Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-01-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 03/2024 04.01.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πρόβλημα στις πωλήσεις περιουσιών σε ξένους παραδέχεται τέως «υπουργός»
  • [02] Παράταση κράτησης Κιουρσάτ στην Ιταλία ? «Κρίση προ των πυλών» λέει ο Τύπος
  • [03] Διαπίστευση φαρμακευτικής σχολής του «YDU» από ACPE
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Προειδοποιεί για εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο Φιντάν
  • [02] Tηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν με τον πρόεδρο του Ιράν
  • [03] Την κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων αποφάσισε το συμβούλιο αμυντικής βιομηχανίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πρόβλημα στις πωλήσεις περιουσιών σε ξένους παραδέχεται τέως «υπουργός»

    Η Gunes (04.01.24) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και τέως «υπουργός εσωτερικών», Ζιγιά Όζτουρκλερ δήλωσε ότι πρέπει να παραδεχτούν πως υπάρχει πρόβλημα στις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα.

    Σε συνέντευξη στη διαδικτυακή K?br?s Postas? TV, ο Όζτουρκλερ είπε ότι επιστρέφουν αργά στο «κράτος» οι συμβάσεις πώλησης των εν λόγω περιουσιών και πρόσθεσε ότι «αν ακυρώνονται οι 7 στις 10 συμβάσεις πώλησης, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα εδώ».

    Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να γίνει «νομική ρύθμιση» σε σχέση με την επιστροφή των συμβάσεων στο «κράτος» και να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη πώληση περιουσιών.

    «Πρέπει να λυθεί κατά προτεραιότητα το πρόβλημα στις συμβάσεις πώλησης», υποστήριξε προσθέτοντας ότι «στον υφιστάμενο νόμο δεν λήφθηκε υπόψη ότι ένας αλλοδαπός θα μπορούσε να αγοράσει πέραν της μίας περιουσίας και ότι σε αυτό θα μπορούσε να μεσολαβήσει και ο λαός».

    Ο Όζτουρκλερ ανέφερε επίσης ότι χρειάζονται το ξένο κεφάλαιο στη «χώρα», όμως αυτό πρέπει να είναι ελεγχόμενο.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Παράταση κράτησης Κιουρσάτ στην Ιταλία ? «Κρίση προ των πυλών» λέει ο Τύπος

    Η Yeni Bak?s (04.01.24) γράφει ότι παρατάθηκε μέχρι τις 16 Ιανουαρίου η κράτηση στην Ιταλία του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, συζύγου της λεγόμενης αντιπρόεδρου της «βουλής» και «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φαζιλέτ Οζντενεφέ. Η εφημερίδα προαναγγέλλει ότι θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες για το θέμα στο αυριανό της φύλλο.

    Η Diyalog (04.01.24) αναδημοσιεύει πληροφορίες και δηλώσεις από τον ελληνοκυπριακό Τύπο στεγάζοντας το θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Κρίση προ των πυλών».

    Ο διευθυντής της εφημερίδας, Ρεσιάτ Ακάρ γράφει στο σημερινό του άρθρο ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την επίσημη δήλωση ότι η σύλληψη του δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ στη Ρώμη οφείλεται σε πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Κάτω από τον τίτλο «Το περιουσιακό ζήτημα θα πληγώσει», ο Ακάρ αναφέρει ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις μαζί με το περιουσιακό αποτελούν τα δύο βασικά κεφάλαια που εμποδίζουν ή καθυστερούν την επίλυση του Κυπριακού και προσθέτει:

    «[...] Τα τελευταία 50 χρόνια χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που έμειναν στον βορρά και κερδίζουμε χρήματα απ' αυτές. Και οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν τις τουρκικές περιουσίες που έμειναν στον νότο, όμως δεν τις πουλούν. Δεν επιτρέπεται να τις πουλούν. [...] Ένα τμήμα εκείνων που πουλούν σε εμάς μπορεί να έχουν περιουσία στον νότο. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει περιουσία στον νότο. Η περιουσία που έχει στον νότο σημαντικό κομμάτι από αυτούς είναι πολύ πιο κάτω από αυτήν που πήραν στον βορρά.

