσεων με τον Ερντογάν και τον Γιλμάζ'.

    'Θα τρέξουν στο Kulliye'

    «Το προεδρικό συγκρότημα κατοικιών (Kulliye) αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου 2024. Οι βουλευτές του δικού μας κοινοβουλίου παραπονιούνται πάντα ότι δεν έχουμε δωμάτιο, δεν έχουμε γραμματέα, τώρα αναρωτιέμαι ποιος θα πρωτοπάει εκεί. Μη λέτε μεγάλα λόγια στη ζωή'.

    'Θα είναι υποψήφιος;'

    'Δεν χρειάζεται να μιλήσω για δύο χρόνια αργότερα. Υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να είμαι υποψήφιος, αλλά για να το ανακοινώσω επίσημα, θα κοιτάξω τη βάση, θα κοιτάξω τη συγκυρία, την κατάσταση στην Τουρκία, θα κοιτάξω την πολιτική, υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να είμαι υποψήφιος. Έχω κάνει σπουδαία πράγματα μέσα σε τρία χρόνια... Το κλειστό Βαρώσι, δύο κράτη...'.

    'Συνέλευση UBP'

    'Το μεγαλύτερο συμφέρον του κόμματός μας, του UBP, είναι η σταθερότητα. Μέχρι το συνέδριο, πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητά του και να συνεχίσει την πορεία του. Είναι απαραίτητο να μείνει μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες. Η συνέλευση του κόμματος πρέπει να είναι ενεργή και να προχωρήσει το έργο. Ελπίζω ότι και εμείς θα συμβάλουμε'.

    'Προεδρικό Σύστημα'

    'Το προεδρικό σύστημα είναι ένα θέμα που απαιτεί συνταγματική τροποποίηση και ενότητα. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Υπάρχουν και εκείνοι που είναι εναντίον του. Η δημοκρατία βρίσκεται πλέον σε υψηλό επίπεδο. Μπορεί να υπάρξουν εκείνοι που θα σπάσουν την κυβέρνηση για το υπουργείο, αλλά αν δεν υπάρξουν, η κυβέρνηση μπορεί να συμπληρώσει πέντε χρόνια'.

    'Πώληση του καναλιού Τ'

    'Υπηρέτησα για 27 χρόνια. Αυτές οι δουλειές δεν είναι εύκολες. Ως χρηματοδότης, ήξερα ότι δεν υπήρχε τέλος σε αυτή τη δουλειά, αλλά επένδυσα με μεγάλες θυσίες λόγω του ενθουσιασμού και της εμπειρίας μου. Όσο ήμουν σε αυτή τη θέση, δεν μπορούσα και δεν ήθελα να πω: 'Διαφημίστε στο Κανάλι Τ'... Η Σιμπέλ το έφερε σε ένα σημείο, αλλά τα χρήματα του δορυφόρου μας κατέστρεψαν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βάζουμε 300-400 χιλιάδες λίρες εδώ κάθε μήνα. Το κτίριο είναι δικό μας, ο τηλεοπτικός σταθμός Kanal T, ο εξοπλισμός και η συχνότητα πωλούνται...'.

    'Αυτοί που δεν έγιναν δεκτοί στην Τουρκία'

    'Πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Η Τουρκική Δημοκρατία από σκοπιάς της δικής της ασφάλειας ενοχλήθηκε από τα όσα γράφτηκαν και σκίτσαραν. Όταν τους ρώτησα, μου είπαν 'δεν υπάρχει ελεύθερη είσοδος, πρέπει να κάνουν αίτηση για βίζα, ας αξιολογηθεί'. Αυτή είναι απόφαση της ίδιας της Τουρκίας'».

    (ΙΣ)

    [03] Χασίπογλου: «Συνομιλητής του Χριστοδουλίδη δεν είναι ο Ερντογάν, αλλά ο Τατάρ»

    Η K?br?s (20.12.23) δημοσιεύει συνέντευξη του γενικού γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίοw σε συνέντευξή του στην K?br?s TV, διέψευσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ραντεβού στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για συνάντηση, ενώ υποστήριξε και το εξής: «Συνομιλητής του Χριστοδουλίδη δεν είναι ο Ερντογάν, αλλά ο Τατάρ».