    Πρέπει να το επισημάνουμε άλλη μια διαφορά. Το 90% των Ελληνοκυπρίων προσφύγων θέλουν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους στον βορρά μετά από μια πιθανή λύση. 'Αν θέλω μένω σε αυτήν, αν θέλω την νοικιάζω', λένε. Μεγάλο κομμάτι των Τούρκων υπολογίζουν πόσα θα την πουλήσουν σε περίπτωση που πάρουν πίσω την περιουσία τους στον νότο και πώς θα πλουτίσουν. Τέτοιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Τότε έρχεται στο μυαλό το εξής ερώτημα: Στο μέλλον πόσο τοις εκατό αυτού του εδάφους θα μείνει στα χέρια των Τούρκων; [...]»

    Σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο πριν την τουρκική εισβολή το σύνολο του εδάφους που ανήκε σε Τουρκοκύπριους στο νησί ανερχόταν στο 15%, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το μισό από αυτό πουλήθηκε τόσο στις κατεχόμενες όσο και στις ελεύθερες περιοχές του νησιού.

    Σύμφωνα με τον Ακάρ, οι τρεις επιλογές που υπάρχουν σε περίπτωση λύσης είναι η ανταλλαγή, η αποζημίωση και η επιστροφή περιουσιών, ενώ σε περίπτωση συνέχισης της μη λύσης πρέπει να λειτουργήσει η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» στα κατεχόμενα.

    «Για να λειτουργήσει η επιτροπή χρειάζονται χρήματα», επισημαίνει προσθέτοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να τα δίδουν εκείνοι που πουλούν και αγοράζουν ελληνοκυπριακές περιουσίες. Σημειώνει και τα εξής:

    «Προβλέπεται η λήψη φόρου ενός δισεκατομμυρίου στερλινών σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή τα 'πωλητήρια έγγραφα' που περιμένουν για τη διαδικασία στο κτηματολόγιο. Αν αυτά τα χρήματα μεταφερθούν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών χωρίς να αγγιχθούν καθόλου, θα καταλήξει η διαδικασία των περίπου 7 χιλιάδων φακέλων που περιμένουν απόφαση και θα έρθει και συνέχεια. Δηλαδή, μπορεί να αποταθούν πολύ περισσότεροι Ελληνοκύπριοι στην επιτροπή για να πουλήσουν την περιουσία τους στον βορρά. Πρέπει όλοι να υπολογίσουν τι τιμήματα θα έχει στο μέλλον το να μην το κάνουμε αυτό, να πουλάμε περιουσίες που ανήκουν σε άλλους λέγοντας 'πολεμήσαμε, τα πήραμε και είναι δικά μας πλέον' και να ζούμε με το όνειρο να πλουτίσουμε. [...]»

    Εξάλλου, σε άρθρο του στην Avrupa (04.01.24) κάτω από τον τίτλο «Μήπως δεν ρωτιούνταν οι εσωτερικές υποθέσεις για την πώληση των ελληνοκυπριακών περιουσιών», ο Μεχμέτ Λεβέντ γράφει ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ δεν είναι το μόνο «νομικό» ή «φυσικό πρόσωπο» που ευθύνεται για την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών σε αλλοδαπούς, η οποία θεωρείται κλοπή.

    Υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζεσαϊ είχε δηλώσει ότι κατά την πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς ρωτούν τις «πολιτικές υποθέσεις» [Σημείωση μεταφραστή: Η «διοίκηση πολιτικών υποθέσεων» των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας].

    «Όταν το είπε αυτό ήταν πρόεδρος ενός κόμματος εταίρου στην κυβέρνηση και αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ», σημειώνει ο Λεβέντ για τον Όζερσαϊ, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να αγνοηθούν αυτές οι δηλώσεις από τις οποίες «γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία είναι η αρχή που αποφασίζει για την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών λαφύρων σε αλλοδαπούς».

    «Δηλαδή, μήπως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έπρεπε πρώτα απ' όλα να καταγγείλει την προεδρία πολιτικών υποθέσεων που είναι ένας οργανισμός της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ και να βγάλει διεθνές ένταλμα σύλληψης γι' αυτούς», διερωτάται ο αρθρογράφος.

    Στο θέμα των περιουσιών αναφέρεται και ο αρθρογράφος της Avrupa (04.01.24) Αζίζ Σιαχ κάτω από τον τίτλο «Νόμος κλοπής εδάφους». Ο αρθρογράφος κατηγορεί την Τουρκία ότι από τη μια προέβη σε κλοπή εδαφών στην Κύπρο και από την άλλη, για να επιβάλει και να καταστήσει νόμιμη αυτή την κλοπή, υποστήριξε τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ρατσιστική. Υποστηρίζει και τα εξής:

    «[...] Συνελήφθη στην Ιταλία ένας δικηγόρος από την Κερύνεια. Ποιος είναι αυτός ο δικηγόρος; Σύζυγος της Φαζιλέτ Όζντενεφε από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το οποίο υπερασπίζεται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που εφευρέθηκε για να νομιμοποιήσει την κλοπή εδάφους. Είναι ιδεολογική η κλοπή εδάφους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Είναι ιδεολογική και η 'διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία'. Η 'διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία' είναι η ιδεολογία μιας κλοπής εδάφους.

    Το γεγονός ότι είναι 'επαγγελματίας ομοσπονδιακή' η σύζυγος του συλληφθέντος στην Ιταλία δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ δείχνει σε τι ωφελεί ο 'φεντεραλισμός' στην Κύπρο.

    Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα σε σχέση με το γιατί συνελήφθη ο Κιουρσιάτ: Το πιο ισχυρό ενδεχόμενο είναι καταγγελίες που έκαναν Βρετανοί πολίτες που θυματοποιήθηκαν λόγω των επαύλεων τις οποίες έκτισε πάνω σε κλεμμένα εδάφη στην Κερύνεια ο λαθρέμπορος ναρκωτικών Gary Robb. Ο Gary Robb, οποίος έκτιζε 335 πολυτελείς επαύλεις πάνω σε ελληνοκυπριακές περιουσίες το 2004, καταδικάστηκε για ναρκωτικά στη Βρετανία το 2009 προτού μπορέσει να τελειώσει τις οικοδομές. Ενώ το 2011, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε τον Robb σε φυλάκιση 11 μηνών επειδή έκτισε πάνω σε κατεχόμενα ελληνοκυπριακά εδάφη.

    Ο πατέρας του Ακάν Κιουρσιάτ, Ταλάτ Κιουρσιάτ ήταν δικηγόρος του Gary Robb. Κάτω από αυτή την υπόθεση μπορεί να προκύψουν τα παράπονα 400 Βρετανών πολιτών 'θυμάτων του Robb' για τους οποίους η βρετανική αστυνομία είπε ότι έπαθαν ζημιά πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο λόγος της σύλληψης του Κιουρσιάτ είναι δευτερεύον ζήτημα. Το βασικό ζήτημα ποιο είναι; Η κλοπή εδαφών. Το ομοσπονδιακό CTP [Σημείωση μεταφραστή: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα] είναι αυτό που θέσπισε τον νόμο κλοπής εδαφών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. [...] Μέχρι να θεσπιστεί ο νόμος ΙΤΕΜ δεν μπορούσαν να αγοραστούν τα εδάφη που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, δεν μπορούσαν να πουληθούν. Μπορούσατε μόνο να χρησιμοποιήσετε τις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Το CTP, τροποποιώντας τον νόμο στέγασης, απόκτησης εδάφους και ίσης αξίας περιουσίας (ΙΤΕΜ) που είχε θεσπιστεί το 1977, το 1994 άνοιξε τον δρόμο της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών και της ανέγερσης οικοδομών πάνω σε αυτές.

    Στις 2 Δεκεμβρίου 1998, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε δηλώσει ότι 'εμείς δεν αποκλείουμε τους ανθρώπους από την Τουρκία, εμείς κάναμε τον νόμο ΙΤΕΜ γι' αυτούς τους πολίτες μας'.