    Ο Χασίπογλου είπε: «Αν υπάρξει συνάντηση, θα γίνει με τον πρόεδρό μας. Ωστόσο, ο Χριστοδουλίδης πεθαίνει να συναντήσει τον Ταγίπ Μπέη. Εάν ο πρόεδρος της Ελλάδας συναντηθεί με τον πρόεδρό μας, ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να συναντηθεί και με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη. Ωστόσο, θα είναι στη βάση της αμοιβαιότητας», υποστήριξε.

    «Ο Χριστοδουλίδης κλώτσησε πρώτος το τραπέζι»

    «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε αναποδογυρίσει το τραπέζι κατά τη φάση της λύσης στο Κραν Μοντανά, όλοι οι ηγέτες θα είχαν δώσει τα χέρια», υποστήριξε ο Χασίπογλου και συνέχισε ως εξής

    «Ο Χριστοδουλίδης κλώτσησε πρώτος το τραπέζι και ακολούθησε ο Αναστασιάδης. Ο Αναστασιάδης είπε: 'Λέτε ότι συμφωνούμε σε όλα, αλλά αν θέλετε να υπογράψω τη συμφωνία σήμερα, την επόμενη μέρα δεν θα έχει μείνει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί και θα εξαλειφθεί το δικαίωμα της Τουρκίας να επέμβει'. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη... Συνειδητοποιήσαμε για άλλη μια φορά τη σημασία ενός εγγυητικού κράτους», υποστήριξε ο Χασίπογλου.

    «Μια λύση μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ ίσων»

    Δηλώνοντας ότι η νέα Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άντζελα Χολγκουίν Κουέλαρ θα αναζητήσει ένα κοινό έδαφος, ο Χασίπογλου είπε:

    «Έχουμε συμφωνήσει για μια περίοδο 6 μηνών. Θα αναζητήσει κοινό έδαφος. Αυτή είναι μια διαδικασία που έχει γίνει και έχει εξαντληθεί στο παρελθόν. Θα πρέπει να ενεργήσει με το γεγονός ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις. Υποθέτω ότι η Κουέλαρ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα διαπραγματευτικό έδαφος για τη λέξη κυριαρχία. Δεν εξετάζουμε τη διάσταση του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων, αλλά από ένα υψηλότερο επίπεδο. Μια λύση μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ ίσων», είπε.

    «Πρώτα πρέπει να αρθούν οι απομονώσεις και τα εμπάργκο»

    Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είπε ναι σε όλα τα σχέδια λύσης, αλλά και πάλι ο τουρκοκυπριακός λαός τιμωρήθηκε με απομονώσεις και εμπάργκο».

    Είπε ακόμη ότι πρότειναν τη δημιουργία μιας επιτροπής για τον ισότιμο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων γύρω από το νησί και ότι ο πρώην Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης αρνήθηκε: «Ο Αναστασιάδης, το 2012 είχε πει: 'Όχι, είμαι κυρίαρχος. Αν υπάρξει λύση, θα ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα και θα σας δώσω το μερίδιό σας. Υπάρχει διαφορά στη νοοτροπία», ανέφερε ο Χασίπογλου.

    (ΚΣ)

    [04] Εβραϊκής καταγωγής developer υποστηρίζει ότι αγοράζουν περισσότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί ακίνητα στα κατεχόμενα

    H εφημερίδα Yeni Duzen (20.12.23 yeniduzen.com) δημοσιεύει συνέντευξη με τον Σιμόν Αϊκούτ (Simon Aykut) στον δημοσιογράφο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο Caesar Projects, το οποίο του ανήκει. Ο Αϊκούτ είναι εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος στην Πέργαμο της Σμύρνης, ιδιοκτήτης της οικογενειακής εταιρείας Afik Group με τους δύο γιους του, ο οποίος έκανε ανώτερες σπουδές στο Ισραήλ στον τομέα των κατασκευών.