    Το θέμα δεν είναι η σύλληψη του Ακάν Κιουρσιάτ. Μέσα σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν χιλιάδες δικηγόροι, ασχολούμενοι με τις οικοδομές, κτηματομεσίτες. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διαπίστευση φαρμακευτικής σχολής του «YDU» από ACPE

    Η Vatan (04.01.24) γράφει ότι η φαρμακευτική σχολή του παράνομου πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής (Near East University/ YDU) ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διεθνή ανεξάρτητη διαδικασία διαπίστευσης που διεξήχθη από το Συμβούλιο Διαπίστευσης για τη Φαρμακευτική Εκπαίδευση (Accreditation Council for Pharmacy Education, ACPE) με έδρα τις ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο της «διαπιστευμένης φαρμακευτικής σχολής».

    Η διαδικασία διαπίστευσης ξεκίνησε το 2014 και το τελικό στάδιό της ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της ομάδας αξιολόγησης του ACPE τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «πανεπιστημίου» YDU καθηγητής Δρ. Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ δήλωσε: «Αυτός ο τίτλος κύρους που έλαβε η Φαρμακευτική Σχολή μας είναι ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά τη διεθνή αναγνώριση, που δείχνει την ποιότητα της εκπαίδευσης του πανεπιστημίου μας».

    Ο λεγόμενος πρύτανης του «YDU» καθηγητής Δρ. Ταμέρ Σανλίνταγ (Tamer Sanl?dag), υπογραμμίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής είναι ένα διεθνές πανεπιστήμιο με φοιτητές από 143 χώρες του κόσμου», δήλωσε:

    «Στις αξιολογήσεις που έκανε η ACPE, ελήφθησαν υπόψη η ποιότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού μας, η αποτελεσματικότητα της βιβλιοθήκης, των εργαστηρίων και της τεχνολογικής υποδομής μας, η επιτυχία μας στην παροχή πρόσβασης σε πόρους, οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και πρακτικής άσκησης, οι επαγγελματικές δεξιότητες που παρέχουμε στους φοιτητές και το υψηλό επίπεδο επιδόσεων που παρέχουμε όσον αφορά τις ηθικές αξίες».

    Ο κοσμήτορας της σχολής, καθηγητής Δρ. Ιχσάν Τσαλίς (Ihsan Cal?s) ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φαρμακευτική σχολή στη βόρεια Κύπρο και την Τουρκία που ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία διαπίστευσης ACPE».

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Προειδοποιεί για εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο Φιντάν

    Το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (03.01.24, ntv.com.tr) δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος, με αφορμή τη δολοφονία του υπ' αριθμόν 2 της Χαμάς, Σαλέχ Αρούρι στον Λίβανο, ανέφερε ότι η εξάπλωση του πολέμου αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Φιντάν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών προς το Ισραήλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και είναι «το αποκορύφωμα της υποκρισίας».

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις στις οδούς ανεφοδιασμού στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Φιντάν είπε ότι διάφορες χώρες της περιοχής, με ή χωρίς το παλαιστινιακό πρόβλημα, έχουν διαφορετικά ζητήματα με τις ΗΠΑ και τη Δύση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Φιντάν υποστήριξε τα εξής:

    «Πρόκειται για έναν πολυδιάστατο πόλεμο κυρώσεων, κατά καιρούς έναν πόλεμο πληροφοριών και κατά καιρούς εξελίσσεται σε πραγματική στρατιωτική σύγκρουση και δράση. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία σύγκρουσης σε όλους τους τομείς. Τώρα, η δραστηριότητα στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά στους εμπορικούς δρόμους, είναι το θέμα της προσπάθειας της Αμερικής να σχηματίσει μια συμμαχία με τη Δύση, μια ναυτική συμμαχία και την έναρξη μιας κοινής επιχείρησης εναντίον της, επειδή θέλουν να το θέσουν υπό έλεγχο. Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα που αφορά την κλιμάκωση, δηλαδή την περιφερειακή επέκταση, στην οποία έχουμε επιστήσει την προσοχή. Αυτό το ζήτημα της περιφερειακής επέκτασης, της εξάπλωσης του πολέμου είναι ένας σοβαρός κίνδυνος. Αυτό ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι και άλλες εξισώσεις είναι επίσης στον υπολογισμό. Υπάρχουν και άλλες συνεχιζόμενες, παράλληλες συγκρούσεις. Μας δείχνει επίσης ότι αυτές οι συγκρούσεις είναι στην πραγματικότητα σε ισχύ και παίρνουν διαφορετικές μορφές. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή αυτή τη στιγμή φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με το παλαιστινιακό ζήτημα και τη σφαγή στη Γάζα. Η εξάπλωση αυτού του πολέμου αποτελεί σοβαρό κίνδυνο. Το έχουμε εξηγήσει αυτό τόσο στις δυτικές όσο και στις ανατολικές κοινωνίες. Αν τα κράτη δεν πάρουν μια σταθερή στάση, όπως είναι απαραίτητο, αν δεν λάβουν μέτρα, αν η κοινή γνώμη δεν ικανοποιηθεί με αυτό το θέμα, η κοινή γνώμη μπορεί να τείνει να πάρει αυτό το θέμα στα χέρια της για διάφορους λόγους. Αυτό προετοιμάζει το έδαφος για ριζοσπαστικές οργανώσεις».

    Επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken

    O Φιντάν, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken θα επισκεφθεί την Τουρκία το Σάββατο και διέψευσε τις φήμες για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ουάσιγκτον στο άμεσο μέλλον.

    (ΓΜ)

    [02] Tηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν με τον πρόεδρο του Ιράν

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (03.01.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Ibrahim Reisi και επανέλαβε την έκκληση για κοινή δράση Τουρκίας ? Ιράν κατά της τρομοκρατίας.

    Όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η αναβολή της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου στην Τουρκία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Ο Έρντογαν καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε κοντά στον τάφο του δολοφονηθέντος από τις ΗΠΑ στρατιωτικού ηγέτη Κασέμ Σολεϊμάνι και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα.

    (ΓΜ)

    [03] Την κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων αποφάσισε το συμβούλιο αμυντικής βιομηχανίας

    Το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV (03.01.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι η εκτελεστική επιτροπή της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας συνήλθε υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και αποφάσισε την κατασκευή αεροπλανοφόρου καθώς και νέων αποβατικών και ναρκαλιευτικών.

    Στη συνεδρίαση, που ήταν κλειστή για τον Τύπο, έγιναν εκτιμήσεις σχετικά με το επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, τους μελλοντικούς στόχους και τα κρίσιμα έργα.

    Σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά πλοία αποφασίστηκε ο σχεδιασμός αεροπλανοφόρου, η κατασκευή των πλοίων MILGEM 9-10-11-12 (φρεγάτες κλάσης 1), περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης, αποβατικών πλοίων νέου τύπου, ναρκαλιευτικών νέας γενιάς και αντιτορπιλικών.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε η προσθήκη νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ήδη υπάρχοντα, η απόκτηση νέων δυνατοτήτων και η διασφάλιση της υλικοτεχνικής τους υποστήριξης.

    Συζητήθηκαν οι μελλοντικές δραστηριότητες του μαχητικού αεροσκάφους τουρκικής κατασκευής KAAN, η προμήθεια αεροσκαφών HURKUS και ελικοπτέρων GOKBEY, επίσης τουρκικής κατασκευής, καθώς και οι υλικοτεχνικές απαιτήσεις του αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου και λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις.

    Ελήφθησαν αποφάσεις για ένα ευρύ φάσμα έργων, όπως νέοι πύραυλοι, ραντάρ, ηλεκτρονικός πόλεμος, επικοινωνίες, διάφορα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμός, συστήματα αεράμυνας, δορυφορικά και διαστημικά συστήματα.

    Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έφτασαν στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και ένα μέσο ποσοστό εξαγωγών που υπερβαίνει τα 65 δολάρια ανά κιλό.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 8 January 2024 - 14:34:14 UTC