    «Σπούδασα στο Ισραήλ. Ξεκίνησα να κάνω οικοδομικές εργασίες εκεί. Έκανα επιχειρήσεις στην Αφρική για πολλά χρόνια, περίπου 12 χρόνια. Ήρθα στην Κύπρο στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όταν ήρθα εδώ με έναν φίλο, παρομοίασα αυτό το μέρος με την Πέργαμο των παιδικών μου χρόνων. Μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να επενδύσω εδώ. Είπα, 'Θα ζήσω εδώ.'», αναφέρει ο Αϊκούτ στη συνέντευξη και προσθέτει: «Αρχίσαμε να επενδύουμε με τα παιδιά μας το 2004, κάναμε πάλι τη δική μας επιχείρηση. Εκείνη την εποχή, η γη στο Τρίκωμο κόστιζε 3 χιλιάδες λίρες ανά στρέμμα. Σήμερα δεν μπορείτε να το αγοράσετε για 300 χιλιάδες λίρες. Εγκατασταθήκαμε με την οικογένειά μου και αγαπήσαμε πολύ αυτό το νησί».

    Λέγοντας ότι η τσιμεντοποίηση είναι αναπόφευκτη και ότι είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, ο Αϊκούτ υποστηρίζει ότι το «βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι ένας παγκόσμιος τόπος επενδύσεων και ότι αντί να το φοβούνται αυτό, πρέπει να το απολαύσουν και να κερδίσουν ως χώρα». Επίσης, αναφερόμενος στις προτάσεις για νομικές ρυθμίσεις της αγοράς ακινήτων, ο Αϊκούτ αναφέρει: «Ποτέ δεν παραβήκαμε το νόμο. Αν χρειάζεται μια ρύθμιση, μπορεί να γίνει, αλλά η απαγόρευση δεν θα φέρει αποτελέσματα. Περιορισμοί στις πωλήσεις δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα παρά την αύξηση των τιμών των κατοικιών».

    «Πρωτίστως Άγγλοι, έπειτα Ρώσοι»

    Απαντώντας στην ερώτηση «Πόσα διαμερίσματα έχετε χτίσει και πουλήσει μέχρι στιγμής;» ο Αικούτ απάντησε περισσότερα από 10 χιλιάδες διαμερίσματα και διευκρινίζοντας πόσα ακίνητα αγοράζουν οι ξένοι δήλωσε:

    «Τώρα κάποιοι μιλούν για ισραηλινό ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι Εβραίοι αγοράζουν τα λιγότερα ακίνητα. Την πρώτη περίοδο, τη δεκαετία του 2004, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους Βρετανούς. Εκείνη την περίοδο, Τουρκοκύπριοι και Βρετανοί αγόραζαν ακίνητα. Στη συνέχεια υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους Ρώσους. Και επίσης οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας... Κυρίως οι άνθρωποι της ελίτ της Τουρκίας... Σήμερα, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Ιρανοί αγοράζουν περισσότερο. Τον τελευταίο χρόνο, το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών αυξήθηκε και πάλι».

    Στην ερώτηση «Είπατε 10 χιλιάδες διαμερίσματα, έχετε στατιστικά στοιχεία;» ο Αϊκούτ απάντησε ότι δεν διαθέτουν αλλά ότι «όλα τα συμβόλαιά μας εγκρίνονται από την εφορία, το κράτος μπορεί να το διευκρινίσει αυτό».

    Κατηγορίες για κατασκοπεία

    «Δεν μπορεί να υπάρξει πιο βλαβερή κατηγορία από αυτή, λέει ο Αϊκούτ, εξηγώντας ότι είναι λυπημένος και προσβεβλημένος, καθώς στοχοποιείται από τουρκικές εφημερίδες όπως η SABAH, η οποία γράφοντας για τις πωλήσεις ακινήτων στο κατεχόμενο Τρίκωμο κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδό τίτλο «Σιωνιστική καταστολή στην Κύπρο». Απάντησε επίσης στις κατηγορίες ότι απώλεσε την τουρκική του υπηκοότητα και του δόθηκε υπηκοότητα του κατοχικού καθεστώτος βγάζοντας την τουρκική του ταυτότητα από την τσέπη και λέγοντας: «Υπήρχε ένας ενιαίος όρος ιθαγένειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για μια περίοδο, έτσι μου αφαιρέθηκε η υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ήμουν Ισραηλινός πολίτης. Αργότερα, έκανα εκ νέου αίτηση και έλαβα την τουρκική μου ταυτότητα».

    (ΙΣ)

    [05] Τορέ: «Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία μας»

    H εφημερίδα Gunes (20.12.23 guneskibris.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» Ζορλού Τορέ συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη της οργάνωσης ΤΜΤ πριν από την «Εβδομάδα Εθνικού Αγώνα και Μαρτύρων 21-25 Δεκεμβρίου».

    Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση της λεγόμενης βουλής, ο Τορέ δήλωσε ότι «ήταν χωρισμένοι από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία για 96 χρόνια και ότι αυτή η λαχτάρα έληξε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση της 20ης Ιουλίου 1974», όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή. Σημειώνοντας ότι υπάρχουν εκείνοι που δεν υποστηρίζουν την «[εθνική] υπόθεση και το κράτος τους», ο Τορέ είπε: «Ωστόσο, παρά αυτούς, εμείς προστατεύουμε το έθνος μας, το κράτος μας και τη μητέρα πατρίδα μας».

    Αναφέροντας ότι ως «πρόεδρος του κοινοβουλίου» τηρούσε πάντα εθνική στάση και γι' αυτό έχει δεχθεί σοβαρές επιθέσεις, ο Τορέ επέκρινε όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία τους και όσους τη δυσφημούν, ενώ εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του σε όσους μαρτύρησαν για την ίδρυση της «ΤΔΒΚ», τόνισε ότι δεν θα κάνουν ποτέ παραχωρήσεις για «το κράτος, τη δημοκρατία και την κυριαρχία».

    (ΙΣ)

    [06] Συνεχίζει τις προσπάθειες απομάκρυνσης «πολιτών της ΤΔΒΚ», από τη Γάζα δηλώνει το λεγόμενο υπεξ

    H K?br?s (20.12.23) γράφει ότι λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι 343 «πολίτες της ΤΔΒΚ» και τα στενά μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι σήμερα με αίτημα εκκένωσης λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης για όλους τους «πολίτες».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, 86 άτομα που βρίσκονταν στη Γάζα έχουν απομακρυνθεί μέσω Κωνσταντινούπολης και μέσω Αιγύπτου και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση άλλων ατόμων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και επικοινώνησαν με την Τουρκία «και τις εξωτερικές υποθέσεις της ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [07] Επίσκεψη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας στα κατεχόμενα

    H K?br?s (19.12.23 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας (RTUK), μετά την εκλογή της νέας του προεδρίας, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη εργασίας στο λεγόμενο ανώτατο συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης (YYK) των κατεχομένων σήμερα,

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «YYK», η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί «μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων του RTUK και του YYK», η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την επανεκλογή του Εμπούμπεκιρ Σιαχίν στη θέση του Προέδρου του RTUK, είναι «μεγάλης σημασίας όσον αφορά την ενίσχυση της μακροχρόνιας συνεργασίας και την απόφαση για τα κοινά έργα της νέας περιόδου».

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του RTUK, προγραμματίζονται επίσης «επίσημες επισκέψεις σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους» και επιδιώκεται η ενημέρωση για τις δραστηριότητες του RTUK και του «YYK» στη διεθνή σκηνή κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ΥΥΚ», δεδομένου ότι οι ημερομηνίες της επίσκεψης της RTUK συμπίπτουν με την «εβδομάδα πεσόντων», ο Πρόεδρος του RTUK αναμένεται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης και η αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί τα κοιμητήρια των πεσόντων.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στον παράνομο Bayrak με την ευκαιρία της εξηκοστής επετείου από την ίδρυσή τoυ ο Σιαχίν θα κάνει μια παρουσίαση στο «Συμπόσιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην εποχή της μετά – αλήθειας» που θα διοργανώσει η BRT την Παρασκευή.

    Την Πέμπτη το «YYK» θα παρουσιάσει τις άδειες σε web tv, internet tv, πλατφόρμες και παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών που εκπέμπουν στα κατεχόμενα και έχουν αδειοδοτηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

    (ΓΜ)

    [08] Συνεχίζει τις εκπαιδεύσεις το «Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας» της «τουρκικής πρεσβείας»

    Η Diyalog (20.12.23) γράφει ότι το «Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας» της «πρεσβείας της Τουρκίας» στα κατεχόμενα, διοργάνωσε εκπαίδευση για τα παράσιτα στα σιτηρά.

    Ο Τζεμ Καρατζά, «διευθυντής του ινστιτούτου γεωργικών ερευνών», ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση πως το «υπουργείο γεωργίας» και η «ένωση αγροτών» έχουν ετοιμάσει μια έκθεση για να ενημερώσουν την Τουρκία σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί και πώς να αναγνωρίζουμε ασθένειες και παράσιτα για να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις απώλειες φέτος.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οι πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα θα τεθούν υπό έλεγχο

    H Μilliyet (20.12.23 milliyet.com.tr) γράφει ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα

    Στα σκαριά βρίσκεται νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την πώληση σπιτιών και γης σε αλλοδαπούς, η οποία υποστηρίζεται ότι έχει φτάσει στο επίπεδο της «κατοχής» στα κατεχόμενα.

    Το «σχέδιο νόμου» που στοχεύει στην αποτροπή των ανεξέλεγκτων και μη καταγεγραμμένων πωλήσεων έχει φτάσει στο τελικό στάδιο. Ο Γκαφέρ Γκιούρτζαφερ, «πρόεδρος» της λεγόμενης ένωσης Τουρκοκύπριων εργολάβων οικοδομών μίλησε στη Milliyet για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου. «Ο νέος νόμος δεν θα απαγορεύσει ή θα περιορίσει την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς. Αυτό που έγινε είναι μια ρύθμιση. Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών που αγοράζουν σπίτια για λόγους διακοπών και αυτών που αγοράζουν σπίτια για λόγους εγκατάστασης», είπε.

    Επισημαίνοντας ότι ο νέος κανονισμός θα ορίζει ότι τα συμβόλαια πώλησης για τους αλλοδαπούς πρέπει να υπογράφονται παρουσία δικηγόρων, ο Γκιούρτζαφερ δήλωσε: «Ο δικηγόρος θα ελέγχει το συμβόλαιο πώλησης και το συμβόλαιο θα καταχωρείται στο κτηματολογικό γραφείο.

    Ο Γκιούρτζαφερ προσθέσει ότι «όσοι δεν εγγράψουν το συμβόλαιο στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο εσωτερικών για άδεια. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο αλλοδαπός έχει το δικαίωμα να αγοράσει 1 κατοικία ή 2,5 στρέμματα γης και με την υποχρέωση εγγραφής του συμβολαίου πώλησης στον τίτλο ιδιοκτησίας. Αυτός ο περιορισμός θα εφαρμοστεί στις πωλήσεις σε αλλοδαπούς. Εάν ο δικηγόρος δεν συμμορφώνεται με τον όρο αυτό, θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως 3 έτη και πρόστιμο 10% του ποσού του υπογεγραμμένου συμβολαίου πώλησης».

    Όπως αναφέρει ο Γκιούρτζαφερ, «ο κύριος σκοπός της νομικής ρύθμισης είναι η προστασία της γης της χώρας, ιδίως της γεωργικής γης. Εισάγονται κανονισμοί σχετικά με την αγορά και την κατασκευή κατοικιών, τα σχέδια χωροθέτησης, την εγκατάσαση, την ίδρυση επιχειρήσεων, τις άδειες εργασίας και διαμονής».

    (ΓΜ)

    [02] Μασόνοι πίσω από την παράνομη συναγωγή απέναντι από μνημείο πεσόντων στο κατεχόμενο Επιχώ, υποστηρίζει εφημερίδα

    H Τurkiye (18.12.23 turkiyegazetesi.com.tr) αναφέρεται στην είδηση που είχε δημοσιεύσει πριν από μερικές μέρες αναφορικά με ένα κτήριο που μοιάζει με συναγωγή και το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή απέναντι από μνημείο πεσόντων στο κατεχόμενο χωριό Επιχώ και υποστηρίζει ότι έλαβε «μια σκανδαλώδης δήλωση από την εβραϊκή πτέρυγα».

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, «οι μασόνοι στην Κύπρο ανέλαβαν την πειρατική κατασκευή».

    «Οι μασόνοι, οι οποίοι είναι οργανωμένοι στο νησί με την ονομασία Τουρκοκυπριακός Προωθητικός Σύνδεσμος, ανακοίνωσαν ότι έχτισαν το μη καταγεγραμμένο συγκρότημα δίπλα στο μνημείο. [..] Οι σιωνιστές, οι οποίοι δημιούργησαν αποικίες σε τουρκικά εδάφη, ανακήρυξαν την Κύπρο ως τη δεύτερη πατρίδα των Εβραίων μετά την Παλαιστίνη. Έχουμε φτάσει στην πληροφορία ότι η σέχτα CHABAD, ο μηχανισμός επέκτασης των Σιωνιστών που τεμαχίζουν το νησί, είναι ο μυστικός ιδιοκτήτης της μυστικής κατασκευής», υποστηρίζει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [03] Έρντογαν: «Η ΕΕ πρέπει να αξιολογήσει καλά τη θέση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής»

    Tο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (19.12.23 aa.com.tr) μεταδίδει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι λάθος που η Τουρκία περιμένει χρόνια την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) λόγω πολιτικών εμποδίων και ότι η ΕΕ θα πρέπει να αξιολογήσει καλά τη θέση της Τουρκίας στο εξής.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Βουδαπέστη ο Έρντογαν κλήθηκε να αξιολογήσει την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για την έναρξη εναρξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία λέγοντας τα εξής: «Το να τους δοθεί καθεστώς υποψήφιου μέλους δεν σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της ΕΕ. Θα ξεκινήσει μια διαδικασία μαζί τους και θα καθυστερήσει. Καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι η Τουρκία. Είναι λάθος που η Τουρκία, η οποία είναι πιο έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ από πολλά κράτη μέλη, περιμένει στην πόρτα για χρόνια λόγω πολιτικών εμποδίων. Ενώ το στρατηγικό και οικονομικό δυναμικό της Τουρκίας απαιτεί η Τουρκία να έχει ήδη επιτύχει την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, εμείς καθυστερούμε με διάφορες δικαιολογίες εδώ και χρόνια. Οι διαδικασίες που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική και αποτελεσματική είναι η Τουρκία. Τώρα η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει αυτό το λάθος. Ίσως, κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας, το θέμα αυτό να συζητηθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο και να γίνει ένα νέο βήμα αναλόγως».

    Ερωτηθείς για το θέμα της επικύρωσης από την τουρκική Εθνοσυνέλευσης του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Έρντογαν απάντησε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, στείλαμε το πρωτόκολλο ένταξης και προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Εθνοσυνέλευση. Το θέμα της Σουηδίας ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά τη τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έκανε [ο Μπάιντεν] την ακόλουθη δήλωση: 'Βγάλτε το από το Κοινοβούλιο και εγώ θα το περάσω από το Κογκρέσο με τον ίδιο τρόπο.' Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα πρέπει να διεξάγουν αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα. Αν πραγματοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα μπορέσουμε να το περάσουμε από το κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα. Ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε τόσο όσον αφορά το θέμα των F-16 των ΗΠΑ όσο και την τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά θα επιταχύνουν τη θετική άποψη του κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε ότι αυτές θα τηρηθούν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», ανέφερε.

    (ΓΜ)

    [04] Συμφωνία Ιράκ – Τουρκίας για τα επόμενα βήματα της «αναπτυξιακής οδού»

    Το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT Haber (19.12.23 trthaber.com) μεταδίδει οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και του Iράκ, Fuad Hussein συζήτησαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του έργου του «Αναπτυξιακού Δρόμου», το οποίο θεωρείται ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Ιράκ και της περιοχής το συντομότερο δυνατό.

    Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στην Άγκυρα, στην οποία παρέστησαν επίσης ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι ασφαλείας των δύο χωρών, αναφέρεται ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν διαβουλεύσεις για διμερή και περιφερειακά θέματα, ιδίως στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ασφάλειας και των υδάτων.

    Τα μέρη συζήτησαν επίσης τις απειλές που θέτει το PKK στο πλαίσιο της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών «επιβεβαιώνοντας την κοινή σημασία που αποδίδεται στην πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

    Τα μέρη υπογράμμισαν ότι η περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία θα είναι δυνατή μέσω της προόδου που θα επιτευχθεί σε τομείς συνεργασίας όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές στο πλαίσιο ενός κοινού στρατηγικού οράματος.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του έργου της Αναπτυξιακής Οδού, το οποίο θεωρείται ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Ιράκ και της περιοχής. Τα μέρη συζήτησαν τις κοινές προκλήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα θέματα υδάτων και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εργασίες της κοινής μόνιμης επιτροπής που συστάθηκε για την καταπολέμηση αυτών των προκλήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 20 December 2023 - 15:10:37 UTC